Keresés

Részletes keresés

vérslapaj Creative Commons License 2006.05.19 0 0 2752

"az új kormány akármilyen is nem illik kamatemeléssel fogadni."

Egyetértek, ez 2002-ben is hiba volt.

 

"Elvileg arra vartunk hogy a valasztas utan azonnal jon egy - es most mar nem csupan a cirkuszba valo retorikai elkotelezettseg - hanem egy azonnali fajsulyos fiskalis restrikcio. Most mar lathato hogy abbol nem sok lesz."

 

Hát én nem így látom. A "válaszás után azonnalra" reálisan nem lehetett számítani, a piac is hagyott időt. Szerintem most inkább az látható, hogy lesz valami.   

 

Összességében azt mondom, hogy a kormányprogramig ne változtassunk a kamatszinten, mert az alapvetően új helyzetet teremthet. Mást ne mondjak, egy élelmiszer áfa emelés inflációs hatását valahogy kezelni kell.

 

Tehát: tartás

 

Mintha valahol azt olvastam volna, hogy a jegybank a hétfői kamatdöntést már a promt lépések ismeretében hozhatja meg. Ez igaz lehet?

manhattan Creative Commons License 2006.05.18 0 0 2751

Mivel azt hittem hogy a jovo heten lesz ules amire nem tudtam volna sehogy se elkeszulni - de mivel most van es nincs nagy info kiesesem - igy megis beszallok az ajanlasba.

 

A helyzet ketsegkivul mind objektiv mind szubjektiv oldalrol lassan lepesre kenyszerit.

 

Szubjektiv oldal: Elvileg arra vartunk hogy a valasztas utan azonnal jon egy - es most mar nem csupan a cirkuszba valo retorikai elkotelezettseg - hanem egy azonnali fajsulyos fiskalis restrikcio. Most mar lathato hogy abbol nem sok lesz. Mikozben nemzetkozi tendenciakrol beszel a vilag, addig itt a VMT-ben megjegyeznem, hogy a piaci volatilitasnak megvan az a sajatossaga hogy a leggyengebbeket veri a legjobban. A bux-buborek pukkadt egyet. A lelektani hatarig bekovetkezo arfolyamgyengulesekkor a lathatatlan kez egyre rovidebb ideju sikereket er el a 265 ala nyomasi harcaban. All in all, a megerdemelt korrekcio mintha visszavonhatatlanul bekovetkezett volna.

 

S akkor tovabbra is varunk a bazi nagy fiskalis korrekciora ami majd egycsapasra rendbe rak minden negativ kockazatot. Na e scenariora mara null eselyt latok. Mintha beerett volna a kerdes, hogy mire varunk meg?

 

Objektiv oldalrol: USA prime rate egyre fenn, az euro-rol a kiszivargo hirek egy 50bp-s egybeni emelest se zarnak ki.

S akkor itt van az infla jelentes. Aminek eddig megvolt az a sajatossaga, hogy az MT a (lefele iranyulo) bonus kamatokat ekkor osztotta ki. Azaz a meglepetes effektust jatszotta (a legkonnyebb kommunikacios gyakorlattal).

Ehelyett jatszhatna az elokeszitett effektust, amit pl. a fed meg ecb is jatszik.

De erre ez az MT ossztetelenel fogva alapvetoen keptelen.

 

Vegulis az ajanlasom a TARTAS. Mivel az infla kilatast nem ismerem, igy csak arra hagyatkozhatok, ami lathato: a piacok meg birjak valahogy cernaval a kockazatokat. A kormanyprogram majus vegen jon es akkor tiszta kep lesz. Addig meg ugy tunik, hogy kvazi stabil marad a helyzet.

Mivel azonban mind a kulso mind a belso tendenciak egyre konkretabban mutatnak a jelenlegi status quo fenntarthatatlansagara, igy nekem semmi gondom nincs egy 25bp-s emelessel. De nem tobbel mert akkor az a reszvenypiacot szetverheti ami tovabbi F/X outflowt - es arf. gyengulest generalhat.

