Keresés

Részletes keresés

11_11 Creative Commons License 2026.01.13 -1 0 6985

2026 1. 13 / János első levele .fej: 2 : 1-29 v

+ >>>( 21, 25-26, 29.v)

Van szószólónk az Atyánál…….

Tartsátok meg a parancsokat!..........

Óvakodás az antikrisztusoktól.

….21 Nem azért írtam nektek, mintha nem ismernétek az igazságot, hisz ismeritek és (tudjátok), hogy az igazságból semmiféle hazugság nem származik…..25 És ez az ígéret, amelyet ő maga adott nekünk, az örök élet. 26 Ezeket azok miatt írtam, akik félrevezetnek benneteket…..29 Ha tudjátok, hogy ő igaz, azt is tudjátok, hogy mindenki, aki az igazságot cselekszi, tőle való.

Lábjegyzetek

1Ján:2:1-2 Jézus itt szószólónk, közvetítőnk.

1Ján:2:3-17 A 3 – 6. versekben többször szereplő „benne” szó Jézusra vonatkozik, bár vonatkozhatna magára az Istenre is. Istent megismerni nem elméleti tudást jelent, hanem élő hitet, amely a szeretettel párosul. Benne lenni, maradni, élni – az Istennel, Jézussal való közösséget jelenti. – A levél címzettjei most: gyermekeim, apák, ifjak; ez a megszólítás magában foglal mindenkit. – A gonosz alatt a sátánt, a világ alatt az Isten ellenségeit, a sátán országát kell érteni, tévedéseivel és bűneivel együtt. Ez utóbbiak: a test kívánsága, azaz minden testtel kapcsolatos dolog; a szem kívánsága, tulajdonképpen a kíváncsiság; az élet kevélysége, vagyis az az élet beállítottság, amikor az ember gőgösen a vagyonára épít, az Istent pedig semmibe veszi.

Előzmény: 11_11 (6984)
11_11 Creative Commons License 2026.01.13 -1 0 6984

2026 1. 13 / János első levele .fej: 2 : 1-29 v

( 1-2, 3-17, 18-20, 22-24, 27-28,v) + >>>( 21, 25-26, 29.v)

Van szószólónk az Atyánál.

1Gyermekeim! Ezeket azért írom, hogy ne kövessetek el bűnt. De ha valaki bűnbe esik, van szószólónk az Atyánál: Jézus Krisztus, az Igaz. 2 Ő az engesztelő áldozat bűneinkért, nemcsak a mieinkért, hanem az egész világ bűneiért is.

Tartsátok meg a parancsokat!

3 Abból tudjuk meg, hogy megismertük, hogy megtartjuk a parancsait. 4 Aki azt mondja: „ismerem”, de a parancsait nem tartja meg, az hazudik, és nincs benne igazság. 5 De aki megtartja tanítását, abban Isten szeretete valóban tökéletes. Innen tudjuk, hogy őbenne vagyunk. 6 Aki azt állítja, hogy benne marad, annak úgy kell járnia, ahogyan ő járt. 7 Szeretteim, nem új parancsról írok nektek, hanem a régi parancsról, amelyet kezdettől tartotok. A régi parancs az a tanítás, amelyet hallottatok.

8 Másfelől mégis új parancsról írok nektek. Ez benne és bennetek igaz, hiszen már oszladozik a sötétség, és világít az igazi világosság. 9 Aki azt állítja, hogy a világosságban él, de gyűlöli testvérét, az még mindig a sötétségben van. 10 Aki szereti testvérét, megmarad a világosságban, s nem szolgál botrányul másoknak. 11 Aki azonban gyűlöli testvérét, az sötétségben van, a sötétségben jár, és nem tudja, hová megy, mert a sötétség megvakította. 12 Gyermekeim, írom nektek, hogy bűneitek bocsánatot nyertek az ő nevében. 13 Írom nektek, apák, hogy megismertétek azt, aki kezdet óta van. Írom nektek, ifjak, hogy legyőztétek a gonoszt. 14 Írtam nektek, kedves gyerekek, hogy megismertétek az Atyát. Írtam nektek, apák, hogy megismertétek azt, aki kezdet óta van. Írtam nektek, ifjak, hogy erősek vagytok, az Isten tanítása bennetek van, és legyőztétek a gonoszt. 15 Ne szeressétek a világot, sem azt, ami a világban van! Ha valaki szereti a világot, nincs meg benne az Atya szeretete, 16 mivel minden, ami a világban van: a test kívánsága, a szem kívánsága és az élet kevélysége, nem az Atyától van, hanem a világból. 17 De a világ elmúlik a kívánságaival együtt. Csak aki Isten akaratát teljesíti, az marad meg örökre.

Óvakodás az antikrisztusoktól.

18 Gyermekeim, itt az utolsó óra, és mint hallottátok, hogy eljön az antikrisztus, most sok antikrisztus támadt. Ebből tudjuk, hogy itt az utolsó óra. 19 Közülünk mentek ki, de nem voltak közülünk valók. Mert ha közénk tartoztak volna, megmaradtak volna velünk. Rajtuk kellett nyilvánvalóvá válnia annak, hogy nem mindenki közülünk való. 20 Titeket azonban fölkent a Szent, és ezt mindannyian tudjátok…..  22 Ki a hazug, hacsak az nem, aki tagadja, hogy Jézus a Krisztus? Az az antikrisztus, aki tagadja az Atyát és a Fiút. 23 Aki tagadja a Fiút, annak az Atya sincs. Aki megvallja a Fiút, azé az Atya. 24 Amit kezdettől fogva hallottatok, az maradjon meg bennetek. Ha megmarad bennetek, amit kezdettől fogva hallottatok, ti is megmaradtok a Fiúban és az Atyában……  27 A tőle kapott kenet maradjon meg bennetek, és akkor nincs szükségetek rá, hogy bárki is tanítson benneteket, hiszen kenete megtanít benneteket mindenre, s ez igaz, nem hazugság. Aszerint, ahogy tanított benneteket, maradjatok benne. 28 Különösen most maradjatok benne, gyermekeim, hogy ha majd megjelenik, bizalommal lehessünk iránta, és eljövetelekor ne kelljen szégyent vallva távoznunk tőle…….>>>>>>>

11_11 Creative Commons License 2026.01.12 -1 0 6983

2026 1.12. /  Az evangélium Lukács szerint : fej: 15 : 1-32 v

+ >>>( 3-6, 23-24 v)

Az elveszett bárány.

……3Erre mondott nekik egy példabeszédet: 4„Ha közületek valakinek van száz juha, és egy elvész belőlük, nem hagyja-e ott a pusztában a kilencvenkilencet, hogy keresse az egy elveszettet, amíg meg nem találja? 5Ha megtalálja, örömében vállára veszi, 6 hazasiet vele, összehívja barátait és szomszédait: Örüljetek ti is – mondja –, mert megtaláltam elveszett bárányomat!....

Az elveszett drachma…….

A tékozló fiú.

23 Vezessétek elő a hizlalt borjút, és vágjátok le. Együnk és vigadjunk, 24 hisz fiam halott volt, és életre kelt, elveszett, és megkerült. Erre vigadozni kezdtek…..

Lábjegyzetek

Luk:15:1-7 (Vö. Mt 18,12-14) Jézus az Isten irgalmát három példabeszédben mutatja meg: az elveszett juh, az elveszett drachma és a tékozló fiú. Ez utóbbi kettő Lukács sajátja.

Luk:15:11-32 A példabeszéd Isten irgalmát mutatja be, amelyre a megtérésre kész bűnös mindig számíthat.

Előzmény: 11_11 (6982)
11_11 Creative Commons License 2026.01.12 -1 0 6982

2026 1.12. /  Az evangélium Lukács szerint : fej: 15 : 1-32 v

(1-2, 7-22, 25-32 v) + >>>( 3-6, 23-24 v)

Az elveszett bárány.

1A vámosok és a bűnösök mind jöttek, hogy hallgassák. 2 A farizeusok és az írástudók méltatlankodtak miatta. „Ez bűnösökkel áll szóba, sőt eszik is velük” – mondták…. 7 Mondom nektek, éppen így nagyobb öröm lesz a mennyek országában egy megtérő bűnösön, mint kilencvenkilenc igazon, akinek nincs szüksége rá, hogy megtérjen.

Az elveszett drachma.

8 Vagy ha egy asszonynak van tíz drachmája, és egyet elveszít, nem gyújt-e világot, nem sepri-e ki a házát, nem keresi-e gondosan, amíg meg nem találja? 9 És ha megtalálja, összehívja barátnőit meg a szomszédasszonyokat: Örüljetek ti is – mondja –, mert megtaláltam elveszett drachmámat! – 10 Mondom nektek, az Isten angyalai is éppígy örülnek majd egy megtérő bűnösnek.”

A tékozló fiú.

11 Majd így folytatta: „Egy embernek volt két fia. 12 A fiatalabbik egyszer így szólt apjához: Apám, add ki nekem az örökség rám eső részét! Erre szétosztotta köztük vagyonát. 13 Nem sokkal ezután a fiatalabbik összeszedte mindenét, és elment egy távoli országba. Ott léha életet élve eltékozolta vagyonát. 14 Amikor már mindenét elpazarolta, az országban nagy éhínség támadt, s nélkülözni kezdett. 15 Erre elment, és elszegődött egy ottani gazdához. Az kiküldte a tanyájára a sertéseket őrizni. 16 Örült volna, ha éhségét azzal az eledellel csillapíthatta volna, amit a sertések ettek, de még abból sem adtak neki. 17 Ekkor magába szállt: Apám házában a sok napszámos bővelkedik kenyérben – mondta –, én meg éhen halok itt. 18 Útra kelek, hazamegyek apámhoz, és megvallom: Apám, vétkeztem az ég ellen és teellened. 19 Arra, hogy fiadnak nevezz, már nem vagyok méltó, csak béreseid közé fogadj be. 20 Csakugyan útra kelt és visszatért apjához. Apja már messziről meglátta, és megesett rajta a szíve. Eléje sietett, a nyakába borult és megcsókolta. 21 Erre a fiú megszólalt: Apám, vétkeztem az ég ellen és teellened. Már nem vagyok méltó arra, hogy fiadnak nevezz. 22 Az apa odaszólt a szolgáknak: Hozzátok hamar a legdrágább ruhát, és adjátok rá. Az ujjára húzzatok gyűrűt, és a lábára sarut…..

25 Az idősebbik fiú kint volt a mezőn. Amikor hazatérőben közeledett a házhoz, meghallotta a zeneszót és a táncot. 26 Szólt az egyik szolgának, és megkérdezte, mi történt. 27 Megjött az öcséd, és apád levágta a hizlalt borjút, hogy egészségben előkerült – felelte. 28 Erre ő megharagudott, és nem akart bemenni. Ezért az apja kijött és kérlelte. 29 De ő szemére vetette apjának: Látod, én annyi éve szolgálok neked, és egyszer sem szegtem meg parancsodat. És nekem még egy gödölyét sem adtál soha, hogy egyet mulathassak a barátaimmal. 30 Most meg, hogy ez a fiad megjött, aki vagyonodat rossz nőkre pazarolta, hizlalt borjút vágattál le neki. – 31 Az mondta neki: Fiam, te mindig itt vagy velem, és mindenem a tied. 32 S illett vigadnunk és örülnünk, mert ez az öcséd halott volt, és életre kelt, elveszett, és megkerült.”

>>>>>>> 

11_11 Creative Commons License 2026.01.12 -1 0 6981

2026 1. 12 /  Jakab levele .fej :3 : 1-18 v

( 1-2, 4-8, 11-12, 16-18. v) + >>>(3, 5, 9-10, 13-16,v )

A nyelv megfékezése.

1 Testvéreim, ne akarjatok annyian tanítók lenni, hisz tudjátok, hogy ránk annál súlyosabb ítélet vár. 2 Mert sokban vétünk mindnyájan. Ha valaki nyelvével nem vétkezik, az tökéletes férfi, az képes egész testét is megfékezni….. 4 Lám, a hajókat is, bármilyen nagyok, bármilyen erős szelek hajtják is őket, a kis kormány oda irányítja, ahova a kormányos akarja…. 6 A nyelv is tűz, a gonoszság világa. A nyelv az a tagunk, amely egész testünket beszennyezi, lángba borítja változékony életünket, maga meg a pokoltól fogott tüzet. 7 Mert az összes vadak, madarak, csúszómászók és tengeri állatok természetét meg lehet szelídíteni, s meg is szelídíti az emberi természet, 8 de a nyelvet senki emberfia nem képes megszelídíteni: az nyugtalan gonosz, tele van halálos méreggel…..11 Vajon a forrás esetében ugyanabból a nyílásból édes víz is fakad meg keserű is? 12 Testvéreim, teremhet fügefán olajbogyó vagy szőlőn füge? Nem törhet elő sós forrásból édes víz.

A bölcsesség.

…..16 Mert ahol irigység és önzés honol, ott zűrzavar van és mindenféle hitványság. 17 A felülről származó bölcsesség először is tiszta, aztán békeszerető, méltányos, engedékeny, irgalom tölti el, és gazdag termést hoz, nem részrehajló, nem képmutató. 18 Az igazság gyümölcsét békében vetik el azok számára, akik békét teremtenek.

2026 1. 12 /  Jakab levele .fej :3 : 1-18 v

+ >>>(3, 5, 9-10, 13-16,v )

A nyelv megfékezése.

