Keresés

Részletes keresés

NeomatiK Creative Commons License 2009.12.21 0 0 209
Akkora felületre kell használni, ami indokolt. Én rossz megoldásnak tartom, hogy ha nincs levezetve az alapig. Egyébként nem muszáj dréncsőbe vezetni.
Előzmény: zmrzlina23 (207)
zmrzlina23 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 208
Ui. a szivárgólemez a draincsőbe vezeti a vizet. Nem le az alapig.
zmrzlina23 Creative Commons License 2009.12.21 0 0 207
"Viszont ha a szivárgólemezt sikerül egymáshoz résmentesen és tartósan rögzíteni, akkor nedvesség már nem juthat a falra, így a pincefal nedvesség elleni szigetelése elhagyható."

Úgy olvastam, a szivárgólemezt inkább csak a felső kb 1 m-en használják. Akkor gondolom alatta (is?) kell vmi víz elleni szigetelés.
Előzmény: NeomatiK (206)
NeomatiK Creative Commons License 2009.12.21 0 0 206

Azt a pogácsás lemezt drain- vagy szivárgólemeznek hívják.

Amennyire én tudom úgy néz ki a dolog, ahogy leírtad, tehát falra nedvesség elleni szigetelés, majd hőszigetelés, majd szivárgólemez. Viszont ha a szivárgólemezt sikerül egymáshoz résmentesen és tartósan rögzíteni, akkor nedvesség már nem juthat a falra, így a pincefal nedvesség elleni szigetelése elhagyható. Más vélemyének szerint a zártcellás PS hőszigetelés is véd a nedvesség ellen. Én nem akarok rossz tanácsot adni, a helyi adottságoktól is függ, mennyi nedvesség kerülhet a falra. Lehet, hogy indokolt az összes védelem, lehet hogy elég csak a hőszigetelő tábla.

A Hőszigetelés topikban többen tudnak segíteni neked.

Előzmény: zmrzlina23 (205)
zmrzlina23 Creative Commons License 2009.12.20 0 0 205
" Nincs is sok értelme betonfal mellett szigeteléstartófalnak"

nem értek hozzá, de többször láttam, hogy először szigetelés tartó falat építettek, és rá mentek a lemezek. Nem vagyok biztos, hogy folytatódott az építkezés. Mellé betonozhattak? Akkor azt hittem.

Gonolom, amit említesz, zsluzatba csak beton (már benne a vassal), aztán zsalu el, falra víz- majd hőszigetelés. Utána szokták ezeket a dombornyomott-pogácsás lemezeket tenni? Vagy megkevertem/kihagytam valamit a sorrendben?

Tudtok kb. árarányt mondani az öntött beton, zsalukő, tégla esetén, ha azonos teherviselésű kell, hogy legyen (pincére egy szint, esetleg tetőtérbeépítés)?
Előzmény: NeomatiK (204)
NeomatiK Creative Commons License 2009.12.20 0 0 204
Szerintem jobb bérelni. Ezek fém zsaluk, rögzitő elemekkel, kitámasztó alkalmatosságokkal, direkt erre a célra. Elbontani is könnyebb, megépíteni is.

gy tudom, szigeteléstartó fal mellé nem szoktak betonozni, hanem téglafalat építenek. Nincs is sok értelme betonfal mellett szigeteléstartófalnak, de szerintem egyébként sem. Nem tartom kizártnak, hogy a beton is elnyomná.

Előzmény: zmrzlina23 (203)
zmrzlina23 Creative Commons License 2009.12.20 0 0 203
Más megfogalmazásban: Inkább béreltek zsalut, vagy ácsoltok? Vagy ritkább a mixerbeton használata?

Amúgy egy szigetelést tartó fal elég erős ahhoz, h. a külső zsaluként is szerepeljen? Nem omlik össze, ha mellézúdítanak pár m3 betont, 2,5++ m magasan?
Előzmény: zmrzlina23 (202)
zmrzlina23 Creative Commons License 2009.12.19 0 0 202
"Sőt szerintem az se egészséges, hogy ha pl az alsó 90cm magas zsalu amint éppen ki van töltve betonnal, rögtön szereljék rá a következő 90cm elemet. Mert ha nem hipermassziv a már kibetonozott rész zsaluja és a felső rész rászerelésekor kicsit kimozdul"

Engem is az aggaszt, hogy kb,2,5 m magas zsalu hogyan lehet elég szilárd.

