Keresés

Részletes keresés

Lady Gyöngyös Creative Commons License 2016.02.18 0 0 54441

Úgy néz ki, hogy a pálmám nem szenvedett nagy károsodást ...de azért 5 nagy levelet le kellett vágnom! Többet nem csinálok ilyet, hogy nádszövettel volt körbetekerve de lazán és januárban a -15 fokos hidegben 5-6 napig + még egy nylon zsák volt a tetejére ráhúzva ...

Szerintetek a kicsi cserepes pálmát ültessem ki?

Mirtuszt is jól betakartam ...eddig semmi baja úgy néz ki ...de róla még nem szedem le a takarást. Állítólag a hibrid fajták jobban bírják a mi klimánkat. 

Előzmény: Island* (54440)
Island* Creative Commons License 2016.02.18 0 0 54440

Szia Gy.! Lassan előkerülök, érzem a kikelet szelét! :)

Előzmény: Lady Gyöngyös (54434)
Island* Creative Commons License 2016.02.18 0 0 54439

A növényszerető embereknek nagyobb térre/kertre lenne szükségük. Sajnálom, hogy Tibort egy lakóparkba vitte a sorsa. Nekem szerencsére megvalósult az álmom, bár sok nyűggel, problémával járt az új telek, az építkezés két kicsi gyerekkel .... de, utólag mondhatom: megérte! 

Örülük Józsi, hogy megmaradt nálad a gránátalma!

Nem akarok OFF lenni, de ez még idekívánkozik, tegnap találtam meg a régi képeim között.

2010-es képek vs. 2015. ennyit fejlődtek a ciprusok azóta....

és mostanság...

Előzmény: H.J (54437)
wieder Creative Commons License 2016.02.17 0 0 54438

köszi.

Előzmény: Island* (54436)
H.J Creative Commons License 2016.02.17 0 0 54437

Örülök,hogy ismét vagy!!Szépek a ciprusaid.A tőled kapott gránátalma már másfél méteres kis fa.lassan talán megmutatja mit tud.a bugijaid is meg vannak.Keszthely azóta már elköltözött.Egy lakó parkba.Már csak néhány apróság fér el a kis kertjébe.A ciprus génállományát már csak mi őrizzük.

Előzmény: Island* (54436)
Island* Creative Commons License 2016.02.17 0 0 54436

A 2011/2012-es tél volt eddig a legkeményebb a ciprusainknak. Akkor még kisebbek voltak, de a -17 C-ot simán vették, néhány kisebb ágacska volt elszáradva tavaszra, de kinőtték azóta.

Szőlőhegyen lakunk, általában nem szokott gond lenni, több telken vannak fügebokrok a környéken is, amely jó indikátornövény...

Azt tapasztaltam, hogy kb. 1 méteres magasságig (3 éves kor kb.) lehetnek fagykárok, ha ezt túlnövi már nem szokott gond lenni.... :)

Előzmény: wieder (54435)
wieder Creative Commons License 2016.02.17 0 0 54435

Hát igen az atlasz cédrusnak nagyon meg kell tervezni a helyét, (legalább 10 m2 alapterületet hagyni kell)

Egy ismerősöm is hasonló helyzetbe került, de nála minden más ment és a cédrus maradt. Szerintem jól tette, fantasztikus amikor már kb. 15 méter magas. Rendszeresen fényképezgetik az arra járók, mert mágnesként vonzza tekintetet.

Szép kis európai ciprus gyűjteményed van, gratula.

Nekem is van 5 db. tavaly nőttek közel 1 métert, most olyan 2,5 méteresek. És úgy látom, hogy kibírták az idei telet is (nem akarom elkiabálni) mert volt pár éjszaka -16 fok is felénk.

Neked mik a tapasztalatok, mennyit bírnak?

Előzmény: Island* (54431)
Lady Gyöngyös Creative Commons License 2016.02.16 0 0 54434

Island csodás kerted!!!! olyan régen láttam a képeidet...