3 Ha ugyanis a lovak szájába zablát teszünk, hogy engedelmeskedjenek, akkor egész testüket irányíthatjuk…. 5 Ugyanígy parányi testrész a nyelv is, mégis nagy dolgokat vallhat magáénak. Nézd, milyen kicsi a tűz, és milyen nagy erdőt felgyújt!... 9 Vele áldjuk az Urat és az Atyát, és vele átkozzuk az embereket, akik az Isten hasonlóságára vannak teremtve. 10 Ugyanabból a szájból áldás és átok jön. Testvéreim, ennek nem volna szabad így lennie!....

A bölcsesség.

13 Van köztetek bölcs és értelmes ember? Azt a helyes életmódból fakadó, szelíd bölcsességben végbevitt cselekedetei bizonyítsák. 14 Ellenben ha keserű irigység és önzés van szívetekben, ne dicsekedjetek, és ne hazudjatok az igazsággal ellentétben.

15 Ez a bölcsesség ugyanis nem felülről származik, hanem földi, érzéki, sátáni….

Lábjegyzetek

Jak:3:1-12 A nyelv fékezhetetlen volta komoly figyelmeztetés azoknak, akik tanítók akarnak lenni. Példák egész sora mutatja be a fegyelmezetlen nyelv bűneit.

Jak:3:13-18 Az igazi bölcs nem irigy természetű, hanem tele van szeretettel. A hamis bölcsesség földi, mert nem az Istentől van.

11_11 Creative Commons License 2026.01.11 -1 0 6980

2026 1.11/  A Zsidóknak írt levél :fej: 1 : 1-14 v

( 1-4, 6-10, 12-14. v) +>>>  (5,11, v)

Bevezetés

1 Sokszor és sokféle módon szólt Isten hajdan az atyákhoz a prófétákban; 2 ezekben a végső napokban Fiában szólt hozzánk, akit a mindenség örökösévé tett, aki által az időket is teremtette. 3 Mint dicsőségének kisugárzása és lényegének képmása, ő tartja fenn hathatós szavával a mindenséget. A bűntől való megtisztítást elvégezve helyet foglalt az isteni Fölség jobbján, 4 s annyival kiválóbb, mint az angyalok, amennyivel különb nevet örökölt náluk.

1 A FIÚ ÉS AZ ANGYALOK

Krisztus fönségesebb az angyaloknál.

…   6 Ám amikor Elsőszülöttét bevezeti a világba, ezt mondja: „Imádja őt Isten minden angyala.” 7 Az angyalokról így beszél: Aki követeit szelekké teszi, és szolgáit tűzlángokká.

8 A Fiához ellenben e szavakkal fordul: Isten, trónod áll örökre, királyi pálcád igazságosság vesszője. 9 Az igazságot szereted, a gonoszságot gyűlölöd, azért kent föl Isten, a te Istened, a vigasság olajával minden társad felett.

10 Továbbá: Kezdetben, Uram, te teremtetted a földet, az ég is a te kezed munkája…. 12 Akár a köntöst, úgy göngyölöd össze őket, s mint a ruha, úgy változnak meg. Ám te ugyanaz vagy, és esztendeid nem érnek véget. 13 Ugyan melyik angyalnak mondta valaha: Jobbom felől foglalj helyet, és lábad alá teszem zsámolyul minden ellenségedet? 14 Nemde ők mind szolgáló lelkek? Azok szolgálatára vannak küldve, akik majd öröklik az üdvösséget.

2026 1.11/  A Zsidóknak írt levél :fej: 1: 1-14 v

+ >>> ( 5, 11, v)

1 A FIÚ ÉS AZ ANGYALOK

Krisztus fönségesebb az angyaloknál.

5 Vajon melyik angyalnak mondta valaha: „A fiam vagy, ma szültelek?” Vagy: „Én atyja leszek, ő meg a fiam.”

11 Ezek elmúlnak, de te nem múlsz el soha, mindenek elavulnak, mint valami ruha…..

Lábjegyzetek

1,1-4Az első mondat a levél fő témáját jelenti be: az újszövetségi kinyilatkoztatás és istentisztelet tökéletesebb, mint az ószövetségi, mert itt Isten már nem töredékes tanítást ad, hanem a Szentháromság második személye jelent meg közöttünk. Mint Fiú, egylényegű az Atyával; aki őt látta, az Atyát látta (Jn 14,9). Személy szerint akkor is Isten volt, amikor emberi

természetet vett magára, azért igaz, hogy az Atya a világot is általa teremtette. Emberi természete szerint is Isten felségjogainak birtokosa, ezért nevezi a levél a mindenség örökösének. Az „Atya jobbján ülni” azt jelenti, hogy valóban gyakorolja az isteni hatalmat. Méltósága tehát felülmúlja az angyalokét.

Zsid:1:5 Zsolt 2,7;  2Sám 7,14.

Zsid:1:6 Zsolt 97,7;

Zsid:1:7 Zsolt 104,4.

Zsid:1:8-9 Zsolt 45,7-8;

Zsid.1:10-12 Zsolt 101,26-28;

Zsid:1:13 Zsolt 110,1.

11_11 Creative Commons License 2026.01.10 -1 0 6979

2026 1. 10 /  Az evangélium Lukács szerint :fej: 22 :71 v

+ >>>(4-5, 9, 18-20, 23, 27, 32, 36, 42, 50-53, 55, 57, 59, 65, 68, 71.v)

V. JÉZUS SZENVEDÉSE

Júdás árulása. 4 Elment, hogy megbeszélje a főpapokkal meg a templomőrség vezetőivel, hogyan tudná nekik kiszolgáltatni. 5 Ezek örömmel fogadták, és megegyeztek vele, hogy pénzt adnak neki.

Az utolsó vacsora előkészítése. 9 „Hol készítsük el?” – kérdezték.

Az Oltáriszentség alapítása. 18„Vegyétek, osszátok el magatok között. Mondom nektek: nem iszom a szőlő terméséből addig, amíg el nem jön az Isten országa.”19 Most a kenyeret vette kezébe, hálát adott, megtörte és odanyújtotta nekik ezekkel a szavakkal: „Ez az én testem, amelyet értetek adok. Ezt tegyétek az én emlékezetemre.” 20 Ugyanígy a vacsora végén fogta a kelyhet is, és azt mondta: „Ez a kehely az új szövetség az én véremben, amelyet értetek kiontanak….23 Erre kérdezgetni kezdték egymást, ki az közülük, aki ilyet tesz…..

Tanítás az alázatosságról. 27 Mert ki nagyobb, aki az asztalnál ül, vagy aki felszolgál? Nyilván az, aki az asztalnál ül. Én mégis úgy vagyok köztetek, mintha a szolgátok volnék…

Péter tagadásának megjövendölése. 32 De imádkoztam érted, nehogy megfogyatkozz a hitedben. Amikor megtérsz, te erősíted majd meg testvéreidet.”… 36 „Most azonban – folytatta – akinek van erszénye, vegye elő, ugyanúgy a tarisznyáját is. Akinek pedig nincsen, adja el a ruháját, és vegyen rajta kardot…..

Ima a Getszemáni kertben. 42 „Atyám, ha akarod, kerüljön el ez a kehely! De ne az én akaratom teljesüljön, hanem a tied!”….

Jézus elfogatása. 50 Egyikük mindjárt le is sújtott a főpap szolgájára, s levágta a jobb fülét. 51 De Jézus így szólt: „Hagyjátok, elég!” Aztán megérintette a szolga fülét és meggyógyította.52 Az ellene kivonult főpapoknak, a templomőrség tisztjeinek és a véneknek pedig ezt mondta: „Mint rabló ellen, úgy vonultatok ki, kardokkal és dorongokkal! 53 Amikor naponta ott voltam a templomban veletek, nem vetettetek rám kezet. De ez a ti órátok, a sötétség hatalmáé.”…. 55 Az udvar közepén tüzet raktak, és körbe ülték. Péter is közéjük ült. 57 De tagadta: „Asszony, nem is ismerem.”….

59 Alig telt el egy óra, másvalaki bizonygatta: „De igen, ez is vele volt, hiszen galileai.”….

Jézus kicsúfolása. 65 És mindenféle szitkokat szórtak rá…..

Jézus a főtanács előtt. 68 Ha pedig kérdezlek benneteket, nem feleltek….71 „Mi szükségünk van még tanúkra? – mondták erre. – Magunk hallottuk a saját szájából.”….

Előzmény: 11_11 (6978)
11_11 Creative Commons License 2026.01.09 -1 0 6978

>>>>> ( 39-41, 43-46, 47-49, 54, 56, 58, 60-62, 63-64, 66-67, 69-70, v)

Ima a Getszemáni kertben.

39 Ezután kiment, és szokása szerint elindult az Olajfák hegyére. A tanítványok is elkísérték.40 Amikor odaért, kérte őket: „Imádkozzatok, nehogy kísértésbe essetek!”41 Aztán odébb ment, úgy egy kőhajításnyira, és térdre borulva imádkozott:…. 43 Megjelent neki az égből egy angyal, és megerősítette. Halálfélelem kerítette hatalmába, és még buzgóbban imádkozott.44 Verejtéke mint megannyi vércsepp hullott a földre.45 Aztán abbahagyta az imát, és visszament a tanítványokhoz. Azok közben elaludtak bánatukban.46 Rájuk szólt: „Miért alusztok? Keljetek fel, és imádkozzatok, nehogy kísértésbe essetek!”

Jézus elfogatása.

47 Mielőtt még befejezte volna szavait, egy csapat érkezett. Júdás vezette, egy a tizenkettő közül. Jézushoz közeledett, hogy megcsókolja. 48 Jézus megkérdezte: „Júdás, csókkal árulod el az Emberfiát?”49 Amikor a tanítványok látták, hogy mi készül, megkérdezték: „Uram, kardot rántsunk ellenük?”… 54 Elfogták, és a főpap házába vitték. Péter messziről követte…..56 Egy szolgáló meglátta, hogy ott ül a tűznél. Szemügyre vette, aztán megjegyezte: „Ez is vele volt.”…… 58 Nem sokkal ezután egy másik vette észre: „Te is közéjük tartozol” – szólt neki. Péter tiltakozott: „Ember, nem tartozom.”…. 60  „Ember – tagadta újra Péter –, nem tudom, mit beszélsz.” Még ki sem mondta, máris megszólalt a kakas.61 Az Úr megfordult, s rátekintett Péterre. Péternek eszébe jutott, mit mondott neki az Úr: „Mielőtt ma megszólal a kakas, háromszor megtagadsz.”62 Kiment, és keserves sírásra fakadt.

Jézus kicsúfolása.

63 Az emberek, akik őrizték, csúfot űztek belőle és bántalmazták.

64 Befödték a fejét, és kérdezgették: „Találd el, ki ütött meg?”…..

Jézus a főtanács előtt.

66 Mihelyt megvirradt, összegyűltek a nép vénei, a főpapok meg az írástudók, és tanácsuk elé állították.67 „Ha te vagy a Messiás – szólították fel –, mondd meg nekünk.” Így válaszolt rá: „Ha megmondom is, nem hiszitek el…..69 De az Emberfia mostantól fogva Isten hatalmának jobbján fog ülni.”70 Erre egyszerre közbevágtak: „Tehát te vagy az Isten Fia?” Ő pedig ezt mondta nekik: „Ti mondjátok, hogy én vagyok.”….

Előzmény: 11_11 (6977)
11_11 Creative Commons License 2026.01.09 -1 0 6977

2026 1. 9 /  Az evangélium Lukács szerint :fej: 22 :71 v

( 1-3, 6-7, 8, 10-13, 14-17, 21-22, 24-26, 28-30, 31, 33-35, 37-38, v)

>>>>> 39-41, 43-46, 47-49, 54, 56, 58, 60-62, 63-64, 66-67, 69-70, v)

V. JÉZUS SZENVEDÉSE

Júdás árulása.

1 Közeledett a kovásztalan kenyér ünnepének nevezett húsvét.2 A főpapok és az írástudók keresték a módját, hogyan ölhetnék meg, de féltek a néptől.3 A sátán hatalmába kerítette az iskarióti Júdást, a tizenkettő közül az egyiket….6 Beleegyezett, és kereste a kedvező alkalmat, hogy a nép tudta nélkül kiszolgáltassa nekik. 7 Elérkezett a kovásztalan kenyér napja. Ekkor szokták feláldozni a húsvéti bárányt.

Az utolsó vacsora előkészítése.

8 Jézus elküldte Pétert és Jánost ezzel a megbízatással: „Menjetek, készítsétek el a húsvéti vacsorát, hogy elkölthessük….…10 „Menjetek a városba – felelte –, ott találkoztok egy vizeskorsót vivő emberrel. Menjetek utána abba a házba, ahová megy,11 s mondjátok meg a házigazdának: A Mester kérdezteti: hol van a terem, ahol a húsvéti vacsorát tanítványaimmal elkölthetem?12 És majd mutat nektek egy tágas, étkezésre berendezett emeleti helyiséget. Ott készítsétek el.”13 Elmentek, s úgy találtak mindent, ahogy mondta. El is készítették a húsvéti vacsorát.

Az Oltáriszentség alapítása.

14 Amint elérkezett az óra, asztalhoz telepedett a tizenkét apostollal együtt.15 Így szólt hozzájuk: „Vágyva vágytam rá, hogy ezt a húsvéti vacsorát elköltsem veletek, mielőtt szenvedek.16 Mondom nektek, többé nem eszem ezt, míg be nem teljesedik az Isten országában.”17 Aztán fogta a kelyhet, hálát adott és így szólt:…. 21 De nézzétek, az áruló keze is rajta az asztalon.22 Az Emberfia ugyan elmegy, de jaj annak az embernek, aki elárulja.”……

Tanítás az alázatosságról.

