Keresés

Részletes keresés

Mumu Creative Commons License 2005.08.05 0 0 357

Na most, valobban kedves fiatal tarsam Zutymo.

Irtam en egy tobb mint 25 perces kommenart a Kertesz reagalasodrol de elvitte a gep (hehe ,valosziunuleg antiszemita vagy persze en vagyok ugyetlen -de vajjon mit tehettem megint ? ).

Ket keresem van Hozzad:

1. Legy szives ha utana jarsz ird meg honnan szedted a Kertesz magyarokrol igy szolo nyilatkozatat (de az autentikusat es nem a gelertkapotatt idez ) Nem hiszem el. Hogy aztan magat maga Kertesz sem "magyar" Nobeldijasnak tartotta az valoszinu.Nem is akart itt vele bajoltatni magat.O Nemetorszagba el leginkabb es ott meg is becsulik,nem csak ezzel az irasaval.Hozzatartozik az oriasi  tortenelem feldolgozasi Leistungukhoz (amely neha eltulzott formajaban es terjedelmevel- elismerem ) amit a legnagyobb tobbseg helyesel.

2.Hogy mersz egy valamirol velemenyt alkotni meg hozza kategorikusat annelkul hogy olvastad volna. Nem gondolod-e  hogy ez nem konform az intellektualis minosegedel ?Hiszen  igy el kell fogadnod egy nelkuled ,keszre preparalt allitast.Olyan mint egy dogma amely ellen velem egyutt gondolom Te is berzenkednwel ,ha a szadba nyomnak.

 

Miutan Te is tudtommal egy fiatal ember vagy es sokretu erdeklodessel aldott meg a termeszeted ,magamat is latom ifju kommunista koromba benned ,elszeretnelek csabitani hogy tovabbi epulesed kedveert nyissad meg Magadat minden barmenyire ellenszenves ervelesnek es tedd a dolgod: ellemezd becsuletesen ki, ha olyan ami igaznak tunik egy tudomanyos utanjaraskor fogadd el,epitsd be,a sajat mododon a tanultaidba,ha nem dobjad el.

Valoszinunek tartom hogy erre az existencialis kornyezeted eddig nem adott alkalmat (nem hogy orientalodj hanem annyira erosek voltak a beleszuletett vagy adekvalt korulmenyeid ).Mindig ki kell robbani az adottbol azert hogy sajat  Magad-a valjal.Ez nem azt jelenti hogy ha nem relevans az uj  akkor valtoztass elveiden de azt jelenti hogy erre magadat keszenletbe hozzad/ tegyed. Intellektualis kotelesseg.

Nos :

A problema amit en latok hogy a  "magyar" fogalom,szamodra nem az amit a valossag annak determinalt.Hogy valami ellenszenv arbitrarisan kesztet hogy kitep egy vagy  mas entitast es azt az egyet ne tarsd "magyar"nak  , de ugyanakkor benthagyad azzonban hasonlo masokat ugyan annyi mas eltero multtal, hatterrel mint a diszkriminaltat (itt most az sziumiulat zsidokra ertem es nem a ciganyokra ameyeknek itt letuk kevesebb aszimilaciot mutat )-Csurkak,Lezsakok,Pokornik,Hellerek,Font-ok,Rogan-ok valami oknal fogva -ami persze eppen ugy nem tudomanyos-nagy meyl magyaroknak szamitanak,Grespikkel es Bayerel egyutt ,sot a zsido Lovasnak is megbocsajtatik a kis etnikai foltoicska meg az hogy szegeyn kiakart vandorolni Izraelbe annak idejen (1963) es a vilagmindensegeert sem mutatna meg hol vannak eltemetve szullei (mar mint a budapesti zsido temetobe ) Tehat a kriteriumaid igen ..hm..furcsak de emellett (es ezert   szolok  ) nem tudomanyosak, nem targyilagosak azok az ismervek   hianyoznak amelyek minket ertelmisegieknek minosithetnek..