Lady Gyöngyös Creative Commons License 2016.02.16 0 0 54433

Gyönyörűek a mirtuszaid! Nekem is van 2db a tavaly ültettem őket DM kerttől Powhatan, Tündérkertjétől Muskogee ...eddig semmi bajuk bár takarást kaptak szépen ..műanyag csibedrót+ magnóliám levelével jó magasan feltöltve...

Szakszon László gyűjteményét néztem a Fb ..nagyon szépek bár én csak hibrideket szeretnék mert nem szeretném ha mégis teljesen kifagynának ..eléggé különbözőek a hidegtűrés szempontjából ... Catawba és Pink velour fajtával szemezgettem még ...

Csodás a fehéred is!! 

Előzmény: Geobstem (54422)
ciprus02 Creative Commons License 2016.02.16 0 0 54432

Island!Gyönyörű szépek a ciprusaid!

Island* Creative Commons License 2016.02.16 0 0 54431

Jaj! Mediterránum!

Nehogy kivágd azt a csodás cédrust! :)

A korábbi lakhelyünkön nálunk is ki lett téve a "megtelt" tábla....helyette vettünk egy jóval nagyobbat, itt már végre kiélhetem a mediterrán kert iránti szenvedélyemet....bár ez is már "megtelt".. :)

A képeket annak a korábban forumozó pálmás kollégának (Tibor) ajánlom, aki a budai kertjében pálmákat, ciprusokat nevelt. Azóta már nem jár sajnos erre a fórumra....

A kertünkben lévő ciprusok egy része a tőle kapott magokból lett ültetve kb. 8-10 évvel ezelőtt! Köszönöm neki!!!! :)

Madrone Creative Commons License 2016.02.15 0 0 54430

Krétai szuhar (Cistus creticus) a kertünkben 2015. május 5.-én.

Alacsony mediterrán cserje molyhos levelekkel, magról neveltem, amióta kiültettem -10 foknál nem volt hidegebb, ezt sérülés nélkül kibírta. 

Virágai délelőtt nyílnak ki, aztán délután becsukodnak és a következő nap már újak nyílnak ki.

Tavasszal néhány hétig virágzik, nagyon szép növény!

Madrone Creative Commons License 2016.02.15 0 0 54429

A Te döntésed, hogy mit vágsz ki, de a cédrust azért még gondold meg.

Sokan szeretnék, hogy ekkora cédrusuk legyen. Egy 15 méteres példány már komoly értéket képvisel. Kivágásával sok év munkája megy veszendőbe.

Való igaz, hogy nem átlagos méretű kertbe való, mert tényleg nem fér el. De ha már egyszer ott van, meg kéne kímélni.

Én pontosan ezért nem is ültetnék átlagos kertbe se cédrust, se semmilyen hosszú tűs fenyőt (Pinus), se lucot (Picea), se jegenyefenyőt (Abies), se egyéb óriásira növő nyitvatermőt.

A kisebb mediterrán jellegű kertekbe a fenyőfélék közül a karcsú ciprusok (Cupressus) és a borókák (Juniperus) valók leginkább.

Villák, kastélyparkok, birtokok kertje az más oda lehet ilyeneket is.

A leyland ciprus kivágásával inkább egyet tudok érteni. Semmi mediterrán hangulata nincs annak a hybridnek, emellett nagyon széles növésű és rengeteg helyet elvesz. Egyáltalán nem illik a gyűjteményedbe és különben is az utóbbi időben mindenfelé látni, tömeg növény lett.

Szerintem sokkal alkalmasabb ciprusok vannak, amik oszloposabb növésűek és ezért jobban elférnek a kertekben.

A cédrussal esetleg azt lehetne csinálni, hogy felnyesni magasra, az alsó ágait levágni.

Így tudnál köré ültetni cserje termetű fajokat és a nagy fa is élhetne tovább.

(A kecske is jól lakna és a káposzta is megmaradna.)

Amúgy a Lagerstroemianak nem is kell sok hely. :)

Előzmény: Mediterránum1 (54423)
Madrone Creative Commons License 2016.02.15 0 0 54428

Üdvözletem!