Vagy bérel az ember valami rendszert (mennyire drága ez?), vagy megoldható helyben ácsolni a zsalut (ahhoz, hogy elég erős legyen, a beleölt anyag nem lesz olcsó.

Viszont a beton akkor a legjobb, ha rövid idő alatt ki van öntve, ha jól tudom, újabb réteg öntéséig nem jobb, ha 1 óránál több telik el.

Itt Ti mit használtok inkább?
Előzmény: NeomatiK (201)
NeomatiK Creative Commons License 2009.12.19 0 0 201

Nem én vagyok a kérdezett, de az biztos, hogy 1 nap alatt nem lehet zsalut feljebb tenni.

Sőt szerintem az se egészséges, hogy ha pl az alsó 90cm magas zsalu amint éppen ki van töltve betonnal, rögtön szereljék rá a következő 90cm elemet. Mert ha nem hipermassziv a már kibetonozott rész zsaluja és a felső rész rászerelésekor kicsit kimozdul, akkor az éppen megkötés alatt lévő beton rétegei elcsúszhatnak egymáson, és akkor semmit nem fog tartani, kizsaluzáskor simán leválik. És ez végzetes körülményeket okozhat egy falazat betonozásakor, helyesebben szólva a kizsaluzáskor.

 

Igen, nagyobb gödröt kell ásni, hogy kívülről is hozzá lehessen férni szigeteléskor.

 

Ha technológiailag nem problémás, akkor lehet a nem teherhordó falszakasz más anyagból. De feltételezem, hogy körben csak tartófal van. Sőt ha van, akkor a belső tartó fal is lehet pl téglából.

 

Egyértelmű pontos választ nem tudok, de ha körben a fal betonból lesz, akkor célszerű az alap vasalását hosszabbra hagyni, hogy a betonfal vasalásával össze lehessen dolgozni. A téglafal sincs vasalással bekötve az alapba, emiatt nem szükségszerű szerintem! ez az összekötést. Viszont itt pincéről lévén szó, lesz földnyomás is, és ez döntően befolyásolja a falazat kialakítását. Egyébiránt könnyebb a falazat vasalását pozícionálni, ha az alapból kilógó vasakhoz lehet rögzíteni. Én a te esetedben összevasalnám az alapot a fallal.

 

Előzmény: zmrzlina23 (200)
zmrzlina23 Creative Commons License 2009.12.18 0 0 200
? ha választ kapnék, nagyon megköszönöm...
Előzmény: zmrzlina23 (198)
NeomatiK Creative Commons License 2009.12.18 0 0 199
Lehet hogy rosszul emlékszem és te voltál az és nem Csokis.
Előzmény: exDínó (196)
zmrzlina23 Creative Commons License 2009.12.11 0 0 198
Köszönöm az információkat és javaslatokat.

" három ütemben csináltuk (90cm magas a zsaluelem), betonpumpával szintenként 1 óra alatt megvolt egy 6x7-es pince (meg persze a zsaluzás),"
- Óránként került egy újabb szint zsalu az alsóbb fölé? Gondolom, 1 óra alatt nem lehet csúszózsaluzást alkalmazni.

"a vízszigetelést is viszonylag egyszerű felragasztani rá, bár nem könnyű"
- Annyival nagyobb gödröt emeltettetek ki tehát, hogy kívülről is lehessen a falaknál dolgozni?

Elárulnád a méretet, és a hozzá tartozó árat?

Csak tartófalakat betonoztatok, vagy körbe az egészet? Érdemes olyan megoldásban gondolkodni, ahol külön kibetonozza az ember a teherhordó falakat, és a többit (körben is) más anyagból csinálja? (Amennyiben ez esetleg olcsóbb.)

Még mielőtt a falhoz ér az ember: a vasalás kapcsolódott az alaphoz? (Abból kell, h. vas kiálljon, ahhoz kell kötni a fal vasalatát?)

exDínó Creative Commons License 2009.12.11 0 0 197

Domboldalban nem csak a talapvizet kell nézni, hanem pld a csapadékkal is számolni illik: ha megindul fentről, akkor az nagy galibát tud csinálni egy pincében...

