Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.07 0 0 1979

Wasps-Harlequins Anglo-Welsh Kupameccs Abu Dabiban lesz a hó végén. A hírre ráragaszották a megfelelő "történelmi" marketing promóciós matricákat, csak éppen a gond az hogy ezt a kupasorozatot már annyira se veszik komolyan a csapatok mint az Amlin Challenge Kupát. Eleve az összes meccset a novemberi tesztek és a 6Nemzet idejére időzítették, de pld a Leicester legutóbb még azokat is pihentette akik nem válogatottak, na mindegy.

Viszont holnap igazi éles rangadók lesznek a Premiershipben Harlequins-Wasps és Leicester-Northampton. A Quins jó formában van, hétfőn a Northamptont is megverte. Itt az összefoglalója: http://www.youtube.com/watch?v=lTtQp59CuBc

És ha valakit érdekel az őszi meccsük céljai és az emlékezetes végjáték: http://www.youtube.com/watch?v=n7uIH6vO-QU

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.05 0 0 1978

Őszintén szólva az az Umaga féle Top14-újonc Toulon nekem szimpatikusabb is volt, remek meccseket játszottak a sok botladozások ellenére is, én is emlékszem hogy ez a Jagr fiú is nagyon odatette magát, azt hittem hogy valami nagyobb klub viszi el, erre Bordeauxba ment.

 

Amúgy Franciaországban nem igazán fenékig tejfel a rögbiélet, a tizennégy csapatos profibajnokság jelenlegi rendszere sok problémát hordoz magával, szerintem nem normális hogy a kiscsapatok ilyen gyakorisággal vérezzenek el pénzügyileg. 2008-ban az Albi, tavaly a Montauban szűrét tették ki, és most decemberben a Brive kapott ultimátumot a pénzügyei miatt, a legújabb hírek szerint meg a Bourgoin van kilátástalan helyzetben, az ötpontos levonás csak az utolsó szög a koporsóban. Úgy látszik hogy az a rengeteg szponzori pénz amit a sajtó visszhangoz a Top14 kapcsán csak olyan helyekre koncentrálódik (érthető módon) ahol nem fenyeget a kiesés réme. Abszurd dolog a jelenlegi rendszerben hogy két csapat esik ki, ráadásul a feljutásért rájátszás dönt ami szintén nehezíti a kiscsapatok dolgát a pénzügyi tervezésben és a játékoskeret összeszedésében. Franciaországban valószínűleg nem gondolkoznak a régiós vagy franchise alapú bajnokságra való áttérésen, de valami megoldás azért kéne a jövőre nézve.

Előzmény: rugbista (1977)
rugbista Creative Commons License 2011.01.05 0 0 1977

Kösz, de amikor a Toulon felkerült, csak azt lestem, hogy jagr mit csinál? Sajnos őt hamar kiselejtezte a tempó és a sérülések. Persze ez így is szép karrier.

Előzmény: szponzor (1976)
szponzor Creative Commons License 2011.01.05 0 0 1976

Nekem nem volt új Luke Rooney kódváltása, ebben a topikban is írtam már róla - lásd az előzményben a két évvel ezelőtti hozzászólásomat -, és azt is tudtam, hogy Melbourne-be igazolt, csak a Rebels bemásolt névsorában nem figyeltem fel rá. Egyébként észre lehetett őt venni a Top 14-ben is, hiszen alapember, kezdő fogó volt Toulonban. Azok az adatok nem jók, amiket írtál, Rugbista: nem 3, hanem csak 2 idényt játszott Franciaországban, és a 16 meccsen 5 cél az csak az első idényére vonatkozik. Összesen 33 bajnoki meccsen 7 célt ért el, emellett pályára lépett 13 Challenge Kupa találkozón is, azokon 2 célt szerzett. Szóval Luke Rooney már tapasztalt és sikeres uniós rögbisként igazolt a Super 15-be.

Előzmény: szponzor (1474)
rugbista Creative Commons License 2011.01.04 0 0 1975

Valóban hihetetlen, én sem vettem észre a palit úniós oldalról, igaz 3 éva alatt 16 meccsen 5 cél Toulonban nem szikrázik. Igaz, tavaly nem követtem megfelelő mértékben a francia bajnokságot.

Előzmény: szponzor (1974)
szponzor Creative Commons License 2011.01.04 0 0 1974

Valóban, Luke Rooneyt észre sem vettem. Így jár, aki felületesen néz át egy listát...

