Keresés

Részletes keresés

nj Creative Commons License 2017.12.27 0 0 5864

Közben jött a hír, hogy Van Dijk a Liverpoolhoz szerződött (védőért) világrekordot jelentő 75 millió fontért. Néhány éve volt egy vita köztünk, hogy Van der Hoorn, vagy ő viszi-e többre. Én Van Dijkot tartottam jobbnak, te Van der Hoornt. Nem tudom, hogy ez eldőltnek tekinthető, vagy szerinted van még reménye Van der Hoornnak (jelenleg: Swansea, értéke 2 millió EUR), hogy előzni fog? :-)

nj Creative Commons License 2017.12.27 0 0 5863

Akiket felsoroltál, azok nagy része holland szinten tehetség, vagy még az sem, csak ügyes játékos. Vagy lesz belőlük valami, vagy nem. Ilyenből volt már jó pár az utóbbi években és egyikük sem futott be, tehát valószínűbb a nem. Van néhány, aki már idősebb és viszonylag jó (topbajnokság középmezőny) csapatban játszik állandóan, sőt, Blind a MU-ban időnként, de ők védők és védekező középpályások. Megfelelő korban lévő klasszis támadó középpályás és csatár nincs. (Robbent most már ne vegyük ide, hiszen visszavonult a válogatottól és szerintem, nyáron elmegy a Bayerntől is, mert olyan szintű szerződést, mint korábban, már nem fog kapni. De lehet, hogy semmiféle szerződést sem.) Talán, esetleg Depay kinőheti magát ilyenné a francia ligából, de ez még kétséges.

És továbbra is tartom, hogy ez nem a véletlen műve. Az, hogy erős csapatban nincs holland támadó középpályás és/vagy csatár annak köszönhető, hogy ezek a tehetségek erőnlétileg nincsenek megfelelően felkészítve a topbajnokságok szintjére. A holland bajnokság irama, színvonala ezt nem teszi lehetővé. A védők, védekező középpályások némileg jobban állnak ebből a szempontból, nekik többet kell ütközni, szerelni, párharcokat kell nyerni, ezért tudnak ők jobban érvényesülni. Persze, jó védőre, védekező középpályásra is szükség van, de túlnyomórészt nem ők nyerik a meccseket. Ha elöl nincsenek klasszisok, akkor megette a fene az egészet.

Akkor lesz jó holland válogatott, ha lesz legalább 8-10 olyan középpályás és csatár, aki komoly bajnokság él-, vagy legalább szubtop csapatában játszik rendszeresen (és, persze, jól). Addig marad a kínlódás és a középszerűség.

Előzmény: Gyenyi (5860)
Gyenyi Creative Commons License 2017.12.19 0 0 5862

"Én még az általad felsoroltak közé besorolnám a középpályás Van Ginkelt (25 éves) és a középcsatár Locadiat (24), a PSV két támadóját. "

Van Ginkelben nem hiszek. Angliában ugyanúgy csődöt mondott, mint Klaassen, Siem de Jong, Anita, Clasie és a spicc Janssen. Blind határeset.

Locadia talán lehet. 2 éve még kimondottan tetszett. Utána sokáig sérült volt. Mostanában, sérüléséig, nem volt túl jó. 9 gólja van. 4-et 1 meccsen szerzett, 5-öt a többi 13-on. (A 12 percet ellenünk nem számítom meccsnek). De benne inkább bízom, mint Van Ginkelben.

Viszont, ahogy vasárnap, a 25 éves Weghorst (AZ) játszott, az nagyon tetszett. Rengeteget javult tavaly óta. Lassan kipróbálnám a válogatottban.

 

" Ő teljesen az a tipus mint Sneijder "

Szerintem egész más típus. Sneijder két lábas un. játékmester, aki fantasztikus labdákkal tudja (inkább tudta) helyzetbe hozni társait. Emellett távolról jól lőtt, és szabadrúgásai is jók voltak. Klaassen egy nagy munkabírású, nagy játékintelligenciájú, csupa szív játékos, aki nagyon érzi, hol kell lennie. Sok gólpassza volt, de nem sok Sneijder szerű indítása. Szememben Ziyech inkább ilyen, de ő Marokkót választotta. Nouri is lehetett volna ilyen. Talán Frenkie de Jong lesz ilyen, bár Sneijder azért sokkal gólerősebb nála.

 

 

Előzmény: Neeskens (5861)
Neeskens Creative Commons License 2017.12.18 0 0 5861

Szerintem sem áll rosszul az Oranje az új generációs játékosok alapján. Természetesen ezt össze kell válogatni és olyan edzőnek aki ért is a fiatalok nyelvén.

Én még az általad felsoroltak közé besorolnám a középpályás Van Ginkelt (25 éves) és a középcsatár Locadiat (24), a PSV két támadóját.

Sajnos azon játékos karrierje úgy néz ki, hogy kezd elúszni akit Sneijder utódjának gondoltam. Klaassen. Ő teljesen az a tipus mint Sneijder és a játéka is nagyon hasznos. De az Evertonba igazolással kettétörte karrierjét. Sajnálom.