24 Majd versengés támadt köztük, hogy melyikük nagyobb.25 Erre ezt mondta nekik: „A királyok uralkodnak a népeken, s akiknek hatalom van a kezükben, jótevőknek hívatják magukat.26 Közöttetek ne így legyen. A legnagyobb legyen olyan, mintha a legkisebb volna, az elöljáró pedig mintha szolga volna….. 28 Ti kitartottatok velem megpróbáltatásaimban.29 Ezért adom át nektek az országot, mint ahogy Atyám, nekem átadta,30 hogy majd asztalomnál egyetek és igyatok országomban, és trónon ülve ítélkezzetek Izrael tizenkét törzse fölött.

Péter tagadásának megjövendölése.

31 Simon, Simon, a sátán kikért titeket, hogy megrostáljon benneteket, mint a búzát…..33 „Uram – felelte –, készen vagyok rá, hogy a börtönbe, sőt még a halálba is kövesselek.” 34 Ő azonban így válaszolt: „Péter, mondom neked, mielőtt ma megszólal a kakas, háromszor letagadod, hogy ismersz.”35 Aztán tovább beszélt hozzájuk: „Amikor elküldtelek benneteket erszény, tarisznya és saru nélkül, szenvedtetek-e hiányt valamiben?” „Semmiben” – felelték…..37 Mondom nektek, be kell következnie annak, amit az Írás rólam mond: A gonosztevők közé számították. Sorsom beteljesedik.”38 „Uram – mondták –, nézd, van itt két kard!” Erre csak annyit mondott: „Elég.”  >>>>>>>>

11_11 Creative Commons License 2026.01.09 -1 0 6976

2026 1. 9 / A Titusznak írt levél :fej: 1: 1-16 v

(1-4, 5-10, 12-13, 15, v) +>>> ( 11, 14, 16. v)

Címzés és köszöntés.

1 Pál, Isten szolgája és Jézus Krisztus apostola – hogy az Isten választottait a hitre és az igazság megismerésére vezesse, az istenfélelem révén 2 és az örök élet reményében, amelyet az igazmondó Isten ősidők előtt megígért, 3 s amikor elérkezett a meghatározott idő, kinyilatkoztatta tanítását az evangélium hirdetése útján, amelyre üdvözítő Istenünk rendelkezéséből megbízást kaptam –4 Titusznak, a közös hitben szeretett fiának. Kegyelem és békesség Istentől, az Atyától és Krisztus Jézustól, a mi Üdvözítőnktől!

A krétai egyház szervezése.

5 Azért hagytalak Kréta szigetén, hogy pótold, ami hiányzik, s a városokba presbitereket rendelj utasításaim szerint. 6 Olyat keress, aki feddhetetlen, és csak egyszer nősült, akinek gyermekei hisznek, s nem vádolhatók könnyelmű élettel vagy engedetlenséggel. 7 A püspök ugyanis, mint az Isten megbízottja, legyen feddhetetlen, ne legyen önhitt, ingerlékeny, iszákos, erőszakos, kapzsi, 8 hanem legyen vendégszerető, jóakaratú, megfontolt, igaz, tisztességes, fegyelmezett.

9 Álljon szilárdan a hiteles tanítás alapján, hogy éppúgy képes legyen az egészséges tanítással buzdítani, mint az ellentmondókat megcáfolni. 10 Akad ugyanis számos elégedetlenkedő, fecsegő és ámító ember, főképp a körülmetéltek sorában…..

12 Saját prófétáik közül az egyik már megállapította: „A krétaiak örök hazugok, gonosz fenevadak és falánk naplopók.”13 Ez a tanúság igaz. Ezért intsd őket szigorúan, hogy a hitben erősek legyenek!.....

15 A tisztának minden tiszta, a tisztátalannak és a hitetlennek pedig semmi sem tiszta, mert romlott az értelmük és a lelkiismeretük….

2026 1. 9 / A Titusznak írt levél :fej: 1: 1-16 v

+ >>>( 11, 14, 16. v)

Címzés és köszöntés.

-------        …….

A krétai egyház szervezése.

11 Ezeket el kell hallgattatni, mert egész családokat feldúlnak, s aljas haszonlesésből ártalmas dolgokat tanítanak….14 Ne hallgassanak zsidó mesékre, és ne kövessék az igazságtól elfordult emberek parancsait…..16 Hangoztatják, hogy ismerik az Istent, de tetteikkel megtagadják, mert utálatra méltók, konokok, semmi jóra nem képesek.

Lábjegyzetek

Tit:1:4 Titusz megtért pogány volt. Pál már a jeruzsálemi zsinatra is magával vitte, és leveleiben többször említi, mint egyik legbizalmasabb munkatársát. Valószínűleg ő nyerte meg a hitnek, azért nevezi fiának.

Tit:1:12 A mondást Epimenidésznek tulajdonítják (Kr. e. 6. sz.). Más forrásból is tudjuk, hogy a krétaiaknak rossz hírük volt.

Tit:1:15 Az erkölcsi rossz nem a dolgokban van, hanem az ember lelkületében.

11_11 Creative Commons License 2026.01.08 -1 0 6975

2026 1.8 /  A Kolosszeieknek írt levél:fej : 4 :1-18 v

( 2-6, 7, 9-17,v) + >>>( 1, 8, 18. v)

….2 Legyetek kitartók és éberek az imában meg a hálaadásban. 3 Imádkozzatok egyúttal értünk is, hogy az Isten tárja fel előttünk az ajtót, hogy beszélhessünk, s Krisztus titkát, ami miatt bilincsbe is vertek, 4 kinyilvánítsam, ahogyan nekem beszélnem kell.5 A kívülállókkal való érintkezésben legyetek okosak. Az időt jól használjátok fel.6 Beszédetek legyen mindig szíves, sóval ízes, akkor majd helyesen meg tudtok felelni mindenkinek.

Befejezés.

7 Helyzetemről a kedves testvér, hű szolga és munkatárs az Úrban, Tichikusz majd beszámol nektek….

9 Vele megy kedves és hű testvérem, Onezimusz is, aki földitek. Ők majd elmondják mind, ami újság itt van.10 Köszönt titeket fogolytársam, Arisztarchusz és Márk, Barnabás unokaöccse; rá vonatkozó utasításaimat már megkaptátok.11 Ha megérkezik oda, fogadjátok szívesen! Köszönt benneteket még Jézus is, másik nevén Jusztusz. A zsidók közül csak ők dolgoznak együtt velem Isten országának hirdetésében; igazi vigasztalásomra szolgáltak.12 Köszönt titeket földitek, Epafrász, Krisztus Jézus szolgája. Ő állandóan küzd értetek imáiban, hogy teljesen és tökéletesen megvalósítsátok Isten akaratát.13 Tanúskodom, hogy sokat dolgozik értetek és azokért, akik Laodiceában és Hierapoliszban élnek.14 Köszönt benneteket Lukács, a kedves orvos és Démász.15 Köszöntsétek a Laodiceában élő testvéreket és Nimfát a házában összejövő közösséggel együtt!16 Ha nálatok már felolvasták ezt a levelet, gondoskodjatok róla, hogy a laodiceai egyházban is felolvassák. Ti pedig olvassátok el a laodiceaiakét.17 Archippusznak mondjátok meg: Legyen gondod az Úrtól kapott szolgálat betöltésére!...

2026 1.8 /  A Kolosszeieknek írt levél:fej : 4 :1-18 v

+ >>>( 1, 8, 18. v)

1 Gazdák, adjátok meg szolgáitoknak, ami jogos és méltányos. Gondoljátok meg, nektek is van Uratok a mennyben…..

Befejezés.

8 Épp azért küldöm el hozzátok, hogy megtudjátok, mi van velem, és hogy megvigasztaljon benneteket….18 Itt a saját kezű köszöntésem: Pál. Emlékezzetek meg bilincseimről! Kegyelem veletek!..

.

Lábjegyzetek

Kol:4:3 Krisztus titka, mint följebb az 1,26-ban. Az a tétel, hogy az emberek mind meghívást nyertek az üdvösségre.

Kol:4:6 Sóval ízes: legyen tartalmas és legyen vonzó.

Kol:4:9 Onizemusz a Filemonnak írt levélben szereplő rabszolga.

Kol:4:10 Arisztarchuszról több ízben történik említés: ApCsel 19,29; 27,2.

Kol:4:16 A laodiceai levélen talán a mostani efezusi levelet kell értenünk, amely csak később kapta az „efezusi” címzést. De az is lehet, hogy más levél volt, amely nem maradt ránk.

Kol:4:17 Archippusz valószínűleg Filemon fia, és Epafrász távollétében a kolosszei egyház elöljárója.

11_11 Creative Commons License 2026.01.07 -1 0 6974

2026 1. 7 /  A Filippieknek írt levél:fej : 2  : 1-30 v

( 1-5, 8-12, 16-18, 19, 21-25, 27-30 v) + >>>( 6-7, 13-15, 20, 26,v)

Krisztus példája.

1 Ha ér valamit a Krisztusban adott buzdítás, a szeretetből fakadó intelem, a lelki közösség, a bensőség és együttérzés,2 akkor tegyétek teljessé örömömet azzal, hogy egyetértetek, ugyanúgy szerettek, és egy lélekként ugyanarra törekedtek.3 Semmit se tegyetek vetélkedésből vagy hiú dicsőségvágyból! Inkább mindenki alázatosan a másikat tartsa magánál kiválóbbnak.4 Senki ne keresse csak a maga javát, hanem a másét is. 5 Ugyanazt a lelkületet ápoljátok magatokban, amely Krisztus Jézusban volt….8 Megalázta magát és engedelmeskedett mindhalálig, mégpedig a kereszthalálig.9 Ezért Isten felmagasztalta, és olyan nevet adott neki, amely fölötte van minden névnek,10 hogy Jézus nevére hajoljon meg minden térd a mennyben, a földön és az alvilágban,11 s minden nyelv hirdesse az Atyaisten dicsőségére, hogy Jézus Krisztus az Úr.12 Kedveseim, ti mindig engedelmesek voltatok, félve-remegve munkáljátok hát üdvösségeteket, nemcsak amikor köztetek vagyok, hanem sokkal inkább most, hogy távol kell lennem…..16 Ragaszkodjatok az életet tápláló tanításhoz, hogy Krisztus Jézus napján dicsőségemre váljatok. Akkor nem futottam hiába, és nem fáradtam fölöslegesen.17 Sőt, ha hitetek szent szolgálatáért áldozatként véremet ontják is, örülök, együtt örülök mindnyájatokkal.18 Örüljetek hát ti is, örüljetek velem!

Munkatársainak ajánlása.

19 Remélem Urunk Jézusban, hogy nemsokára elküldhetem Timóteust, és megnyugodhatom, hallva hogylétetekről….

21 A többiek mind a maguk javát keresik, nem Krisztus Jézusét.22 Róla azonban tudjátok, mennyire megbízható, hiszen, mint a gyermek apja mellett, úgy szolgált mellettem az evangélium ügyében.23 Remélem tehát, hogy elküldhetem, mihelyt megtudom, hogyan áll az ügyem. 24 Sőt bízom az Úrban, hogy nemsokára magam is indulhatok hozzátok. 25 Addig is szükségesnek tartom, hogy visszaküldjem hozzátok Epafroditusz testvéremet, munka- és küzdőtársamat, akit ti küldtetek, hogy szükségemben szolgálatomra legyen….27 Valóban halálos beteg volt, de Isten megkönyörült rajta. Nemcsak rajta, hanem rajtam is, hogy bánatra bánat ne érjen.28 Igyekszem hamarosan útnak indítani, hogy viszontlátva újra örüljetek neki, s nekem se kelljen szomorkodnom. 29 Fogadjátok nagy örömmel az Úrban, és becsüljétek meg az ilyen embert.30 Hiszen Krisztus ügyéért került közel a halálhoz, az életét kockáztatta, hogy a nekem tett szolgálattal pótolja, amit ti nem tehettek.

2026 1. 7 /  A Filippieknek írt levél:fej : 2  : 1-30 v

+ >>>( 6-7, 13-15, 20, 26, v)

Krisztus példája.

6 Ő Isten formájában volt, és az Istennel való egyenlőséget nem tartotta olyan dolognak, amelyhez föltétlenül ragaszkodnia kell,7 hanem kiüresítette magát, szolgai alakot öltött, és hasonló lett az emberekhez. Külsejét tekintve olyan lett, mint egy ember…..13 Hiszen Isten maga ébreszti bennetek a szándékot, s hajtja végre a tettet tetszésének megfelelően.14 Zúgolódás és huzavona nélkül tegyetek meg mindent,15 hogy kifogástalanok és tiszták legyetek, Istennek ártatlan gyermekei a gonosz és romlott nemzedékben, amelyben úgy kell ragyognotok, mint a csillagoknak a mindenségben…

Munkatársainak ajánlása.

20 Nincs senkim ugyanis, aki annyira hozzám hasonló lelkületű volna, s oly őszintén szívén viselné ügyeteket…..26 Nagyon vágyott már utánatok, és nyugtalankodott, hogy betegségéről értesültetek….

Lábjegyzetek

Filip:2:1-4 A kisebbségben levő keresztények ereje az összetartás, egység és szeretet volt. Az apostol ehhez ad motívumot Krisztus példájával.

