Keresés

Részletes keresés

d3sigmax2 Creative Commons License 2017.01.08 0 0 1132

Nem két óráig tartott megrajzolni, hanem 6 napig,

De nem az a lényeg.Előtte sokáig próbáltam elképzelni azt, hogyan lehet az, hogy az jobb- és balkezes spin asszimetrikus az "igazi" térben,

Ezután a helyes út megtalálása csak egy pillanat volt.

Csak egy szöget kellett kiszámolni, a spin vetület szögét. És megtalálni a tetrahedront

http://hyperphysics.phy-astr.gsu.edu/hbase/spin.html

d3sigmax2 Creative Commons License 2017.01.08 0 0 1131

Természetesen van eltérés a kvantum vákuum és a szupravezető közt.

A vákuum nem atomokból áll és a vákuumban nem az elektromos töltés süllyed el, hanem a hipertöltés - a hypercharge. De az egész folyamat szinte ugyan az. A világ egy önhasonló fraktál.

d3sigmax2 Creative Commons License 2017.01.08 0 0 1130

"In 2009, magnetic monopoles were observed for the first time in “classical” spin ice."

Még ezt sem tudják.

És milyen rendes vagyok, hogy nem írom azt hogy LOL

d3sigmax2 Creative Commons License 2017.01.08 0 0 1129

Hány éves vagy?

Nem több mint 12.Látom nehezen megy az angol szövegértés. De lagalább próbálod, nem úgy

mint ezek a mérnökök itt, akik csak "könytáros-fizikát" tanultak. És még angolul sem tudnak.

Ki is itt a TROLL?

Előzmény: Balázs Péntek (1122)
d3sigmax2 Creative Commons License 2017.01.08 0 0 1128

Tessék szépen elolvasni a cikket, utánna a spin-ice wiki bejegyzést, nem a magyart

azután Diracot

utánna vissza lehet menni és vitatkozni a mágneses monopólusokról.

http://www.fz-juelich.de/SharedDocs/Pressemitteilungen/UK/EN/2012/12-08-03HiggsUebergang.html

v3ct0rsigma Creative Commons License 2017.01.04 0 0 1127

Valójában az isospin és a hypercharge ugyan olyan komponensek csak, mit az elektromos és a mágneses tér. A valóságban csak elektromágneses tér van.

Sőt ezt már egyesítették a gyenge kölcsönhatással.

Az ábrából levezethető ez a forgatási csopont.

De van itt még valami. A quarkok forgatási csoportja is levezethető a tetrahedronból,

v3ct0rsigma Creative Commons License 2017.01.04 0 0 1126

A tetrahedron azt is megmondja, miért van ez. Mert a Higgs-él köti össze a két részecskét a két gerjesztési pontot.

A vákuumban a Heinsenberg határozatlanság miatt mindig van várható értéke a Higgs-mezőnek.

Ez olyasmi, mint amikor egy hangszóróra folyadékot öntesz és bekapcsolod. Néha egy-egy csepp nagyon magasra ugrik.

A béta bomlást a W bozon közvetíti. Erről annyit kell tudni, hogy csak a balkezes Donw Up quarkhoz csatlakozik, és a balkezes elektronhoz na és az egyetlen neutrinohoz.

Ugyan ezt látod a tetrahedronon.

Mi a probléma?

v3ct0rsigma Creative Commons License 2017.01.04 0 0 1125

De nézzük hogyan működik a Higgs-mechanizmus.

A Higgs-mechanizmus a superconductor elméletre épít. Ez nem más, mint a szupravezetés.

A Higgs-mező maga a BEC vagyis a

https://en.wikipedia.org/wiki/Bose%E2%80%93Einstein_condensate

Ez ugyan úgy egy töltést hordoz, mint az Cooper pár.

Ez a zilcs ahogy Susskind nevezi, a gyenge hipertöltés- weak hypercharge

Ezt veszi fel és adja le az elektron, így lesz jobb kezes elektronból bal kezes. Ott van a táblán és ott van a táblázatban.

De mint elhangzott, ez nem ilyen egyszerű. Van még egy "töltése" a Higgsnek a weak isospin.

Ez is cserélődik a folyamat során.

v3ct0rsigma Creative Commons License 2017.01.04 0 0 1124

Ott van a Dirac-egyenlet? Igen.

Ott van benne a csatolási állandó és a skalár-mező.

Igen.

Nem én hazudozok .

Creativus Creative Commons License 2017.01.04 0 0 1123

Én már a 1104-ben céloztam ilyesmire...