Azonban ez utobbi elgondolast most csak megfontolasra ajanlom de nem dontesre.

gyrk Creative Commons License 2006.05.18 0 0 2750

kezd izgissé válni a helyzet. alapvetően ugyen túl nagy változás nincs. amíg a piac kitart a forint mellett, addig emelni nem szükséges. elvben továbbra is áll az őszi határidő, gyurcsány kiigazításokat meg reformokat ígérget. ezt lehet, hogy el is hiszi őszig a piac.

a másik fontos tényező a "járai bosszúja" lehet, ha lesz, ő meg még három montan tag jövő tavasszal lelép, aligha valószínű, hogy nem gyurcsány-oldali jelöltek lesznek helyettük. szóval erős kormánytámogatottságú és kormányt támogató montan jöhet létre. sztem fennáll annak a veszélye, hogy zsigáék amúgy előre beemelik a kamatot, bár ez most nagy hülyeség lenne. az új kormány akármilyen is nem illik kamatemeléssel fogadni.

szóval szerintem egyelőre tartsunk. amíg még megtehetjük.

Előzmény: rosencrantzhu (2749)
rosencrantzhu Creative Commons License 2006.05.18 0 0 2749
Kedves tagok,

akkor hát ülés van!

Nem szeretném senkibe belebeszélni a rögeszméimet, de inflációs jelentés van, ami gyakran meglepetéseket tud okozni a döntésekben. (ahogy mondani szokták: meglepetésre számítok, hehe)

Szóval ugye vannak itt csúnya magas (mostanában kicsit eső, de ez az előrejelzésben aligha szerepel) olajárak, gyengébb Ft, gyorsabb bérkiáramlás, vártnál kisebb áfa-hatás (mondjuk ez kevésbé számít) --- ezek mellett bizonyára emelkedni fog az előrejelzés.

Kérdés, mennyire. És az is kérdés, mennyire érdekel ez bárkit is, hiszen az újabb áfa-változások úgyis szétverik az egészet. Szóval növekvő inflációs kilátások + nagy piaci és még nagyobb politikai bizonytalanság. Viszont az elemzők nem számítanak emelésre - még.

Na szóval lehet okosnak lenni, mert én nem vagyok.
_gergo_ Creative Commons License 2006.05.18 0 0 2748
"A Tanács következő kamatmeghatározó ülését 2006. május 22-én tartja..." (az ápr. 24-iki ülés röv. jegyzőkönyvéből)
manhattan Creative Commons License 2006.04.28 0 0 2747
Mint mindig, most is felajánlom a kollega úrnak, hogy a következö ülésig gondolja át a dolgot.

Ennek most azért is van több jelentösége mint eddig, mert - szégyellem de megint megtörténik - hogy nem tudok azon résztvenni. Kell tehát a tömeg.
Előzmény: krz (2743)
Costals Creative Commons License 2006.04.26 0 0 2746

Lassan többen lesznek a talikon az ex-tagok, mint a rendesek :)

 

Előzmény: rosencrantzhu (2745)
rosencrantzhu Creative Commons License 2006.04.26 0 0 2745
felkérem manhattan HR-főnök urat, ismertesse, mikor, milyen formában lehet pótolni azokat, akikat amúgy nem lehet pótolni. hüpp-hüpp.
Bocicsoki Creative Commons License 2006.04.24 0 0 2744

sokszoros off

Pedig VMT nelkul meg csak-csak ki lehet valahogy huzni, no de makro nelkul? :-))

Előzmény: krz (2743)
krz Creative Commons License 2006.04.24 0 0 2743

semmi kulonos, mar regota erett a dolog. kicsit (nem is olyan kicsit) kiesett a makro az eletembol, annak meg nincs igazan ertelme, hogy vagy elkessek, vagy egyszavas ajanlasokkal csatlakozzak a tobbseghez.