Fantasztikus, gyönyörű Lagerstroemia-id vannak!

Gratulálok, irigylésre méltó szépségek ezek.

Ezek tiszta Lagerstromia indica fajták vagy hybridek (Lagerstroemia indica x Lagerstroemia faurei)?

A különböző virágszínű példányok fajta neveit lehet-e tudni?

Egy sötét színű fajtát én is kiültettem, még kicsike, de már szépen virágzott.

Madrone Creative Commons License 2016.02.15 0 0 54427

Nézegettem a fórumot és láttam, hogy még január 10.-én kérdeztél az Elaeagnus x ebbingeiről.

Ezt a hibrid eredetű (Elaeagnus pungens x E. macrophylla) örökzöld ezüstfát nekem sikerült dugványról szaporítanom. A gyökeresedési folyamat meglehetősen lassú volt más fajokhoz képeset, bár hozzá kell tenni, hogy semmilyen hormont nem használtam. Sok hónapig tartott, lehet hogy egy év is volt. Gyökereztető készítménnyel nyilván gyorsabb.

A zöld levelű alap változatot szaporítottam és ültettem ki olyan helyre, ahol -20 fok is elő szokott fordulni (nem szőlőhegy vagy hősziget).

Tapasztalatom szerint nagyon jól bírja az erős fagyot. Úgy tudom a két szülő faj nem bírja ennyire.

-20 fokos hideg után a levelei egy része lefagy, de a hajtásrendszer nem károsodik.

A következő évben hamar helyrehozza magát.

Nagyon szívós, megbízható, igénytelen növény, mindenkinek ajánlom aki szereti a lombos örökzöldeket.

Őszi virágzáskor a fehér jázminra emlékeztető édeskés illata nagyon finom, sokkal kellemesebb, mint a közönséges tövises ezüstfa illata.

Érdekes visszafelé hajló rövidhajtásokat képez, amivel beletud kapaszkodni a szomszédos növényekbe és tereptárgyakba és ezáltal passzív kúszócserjeként is viselkedik akárcsak a vadrózsa (Rosa canina).

Az utóbbi években megjelent sárga tarka levelű fajták jóval dekoratívabbak ('Gilt edge', 'Coastal Gold', 'Limelight), de valószínűleg kényesebbek is. 

Előzmény: unartis: (54347)
Madrone Creative Commons License 2016.02.15 0 0 54426

Szia Mediterranum!

Neked is írtam, mindkét e-mail címedre.

:)

Madrone Creative Commons License 2016.02.15 0 0 54425

Szia Unartis!

Írtam e-mailt az itt megadott címedre.

Üdv.

Előzmény: unartis: (54419)
marinmegye Creative Commons License 2016.02.15 0 0 54424

Hozzám bármikor ültethetsz! :)

aztán locoslni is járhatnál :)

Mediterránum1 Creative Commons License 2016.02.15 0 0 54423

szia

Sajnos nagy bajban vagyok! Több növényt már nem tudok ültetni,mert nincs helyem! 2 növényt ki kell vágnom,hogy tudjak 1 -t ültetni! Az idén kivágatom a 15 méteres Cédrus atlantikát, Leylandi ciprust mert leárnyékolja a többi növényt! Szír borolának megkegyelmezek!

Nincs már helyem, tele zsufoltam a kertet!

Geobstem Creative Commons License 2016.02.15 0 0 54422

Mediterranum1

erdeklodom, hogy a csodaszep feher es rozsaszin selyemmirtusz miert van cserepben, es nem kiultetve a kertben?

az enyemek, kb. 6 kulombozo szinuek mind kint vannak.

nyari felvetelek.

Mediterránum1 Creative Commons License 2016.02.15 0 0 54421

Az én véleményem szerint a fiatal növényeket -10 fokik csak a tetejét kell lefedni,hogy a szivrügyet ne érje nedvesség!

Az idősebb növényeknél -15 fok!

Ha  hidegebb van akkor teljesen takarni kell, de csak ugy hogy a leveleit ne érje folia. Vészfütést kell alkalmazni!