 

Még az kellene de nagyon, hogy a mai fiatal tehetségeknek kitisztítanák az agyukat. Ne arra gondoljanak, hogy minél hamarabb elfogadni egy nagyobb bajnokság csapatának az ajánlatát hanem arra, hogy alapoktól lépésről-lépésre felépíteni a karriert. Csak így lehetnek sikeresek is. Sneijder is csak 5 év után 23 évesen ment el tőlünk és meg is állta mindenhol a helyét. Az agyak kitisztítása is az akadémiák dolga lenne.

Előzmény: Gyenyi (5860)
Gyenyi Creative Commons License 2017.12.17 0 0 5860

Mivel ide jobban illik, itt reagálok, NJ az AFC Ajax Amsterdam topikban velem kapcsolatosan tett megjegyzésére:
Erre reagálok: http://forum.index.hu/Article/jumpTree?a=146142820&t=9018184

 

„Már látom előre, hogy Gyenyi majd azt mondja erre, hogy de hát De Ligt jó felépítésű, F. de Jong nagy játékos lesz, Kluivert is sokra viheti „

 

Nem azt mondom, amit feltételezel, hanem azt, hogy kívülük is sok nagy holland tehetség, illetve olyan van, aki még sokáig segítheti a válogatottat akár abban is, hogy ismét a régi legyen.

 

Kapusokról nehéz mit mondani. Jó lenne, ha Cillessen elmenne végre egy klubba, ahol nincs nála jobb is. Van egy csomó fiatal kapus, de nem olyan csapatokban, hogy lehetne tudni, mire képesek magasabb szinten.

Jobb-back: Tete (22), Fosu-Mensah (19), Karsdorp (AS Roma; 22) sajnos most sérült, Hateboer (22; Bergamo) és Dumfries (Heerenveen; 21).

Jobboldali középhátvéd: De Vrij és Van Dijk még 5-6 évig használhatók, de a következő generáció már dörömböl az ajtón: De Ligt (18), Van Drongelen (HSV; 19), Schuurs (Ajax; 18) és nagyszerűen jött vissza sérüléséből Van Beek (Feyenoord; 23). A Man City és a Napoli ellen is jó volt.

Baloldali középhátvéd: Lehet valamelyik jobblábas is (2014-ben bronzérmesek voltunk 2 jobblábassal), de akad ballábas is. Aké (Bournemouth; 21).€23 milliót fizettek érte, és úgy néz ki, nem bánták meg. Kiscsapatban, ha van olyan az angol ligában, játszik, azaz komoly ellenfelek ellen. Hoedt a Lazioban és akkor a válogatottban is jó volt. A Southamptonban még nem megy neki. Vagy belejön vagy nem. Ouwejan (AZ; 21) nagyon jól pótolja a sérült Vlaart. Pierie (Heerenveen; 17) is jó lehet még.

Bal-back: Willems (23) állítólag nagyon jó Frankfurtban. Aké eddig jó volt a válogatottban, Haps szerintem nem válogatott szintű, de tévedhetek. Még feljöhet egy szélsőből, ballábas középpályásból csinált back. A legtöbb back ilyen.

6-os: Blind még évekig nagyon jó lesz e poszton. Vilhena (22) tavaly még olyannak látszott, de idén gyenge. A PSV-s Hendrix (22) is szóba jöhet. De az Ajax középpályások (De Jong, Eiting, Van de Beek) is jók 6-osnak is. Az AZ-es Koopmeiners (19) még csak 9 meccset játszott az Eredivisieben, de azt nagyon jól. De ilyen még sok lehet. Strootman is a védelem előtt játszik. Az AS Romában fix kezdő, de a válogatottban ritkán jó. Talán az új kapitány megtalálja hozzá a kulcsot.

Egyéb középpályások: Van de Beek, Frenkie de Jong, Eiting mellett nagy tehetség Til (AZ; 19), Duarte (Sparta, 18), Kadioglu (NEC; 18). Kívülük van néhány kettős nemzetiségű tehetség, akikről nem tudom, melyiket nemzetet választják.

Jobbszélső: Promes (Szpartak Moszkva; 25) tavaly az év játékosa volt az orosz bajnokságban. Idén is vezet, és holtversenyben a góllövő listát is vezeti. A válogatottban ritkán jó, de talán ő is jó lesz az új kapitánnyal. Hatalmas tehetség Stengs  (AZ; 18). Az első fordulóban súlyosan megsérült, és ezt a bajnokságot ki kell hagynia. Kuwas (Heracles; 25). Nagyon jó tud lenni. Talán, ha komolyabb csapatba menne, megmutathatná, tényleg jó-e. A válogatottban legtöbbször jó Berghuis (Feyenoord; 25), de nem hiszem, hogy ő lesz az igazi.

Középcsatárt nehéz mondani. Dost (28) roppant gólerős Portugáliában, de a válogatottban általában rossz. Janssen (23) rendszeresen játszik a Fenerbahce-ban, de 11 meccsen csak 2 gólig jutott. Talán egy szélső lesz az igazi spicc. Van Persie, Dries Mertens és tulajdonképpen Messi és Suarez is úgy kezdte. Promes?

Balszélső: Depay (23) kezd belejönni Lyonban, és mostanában a válogatottban is jó. Kluivert (18) is lehet a jövő csillaga. Bergwijn (20) most visszaesett, de talán még összeszedi magát. A 18 éves nagy szélső reményekből kevés válik csillaggá. Az utolsó hetekben például nagyon jó egykori tehetséges spiccünk Donyell Malen (18). Tőlünk az Arsenalba ment. Idén a PSV leigazolta. Főleg a balszélen játszik. Utolsó 5 Jong PSV meccsén 6 gólt szerzett. Ki tudja, mire viszi? De ilyen még sok van.