Balázs Péntek Creative Commons License 2017.01.03 0 0 1122

Nekem úgy tűnik, hogy itt te vagy az, aki bohóckodik.

Több kérdésem hozzád nem lesz, akárhány felhasználói nevet is használsz. (trollokat nem etetek)

Előzmény: v3ct0rsigma (1121)
v3ct0rsigma Creative Commons License 2017.01.03 0 0 1121

Még egy fontos részlet azoknak, akik nem csak bohóckodni akarnak.

"The underlying reason for the difference in dispersion relation is that ferromagnets violate time-reversal symmetry."

https://en.wikipedia.org/wiki/Spin_wave#Theory

v3ct0rsigma Creative Commons License 2017.01.03 0 0 1120

Azt is ezerszer leírtam már, hogy a Lorentz-étermodell matematikailag ekvivalens az einsteini relativitással...

Szóval nem vágom, mi a problémátok eredete?

v3ct0rsigma Creative Commons License 2017.01.03 0 0 1119

A QM fix háttere csak skalár lehet, mert egyébként nem lenne Lorentz invariáns

"The particles must be scalars, otherwise the vacuum wouldn't be Lorentz invariant."

https://en.wikipedia.org/wiki/QCD_vacuum#PCAC

De

"A Lorentz scalar may be generated from multiplication of vectors or tensors."

https://en.wikipedia.org/wiki/Lorentz_scalar

a matematika cseles

haha

v3ct0rsigma Creative Commons License 2017.01.03 0 0 1118

Minden récsecskéhez hozzárendelhető egy mező. Ez a mező "quantum harmonic oscillator"-okból áll.

A tetrahedron minden egyes éle egy-egy ilyen oszcillátornak felel meg.Tehát egy tetrahedron több mező oszcillátorait tartalmazza.Ez ha gerjesztett állapotban van, akkor ott egy részecske tartózkodik.

v3ct0rsigma Creative Commons License 2017.01.03 0 0 1117

Meglepő módon minden él megfelel egy részecskének, és meglepő módon a töltés, a weak hypercharge és a weak isospin értéke is helyes.

Ezek a véletlenek,..

v3ct0rsigma Creative Commons License 2017.01.03 0 0 1116

Lerajzolom neki a vakuum alap struktúráját és bohóckodik.

Na most komolyan, miféle bolygó ez?

v3ct0rsigma Creative Commons License 2017.01.03 0 0 1115

"The modern concept of the vacuum of space, confirmed every day by experiment, is a relativistic ether. But we do not call it this because it is taboo"

https://en.wikipedia.org/wiki/Aether_theories#Quantum_vacuum

"Albert Einstein in 1920: ”We may say that according to the general theory of relativity space is endowed with physical qualities; in this sense, therefore, there exists an Aether"

https://en.wikipedia.org/wiki/Aether_theories#Pilot_waves

Paul Dirac wrote in 1951 "Thus with the new theory of electrodynamics [vacuum filled with virtual particles] we are rather forced to have an Aether""

v3ct0rsigma Creative Commons License 2017.01.03 0 0 1114

Lehet mágnesezni a egy folyadékot?

hahahaha bocs...

v3ct0rsigma Creative Commons License 2017.01.03 0 0 1113

De nézzegessünk tovább

"hese arguments suggest that the scalar condensates are an effective long-distance description of the vacuum, and at short distances, below the QCD scale, the vacuum may have structure."

https://en.wikipedia.org/wiki/QCD_vacuum#The_Savvidy_vacuum.2C_instabilities_and_structure

"A familiar example of SSB is in ferromagnetic materials."

"This magnetization has a preferred direction,"

https://en.wikipedia.org/wiki/QCD_vacuum#Spontaneous_symmetry_breaking

Nos a Higgs-mezőben van ilyen kitüntetett irány?

Igen, már linkelte,

"points in the direction of the Higgs boson makes the vacuum expectation value of H"

https://en.wikipedia.org/wiki/Higgs_mechanism#The_photon_as_the_part_that_remains_massless

Nem olyan nehéz ez.

v3ct0rsigma Creative Commons License 2017.01.03 0 0 1112

Nem teljesen tudlak követni.

Szóval a Higgs-mező tömeget generál. A Dirac-egyenletben tömeg szerepel.

Akkor mi a gond?

v3ct0rsigma Creative Commons License 2017.01.03 0 0 1111

Lecture 6 | New Revolutions in Particle Physics: Basic Concepts

Mi az hogy gyanús? Szerinted Susskind nem ért hozzá?

