Az Ön által felkeresett topic fegyverek, ill. annak látszó eszközök
forgalmazásával kapcsolatos adatokat is tartalmazhat.
Felhívjuk figyelmét, hogy csak akkor lépjen be, ha Ön fegyverek forgalmazásával
vagy felhasználásával hivatásszerűen foglalkozik, és a honlap látogatása nem
eredményezi valamely Önre vonatkozó jogszabály vagy egyéb szabályozás
rendelkezéseinek megsértését.
Az Port.hu Kft. a fórum számára kizárólag tárhelyet szolgáltat, a honlapon
megjelenő információk vonatkozásában szerkesztői felelősséget nem vállal.
Amennyiben megítélése szerint a honlapon jogellenes tartalom jelenik meg, úgy
azt kérjük, jelezze az Port.hu Kft. mint tárhelyszolgáltató felé.
Egy magánjellegű kutatáshoz, kiállításhoz keresek olyan volt katonákat vagy esetleges "szemtanukat", akik 1987 vagy 1988-ban az Zánkai Úttörőtáborban történt katonai fényshow-n részt vettek, vagy bármit is tudnak arról. Azon az estén egy beszámoló szerint (akkor még gyerek) azt látta, hogy hatalmas katonai reflektorokkal pásztázták az eget (olykor színes fóliát húzva a reflektor elé). Ez lehetett hazánkban az első fényshow, ehhez keresek olyanokat, akik látták, vagy ott voltak vagy tudnak róla valamit, hogy pl. honnan jöttek a katonák, milyen típusú reflektorok voltak azok, stb. Köszönöm szépen a figyelmet.
Sokszor voltak már itt említve a megyei vezetési pontok...
Az elmút hetekben - többszöri helyszíni felmérést követően, rengeteg fotót, és néhány tervrajzot használva - elkészítettem a Győr-Moson-Sopron megyei Tényőn 1972-ben megépült bunker 3D modelljét. Kialakítását, gépészetét és a berendezést tekintve szinte az összes megyei védett mélylétesítmény így, illetve nagyon hasonlóan nézett ki, kisebb változások, eltérések voltak csak, hiszen típusterv alapján épültek.
Jó ez a fenntről.hu, nézegettem, sok kat.terület benne van, de ha jól nézem kerezstbe, hosszába végigfényképezték Magyarországot még a 70 es évekbe, vmi 800m magasságból, ha jól értelmeztem.
A lőtér felett időnként ilyen füst pamacsok jelentek meg. Ez bizony a T-72-es által kilőtt 125 mm-es lőszerek időzítője volt, melyek automatikusan működésbe léptek egy meghatározott rövid idő után, ezzel megakadályozva, hogy a kijelölt lőtéri területen kívül essenek le a lövedékek:
Én a mostmár megszünt Savaria gépesitett lövészdandárba voltam még az utolsó sorkatonák közt, igen volt Szombathelyen bmp1 dögivel.
Ak63val voltunk ott lőgyakorlaton kb 30 db élest lőttünk el fémtáblás célra.Akkor meg volt un.harckocsiringato is, amire raalltak bmp vel, es ugy is tudtak allo helyzetbol loni, igy szimulaltak a terepet.
Ha nem csalnak az emlékeim egy t72 125mmes lövege akár20 km re is ellő.
Pedig a "mesék" szerint lőttek ott harckocsival is? --betétcsöves lövészeten! Ahhoz nem kellett annyi km .... Mert a Verpeléti meg Aszódi néhány T54 --a többi meg T34/86al.