 

Legjobban hátvédekkel állunk. Pár éven belül összeállhat minden idők legjobb holland védelme.
A középpályán is sok a tehetség. Hogy melyikük lesz az új Sneijder, Cocu stb., nem, tudom. Többjükben látok erre lehetőséget.

Elöl, szélsőkben lehet remény. A mai fociban más középcsatárra van szükség, mint 25-30 éve volt. A statikus spicc, mint Van Nistelrooy vagy Huntelaar már nem nagyon él meg. A ma 16-17 éveseket nem ismerem annyira, Valószínű, hogy néhányuk 2-3 éven belül válogatott lesz.

 

Most persze legfontosabb, hogy a szövetség technikai vezetése rendbe jöjjön. Erre még kb. 2 hónapjuk van. De a holland nemzeti foci jövőjéért nem aggódom. Egy VB éremhez szerencse is kell, de olyan szereplések, mint Hiddink, Advocaat vagy Van Basten alatt voltak, hamar jöhetnek. 3-4 éven belül a világranglista első 10-e nem irreális vágy.

Gyenyi Creative Commons License 2017.11.15 0 0 5859

„Ha majd megint lesz minőségi keretünk, akkor majd kijutunk, addig ez hiú remény.”

Ez akkor lenne igaz, ha a svédek, Izland és még néhány ország, a hollandokénál gyengébb kerettel, nem jutott volna ki. A 2 holland svéd meccs alapján az is egyértelmű, hogy a svédek, mint csapat is rosszabbak a hollandnál. Hogy aztán a VB-n mi lett volna, ha az Oranje jut oda, ki tudja? Ki hitte volna 4 éve, hogy az akkori formában, abból a csoportból tovább lehet jutni? Azért ezzel a kerettel egy VB bronz még hihetetlenebb lenne, mint 4 éve volt.
Az un. nagy 4-nek még nincs utódja. De ki tudja, a mai 17-18 évesek közül 2 éve múlva nem lesz-e valaki nagyon jó? De akár a mai 20-21 évesek közül is kinőheti magát valaki nagyon naggyá. Nem mindig abból lesz nagy, aki mar 16 évesen felhívja magára a figyelmet. Van Nistelrooy egy napon született Kluiverttel, de csak 22, 23 évesen érte be, majd hagyta le. Mit számítana ma egy olyan spicc, mint ő volt!

 

„Marokkó annyira nem érdekel.”

Ez a te dolgod. Természetesen fogok a belgáknak, Eriksennek és Suareznek is szurkolni, de egy olyan csapatnak, melyben több Eredivisie holland, köztük egy jelenlegi Ajax játékos és két egykori Ajax nevelt is játszik, nálam kicsit ezek felett áll. A svédeknek akkor sem fogok szurkolni, ha rá tudják beszélni Zlatant, hogy játsszon. Nem csak miatta, hanem ahogy játszanak, sem kell. Ahogy, még, ha szimpatikusak is, Izland fociját is utálom. A dánoknak viszont jobban szurkolok, ha Schöne és Dolberg is játszik. Hogy aztán bárkinek is komolyan fogok-e szurkolni, nem tudom. Az biztos, hogy a többinél jobban fogom figyelni azokat, ahol (volt) játékosaink, hollandok, illetve Eredivisie játékosok játszanak. (Ebben a sorrendben.)

Előzmény: nj (5857)
Neeskens Creative Commons License 2017.11.15 0 0 5858

"Marokkó annyira nem érdekel."

 

Ők engem sem érdekelnek - ahogy az Oranje-n kívül senki más - de ebből a szempontból Ziyech miatt nekik is lehet szurkolni :)

Előzmény: nj (5857)
nj Creative Commons License 2017.11.14 0 0 5857

De annyiból rám cáfoltak, hogy azt írtam, hogy nem hinném, hogy kijutnak.

 

Ha majd megint lesz minőségi keretünk, akkor majd kijutunk, addig ez hiú remény. A felkészülési meccsek nem számítanak.

 

Lehet szurkolni Belgiumnak Vertonghenék miatt, ha kijutnak, akkor a dánoknak Eriksen miatt, esetleg Uruguaynak Suarez miatt. Persze, ez csak ránk Ajaxosokra vonatkozik, egy PSV-drukker hidegen hagyja Suarez (jobbik esetben). Marokkó annyira nem érdekel.

Előzmény: Gyenyi (5856)
Gyenyi Creative Commons License 2017.11.14 0 0 5856

"nem nagyon voltam elájulva a skandinávoktól, de rám cáfoltak. "

Nem cáfoltak rád. Ugyanolyan rosszak voltak, mint mikor láttad őket. De ugyanolyan szerencsések is, mint a selejtezők során végig.

Az olaszok labdatartása 74%-os volt. 15 gólkísérletükkel szemben a svédeknek 2 volt. Otthoni meccsüknél is 8 emberrel védekeztek, mint ahogy a franciák elleni, roppant mázlis győzelemnél is. Óriási mázlijuk volt a hollandok elleni otthoni döntetlennél is.

Persze, ha így kitart mellettük a szerencse, még a VB-n is vihetik valamire.

