Keresés

Részletes keresés

BringasLevy Creative Commons License 2015.01.23 0 0 1847

Szia,

5nap Dublinban? Izlések és pofonok, ahogy a mondás tartja, de Írország teli van csodával. Viszont Dublin csak egy város a sok közül. Én egy délutánt sem szánnék rá, igaz nekem nem is jön be a Guinnis. 

Viszont el lehet tölteni 5napot vidéken úgy, hetekbe tellin feldolgozni a sok élményt. Bérelt autóval 5nap alatt körbe is lehet járni a szigetet, ami ugyan csak nem kis élmény. Persze én elfogult Cork-i vagyok és a tájak szerelmese, Dublin-rol majd Moni ír, ha erre jár. 

Ha beavatsz minket az érdeklődési körötökbe, segítene, hogy segítsünk. :-)

 

Általában az ír táj megcsodálását szoktam ajánlani és még senki nem haragudott meg rám érte. Viszont az főleg vidéken van. 

Előzmény: fourthirdsDave (1846)
fourthirdsDave Creative Commons License 2015.01.23 0 0 1846

Sziasztok!

 

Olvasgattam már pár helyen, itt is kicsit visszább, ez tűnt a legaktívabb helynek, és ami viszonylag valamennyire témába is vág. Egy ismerősömmel 5 napra ruccannánk ki Dublinba (repülő ott tesz le), és mint jóideje kint elő magyarokkénk mit tudnátok javasolni szállásra, utazgatásra, kalandokra, amiket ilyen egyszeri alkalomkor feltétlen érdemes lenne megnézni, kipróbálni?

 

Köszi előre is!

MaciG08 Creative Commons License 2015.01.21 0 0 1845

Előre is hálás köszönet érte! :)

Előzmény: Törölt nick (1844)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.20 0 0 1844
Megkérdezek egy buszsoför ismerőst, hogy hol érdemes érdeklődni.
MaciG08 Creative Commons License 2015.01.20 0 0 1843

Autóbusz vezetőként dolgozom itthon és kin is eszt szeretném. De van jogosítványom teherkocsira meg kamionra is, angolul is jól beszélek, szóval lényeg hogy elsősorban sofőr meló lenne jó, de egyébként meg nem vagyok finnyás, így szinte bármit elvállalok az elején. :)

Előzmény: Törölt nick (1841)
Alexa774 Creative Commons License 2015.01.20 0 0 1842

Sziasztok! Van köztetek gyógyszerész aki kint dolgozik? Köszönöm :)

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.20 0 0 1841

Amúgy milyen munkát keresel? Mi a szakmád?

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.20 0 0 1840
Szóval azt akartam írni, hogy nagy szerepük van. DE mostanában a LinkedIn nagyon fontos lett, sok közvetítő ott nézelődik először.
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.20 0 0 1839
Elég nagy. Uramat LinkedIn-én keresik időnként. Érdemes ott profilt kiépíteni. Személyesen minek? Internet, telefon, email.

No és a munkakereső oldalakat is tartsd szemmel, az Irányírország csinált róluk listát, biztos fent van még.
MaciG08 Creative Commons License 2015.01.20 0 0 1838

Nagyon szépen köszönöm, ránézek. :)

Írországban a munkaközvetítőknek mekkora szerepe van? Érdemes minél többe ellátogatni személyesen? (Itt most nem a magyar munkaközvetítőkre gondolok, hanem amik pl. kint vannak Dublinban)

Előzmény: BringasLevy (1837)
BringasLevy Creative Commons License 2015.01.16 0 0 1837

Ezekre a kérdésekre az http://iranyirorszag.com/ -t ajánlom. Ott részletesen le van írva, meg sok minden más is.

 

A munkával kapcsolatban, nagyon függ magától a munkától, hogy mennyire kötik magukat a szabályokhoz felmondásnál. Sok esetben azonnal elmehetsz, ha menni akarsz. A törvények kicsit jobban védik itt a munkavállalót, mint emlékeim szerint Magyarországon tették. Az esetek zömében a szabályokat is jobban betartják, persze erre itt is bőven van kivétel.

