Keresés

Részletes keresés

emem Creative Commons License 2015.11.04 -2 1 6772

"Göbekli Tepe  legrégebbi, kőköröket létrehozó kultúrájára nem elég magyarázat a vadászó-letelepedett életmód,"

mit értesz azalatt, hogy nem elég magyarázat? szerinted mi kell ahhoz, hogy a magyarázat elegendő legyen? láthattuk a nemrég felhozott példán, hogy még a vándorló nomád életet élő törzsek is képesek voltak nagyszabású projektek végrehajtására, illetve Jerikó tornya is hasonló körülmények között jött létre.

"A régészeti leletek inkább azt mutatják, hogy rituális ok miatt mindig újabb és újabb kőkört építettek, a régieket pedig betemették. "

 

igen, de a kultúra hanyatlásnak indult, a kőkörök kisebbek lettek, ahogy te írod, mintha  készítőket már nem érdekelte volna a minőség, ez pedig a szentély eredeti céljának, a vadászó életmódot folytató építők halotti kultuszának elértéktelenedését jelzi.

az első három kör nagyjából ugyanabból a korból származik, a megtalált csontleletek igazolják, hogy ekkor még bőséges vadállomány állt rendelkezésükre; ez az időszak a mezolitikum kezdetére esik.

a következő három feltárt kör nagyjából 1000 évvel későbbi, itt már változik a körök formája és stílusa.

az eltelt idő alatt változott az éghajlat, kihalt a pleisztocén megafauna, ezzel együtt a vadászatról át kellett térni más életformára, és máris a szentély jelentőségének csökkenésénél vagyunk.

logikailag és kronológiailag kerek a történet.

Előzmény: Törölt nick (6770)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.04 -1 1 6771

"Az sem bizonyos, hogy éghajlatváltozás miatt lettek időről időre kisebbek a kövek, kőkörök, illetve kifinomultabbak a megmunkálások."

 

Javítva:

 

"Az sem bizonyos, hogy éghajlatváltozás miatt lettek időről időre kisebbek a kövek, kőkörök, illetve kevésbé kifinomultak a megmunkálások."

 

Előzmény: Törölt nick (6770)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.04 -1 1 6770

Göbekli Tepe  legrégebbi, kőköröket létrehozó kultúrájára nem elég magyarázat a vadászó-letelepedett életmód, mert egyrészt ilyenre volt vagy lehetett bőven példa régebben is, vagyis nem jelent semmilyen szempontból minőségi ugrást, fejlődést. Ennek emlegetése semmitmondó. A közösségi szervezőerő valószínűleg rituális-vallási okból eredően magyarázható, és ami a 90-es évek közepéig még nem volt ismert. Azóta ismert.  

Az sem bizonyos, hogy éghajlatváltozás miatt lettek időről időre kisebbek a kövek, kőkörök, illetve kifinomultabbak a megmunkálások. A régészeti leletek inkább azt mutatják, hogy rituális ok miatt mindig újabb és újabb kőkört építettek, a régieket pedig betemették. 

Előzmény: emem (6768)
DC Dannett Creative Commons License 2015.11.04 -1 2 6769

Azt nevezed te teljes egyezésnek, hogy máshol is ábrázoltak ölbe tett kézzel figurát meg vödör alakú tárgyat füllel? Ja, meg ruhát is hordtak lábbelivel, meg négy lábú asztalt is készítettek, nyílván ez csakis az ufók befolyása miatt lehet.

Előzmény: Törölt nick (6765)
emem Creative Commons License 2015.11.04 -1 1 6768

"...de sajnos a tények nem támasztják alá az elméletedet."

azt értem, hogy nagyon nem akarsz velem egyetérteni, de akkor miért írtál olyat, ami gyakorlatilag megegyezik az általam állítottal?

 

"Göbekli Tepe körei valami okból egy idő után elveszítették mágikus hatalmukat, vagy legalábbis a jelentőségüket.

...Az idő múlásával kisebbek és egyszerűbbek lettek az oszlopok, mintha készítőiket már nem érdekelte volna igazán a minőség."

