A vörös agyagot azért ajánlják, mert a vasoxid jelenléte tovább csökkenti a kiégési hőmérsékletet, ami kemencénél kívánatos. Ha több sót, vagy vízüveget, esetleg sziksót keversz be, azzal kompenzálhatod, hogy a te agyagod nem vörös. Egyébkánt a sárga agyagban gőtit, szolvátburokkal ellátott sárga vasoxid van, mely kiégéskor vörössé válik. A szolvátburok elgőzölése több energiát kíván, ezért a vörös agyagnál lassabban égethető ki, de a végeredmény ugyanolyan is lehet.
Üdv! Új vagyok ebben a topikban. Építettem egy pöttöm mobilkemencét. ez méretben a működőképesség alsó határa. Középkori leletekben találtak ilyen kisméretű kemencéket. 60x60cm az alváz alapterületet, ezen felül elől van egy 12cm széles kiugró a kürtőnek elől. A belvilág 40cm átmérőjű kör alapú sütőtér. 25 cm széles az ajtó és a száj. Ez elég egy 2kg-os kenyérhez (vagy több kisebbhez), vagy egy egész csirke, kacsa megsütéséhez. Be lehet fűteni 1,5-2 kisebb kéve venyigével, nemsoká kipróbálom, hogy szénából meg nádból mennyi kell. A kürtő kályhacsőben folytatódik, így beltérben is használható. A két szarvnál fogva egy ember tudja mozgatni a tömlős molnárkocsi kerekeken, a szarvak kivehetőek. Akarok csinálni majd hosszanti dongás alakú tótkemencét is, abba ugyanekkora tömeg mellett két kis tepsi fér majd be. Csupa agyagból van. A belső felület homokos agyag 2-3cm vastagon, az alap 4cm vastag homokos agyag, alatta nagyon szalmás, és nádszálakkal is könnyített viszonylagos hőszigetelő réteg 4 cm vastagon. A külső réteg 4-6cm vastag szalmás agyag. Ezt agyagcsuka technikával építettem föl, és erre kentem fel belülről a homokos tömör réteget.
Hermetikusan záró ajtó, ez beltérben lehet fontos, hogy a fűtés végeztével, mikor a tevőt betettük, és már sütünk, akkor a még meleg kémény ne szívja ki a szobából a meleg levegőt.
A sártevő berakva
Bordázott belső felület a jobb hőelnyelésért, és jobb hősugárzásért. Így jobban süt.
Már kiégettem. Nemsoká sütök benne egy egész csirkét, most pácolom :). Takarékos kis kemence, 1,5-2 kéve venyigével befűthető. Most ki fogom próbálni, hogy szénából mennyi kell?
A sártevő kúposan illeszketik a szájba. Egy sablonba rétegeztem bele, mely sablonnal előtte a kemenceszáj formáját is megadtam. Így eléggé jól illeszkedik. Ez a jó hőszigetelésű sártevő sokszalmás agyagból van, nádszálakat is tartalmaz, és a belső felületén vízüveges agyagból hőpajzs van. így könnyű és jó hőszigetelésű. Ha a tevőt betesszük, a mázsa körüli kis kemence egy egész nap alatt hűl ki. A természetben is megtalálható vízüvegen kívül más szintetikus anyagot nem tartalmaz.
Mit gondoltok, mennyit érhet egy ilyen kemence? Mennyiért lehetne belátható időn belül eladni?
Kiderült, hogy van nekem is a kertben sárgás agyagom 2 m mélyről.
Próbáltam homokkal és némi sóval keverve tűzben kiégetni tesztből egy összeragasztott téglát. (fél óra) Elég kemény lett, nem repedezett, tégla jól összetapadt. Mennyire kell ennek az agyagos kötésnek erősnek és keménynek lennie? Biztos nem égett ki teljesen...Tudom, hülye kérdés, de hogyan tudnám ellenőrizni, hogy megfelelő lesz-e a keverékem? Nem fázok-e rá ezzel az agyaggal, mert állítólag a vörös agyag az igazi..Tudna valaki tanácsot adni?
Nyugdíjas vagyok, mar 10 éve. Azóta sok mindent terveztem és kiviteleztem.
Szeretnek építeni egy kerti kemencét-grillezőt-füstölőt. Amit kaptam a netten az mind nagy és nem fér bele a rászánt területbe, azaz 3x3 méter, ha van valakinek egy ilyen kivitelezhető terve, hálás lennek ha segítene.