Hogy mennyire osszetet es kulturhatarozott a "magyar" (eppen ugy mint a "nemet" vagy "osztrak " ) fogalom ,hogy menynire nem tudjuk elvalsztani a valamikori idegen szarmazasut a mi sajatjainktol (marmint olyan kevertektol akik az uj idegen jottekor mar magyarnak szamitott ) arra adnek egy par konkret peldat magukat es tolunk is magyarnak szamitott teljesitemen szerzoirol,kulturank beepitett erszeirol is:

Itt abbahagyom,nehogy eltunjon,azzonal folytatom.

Termeszetesen ezt a pokhendi  magyarkodas is szamomra nevetseges ,itt en tamadhati vagyopk korvssagom maitt megis ide irom, olyan valami fantasztikusnak latjatok ami (akar a zsidok pokhendisege ) Kivalasztott Nemzette tenne ,valami oylkan elerhetetlen erteknek amivel szembe oriasi elvarasok lennenek az egz vilagon. Valosagaban egy geofizikai es kulturantriopologiaijelleg amely magban egyenlo mas ugyancsak a foldon kohabitalo masokkal de annak aki a meghatarozott kozosegbe atrtozik igen fointos (ez jo is igy,mindenki szeressse es kultivalja a sjaatjat igy elsz a vilag sokszinu )

Előzmény: Törölt nick (340)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.05 0 0 356
Szóval kielégített a 340-es hsz? :)
Előzmény: Mumu (355)
Mumu Creative Commons License 2005.08.05 0 0 355

Zutymo,Tivadar,igazatok van,a vilagon mindent szabad irni (az ismert szemelyes kovetelmenyekkel ) orulok minden  velem ellenkezo velemenynek lehet valaszolni,akik allitolag nagy szamban olvasnak minket maguk is levonhatjak kovetkezteteseiket ...

Előzmény: Törölt nick (353)
tivadar Creative Commons License 2005.08.05 0 0 354
Már megent egyetértek!   ;-))
Előzmény: Törölt nick (353)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.05 0 0 353
A klub alapelve, hogy nincs off, úgyhogy toll a füledbe!
Előzmény: tivadar (351)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.05 0 0 352
343-as hsz :))
Előzmény: tivadar (350)
tivadar Creative Commons License 2005.08.05 0 0 351

Kedveseim, már megint ez a fránya politikai bolhapiac!

Ejnye!

 

Ha elgondolom, hogy mindez az én szerény kis blogozásomból fajult ide... Nem is tudom mit mongyak...

Olvassátok mán el a topic-címét!

tivadar Creative Commons License 2005.08.05 0 0 350

No és tegyünk még hozzá pár dolgot:

 

Az idézett mű készen volt már kb. 1970-es években, Németországban adták ki először, (hoppá! az egykori nácilandban !!! ahol szerzőnk él(t)) semmilyen visszahangja, nemhogy sikere - nem volt.

 

25 év elteltével valakik úgy gondolták, politikailag aktuális a dolog, hát mit ád Isten, a semmiből Nóbel-díj... Ilyen időket élünk.  (Az azt megelőző évben egy cseh származású osztrák "hölgy"  új hazája gyalázásáról írott könyvével lett irodalmi Nóbel díjas.) Most akkor ????

Előzmény: Törölt nick (340)
e_dora Creative Commons License 2005.08.04 0 0 349

hat lehet, azt hiszem, ez izles kerdese

ugyanakkor sztem ha a vilag legjobb konyve volna, akkor is azt mondanak ra az emberek, hogy politikai okbol, ahogy ugyanezt mondanak arra is, aki szidja...evvan.

Előzmény: Gabiiiiii (348)
Gabiiiiii Creative Commons License 2005.08.04 0 0 348

en olvastam a Sorstalansagot,es ezzel egyutt azt mondom,hogy ezer masik konyv van,ami szamomra sokkal szinvonalasabb.

