Emberölési kísérlet gyanúja miatt nyomozást rendelt el a rendőrség ismeretlen tettes ellen, aki hétfőn 12 és 13 óra között Dávodon egy utcában az ott talált és felvett téglával egy alkalommal fejen ütött egy 61 éves dávodi férfit, aki életveszélyes nyílt koponyatörést szenvedett. A bevezetett rendőri intézkedés során kiderült, hogy a bűncselekmény elkövetésével egy 33 éves dávodi lakos megalapozottan gyanúsítható. A férfit őrizetbe vették.
Mint megírtuk: egy német férfi dávodi házába másztak be az ablakon keresztül ismeretlenek július 21-ére virradó éjjel. Tudták, hogy hol tartja a háztulajdonos a lemezszekrényét: a ruhásszekrényben elhelyezett, falhoz csavarozott, körülbelül 40-szer 40 centiméteres széfet a falból kiszakítva eltulajdonították. A benne lévő készpénzzel, és arany ékszerekkel együtt. A betörők zsákmánya 28 millió forint volt.
2007. július 21-ére virradó éjszaka ismeretlen tettes hatolt be egy 63 éves német állampolgár dávodi lakóházába. A ruhásszekrényben ruhák mögött elhelyezett, falhoz csavarozott széfet a falból kiszakítva azt eltulajdonította. A széfben a tulajdonos 70.000 Euro értékű aranyékszerei és 40.000 Euro készpénze volt. Az okozott kár kb. 28.000.000 Ft.
Nyomozást rendelt el a rendőrség bűnügyi osztálya életveszélyt okozó súlyos testi sértés megalapozott gyanúja miatt egy 68 éves dávodi férfi ellen, aki kedden előzetes szóváltást követően egy késsel combon szúrta válófélben lévő feleségét, mellyel életveszélyes sérülést okozott. A férfi ezt követően a helyszínt elhagyva lakására távozott, ahol öngyilkossági szándékkal magát több alkalommal nyakon, illetve egy alkalommal hason szúrta, melyek miatt életveszélyes sérülést szenvedett.
Kezdődik a Hotel Fortuna bővítése + a fürdő további fejlesztése + sportcentrum építése. Igyekszünk, bár a polgármesterek között továbbra is "fekete bárány" vagyok.
Józsikám! Tényleg szép,no meg melletted a lányok különösen :o)).Gratulálok hozza csak összejött ez nektek,tudom volt nyűg meg kontra elég.No de itt van és valóban gyönyörű kis ékszer ez a fürdő.
Csatornát építtetnének és szennyvíztisztítót. Hat település készítette elő, végül öt hozta létre a Ferenc-csatorna területfejlesztési társulást. Senki sem állíthatja, hogy a társulással a községekben megoldódik ez a probléma. Viszont összefogás nélkül semmi esélyünk sincs. Ez a feltétele annak, hogy esetleg 2010 körül elindulhassanak a munkák - mondja Király Sándor nagybaracskai polgármester, társulási elnök. Az érintett képviselõ-testületek közös ülésükön írták alá a szerzõdést. Dávod távol maradt, mert Petike József polgármester szerint a társuláshoz alaposabb tájékozódás szükséges. A jelentõs anyagiakkal járó beruházás ugyanis az önkormányzatok és a lakosság kasszáját is terhelné. Csak a technológiai lehetõségek feltárása, a költségelemzés és az igények felmérése után szabad dönteni. Dávod elsõ embere úgy véli, elõször el kell mondani Mari néninek, hogy neki mennyibe kerülne a beruházás. Ugyanakkor hangsúlyozza: a település érdekelt a beruházás megvalósításában. Bátmonostoron is óhajtják a csatornát, ezért a testület feloszlatásával megvárták a társulás létrehozását. Azt követõen kerítettek sort az időközi választáshoz vezetõ helyi kezdeményezésre. A tisztségétõl megfosztott polgármester, Korsós János szerint a községnek nem szabad lemaradnia, mert a kétezer fõ alatti településnek más módon nincs esélye a csatornázásra. A költségek másutt is fejtörést okoznak. Gara polgármestere, Faa Béla úgy véli, lépni kell. - Nálunk a tisztító kapacitásának negyedével-ötödével mûködik. Olcsóbb lenne ezt mûködtetni, mint 15 kilométerre utaztatni a szennyet. Gondot jelent a sok, üresen álló, illetve idõsek által lakott ház - mondta a polgármester.