 

az én szavaimmal:

 

< a törzsek kénytelenek voltak változtatni életmódjukon, mely a vadászat jelentőségének, és a vadászattal összefüggő rituálék fontosságának csökkenéséhez vezetett, amely a kőkörök kultúrájának hanyatlását vonta maga után.>

Előzmény: Törölt nick (6764)
emem Creative Commons License 2015.11.04 -1 1 6767

1-2-3-4-5-6, ezt mind megmagyarázza:

 

"a letelepedett vadászó életmód megkönnyítette számukra az építést, a szentély a kis távolságra fekvő állandó lakóhelyüktől rövid idő alatt megközelíthető volt."

 

a szentély ráadásul a halotti kultuszhoz kapcsolódott, ez megmagyarázza, hogy nem a lakóhely közvetlen közelében épült. 

Előzmény: Törölt nick (6763)
emem Creative Commons License 2015.11.04 -1 1 6766

hát persze ;-)

Előzmény: Törölt nick (6765)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.04 -2 1 6765

Hát igen, a tények kemények. A tény az, hogy egymástól független kultúrák ábrái teljesen egyeznek egymással.

Előzmény: emem (6760)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.04 -1 1 6764

"a vadállomány csökkenése és az éghajlatváltozás miatt ezek a törzsek kénytelenek voltak változtatni életmódjukon, mely a vadászat jelentőségének, és a vadászattal összefüggő rituálék fontosságának csökkenéséhez vezetett, amely a kőkörök kultúrájának hanyatlását vonta maga után."

 

Egyre több és több jel sugallja, hogy Göbekli Tepe körei valami okból egy idő után elveszítették mágikus hatalmukat, vagy legalábbis a jelentőségüket. Építése után néhány évtizeddel minden oszlopkört betemettek, és új, már kisebb kört (olykor azon belül egy még kisebbet) emeltek fölé. Aztán ezeket is föltöltötték, és a közelben új kőkör építésébe kezdtek. Évszázadokon át mehetett ez így – megépítettek egy kört, használták egy ideig, majd betemették, és másikat emeltek a helyén. Göbekli Tepe építői idővel egyre hanyagabbak lettek. Az első kőkörök a legnagyobbak és technikai-művészi értelemben legkidolgozottabbak. Az idő múlásával kisebbek és egyszerűbbek lettek az oszlopok, mintha készítőiket már nem érdekelte volna igazán a minőség. (wiki)

Elismerésre méltó, hogy gondolkodsz, saját elméletet állítasz fel, de sajnos a tények nem támasztják alá az elméletedet.  

Előzmény: emem (6762)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.04 -1 1 6763

"a kazah esethez képest itt még egyszerűbb is volt a dolguk, hiszen a letelepedett vadászó életmód megkönnyítette számukra az építést, a szentély a kis távolságra fekvő állandó lakóhelyüktől rövid idő alatt megközelíthető volt."

 

  1. Településnek nyomát sem lelték.
  2. Folyamatos emberi tevékenységet biztosító elemi szükségletek nyomai nem találhatók.
  3. Nincs víz, a legközelebbi patak mintegy öt kilométerre van.
  4. Se fal, se tűzhely maradványa nem került elő.
  5. Semmi jele, hogy a környéken élelemtermesztést végeztek, vagy földet műveltek volna. Főző-, sőt tűzrakó helyet sem találtak.
  6. Vadászó letelepedett életmódot számos alkalommal folytatott a Homo sapiens sapiens az utolsó kb. 35-40 ezer évben, de lehet, hogy előtte is a Homo sapiens (akár a neandervölgyi ember is). Vadon termő növények bogyózgatása, vadon élő állatok összeterelése, tömeges levadászása ésszerűségi szempontok miatt korábban is létezett. 

"a vadállomány csökkenése és az éghajlatváltozás miatt ezek a törzsek kénytelenek voltak változtatni életmódjukon, mely a vadászat jelentőségének, és a vadászattal összefüggő rituálék fontosságának csökkenéséhez vezetett, amely a kőkörök kultúrájának hanyatlását vonta maga után."

 

 

Előzmény: emem (6762)
emem Creative Commons License 2015.11.04 -3 1 6762

6696-ban egy topiktárs hozzászóló, aki nem mellékesen a tudomány iránti olthatatlan rajongásáról ismert, linkelt egy érdekes, és a topik szempontjából rendkívül izgalmas cikket.

eszerint a Kazahsztán sztyeppéin található képződményeket egy vándorló nomád életmódot folytató nép készítette, ami váratlan fordulat ugyan, de kétségkívül bizonyítékot szolgáltat arra, hogy őseink már a klasszikus civilizáció előtt szervezett közösségekbe tömörültek, mely közösségek nagy léptékű munkálatok lebonyolítására is képesek voltak.