Mondjuk nagy gondja neki sem lesz az uniós rögbivel, hiszen két idényt már végigjátszott a Top 14-ben. Viszont ő igazi nagy név volt a ligarögbiben: NRL bajnok, ausztrál válogatott, State of Origin résztvevő - sőt, kétszer meg is nyerte a sorozatot a New South Walesszel, ami az elmúlt öt évre gondolva szinte hihetetlen.

Előzmény: Törölt nick (1973)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.04 0 0 1973

A három általad említett játékos mellett Luke Rooney is lehúzott 8 évet a Penrithnél, én kódváltónak tekintem őt is :)
Ami a Rebels esélyeit és ambicióit illeti, valóban az álmok netovábbja a 10. hely, de egyelőre még a Western Force legyőzése is nagy fegyvertény lenne.

Előzmény: szponzor (1972)
szponzor Creative Commons License 2011.01.04 0 0 1972

Azért azokat a ligarögbis szerzeményeket nem lesz annyira nehéz összegyúrni az uniós játékosokkal Melbourne-ben:

  • JP du Plessis egy fiatal dél-afrikai uniós rögbis, az alig egy éves ligarögbis kitérője során egyetlen tétmérkőzésen sem lépett pályára.
  • A szintén dél-afrikai Jarrod Saffy ugyan négy szezont lehúzott az NRL-ben, ahonnan bajnokként távozott, de alapvetően ő is uniós rögbis, és 26 évesen nem okozhat gondot neki a visszatérés.
  • Az Új-Zélandon felnőtt Cooper Vuna 15 éves koráig uniós rögbit játszott, utána váltott kódot, majd országot is, de 23 évesen neki is simán menni fog a visszaváltás.

Amúgy Saffy és Vuna is remek játékos, még ha nem is tartoznak a klasszis kategóriába. Jól jár velük a Rebels. Más kérdés, hogy szerintem velük együtt is csak az első tízbe jutásért küzd majd az újonc csapat.

Előzmény: Törölt nick (1969)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1971

Angliából biztosan távozott a tavalyi szezon végén, aztán hogy mikortól kezdték az edzéseket Melbourne-ben azt nem tudom. És úgy általánosságban nem nagyon tudom elképzelni hogy mi a fenét csinálnak a nem ausztrál válogatott (A vagy B) játékosok fél éven keresztül. Adnak egyáltalán fizut a franchise csapatok a holtszezonban?

Előzmény: rugbista (1970)
rugbista Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1970

Somerville? Fél évig hol játszott? Megint sérült volt? Vagy már Melbourne-ben volt?

Előzmény: Törölt nick (1969)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1969

Ó igen, a húzónevek megvannak, kicsit olyan ez a névsor mint egy alkalmi világválogatott:) A toli jól összeállt, Freiernek meg Somervillenek tekintélye lesz az első sorban, de a legnagyobb kérdés számomra az hogy a háromnegyedet hogyan fogják majd egységbe gyúrni a veterán ex-Wallabiekkal (Cordingley, Mortlock, Gerrard) a ligarögbis szerzeményekkel meg az angol aranyifjúval. Na ide kell egy jó edző, nem South Sydneybe ;)
A nyitómeccset a Waratahs ellen játszák, valószínű hogy ezzel az ellenfél választással a jegyeladások fontosabb szempont volt mint egy esetleges győzelem kezdetnek.

Előzmény: rugbista (1968)
rugbista Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1968

Olvastátok a Rebels Super 15-ös keretét?

 

Peter Bethem (Brumbies)
Luke Jones (Western Force)
Adam Byrnes (Queensland Reds)
Richard Kingi (Queensland Reds)
Alistair Campbell (Montpellier) 
Michael Lipman (Bath)
Danny Cipriani (London Wasps)
Hoani Macdonald (Newport Gwent Dragons)
Sam Cordingley (Grenoble) 
Lachlan Mitchell (London Wasps)
Tim Davidson (NSW Waratahs) 
Stirling Mortlock (Brumbies)
Gareth Delve (Gloucester)
Kevin O'Neill (Chiefs)
Adam Freier (NSW Waratahs) 
Jarrod Saffy (rugby league - St George Illawarra)
Mark Gerrard (NTT Communications)
Greg Somerville (Gloucester)
Nic Henderson (Western Force)
Heath Tessman (NSW Waratahs)
James Hilgendorf (Kobe Steel) 
Cooper Vuna (rugby league - Newcastle Knights) 
Julian Huxley (Brumbies)
Laurie Weeks (Queensland Reds)
Luke Rooney (Toulon)
Rodney Blake (Bayonne)
Tom Chamberlain (Blues)
JP Du Plessis (rugby league - Sydney Roosters)
Nicholas Phipps (Australia sevens)
Hugh Pyle (Brumbies) 
Ged Robinson (Wellington Lions)

 

Azért összecsipáztak néhány nevet...