 

Sharing House- nál én a ház közös részeinek a tisztaságára figyelnék. Sokat elárul a többi lakóról. A saját szobádat úgy is te fogod takarítani a te igényeid szerint. Nézd meg alaposan a matracot az ágyon, hogy mennyire van kifeküdve, használható-e.

Nem csak sharing house-ra igaz, hogy keresni kell a penészt, mert ha van, akkor nem fogod tudni kiírtani. Szinte biztos, hogy van. Érdemes a ház hőszigetelését is szemügyre venni. Főleg az "olcsó" kategóriában nem ritka, hogy a csukott ablakon is ki-be jár a macska a résen. De még ha zár is az ablak rendesen, elterjedt Írországban a különböző méretű szimpla üvegű ablak. Az ilyen szobákat még drágán is nehéz kifűteni. Ugyancsak gyakori megoldás, hogy az ablak a mennyezeten van csak és ha az bepárásodik, akkor onnan csöpög majd a nyakadba a víz. A villanyfűtés is lehet jó, de a radiátoros jellemzően jobb. Ha radiátor van és éppen fűt, ne legyél szégyellős megtapizni azt a szobába. Ha csak az alja meleg, de a teteje hideg, akkor könnyen orvosolható, csak levegős. Egy légtelenítés után jól fog fűteni. Ha viszont az alja sokkal hidegebb, mint a teteje, akkor el van salakosodva. Túl nagy meló volna kipucolni, sosem fog fűteni rendesen.  Normális esetben a radiátor egésze közel azonos hőmérsékletű.

Személyesen hasonlót sem éltem át és az ismerőseim sem, de a rádió gyakran riogat a szemét landlordokkal. Azt javasolják, hogy beköltözékór mindenről ami nem teljesen tökéletes, egy fotót kell készíteni. Nem kell hozzá profi fotós, elég egy telefonnal készített kép. Ha kiköltözéskor a landlord szemétkedne, ezekkel a képekkel fogod tudni bizonyítani, hogy a már beköltözéskor is 3lába volt a 4lábú széknek. Nem kerül semmibe egy pár kép, érdemes a tanácsot megfogadni.

 

Ahhoz, hogy ne csak turista legyél Írországban, egy regsztrációs számot kell igényelned. Ezt itt PPS Number-nek hívják.

Erről bővebben: http://www.welfare.ie/en/Pages/Personal-Public-Service-Number-How-to-Apply.aspx

A pletykák szerint újabban munkáltatói igazolás is kell hozzá, pedig a feltételek között nem szerepel (karácsony előtt, nem szerepelt), de van akitől nem kértek ilyet.

 

Az írországi ügyintézésre általában elmondható, hogy sokkal inkább függ az ügyintézőtől, mint a szabályoktól. Nagyon ritka a kekeckedés, inkább segítőkészek, de borzasztó esetleges minden.

 

 

Előzmény: MaciG08 (1836)
MaciG08 Creative Commons License 2015.01.15 0 0 1836

Köszi! :)

 

Munkavállalásnál van valami általános törvény ilyenekre, hogy próbaidő, felmondási idő, vagy egyáltalán mi van? Mert eleinte szinte mindent elvállalok, de ha közben találok jobbat nyilván szeretnék váltani.

 

Sharing housnál mire érdemes figyelni a bérlésnél?

Illetve ha már megvan hol fogok lakni akkor hogy tudom elintézni, hogy az legyen a hivatalos lakcímem a jogsi és egyéb további papírok miatt?

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.13 0 0 1835
:)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.13 0 0 1834
Próbáld ezt is: www.daft.ie - a legjobb szerintem.

Érettségit nem kérte tőlem senki anno, amikor titkárnőnek jelentkeztem. Tapasztalat, referenciák inkább kellenek. De majd Levy is ír talán erről.
Előzmény: MaciG08 (1832)
BringasLevy Creative Commons License 2015.01.13 0 0 1833

Ajánlom még a daft.ie -t. 

Érettségi: a válasz esetleges. Főleg attól függ, milyen munkahelyet szeretnél. Van, ahol jobban mutat és némi előny lehet, de ritkán feltétel. Viszon ha tanulni is akarsz, akkor igazán jól jöhet. 

Előzmény: MaciG08 (1832)
MaciG08 Creative Commons License 2015.01.13 0 0 1832

Köszi Móni és Levy.