Filip:2:6 Földi élete tartamára lemondott az Isten Fiának kijáró dicsőségről, sőt vállalta a küzdelmes földi életet és halált. Önkiüresítése az áldozat és érdemszerzés előfeltétele volt. Engedelmessége nagyobb tiszteletet juttatott az Atyának, mint amit a bűn megtagadott tőle. Megdicsőülése az, hogy feltámadásában és mennybemenetelében átvette az Isten Fiát megillető hatalmat és dicsőséget, s mint Istenember, imádásunk tárgya.

Filip:2:13 Érdemszerző cselekedetet csak a kegyelem segítségével hajthatunk végre. Istentől jön az indíttatás és a végrehajtás.

11_11 Creative Commons License 2026.01.06 -1 0 6973

2026 1. 6 / Az Efezusiaknak írt levél :fej: 5  1-33 v

(1-4, 6-10, 12-15, 19, 22, 25-26, 28, 30,32-33, v)

+ >>>( 5, 11, 16, 20-21, 24, 27, 31, v)  

A világosság fiai.

1 Mint Isten kedves gyermekei, legyetek az ő követői, és 2éljetek szeretetben, ahogy Krisztus is szeretett minket, és odaadta magát értünk jó illatú áldozati adományként az Istennek.3 Kicsapongásról és egyéb tisztátalanságról vagy kapzsiságról szó se essék köztetek, ahogy a szentekhez illik.4 Ocsmány, léha vagy kétértelmű szót ne ejtsetek ki. Ez sem illik hozzátok, annál inkább a hálaadás….6 Senki ne vezessen félre benneteket üres beszéddel, mert ezek miatt éri Isten haragja a hitetlenség fiait.7 Tehát ne vállaljatok velük közösséget.8 Valaha sötétség voltatok, most azonban világosság az Úrban. Éljetek úgy, mint a világosság fiai.9 A világosság gyümölcse csupa jóság, igazságosság és egyenesség.10 Azt keressétek, ami kedves az Úr szemében…..12 Amit ugyanis titokban tesznek, azt még kimondani is szégyen. 13 Mindarra, amit elítéltek, fény derül,14 s ami így világossá válik, fényforrás lesz. Ezért mondják: Ébredj, aki alszol, támadj fel a halálból, és Krisztus rád ragyog.15 Gondosan ügyeljetek tehát arra, hogyan éltek: ne balgán, hanem bölcsen…..19 Egymás közt énekeljetek zsoltárt, himnuszt és szent énekeket. Énekeljetek és ujjongjatok szívből az Úrnak….

Hivatásbeli kötelességek.

…22 Az asszony engedelmeskedjék férjének, akárcsak az Úrnak,23 mert a férfi feje az asszonynak, ahogy Krisztus feje az Egyháznak: testének ő a megváltója….25 Férfiak, szeressétek feleségeteket, ahogy Krisztus is szerette az Egyházat, és feláldozta magát érte,26 hogy a keresztségben szavával megtisztítva megszentelje…..28 Így a férj is köteles szeretni feleségét, mint saját testét. Aki feleségét szereti, önmagát szereti…..

30 Mert tagjai vagyunk testének…..32 Nagy titok ez, én Krisztusra és az Egyházra vonatkoztatom.33 Szeresse hát mindegyiktek a feleségét, mint önmagát, az asszonyok meg tiszteljék férjüket.

2026 1. 6 / Az Efezusiaknak írt levél :fej: 5  1-33 v

+ >>>( 5, 11, 16, 20-21, 24, 27, 31, v) 

A világosság fiai.

5 Legyetek meggyőződve, hogy semmiféle erkölcstelennek, tisztátalannak, kapzsinak, más szóval bálványimádónak nincs öröksége Krisztus és az Isten országában……11Ne legyen részetek a sötétség meddő tetteiben, inkább ítéljétek el őket…..16 Használjátok fel az időt, mert rossz napok járnak.17 Ne legyetek értetlenek, hanem értsétek meg az Úr akaratát.18 Ne részegeskedjetek, mert a bor léhaságra vezet, inkább teljetek el Lélekkel…..20 Adjatok hálát mindig mindenért Urunk, Jézus Krisztus nevében az Istennek, az Atyának….

Hivatásbeli kötelességek.

21Legyetek egymásnak alárendeltjei Krisztus iránti tiszteletből. 24 Amint tehát az Egyház alá van vetve Krisztusnak, az asszony is mindenben férjének…..

27 Ragyogóvá akarta tenni az Egyházat, amelyen sem szeplő, sem ránc, sem egyéb efféle nincsen, hanem szent és szeplőtelen….29 A saját testét senki sem gyűlöli, hanem táplálja, gondozza, akárcsak Krisztus az Egyházat….31 „Ezért az ember elhagyja apját, anyját, feleségével tart, és a kettő egy test lesz.”….

Lábjegyzetek

Efe:5:2 Utalás az ószövetségi illatáldozatra.

Efe5:12 Valószínűleg a pogány misztériumvallások erkölcstelen szertartásaira is gondol.

Efe :5:21-33 A házasság mint szentség jelképezi azt a kegyelmi kapcsolatot, amely az Egyházat Krisztussal összeköti. Krisztus önmagát feláldozó megváltó szeretete természetfölötti előképe a házasságnak. Ezért nevezhető „nagy titoknak”. A kiemelés azt mondja, hogy nem profán dolog, hanem misztérium, természetfölötti valóság, vagyis szentség, amely kegyelmet közvetít. A házastársak kötelességeit Krisztus és az Egyház kapcsolata jellemzi.

11_11 Creative Commons License 2026.01.05 -1 0 6972

2026 1. 5 / A Galatáknak írt levél : fej: 6 : 1-18 v

( 1-4, 6-7, 10, 12-18.v) + >>>(5, 8-9, 11, v)

Keresztény közösségi szellem.

1Testvérek, ha valakit botláson értek, ti akik lelkiek vagytok, intsétek meg a szelídség szellemében. De ügyelj, hogy magad kísértésbe ne essél! 2 Hordozzátok egymás terhét, így teljesítitek Krisztus törvényét.3 Aki beképzeli magának, hogy valaki, holott semmi, önmagát áltatja.4 Mindenki a saját tetteit tegye mérlegre, dicsekvését pedig tartsa meg magának, ne tárja mások elé…..6 Akit a (keresztény) igazságokra tanítanak, engedjen részt tanítójának minden javából. 7 Ne áltassátok magatokat, Isten nem hagy magából gúnyt űzni. Amit az ember vet, azt is aratja….10 Amíg tehát időnk van, tegyünk jót mindenkivel, főképpen hittestvéreinkkel.

Befejezés.

…12 Akik test szerint akarnak tetszeni, körülmetélkedésre kényszerítenek titeket, csak azért, hogy Krisztus keresztjéért ne szenvedjenek üldözést.13 Hiszen maguk a körülmetéltek sem tartják meg a törvényt. Csupán azért kívánják a ti körülmetéléseteket, hogy testetekkel dicsekedhessenek.14 Én azonban nem akarok mással dicsekedni, mint Urunk, Jézus Krisztus keresztjével. Általa keresztre szegezték nekem a világot, és engem is a világnak.15 Mert sem a körülmetéltség nem ér semmit, sem a körülmetéletlenség, hanem csak az új teremtmény.16 Béke és irgalom mindazoknak, akik ezt a szabályt követik, Isten (igaz) Izraelének!17 Ezután senki ne okozzon kellemetlenséget nekem, mert Jézus jegyeit viselem testemen.18 A mi Urunk, Jézus Krisztus kegyelme legyen lelketekkel, testvérek!  Ámen.

2026 1.5 / A Galatáknak írt levél : fej: 6 : 1-18 v

+ >>>( 5, 8-9, 11, v)

Keresztény közösségi szellem.

5 Hiszen mindenkinek a maga terhét kell hordoznia…..

8 Aki tehát test szerint vet, az a testből is arat majd romlást. Aki ellenben a Lélek szerint vet, a Lélekből arat örök életet. 9 Ne fáradjunk bele tenni a jót, mert ha kitartunk, annak idején aratni is fogunk….

Befejezés.

11 Nézzétek, mekkora betűkkel írok nektek a saját kezemmel!....

Lábjegyzetek

Gal:6:2 Krisztus törvénye tulajdonképpen az egész evangélium, rövid összefoglalásban pedig a szeretet parancsa.

Gal:6:7 A földi élet a vetés ideje, az örök élet pedig az aratásé. Jócselekedeteink érdemszerzők az örök életre.

Gal:6:11 A nagy betűk valószínűleg nehézkes keze írására utalnak. Kézírása egyúttal a diktált levél hitelesítése is.

Gal:6:14 A hívő a keresztségben kegyelmileg osztozik Krisztus halálában és feltámadásában, ezért úgy tekintheti magát, mint aki meghalt a világ számára.

Gal:6:15 A megigazult ember új teremtmény, aki újjászületett mint Isten gyermeke.

Gal:6:17 Jézus jegyei a szenvedések és kínzások nyomai, amelyeket Pálnak térítő útjain ellenségeitől kellett elszenvednie

11_11 Creative Commons License 2026.01.04 -1 0 6971

2026 1. 4 / A Korintusiaknak írt második levél :fej:13: 1-13 v

( 1-4, 6-13. v) + >>> ( 5, v)

Befejező intelmek.

1 Ezúttal harmadszor megyek el hozzátok. „Két vagy három tanú vallomása döntsön minden ügyben.”

2 Másodszori ottlétemkor már megmondtam azoknak, akik vétkeztek és a többieknek is, s most távollétemben újra előre kijelentem: Ha ismét elmegyek, nem kegyelmezek nektek.3 Bizonyítékot akartok, hogy belőlem Krisztus szól? Ő nem gyönge veletek szemben, hanem hatalmas köztetek.

4 Gyöngeségében ugyan megfeszítették, de Isten erejéből él. Mi is gyöngék vagyunk benne, de vele együtt élünk, és ezt be is bizonyítjuk azzal az erővel, amelyet Isten veletek szemben ad…….6 De remélem, elismeritek, hogy mi kiálltuk.

7  Arra kérjük az Istent, hogy semmi rosszat ne tegyetek. Nem azért, hogy mi kipróbáltnak tűnjünk fel, hanem azért, hogy ti a jót tegyétek, akkor minket nézhettek ki nem próbáltnak. 8 Az igazság ellen nem tehetünk semmit, csak az igazságért.9 Örülünk, hogy gyöngék vagyunk, csak ti legyetek erősek. Imádkozunk is tökéletesedésetekért.

10 Azért írom ezeket távollétemben, hogy ha majd megérkezem, ne kelljen keményen föllépnem azzal a hatalommal, amelyet az Úr nekem építésre adott, nem rombolásra.

11 Különben, testvérek, örüljetek, tökéletesedjetek, buzdítsátok egymást, éljetek egyetértésben és békében! Akkor veletek lesz a szeretet és a béke Istene.

12 Köszöntsétek egymást szent csókkal! A szentek mind köszöntenek titeket.

13 Urunk, Jézus Krisztus kegyelme, Isten szeretete és a Szentlélek közössége legyen mindnyájatokkal!

2026 1 4 / A Korintusiaknak írt második levél :fej:13: 1-13 v

+>>>( 5, v)

Befejező intelmek.

5 Vizsgáljátok meg magatokat, hogy a hitben éltek-e. Tegyétek csak próbára magatokat. Felismeritek-e, hogy bennetek él Jézus Krisztus? Ha nem, akkor nem álltátok ki a próbát….

Lábjegyzetek

2Kor.13:1 M Törv 19,15.

2Kor:13:13 A köszöntés egyúttal a Szentháromság megvallása: Jézus (a Fiú) kegyelme, az (Atya) Isten szeretete és a Szentlélek közössége.

11_11 Creative Commons License 2026.01.03 -1 0 6970

2026 1. 3 /  Az Apostolok Cselekedetei :fej: 28 :1-31 v

+ >>>( 1, 4, 6, 8-9, 13, 16, 18, 22, 24, 28-29, 31 v)

Málta szigetén.

1 Megmenekülve megtudtuk, hogy a szigetet Máltának hívják…. 4 Amikor a bennszülöttek meglátták, hogy az állat a kezén lóg, így szóltak egymáshoz: „Ez az ember egész biztos gyilkos! Kimenekült ugyan a tengerből, de az igazságosság azonban nem hagyja életben.”… 6 Várták, hogy felpuffad vagy hirtelen összeesik és meghal. Jó ideig vártak, de mert semmi baja sem esett, megváltoztatták nézetüket, s azt mondták, hogy isten….

Pál máltai működése.

8 Publiusz apja láztól és vérhastól gyötörten ágyban feküdt. Pál bement hozzá, imádkozott, rátette kezét és meggyógyította…..9 Erre a többi beteg is odasereglett a szigetről, és gyógyulást talált.

A hajóút Rómába.

13 Onnét a part mellett hajózva eljutottunk Régiumba. Mivel másnap déli szél fújt, a következő nap Puteoliba futottunk be….

Pál Rómában.

16 Amikor megérkeztünk Rómába, Pál engedélyt kapott, hogy saját szállást vegyen egy katona őrizete alatt…..18 Ezek kivizsgálták ügyemet, s szabadon akartak engedni, mert semmi okot nem találtak, amiért halálra ítéljenek…..22 Tőled szeretnénk hallani, hogy milyen felfogást vallasz. Csak azt tudjuk erről a felekezetről, hogy mindenütt ellenzésre talál.”…. 24 Némelyek hittek szavainak, mások nem hittek….28 Tudjátok hát meg, hogy Isten üdvössége a pogányoknak jut majd osztályrészül. Ők meghallgatják.” 29 És mikor ezeket mondotta, elmenének a zsidók, magok között sokat vitatkozván….31 Hirdette az Isten országát, és bátran és akadálytalanul tanított Urunkról, Jézus Krisztusról.