Ez a politikai mondanivaloja miatt lett az,ami,nem az irodalmi erteke miatt

Szerintem

 

ahhoz meg nem kellett volna Nobel-dijat adni erte

Előzmény: e_dora (347)
e_dora Creative Commons License 2005.08.04 0 0 347

Én is így vagyok vele, bár még a beszédeit sem ismertem, egyszerűen nem érdekel. Kismillió másik, számomra fontosabb könyvre sincs időm. (egyébként ingyen fennvan a műve vmi irodali lapon). És még a sportrovatot sem olvasom, úgyhogy köphettek :)

Amiket meg mondott - hát igaz, hogy elöregedik a nemzet, és egy nagy, kocsma-történész nyugdíjasklub az egész, de születtek ám magyarok 45/56 után is.... észre kéne venni a jövőt végre. És bár sokakat megérintenek a holokausztos halivúdi filmek meg a többi, azért ne legyenek illúziók: egy nagy, jólmenő biznisz ez nekik. Mondom mindezt bárminemű politikai felhang nélkül!, a józan ész alapján.

Előzmény: Törölt nick (340)
e_dora Creative Commons License 2005.08.04 0 0 346
az, hogy valami nem érdekel még nem indokolja, hogy a művelőit leszóld, ismeretlenül
Előzmény: Boszorka (341)
Gabiiiiii Creative Commons License 2005.08.04 0 0 345

Szeritem meg nem.A Nobel-dij elegg odaitelese eleg szubjektiv,ne mondja nekem senki,hogy nincs benne politikai vonulat.Most adjuk egy fejlodo orszagnak,aztan jovore meg majd egy azsiainak-egy afrikainak,egy nyavalya tudja kinek.Foleg egy irodalmi dij nehezen megfoghato.

 

Egy sportteljesitmeny mertheto,tehat sokkal objektivebb sok sportagban,tehat a teljesitmeny es a reklamertek mas mercevel merheto

 

Az meg,hogy nem erdekel a sport,az nem ad buszkesegre okot,bar jogod van hozza.

 

Előzmény: Boszorka (342)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.04 0 0 344
Hidd el, én is nagyon örülnék, ha lenne már végre egy magyar Nobel-díjas. :))
Kétségtelenül sokat lendítene az ország imázsán, bár a sportolók ebbéli szerepével összehasonlítani nem lehet, hiszen a sport sokkal több embert érdekel mint egy Nobel-díjas regény.

Hogy mit gondolsz rólam, az meg nem érdekel.
Előzmény: Boszorka (342)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.04 0 0 343
Az persze egy másik kérdés, hogy Kertész hogyan érezhette olyan jól magát Németországban, ahol évtizedekig publikálta a regényeit. Vajh a németek nem a gyilkosai, ők nem kollektíven bünösök? Hát mondjuk nem matematikából kapott Nobel-díjat a büszkeségünk, úgyhogy a logikában nem feltétlenül kell, hogy erős legyen.
Előzmény: Törölt nick (340)
Boszorka Creative Commons License 2005.08.04 0 0 342

Na erre meg te lehetsz büszke. De reklámozd csak nyugodtan, legalább egyre kerekebb lesz a rólad alkotott véleményem.

 

Nekem egy Nobel díjas író mindig sokkal többet ér a magyar image alakításában mint egy sportoló, függetlenűl attól, hogy miről írt és mit.  

Előzmény: Törölt nick (340)
Boszorka Creative Commons License 2005.08.04 0 0 341
Feltehetően merőben különbözik az érdeklődési körünk. Ujság sportrovatát még az életben nem olvastam mert nem érdekel. Na és erre büszke vagyok, mert sok minden més meg annál inkább. Gondolom elég sok mindenről tudnék itt nyilatkozni, amiről még te nem hallottál soha.
Előzmény: Törölt nick (334)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.03 0 0 340
Jó.
Már megint olyat adsz a számba amit nem mondtam de még csak nem is gondoltam.