 

Igen a sharing hous-re gondoltam, csak rosszul fogalmaztam.

Barátnőm gyerekekre fog felügyelni és ott is fog lakni a családnál, de mikor én is kiköltözök akkor szeretnénk együtt aludni, szóval lényegében nem ott lakna ahol én csak sűrűn járna arra. :)

Én Dublinban keresek valahol szállást. Ezt az oldalt nézegettem eddig: http://www.rent.ie/

 

Érettségit azt van értelme lefordíttatni angolra, vagy kint a kutya nem foglalkozik vele?

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.12 0 0 1831
(Kösz Levy, így már nekem is világos, csöppet megzavart, hogy lakást emlegetett. Hát persze, hogy sharing lesz az...).

BringasLevy Creative Commons License 2015.01.12 0 0 1830

Az 1év az a legáltalánosabb. Fehér hollóként van rövidebb is, meg hosszabb is, de ha ilyenre vársz, sosem találsz fedelet.

Ha ezt túl hosszúnak találod, akkor én is azt javaslom, amit Moni írt.

 

A "non couple alowed" megkötéssel eddig csak sharing House opciónál találkoztam, viszont ott valóban nem ritka. Ennek az értelme, hogy ilyen helyeken -mint a neve is mutatja- másokkal megosztva laktok egy házban. Egy szoba a tietek, a konyhán, fürdőn, stb. osztozni kell a többi a lakóval. Van egy olyan megszokás, hogy egy fürdő szobára 3embernél többet nem küldenek rá. Így ha a házban csak 1fürdőszoba van és már 2-en laknak bent, akkor csak egyedül álló embernek fogják a maradék helyet kiadni.

Az is lehet, hogy meg lehet alkudni velük.

Sok esetben úgy nézett ki az eredeti hirdetés, hogy "non couple: €X, Couple: €X+" aztán mikor már egy pár kivette a dupla szobát, majd nem törölték a hirdetést csak a végét. De simán kiadnák nektek is, csak picit drágában, mint ahogy egy embernek hirdetve van. (Ennek úgy 15-20% esélyt adnék) Anno itt Cork-ban egy embernek a szoba €300, párnak €350-400 volt. A mai árakkal nem vagyok tisztában, de az arányok szerintem maradtak. Érdemes tehát rákérdezni, ha egyébként tetszik a hely, de nem érdemes nagyon bizakodni. Azzal viszont számolni kell, hogy ha ki is adják nektek, elég nagy lesz a zsúfoltság. Viszont akik ott laknak, már ismerik a környéket és sok hasznos infót tudnak átadni, ha olyanok.

 

Az ilyen sharing house a legkényelmetlenebb, de leghasznosabb kezdésnek, főleg akkor, ha nem magyarokkal osztoztok és még nem éltetek angol nyelv területen. Baromi gyorsan megjön a rutin a nyelvhasználathoz, ha a többiekkel csak angolul tudtok beszélni, még akkor is, ha lengyel, vagy indiai a többi lakó. Az ír akcentushoz nem fogtok hozzá szokni így, de a kezdeti félelmet hamar le lehet így vetkőzni. :-)

 

 

Előzmény: MaciG08 (1827)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.12 0 0 1829

Jaj, bocs, most látom, párodnak lesz munkája... Akkor nyilván az ő munkahelyéhez közel kerestek majd lakást. Melyik városrész?

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.12 0 0 1828

Szia, ez a not couple megkötés, ez nekem teljesen új. Megkérdezhetem, milyen oldalakon néztél? "Azénidőmben" még az volt, hogy professionals only, ilyenről, hogy not couple még nem hallottam...

 

(Levy, talán azért írják ezt, hogy ne gyerekkel költözzenek be a házba?)

 

Ha nincs munkád, talán jobb volna azzal indítani, hogy elsőre nem lakást bérelsz, amíg nem tudod, hogy merre fogsz dolgozni. Nagyon sokan először hostelbe mennek, vagy b and b-be, hiszen ott nincs megkötés, költözhetsz, amikor akarsz. Sokba kerül, de nem jár megkötéssel...