Göbekli Tepe tehát ebből a szempontból sem számít sem anomáliának, sem egyedinek, sőt, nagyon is úgy tűnik, hogy az építők a közösséggé formálódásnak immáron klasszikusnak nevezhető útját járták.

a kazah esethez képest itt még egyszerűbb is volt a dolguk, hiszen a letelepedett vadászó életmód megkönnyítette számukra az építést, a szentély a kis távolságra fekvő állandó lakóhelyüktől rövid idő alatt megközelíthető volt.

a vadállomány csökkenése és az éghajlatváltozás miatt ezek a törzsek kénytelenek voltak változtatni életmódjukon, mely a vadászat jelentőségének, és a vadászattal összefüggő rituálék fontosságának csökkenéséhez vezetett, amely a kőkörök kultúrájának hanyatlását vonta maga után.

 

6713-ban egy másik, a tudomány elkötelezett harcosaként ismert topiktárs hozzászóló egy másik, nemrégiben ismertté vált felfedezésről számolt be. itt szintén valószínűleg több ezer évvel ezelőtt, vallási-rituális, esetleg csillagászati megfigyelés céljából készült képződményekről van szó, ily módon egy újabb láncszemet iktatva a Göbekli Tepét is felvonultató sorozatba:

 

Visible Only From Above, Mystifying 'Nazca Lines' Discovered in Mideast

 

"They stretch from Syria to Saudi Arabia, can be seen from the air but not the ground, and are virtually unknown to the public.

They are the Middle East's own version of the Nazca Lines — ancient "geolyphs," or drawings, that span deserts in southern Peru — and now, thanks to new satellite-mapping technologies, and an aerial photography program in Jordan, researchers are discovering more of them than ever before. They number well into the thousands.

Referred to by archaeologists as "wheels," these stone structures have a wide variety of designs, with a common one being a circle with spokes radiating inside. Researchers believe that they date back to antiquity, at least 2,000 years ago. They are often found on lava fields and range from 82 feet to 230 feet (25 meters to 70 meters) across. [See gallery of wheel structures]"

 

 

Előzmény: kitadimanta (6758)
emem Creative Commons License 2015.11.04 -2 2 6761

nézd, menthetnéd a helyzetet azzal, hogy próbálsz korrekt módon vitázni, de ez láthatóan egyáltalán nem célod.

a kérdés ugyanis forrás megnevezésére vonatkozott, nem arra, hogy melyik képet kell megnézni, mint nem a kontúr rajzolójára voltam kíváncsi.

egyszer volt Budán kutyavásár, Göbekli Tepében minden évben, de számodra itt véget ér a történet:  megszámolhatatlan gyermeteg és trolloid téveszméd, és a vállalhatatlan vitakultúrád miatt felfüggesztem az érdemi beszélgetést.

a továbbiakban kizárólag a tárgyi tévedéseidet fogom korrigálni, sajnos ez épp elég munkát ad majd, de nem engedhetem, hogy a tévképzeteiddel fertőzd az esetleges idelátogató olvasókat. 

Előzmény: kitadimanta (6757)
emem Creative Commons License 2015.11.04 -1 1 6760

ezek közül bármelyik igazolható lenne genetikai vizsgálatokkal.

azt azonban csak a vak nem látja, hogy a genetikai vizsgálatok, hümm-hümmm, nem erősítik meg az általad leírt elméleteket.

a nyitott elme jó dolog, a tények viszont kemények....

Előzmény: Törölt nick (6759)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.03 -3 0 6759

Igen!

 

Két dolog feltételezhető:

1. közös eredet, ahonnan aztán mindenki szétszéledt a világba valamilyen oknál fogva

2. https://en.wikipedia.org/wiki/Pre-Columbian_trans-oceanic_contact_theories

 

Ebbe semmi belemagyarázás nincs, csak egy hülye nem látja, hogy ugyanazok az ábrázolások.