Egy kiállítás margójára – gondolatok és impressziók
Izgultam, hogyne izgultam volna a kiállítás tervezett megnyitója előtt, hiszen ilyen jellegű kiállítás még nem volt Dávodon, de a környékbeli településeken sem. Meg aztán: mégis csak a szülőfalumban történik ez az esemény.
Hetekkel előtte a fotólenyomatokat válogattam – sokszor, és csoportosítottam őket – többféle szempont szerint. Majd az egész elgondolást elvetettem, kezdtem előről. Gora Zoli barátom közben rendezte, tisztította, kiállításkész állapotba hozta a tárgyakat és gyűjtött – legalább olyan lelkesedéssel és izgalommal, mint én. Sőt!
A képek, tárgyak helyszíni elhelyezése újabb izgalom forrása volt. Melyiket hova, ha oda, akkor miért pont az a helye? Aztán minden kialakult magától, mindegyik tárgy, fotó „megtalálja” a saját helyét, szomszédját. Persze a tárgyakat Zoli számtalanszor átrendezte, én a fotókkal szaladgáltam tablótól tablóig. Aztán pénteken este úgy 6 óra körül minden a helyén volt. Jöhet a megnyitó. Persze a rendezés közben tanakodtunk, beszélgettünk. De sokan fognak eljönni – mondogattuk. Mennyien megígérték: biztosan ott leszek. Naívan azt gondoltuk, hogy első alkalommal száz fő felett is leszenek. Majd jött a megnyitó napja…
… ahol úgy kilec óra után néhány hozzátartozó és a rendezők „lézengtek” a teremben. Talán nem is kell mondanom, óriási volt a csalódás bennem, bennünk. Akik közben bejöttek, rácsodálkoztak a kiállításra – elcsodálkoztak (nem is gondoltuk, hogy ez ilyen) majd dícsértek. Ez jól esett. Az utcán többen elkarikáztak a Gondozási Központ előtt. – Gyertek be! – invitáltuk őket. – Most nem tudok, de majd ….! (dolgom van, permeteznem kell, meszelek, kapálok, csak – tetszés szerint behelyettesíthető) – jött a válasz.
A megnyitóra – amit végül is 10 órakor kezdtünk el – mintegy 40-50 fő jelent meg. Hetényi Milán zenekara nagyszerű hangulatot varázsolt a terembe. Majd a megnyitó beszéd, amit a Polgármester tartott, végül az általános iskola diákjai felolvasták az elesettt 159 fő dávodi katona nevét. A gyerekek minden dícséretet megérdemelnek. Feladatukat komolyan vették, érezték a rendezvény hangulatát. Számomra megható volt. Emlékezés és tisztelet! Vajon érezte más is e perc nagyszerűségét? Közben persze bennem csak előjött a kérdés: De hol vannak a többiek?
Kedden már iskolások jönnek a történelem óra keretében. Először a hatodikosok és a nyolcadikosok. Érdeklődőek, figyelnek a magyarázatokra. Kérdeznek, rácsodálkoznak egy-két tárgyra. A képeket elmélyülten tanulmányozzák, közben beszélgetnek: vajon mit éreztek azok a katonák, akik oly szomorúan néznek a fotómasina lencséjéba? Majd jön a hetedik osztály. Zajosan, fegyelmezetlenül. Egy ideig nézzük őket Zolival (elnézzük tiszteletlenségüket), majd amikor egy hősi halált halt dávodi katona képe előtti megjegyzés után röhögnek (bocsánat a kifejezésért), elfogy a türelmem. Kénytelen vagyok rendreutasítani őket. Örültünk, amikor elmentek.
Hamarosan egy újabb vendégsereg – óvodások. Érteni még nem értik, hogy miról is szól a kiállítás, de kíváncsiságuk őszinte. Még romlatlanok, bennük még kialakítható az ősök tiszteletének érzése, az őszinte, érdek nélküli honszeretet. Még! Nem nyúlnak semmihez, de látszik rajtuk, hogy alig várják, hogy kézbe vegyenek egy pisztolyt, egy kitüntetést. Egyikőjüknek megengedem – ragyog az arca az örömtől. Mikor elmennek, megköszönik, hogy itt lehettek. Köszönet az óvonéniknek is.