Két meccsen voltak rosszabbak a hollandoknál, de ott lesznek a VB-n. Legutóbb Marokkó is kikapott a hollandoktól, de ott lesz.
A VB-re jutottak közül az utolsó másfél évben Hollandia nyert még az angolok és a lengyelek ellen is. De mit számít mindez? A selejtezőket elszúrták a szövetségi kapitányok. Szó se róla, a holland foci visszaesett, de a VB-n azért ott lenne a helye, mert jó néhány, a hollandnál rosszabb csapat lesz ott.

E mellé jön, hogy ilyen csapatokkal, mint semleges szurkolónak, nem sok örömöm lesz a VB-ben. Gondolom, a sok holland játékos miatt kicsit Marokkónak fogok szurkolni, de sok jót nem jelent játékuk élvezhetősége szempontjából, hogy a selejtezők során nem kaptak gólt.

Előzmény: nj (5853)
nj Creative Commons License 2017.11.14 0 0 5855

Hát, azért ez így nem igaz, hogy "helyette", mert Irán, Panama és Ausztrália a hollandok és olaszoktól kiesésétől függetlenül, másik földrész selejtezőiből jutott ki. Izland pedig másik csoportból.

Viszont a svédek valóban a hollandok és olaszok rovására jutottak ki, ez kétségtelen.

Előzmény: FJ_1976 (5854)
FJ_1976 Creative Commons License 2017.11.14 0 0 5854

Szomorú ez barátom, helyette lesz Irán Panama vagy Ausztrália Izland meccs

Előzmény: nj (5853)
nj Creative Commons License 2017.11.13 0 0 5853

Nem hittem volna, de mégis megtörtént! Én csak a két holland-svédet láttam és nem nagyon voltam elájulva a skandinávoktól, de rám cáfoltak. 

 

Svédország jutott ki és ez azt jelenti, hogy egy az Oranjenél nagyobb név is hiányozni fog jövőre a VB-ről: Olaszország (négyszeres világbajnok).

Előzmény: nj (5849)
nj Creative Commons License 2017.10.23 0 0 5852

Ronald Koeman mától már ráér...

Gyenyi Creative Commons License 2017.10.18 0 0 5851

"Kire gondolsz?"

A FIFA 5-ik helyén álló belga válogatott állandó játékosa Vertonghen, Alderweireld, Vermaelen, Chadli és Mertens. Mind az 5-en a holland iskola termékei, kettő kivételével komoly bajnokságok, élcsapatainak jobbjai.

Eriksen lassan az angol bajnokság legjobb középpályása, de megállja a helyét komoly bajnokság komoly csapatában Tete, De Vrij, Strootman, Blind és Wijnaldum is. A német bajnokság nem nagy csapatában, de komoly ellenfelek ellen is jó Hateboer, hollandnál jobb bajnokságban nagyon jó Promes és Dost.
A válogatott jobb lenne, ha abban játszana El Ahmadi és Ziyech, és jobb lesz, ha azt választja, a talán jelenlegi legjobb középpályás vagy jobbhátvéd Amrabat. Mind a mai holland iskola termékei. Még mindig kevés bajnokság ad több játékost a nagy bajnokságoknak, mint az Eredivisie. Még mindig sok fiatal megy az Eredivisie-be, mert azt tartja, hogy az a legjobb út a naggyá váláshoz.
Nincs Robben vagy a 2-3 évvel ezelőtti Sneijder, Van Persie szintű most, de jó játékos van elég. Még csatár is. Dost tavaly második lett az arany cipőért való versenyben. Olyan is régen volt már. Promes tegnap a Sevilla ellen 2 góllal, 2 assziszttal nagyon fontos volt. Érthetetlen, miért bízik minden kapitány Janssenben, és miért nem képes Promes a válogatottban is úgy játszani, mint klubjában. Wijnaldum és Strootman sem képes.

 ======

A legjobb holland edzők nagy edzők alatt, nagy klubokban játszottak. Kezdő edzőként nagy edzők segédjei voltak. Kitől kellene még tanulniuk?

Az egyetlen baj, hogy most nincs 4 olyan szintű, mint Robben, illetve legjobb napjaiban Sneijder, Van Persie és Van der Vaart voltak.

De a jelenlegiekkel is illett volna kijutni az EB-re és a VB-re. Hogy nem sikerült az a szövetség és a szövetségi kapitányok bűne, mert nem hozták ki a keretből azt sem ami benne volt. (Valószínűleg elég lett volna, ha Hiddink helyett Koemant nevezik ki.) Sokkal gyengébb játékosokkal lesznek országok a VB-n, voltak országok az EB-n.

Hogy az EB-n, VB-n mi lett volna, nem tudhatjuk. Én 2010-ben sem gondoltam ezüstre, 2014-ben még arra sem, hogy túljutunk a csoporton. Persze most egy bronz elképzelhetetlen lett volna. De a holland foci jól meg van szervezve. A tehetségekre hamar felfigyelnek. Ha lesznek új Robbenek, visszatérnek a szép idők. Pár éven belül biztos lesznek új, nagyon jó játékosok, és lesz jó válogatott.

A holland klubfoci jövőjével kapcsolatban nem vagyok ilyen optimista.