Előzmény: kitadimanta (6756)
kitadimanta Creative Commons License 2015.11.03 -2 1 6758

"nem feltételezés, hiába tagadod: az állatokat feldolgozták, majd megették"

Bizonyíték?

A zsidók is feldolgozták, mégsem ették meg...

 

 

"ha elejtesz egy (sok) gazellát, utána napikig nem kell újra vadásznod..."

Csakhogy egyszerre nem lehet sok gazellát elejteni... Nem géppisztollyal vadásztak, hanem dárdával,  nyíllal, csapdával. És persze meg kellett találni a csordát is... meg becserkészni, meg hazamenni.

A csorda nyilván nem a kunyhó előtt legelészett, mert a fű nem nő olyan gyorsan...

Előzmény: emem (6752)
kitadimanta Creative Commons License 2015.11.03 -2 1 6757

"arra kellene forrást adnod, hogy Göbekli Tepe kőtömbjei szabályos téglatestek.

elég, ha a wikiből idézel."

Nézd meg a képeket. Különös tekintettel a 6689-ben láthatókra.

 

"légy szíves add meg a videó átiratát, ahol a feltárást végző tudósoknak ez a véleménye,"

Semmilyen átirat nem kell, ott a videón látható a kontúrrajz. Az lényegtelen, hogy közben másról beszélnek, a rajzot (kontúrt) nyilván nem én rajzoltam oda, hanem ők... Ők meg azért rajzoltak téglatesteket, mert annak megfelelő alakúnak ítélték a köveket. Rajzolhattak volna kúpot, hengert, gömböt is, de ők felismerték, hogy azok téglatestek. Van aki fölismeri, van aki nem...

 

"valóban, de mi a helyzet azzal a tömbbel, amelyiken világosan látszanak a kőbaltával történő megmunkálás nyomai?"

Mi lenne? A videóban is látható, hogy kellő türelemmel egy kibányászott követ egy sokkal keményebb kővel lehet faragni. A problémám a kifejtéssel volt, - mert kőbaltás hasítást el lehet felejteni ilyen mérteknél - valamint a kifejtésre, a szállításra, faragásra, építésre fordított idővel, ami egy kislétszámú közösség erejét messze meghaladja.

Előzmény: emem (6749)
kitadimanta Creative Commons License 2015.11.03 -2 1 6756

 

Meg ez is:

Az első kép (Göbekli Tepe) felső sor három fogantyús eszköze köszön vissza Maya Kukulkan és a mezopotámiai Anunnaki isten-ábrázolásokon, illetve pecséthengeren

    

 

                                  

Az első kép bal alsó sarkában levő madár-ábrázolás a napkoronggal kifejezetten egyiptomi jellegzetességeket mutat:

 

     

Előzmény: George Adamski (6747)
Floki:)) Creative Commons License 2015.11.02 -2 2 6755

Király! Milyen meglepő, valamikor átfog haladni a Nap sugara valamelyik vonalon, hú!

De a linkben valamelyik ábrán még az sem. Komolyan, azért kellett ekkora nagy "rajz", hogy tudják épp hol jár a Nap? Hagyjuk már...

Ez sem jobb egy ezo magyarázatnál.

Előzmény: emem (6754)
emem Creative Commons License 2015.11.02 -3 2 6754

"de eddig semmilyen információt nem sikerült találni velük kapcsolatban."

 

az előbb már azt hittem, hogy túllőttem a célon, de aztán rájöttem, hogy mégsem.

egy saját magad által a fórumra betett témában sem voltál képes információt találni, pedig a net hemzseg az erre vonatkozó információtól.

komolyan nem értelek...

 

ismeretterjesztő cikkek tucatjai, tudományos publikáció, videók, képek, mi kell még? ez ráadásul egy 4 éves történet! hopp, most látom, hogy magyarul nem ad találatot. hacsak ezért nem....

egyébként megnyugodhatsz, nem csak komoly/tudományos cikkek láttak napvilágot, természetesen az ezoterikus-áltudományos-fantaszta-sarlatán irányzat is rárepült a jelenségekre :-(

 

persze ne adjuk meg magunkat ennek a méltatlan vonulatnak, lássunk egy tudományos értekezést:

 

Stone circles on the harraat of Syrian desert

 