Előzmény: zmrzlina23 (191)
exDínó Creative Commons License 2009.12.11 0 0 196

Mi nagytáblás zsaluval csináltuk a pincét:

1. három ütemben csináltuk (90cm magas a zsaluelem), betonpumpával szintenként 1 óra alatt megvolt egy  6x7-es pince (meg persze a zsaluzás),

2. be kell vibrálni, és akkor szép sima lesz a fal,

3. a vízszigetelést is viszonylag egyszerű felragasztani rá, bár nem könnyű munka :)

 

A vasalást előre a helyszínen felállítottuk, aztán körberaktuk zsalutáblával. A zsaluzás tiszta lego, bár kicsit nehezebbek az elemek :)

.

Előzmény: NeomatiK (195)
NeomatiK Creative Commons License 2009.12.11 0 0 195

Nekem nem szimpatikus a szigeteléstartó falas megoldás.

 

A zsaluköves kibetonozott és a bezsaluzott kibetonozott is jó megoldás. Ezt az utóbbi zsaluzott csupabetonfal pincét azt hiszem "Csokis" nevű fórumozó épített. Bérelt nagytáblás szerelhető zsalut és utána mixerből betöltötték a betont. Azt nem tudom, hogyan juttatták a betont a helyére, mert bizonyos szint fölött (~2méter), akkor szétosztályozódik - elméletileg, legalábbis ezt hallottam. De a gyakorlatban lehet hogy nem okoz egyáltalán gondot ez. Ha a vasalástól elfér, akkor egy csúszdát be lehet rakni, ez jobb megoldásnak tűnik.

A zsaluköves lassabban halad, viszont ebben az esetben a vasalás, zsalukőrakás emberibb léptékű.

Árban nehéz eredményt hírdetni, zsalukőből 3 sornál többet egy nap nem illik kibetonozni. 12sor zsalukő esetén 4 napig kell fizetni a munkásokat a zsalukőrakáshoz, vasaláshoz, kibetonozáshoz.

Nagytáblás zsalurendszernek van szállítási, bérleti, szerelési költsége.

Kéne tudni a pontos árakat, de első blikkre kb egálban lehet. Meg az is kérdés, hogy mennyi sajátmunkát tudsz bevállalni.

 

Aztán ha kész a pincefal, lehet nedvesség ellen (is) szigetelni.

 

De azért meg kéne kérdezni a betontelepet a vízzáróbetonról.

 

Előzmény: zmrzlina23 (193)
zmrzlina23 Creative Commons License 2009.12.11 0 0 194
"vagy jobb betonnal kiönteni" - úgy értem, tömör betonfal kell-e.
zmrzlina23 Creative Commons License 2009.12.11 0 0 193
OK. Gyanús is volt, hogy akkor minek vacakolnak annyian ilyen-olyan lemezekkel.

Akkor a kérdés, hogyan érdemes a szigetelő réteget felvinni? Sokan csinálnak szig. tartó falat, rá az anyag, aztán mögé a beton. Egy ilyen szig. tartó fal elég erős ahhoz, h. a külső zsaluként is szerepeljen? Esetleg szokás-e ilyen fal nélkül, két oldalt normál zsalut csinálni, és kívülről a betonra felvinni a szigetelést? (Nyilván szélesebb gödröt kell kiemelni.)

Egyébként, ha csak egy szint megy rá, jó-e főfalnak egy zsalukőből felfalazott, kibetonozott fal, vagy jobb betonnal kiönteni? Hogyan viszonyulnak egymáshoz ezeknek az árai? (Sokat nézelődtem utána, de elég eltérő adatokat találtam).

Tudom, terveztessem meg az egészet. Meg lesz majd, de előtte feltétlenül szeretnék egy körülbelüli kalkulációt készíteni, és a lehetőségeket felmérni.

NeomatiK Creative Commons License 2009.12.11 0 0 192
Szerintem nem. Mert valamennyi nedvességet az is beszív tudomásom szerint. Mindenesetre ha vízzáró betonból csinálod és még plusz védelmet (pl. kenhetőszigetelés, drain lemez, bitumenes lemez) is teszel a nedvesség kizárására, az csak jó lehet.
Előzmény: zmrzlina23 (191)
zmrzlina23 Creative Commons License 2009.12.10 0 0 191
Sziasztok,

lejtős, domboldalon tervezem pince építését (leendő 1 szintes ház alá). A domb miatt a talajvíz szintje messze mélyebben van.