Előzmény: nj (5848)
Gyenyi Creative Commons License 2017.10.18 0 0 5850

" a svédek sem jutnak ki a VB-re... Nehezen tudom elképzelni, hogy kiüssék az olaszokat."

Az olaszok sem jók. Utolsó 4 meccsük: spanyol 0:3, Izrael 1:0 (otthon), Macedónia 1:1 (otthon), Albánia 1:0. Ha a svédeknek annyi szerencséjük lesz, mint a selejtezők alatt volt, kiverik az olaszokat. Mivel mi kiemeltek lettünk volna, nem kerülhettünk volna össze az olaszokkal.

Előzmény: nj (5849)
nj Creative Commons License 2017.10.17 0 0 5849

Hát, lehet, hogy 2. hely ide, vagy oda, de a svédek sem jutnak ki a VB-re... Nehezen tudom elképzelni, hogy kiüssék az olaszokat.

nj Creative Commons License 2017.10.14 0 0 5848

'Cruijff és Van Basten között is eltelt néhány év, és Van Bastenék és Robbenék között is."

 

Van Bastenék és Robbenék között azért ott voltak Bergampék, Kluiverték...

 

"Ez nem az edzőkön múlik. Az igen, hogy a meglévő tehetségekből mit hoznak ki."

 

Ez nyilvánvaló ellentmondás! Ki máson múlna, hogy a tehetségekből mit hoznak ki, mint az edzőkön?

 

"Kiről mondhatjuk, hogy azért olyan jó, mert fiatalon külföldi edzőhöz került?"

 

Én ilyet egy szóval sem írtam, hogy ifiként kellene külföldre menni! Azt mondtam, hogy pont az a baj, hogy 18 éves koruk után vagy elviszik őket külföldre és ott nem játszanak, vagy maradnak otthon, játszanak is, de alacsonyabb színvonalon. Éppen ezért kellene emelni a bajnokság színvonalán!

 

"Hollandiában elég sok játékost nevelnek fel, aki később fizikailag, gyorsaságban, játékintelligenciában megállja a helyét az angol, olasz és a német bajnokságban, nem is mindig a legkisebbek klubokban."

 

Kire gondolsz?

 

"Ahhoz jobb szövetségi kapitányok és kevesebb pech kellett volna."

 

Nem, ahhoz jobb játékosanyag kellett volna!

 

"Mert hiába vannak a franciáknak fantasztikus játékosai, 1-2 meccset leszámítva, elég gyatrák voltak."

 

Kár, hogy az a kettő pont ellenünk volt!

Előzmény: Gyenyi (5847)
Gyenyi Creative Commons License 2017.10.13 -1 0 5847

Ennek az Oranjének is a VB-n lenne a helye. A világranglistán bőven a legjobb 32-ben, az Európain bőven a legjobb 13-ban van, azaz nála rosszabbak is lesznek ott. Két meccsen megmutatták, hogy jobbak, mint a csoport másodikja, a svédek. Ha az FIFA nem találja ki azt a marhaságot, hogy azonos pontnál az egymás elleni eredmény helyett a gólkülönbség számít, vagy, ha a bíró nem akadályozza meg győzelmünket Svédországban, akkor most legalább a rájátszás meglenne, és abban kiemeltek lennénk. Hogy a VB-n mire vinnénk, nem tudhatjuk. 4 éve is mindenki rosszul jósolt.

De az igaz, hogy 2010 óta visszaesésben van a holland foci. A nagy 4-ből (mely kisebb, mint a 88-as nagy 4 volt) 3 akkor volt a csúcsán. Azóta ez a 3 teljesen visszaesett, és Robben sem mindig tudja már hozni a maximumot. Egyelőre senki nem lépett a helyükbe. Cruijff és Van Basten között is eltelt néhány év, és Van Bastenék és Robbenék között is. Kis ország!

Ez nem az edzőkön múlik. Az igen, hogy a meglévő tehetségekből mit hoznak ki. Ebben nem látom, hogy más országokban jobb lenne a helyzet.

Hány 16-17 évesért sírtunk, hogy nagy csapatok elvitték, aztán kiderült, hogy azok edzői még annyit sem tudtak kihozni belőlük, mint a holland edzők a kisebb tehetségük miatt a nagyoknak nem kellő otthon maradottakból. Kiről mondhatjuk, hogy azért olyan jó, mert fiatalon külföldi edzőhöz került? Legfeljebb 1-2 olyan van, aki külföldön sem veszett el. Nem biztos, hogy a 16 éves Eriksent nagyobb tehetségnek tartották, mint a 16 éves Labyad-ot. Kb. egyidősen játszottak először az Ajax illetve a PSV első csapatában. Labyad fiatalon elment, és semmi nem lett belőle. Eriksen maradt. Ma Dánia legjobbja, és az angol bajnokság egyik legjobb középpályása. De 16 évesen Rekik is nagyobb tehetség volt, mint Vertonghen, Bruma is, mint Alderweireld. Mertens-t 16 évesen elzavarták az Anderlechtből. Holland edzőknek köszönheti karrierjét. Hol vannak jobb edzők? Te is sokszor mondtad, hogy buta az a gyerek, aki fiatalon nagy bajnokságba megy. Ha ott jobb ifiedzők lennének, miért lenne buta? Hollandiában elég sok játékost nevelnek fel, aki később fizikailag, gyorsaságban,játékintelligenciában megállja a helyét az angol, olasz és a német bajnokságban, nem is mindig a legkisebbek klubokban.

