Mi lenne, ha lenne egy olyan fórum, ahol megoszthatnánk egymással a tapasztalatainkat, a különböző anyagokat amiket több/kevesebb sikerrel használtunk, és tarthatnánk sorstársainkkal a kapcsolatot.
Ha érdekel, itt a helyed!
én nem bánnám ha diploma lenne mindenhova a beugró, de ha már törvénytelenséget emlegetsz: a bevándorlási hivatal tendereiben is max felsőfokú nyelvvizsgát kérnek a fordítás/tolmácsoláshoz (még ha tudjuk is, hogy mi mire elég)
Angol fordítóként és tolmácsként dolgozni végzettség nélkül konkrétan törvénytelen. Tény azonban, hogy sok helyen ezzel nem foglalkoznak.
Amúgy nem azt mondtam, hogy nem tudod hasznát venni, csak olyan helyen, ahol kifejezetten a nyelvtudás a munka lényegi része, a középfok általában kevés szokott lenni, főleg akkor, ha sokáig az ember nem használja a nyelvet, ahogyan freyya is említette előttem, bizony a tudás az kopik.
Néhány helyen kérik a nyelvvizsgát, oda be tudod írni, hogy neked van, sok helyen viszont hasznos, ha tényleg tudsz (pl. titkárnő, akinek nem ez a fő feladata, de külföldi partnerekkel néha szükséges kommunikálnia idegen nyelven, ilyesmik), oda viszont nem a papír a lényeg, hanem az, hogy a tudásod valóban elegendő legyen. Ha nézegeted az álláshirdetéseket, általában kiderül, hogy mi kell. Ki szokták emelni, hogy mi az amit elvárnak, pl. társalgási szintű angol nyelvtudás, alapfokú nyelvismeret, szakmai nyelvvizsga, stb. Ebből legtöbbször el lehet dönteni, hogy ami neked van, az jó lesz-e. (De ezek általában valami szakma mellett elvárt dolgok, önmagában egy kf. nyelvtudás ritkán elegendő egy álláshoz.)
a helyedben,ha idom/lehetosegem engedne,fejlesztenem az angolt /vagy legalabb szinten tartanam,meg az erettsegire is rahajtanek.igaz nem jo semmire,de mindenhez kell.gondolj a jovore!
Sok helyen nem a papír érdekli őket, hanem leülnek beszélgetni veled azon a nyelven. Használat híján eléggé könnyen amortizálódik a nyelvtudás, ezzel ők is tisztában vannak, meg azzal is, hogy sokan egészen jól tudnak, mégsem bíbelődnek nyelvvizsgával.
Azt nem értem,hogy tesóm letette az érettségit sokat tud angolul de nincs angol végzettsége papíron mégis úgy alkalmazták egy cégnél mint angol nyelvfordító és tolmács.És azért nem kis munka volt a középfokút letenni mégsem tudom semmi hasznát venni a középfokú nyelvizsgának?
Hat éve nem használt középfokúval egyéb végzettség hiányában kb. semmit. Ha keresel állást valami szakmában, beírhatod plusznak, hogy neked van ilyened, hátha örülnek neki.
Erre gondoltam még, hogy magyarok elsősorban továbbképzésként járnak ilyen tanfolyamokra. Ami mindenképpen megkülönbözteti ezeket a képzéseket a főiskolai, egyetemi tanárképzéstől, az az, hogy az utóbbin intenzív nyelvi (meg irodalmi, országismereti) képzés is folyik, az előbbin meg - mivel elsősorban anyanyelvieknek lettek kitalálva - már csak a didaktikával foglalkoznak.
Nekem egyik ismerősöm végzett CELTA tanfolyamot, most ha minden igaz a DELTA-t csinálja, ami a következő szint. Én úgy tudom, ezek a tanfolyamok, már tanári gyakorlattal rendelkezők számára indulnak és a további fejlődés érdekében szoktak jelentkezni. Vannak próbatanítások, és utána sok-sok feedbacket kap a felügyelő tanároktól, hogy mi volt jó vs. rossz. Nyilván van elméleti része is, ennek nem tudom a részleteit, de azt tudom, hogy sok módszertani könyvet kellett olvasniuk. Lényeg a lényeg, ez az ismerősöm kitünővel végezte az angol szakot tanárképzéssel, már jó pár éve magántanár és gimnáziumi tanár és mégis azt mondta nagyon sokat tanult a CELTA tanfolyamon. Szóval szvsz kicsit hatékonyabb, mint egy gyorstalpaló tanfolyam, persze ez attól is függ, milyen "előélettel" megy oda az ember. Persze ezek nem személyes tapasztalatok, úgyhogy az ilyenkor szükséges kritikával olvassátok. Ezen kívül én úgy vettem ki a szavaiból, hogy ő tanárképző tanár szeretne majd valamikor lenni és többek között ezért is végzi el a CELTA, DELTA tanfolyamokat.
De a legegyszerűbb talán az, hogy akit érdekel, az bemegy az IH-ba és megkérdezi a részleteket, biztos készséggel segítenek.
Vesztenivalód szerintem nincs, magánszférában tutira el fogják fogadni, de ha biztos akarsz lenni benne, e-mailben kérdezz meg néhány nyelviskolát, hogy náluk jó-e. A közoktatásban főleg azon múlik, mennyire van egy suliban tanárhiány, engem pl. simán kineveztek középiskolában némettanárnak (pontosabban alkalmilag épp németet oktató angoltanárnak) felsőfokú nyelvvizsgával, és besoroltak az angol szakos diplomám alapján. Kis falvakban meg sokszor középfokú nyelvvizsgával felvesznek tanárnak, mert nem találnak mást. Magát a tanítást úgyis nagyrészt gyakorlatban tanulja meg az ember, nem azon a néhány órányi hospitáláson, meg pár gyakorlóórán.
