Csak úgy nagy általánosságban rühelli a kutyákat, kutyatartókat, nagyon szigorú (eszetlen) helyi rendeletet hozatott. Továbbá nem egy olyan cikk jelent meg a kerületi újságban, ahol pl. a bűnözéssel kapcsolatban egy mondatban voltak a piti tolvajok, zsebmetszők és kutyasétáltatók. Kerestem vadul a www.kutya.hu archívumában, mert ők is lehozták a cikket, de nem találom :(
Farkasok általam is nagyra becsülve (jah, bár mely állatok nem... :) Ha tényleg igaz, hogy kezdenek Magyarországra visszatelepülni, akkor viszont én elkezdek aggódni :( Merthogy sajna az állatvédelmi törvényt az olyan "emberek" tartatják(?) be, mint pl. Újpest polgármestere :(
Eegen, ezekről értesültem... Rendben van, maradéktalanul egyetértek az állatkerti állatok jólétének a biztosíttatásával... Bár, ha jól hallottam, akkor éppen az esetenként majdnemhogy túlzó követelmények gyakorlatilag csődhelyzetbe hozzák a hazai állatkertek egy részét (vagy tán a zömét... netán mindegyiket is). És "persze" a "megoldás" az, hogy átépítések helyett elaltattatják az állatokat (ha szerencséjük van, akkor humánusan...)
:-(((
De mondjuk az állatkerti állatoknál sokkal-sokkal nagyobb populációt képező egyszerű háziállatok jólétére vonatkozó végrehajtási utasítás nincs, és aligha készül (inkább hisztit keltenek az "emberevő" kutyák miatt, mintsem a veszélyes állatokéhoz hasonló feltételek előzetes bemutatása után adnának ki egy-egy tartási engedélyt... Különben is, régi mániám, hogy miért nem kell jogosítvány az állattartáshoz, tanfolyammal, vizsgával stb., és persze büntetéssel a szabálytalankodóknak... Eh, na mindegy, bocs az offért!)
Gondolom, egyetlenegyszer, és max. 10 ezer forintos nagyságrendben...
Azt például nem igazán vettem észre, hogy a kutyatartás sokszor rémes körülményei változtak volna, és megbüntettek volna valakit azért, mert nem megfelelő ólban tartja a kutyáját, esetleg nem ad neki vizet...
De ez már messze vezetett a farkasoktól... És hogy ne legyek teljesen off: kicsit szkeptikus vagyok azt illetően is, hogy ha a farkasok visszakerülnek Magyarországra, meg lehet-e oldani a megfelelő védelmüket. Félek, aligha..
Ami a részleteket illeti, nem is az Állatvédelmi törvénynek van gyakorlati szerepe, hanem a különböző végrehajtássy rendeleteknek. A törvény leginább csak általáns elveket fogalmaz meg, továbbá felhatalmazást ad a végrehajtó hatalomnak végrehajássy rendeletek meghozatalára.
Ebben az esetben természetesen más a helyzet. Valószínüleg egy darabig tsak követnék, és mikor már meggyőződtek arról, hogy eltsigázott személyről van szó, nekiesnének...
A korabeli emberek pedig rusnya irigyek voltak. Miért is kellett nekik az egész nyáj, miért nem voltak képesek nagyvonalúan lemondani egy egy hulladék jószágukról a farkasok javára, cserébe és hálából a farkastól eredő kutyákért?
(Ha meggondolom, hogy a "semmire-sem-jó, csak éhes-és-kedves" téli vadmadárkáimnak naponta 1 kiló magkeveréket, fél kiló mogyorót, és 10 deka mazsolát pakolok ki... hogy föl ne forduljanak... ma éppen utánaszámoltam... De akkor is!!! Hadd éljenek!)
Monthy,igazából én sem tudok észérvekkel szolgálni hogy miért ne támadtak volna meg embert,de igy van,és épp ez a csodálatos bennük: megtehették volna,de nem tették.
A farkasok ösztönösen kerülik az embert,mert félnek tőle.
Jó,nyilván,ha egy kölykeit védelmező anyaállatot sarokba szoritasz,nyilván hogy támad,de ilyen "Kőszivűű ember fiai" jelenetek soha nem játszodtak le a valoságban. (a 120-egynéhány egyed üldözi a korcsolyásokat szibériában,ésatöbbi....) Se az alaszkai aranyásós filmeket oly izgalamssá tévő farkasfalka támadások...
Például ez is egy alapvető különbség a farkas és ember természete között: nem él vissza a hatalmával,nem akarja fitogtatni az erejét,bár lenne mit....
A farkas megtámadott e embert kérdésről: Tippem az, hogy normális körülmények között nem. Azonban táplálékhiány esetén, mondjuk 5 ezer évvel ezelőtt miért ne támadott volna meg egy magányos embert egy nagyobb falka?!
Teljes mértékben egyetértek a cikkben leírtakkal. És csak reménykedni tudok abban, hogy tényleg sikerül majd megtalálni azt az egyensúlyt az emberek szemléletében, hogy végre ne tekintsék megátalkodott ellenségnek a farkasokat, viszont nem is jön divatba annyira, hogy haza akarnák vinni dísznek.