Délután úgy 10-12 éves fiúk-lányok jönnek a kiállításra. Érdeklődők – ez dícséretes, örülök is a jelenlétüknek. Próbálják megfejteni, hogy kit is látnak a képeken. Egyiküknek megkérdezem a nevét. Megmondja. Rámutatok egy képre – Tudod-e, hogy kit ábrázol? Nem – jött a válasz. – A dédnagyapád! – mondom neki. Majd megkérdezem a többiektől is, hogy sorolják fel a nagyszüleik, a dédszüleik neveit. Fejvakarás, majd őszintén megmondják, hogy nem tudják. De nem tudják az idősebb iskolások sem. Ismeretlen számukra dédszülő, sok esetben a nagyszülő neve is. Eszembe jut egy mondás: „Csak az hal meg, akit elfelejtenek!” Nekem ott, akkor az volt az érzésem, hogy nagyon sokan meghaltak, vagy hamarosan végleg meg fognak halni.
A kiállítás rövid ideig volt nyitva. Ssokan megnézték, de nem elegen. Voltak elmarasztaló vélemények, voltak megszívlelendő kritikák és voltak dícséretek is. Mindegyiket köszönjük. De nagyon sok tanúlság is, amiket feldolgozunk. Kérdések is, amik bennem, a rendezőkben merültek fel. Ezek közül kettő:
- Vajon hányan is olvassák a Dávodi Életet, hiszen abban több alkalommal is meghírdettük, leírtuk a rendezvény idejét és helyét?
- Vajon kell-e Dávodon hasonló kiállításokat szervezni, rendezvényeket létrehozni, ha ilyen gyér az érdeklődés? Elég, ha a kiállítással egynapon tartott gyermeknapi rendezvényre és az azt követő koncertre gondolok, ahol igen csekély számban jelentek meg.
Végül még egy válasz, ami talán segít megvilágítani egy „keringő kérdést”. A rendezvény tárgyainak kiállításkész állapotba hozását Gora Zoli saját költségén, mintegy két hónapos időtartamba végezte el. Én a fotókat - 132 darab A/4-es méretű színes fotónyomat - szintén a saját költségemen készítettem. Az állványokat az Önkormányzat készíttette, ami természetesen tulájdonában marad, és bármikor felhasználható, mint az megtörtént egy művészeti kiállítás alkalmával (amire csak néhányan mentek el).
Azonban számomra nem ez a lényeg. A lényeg: többen megköszönték a kiállítást, megkönnyezték a megemlékezést, hálásak voltak az élményért. Ez éltet bennünket.
Fefe
De jó, hogy találkoztunk, mert csak azt akarom mondani Józsi, hogy…
… segíthetnél egy vásárlásban. Tudod, szeretnék egy telket venni a fürdő szomszédságában, vagy annak közelében. Mert látom, igen szépen haladnak a munkálatok, már látszik, hogy érdemes lesz rááldozni egy-két fillért valami vendégházra. … Jól hallom, hogy nincs egy fia kimérhető telketek sem? Ez meglep. … Azt mondod, vegyek egy kis házat az üdülőterületen? Na ja! Vennék én, ha lenne eladó, persze jó áron. Mert te is észerevetted, hogy amióta megkezdődött ez a renoválás, egyre kevesebb lett az eladó hétvégi ház, illetve képzeld egyre drágább is lett. … Nem mondod! A faluban is növekedett az ingatlanok értéke? Ajjaj! Akkor igyekeznem kell. … Most miért mondod, hogy nyírnád a füvet? Jó tudom, hogy szombat van, és neked is van olyan munkád a ház körül, ami el kell végezned. De én csak beszélgetni szeretnék. Megkérdezni ezt, meg azt. Hogyan mennek a dolgok a faluban… Mert ilyenkor, így négyszemközt lehet elintézni olyan dolgokat, amiket a hivatalban nem igen lehet. … Tényleg! Bárhol vagy, mindig ilyen ügyekkel hívnak félre? Még lakodalomban is? És emiatt nem is szeretsz elmenni se vendégségben, se egy nagyobb társaságba? … Most, hogy mondod, elbizonytalanodtam. Talán egy kicsit píronkodok is. … Ha már elkezdtem, akkor mondjam? Na jó, hiszen én úgy ismerlek, hogy nem utasítassz el senkit, ha megállítak az utcán. Mert csak azt akarom kérdezni, hogy hova tudnám szállítani az építési törmeléket? Összegyűlt egy-két kupac ramaty, de nem tudom, hogy mit tegyek. … Szóval meg kell rendelni az elszállítást és elviszik a vaskúti hulladéklerakóba? Jó lenne valmilyen elérhetőség, árjegyzék. De