 

 

Előzmény: MaciG08 (1827)
MaciG08 Creative Commons License 2015.01.12 0 0 1827

Köszi! :)

 

Lakásbérlésnél mennyire "reális" ez a minimum 1 year és a not couple allowed megkötés?
Mert én barátnőmmel szeretnék lakni és úgy hogy még nem is tudom hol fogok dolgozni ez a minimum 1 év elég hosszú idő, de a lakások legalább 90%-ánál ez a két megkötés van Dublinban :S

Előzmény: BringasLevy (1825)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.08 0 0 1826
(Ne aggódj, én a P60-t és a P45-ot mindig összekeverem, ennyi idő után is)
Előzmény: BringasLevy (1824)
BringasLevy Creative Commons License 2015.01.07 0 0 1825

Ahogy Moni is írta, 12A

 

Részleteket itt találsz:

 

http://www.revenue.ie/en/personal/faqs/starting-work-tax.html

Előzmény: MaciG08 (1821)
BringasLevy Creative Commons License 2015.01.07 0 0 1824

De az...

 

Így 8év után nem ment fejből... :-)

 

Előzmény: Törölt nick (1823)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.07 0 0 1823
Nem a hírhedt 12A az?
BringasLevy Creative Commons License 2015.01.07 0 0 1822

Alkalmazottként nem kell. A munkáltató kitölt egy formanyomtatványt (te is a te részéért rajta) majd miután bekerül az adóhatósághoz, ők kiszámolják mennyi adót fognak vonni. (otthonról majd meg tudom mondani a formanyomtatvány számát)

 Ami különlegessé teszi a dolgot, hogy amíg meg nincsen állapitva az adód mértéke, addig egységesen 50%-ot vonnak. 

Ez pár hétig megy így, aztán a különbözetet vissza juttatják neked. 

Hogy ez az idő minnél rövidebb legyen, érdemes minnél többet magadnak intézni a folyamatból. 

Előzmény: MaciG08 (1821)
MaciG08 Creative Commons License 2015.01.07 0 0 1821

Írországban kell évente adóbevallást csinálni?
Vagy ott hogy vonják le az adót? Hisz előre azt nem lehet tudni ki mennyit fog kapni egy évre.

Törölt nick Creative Commons License 2015.01.05 0 0 1820
Mi is inkább ettünk, kanapén heverés, néztük a felvett filmeket, amikre nem volt idő a rohamban, fogyasztottam a felgyülemlett újsághalmot. Ránk fért már a lazítás, igen stresszes volt az év. S tényleg hamar elment a szabadság, egy kissé le is vagyok eresztve, hogy holnap koránkelés megint, rutin. Férj már tervezi a tavaszi autós hazautat, ez dobja fel 😊 Írtad, hogy megint költenek az emberek, no ez valami utálatos volt most. Többet boltnak közelébe se megyek itt karácsony előtt, úgysem ajandékozzuk egymást, ami kaja kell, megveszem, s kész. Tömeg mindenütt! Még soha ilyen feldíszített mint az idén, nem volt a telep. Rengeteg a kivilágított lakás, ház, férj szerint kezd council estate jelleget ölteni 😊

Ezek vannak.
Előzmény: BringasLevy (1819)
BringasLevy Creative Commons License 2015.01.05 0 0 1819

Hát tényleg nehéz volt a visszazökkenés. Úgy telt el ez a pár nap, mintha pár óra lett volna. Ebbe a pár órába meg nem fért bele kirándulás. Na megy ilyen nyár után akármilyen időben nem húzunk bakancsot. :-) Így csak tespedtünk és ettük amit párom főzött. Remekül főz, így igazán ünnep volt az ünnep, de még nem mertem mérlegre állni azóta. Na meg úgy sem látnám a hasamtól, hogy mit mutat. :-)

Szép volt, jó volt, de rövid volt. Most aztán kell majd úgy 10-12hónap, hogy újra visszaszokjak a hétköznapokba... :-)

 

Nektek hogy tellett? Fel tudtátok dolgozni az élményeket, vagy nem volt annyi, hogy ez kihívás legyen?

Előzmény: Törölt nick (1818)
Törölt nick Creative Commons License 2015.01.04 0 0 1818
Holnap indul, eddig tespedés volt, bár egyet már piacoltam. Nagyon nehéz beindulni a lazítás után. Jól teltek az ünnepek? Kirándultatok valahová?

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!