Más kérdés, hogy a szövetségi kapitányok Van Gaal óta olyan taktikákat választanak, amelyik nem felel meg a keret játékosainak, és sok komoly bajnokság hátvédjeit, játékosait mellőzik.
Jobb játékosokkal inkább sikerülhetett volna az EB és a VB, de ezekkel is kellett volna, hogy sikerüljön. Ahhoz jobb szövetségi kapitányok és kevesebb pech kellett volna.

Ha Blind nem kísérletezik a bolgárok ellen Zoettal és De Ligttel, nem biztos, hogy kikapunk, de biztos, hogy nem 2:0-ra. Ha Advocaat nem egy könnyűsúlyú középpályával kezd Párizsban, és a szünetben lecseréli az addigi legrosszabb Strootmant, illetve annak kiállítása után Janssen helyett nem Van Persiet hanem egy középpályást küld be, nem lett volna 4:0. Ha Advocaat a bolgárok, de főleg a fehérek ellen merészebb, és támadóbb csapattal kezd, majd, mikor kezdett nem menni, azonnal cserél, valószínűleg nagyobb arányban nyerünk. Mindez már elég lett volna a második helyhez. És tudom, ezért (is?) kikapok, de annyi szerencsével, amennyi a svédeknek volt, akár az első hely is meglehetett volna. Mert hiába vannak a franciáknak fantasztikus játékosai, 1-2 meccset leszámítva, elég gyatrák voltak.

Sok példád a fiatalon válogatottakról, sem mond mindent. A fiatalon bemutatkozók jó része nem sokra viszi, míg van, aki 20 felett érik be, és világklasszis lesz. (Van Nistelrooij, Stam, Huntelaar, Van der Sar stb.). Mindig voltak, akiken látszott, hogy komoly karriert futhatnak be, aztán nagy részük mégis elveszett. Miért ne futhatna be komoly karriert De Ligt, Fosu-Mensah, Dumfries, Ake, Frenkie de Jong, Van de Beek, Kluivert, Bergwijn, Stengs (AZ), Kadioglu (NEC) és még sok mai fiatalból jó néhány? A régiekből ma már csak azokra emlékszünk, akik befutottak.
A Jong Oranje elég jó, az U19 is, tehát van miben bízni. Akár már az EB selejtezőkre is egész jó csapat állhat össze. Csak jöjjön egy jó szövetségi kapitány! Koeman jó lenne és De Boer is. Egyelőre nem akar, de még nem is kérték komolyan. Cocu, Van Bronckhorst is jók, és Van ’t Schip is jó a Zwollevel. Van egy pár, aki focistaként nem volt olyan jó, de edzőnek jónak látszik. Jelen nincs, jövő, remélem van.

Előzmény: nj (5846)
nj Creative Commons License 2017.10.12 0 0 5846

Ezzel nem értek egyet! Ne dugjuk homokba a fejünket, ne próbáljuk magyarázni a balszerencsével, amikor nyilvánvaló, hogy rendszerszintű problémák vannak.

 

Tehetséges gyerekek mindig születnek, ha nem is Cruyffok, Van Bastenek és Bergkampok, de azért most fiatal Sneijdereknek, Huntelaaroknak, Van der Vaartoknak is nagyon tudnánk örülni.

Kérdés, hogy felfedezik-e őket és hogy ha igen, akkor sikerül-e a tehetségekből komoly felnőttjátékost faragni. Tehetségeseknek tartott fiatal játékosok most is fel-feltűnnek, de láthatóan nincsenek kellőképpen felkészítve arra, hogy tizenévesen topligákban is helytálljanak. A holland bajnokság viszont nem készít fel a nemzetközi meccsekre, különösen mivel a klubok is idejekorán kiesnek a nemzetközi kupákból (kivéve tavaly az Ajaxot, de az is csak EL volt, nem BL). Tehát, egyedül a válogatott meccseken lehet megszerezni a rutint, de a barátságos találkozókon az ellenfél sokszor nem teszi úgy oda magát, ha a tétmeccseken kísérletezget a szövetségi kapitány, akkor meg úgy jár mint Blind Bulgáriában.

Technikailag, taktikailag még jók a fiatalok, néha még sebességben is, de a fizikum és a mentális képességek terén komoly hiányosságokat látok. Előbbi azt akadályozza meg, hogy fiatalon komoly bajnokságokban játsszanak rendszeresen, utóbbi pedig azt, hogy elviseljék, feldolgozzák, ha a karrierjük megtörik és fel tudjanak állni a padlóról. 

Ha a franciák, a belgák és a németek annak idején meg tudták tenni, hogy elmentek a hollandoktól tanulni, most talán meg kellene fontolni, hogy a holland szakemberek menjenek el ezekbe az országokba. Csak, hát ehhez le kell győzni a büszkeséget, hogy a korábbi tanítómesterből most tanítvány lett.

 

Eddig a korábbi válságidőszakokban (1981-1987, 1993-1997, 2001-2007) mindig voltak olyan futballisták, akiken látszott, hogy komoly karriert futhatnak be. 1981-ben Rijkaard és Gullit bemutatkozhatott a válogatottban és 2 évvel később Koeman és Van Basten is. 1993-ban Bergkamp és F. de Boer már évek óta válogatott futballista volt, 1 éven belül bemutatkozott volt Seedorf, Davids és Kluivert is, újabb 1 évvel később pedig Van der Sar is. 2001-ben már bemutatkozhatott Van der Vaart, 2003-ban Sneijder és Robben, 2005-ben Van Persie is.   