A kérdésem: az említett bitumenes lemezes, stb. (víz)szigetelések kiválthatóak-e
vízzáró betonnal?
zkg Creative Commons License 2009.10.25 0 0 190

www.penetron.hu

 

talán, de nem biztos...

 

üdv!

Előzmény: Tomi6969 (189)
Tomi6969 Creative Commons License 2009.10.25 0 0 189
Sziasztok.

Pince vízszigeteléssel kapcsolatban szeretnék kérdezni.

A kőművesünk egy Akrilex nevű folyadék hozzáadásával vakolta a pince pincefalazó elemből készült részét (az aljzattól számítva kb 80-90 cm). A pince aljzat betonja is kapott ebből az anyagból, és így a vakolat magasságáig nem szabad ugye átengednie a vizet. Pár napja vettem észre, hogy a vakolat a falon megrepedt, megkopogtatva kong, és megnyomva érződik hogy elvált a pincefalazó elemtől, tehát GOND van. Kérdésem konkrétan az lenne, hogy ilyenkor milyen lehetőség van?
Leverni, szétverni az egészet???

Ki milyen TUTI befutó módszert tud egyébként a pince szigetelésére?

Előre is nagyon köszönöm a hasznos tanácsokat.

Üdv
Tamás
nanomat Creative Commons License 2009.10.22 0 0 188
Nézzetek be ide: http://www.starmax.5mp.eu

Házépítés, hőszigetelés, térkövezés, burkolás, felújítás, ...
Eddy N Creative Commons License 2009.10.20 0 0 187
Ja, most látom, hogy lehet, hogy már nem is aktuális a dolog.
Előzmény: Eddy N (186)
Eddy N Creative Commons License 2009.10.20 0 0 186

Ha teljes pincéd lesz, akkor nem úszod meg a fal körüli kiásást, oda is kell a bitumenes szigetelés, ha már a többi helyre azt teszel. Folytatólagosan, egymást átfedve kell feltenni. A vízszintes és a függőleges sík hogyan fog találkozni?

A drain-lemez témát nem árt körbejárni. Nekem is először szigetelésvédő lemezt akartak eladni felületszivárgó lemezként. A kettő közt annyi a lényegi különbség, hogy előbbin a pogácsák (dudorok) befelé vannak, és a pince vízszigetelésének a mechanikai védelmét látja el. Utóbbin a pogácsák kifelé vannak, és rákasírozott geotextília van. Ez az, ami képes elszivárogtatni a vizet.

 

olvas0 kérdésére válaszolva: nem, talajvíz ellen nem véd, ez nem hermetikusan zárt burok.

Ahogyan a neve is mondja: elszivárogtatja a nedvességet a faltól, az lefolyik a draincsövezett kavicságyba. Enélkül nem sokat ér feltenni a lemezt. Annyira azért nem olcsó.

Az agyag valóban nem túl szerencsés ide. A helyes kialakítás az lenne, ha a pince padlószintje alá kb. 20 centit lenyúlna a lemez, itt kb. 40-50 cm széles, 30-40 cm magas kavicságy, benne draincső (pl. bekötve egy drain alagútba, persze megfelelő lejtéssel). A draincső mindenképp a padlószint alatt legyen! Felette én nem tölteném vissza az agyagot, hanem keverni kéne egy kis sóderrel, homokkal, hogy javítsd a vízáteresztő képességét (a kavicságyat természetesen alul-felül geotextíliával körbe kell venni!). Szerencsés esetben a pincefal hőszigetelésére lehet felerősíteni a felületszivárgó lemezt, ami így remekül megáll, amíg visszatöltöd a földet.

Tényleg, hőszigetelés nem lesz a pincén? Mire fogod használni az ottani helyiségeket?

 

 

Előzmény: GuMiSZu (184)
olvas0 Creative Commons License 2009.10.17 0 0 185
üdv, ez a pogácsás lemez akkor is megvéd ha a talajvíz feljön?
Előzmény: -carcass- (167)
GuMiSZu Creative Commons License 2009.08.27 0 0 184
Köszi a választ... drainezni nem tom hova fogok tudni, majd megálmodom :)

Másik kérdésem lenne :)