 

de talizni jarok tovabbra is szivesen ;)

 

Előzmény: rosencrantzhu (2742)
rosencrantzhu Creative Commons License 2006.04.24 0 0 2742
ejnye. hát ez nagyon sajnálatos.

lehet tudni valamit az okokról, lebeszélési esélyekről? :)
Előzmény: krz (2741)
krz Creative Commons License 2006.04.24 0 0 2741

gratulalok, elnok ur, es egyben szeretnem bejelenteni, hogy ezennel lemondok vmt-tagsagomrol.

 

a partvonalrol azert drukkolok mayd tovabbra is ;)

 

Előzmény: rosencrantzhu (2740)
rosencrantzhu Creative Commons License 2006.04.24 0 0 2740
Azt hiszem, újfent elégedetten dőlhetünk hátra, hogy a fantasztikusan hatékony szellemi erőfeszíteinket kipihenhessük.

"Közlemény a Monetáris Tanács 2006. április 24-i üléséről

A Monetáris Tanács a gazdasági és pénzügyi folyamatokat áttekintve változatlanul hagyta a jegybanki alapkamat 6%-os szintjét.
A Monetáris Tanács értékelése szerint a korábbi hónapokhoz képest 2006 első negyedévében egymással ellentétes hatású változások történtek az inflációs kilátásokat meghatározó folyamatokban. Az infláció várható alakulását kedvezően befolyásolja az inflációs várakozások mérséklődése és a piaci szolgáltatások inflációjának határozott csökkenése. Ezzel ellentétes befolyást fejthet ki az árfolyam korábbinál gyengébb szintje és az importált infláció emelkedése.
A forint árfolyamának március elején bekövetkezett gyengülése – ha a gyengébb szintje tartósan fennmarad – a monetáris politika számára releváns horizonton számottevő inflációs nyomással járhat. A magasabb infláció felé mutató kockázatokat erősíti a nemzetközi piacokon az olajárak újabb növekedése is.
Másfelől a márciusi inflációs adatok megerősítik azt a hosszú távú kilátások szempontjából is kedvező tendenciát, mely a piaci szolgáltatások inflációjának csökkenésével az év elején indult meg. A Monetáris Tanács e folyamat tartósságát illetően alapvető jelentőséget tulajdonít annak, hogy a gazdasági szereplők a munkapiacon is alkalmazkodjanak az alacsony inflációs kilátásokhoz.
Összességében a Monetáris Tanács úgy ítéli meg, hogy a korábbiakhoz képest felerősödtek a magasabb infláció irányába ható tényezők, ugyanakkor az ellentétes irányú makrogazdasági hatások miatt jelenleg nem indokolt a kamatszint változtatása. A Monetáris Tanács fokozott figyelemmel kíséri az inflációra ható folyamatokat és készen áll megtenni azokat a lépéseket, melyek biztosítják az árstabilitás fenntartását.
A Monetáris Tanács a parlamenti választásokat követően ismét fontosnak tartja leszögezni, hogy a magyar gazdaságban az egyensúlyi kockázatoknak végső soron a költségvetés magas hiánya a forrása. Ezért a megalakuló új kormány részéről elsősorban a költségvetési kiigazítás iránti elkötelezettségre, és ennek alapján mihamarabb konkrét intézkedésekre van szükség. Az új kormány akkor tud leginkább hozzájárulni a magyar gazdaság hosszú távú stabil növekedéséhez, ha hiteles konvergencia program végrehajtásával teremti meg a fenntartható fiskális pozíciót.
Az ülés rövidített jegyzőkönyve 2006. május 12-én 14 órakor jelenik meg."
rosencrantzhu Creative Commons License 2006.04.24 0 0 2739
Miután úgy sejtem, krz kartács talán még a tegnapi görbe estét pihenheti ki, meghozom a döntést.

