Úgy néz ki, hogy a pálmám nem szenvedett nagy károsodást ...de azért 5 nagy levelet le kellett vágnom! Többet nem csinálok ilyet, hogy nádszövettel volt körbetekerve de lazán és januárban a -15 fokos hidegben 5-6 napig + még egy nylon zsák volt a tetejére ráhúzva ...
Szerintetek a kicsi cserepes pálmát ültessem ki?
Mirtuszt is jól betakartam ...eddig semmi baja úgy néz ki ...de róla még nem szedem le a takarást. Állítólag a hibrid fajták jobban bírják a mi klimánkat.
A növényszerető embereknek nagyobb térre/kertre lenne szükségük. Sajnálom, hogy Tibort egy lakóparkba vitte a sorsa. Nekem szerencsére megvalósult az álmom, bár sok nyűggel, problémával járt az új telek, az építkezés két kicsi gyerekkel .... de, utólag mondhatom: megérte!
Örülük Józsi, hogy megmaradt nálad a gránátalma!
Nem akarok OFF lenni, de ez még idekívánkozik, tegnap találtam meg a régi képeim között.
2010-es képek vs. 2015. ennyit fejlődtek a ciprusok azóta....
Örülök,hogy ismét vagy!!Szépek a ciprusaid.A tőled kapott gránátalma már másfél méteres kis fa.lassan talán megmutatja mit tud.a bugijaid is meg vannak.Keszthely azóta már elköltözött.Egy lakó parkba.Már csak néhány apróság fér el a kis kertjébe.A ciprus génállományát már csak mi őrizzük.
A 2011/2012-es tél volt eddig a legkeményebb a ciprusainknak. Akkor még kisebbek voltak, de a -17 C-ot simán vették, néhány kisebb ágacska volt elszáradva tavaszra, de kinőtték azóta.
Szőlőhegyen lakunk, általában nem szokott gond lenni, több telken vannak fügebokrok a környéken is, amely jó indikátornövény...
Azt tapasztaltam, hogy kb. 1 méteres magasságig (3 éves kor kb.) lehetnek fagykárok, ha ezt túlnövi már nem szokott gond lenni.... :)
Hát igen az atlasz cédrusnak nagyon meg kell tervezni a helyét, (legalább 10 m2 alapterületet hagyni kell)
Egy ismerősöm is hasonló helyzetbe került, de nála minden más ment és a cédrus maradt. Szerintem jól tette, fantasztikus amikor már kb. 15 méter magas. Rendszeresen fényképezgetik az arra járók, mert mágnesként vonzza tekintetet.
Szép kis európai ciprus gyűjteményed van, gratula.
Nekem is van 5 db. tavaly nőttek közel 1 métert, most olyan 2,5 méteresek. És úgy látom, hogy kibírták az idei telet is (nem akarom elkiabálni) mert volt pár éjszaka -16 fok is felénk.
Gyönyörűek a mirtuszaid! Nekem is van 2db a tavaly ültettem őket DM kerttől Powhatan, Tündérkertjétől Muskogee ...eddig semmi bajuk bár takarást kaptak szépen ..műanyag csibedrót+ magnóliám levelével jó magasan feltöltve...
Szakszon László gyűjteményét néztem a Fb ..nagyon szépek bár én csak hibrideket szeretnék mert nem szeretném ha mégis teljesen kifagynának ..eléggé különbözőek a hidegtűrés szempontjából ... Catawba és Pink velour fajtával szemezgettem még ...
A korábbi lakhelyünkön nálunk is ki lett téve a "megtelt" tábla....helyette vettünk egy jóval nagyobbat, itt már végre kiélhetem a mediterrán kert iránti szenvedélyemet....bár ez is már "megtelt".. :)
A képeket annak a korábban forumozó pálmás kollégának (Tibor) ajánlom, aki a budai kertjében pálmákat, ciprusokat nevelt. Azóta már nem jár sajnos erre a fórumra....
A kertünkben lévő ciprusok egy része a tőle kapott magokból lett ültetve kb. 8-10 évvel ezelőtt! Köszönöm neki!!!! :)
A Te döntésed, hogy mit vágsz ki, de a cédrust azért még gondold meg.
Sokan szeretnék, hogy ekkora cédrusuk legyen. Egy 15 méteres példány már komoly értéket képvisel. Kivágásával sok év munkája megy veszendőbe.
Való igaz, hogy nem átlagos méretű kertbe való, mert tényleg nem fér el. De ha már egyszer ott van, meg kéne kímélni.
Én pontosan ezért nem is ültetnék átlagos kertbe se cédrust, se semmilyen hosszú tűs fenyőt (Pinus), se lucot (Picea), se jegenyefenyőt (Abies), se egyéb óriásira növő nyitvatermőt.
A kisebb mediterrán jellegű kertekbe a fenyőfélék közül a karcsú ciprusok (Cupressus) és a borókák (Juniperus) valók leginkább.
Villák, kastélyparkok, birtokok kertje az más oda lehet ilyeneket is.