ugyanígy vagyok a szennyvízszippantással is. Tudod, Józsi, már nekem is szúrja a szemem, amikor a temetőben vagyok és látom amint a szippantóautóval mennek abba a szép fenyvesbe, majd hallom, sőr érzem is, hogy leeresztik a szennyet. Nem lesz ennek már vége sohasem? Nem egy épületes látvány, amint a viharos szél wc-papírt és egyéb dolgot (tudod mire gondolok) kerget, majd felrakja a közeli fákra. Ott meg úgy lobog, mint egy zászló. … Azt mondod, hogy hamarosan megszűnik ez az állapot? Szóval rendeletet kell alkotnotok, hogy csak ellenőrzötten lehet ezt a tevékenységet végezni. … És csak azzal, akivel az önkormányzat szerződést köt? … Na ez érdekes lesz. Mert a rendeletnek érvényt is kell szerezni. … Szóval az akarat megvan bennetek és meg is valósítjátok. Úgy legyen. … Látom már nagyon mennél a fűnyíród után, de csak még azt akarom kérdezni, hogy miért kell betelepíteni kisebbségeket a faluba? Mert tudod Józsi azt beszélik, hogy ezért pénzt is kaptok. … Na jó van, ne legyél annyira dühös. … Szóval ez szemenszedett hazugság? … Ezért ti nem kaptok semmit, sőt megnövekedett a segélykérők száma? … Szóval az iskolában sincs gond, a szükséges gyermeklétszám – Hercegszántóval közösen – bőven megvan? Akkor mire föl lehet ez az alaptalan feltételezés? … Azt mondod egyfelől tudatlanság, másrészt szándékos „rémhírkeltés”? …. Jó, jó! De azért ne legyél már ennyire mérges, mert még azt akarom mondani, hogy …
Na ezzel a betelepítéssel jól felpaprikáztam. El is szaladt a fűnyírója után. De tényleg, kinek a fejében születhetett meg ez a képtelen gondolat? Hiszen ha logikusan meggondoljuk, értelmetlen. Na mindegy, majd legközelebb. Akkorra talán megnyugszik.
„ff”
A mai napon szakszerűen,lendületesen és gyorsan haladtak a befejezési munkák a fürdőben. A kemping területén egész nap berregtek a kaszagépek. Az épületben az utolsó simítások vannak folyamatban, új bútorok beszerelése, takarítás. A fürdő területén a kútfúrók elérték már a 600 métert. Napokon belül kiderül, hogy milyen hőmérsékletü vízet találnak. Az úszómedence burkolása még több napig eltart. A régi öltöző épületben befejeződött a teljes külső-belső felújítás. A takarítók végzik az utolsó símításokat. A pénztár épületre tetőszerkezet került. Megkezdték a zsindelyezését. A vendéglátó egységek külső festése és belső burkolási munkái is jól haladnak. A képeken láthatóak a mai nap történései.
A mai napon a fürdőben a szép egyenletesen kialakított talajon kizöldült és nagy gyorsasággal növekedni kezdett a fű. A gyeptéglákat szakszerúen és gyorsan rakták-rakják le a szakemberek. Az alácsövezett területet rendszeresen fogják locsolni és gondozni.Bizakodunk benne, hogy a fürdő látogatói kellemesen pihennek a friss zöldfelületen és nem szórják el a szemetet, csíkket. Napok óta a fő téma: a belépődíj mértéke. Önkormányzatunk azonnal tájékoztatni fogja a lakosságot, ha birtokában lesz a jegyáraknak.
Szombaton delelőtt a Gondozási Központban 9óra 30 perckor kezdődött a Hősök Napjára rendezett kiállítás ünnepélyes megnyítója. Az alpolgármester úr köszöntője előtt Hetényi Milán zenekara helyi katona dalokat adott elő. A zenekar nagyon felkészülten és teljes odaadással szórakoztatta az ünneplő közönséget. A polgármester úr ünnepi beszéde után az általános iskola diákjai felolvasták az I.II. világháborúban elesett hősök nevét.A polgármester megnyította a kiállítást és sajnálkozását fejezte ki, hogy a jelenlévők nem hoztak magukkal még " 10 embert ". Megköszönte Gora Zoltánnak, Dr Földesi Ferencnek, Hetényi Milán zenekarának és az általános iskola diákjainak a közreműködésüket, tárgyi, anyagi hozzájárulásukat. Biztos vagyok benne,hogy a kiállítást a Dávodi Életben kiértékeljük. A kiállítás megtekinthető csütörtök déli 12 óráig.