Előzmény: 11_11 (6969)
11_11 Creative Commons License 2026.01.03 -1 0 6969

2026 1. 3 /  Az Apostolok Cselekedetei :fej: 28 :1-31 v

(2-3, 5, 7, 10-12, 14-15, 17 , 19-21, 23, 25-27, 30,v)

+ >>>( 1, 4, 6, 8-9, 13, 16, 18, 22, 24, 28-29, 31 v)

Málta szigetén.

….2 A bennszülöttek igen emberségesen bántak velünk. Tüzet raktak, s a szakadó eső és a hideg elől mindnyájunkat odahívtak.3 Pál összeszedett egy csomó rőzsét, de amikor a tűzre dobta, a melegtől egy vipera mászott elő, s a kezébe harapott…..5 Ő azonban lerázta az állatot a tűzbe, és semmi baja nem történt…..

Pál máltai működése.

7 Ezen a vidéken feküdtek a sziget első emberének, Publiusznak a birtokai. Házába fogadott minket, és három napig vendégül látott…..10 Így nagy tiszteletben álltunk, és amikor hajóra szálltunk, elláttak minden szükségessel.

A hajóút Rómába.

11 Három hónap múlva továbbindultunk egy alexandriai hajón, amely a szigeten telelt, és amelynek a Dioszkurok voltak a jelvénye. 12 Szirakuzába érve három napig ott vesztegeltünk….14 Itt testvéreket találtunk, s kérésüknek engedve egy hétig ott maradtunk, aztán Róma felé vettük az irányt.15 A testvérek, mihelyt hírt hallottak rólunk, elénk siettek egészen a Forum Appii és a Tres Tabernae tájáig. Amikor Pál meglátta őket, hálát adott az Istennek, és bizalommal telt el.

Pál Rómában.

….17 Három nap múlva magához kérette a tekintélyesebb zsidókat. Amikor összejöttek, beszélt hozzájuk: „Testvérek! Semmit sem vétettem a nép vagy atyáink szokásai ellen, mégis megkötöztek Jeruzsálemben, és a rómaiak kezére adtak….19 A zsidók azonban tiltakoztak, így kénytelen voltam a császárhoz föllebbezni, de nem azért, mintha népemet akarnám vádolni.20 Azért kérettelek ide, hogy lássalak benneteket, és szóljak hozzátok. Ezt a bilincset Izrael reménysége miatt rakták rám.”21 Azok kijelentették: „Sem levelet nem kaptunk felőled Júdeából, sem idevetődő testvér nem hozott hírt vagy mondott rosszat rólad….23 Megállapodtak vele egy napban, s igen sokan elmentek hozzá a szállására. Reggeltől estig meggyőző erővel bizonyította nekik az Isten országát, és igyekezett őket Mózes törvénye és a próféták alapján megnyerni Jézusnak….25 Mivel egymás közt nem értettek egyet, szétoszlottak. Pál csak ezt mondta nekik: „Jól beszélt a Szentlélek Izajás próféta által atyáitokhoz,26 amikor ezt mondta:Menj el ahhoz a néphez és mondd:Hallván halljátok, de nem értitek,nézvén nézitek, de nem látjátok, 27 mert megkérgesedett ennek a népnek a szíve. Fülükre nagyot hallanak,szemüket behunyják,nehogy lássanak a szemükkel,halljanak a fülükkel,értsenek a szívükkel, és megtérjenek,hogy meggyógyítsam őket….30 Két álló esztendeig ott maradt bérbe vett szállásán, s fogadott mindenkit, aki csak fölkereste…..

>>>> 

11_11 Creative Commons License 2026.01.02 -1 0 6968

2026 1. 2 /  Az Apostolok Cselekedetei :fej: 15 : 1-41 v

+ >>>(2, 9, 11-12, 19-21, 24, 33-35,  41. v)

Vita Antiochiában.

2 Mivel emiatt zavar és nagy vita támadt Pál, Barnabás és közöttük, azt határozták, hogy Pál és Barnabás néhányukkal menjen fel Jeruzsálembe, s ebben a vitás ügyben forduljon az apostolokhoz és a presbiterekhez…..

Az apostoli zsinat.

9 Nem tett különbséget köztünk és köztük, amikor a hittel megtisztította a szívüket…..11 Az a hitünk, hogy Urunk Jézus kegyelméből üdvözülünk mi is, s ugyanígy ők is.”.12 Erre az egész gyülekezet elhallgatott, és meghallgatták Pált meg Barnabást, hogy milyen csodákat tett általuk az Isten a pogányok között….

19 Ezért az a véleményem, hogy nem kell terhet rakni azokra, akik a pogányságból tértek meg az Istenhez, 20 hanem csak azt írjuk elő nekik, hogy tartózkodjanak a bálványoktól, nehogy tisztátalanná váljanak miattuk, továbbá a paráznaságtól, a fojtott állattól és a vértől.21 Mert Mózesnek ősi nemzedékek óta hirdetői vannak a városokban, akik minden szombaton felolvassák a zsinagógákban.”

24 Hallottuk, hogy közülünk néhányan – megbízásunk nélkül tanítva – megzavartak titeket, feldúlták lelketeket…..33 Hosszabb ott-tartózkodás után a testvérek békét kívánva megváltak tőlük, hogy visszatérjenek megbízóikhoz….

A határozatok kihirdetése.

34 De Silásnak tetszék ott maradni.

35 De Pál és Barnabás Antiochiában maradtak, tanítottak, és hirdették az Úr szavát, sok más (társukkal) együtt.

IV. PÁL MISSZIÓS ÚTJAI

Pál elindul második útjára.

41 Bejárta Szíriát és Kilikiát, és megszilárdította az egyházakat.

Előzmény: 11_11 (6967)
11_11 Creative Commons License 2026.01.02 -1 0 6967

2026 1. 2 /  Az Apostolok Cselekedetei :fej: 15 : 1-41 v

( 1, 3-8, 10, 13-18, 22-23, 25-32, 36-40, v) + >>>(2, 9, 11-12, 19-21, 24, 33-35, 41. v)

Vita Antiochiában.

1 Néhányan, akik Júdeából jöttek, így tanították a testvéreket: „Ha nem metélkedtek körül Mózes törvénye szerint, nem üdvözülhettek.”

….3 Az egyház egy darabon elkísérte őket, aztán átszelték Föníciát és Szamáriát, és elbeszélték a pogányok megtérését. Ezzel nagy örömet szereztek minden testvérnek.4 Amikor megérkeztek Jeruzsálembe, szívesen fogadta őket az egyház: az apostolok és a presbiterek. Beszámoltak róla, mi mindent tett közreműködésükkel az Isten.5 Azok közül, akik a farizeusok felekezetéből lettek hívővé, néhányan felálltak, és kijelentették: „Körül kell nekik metélkedni, és rájuk kell parancsolni, hogy tartsák meg Mózes törvényét.”

Az apostoli zsinat.

6 Összegyűltek az apostolok és a presbiterek, hogy megvizsgálják ezt az ügyet.7 Heves vita támadt, végül felállt Péter, és ezt a beszédet intézte hozzájuk: „Testvérek! Tudjátok, hogy az Isten kezdettől fogva kiválasztott közületek, hogy a pogányok az én számból hallják az evangélium tanítását, és higgyenek.8 S maga az Isten, aki ismeri a szívet, tanúsította, hogy nekik is megadta a Szentlelket, éppúgy, mint nekünk….1 0 Mit teszitek hát próbára az Istent, miért akarjátok a tanítványok nyakára rakni az igát, amelyet sem atyáink, sem mi nem bírtunk elviselni?....

13 Amikor befejezték a beszámolót, Jakab vette át a szót: „Testvéreim, hallgassatok meg!14 Simon elmondta, miként gondoskodott róla Isten először, hogy a pogányok soraiból népet szerezzen nevének….16 Aztán visszatérek,és újra fölverem Dávidnak bedőlt sátrát. Roncsait helyrehozom és a sátrat felállítom,17 hogy a többi ember is keresse az Urat,minden nép, mely hívja nevemet. Az Úr mondja ezt, s meg is teszi,18 amit öröktől fogva kinyilvánított…..

22  Erre az apostolok, a presbiterek és az egész egyház jónak látták, hogy kiválasszanak maguk közül néhány férfit, és Pállal és Barnabással elküldjék őket Antiochiába, mégpedig Júdást, másik nevén Barszabbászt, meg Szilást, akik a testvérek között vezető szerepet vittek.23 Ezt írták a kezük által:„Az apostolok és a presbiterek, a testvérek, üdvözletüket küldik az Antiochiában, Szíriában és Kilikiában élő, pogányságból megtért testvéreiknek!... 25 Ezért közmegegyezéssel elhatároztuk, hogy kiválasztunk néhány férfit, és elküldjük őket hozzátok a mi szeretett Barnabásunkkal és Pálunkkal,26 ezekkel az emberekkel, akik egész életüket Urunk, Jézus Krisztus nevének szolgálatára szentelték.27 Elküldtük hát Júdást és Szilást, ők majd élőszóval is elmondják nektek ezeket.28 Úgy tetszett a Szentléleknek és nekünk, hogy ne rakjunk rátok több terhet a szükségesnél, annál,29 hogy tartózkodnotok kell a bálványoknak áldozott eledeltől, a vértől, a fojtott állattól és a paráznaságtól. Ha ezektől tartózkodtok, helyesen jártok el. Jó egészséget!”

A határozatok kihirdetése.

30 Amint útnak indították őket, elmentek Antiochiába, összehívták a közösséget és átadták a levelet.31 Azok örömmel olvasták a vigasztaló sorokat.32 Júdás és Szilás szintén próféták voltak, beszédeikben vigasztalták és erősítették a testvéreket…..

IV. PÁL MISSZIÓS ÚTJAI

Pál elindul második útjára.

36 Néhány nap elteltével Pál így szólt Barnabáshoz: „Menjünk s nézzük meg, hogy vannak a testvérek azokban a városokban, ahol hirdettük az Úr szavát.”37 Barnabás magával akarta vinni a Márknak nevezett Jánost is, 38 de Pál arra kérte, hogy ne vigyék magukkal, hisz Pamfiliában is otthagyta őket, nem ment velük dolgozni.39 Így nézeteltérés támadt köztük, s elváltak egymástól. Barnabás magával vitte Márkot, és Ciprusba hajózott.40 Pál Szilást választotta társul, és a testvérektől az Úr kegyelmébe ajánlva útra kelt…..

>>>>>> 

11_11 Creative Commons License 2026.01.01 -1 0 6966

2026 1. 1 /  A Rómaiaknak írt levél .fej: 14 :1-23 v

(1, 3-12, 14 -15, 17-18, 20-23 v) + >>>( 2, 13, 16, 19,v)

Óvás a botránkozástól.

1 Karoljátok fel a hitben gyengét, anélkül, hogy felfogását elítélnétek….

3 Aki eszik, ne nézze le azt, aki nem eszik. Aki meg nem eszik, ne ítélje el azt, aki eszik. Hiszen Isten azért a magáénak tekinti.4 Ki vagy te, hogy más szolgája fölött bíráskodik? Saját ura előtt áll, vagy bukik. De állni fog, mert elég hatalmas az Isten, hogy fenntartsa.5 Van, aki különbséget tesz a napok között, a másik meg minden napot jónak tart. Kövesse mindegyik a meggyőződését. 6 Aki tekintettel van a napokra, az Úrért teszi, aki meg eszik, az Úrra való tekintettel eszik, hiszen hálát ad az Istennek. Aki viszont nem eszik, az Úrra való tekintettel nem eszik, és ő is hálát ad az Istennek.7 Senki közülünk nem él önmagának, és senki nem hal meg önmagának. 8 Míg élünk, Istennek élünk, s ha meghalunk, Istennek halunk meg. Tehát akár élünk, akár meghalunk, az Úréi vagyunk. 9 Krisztus ugyanis azért halt meg és támadt fel, hogy halottnak, élőnek ura legyen.10 Miért ítéled el tehát testvéredet, vagy miért nézed le embertársadat? Hiszen mindnyájan Isten ítélőszéke elé jutunk.11 Ezt mondja az Írás:Amint igaz, hogy élek – mondja az Úr –,előttem meghajlik minden térd,s minden nyelv magasztalja az Istent.12 Tehát mindegyikünk magáról ad számot Istennek…..14 Tudom, s meg vagyok róla győződve Urunk Jézusban, hogy magától semmi sem tisztátalan, csak annak, aki tisztátalannak tartja.15 De ha testvéred elszomorodik az ételed miatt, nem jársz el a szeretet szellemében. Ne okozd ételeddel annak vesztét, akiért Krisztus meghalt…..17 Hiszen az Isten országa nem eszem-iszom, hanem igazságosság, béke és öröm a Szentlélekben.18 Aki így szolgál Krisztusnak, az kedves Isten előtt, és rokonszenves az embereknek….20 Étel miatt ne rontsd le Isten művét. Minden tiszta ugyan, de ártalmára lesz annak az embernek, aki botrányt okozva eszik.21 Jobb, ha nem eszel húst, nem iszol bort, és egyebet sem teszel, ami miatt testvéred megütközik, megbotránkozik vagy meginog.22 Meggyőződésedet tartsd meg magadnak Isten előtt. Boldog az, akinek nem kell visszavonnia, amit helyesnek tart. 23 Akinek azonban kétsége támad, és mégis eszik, ítéletet von magára, mert nem járt el jóhiszeműen. Ami nem meggyőződésből fakad, az mind bűn.