Törölt nick Creative Commons License 2011.01.03 0 0 1967

Még plusz 10 év? Végül is az esély megvan rá, precedensnek ott van egy szintén szamoai származású 37 éves fazon, elvileg ő lesz idén az egyik center a Waikato Chiefs-nél. Tana Umaga vagy mi a neve... ;)

Előzmény: rugbista (1966)
rugbista Creative Commons License 2011.01.02 0 0 1966

Mindig azt hiszem, hogy Mapusua örökké él, mert még szinte gyerekként láttam az Otagóban játszani (mármint ő volt a gyerek...), és már 10 éve ott van a szeren. Remélem, van még egy tízese!

Előzmény: Törölt nick (1965)
Törölt nick Creative Commons License 2011.01.02 0 0 1965

Ha létezik olyan hogy rögbiátok akkor az a London Irish csapatára most ráült tartósan, ugyanis október 31. óta sorozatban kilenc tétmeccset vesztettek el (5 bajnoki, 2-2 Heineken és LV Kupa). Talán a tegnapi Bath elleni egypontos volt a legfájóbb, hiszen végig vezettek aztán az utolsó percben büntetőből kaptak ki. Az is igaz persze hogyha Barkley nem rúghatott volna büntetőt, akkor a Bath droppal próbálkozott volna viszonylag jó pozicióból, na de a pech az pech.

Ördögűzőnek addig is itt az utóbbi idők egyik legszebb Irish célja:

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.31 0 0 1964

Én azért azt gondolom ezekről az esetekről hogyha nem szándékos és sérülést okozó ütésről van szó, akkor a meccs alatt elég lenne a sárga lap, és az elrettentő büntetést az utólagos többhetes eltiltással kellene eszközölni (elemezve a videófelvételeket.)

 

Idén amúgy megy a Montpellier szekere mint a vihar, innen már nehéz lesz nem bejutniuk a rájátszásba. Ami viszont a Top14 "célfelelősők" listáját illeti, figyelmet érdemel hogy az élcsoportban egyedüli elsősorosként ott van William Servat a Toulouse sarkazója 6 vitt céllal. (Az angol bajnokságnak is van elsősoros célzsákja, Tonga'uiha 5 célnál tart.)

Előzmény: rugbista (1962)
rugbista Creative Commons License 2010.12.31 0 0 1963

Nocsak, Tirnh-Duc lett a célfelelős, és egy újabb ismeretlen fazon (sajna, az argentin bajnokságot alig tudom követni) a rúgó?

Előzmény: Törölt nick (1960)
rugbista Creative Commons License 2010.12.31 0 0 1962

Talán összefügg azzal, hogy egyre drágábbak a játékosok, van elég lehetőség megsérülni, a szabályokat meg be kell tartani. Én is hasonlóan szigorúan büntetném az efféle vállal ütközéseket: a pali meg se próbált mélyre menni. Brutális nyak- és agysérüléseket lehet szenvedni.

Előzmény: Törölt nick (1960)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.30 0 0 1961

Nem azt mondom hogy Cipriani tutira meghódítja a déli féltekét, de egy ilyen csapatépítési fázisban mint most lesz a Rebels esetében több esélye van nagyot alkotni mint Michalaknak, hogy Goode-ról ne is beszéljünk. A W. Force hasonlat jó is, Giteau sem váltotta meg a világot Perthben de azért nem játszott rosszul, a Wallabiesba folyamatosan beválogatták.

Előzmény: rugbista (1957)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.30 0 0 1960

Valahogy az az érzésem hogy mostanában megszaporodtak a piros lapok. A Heineken Kupában o'Connell után Cardiffban Xavier Rush kapott pirosat, a hét elején a glasgow-i skót derbin egy bunyóért (talán túl szigorúan) mindkét verekedőt kiállították, no és tegnap a Toulon is a 2. félidőt 14 emberrel játszotta végig, ki is kaptak. Keményedik az uniós rögbi?

 

Törölt nick Creative Commons License 2010.12.30 0 0 1959

Háát, én sem tudom hogy mi ez a nagy variálás a francia háromnegyeddel, én 2011-ben stabilan az alábbiakat küldeném ki mindig.

