Akkor minden úgy történt, ahogy történnie kell itt a dolgoknak. :D
Utaztam én már 9 személyes mikrobusszal kb. 13-adik utasként a csomagtartóban a ronggyal leterített pótkeréken is... :D
(El kellett mennem egy érkező magyar turistabusz elé a montenegrói határ közelébe. Shkodra-ból kellett a Grilë-i körforgalomig, azaz a magyar busszal való találkahelyig utaznom így. :D)
Sikeresen megnéztük Beratot. A kisbusz a Plepáról indult. Negyedórával később indultunk, mint a publikus menetrend, de bő egy óra alatt ott voltunk, mert csak ott állt meg, ahol volt fel- és leszálló. Vicces volt, hogy miután a busz megtelt, a sofőr megjelent még négy utassal. Előszedett egy műanyag hokedlit, egy plüss puffot, illetve egy ládafélét. Az utasok leültek a sofőr mellé, illetve az első sor elé. A negyedik utas ÁLLVA utazott. Érdekes élmény volt, de minden flottul ment. Az utolsó busz vissza Durresbe 15.40-kor jött vissza a menetrend szerint, az meg 10 perccel hamarabb indult. Berat megért egy napot, nagyon különleges hely!
Én úgy tudom, hogy a Durres-i nagy buszpályaudvarról (a vasútállomás mellől) indul néhány busz Berat-ba, de erre azért ne vegyél mérget.
Másik variáció, hogy a Tirana-Berat autóbuszok közül jónéhány megáll Plepa-ban (ez a kisebbik Durres-i buszpályaudvar, Durres és Golem határán az autópálya híd alatt).
Harmadik variáció: bemész Durres-ból Tiranába busszal (nagyon gyakran indulnak buszok, meg furgonok), és onnan a Tirana-i nagy buszpályaudvarról indul egy csomó busz Berat-ba. Ezt a menetrendet itt találod, a 27-est kell nézni:
Remélem, nem minősítik a moderátorok reklámnak (ha mégis, akkor elnézést tőlük), mert tényleg hasznos azoknak, akik Albániába szeretnének utazni.
Annak idején 2005-ben (azaz 17 évvel ezelőtt!) ezen útikönyv első kiadásával a kezemben érkeztem életemben először ide Albániába, az akkori viszonyok között az útikönyv nélkül sokkal nehezebb lett volna. Most meg az ötödik, frissített, naprakész kiadás jelent meg...
Albánia napról-napra változik (szerencsére általában pozitív irányba), így Tibor aktuálisra frissítette az útikönyvét, mint ahogy az előző kiadásoknál is.
Térképboltokban, és ezek webshopjaiban már kapható Magyarországon.
Nis után Prishtina felé ugyan kátyús az út, de javítják. Olyan 70-80 km a rossz szakasz. De nem vészes, sokan járnak arra. Most a javítás miatt néhány helyen lámpával oldják meg a forgalom zavartalan működését az éppen javítás alatt lévő szakaszokon, ez kb. 1 óra késést jelent a normál menetidőhöz képest.
Ha gyorsabban akarsz jelenleg ideérni Albániába, akkor (ha bevállalod a kerülőt, és emiatt a többletköltséget üzemanyagban és autópályadíjban), akkor tényleg jobb megoldás lehet a Szerbia-Macedonia-Koszovó-Albánia útvonal. Az végig jó út, és gyors is. Csak akkor visszafelé sem fogsz tudni menni direkt a Koszovó-Szerbia útvonalon, hanem ugyanúgy menj hazafelé is, ahogyan jöttél.
Sziasztok! Durresbe szeretnénk menni autóval. Melyik útvonalat ajánljátok? Én Szerbia-Koszovó-Albánia útvonalat néztem. Illetve Szerbia-Macedónia-Koszovó-Albánia útvonalat, viszont ez hosszabb az előzőnél. Viszont aggódom, hogy Nis után Pristina felé jó e az út, nem kátyús e. Tud valaki infot adni, hogy milyen az út minősége ott és egyébként végig? Köszönöm!
Shkodra körül Shiroka es Tarabos , utóbbi szép túra.
Városban a belváros, azon kívül Fisi Grill étterem.
Nekem átjött Shkodra hangulata, érdemes este is egy sétát tenni, némely helyeken, minta harmadig világbeli országban járnánk, én szerettem, de van, aki menekül ettől 🤣
Először is ne haragudj a "nyelvtannáciskodásért", de az a város itt Albániában NEM "Dürres", hanem Durrës!
(Az albán ABC-ben az "e" betű fölötti kettőspont, azaz az "ë" betű, a magyar "ö" betűnek felel meg de néha (inkább sokszor) elharapva ejtik, így nagyjából ennek a városnak a nevét magyarul "Dúrsz"-nak kell ejteni, az "r" és az "sz" között egy alig hallható, nagyon rövid "ö" hanggal.)
Tényleg nem bántásból írtam, de az albán sem fog megérteni.
Szállásban kiscsoportnál (néhány főnél) a booking.com szerintem verhetetlen. Ott vannak értékelések, minél több értékelés van, és minél jobbak az értékelések, annál jobb a szállás. Látsz mindegyik szállásról képeket is, meg a térképen látod, hogy hol van az adott szállás. (Az már egy más kérdés, hogy nagy csoportoknak - 25-60 fő - a booking már nagyon korlátozottan alkalmas foglalásra, ott jövünk képbe pl. mi a feleségemmel. Ezek egyedi alkuk kérdése, stb., stb.)
Egy jó tanács: Ha a bookingon nézelődsz, akkor Durrës esetében a kikötőtől délebbre (az első kis mólótól délre) keress szállást, mert az a világ minden tájára igaz, hogy a nagy kikötők környékén a víz nem éppen tiszta.
Ha apartmanban gondolkodtok, akkor az airbnb is szóba jöhet.