A pince egyik fala elég necces helyen van, és oda nem fogok tudni +0,5m szélességet kitermeltetni a markolóval (szomszéd) oda, az esetleg jó megoldás lehet, ha a zsalukő mögé mielőtt megépül kitekertetem a drain lemezt függőbe megál majd valahogy. És ahogy rakja a kőmíjes a falat 4 soronként benyúlok ecsettel etc, és kenhető szigetelést kenek a zsalukőre... máshogy nem tudom megoldani sajna, ér az valamit mert ugyi mögötte lesz a drain lemez, tehát max alulról párát kaphat vizet nem nagyon.
Sajna nem sok lehetőségem van másra, és nem ártana, ha nem esne be az eső a pinecébe :) a pince problémás része felett járda lesz, tehát, onnan még el tudom a vizet vezetni máshova plusz épület is van ott...
vagy oda akkor mindenképpen szigetelésvédőfal kellene -->pénz
Előzmény: -carcass- (183)
-carcass- Creative Commons License 2009.08.21 0 0 183
Kérdés, ha ilyet rakok a szigeteléshez, és a kitermelt földet raknánk vissza agyagos eléggé akkor az elég lenne? vagy drainezni is kell még így is, a lemezt kicsit lejjebb engednénk, mint a pince belső szerelőbeton szintje 10cm-el...
Figyu a drén azért kell, mert csökkenti a talajvíznyomást, ami a falat éri.Az agyag alapvetően szar talaj, szar bele alapozni, főleg ha kövér agyagról van szó.Elég sok vizet fel tud venni, megduzzad, iszonyat kötött lesz az egész.Nem tudom, hogy a drén ezen mennyit segítene.Félek semmit.
Egyéb esetben a felületszivárgót szokták kívülre rakni és az érintkezik közvetlenül a talajjal.

Másik érdeklődésem : hogy tudok a pincébe fényt vinni? :D az angolaknáról mindenki lebeszél (és még drága is) a járható üveg az megfizethetetlenűl drága... ~120E/nm

Esetleg zsákban, ha az előző kettő nem jön be.;-D
Olyan pincéd van, ami totál bent van a földben?Az elég fura.Rajzot tennél fel esetleg?
Amúgy én sem javaslom az angolaknát - de csak azért, mert annak a vizét valahová el kell vezetned.Ha meg tudod azt oldani, akkor nosza.
Előzmény: GuMiSZu (180)
GuMiSZu Creative Commons License 2009.08.21 0 0 182
Hát, nem olcsó. és ha már járható üveget vennék, akkor nem kellene Solartube, most nézegetem, a járható üvegtégla dolgokat,csak még nem tudom, hogy kivitelezhető-e...
:(

azért köszi
Előzmény: AgyatlanPistike (181)
AgyatlanPistike Creative Commons License 2009.08.21 0 0 181

Szia!
 
Én ugyan semit nem értek e témához, de megnézted pl. ezt, hogy átalakítható-e pincéhez? (tudom, tetőre készítik, de ha esetleg úgy alakítod ki a befogadó részét, vagy ezt feded le járható üveggel...)

 

Mondjuk éppen ez sem túl olcsó.

 

De az is lehet, hogy az egész hülyeség, amire gondoltam, és még drága is  :)

 

I.

Előzmény: GuMiSZu (180)
GuMiSZu Creative Commons License 2009.08.21 0 0 180
Szia!

A jövő héten kezdjük az építkezést.
Megnéztem amit mondtál, és találtam is rá anyagot remélem :)
A pince ugye zsalukőből lesz, erre menne rá GV35-GV45 ös szigetelés, majd erre
"TERRAPLAST PLUS S8 nagyszilárdságú HDPE felületszivárgó" nem tudom, hogy ez jó minőségű-e, de megtapiztam és nem volt rossz, bár nem nagyon puhus gumi, hanem műanyagos, és a pogácsák se túl nagyok.

Kérdés, ha ilyet rakok a szigeteléshez, és a kitermelt földet raknánk vissza agyagos eléggé akkor az elég lenne? vagy drainezni is kell még így is, a lemezt kicsit lejjebb engednénk, mint a pince belső szerelőbeton szintje 10cm-el...

Másik érdeklődésem : hogy tudok a pincébe fényt vinni? :D az angolaknáról mindenki lebeszél (és még drága is) a járható üveg az megfizethetetlenűl drága... ~120E/nm

Előre is köszi, ha tudol akkor gyorsan válaszolj, mert meg kellene vennem az anyagokat :D

Köszi a segítséget

Üdv Gumi
Előzmény: -carcass- (176)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!