Nem akarom Kertészt irodalmilag minősíteni, ugyanis egy betűt nem olvastam tőle és nem is fogok. A filmet sem láttam, és nem is fogom megnézni.

"Masodik keredsem: Nem szereted Kerteszt ( most mar az embert ) mert :

-zsido ?
-mert visszajott a lagerbol es leirta (es miylen megbocsajtoan..) hogy mit elt at ?
-hogy ez altal a mi terebelyes hozzajarulasunk a holocausthoz ismertebb lett ?"

Egyik sem talált. Azért nem szeretem Kertészt, mert olyan nyilatkozatokat tett, hogy a magyar neki csak az a nyelv, ami által megérti a gyilkosait. Ha ez a véleménye az anyanyelvéről, meg az egész magyar nemzetről, amelyet kollektíven bűnösnek tart, akkor talán azt sem veszi zokon, ha én meg köpök rá. Maradt volna ott Németországban, írogathatna ugyanúgy ott, ahogy eddig is, semmi bajom nem lenne vele. De neki "haza" kellett jönnie a "gyilkosaihoz" és a "gyilkosai" pénzén muszáj volt neki filmet csinálnia, ráadásul persze egy újabb sírós Holocaust-filmet. Mintha nem lenne már elég ebből a dömpingből. Mondjuk mindegy, mert én tudatosan távol tartottam magam ettől az egésztől és távol is fogom. Még ingyen sem olvasom el a könyvét, pénzt meg főleg nem adok érte.

Ez a véleményem a híres "magyar" Nobel-díjasról.
Előzmény: Mumu (336)
e_dora Creative Commons License 2005.08.03 0 0 339

no comment, már ami az előítéletességet illeti...

 

és ettől függetlenül az ember sikereit politikai meg zsebnézegetős oldalról fikázni nem szép. a fizikai küzdelem, a sok óra verejték nem váltható ki se pénzzel se protekcióval, okosnak születni vagy annak ítéltetni meg sokkal könnyebb és képlékenyebb dolog.

 

dögöljön meg a szomszéd tehene, mi?

Előzmény: Boszorka (333)
Mumu Creative Commons License 2005.08.03 0 0 338

Na ezt aztan ki kell javitsam :tehat nem Puska Ocsi hanem Puskas Ocsi (de jo kis melleszolas volt ) Na es nem  " mindenki szamar" (bar ez sem kizart dolog ) hanem  "mindenki szamara "- kellett volna  irnom.

Bocs

-:)

Előzmény: Mumu (337)
Mumu Creative Commons License 2005.08.03 0 0 337

A Puska Ocsi mint ezredest en is ugy ismertem.De ugy lett ezredes mint kesobb politikai uldozott...focival. Ami nem valtoztat azzon hogy mindenki szamar egy magyar diadalido exponense.

Cseh Laci egy frissen lett uszovilagbajnok.

Előzmény: Boszorka (333)
Mumu Creative Commons License 2005.08.03 0 0 336

Jo.Ird meg mi a kifogasod Kertesz Imre irasaival szemben.Mert azt mar most nem fogadom el hogy egy esetleges irodalmi ertekelest az ember iranti szimpatia vagy antipatia szerint "kovess" el...

Elso kerdesem:Olvastad-e a Sorstalansagot vagy  mas munkjat (vigyazz kikerdezlek ha azt allitod igen..-:))

Masodik keredsem: Nem szereted Kerteszt ( most mar az embert ) mert :

-zsido ?

-mert visszajott a lagerbol es leirta (es miylen megbocsajtoan..) hogy mit elt at ?

-hogy ez altal a mi terebelyes hozzajarulasunk a holocausthoz  ismertebb lett  ?

 

Csak azt ne mondd hogy egy masik erdemes magyar iro elott vette el a Nobeldijat. ...

Nem a magyar irodalomnak szantak a dijat hanem egy oylan ironak aki eppen  a megbocsajtast az emberieseg diadalat sajat maga jogos gyuloleten  abrazolta egy tulelo es kesobb szuletett olvaso generacionak.Az emberi szeretetel jott a borzalombol vissza

Mert:

In caritate pauper est dives,sine caritate omnis dives est pauper.Aszegenynek ha szeretete van gazdag, a gazdag szeretet nelkul szegeny.