Ha enyhül az idő, szellöztetni kell,főleg ha nap is éri a takarást, mert belül + 15 fok is lehet, éjszaka meg -15 fok is érheti a nővényt! Ezt a nagy hőingadozást nem birja ki.

Tehát ha takarjuk szellóztetni kell, mert befülled, berohad a növény .

Ezt a kis pálmát csak összekötöttem és csak a tetejét fedtem le. Enyhébb időben azt is levettem,igaz csak -9 fok volt eddig nálam!

.

Előzmény: railwayman3 (54399)
unartis: Creative Commons License 2016.02.15 0 0 54420

Ha jól emlékszem tavaly amikor hajtani kezdett a régi leveleket lehullatta, idén meg ha úgy vesszük ki volt száradva  a talaja mert bele volt fagyva, még akkor is át lehetett fagyva  a talaj ha avarral takartam is, a fagyos talaj=száraz talaj, nem nagy növények, hanem még kicsik, de amint rügyezni fog írni fogok, ha nem akkor arról is.

Előzmény: wieder (54418)
unartis: Creative Commons License 2016.02.15 0 0 54419

Szia Madrone!

Köszönöm a gyors választ!, majd azért ki fogom próbálni! Hátha az egyik kedvencük lesz! Ha már a gyereknek is ízleni fog akkor megérte beszerezni, a többiről látvány fog beszélni.

Előzmény: Madrone (54417)
wieder Creative Commons License 2016.02.14 0 0 54418

Azért kérdeztem, mert sok örökzöld növényt télen minimálisan kell csak locsolgatni, de valahol azt olvastam, hogy az olajfát egész évben rendszeresen kell locsolni (csak ne álljon víz alatta, mert a pangóvíztől gyökérpusztulása lesz.)

Szóval a cikkben arról volt szó, hogy az olajfa levélhullással válaszol a ha száraz a földje, még télen is.  

Nekem  cserépben van, de most télen sem hullott le róla szerintem 1-2 levélnél több. Hetente meglocsoltam, attól függetlenül, hogy csak kb. 3-4 fokon telelt. 

Előzmény: unartis: (54414)
Madrone Creative Commons License 2016.02.14 0 0 54417

Szia Unartis!

A gyümölcs íze édeskés, kissé jellegtelen, nincs igazán aromás íze.

Túl sokat nem kíván az ember egyszerre megenni belőle.

Remekül használható pl. gyümölcstorták díszítésére.

Annyira nem értékes gyümölcs mint pl. a kivi vagy az őszibarack, annyira viszont igen mint pl. a húsos som vagy a szeder.

Ha választani kéne, hogy dísznövény vagy gyümölcstermő, inkább az előbbit mondanám.

Az csak egy plusz, hogy eszegetni is lehet róla, amellett, hogy egy gyönyörű növény.

De az ízlések különbözőek, meg kell kóstolni, aztán majd eldöntöd.

Ha kicsit éretlenül esszük, akkor van egy kis savanykás íze, talán akkor a legjobb.

Üdv.

Előzmény: unartis: (54416)
unartis: Creative Commons License 2016.02.14 0 0 54416

Felüdítő képek, köszönöm! A gyümölcse  milyen ízű?

Előzmény: Madrone (54413)
unartis: Creative Commons License 2016.02.14 0 0 54415

Nagyon tetszik, majd beszerzek én is egy példányt ;-)

Előzmény: Madrone (54413)
unartis: Creative Commons License 2016.02.14 0 0 54414

a talajuk végig nedves volt, mert a gyökerüket nem mertem volna kiszárítani. igaz nem tocsogtak a vízben.

Előzmény: wieder (54412)
Madrone Creative Commons License 2016.02.13 0 0 54413

Tavaly ősszel (2015. novemberében) készítettem ezeket a képeket a szamócafáról (Arbutus unedo 'Atlantic').

A leszedett termés:

Előzmény: Madrone (54405)
wieder Creative Commons License 2016.02.13 0 0 54412

És tavaly télen visszafogottan locsoltad? 

Előzmény: unartis: (54411)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!