15 Poitrenaud vagy Porical
14 Clerc vagy Rougerie
13 Bastareaud
12 Jauzion
11 Heymans vagy Medard
10 Skrela vagy Michalak
9 Yachvili vagy Parra

Aztán a Világkupa után majd lehet kísérletezgetni a fiatalokkal...

Előzmény: rugbista (1958)
rugbista Creative Commons License 2010.12.30 0 0 1958

...és a feleségem még megsértődik, ha Mamukának nevezem!

Franciaországban megszolgálják a pénzüket a légiósok! Mondjuk elég ciki a francia válogatottnak, hogy Vosloo is bekerült az ősz csapatába...a harmadik sorban egy "bennszülött sincs"...

Huget a válogatottban is bemutatkozott, de minek (kérdezhetnénk Fülig Jimmyvel)? Aggasztó a turkálás össze-vissza, tavaly Fall meg Yann David volt a menő, tavasszal Andreu, most Huget - vagyis nincs fix 3/4 Galliában, szerintem. Medard meg nem fért be ősszel, csak Fidzsi ellen.

Előzmény: szponzor (1955)
rugbista Creative Commons License 2010.12.30 0 0 1957

Cipriani? Mindez igaz, ha felgyógyul a Dél-fóbiájából. Bírja-e a nyomást; a válogatottban a Springbok de még a Szigetlakók ellen is betlizett. Helytáll-e a bivalyerős Super 15-ben, pláne egy újonc csapatban (a Western Force-nak is kellett idő, míg "akklimatizálódtak"). Eddig nem sok északi játékos csinálta meg a karrierjét lent alul. Főleg 10-esben...Lacroix, Michalak, Goode - nem sok sót ettek meg.

Előzmény: Törölt nick (1956)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.29 0 0 1956

Bocsi némileg tévedésben voltam, a RFU egyelőre a VB-ig nem akarja kirakni az idegenlégiósokat, tehát Wilko 2011 végéig biztosan maradhat a válogatottban (persze a 10-es mezért Flooddal meg kell küzdenie).
Cipriani viszont egy érdekes eset. Szerintem még van ideje hogy esetleg 2-3 évnyi melbourne-i csúcsjáték után visszaszerződjön Angliába és 2014-15-ben bekerüljön a hazai rendezésű VB-re készülő keretbe, feltéve hogy addigra nem Martin Johson lesz a főnök.

Előzmény: szponzor (1955)
szponzor Creative Commons License 2010.12.29 0 0 1955

Ezen tényleg el fog csámcsogni az angol sajtó, és nem is csak a bulvár része, hiszen Wilko tényleg egészséges és jobb formában van, mint az elmúlt öt évben bármikor. Ezt bizonyítja, hogy a Top 14 őszi álomcsapatába is bekerült - pedig ott igen erős a konkurencia irányító poszton.

A Midi Olympique újság Top 14 álomcsapata az őszi teljesítmények alapján:

15 - Romain Teulet (Castres, francia)

14 - Yoann Huget (Bayonne, francia)

13 - Seru Rabeni (La Rochelle, fidzsi)

12 - Yannick Jauzion (Toulouse, francia)

11 - Maxime Médard (Toulouse, francia)

10 - Jonny Wilkinson (Toulon, angol)

9 - Dimitri Yachvili (Biarritz, francia)

1 - Andrea Lo Cicero (Racing Metro, olasz)

2 - William Servat (Toulouse, francia)

3 - Cencus Johnston (Toulouse, szamoai)

4 - Erik Lund (Biarritz, norvég)

5 - Pascal Pape (Stade Francais, francia)

6 - Gerhard Vosloo (Brive, dél-afrikai)

7 - Mamuka Gorgodze (Montpellier, grúz)

8 - Chris Masoe (Castres, új-zélandi)

Jellemző a Top 14-re, hogy a 15 játékos 9 országot képvisel, és a tolongás 7 különböző nemzetiségű játékosból áll.

 

Egyébként éppen Wilkinson az egyik oka, hogy én közel sem látom olyan sötéten a rögbi jövőjét a sportág elüzletiesedése és a játékosok sztárolása miatt, mint Rugbista - ugyanis néhány közelmúltbeli hozzászólása alapján úgy tűnik, hogy ő úgy látja. Wilkinson elég jóvágású gyerek, aki divatosan öltözködik és belövi a séróját, ráadásul a 2003-as világbajnoki cím után akkora sztár volt Angliában, hogy a focisták között sem sokan voltak nagyobbak nála, mégis alázatos maradt a pályán, ő sem reklamál, nem hisztizik, nem lett Cristiano Ronaldo.