A leyland ciprus kivágásával inkább egyet tudok érteni. Semmi mediterrán hangulata nincs annak a hybridnek, emellett nagyon széles növésű és rengeteg helyet elvesz. Egyáltalán nem illik a gyűjteményedbe és különben is az utóbbi időben mindenfelé látni, tömeg növény lett.
Szerintem sokkal alkalmasabb ciprusok vannak, amik oszloposabb növésűek és ezért jobban elférnek a kertekben.
A cédrussal esetleg azt lehetne csinálni, hogy felnyesni magasra, az alsó ágait levágni.
Így tudnál köré ültetni cserje termetű fajokat és a nagy fa is élhetne tovább.
(A kecske is jól lakna és a káposzta is megmaradna.)
Nézegettem a fórumot és láttam, hogy még január 10.-én kérdeztél az Elaeagnus x ebbingeiről.
Ezt a hibrid eredetű (Elaeagnus pungens x E. macrophylla) örökzöld ezüstfát nekem sikerült dugványról szaporítanom. A gyökeresedési folyamat meglehetősen lassú volt más fajokhoz képeset, bár hozzá kell tenni, hogy semmilyen hormont nem használtam. Sok hónapig tartott, lehet hogy egy év is volt. Gyökereztető készítménnyel nyilván gyorsabb.
A zöld levelű alap változatot szaporítottam és ültettem ki olyan helyre, ahol -20 fok is elő szokott fordulni (nem szőlőhegy vagy hősziget).
Tapasztalatom szerint nagyon jól bírja az erős fagyot. Úgy tudom a két szülő faj nem bírja ennyire.
-20 fokos hideg után a levelei egy része lefagy, de a hajtásrendszer nem károsodik.
A következő évben hamar helyrehozza magát.
Nagyon szívós, megbízható, igénytelen növény, mindenkinek ajánlom aki szereti a lombos örökzöldeket.
Őszi virágzáskor a fehér jázminra emlékeztető édeskés illata nagyon finom, sokkal kellemesebb, mint a közönséges tövises ezüstfa illata.
Érdekes visszafelé hajló rövidhajtásokat képez, amivel beletud kapaszkodni a szomszédos növényekbe és tereptárgyakba és ezáltal passzív kúszócserjeként is viselkedik akárcsak a vadrózsa (Rosa canina).
Az utóbbi években megjelent sárga tarka levelű fajták jóval dekoratívabbak ('Gilt edge', 'Coastal Gold', 'Limelight), de valószínűleg kényesebbek is.
Sajnos nagy bajban vagyok! Több növényt már nem tudok ültetni,mert nincs helyem! 2 növényt ki kell vágnom,hogy tudjak 1 -t ültetni! Az idén kivágatom a 15 méteres Cédrus atlantikát, Leylandi ciprust mert leárnyékolja a többi növényt! Szír borolának megkegyelmezek!
Az én véleményem szerint a fiatal növényeket -10 fokik csak a tetejét kell lefedni,hogy a szivrügyet ne érje nedvesség!
Az idősebb növényeknél -15 fok!
Ha hidegebb van akkor teljesen takarni kell, de csak ugy hogy a leveleit ne érje folia. Vészfütést kell alkalmazni!
Ha enyhül az idő, szellöztetni kell,főleg ha nap is éri a takarást, mert belül + 15 fok is lehet, éjszaka meg -15 fok is érheti a nővényt! Ezt a nagy hőingadozást nem birja ki.
Tehát ha takarjuk szellóztetni kell, mert befülled, berohad a növény .
Ezt a kis pálmát csak összekötöttem és csak a tetejét fedtem le. Enyhébb időben azt is levettem,igaz csak -9 fok volt eddig nálam!
Ha jól emlékszem tavaly amikor hajtani kezdett a régi leveleket lehullatta, idén meg ha úgy vesszük ki volt száradva a talaja mert bele volt fagyva, még akkor is át lehetett fagyva a talaj ha avarral takartam is, a fagyos talaj=száraz talaj, nem nagy növények, hanem még kicsik, de amint rügyezni fog írni fogok, ha nem akkor arról is.
Köszönöm a gyors választ!, majd azért ki fogom próbálni! Hátha az egyik kedvencük lesz! Ha már a gyereknek is ízleni fog akkor megérte beszerezni, a többiről látvány fog beszélni.
Azért kérdeztem, mert sok örökzöld növényt télen minimálisan kell csak locsolgatni, de valahol azt olvastam, hogy az olajfát egész évben rendszeresen kell locsolni (csak ne álljon víz alatta, mert a pangóvíztől gyökérpusztulása lesz.)
Szóval a cikkben arról volt szó, hogy az olajfa levélhullással válaszol a ha száraz a földje, még télen is.
Nekem cserépben van, de most télen sem hullott le róla szerintem 1-2 levélnél több. Hetente meglocsoltam, attól függetlenül, hogy csak kb. 3-4 fokon telelt.