Előzmény: Balázs Péntek (1108)
v3ct0rsigma Creative Commons License 2017.01.03 0 0 1110

"se a Dirac egyenletről,"

Sajnos úgy nem lehet a fizikát megismerni, hogy megnézel egy videót. Nézd végig az összest.

Nem azt mondtam, hogy abban a videóban mondta. De a kedvedért megkerestem.

Balázs Péntek Creative Commons License 2016.12.31 0 0 1109

A tömeg eredete és a Higgs mező

Balázs Péntek Creative Commons License 2016.12.31 0 0 1108

Meghallgattam a Leonard Susskind féle előadást, de ott szó nem volt a skalár mezőkről, se a Dirac egyenletről, ahová szerinted a Higgs-féle skalárt be kellene helyettesíteni az elektron tömege helyébe (ez eleve gyanús nekem, mert a Dirac egyenlet fermionokra vonatkozik, nem a skalár terek kvantumára, a 0-s spinü bozonokra). Említette ugyan azt a tényt, hogy a mezők megváltoztathatják az elemi részecskék nyugalmi tömegét, de azt persze nem tette hozzá, hogy ezt matematikailag már az ötvenes években bebizonyította pont a skalár terekre vonatkozólag egy magyar fizikus, Novobátzky Károly.

Az előadás egyébként a Higgs mechanizmus laikusoknak szóló bemutatása volt, a részecskefizika egyik eszköztára, Feynmann-diagramok segítségével. Én ennél egy jobb előadást is tudok ajánlani ebben a témában, ami legalább magyar nyelven hangzott el. Ha beírod a gugliba: „Dávid Gyula: A tömeg eredete és a Higgs bozon” kifejezést, egy kattintással már indíthatod is a videóját, amely még rövidebb is, mint Susskindé.

Amit pedig ezen válaszod után sok-sok új hozzászólás formájában az angol wiki szócikkekből beidéztél, valószínűleg megállják a helyüket, de a Dirac egyenlet szerepéről a skalár mezőket illetően ezekben sem esett szó. Kivételként talán a szupravezetés elméletét tárgyaló Landau féle elmélet szócikkét lehet felhozni, ahol szerepel egy skalár, de hogy az mi, azt nem értettem.

Amit én az 1040-es hozzászólásomban írtam, abból talán látszik, hogy engem nem különösebben a Higgs mechanizmus érdekel, hanem az inflaton mező elméletei, amelyek ugyancsak skalár mezőkre támaszkodnak. De elismerem, hogy ez itt off-topik, hiszen a jelen topik a Higgs bozonról szól.

Ha olvasmányaid között az inflaton is előfordult, akkor megköszönném, ha hivatkoznál rájuk.

Előzmény: ind3x (1043)
Tuarego Creative Commons License 2016.12.30 0 0 1107

Kedves Creativus!

Él még az e-mail elérhetőséged, amit a profilodban megadtál?

Üdv.
Tuarego

Előzmény: Creativus (1104)
mmormota Creative Commons License 2016.12.30 0 0 1106

Tk arra lettem volna kíváncsi, hogy ezeknek a rajzoknak van-e bármiféle rejtett értelme. Végül is több órai munka lehet bennük.

Vagy olyasmi, mint mikor a polinéz bennszülöttek "repülőgépeket" készítettek gyékényből azért, hogy a varázslattal visszacsalogassák az égből a korábban hasznos cargo-t ledobáló gépeket.

Esetleg tekintsük matematikai szimbólumokat ábrázoló modern művészeti alkotásnak.

Előzmény: Creativus (1104)
Bétaverzson Creative Commons License 2016.12.30 0 0 1105

"Letiltottátok az emilt. De semmi gond LOL"

Ez egy érdekes összeesküvéselmélet, de szerintem nem mi voltunk (főleg nem én).

Arra tippelek, hogy jó szándékú admin állított át valami bitet direkt, de még az is lehet, hogy elkószált részecske billentette át.

(Amúgy amikor ilyesféle titokzatos jelenséget észlelek, én egyből szaladok megnézni: Létezne, hogy az oroszok már a spájzban vannak? :)

Előzmény: ind3x (1091)
Creativus Creative Commons License 2016.12.30 0 0 1104

Egyesek azt javasolják, hogy: "ne sakkozzunk galambokkal"...

Előzmény: mmormota (1103)
mmormota Creative Commons License 2016.12.30 0 0 1103

A földre rajzoljuk, gyertyákat teszünk a metszéspontokba, majd titkos varázsigékkel megidézzük a kvantumvilág szellemét. 

Előzmény: ind3x (1101)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!