2026 1 1 /  A Rómaiaknak írt levél .fej: 14 :1-23 v

+ >>>( 2, 13, 16, 19,v)

Óvás a botránkozástól.

2 Némelyik azt hiszi, hogy mindenfélét ehet, az aggályos azonban csak zöldségfélével táplálkozik….13 Ezért többé ne ítélkezzünk egymás fölött, inkább legyetek azon, hogy a testvér miattatok ne ütközzék meg s ne botránkozzék…..16 Ne engedjétek tehát ócsárolni szabadságotokat…..19 Ezért arra törekedjünk, ami a békességre és kölcsönös épülésünkre szolgál….

Lábjegyzetek

Róm:14:1-6 A megtért zsidók között mindig akadtak, akik a különféle ószövetségi törvényeket és szokásokat nem merték elhagyni (lásd 1Kor 8,1-11,1). Az apostol ezt a jámborságból folyó magatartást nem kifogásolja, csak azok ellen küzd, akik továbbra is szükségesnek mondták az ószövetségi törvény megtartását (Kol 2,16; Gal 4,9).

Róm: 14:11 Iz 45,23.

Róm:14:21 A szeretet követeli, hogy megértők, tapintatosak legyünk. Olykor a szabadságról is le kell mondanunk, nehogy megzavarjuk mások egyszerűbb lelkületét.

Róm: 14:23 Kétes lelkiismerettel nem szabad cselekedni, mert az ember kiteszi magát annak, hogy a rosszat választja.

11_11 Creative Commons License 2025.12.31 -1 0 6965

2025 12 31 /  Az Apostolok Cselekedetei :fej : 22 :1-30 v

(1-3, 5-10, 12-15, 17, 19,21, 23-30 v) + >>>( 4, 11, 16, 18, 20,22, v)     

Pál beszéde a jeruzsálemi zsidókhoz.

1 „Testvérek, férfiak és apák! Hallgassátok meg védekező szavaimat, amelyet most elétek tárok!”2 Amint meghallották, hogy héber nyelven szól hozzájuk, még inkább elcsendesedtek. Ő meg folytatta: 3 „Zsidó vagyok, a kilikiai Tarzuszban születtem, de ebben a városban nevelkedtem, s Gamáliel lábánál az atyai törvény szigorú megtartására tanítottak. Az Isten szolgálatában éppúgy buzgólkodtam, mint most ti mindannyian….

5 Maga a főpap és a vének tanácsa a tanúm. Megbízólevelet is kaptam tőlük, azzal mentem el Damaszkuszba, a testvérekhez, hogy bilincsbe verve Jeruzsálembe hurcoljam őket, hadd bűnhődjenek.6 Ekkor történt, hogy amint az úton Damaszkusz közelébe értem, az égből hirtelenül nagy fényesség vett körül.7 A földre zuhantam, és egy hangot hallottam, amint megszólított: Saul, Saul, miért üldözöl? 8 Megkérdeztem: Ki vagy, Uram? Így folytatta: Én a názáreti Jézus vagyok, akit üldözöl.9 Útitársaim látták a fényességet, de a hangot nem hallották.10 Megkérdeztem: Mit tegyek, Uram? – Állj fel, és menj Damaszkuszba – felelte az Úr –, ott majd megmondják neked, mit kell tenned…..

12 Itt egy törvény szerint élő, vallásos férfi, Ananiás, akiről az ottani zsidók mind jó véleménnyel voltak,13 fölkeresett, megállt mellettem, s azt mondta: Saul testvérem, láss! És abban a pillanatban visszakaptam a szemem világát. 14 Ő meg folytatta: Atyáink Istene kiválasztott, hogy ismerd meg akaratát, lásd az Igazat, és halld szájából a szót. 15 Mert tanúsítani fogod minden ember előtt, amit láttál és hallottál….

17 Később, amikor visszatértem Jeruzsálembe, és imádkoztam a templomban, elragadtatásba estem….19 Uram – feleltem –, tudják rólam, hogy én voltam, aki zsinagógáról zsinagógára járva börtönbe hurcoltam és megvesszőztettem azokat, akik hittek benned….21 De ő azt mondta: Csak menj, mert én messzire, a pogányok közé küldelek.”

Pál római polgárjogára hivatkozik.

….23 Ordítoztak, lengették köntösüket, és port szórtak a levegőbe.24 Az ezredes ezért a várba vitette, és megparancsolta, hogy ostorozzák meg, s úgy vallassák ki, hogy miért kiabáltak annyira ellene.25 Amikor szíjakkal lekötözték, Pál odaszólt a mellette álló századosnak: „Szabad nektek római polgárt ítélet nélkül megostorozni?” 26 Amikor ezt a százados meghallotta, az ezredeshez ment és jelentette: „Mit akarsz tenni? Hisz ez az ember római polgár!” 27 Erre az ezredes odasietett, és megkérdezte: „Mondd, csakugyan római polgár vagy?” – „Igen” – felelte.28 Az ezredes megjegyezte: – „Én drága pénzen jutottam hozzá ehhez a polgárjoghoz.” – „Én meg beleszülettem” – válaszolta Pál.29 Akik vallatni akarták, nyomban félreálltak. Az ezredes is megijedt, amikor megtudta, hogy római polgár létére megkötöztette.

Pál a főtanács előtt.

30 Másnap pontosabban is meg szerette volna tudni, hogy mivel vádolják a zsidók, ezért levétette a bilincseit, összehívta a főpapokat és az egész főtanácsot, elővezettette Pált, és eléjük állította.

2025 12 31 /  Az Apostolok Cselekedetei :fej : 22 :1-30 v

+ >>>( 4, 11, 16, 18, 20,22, v)       

Pál beszéde a jeruzsálemi zsidókhoz.

4 Halálra üldöztem ezt az „utat” (tant), férfiakat és nőket kötöztem meg, és vetettem börtönbe…11 Mivel a ragyogó fényesség elvette látásomat, útitásaim kezemnél fogva vezettek, így értem be Damaszkuszba…..16 És most mit késlekedsz? Indulj, vedd fel a keresztséget, s nevét segítségül híva mosd le bűneidet.

18 Láttam, amint szól hozzám: Siess, gyorsan hagyd el Jeruzsálemet, mert nem fogadják el rólam szóló tanúságtételedet…..20 És amikor tanúdnak, Istvánnak a vére kiomlott, ott voltam, helyeseltem, s őriztem a gyilkosai ruháját…..

Pál római polgárjogára hivatkozik.

22 Eddig meghallgatták, de most elkezdtek kiabálni: „Vesszen a föld színéről az ilyen! Nem szabad, hogy éljen!”

Lábjegyzetek

Csel:22:4-16 (Vö. ApCsel 9,1-1926,9-18)

Csel:22:17-21 Beszél arról a látomásról, melyet a templomban kapott az Úr Jézustól anélkül, hogy nevét említené. Ezt a látomást csak innét ismerjük. A pogányok nevének említésére azonban kitör a vihar.

Csel:22:22-29 A tömeg tombolására az ezredes Pált azonnal bevitette az Antóniavárba, és ott meg akarta korbácsoltatni, hogy vallomást csikarjon ki tőle. Pál római polgárjogára hivatkozott. Ennek jelentőségét mutatja az, hogy azonnal leálltak a vallatás előkészületeivel, maga az ezredes is mindjárt lesietett, amikor megtudta, hogy római polgárról van szó.

11_11 Creative Commons License 2025.12.30 -1 0 6964

2025 12 30 / A Zsidóknak írt levél : fej : 3 :1-19 v

(1-2, 4-6, 7, 11, 14-19 v ) + >>> ( 3, 9-10, 12-13, v)

II. JÉZUS MINT HŰSÉGES FŐPAP

Krisztus több, mint Mózes.

1 Nos, szent testvéreim, akiknek mennyei hivatás jutott osztályrészül, nézzétek hitvallásunk követét és főpapját, Jézust:2 milyen hűséget tanúsított az iránt, aki őt küldte, akárcsak Mózes Isten egész házában….4 Minden házat épít valaki, a mindenséget azonban Isten alkotta.5 Mózes mint szolga volt hűséges Isten egész házában, és jövőbeli kinyilatkoztatásról tett tanúságot.6 Krisztus azonban mint fiú állt háza élén. Mi vagyunk az ő háza, ha mindvégig rendületlenül kitartunk a bizalomban és a diadalmas reményben.

Buzdítás az állhatatosságra

7 Ezért, mint a Szentlélek mondja:Ma, amikor majd meghalljátok szavát,8 ne keményítsétek meg a szíveteket,mint a lázadáskor, a kísértés napjána pusztában tettétek…..11 Megesküdtem hát haragomban,hogy nyugalmamba nem mennek be…..

14 Hiszen Krisztus részesei vagyunk, de csak úgy, ha kezdeti szilárd hitünkben mindvégig állhatatosan kitartunk.15 Azt mondja ugyanis:Ha ma majd meghalljátok szavát,ne keményítsétek meg a szíveteket,mint a lázadáskor tettétek.16 Kik voltak, akik szavának hallatára lázadoztak? Nemde mind olyanok, akik Mózes vezetésével kivonultak Egyiptomból?17 Kiktől viszolygott negyven éven át? Nemde a bűnösöktől, akiknek teste a pusztában veszett el.18 És kiknek esküdött meg, hogy nem jutnak el nyugalma (országába)? Nemde a hitetleneknek?19 Látjuk tehát, hogy a hitetlenség következtében nem juthattak el oda.

2025 12 30 / A Zsidóknak írt levél : fej : 3 :1-19 v

+ >>> ( 3, 9-10, 12-13, v)

II. JÉZUS MINT HŰSÉGES FŐPAP

Krisztus több, mint Mózes.

3 De ő Mózesnél annyival nagyobb dicsőségre volt méltó, amennyivel nagyobb tiszteletet érdemel a ház építője, mint a ház…..

Buzdítás az állhatatosságra

9 Atyáitok ott próbára tettek,megkísértettek, bár szemükkel látták10 negyven évig, amiket tettem. E néptől viszolyogtam és azt mondtam: Tévelygő szívűek ezek,utaimat nem ismerték meg….12 Vigyázzatok, testvérek, hogy ne legyen hitetlenségre hajló, gonosz a szívetek. Senki ne szakadjon el közületek az élő Istentől,13 ehelyett lelkesítsétek egymást mindennap, amíg a „ma” tart, hogy senkit meg ne keményítsen a csalárd bűn…..

Lábjegyzetek

Zsid:3:1-6 Krisztus mint Istenember fölötte áll az Ószövetség emberi közvetítőjének, Mózesnek, ezért az általa közvetített újszövetségi vallás kegyelmi rendje is felsőbbrendű.

Zsid:3:7-19 A szerző a 95. zsoltár szavaival (8 – 11) óv a hit elhagyásától. A zsoltárban megörökített figyelmeztetés arra az eseményre vonatkozik, amikor a nép a pusztai vándorlás idején fellázadt Mózes és Áron ellen (Szám 20,23). Isten azzal büntette a lázadókat, hogy meghaltak a pusztában a vándorlás idején, és nem juthattak be az Ígéret földjére. A zsoltárban szó szerint: nyugalmamba. Az „Isten nyugalma” kifejezés az Ígéret földjének békés birtoklását jelenti, újszövetségi értelemben azonban az üdvösséget.

Zsid:3:13„Ma” az egész újszövetségi időszak, de az egyes ember számára a földi élet ideje. Isten mind az Ígéret földjének békés birtoklását, mind kegyelmi országának megszerzését feltételhez kötötte. A feltétel az, hogy a hitet megőrizzük és belőle éljünk.

11_11 Creative Commons License 2025.12.29 -1 0 6963

2025 12 29 /  A Zsidóknak írt levél :fej : 6 1-20 v

( 1-2, 4-9, 13-16, 18, v) + >>>  (3, 10-12, 17, 19-20 v)

1 Ezért mellőzzük Krisztus tanításának az elemi részleteit, és térjünk át a tökéletesebb dolgokra. Ne ismételjük újra az alapvető igazságokat: a holt cselekedetekből való megtérést, az Istenbe vetett hitet, 2 a keresztségről, a kézföltételről, a halottak feltámasztásáról és az örök ítéletről szóló tanítás megalapozását…..4 Azt ugyanis, aki egyszer már részesült a világosságban, megízlelte az égi ajándékot, megkapta a Szentlelket,5 felfogta az Isten tanítását, és megtapasztalta az eljövendő élet erőit, 6 aztán mégis elpártol, lehetetlen újra bűnbánatra indítani. Hiszen ha rajta áll, újra keresztre feszíti az Isten Fiát, és csúfot űz belőle.7 A föld ugyanis, amely beissza a gyakori esőt, és jó termést hoz művelőjének, az Isten áldásában részesül.8 De ha bojtorjánt és gazt terem, nincs értéke, átokra méltó, és végül is fölégetik. 9 Rólatok azonban, szeretteim, ha így beszélünk is, jobbat föltételeztünk, azt tudniillik, hogy munkáljátok az üdvösséget……13 Amikor Isten az ígéretet adta Ábrahámnak, saját magára esküdött, hiszen semmi nagyobbra nem esküdhetett,14 ezért mondta:Bizony gazdagon megáldalak,és nagyon megsokasítlak.15 Így aztán Ábrahám türelmesen várakozva elnyerte az ígéretet.16 Az emberek saját maguknál nagyobbra esküsznek; a pörlekedésnek az eskü bizonyítéka vet véget…..18 Így a két változhatatlan dologban, amelyben Isten nem téveszthet meg, erős támaszt kaptunk mi, akik arra törekszünk, hogy az előttünk levő reményt megragadjuk….