<Recently some stone structures covering the harraat of the Syrian desert had been investigated using satellite imagery (arXiv:1106.4665). Dispersed in an arid landscape, they were probably made during the Neolithic period. Some of these structures are here discussed, which display a possible use as ancient sun observatories. For the analysis, a freely available software is used which can be quite suitable for evaluating the effect of solar radiation on physical features of natural structures too.>

 

 

Fig.1 This is one of the stone structure of Syrian Desert. The image shows directions of sun during the day. “The lines on the drawing show the direction and height (altitude) of the sun throughout the day. Thicker and shorter lines mean the sun is higher in the sky. Longer and thinner lines mean the sun is closer to the horizon”, according to Sollumis.com http://www.sollumis.com/. On the left, the site as it appears in the Google Maps. In the middle, the direction of the sun on the summer solstice, choosing the center of the circle for observation. We see that, at sunrise, the sun is passing near the dot. At the sunset the direction is that of a line. In the image on the right, we see the direction of the sun on winter solstice. At sunrise, the lines is passing between dots. The sunset has the direction of a radius (images have been obtained from original provided by Google Maps and sollumis.com.

 

Előzmény: kitadimanta (6745)
emem Creative Commons License 2015.11.02 -2 1 6753

"Azt idézzed, hogyan került Heródes építette alapok alá sok évvel későbbi pénzérme"

 

kedves topiktárs!

 

hozzászólásaid mértéktelen felkészületlenséget és tájékozatlanságot mutatnak.

tőlem követeled az információt, holott az immár sokadszorra linkelt és idézett cikkek egész pontosan elmagyaráznák neked a helyzetet -  ha végre hajlandó lennél elolvasni és megérteni őket.

a mostani megfogalmazásod egyértelműen mutatja, hogy erre nem szakítottál időt, ezért tapogatózol továbbra is a sötétben.

az kétségtelen, hogy az origo cikke úgy szar, ahogy van, ezért is adtam meg neked 3 eltérő forrást.

az általad firtatott rejtély azonban még az origo cikke által is megoldható, lásd:

 

<Az az általánosan elismert tény, hogy Heródes király a Templom-hegyet érintő hatalmas bővítési akciójába a második templom építése is beletartozott, azonban a kutatók úgy vélik, a templom nyugati fala minden bizonnyal nem a Biblia legvéresebb kezű zsarnoka által építtetett. Shukron elmondta, hogy ez az állítás biztos alapon áll, ugyanis a fal alatt számos pénzérmét találtak, amelyek a Heródes halála utáni évtizedekből valók.>

ez a beszélgetés arra mindenképpen jó volt, hogy rávilágítson a vitakultúrád és készséged megalapozottságára megalapozatlanságára: nem tudsz és nem is vagy hajlandó információt keresni, véleményedet kizárólag a wiki magyar nyelvű szócikkeire alapozod, a vitapartner által megadott forrásokat nem olvasod el, nem érted, elfelejted vagy negligálod.

nincs ezzel semmi baj, nem köteles mindenki felhasználói szintem ismerni a böngészőt, vagy idegen nyelveket beszélni, így viszont elég nagy merészség kell ahhoz, hogy a saját véleményedet a mainstreamtől eltérően pozicionáld.

 

ha már így állunk, akkor kezdjük az alapoktól, az alábbi egyszerű segédlet bemutatja, hogy találhattál volna 0,36 másodperc alatt magyar nyelvű választ a kérdésedre:

 

hogyan került Heródes építette alapok alá sok évvel későbbi pénzérme?

Előzmény: kitadimanta (6744)
emem Creative Commons License 2015.11.02 -1 1 6752

"Ez csak feltételezés, nincs rá semmilyen bizonyíték."

 

nem feltételezés, hiába tagadod: az állatokat feldolgozták, majd megették.

 

"Nincs tűzrakó helynek nyoma"

mármint úgy érted, hogy az építkezés közvetlen közelében nem találták meg a nyomokat.

ebből te arra következtetsz, hogy:

1. mindennap hazajártak enni

2. futárszolgálat hozta az ennivalót

 

"Az otthoniakat is el kellett látni élelemmel, meg saját magukat is"

 

mondom, hogy nem vadásztál. ha elejtesz egy (sok) gazellát, utána napikig nem kell újra vadásznod...

