"Erre most meg 100x annyit akarnak költeni arra, hogy máshol nulláról újratervezve épüljön fel."
Ebből többet lehet lopni. És különben is, jó helyen lesz az ott a határtól 30-35 km-re, nyugat-magyarországinak esélye sem lesz, hogy eljusson oda (meg vissza) 1 napon belül.
Ráadásul Debrecenben is egy autópálya mellett lenne a semmi közepén, kötöttpályás sőt tömegközlekedési kapcsolat nélkül ( jó ezen lehetne változtatni indítva helyi járatot arra). Akinek nincs autója dögöljön meg elven lett tervezve. Budapesten meg a volt Északi JJ területe jó helyen van kötöttpályás kapcsolat is adott és időszakos kiállítás van ott is, minden terv készen van. Covidkor azza llett lefújva, hogy nincs rá pár milliárd most, majd később. Erre most meg 100x annyit akarnak költeni arra, hogy máshol nulláról újratervezve épüljön fel.
Félreértés ne essék, az még önmagában nem baj, ha van közlekedési múzeum Debrecenben.
A baj azzal van, ha Budapest, vagy úgy minden más helyett lesz Debrecenben.
Egyrészt a budapesti intézmény koncepcióját már olyan részletesen sikerült megtervezni - szinte már csak a szalagot kellene átvágni területre befutni készülő a munkások előtt - hogy ehelyett elkezdeni valami mást a nulláról egyfelől nettó pénz- és időpazarlás, másfelől felveti a hűtlen kezelés gyanúját is. Másrészt bizonyos tematikus kiállítóelemeknek semmi, de az égvilágon semmi relevanciája nem lenne ott, ahova cibálnák - vajon mihez kezdene az egyszeri látogató a Debrecen környéki autóút tövében mondjuk az itt vastagon ON Füzesi-acélvázas MIII-assal, melyet már az északis látványterveken és a maketteken is igen konkrétan ki lehetett venni?
"mekkora felháborodást okozott a művészetek, a muzeológusok, kultúrpolitikusok körében az, hogy két éven át is az akkori Közlekedési Múzeum az ország második leglátogatottabb múzeuma volt."
Ebből írtam egy szépséges beadandót is közgyűjteménytörténet órára: mottója az volt, hogy "Csak a régészet és a képzőművészet a múzeum?" Sajnos szembesültem ezzel én is épp eleget.
"Ha Lézer úr újjá is építi majd lekicsinyítve 1:10 méretarányban a Közlekedési Muzeumot Debrecen-Nagycserén az már nagyon nem lesz országos."
Ha az Alapszabály nem változik, akkor biz marad "Országos gyűjtőkörű szakmúzeum" a definíció, legyen akár Budapesten, Debrecenben, egy elnéptelenedett ormánsági faluban, stb.
Mind az öreg betokosodottak én mindíg ott tartok, hogy 197x-ben mekkora felháborodást okozott a művészetek, a muzeológusok, kultúrpolitikusok körében az, hogy két éven át is az akkori Közlekedési Múzeum az ország második leglátogatottabb múzeuma volt.
Ha Lézer úr újjá is építi majd lekicsinyítve 1:10 méretarányban a Közlekedési Muzeumot Debrecen-Nagycserén az már nagyon nem lesz országos.
Olyan lesz mint a több évtizede működő Kiskőrösi Közuti Muzeum.
Kedves Trizs77, Te mindig olyan precíz vagy, hadd javítsalak most ki én.
A Közlekedési Múzeum nincs megszüntetve. Mint intézmény, létezik, a gyűjtemény megvan. Kiállítóhelye, állandó kiállításnak otthont adó épülete valóban nincs, azonban de jure és de facto létezik.
Üzemi gyűjtemények (ez a hivatalos elnevezés, a köznyelv mindent hajlamos múzeumnak hívni, ahol régi cuccokat lehet nézegetni): na velük kapcsolatban igaz, hogy széthordták (amit a Közlekedésire mondanak oly sokszor fórumszerte), ugyanis a privatizáció idején az új tulajdonos (hogy ez most a párttitkár volt névleges 1 forintért vagy a messiásként várt külföldi befektető, tökmindegy) kisebb gondja is nagyobb volt annál, hogy az évtizedeken át fennálló üzemi gyűjtemény anyagával felkeressen egy illetékes szakintézményt (múzeum, könyvtár, levéltár stb.).
Amit Szentendrén csinálnak az min. hútlen kezelés fogalmát kimeríti, szabadtéren rohasztva a járművek, állagmegóvás is nuku. Főleg a Ganz metró miatt kár pláne, hogy a többi része a Kőér utcai ksz-ben megvan és vigyáznak rá.
Becsky András csinált nemrég egy videót, annak alapján a HÉV-nek nagyon sürgősen össze kéne kapnia magát, mert a múltja épp most enyészik el lassan a semmibe...
Amik elrozsdállnak Szentendrén, azokat nem fogjuk tudni pótolni, nagyon kellene egy HÉV Nosztalgia Divízió...
Szerintem már az MX/A-hoz sincsenek meg a gyári átjáróajtók a kocsik között, pedig jó lenne majd ha egyszer végük lesz egy nagyegység eredetiben, régi műszerfallal, átjáróajtókkal és magas utastéri válaszfalakkal, piros műbőrüléssel.
Már annak is örülnék, ha a Szentendrén (szó szerint) lyukacsosra rohadó 801-803 a leállított csepeli szerelvények alkatrészeiből nosztaliga járattá avanzsálódna.
Elképzelhető, hogy lesz valaha kb. prototípus verzióvá visszavarázsolt M IX nosztaliga? Átjárható csuklóval, Stemmann áramszedővel, szép sárga ülésekkel meg minden. Képeken nagyon jól néz ki. Szécsey István prezentációja, amiből loptam a Stemmann nevet: https://www.youtube.com/watch?v=muRx2r4dN-w&t=9337 (2h35min)