2025 12 29 /  A Zsidóknak írt levél :fej : 6 1-20 v

+ >>>  (3, 10-12, 17, 19-20 v)

3 Erre is visszatérünk, ha Isten megengedi…..10 Hiszen az Isten nem igazságtalan: nem feledkezik meg szeretetetekről, amelyet az ő nevében gyakoroltatok, amikor a szenteknek szolgáltatok és szolgáltok.11 Nagyon szeretnénk azonban, ha mindegyiketek ugyanazt a buzgóságot tanúsítaná, hogy reményetek mindvégig tökéletesedjék. 12 Ne legyetek tehát hanyagok, hanem kövessétek azokat, akik a hitben és a béketűrésben az ígéret örökösei lettek…..17 Ezért amikor Isten az ígéret örökösei előtt nagyobb nyomatékkal akarta igazolni elhatározása szilárdságát, esküvel vállalt kezességet…..19 Lelkünk biztos és szilárd horgonya ez, amely a függöny mögé ér,20 ahová elsőnek lépett be értünk Jézus, a Melkizedek rendje szerint való főpap…..

Lábjegyzetek

Zsid:6:1 A holt cselekedetek a bűnök: akadályozzák a Krisztusban gyökerező kegyelmi életet.

Zsid:6:4 Az égi ajándék ugyanaz, mint a Gal 5,22-ben: a Lélek gyümölcsei.

Zsid:6:6 Aki elfordul a hittől, azt „lehetetlen” bűnbánatra indítani. A kifejezést lélektani értelemben kell vennünk. A hit elvesztésével egészen megszűnik a kapcsolat az Istennel, az ember nem kíván visszatérni hozzá. Isten ugyan adhat új kegyelmet a megtérésre, de ő sem erőszakolja adományát arra, aki teljesen el akar fordulni tőle.

Zsid:6:10 A szeretetből fakadó cselekedetekkel érdemeket szerzünk az örök életre. A szenteknek szolgálni annyi, mint egymásnak, a megszentelteknek szolgálni.

Zsid:6:14 Ter 22,16.

Zsid:6:18 A két változhatatlan dolog: Isten esküje és Krisztus főpapsága.

Zsid:6:19 A keresztény reménnyel belekapaszkodunk az örök élet javaiba, s bizalmunk az előbbi két változhatatlan dolgon nyugszik, Isten be akarja váltani ígéretét, tehát

életünk nincs kitéve a véletlen játékának. Ahová Krisztus belépett mint főpap, mi is oda tartunk. A „függöny mögé” annyi, mint a mennyei szentélybe, amelynek jelképe volt a függönnyel elválasztott földi szentély.

11_11 Creative Commons License 2025.12.28 -1 0 6962

2025 12 28 / A Titusznak írt levél .fej: 2 : 1-15 v

(1-15 v)

Állapotbeli kötelességek.

1Te ellenben azt hirdesd, ami az üdvös tanításnak megfelel.

2 Az idős férfiak józanok, tisztességesek, megfontoltak legyenek a hitben, szeretetben és türelemben.

3 Az idős asszonyok hasonlóképpen legyenek komoly magaviseletűek, senkit se rágalmazzanak, ne igyanak sok bort, hanem tanítsanak a jóra.

4 A fiatal asszonyokat tanítsák arra, hogy ragaszkodjanak férjükhöz, szeressék gyermekeiket, 5 legyenek komolyak, tiszták, háziasak, gyöngédek, a férjük iránt engedelmesek, nehogy az Isten szavát káromlás érje.

6 Buzdítsd az ifjakat is, hogy mindenben fegyelmezetten éljenek.

7 Magad járj elöl jó példával, a tanításban légy kifogástalan és komoly.

8 Beszéded legyen találó, megcáfolhatatlan, hadd valljon szégyent az ellenfél, mivel semmi rosszat nem tud ránk fogni.

9 A szolgák mindenben engedelmeskedjenek gazdáiknak, keressék kedvüket, ne ellenkezzenek,10 ne okozzanak kárt, hanem tanúsítsanak mindenben igaz hűséget, hogy minden tekintetben díszére váljanak üdvözítő Istenünk tanításának.

11 Megjelent ugyanis megváltó Istenünk kegyelme minden ember számára,12 s arra tanít minket, hogy szakítsunk az istentelenséggel és az evilági vágyakkal, éljünk fegyelmezetten, szentül és buzgón ezen a világon.

13 Várjuk reményünk boldog beteljesülését: a nagy Istennek és Üdvözítőnknek, Jézus Krisztusnak dicsőséges eljövetelét,14 aki önmagát adta értünk, hogy minden gonoszságtól megváltson, megtisztítson, és jótettekben buzgolkodó, választott népévé tegyen.

15 Erről beszélj, erre buzdíts és figyelmeztess teljes határozottsággal. Senki meg ne vessen!

Lábjegyzetek

Tit:2:1-8 Az apostolnak főleg arra van gondja, hogy a keresztények először a szó természetes értelmében legyenek rendes, megbízható, jó szándékú, lelkiismeretes és szeretetre méltó emberek.

Tit:2:12 Isten kegyelme megvilágosít, tanít, de egyszersmind erőt is ad, hogy leküzdjük a rosszat és tegyük a jót.

Tit:2:13 Jézus Krisztust határozottan Istennek mondja. Ő személy szerint a Fiúisten, aki magára vette az emberi természetet.

11_11 Creative Commons License 2025.12.27 -1 0 6961

2025 12 27 /  Timóteusnak írt második levél : fej 4 : 1-22 v

( 1-7, 9-13, 15-22 v) + >>>( 8, 14 v)

1 Kérve kérlek az Istenre és Krisztus Jézusra, aki ítélkezni fog élők és holtak fölött, az Ő eljövetelére és országára:2 hirdesd az evangéliumot, állj vele elő, akár alkalmas, akár alkalmatlan. Érvelj, ints, buzdíts nagy türelemmel és hozzáértéssel.3 Mert jön idő, amikor az egészséges tanítást nem hallgatják szívesen, hanem saját ízlésük szerint szereznek maguknak tanítókat, hogy fülüket csiklandoztassák.4 Az igazságot nem hallgatják meg, de a meséket elfogadják.5 Te azonban maradj mindenben meggondolt, viseld el a bajokat, teljesítsd az evangélium hirdetőjének feladatát, töltsd be szolgálatodat.6 Az én véremet ugyanis nemsokára kiontják áldozatul, eltávozásom ideje közel van.7 A jó harcot megharcoltam, a pályát végigfutottam, hitemet megtartottam…..

Személyes közlemények.

9 Siess, gyere mielőbb!10 Démász ugyanis elhagyott a világ kedvéért, és Tesszalonikába ment, Kreszcensz meg Galáciába, Titusz meg Dalmáciába.11 Csak Lukács van mellettem. Márkot is vedd magad mellé, és hozd el, jó szolgálatot tenne nekem.12 Tichikuszt elküldtem Efezusba.13 Köpenyemet Troászban hagytam, Karpusznál, ha jössz, hozd magaddal. A könyveket is, főleg a pergamentekercseket…….15 Te is óvakodj tőle, nagyon ellene szegül tanításunknak.16 Első védekezésem alkalmával senki sem állt pártomra, mindenki cserbenhagyott. Ne számítson nekik bűnül! 17 Ám az Úr mellém állt, és erőt öntött belém, hogy befejezzem az evangélium hirdetését, s tudomást szerezzen róla minden pogány. Így megmenekültem az oroszlán torkából.18 Az Úr ezután is megszabadít minden gonosz cselvetéstől, és átment mennyei országába. Dicsőség neki mindörökké! Ámen.19 Köszöntsd Priszkát és Aquilát meg Oneziforusz családját.20 Erasztusz Korintusban maradt, Trofimuszt betegen hagytam Milétuszban.21 Siess, hogy a tél beállta előtt ideérj! Köszöntenek Eubulusz, Pudensz, Linusz, Klaudia és a testvérek mind.22 Az Úr legyen a lelkeddel! Kegyelem veletek!

2025 12 27 /  Timóteusnak írt második levél : fej 4 : 1-22 v

+ >>>( 8, 14 v)

…8 Készen vár az igazság győzelmi koszorúja, amelyet azon a napon megad nekem az Úr, az igazságos bíró, de nemcsak nekem, hanem mindenkinek, aki örömmel várja eljövetelét.

Személyes közlemények. 14 Alexander, a bronzműves sokat ártott nekem. Az Úr megfizet majd neki tettei szerint.

Lábjegyzetek

2Tim:4:2 Az evangéliumnak és Isten országának hirdetése az Egyház legsúlyosabb kötelessége.

2Tim:4:6 Szó szerint: „áldozatként kiöntenek”, mint az áldozati vért. A körülményekből látja, hogy fogsága halálos ítélettel fog végződni. De érzi a hit vigasztalását is: fáradozásai jutalmául megkapja az örök életet.

2Tim:4:10 Démász fogsága idején mellette volt (Kol 4,14; Filem 24).

2Tim:4:14 Alexandert az apostol kizárta az Egyházból (1Tim 1,20), valószínűleg ezt bosszulta meg.

2Tim:4:16 Pálnak római polgárjoga volt, ezért ügyét alaposabban kivizsgálták, és alkalmat adtak neki a többszöri védekezésre, illetőleg tanúk bevonására. Az időnyerésnek örül, mert környezetében addig is hirdetheti az evangéliumot.

2Tim:4:19 Priszka és Aquila az apostol házigazdái voltak Korintusban és Efezusban.

11_11 Creative Commons License 2025.12.26 -1 0 6960

2025 12 26 / A Rómaiaknak írt levél :fej: 7 : 1-25 v

( 2-13, 14-18, 21-25.v) + >>> (1, 19-20 v)

A törvény igája helyett a kegyelem segítsége.

….2 A férjes asszonyt például törvény köti életben levő férjéhez, a férj halálával azonban felszabadul a férj törvénye alól.3 Ha férje életében más férfié lett, házasságtörőnek mondják. A férj halála után azonban felszabadul a törvény alól, és nem válik házasságtörővé, ha más férfié lesz. 4 Éppígy, testvérek, Krisztus testében ti is meghaltatok a törvénynek, hogy ahhoz tartozzatok, aki feltámadt a halálból. Ezért most teremjünk gyümölcsöt Istennek.5 Amíg ugyanis testi emberként éltünk, a törvény fölébresztette bűnös szenvedélyek működtek tagjainkban, hogy a halálnak teremjünk gyümölcsöt.6  Most azonban felszabadultunk a törvény alól, mert meghaltunk annak, ami fogva tartott, s ezért új lélekkel szolgálunk, nem az elavult betű szerint.7 Mit mondjunk tehát? Talán a törvény bűn? Semmi esetre sem. De a bűnt a törvény alapján ismertem meg, hiszen a bűnös kívánság nem vált volna bennem tudottá, ha a törvény nem mondaná: Ne kívánd meg!

8 A tilalom tehát alkalmat nyújtott a bűnnek arra, hogy fölébresszen bennem mindenféle kívánságot. Törvény nélkül ugyanis a bűn halott volna.

9  Valamikor törvény nélkül éltem, de azután jött a parancs, a bűn föléledt, én pedig meghaltam.10 Így a parancs, bár életre szólt, halálomra vált.11 A bűn ugyanis a tilalommal kapta vonzóerejét, ezzel tévútra vezetett, és megölt.12 A törvény természetesen szent, a parancs is szent, igaz és jó.13 Az vált tehát halálomra, ami jó? Egyáltalán nem. Inkább a bűn, amely – hogy bűnként nyilvánuljon ki – azzal okozta halálomat, ami jó, így a bűn a parancs által mutatta meg igazi bűn jellegét.

Az ember benső meghasonlottsága.

14 Tudjuk, hogy a törvény lelki, magam azonban testi vagyok, és a bűn rabja.15 Azt sem tudom, mit teszek, hiszen nem azt teszem, amit szeretnék, hanem amit gyűlölök.16 De ha azt teszem, amit nem akarok, elismerem a törvényről, hogy jó,17 és valójában nem is én cselekszem, hanem a bennem lakó bűn.18 Tudom ugyanis, hogy semmi jó nem lakik bennem, azaz a testemben, mert készen vagyok ugyan akarni a jót, de arra, hogy tegyem is, nem vagyok képes…..

21 Így ezt a törvényt látom: bár a jót szeretném tenni, a rosszra vagyok készen.22 A belső ember szerint az Isten törvényében lelem örömöm, 23 de tagjaimban más törvényt észlelek, s ez küzd értelmem törvénye ellen, és a tagjaimban levő bűn törvényének rabjává tesz. 24 Én nyomorult! Ki vált meg e halálra szánt testtől?25 Hála az Istennek Urunk, Jézus Krisztus által! Értelmemmel tehát Istennek szolgálok, de testemmel a bűn törvényének.

2025 12 26 / A Rómaiaknak írt levél :fej: 7 : 1-25 v

+ >>> (1, 19-20 v)

A törvény igája helyett a kegyelem segítsége. 1 Nem tudjátok, testvérek – a törvény ismerőihez szólok –, hogy a törvénynek csak addig van hatalma az emberen, amíg él?