 

 

 

Előzmény: kitadimanta (6746)
emem Creative Commons License 2015.11.02 -2 1 6751

Belemagyarázás, fantaszta áltudományos álmodozás, Danikenista schochista kóklerség sarlatánság.

amúgy igazad van.

Előzmény: Törölt nick (6748)
emem Creative Commons License 2015.11.02 -1 1 6750

"Áldozatok is lehettek... Erre legalább annyi az esély, mint arra, hogy megették azokat."

nem: feldolgozták és megették őket. de ha nagyon akarod, akkor tekonthetediezt egyfajta áldozatnak :-D

Előzmény: kitadimanta (6743)
emem Creative Commons License 2015.11.02 -1 1 6749

"Úgy gondoltam, a téglatest jellemzőit mindenki ismeri, ezért ennek forrásától eltekintettem, de kérésedre utólag pótolom:"

 

arra kellene forrást adnod, hogy Göbekli Tepe kőtömbjei szabályos téglatestek.

elég, ha a wikiből idézel.

 

"ezt inkább nem kommentálom..."

 

mert nem tudsz sem forrást, sem képet adni.

 

"A kontúrral mindig az eredeti alakra utalnak,ebben az esetben is, így az lehetett volna szabálytalan is, vagy bármilyen más mértani alakzat, de egyik sem, hanem téglatest."

 

légy szíves add meg a videó átiratát, ahol a feltárást végző tudósoknak ez a véleménye, az előző hozzászólásodban ugyanis ezt állítottad. ilyet persze nem fogsz tudni adni, mivel nem erről beszélnek, ez szóba sem kerül, a tömbök nem szabályosak.

ezzel annyira messzire mész, hogy rajtad kívül más áltudományos szerzőtől sem találtam rá említést.

 

"akkor emlékezhetnél, hogy vannak olyan kövek, melyek fejrésze nem különálló..."

 

valóban, de mi a helyzet azzal a tömbbel, amelyiken világosan látszanak a kőbaltával történő megmunkálás nyomai?

 

 

 

 

Előzmény: kitadimanta (6742)
Törölt nick Creative Commons License 2015.11.02 -2 2 6748

Belemagyarázás, fantaszta áltudományos álmodozás, Danikenista kóklerség sarlatánság.. nincs itt sem semmi rejtély... nincs itt semmi látnivaló.. oszoljunk kérem... XD

Előzmény: George Adamski (6747)
George Adamski Creative Commons License 2015.11.01 -1 1 6747

Érdekes egyezés:

kitadimanta Creative Commons License 2015.11.01 -1 1 6746

"van nyoma a környékbeli életnek: ott ettek."

Ez csak feltételezés, nincs rá semmilyen bizonyíték. Nincs tűzrakó helynek nyoma.... Bár lehet, hogy készételt rendeltek valamelyik futárszolgálatnál...

A sok csont lehet áldozat is, mint már említettem.

 

"semmi sem indokolja, hogy mindennap vissza kellett menniük."

Az otthoniakat is el kellett látni élelemmel, meg saját magukat is

 

"nem, nem kellett megoldani az utazást, ez a verzió kizárólag a te fantáziádban létezik."

Lehet, hogy volt 3D-s nyomtatójuk?... Bizonyíték van rá?

Előzmény: emem (6736)
kitadimanta Creative Commons License 2015.11.01 0 0 6745

"ezekről kiderült már valami?"

Véletlenül találtam rájuk  - sok más különös alakzattal együtt -, de eddig semmilyen információt nem sikerült találni velük kapcsolatban.

Előzmény: emem (6715)
kitadimanta Creative Commons License 2015.11.01 0 0 6744

"kettőt is linkeltem, + 1 videót is az alapok feltárásáról."

Azt idézzed, hogyan került Heródes építette alapok alá sok évvel későbbi pénzérme, s hogyan tettek 6 m mély árokba 50-80 tonnás, - esetleg 100-200 tonnás köveket.

 

Előzmény: emem (6705)
kitadimanta Creative Commons License 2015.11.01 0 0 6743

"a csontok a vadászat utáni feldolgozás jeleit mutatják, ergo a vadászat után megették az elejtett állatokat. szerinted ebben mi a feltevés?"

Áldozatok is lehettek... Erre legalább annyi az esély, mint arra, hogy megették azokat.

Előzmény: emem (6704)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!