Frouwe-val ne törődj, ő már csak ilyen, mindannyiunknak megnehezíti időnként az életét. Valami miatt szeret mindenkit a sárga földig döngölni, pláne az újakat. De időnként egész értelmesen el lehet vele vitatkozni.
Nem tudom.Felnottoktatasra ervenyes.De hogy Magyarorszagon hogy kezelik,azt nem tudom.Ezert is probalok infot gyujteni.
Azert ez,mert meg nem vegleges,hogy a tanitas az,amit a nyelvtudassal kezdeni akarok.Foiskola meg borsosabb lenne,ha mindent osszaszamolunk.A lenyeg,hogy ezt szeretnem megprobalni.Most igy gondoolom.Lehet ,hogy megbanom..minden lehet.
Freyyával szoktam itt a fórumon jókat vitatkozni, de tudod, Ő tudja miről ír és beszél! Te viszont.... Lila gőzöd nincs, úgy általában, ahogy nézem.
Ami az oroszt illeti....Én is otthon tanultam, és nagyon jól tudtam. Hogy TE nem tudtál semmit, az NEKED gáz.
OFF: A magyar billentyűzetkiosztás (ha otthonról írsz, nem cégtől), nagyon egyszerűen megoldható. Böngéssz a windowsban egy kicsit. Én külföldről német billentyűzettel is megoldottam.
Na de ha pl. iskolában akarsz tanítani, közalkalmazotti besorolás szempontjából hová, melyik kategóriába teszik? Eleve, oda diploma kell, ez meg csak egy tanfolyam. Olyan nincs, hogy valamit el kell fogadni, ezzel legfeljebb reklámozzák a, gondolom, nem két fillérbe kerülő tanfolyamot. Privát nyelvsulik valószínűleg elfogadják.
Az en szulovarosomban 4 altalanos iskola van.Az egyik elitebbnek tartott,a masik kozepes,stb.Feltehetoen a jo es a rossz tanarok aranya kiegyenlitodik.Harom iskola,harom diakja kozepes eredmeny mellett a koszonesen kivul evek utan sem tud semmit.Igy kezdi es igy is vegzi az altalanos iskolat.Persze mondhatjuk,hogy hulye a gyerek,de akkor miert ertekelik a tudasat kozepes es otos kozott?
Szoval..azt hiszem a szavak tisztazasa kettonk kozott nem fog segiteni az ilyen gyerekeken.Ja,azt nem is emlitettem,hogy a jonak tartott suli tanarnoje neha be se megy orara,mert elfelejt.
Egyszer megdobbenve rakerdeztem az egyik ismerosomre(mindharom gyerek ismeros/rokon gyereke)hogy-hogy mar evek teltek el es ez a gyerek meg ugyanazokat a szavakat fujja,mint 3 eve,es elmagyaraztak,nekem,hogy a nyelvoktatas azt jelenti,hogy bovitik a szokincsuket.Ugyhogy a szulok is tisztaban vannak ezzel,es meg vannak elegedve.Gondolom,amig 4-es a gyerek...
Elfogadjak.Hivatalosan minden orszagban el kell hogy fogadjak.Persze tisztaban vagyok vele,hogy nem hivatalosan iskolaja valogatja.
Gondoltam hatha van valakinek tapasztalata.A 'gyorstalpalos' jellege miatt nekem is vannak fenntartasaim,de nem itelek elore.A sznobizmus meg,ami a szakma reszerol erhet,lepereg rolam.
Ezt a végzettséget nem ismerem, nem vagyok angolos, de ez a hozzászólásod elég érdekes....
Szerintem tisztázz olyan szavakat, hogy tanterv, óravázlat, óraterv. Olvass kicsit a gyermekek nyelvtanulásáról anyanyelvi és NEM anyanyelvi környezetben. Hospitálj iskolában, esetleg taníts is. Aztán tapasztalatod birtokában nyilatkozz. Ha ügyes vagy, majd megírhatod a "tantervet" is....;) :) Amit hiányolsz.
Mellesleg a gyakorlóban, ahol tanárképzősként gyakran megfordultam, olyan színvonalon oktatták a nyelvet (pl. a mentorom...), hogy te elámulnál, hogy ezt is lehet! Nyolcadikosok lazán nyomták a Rigó utcai (ami akkoriban már B2 szint volt) nyelvvizsgát. Magántanár nélkül.
VANNAK jó nyelvtanárok, mint ahogy vannak jó orvosok és jó vízvezetékszerelők. Meg vannak rosszak... Lehetsz szakmai végzettséggel is ócska nyelvtanár. De szakmai végzettség nélkül erre sokkal nagyobb az esélyed.
szerintem inkabb azzal van a baj,hogy csoportos nyelvoktatasra,ahol ezt ki lehetne hasznalni,meg nem talaltak ki tantervet.az altalanos iskolai nyelvoktatas nem azert teljesen haszontalan,mert a gyerekek csoportban nem tudnak eveken keresztul 10 szon kivul mast is ismetelgetni,hanem azert ,mert nincs aki mast is hajlando tanitani nekik.
Ezeket a gyorstalpaló tanárképző tanfolyamokat anyanyelvieknek találták ki, hogy tudják tanítani a nyelvüket. Magyarországon aki tanítani akar, tanárképző főiskolára vagy egyetemre megy.