Ezt nem csak Kertesz allitja.Hanem az itt idezett Szent Agoston is.

 

Előzmény: Törölt nick (331)
Mumu Creative Commons License 2005.08.03 0 0 335
Valobban Marai a reneszanszat eli es termeszetesen leginkabb az angolszasz kultuirkorben,oda is valo a habitusa ,a stilusa.
Előzmény: Boszorka (323)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.03 0 0 334
Hát erre büszke lehetsz, legalább ne reklámoznád.
Előzmény: Boszorka (333)
Boszorka Creative Commons License 2005.08.03 0 0 333

Na jó, akkor támogassátok dalolva boldogan.

 

Jelemzően az én korosztályom, akik éltek már akkoriban mikor ő Rákosiéknak szerezte a hirnevet, máskép gondolkozik.

 

Egyébként a rendszerint elég üresfejű izompacsirta sportolókról meglehetősen rossz vagy semmilyen véleményem nincs. Ezt a Cseh Lacit most hallottam először. Azt se tudom mit sportol.

Előzmény: tEKErcs (328)
tEKErcs Creative Commons License 2005.08.03 0 0 332
és most jó lenne ha bevezetnék végre a villányit is :-)
Előzmény: e_dora (330)
Törölt nick Creative Commons License 2005.08.03 0 0 331
Höhö, a Nobel-díjról jut eszembe, mi lenne, ha valaki Kertész Imréről mondana ilyet...
Előzmény: e_dora (329)
e_dora Creative Commons License 2005.08.03 0 0 330
és azért, mert másnak nem jut, még nem egy-egy embertől kell elvenni ilyen esetben.. azért mert megtagadunk egy hazánkfiáltól x pénzt, még utólag nem lesz annak, aki már meghalt, és annak a sokmilliónak sem, akik nem "valakik" - nem ebből leszünk gazdagok, csak legfeljebb mások szemében szégyenletesek. már pedig egy ilyen csóró országnak fontos a jó image, ennél tetemesebb milliókban mérhető üzleteket jelent, ha a világ pl megtanulja, hogy Bukarest és Bp két külön város, és már bevezették a villanyt..
Előzmény: e_dora (329)
e_dora Creative Commons License 2005.08.03 0 0 329

nem tudom, minek a pénzt és a gazdagságot belekeverni (mondjam, hogy tipikus magyar mentalitás?)

aki tett valamit, elismerten, abból semmit nem von le vagy változtat, hogy ezüstkanállal a szájában született-e, és mire költötte a pénzét..

nyilván egy nobel dijas fizikusnal sem kezdenénk el sirni, hogy miért vett két autót, és akkor már nem jár az emléktábla

ez eccerüen kicsinyesség 

Előzmény: Boszorka (323)
tEKErcs Creative Commons License 2005.08.03 0 0 328
kicsit máshogy látom bár nem korosztályom Puskás:
amikor életemben először voltam távol európától 1987-ben a Cairói taxis rájött hogy magyarok voltunk: a következőket mondta: Nagy Imre (!!!) nagy miniszterelnök volt, Puskás nagy focista, majd elmondta az aranycsapatot, és külön kiért Hidegkutira akit imádtak Egyiptomban. (Én akkor alig tudhattam valmit Nagy Imréről...)
Puskás csak jóhírét keltett az országunkról és nélküle sok helyen nem lenne M.o. a térképen. Természetesen nem szellemi teljesítménye okán.
Nem kell őt szeretni de a teljesítménye és eredméyneit kár lenne relativizálni a rendszer miatt amiben felfedezték. Ennek ellenére lett az, aki!
megérdemli azt hogy akár teljesen közpénzből is támogassuk!
Kit ha Őt nem?
Előzmény: Boszorka (323)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!