A Robben féle generáció első nagy kisiklása a 2012-es EB volt, bár ott alapvetően még nem az volt a probléma, hogy nem voltak megfelelő minőségű futballisták a keretben. Ez 2 évvel később be is bizonyosodott, amikor jó hozzáállással, szervezettséggel, alázattal eljutottak a bronzéremig. Viszont utána a korábbi húzóemberek túl a harmincon fokozatosan kikoptak a topligákból (kivéve Robben), elmentek a török bajnokságba, ami alig jobb, mint a holland (ha egyáltalán) és ez már komoly jelzés volt. Csakhogy nem volt senki, aki a helyükre állhatott volna. És most sem nagyon van. Tehát, jelenleg elég reménytelennek tűnik, hogy rövid távon javuljon a helyzet.

 

És ezzel párhuzamosan az is jelzésértékű, hogy amíg korábban 5-6 holland edző is dolgozott komoly klubcsapatoknál, vagy válogatottaknál, addig most Koemanon kívül nem jegyeznek senkit (talán Bosz kinőheti még magát Dortmundban), szövetségi kapitányt pedig lasszóval kell fogni.

 

 

Úgyhogy, egyelőre várni kell, illetve lejjebb tenni a mércét és örülni az olyan győzelmeknek is, mint most ősszel Svédország és Bulgária ellen. És közben a háttérben dolgozni, hogy a jövő már szebb legyen.

Előzmény: Gyenyi (5845)
Gyenyi Creative Commons License 2017.10.12 0 0 5845

"Hát, azért jelenleg a holland utánpótlás nevelés is válságban van. "

Ugyan már! A holland utánpótlásnevelés eredménye az utolsó években Eriksen, Vertonghen, Alderweireld, Mertens, kisebb mértékben Suarez. Blind és Wijnaldum is jól megállják a helyüket, bár nem tartanak ott, mint az előbb említettek. Ha Van Dijk feljebb lép, lehet, hogy ő is e listára kerül. De, ha nincsenek kimagasló tehetségek, akkor a legjobb utánpótlás nevelés sem lehet eredményes. Mostanában nem a hollandok a legnagyobb tehetségek. Majd megint jönnek azok is.

Előzmény: nj (5844)
nj Creative Commons License 2017.10.12 0 0 5844

Hát, azért jelenleg a holland utánpótlás nevelés is válságban van. A futball folyamatosan változik, ha valaki nem tart vele, akkor óhatatlanul lemarad. A hollandok is azt hitték, hogy ami tegnap még jó volt, az ma is jó lesz, de tévedtek és ezért most elég komoly árat kell fizetniük. Ebbe már beleestek pl. a németek is a '90-es évek végén, nekik is eltartott kb. 8 évig, amíg megreformálták a futballjukat és talpra álltak (mondjuk, nekik ennek ellenére összejött egy VB-ezüst 2002-ben, de jellemző, hogy akkor a kapusuk volt a legjobb). De átélte ezt Hollandia is, többször is: az 1980'-as évek elején, a '90-es évek közepén, majd a 2000-es évek elején-közepén is. Utána mindig jött egy sikeresebb időszak.

Annyit lehet tudni, hogy tavaly már elkezdték felmérni a problémákat, átvizsgálni - többek között - az utánpótlás nevelést is, ha megvan az eredmény, nyilván hozzáfognak az újratervezéshez is, de a szakértők szerint az egy kb. 10 éves projekt lesz, tehát 2024-2026 előtt nem nagyon lehet eredménye.

 

Meglátjuk. 

 

Ezzel együtt, az utánpótlás nevelés önmagában még kevés, ha a bajnokság színvonalát nem sikerül emelni valahogy, akkor minden tizenéves tehetség megy majd külföldre, ahol viszont lehet, hogy nem jut elég játéklehetőséghez és megtörik a karrierjük. 

Előzmény: Tomato del Bettega (5842)
nj Creative Commons License 2017.10.12 0 0 5843

Hát, a svédek azért meg tudták verni a franciákat, míg a játék képe alapján az Oranje megérdemelten kapott ki mindkétszer.

Másfelől viszont az egymás elleni meccseken Hollandia volt a jobb.

Mindenesetre a svéd jobban összerakott csapatnak tűnik.

 

A selejtezők során a játékkal csak ritkán lehettünk elégedettek (a legjobb teljesítményt a svédek elleni idegenbeli 1-1-es meccsen mutatták), viszont az is igaz, hogy ezzel a 19 ponttal a szerb és az angol csoportban pótselejtezős lett volna Hollandia... 

 

 

Előzmény: Gyenyi (5839)
Tomato del Bettega Creative Commons License 2017.10.11 0 0 5842

Igazad van. Én sok egyéb mellett a holland futballt is szeretem és sokra tartom. 

 

Had mondjak valami biztatót is. A hollandok, - velünk ellentétben, - tanulnak a hibáikból, náluk működik a "piac gazdaság", újabb és újabb  tehetségeket felszínre hozni. A legjobban a holland utánpótlás képzés működik a világon és ez előbb-utóbb meg fogja hozni az eredményét, nem adok öt évet és megint a hollandokról fog beszélni a focit szerető emberek tömege.