Érdeklődni szeretnék, hogy a kemencének a külsejét mivel lehet, érdemes szigetelni. (anyagok, rétegrend stb). Kis méretű tégla a külseje, arra kellene.
Sziasztok! Bakonyi Dongás kemencét építek. Segítséget szeretnék kérni esetleg képet is, hogy hogyan kell leszűkíteni a kéményt ahogy építem. Hallottam. hogy egy háromszög alakú sablont szoktat bele tenni és arra építik fel és ha megköt az anyag akkor kiveszik. És még egy kérdés: Kell-e a hőálló habarcs a kémény építéséhez? A Kemencét Petényi Kemenceépítő habarccsal építem vízüveg nélkül. A Válaszokat előre is köszönöm! További szép napot!
Igen igazad van körkemencékben égették. A környékünkön levő téglagyárakban mindenhol kevertek szénport a kisméretű téglákhoz amit a háború után készültek. Amivel én találkoztam "nagyméretű " téglával azoknak a mérete 300*150*75 mm igaz nem mindig tartották a pontos méreteket.
Speciel nem alagút kemencékben égették, hanem un. Hoffmanféle körkemencékben.
Persze akad már akkor is alagút kemence, de a jellemzőbb a H.féle körkemence volt.
Volt olyan is hogy szénport kevertek a tégla masszába , de azért inkább csak úgy felülről szórták a kellő mennyiségű szenet.
Alagút kemencébe pedig szénnel soha sem fűtöttek. Eleinte generátor gázzal, majd idővel földgázzal.
Jó a 100 év kissé túlzás, de hát a háború is már majd 75 éve, hogy elmúlt.
megformázták a téglát ?
ja igen régen nagyon régen kézzel verték a téglákat, majd tényleg sokáig akár 4- 6 hónapig is szárították, később sajtolták a nyers téglákat, még később pedig húzták /extrudálták mint a tésztát.
De tény kemencékhez a régi kézzel vert téglák a jók.
ez nem jelenti azt, hogy a modern téglák amire készítik ne lennének jók.
Speciel hobbi kemencének nem jók.
Ja látom előkerült a nagyméretű szó is. Igen a nagyméretű volt előbb. 260 x 140 x 65 cm, a kisméretű pedig 250 x 125 x 65.
A váltás nagyjából a húszas évek közepére esik, nyilván gyáranként más és más ( volt vagy 600 -800 téglagyár akkoriban, akár több is. )
De ha nagyméretű tégla akad valaki kezébe, az biztos jó a kemencéhez.
szerintem a speciális kavics helyett meg lehet próbálni régi hódfarkú cserép (fillérekért árulják a bontottat) zúzalékkal helyettesíteni. Az a cserép hasonló a samotthoz (az is kiégetett agyag dara ) ,na ez a cserép is hasonló anyagú , főleg a sárgás színű . Egyébként ebből a cserépből szoktak kemencét is építeni és jók . https://www.jofogas.hu/veszprem/Bontott_hodfarku_cserep_81156219.htm
Nem kell olyan réginek lenni az 1945 előtti nagyméretű téglák jók ezeket hagyományos módon megformázták az agyagtéglákat és 5-6 hónapig fedett szellős helyen szárították majd szénnel kiégették az alagútkemencékbe. A háború után váltottak technológiát amikor az agyagot szénporral keverték és így sajtolták ki rövid szárítás után égették. Az égetéshez a téglába levő szénpor miatt jóval kevesebb szén kellett de cserébe a téglák porozussá és törékenyé váltak.
BigFic, van erre vmilyen modszer, amivel meg lehet allapitani hogy a tegla jo lesz-e kemencehez vagy sem?
alfi13, amit irtal, olvastam - talan itt - egy korabbi bejegyzesben.
A normal kismeretu tegla, vagy a sima foldnedves beton jo lehet samottal es vizuveggel kikenve a belseje?
A foldnedvessel gyorsabban menne, ahhoz megvan a sablon (gimnasztikai labda :-) ).
A terv ez: a labdara raepitem foldnedves betonbol a format, teszek bele dorthalot. Miutan megszaradt rockwool, csirkehalo es vekony reteg vakolat kivulre.
A belsejet pedig kikenem a samott es vizuveg keverekevel - lehet hogy a kulsejet is.