Az ember benső meghasonlottsága. 19 Hiszen nem a jót teszem, amit akarok, hanem a rosszat, amit nem akarok.20 Ha pedig azt teszem, amit nem akarok, akkor nem is én cselekszem, hanem a bennem lakó bűn.

11_11 Creative Commons License 2025.12.25 -1 0 6959

>>>>>> 

2025    Az evangélium János szerint:fej: 1: 1-51 v

+ >>> ( 8, 19, 20-21, 23, 31, v)

Előszó.

8 Nem ő volt a világosság, csak tanúságot kellett tennie a világosságról….

I. AZ ELSŐ HÚSVÉT

Keresztelő János első tanúságtétele.

19 János így tett tanúságot: A zsidók papokat és levitákat küldtek hozzá Jeruzsálemből, s megkérdeztették: „Ki vagy?” 20 Erre megvallotta, nem tagadta, hanem megvallotta: „Nem én vagyok a Messiás.” 21Ezért megkérdezték tőle: „Hát akkor? Talán Illés vagy?” „Nem vagyok” – felelte. „A próféta vagy?” – Erre is nemmel válaszolt….. 23 Ezt felelte: „A pusztában kiáltó szó vagyok: Egyengessétek az Úr útját”, amint Izajás próféta mondta…..31 Én sem ismertem, de azért jöttem vízzel keresztelni, hogy megismertessem Izraellel.”….

Előzmény: 11_11 (6958)
11_11 Creative Commons License 2025.12.25 -1 0 6958

2025  12 25 /  Az evangélium János szerint:fej: 1: 1-51 fej:

(1-7, 9-18, 22, 24 -30, 32-51 v) + >>> ( 8, 19, 20-21, 23, 31, v)

Előszó.

1Kezdetben volt az Ige, az Ige Istennél volt, és Isten volt az Ige,2 ő volt kezdetben Istennél.3 Minden általa lett, nélküle semmi sem lett, ami lett.4 Benne az élet volt, s az élet volt az emberek világossága.5A világosság világít a sötétségben, de a sötétség nem fogta fel. 6 Föllépett egy ember, az Isten küldte, s János volt a neve.7Azért jött, hogy tanúságot tegyen, tanúságot a világosságról, hogy mindenki higgyen általa….

9 (Az Ige) volt az igazi világosság, amely minden embert megvilágosít.10 A világba jött, a világban volt, általa lett a világ, mégsem ismerte föl a világ.11 A tulajdonába jött, de övéi nem fogadták be.12 Ám akik befogadták, azoknak hatalmat adott, hogy Isten gyermekei legyenek. Azoknak, akik hisznek nevében,13 akik nem a vérnek vagy a testnek a vágyából s nem is a férfi akaratából, hanem Istentől születtek. 14 S az Ige testté lett, és közöttünk élt. Láttuk dicsőségét, az Atya Egyszülöttének dicsőségét, akit kegyelem és igazság tölt be.15 János tanúbizonyságot tett róla, amikor azt mondta: „Ez az, akiről hirdettem: Aki nyomomba lép, nagyobb nálam, mert előbb volt, mint én.”16 Mindannyian az ő teljességéből részesültünk, kegyelmet kegyelemre halmozva.17 Mert a törvényt Mózes közvetítette, a kegyelem és az igazság azonban Jézus Krisztus által lett osztályrészünk.18 Istent nem látta soha senki, az Egyszülött Isten nyilatkoztatta ki, aki az Atya ölén van…..

I. AZ ELSŐ HÚSVÉT

Keresztelő János első tanúságtétele…..

22 Így tovább faggatták: „Akkor ki vagy? Választ kell vinnünk azoknak, akik küldtek minket. Mit mondasz magadról?”….. 24 A küldöttek a farizeusoktól jöttek,25 s tovább kérdezgették: „Akkor miért keresztelsz, ha nem vagy sem a Messiás, sem Illés, sem a próféta?”26 János így válaszolt: „Én csak vízzel keresztelek. De köztetek áll az, akit nem ismertek,27 aki a nyomomba lép, s akinek még a saruszíját sem vagyok méltó megoldani.”28 Ez Betániában történt, a Jordánon túl, ahol János keresztelt. 29 Másnap, amikor látta, hogy Jézus feléje tart, így szólt: „Nézzétek, az Isten Báránya! Ő veszi el a világ bűneit.30 Róla mondtam: A nyomomba lép valaki, aki nagyobb nálam, mert előbb volt, mint én…..32 Ezután János tanúsította: „Láttam a Lelket, amint galamb alakjában leszállt rá a mennyből, s rajta is maradt.33 Magam sem ismertem, de aki vízzel keresztelni küldött, azt mondta: Akire látod, hogy leszáll a Lélek, s rajta is marad, az majd Szentlélekkel fog keresztelni.34 Láttam, és tanúskodom róla, hogy ő az Isten Fia.”

Az első tanítványok.

35 Másnap megint ott állt János két tanítványával,36 s mihelyt meglátta Jézust, amint közeledett, így szólt: „Nézzétek, az Isten Báránya!”37 E szavak hallatára a két tanítvány Jézus nyomába szegődött.38 Amikor Jézus megfordult, s látta, hogy követik, megkérdezte: „Mit akartok?” Így feleltek: „Rabbi – ami annyit jelent, mint Mester –, hol lakol?” 39 „Gyertek, nézzétek meg!” – mondta nekik. Elmentek vele, megnézték, hol lakik, s aznap nála is maradtak. A tizedik óra körül járhatott.40 A kettő közül, aki János szavára követte, az egyik András volt, Simon Péter testvére.41 Reggel találkozott testvérével, Simonnal, s szólt neki: „Megtaláltuk a Messiást, vagy más szóval a Fölkentet”, s 42 elvitte Jézushoz. Jézus ráemelte tekintetét, s így szólt hozzá: „Te Simon vagy, János fia, de Kéfa, azaz Péter lesz a neved.”

43 Másnap Galilea felé tartva találkozott Fülöppel. Felszólította: „Gyere és kövess!”44 Fülöp Betszaidából, András és Péter városából való volt.45 Fülöp találkozott Natánaellel és elmondta neki: „Megtaláltuk, akiről Mózes törvénye és a próféták írnak, a názáreti Jézust, Józsefnek a fiát.”46 „Jöhet valami jó Názáretből?” – kérdezte Natánael. „Gyere, és győződjél meg róla!” – felelte Fülöp.47 Amikor Jézus meglátta Natánaelt, amint feléje tartott, ezt mondta róla: „Lám, egy igazi izraelita, akiben nincs semmi álnokság.”48 Natánael megkérdezte tőle: „Honnét ismersz?” Jézus így válaszolt: „Mielőtt Fülöp hívott volna, láttalak, a fügefa alatt voltál.”49 Natánael erre felkiáltott: „Rabbi (azaz: Mester), te vagy az Isten Fia, te vagy Izrael királya!”50 Jézus ezt felelte neki: „Mivel megmondtam, hogy láttalak a fügefa alatt, hiszel. De nagyobb dolgokat is fogsz még látni.” Majd hozzátette:51 „Bizony, bizony, mondom nektek: Látni fogjátok, hogy megnyílik az ég, s az Isten angyalai föl- s leszállnak az Emberfia fölött.”

11_11 Creative Commons License 2025.12.25 -1 0 6957

2025 12 25 / Az Apostolok Cselekedetei .fej : 24 .1-27 v

( 1-6, 9,10, 12-19, 23-27. v) + >>> ( 7-8, 11, 20-21, 22,v)

Pált vádolják Félix előtt.

1 Öt nap múlva Ananiás főpap néhány vén és egy Tertullusz nevű ügyvéd kíséretében elment, hogy vádat emeljen Pál ellen a helytartónál.2 Amikor előállították, Tertullusz hozzálátott a vád előadásához: „Jóvoltodból teljes békében éltünk, és gondoskodásod folytán nagy javulás állt be ennek a népnek az életében.3 Mindig és mindenütt, kegyelmes Félix, ezt nagy hálával fogadjuk.4 De hogy hosszan fel ne tartsalak, kérlek, kegyeskedj röviden meghallgatni minket.5 Itt van ez a hitvány ember, ez az egész földkerekségen viszályt szít a zsidók között, és a názáretiek felekezetének is ő áll az élén.6 Még a templomot is meg akarta szentségteleníteni, ezért elfogtuk, s törvényünk szerint akartunk ítéletet tartani fölötte…..9A zsidók helyeseltek, s bizonygatták, hogy így áll a dolog.

Pál védekezése.

10 Amikor a helytartó bólintott feléje, hogy beszéljen, Pál így védekezett: „Tudom, hogy hosszú évek óta bírája vagy ennek a népnek, ezért nyugodt lélekkel terjesztem eléd védekezésemet…..12 Sem a templomban, sem a zsinagógában nem láttak úgy, hogy valakivel vitatkoztam vagy csődületet okoztam volna, de még a városban sem.13 Semmit sem tudnak bizonyítani abból, amivel előtted vádolnak.14 Azt azonban megvallom neked, hogy atyáim Istenének a szerint a tanítás szerint szolgálok, amelyet ők eretnekségnek mondanak, de hiszek mindabban, ami a törvényben és a próféták könyvében meg van írva.15 Istenbe vetett bizalommal remélem, hogy az igazak és a gonoszok feltámadnak, s ebben ők is osztoznak velem.16 Magam is arra törekszem, hogy lelkiismeretem mindig tiszta legyen Isten és az emberek előtt.17 Több év eltelte után azért jelentem meg, hogy adományokat hozzak népemnek, és hogy áldozatot mutassak be.18 A tisztulási szertartás végzésekor rám találtak a templomban, de nem tömegben vagy zavart okozva. 19 Annak a néhány ázsiai zsidónak meg kellett volna előtted jelennie, hogy vádat emeljen, ha valami panasza van ellenem…...

Pál cezáreai fogsága.

……23 A századosnak meg azt az utasítást adta, hogy tartsa őrizetben, de hagyja nyugton, és ismerősei közül ne akadályozzon meg senkit, ha szolgálatára akarna lenni. 24 Néhány nap múlva megjelent Félix, zsidó feleségével, Druzillával együtt, aki zsidó nő volt, hívatta Pált, és meghallgatta a Krisztus Jézusra vonatkozó hit felől.25 Amikor azonban az igazságosságról, az önmegtartóztatásról és az eljövendő ítéletről beszélt, Félix megrettenve félbeszakította: „Most elég, mehetsz. Majd alkalomadtán hívatlak.” 26 De közben azt is remélte, hogy pénzt tud majd Páltól kizsarolni. Ezért gyakrabban hívatta, hogy elbeszélgessen vele.27 Két év múlva Félixnek Porciusz Fesztusz lett az utódja. De mert kedvükben akart járni a zsidóknak, Félix Pált fogságban tartotta.

2025 12 25 / Az Apostolok Cselekedetei .fej : 24 .1-27 v

+ >>> ( 7-8, 11, 20-21, 22,v)

Pált vádolják Félix előtt.

7 Eljött azonban Liziász ezredes, kiragadta kezünkből, és arra utasított minket, hogy vádlóiként hozzád forduljunk.8 Ha kihallgatod, magad is meggyőződhetsz, mennyire igaz, amivel vádoljuk.”…

Pál védekezése.

11 Meggyőződhetsz róla, nincs több, mint tizenkét napja, hogy fölmentem Jeruzsálembe imádkozni….20 Vagy legalább ezek mondják itt meg, hogy találtak-e vétket bennem, amikor a főtanács előtt álltam, 21 hacsak nem azt az egy kijelentést, amelyet köztük állva tettem: A halottak feltámadása miatt állok ma bírói széketek előtt.”…

Pál cezáreai fogsága.

22 Félix elodázta az ügyet, mert sok mindent tudott erről a tanításról: „Ha majd Liziász ezredes megérkezik, döntök ügyetekben.”.

Lábjegyzetek

Csel:24:1-9 A főpap Pál ellen ügyvédet fogadott, aki lázítással és a templom megszentségtelenítésével vádolja Pált. Az ügyvéd nem volt zsidó, mert ennek a népnek az életéről beszél.

Csel:24:10-21 Pál védőbeszédében arra hivatkozik, hogy a tanítás (eredetiben: út), melyet hirdet, nem eretnekség, mert a törvény ezt készítette elő, és a próféták erről jövendöltek. És újból állítja, mint a főtanácsban, hogy a feltámadás miatt áll a bíróság előtt.

Csel:24:22-23 A helytartónak el kellett volna bocsátania Pált, de nem mert a főtanács ellen dönteni, ezért elodázta az ügyet. Pál katonai fogságban maradt.

Csel:24:24-27 Druzilla – I. Heródes Agrippa legifjabb leánya volt, 14 éves korában ment először férjhez, de két hónapi házasság után otthagyta férjét, és Félixnek a harmadik felesége lett.

11_11 Creative Commons License 2025.12.24 -1 0 6956

Lábjegyzetek

Jel:8:7-12 A csapások nem sújtják az egész emberiséget, csak egy részét, ezt mondja az egyharmad. – A csillag azért kapja az Üröm nevet, mert gázaival keserűvé, ihatatlanná teszi a vizeket.

Jel:8:13 A negyedik és ötödik harsonaszó közt megjelenik a sas. A sas az ókori emberek szemében az istenek madara és a szerencsétlenség hírnöke.

Előzmény: 11_11 (6955)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!