Dávod internetes oldalán rendszeresen, de a a Dávodi Élet hasábjain is adunk tájékoztatást a Dávod-Püspökpusztán lévő Fürdő és Hotel felújítási munkálatairól. Igaz, ezeket a munkálatokat az érdeklődő lakosság akár a helyszínen is szemmel követheti. Az internetes honlapon már a község határain kívül élő érdeklődőknek kívánunk friss információkkal szolgálni, remélve, hogy ismét felkeltjük érdeklődésüket a fürdő illetve a teleülés iránt.Az építkezéseket-felújításokat figyelve úgy gondolom, hogy világosan látható az építtető-tulajdonos rendkívül határozott akarata, hogy itt nagyon rövid idő alatt egy minden tekintetben kiemelkedő színvonalú komplexumot hozzon létre. Magas minőség jellemzi a terveket, a kivitelezést, a beépített anyagokat. Most viszont egy olyan távlati elképzelésről szeretném az érdeklődőket tájékoztatni, ami még csak a tervező asztalon készült el, de jól mutatja a fejlődési irányt. Nem kétlem, hogy az eddigi tevékenységek alapján ez az elképzelés is meg fog valósulni. Sokan esetleg álomnak minősítik majd, de merjünk álmodni, merjük elhinni azt, hogy ezek a tervek is megvalósulnak. Erre én garanciát látok a Chemical Marketing Kft eddigi komoly szándékában és tevékenységében. Nézzük az elképzelést, nézzük a képeket, amelyek a Fortuna Hotel mutatják.
Meghívó
Emberségből példát, vitézségből formát mindeneknek ők adnak! (Balassi Bálint)
Dávod Község Önkormányzata tisztelettel meghívja településünk lakóit, kicsiket és nagyokat, és mindazon érdeklődőket, akiket érdekel Dávod község katonamúltja a „Hősök Emléknapja” alkalmából rendezett kiállításra és ünnepségére.
A kiállítás és az ünnepség helyszíne: Dávod, Gondozási Központ, József A út 15.
Időpont: 2007. május 26. szombat, délelőtt 09.30 óra.
A kiállítást megnyitja: Petike József polgármester.
Dr. Földesi Ferenc
A 2007 tavaszán megrendezett diákolimpia körzeti versenyein, Baján a dávodi iskola tanulói idén is sikeresen szerepeltek. A "Kis Iskolák" Sportversenyén, valamint a többpróba és az alapszintű atlétika bajnokságokon hat, illetve hét iskola mérte össze erejét korcsoportonként. Minden sportolónk nagyon sportszerűen és lelkesen küz-dött! Dicséret érte! Voltak, akik csak kicsivel maradtak le a dobogóról és voltak, akik arany, ezüst vagy bronz éremmel térhettek ha-za. Büszkék vagyunk rájuk! A csapatversenyben első helyezettjeink, valamint az egyéni első három helyen végzett versenyzőink továbbjutot-tak a megyei döntőbe, melyet Baján, Kecskeméten és Kiskunfélegyházán rendeznek versenytől függően.
2007. május 11-12-én Kisújszálláson rendezték meg a XVI. Országos Weöres Sándor Gyermekszínjátszó Találkozó Délkelet-Magyarországi Regionális döntőjét, ahol 4 megye továbbjutott csoportjai mutatkoztak be műsorukkal. Iskolánk két színjátszó csapata is eljutott ide a kecskeméti megyei találkozón nyújtott kimagasló teljesítményéért. Kisújszálláson a 16 csoport közül a zsűri három előadást tartott érdemesnek arra, hogy továbbjuttassa az országos gálaműsorra, amit júniusban a Debreceni Csokonai Színházban rendeznek. Legnagyobb örömünkre a dávodi Kis Klágya csoport is továbbjutott. Iskolánk 5-6-7. osztályos színjátszó tanulói színvonalas játékokkal kivívták a zsűri tetszését és elismerését. Az ország legjobb gyermekszínjátszói között mutatkozhatnak be Debrecenben. Szívből gratulálunk a csoportnak és vezetőjüknek, Horkics Erikának a fantasztikus eredményért. Hunyák Péterné