 

Lehet, hogy az új holland sztárokat nem Kluivertnek, van Persienek fogják hívni, de már megszülettek és maholnap a pályákon is ismert lesz a nevük!

Előzmény: Pfau Marcika (5840)
Gyenyi Creative Commons License 2017.10.11 0 0 5841

"Kérés  hogy  az új szövetségi kapitány  számol  e  még  a  Sneijder(33)  Vaart(34) Huntelaar(34) Persie(34)  4essel"

Ahogy a tegnapi két spiccet elnéztem, Huntelaarra még lehet szükség. A másik három már soha nem játszik klubjában sem. Kár, hogy nem tudtak olyan szépen elbúcsúzni, mint Robben, de nincs mit tenni.

Előzmény: Pfau Marcika (5840)
Pfau Marcika Creative Commons License 2017.10.11 0 0 5840

Sajnos kifutott a  nagy generáció a  holland válogatottnál.Robben hivatalosan is bejelentette hogy visszavonul a  válogatottól 33 évesen. Megértem a kettős terhelés már sok neki bár  igy is  a  holland  válogatott legjobbja volt  .

Régi  nagyok közül  már csak Huntelaar,Van Persie,És  Sneijder illetve Van Der Vaart   nem mondta  le  a  válogatottságot. Kérés  hogy  az új szövetségi kapitány  számol  e  még  a  Sneijder(33)  Vaart(34) Huntelaar(34) Persie(34)  4essel bár  szerintem még  az EB selejtezőket be vállajak, ez a  4  ember  maradt  a  nagy generációból .A  Mostani holland  csapatba nincsenek nagy egyéniségek sajnos..

Gyenyi Creative Commons License 2017.10.11 0 0 5839

" A svédek most nem sokat mutattak"

A svédek otthon sem mutattak sokat. Egyszerűen rosszabbak, mint a hollandok. A bolgárok is rosszabbak, de a meccsen náluk ez nem jött ki. A svédek ellen mindkét meccsen kijött. Kulcsjátékosaik valaha a holland bajnokság szürkéi voltak. Mondjuk Toivonen kivételével, de őt nem szeretjük. :)

 

"nekik bőven elég volt arra figyelni, hogy elkerüljék a súlyos vereséget, amire most egyébként sem volt reális esély."

Azért ők a győzelemre mentek. Az első 10 percet végig is támadták, és a szünet után is voltak még illúzióik, hiszen a franciák csak 2:1-re vezettek, és ha kapnak még egy gólt, akkor, győzelem esetén a svédek csoportelsők lehettek volna. Aztán a svédek rájöttek, hogy tegnap maximális céljuk a minél kisebb vereség lehetett csak, és azt el is érték.

 

"Az EB-selejtezőre nyilván új kapitány lesz, alighanem Robben is visszavonul most már."

Advocaat elég sejtelmesen beszélt terveiről, de remélem, találnak valaki mást. Bár jelöltem nincs. Ha lehet, ne megint egy 60 pluszos legyen. Robben visszavonult.

 

"Más kérdés, hogy a jelenlegi keret komolyabb eredményekre nem alkalmas. Meglátjuk, mikorra jön össze egy ütőképesebb generáció."

Ennél  komolyabb eredményekre azért alkalmas. Hiszen, ha megadják a svédek elleni gólt, ott vagyunk a VB-n. És a VB-n azért elég sok, a hollandoknál gyengébb válogatott lesz. Más kérdés, hogy dobogós hely akkor sem lehetne. Igaz, az már 2014-ben is kisebb (?) csoda és hatalmas mázli volt.

Elment a nagy generáció, és helyük egyelőre üres. Hogy meddig, nem tudhatjuk. Tehetségek most is vannak, bár nem látszanak akkorának, mint Robbenék voltak. Van Nistelrooij 22 évesen, Stam 24 évesen lett válogatott, és elég sokra vitték. Most a lényeg, hogy az új kapitány olyan legyen, aki a rendelkezésére állókból ki tudja hozni a maximumot. Azzal azért elég sokat el lehetne érni. Lásd Izlandot.

Előzmény: nj (5838)
nj Creative Commons License 2017.10.10 0 0 5838

Az első félidőben viszonylag jó játék, a másodikban felejthető. A svédek most nem sokat mutattak, igaz, nekik bőven elég volt arra figyelni, hogy elkerüljék a súlyos vereséget, amire most egyébként sem volt reális esély.

 

Az EB-selejtezőre nyilván új kapitány lesz, alighanem Robben is visszavonul most már. Más kérdés, hogy a jelenlegi keret komolyabb eredményekre nem alkalmas. Meglátjuk, mikorra jön össze egy ütőképesebb generáció.

Törölt nick Creative Commons License 2017.10.08 0 0 5837

Törölt nick Creative Commons License 2017.10.08 0 0 5836

Jelentem! Azóta megtörtént a békülés. :)

Előzmény: nj (5824)
Törölt nick Creative Commons License 2017.10.08 0 0 5835

http://www.onsoranje.nl/teams/185184/uitslagen/wedstrijd/20982

 

Pedig, ahogy elnézem, jó játékosokból áll a válogatott! Nem értem igazából ezt a gyenge szereplést! :( 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!