Vagy említhetném Danny Ciprianyt. Ő aztán tényleg egy aranyifjú, évekig az egyik leghíresebb angol bombázóval járt, a bulvárlapok állandó szereplője, akinek a pályán kívüli dolgairól legalább annyit írnak, mint a játékáról. Ennek ellenére a pályán ő sem követel és nem is kap különleges bánásmódot, ő sem lóg ki a sorból. Persze a nagy aranyéletre lehet, hogy ráment a pályafutása, de a sportág szellemiségét az ő sztársága sem változtatta meg, sőt inkább megerősítette: lám-lám, hiába olyan nagy celeb, ha a pályán nem teljesít, akkor ő is kikerül a csapatból.

Igaz, hogy egyre több a nagy pénzért történő átigazolás, egyre nagyobbak a játékosok fizetései, egyre több rögbis szerepel a társasági és bulvárlapokban, de én úgy látom, hogy ezt tudja kezelni a rögbis világ. Az uniós rögbiben a válogatott olyan fontos, hogy a beválogatás szabályainak fenntartásával - Új-Zéland - vagy módosításával - Anglia - meg lehet akadályozni vagy legalábbis korlátozni lehet a tehetségek elvándorlását. A fizetési sapka intézményével meg lehet akadályozni a játékosok bérének elszabadulását és fenn lehet tartani a nemzeti bajnokságok kiegyenlítettségét. A rögbijátékosok sztárolása pedig legalább annyira növeli a sportág iránti érdeklődést, mint amennyire veszélyezteti a rögbi csapategységre épülő szellemiségét és egalitárius hagyományait.

Előzmény: Törölt nick (1954)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.28 0 0 1954

Az angol sajtó és a közvélemény kapott egy gumicsontot amin rágódhatnak pro és kontra a következő hetekben, hónapokban. Ugyanis Wilkinson két évvel meghosszabbítja touloni szerződését, ez alapján pedig ugyebár nem nagyon kerülhet be az angol keretbe ha a szövetségnél konzekvensek akarnak lenni.  Pedig úgy tűnik hogy pont most a világbajnokság évében megint nem lesz sérült és a formájára sem lehet éppen panasz...

rugbista Creative Commons License 2010.12.26 0 0 1953

...piacról él...

Előzmény: rugbista (1952)
rugbista Creative Commons License 2010.12.26 0 0 1952

Mindenki a piacról és, lesz még itt, a rögbiben is olyan, mint a fociban: beképzelt zselés haj stb.

Előzmény: Törölt nick (1951)
Törölt nick Creative Commons License 2010.12.26 0 0 1951

A tél folytatódik a szigeteken, megint jónéhány meccset halasztanak a kelta és az angol bajnokságban. De mivel Londonhoz éppenséggel kegyes volt az időjárás ma, így a legnagyobb érdeklődéssel várt Saracens-Wasps derbit megrendezték a Wembleyben 38ezer néző előtt. Sajnos a játékosok a magas nézőszámhoz alacsony szinvonalat prezentáltak főleg az 1. félidőben, kis híján 0-0val fordultak, hogy aztán a szünet után azért mégiscsak történjen vmi a pályán. És akkor beállt Gavin Henson hogy színt vigyen a játékba, szószerint is, hiszen a BBC táncikolós showműsorából hozott túlszolizott barnaságával erősen kilógott a többiek közül, de azért kis híján célt rakott első labdaérintéséből. Másfél év kihagyás után azért ez is valami, habár igyekeznie kell hogy a realitys tévéfellépéseket feledtesse (melegcsók stb...) (egy YT hozzászólás: gav, stop pussy footing around on stricly, and get ya silver boots on again and get playin!! :))
A meccs vége 13-6 lett a Szaracénok javára, a Darazsak egészen katasztrófálisak voltak, még a saját bedobásaikat is képtelenek voltak elhozni kulcshelyzetekben...

 

A héten nagyüzem lesz a bajnokságokban: a tervek szerint holnap pld Harlequins-Irish, Ulster-Leinster, szerdán este meg Clermont-USAP.

rugbista Creative Commons License 2010.12.23 0 0 1950

Pontosan így értettem.

Előzmény: Törölt nick (1949)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!