Azt viszont imádnám, ha egy méretes rezervátumban élhetnének Magyarországon, ahol illő távolságból lehetne őket figyelgetni.
Milyen jó volna, ha megmaradnának! Ha lehetne biztosítani nekik azt a szigorú védelmet, amit megérdemelnek... Ha volna olyan szervezet, amelyik megfelelő PR-t is tudna biztosítani a számukra, hogy végre megtörjön a temérdek tévhit ereje, ami övezi őket...
(Csak nehogy átessünk a ló túlfelére, és az emberek egy része háziállatot akarjon belőlük faragni... Mert azt nagyon nem kéne. Szerencsétlen szánhúzó kutyákat is hagyni kellett volna békén, hogy tegyék a maguk dolgát, mint évszázadokon keresztül. Nagyon nem jött be a szobakutya feeling ezeknek a kevéssé domesztikált kutyáknak. Bocs, ez már OFF.)
Szerencsére azért vannak bíztató fejlemények is. Pl. Magyarországon néhány évtizede egyáltalán nem volt farkas (keményebb teleken ugyan néha fel-feltűntek a Dél-Dunántúl erdős területein), de a 80-as évek közepe óta megindult valami spontán visszahonosodás-féle az ország északkeleti részén, pl. az Aggteleki Nemzeti Parkban.
OFF
Épp most küldtem egy levelet!
Ami pedig a portált illeti, hát az elég lassan készülget. Alig van rá időm. De ha minden jól megy, karácsony és újév között valamivel több szabadidőm lesz (ha ez egyáltalán lehetséges), és akkor be tudom fejezni... Ha valami véleményed van, írd meg!
ON
Stimmel. És, szerintem - sajnos - esély sincs már arra, hogy a farik a maguk természetes életterében ismét elterjedjenek. Hiszen már alig van néhány megfelelő élethely a számukra. Marad a rezervátum (remélem).
Hogy honnan ered az emberek félelme a farkasoktól?
Hosszú történet.... a kezdetek kezdetén még harmoniában élt ember és farkas,kölcsönös tisztelet és versenz jellemeyte a két faj viszonyát, pl a monda szerint Róma alapitóit is egy farkas nevelte fel. (Romulus és Remus)
A konfliktus jelei a két csucsragadozo között a mezőgazdaság rohamos fejlődésével és terjedésével kezdtek mutatkozni: a közhihedelemmel ellnetétben nincs olyan riport,ami egy egészséges farkas emberre támadásárol szolna.Soha nem támadtak emberre. Ami mégis a farkasok ellen hangolta a közhangulatot,az az állattenyésztés volt: az emberek juhnyájai szinte mindehol ott voltak,könnyen,biztos élelemszerzési lehetőséget biztosittoak a farkasoknak,hisz egy tehenet/birkát/disznot könnzebb volt leteriteni,mint egy gyors és erős szarvast vagy más természetes zsákmányállatot. Ez nyilvánvaloan nem tetszett a gazdáknak,és nyájaik ( "maguk") védelmében irtani kezdték a farkasokat. Ez a harc a századok során az emberiség kulturájának szinte részévé vált,ezért nincsenek pozitiv "farkas-hősök" a gyerekmesékben. (ezek a mesék nem a 20dik században keletkeztek) Persze itt még a paraszt nem helikopterről lőtte a farkasokat,bizonyos szinten fair play volt az emberek és a farkasok közti harc (=a farkasok üldözése.ők soha nem támadtak vissza)
De hát változnak az idők,és a technika fejlődésével egyre gyorsabb ütemben folyt a vérengzés,és ezáltal az állatok is rohamos ütemben fogyatkoztak., pl az usában 50 állambol 48ban kiirtotték éket,Oregonban és Minesotában is csak azért maradt fent egy elenyésző kis populáció,mert északon Kanadával határosak,és onnan ujra és ujra le tudott jönni pár egyed,hogy fenttartsa a fajt délen.
Most védett faj lett,és ismét gyarapszik a faj,de a gond ott van,hogy hiába neveltek fel X egyedet a rezervátumban,hogyha egyszerűen nincs hova szabadonengedni őket. (ez egyébként általános probléma)
Szerintem a közvélemény mostmár (hála a természetfilmekek meg a könyveknek) kezd feléjük fordulni,sőt.
Mondtam újjat?
Imádom a farikat!!! Csodálatos, nagyszerű állatok, fantasztikus a falkán belüli kapcsolatrendszerük, a kommunikációjuk. Az emberek velük kapcsolatos előítélete egy gyomorforgató baromság volt évszázadokon keresztül. Etológusok bebizonyították, hogy ha anno a farkasból nem lett volna kutya, akkor az ember legalábbis nehezebben állt volna két lábra, így nem szabadult volna fel a keze stb. De jött a fari, ő négy lábon maradt, elintézte a vadászatnak azt a részét, amihez ez a testhelyzet volt célszerű, így az ember elkezdhette használni a kezeit.
Éppen emiatt - is - borzalmas szégyene az emberiségnek az, amit ezzel a remek állattal művel(t).