Tartás. (6%)

Indoklás: a szokásos.
Utalni az inflációs cél tarthatóságára (megjegyzem, vannak itt is bizonytalan tényezők: árfolyam, olaj, bérdinamika, de a szolgáltatások szépen jönnek lefele), a globális tőkepiaci környezet bizonytalanságára való tekintettel az óvatosságra, az új kormánynak sok szép megszorítást kívánni stb.

vérslapaj Creative Commons License 2006.04.24 0 0 2738
tartást javaslok.
gyrk Creative Commons License 2006.04.24 0 0 2737
egyelőre tartás szerintem is. a kormányprogram kihirdetése előtt csak akkor lehet emelni, ha valami nagyon nagy gáz jön külföldről.
skonto Creative Commons License 2006.04.24 0 0 2736
Konnyebbseg h egyertelmu eredmeny szuletett - igy kicsit kisebb a bizonytalansag, remelhetoleg hamarabb jelentik be a prudens gazdasagpolitikai intezkedeseket. Egyetertek azzal h kivarjunk = tartsunk.
Törölt nick Creative Commons License 2006.04.24 0 0 2735
En is a tartasra voksolok. Egyelore varjunk, mi sul ki ebbol.
rosencrantzhu Creative Commons License 2006.04.23 0 0 2734
Huhh, a héten még gondlkodtam, hogy sértheti-e a kampánycsendet a tanácsülés, aztán megállapítottam, hogy nem igazán, de mégis elfelejtettem meghirdetni az összejövetelt.

Köszönöm manhattan kartács éberségét, és javaslatát, és egyúttal tovább noszogatom a tagokat, hogy hétfő 10.00-ig tegyék meg tétjeiket.
manhattan Creative Commons License 2006.04.23 0 0 2733
Mi ez a tömegérdektelenség a rendes ülésünk iránt?
Én mindenesetre javaslok, hogy ne legyen érvénytelen az ülés.

Szóval: proaktiv vagy reaktiv? Ez a kérdés már lassan fél éve. A piac az elmúlt hónapban is ingadozott e téren, a külföldi áp állomány megroggyant 140 md-dal ápr. 11-re, hogy aztán megint felépüljön. A piaci hozamok a múlt hónapi proaktiv várakozások után most "feles" várakozásban vannak: a fokozatos és apró lépéses kamatemelés csak félig van beárazva. A navigáció tehát az mnb-nél van.

A hozzáállás ott viszont egyértélmünek tünik: amig a piac se pánikol, addig kivárja a választási retorikai ámokfutás végét. Igaz, Járai megpedzette a proaktiv lépés lehetöségét is, de ez nálam nem értékelhetö kommunkáció.
Hogy aztán kell-e meg mennyit cselekedni az eddigi fiskális krizis terén megfejelve a választási retorikai ámokfutásokkal - az a következö hónapokban elválik. Egy biztos, ami végsö interjúk itt elhangzottak a két nagyvezir szájából, csak a legnagyobb aggodalomra adhat okot.

Ma még azonban nem pánikol senki, s javaslom maradjunk mi is megfigyelöi kivárásban.

Tartás.
gyrk Creative Commons License 2006.03.23 0 0 2732
uhh, na végre valami!!!
Előzmény: rosencrantzhu (2731)
rosencrantzhu Creative Commons License 2006.03.23 0 0 2731
hmmm, tetszik. a legutolsó ügyben egyébként már intézkedtem is: ezentúl virtuális ásványvíz és pogácsa helyett virtuális bélszín virtuális kopár cuvével lesz a menü. :)
Előzmény: gyrk (2730)
gyrk Creative Commons License 2006.03.23 0 0 2730

egy kis működési költségvetésre, titkárnő, audi, iroda, laptop, egy festői csendes-óciáni sziget monetáris politikájának tanulmányozása egy röpke pár hetes kis turné keretében, kapcsolatépítés a világ nagy virtuális monetáris tanácsaival, stb.

kicsit unom már a virtuális üléseken fogyasztható virtuális ásványvizet és virtuális pogácsát.

Előzmény: gyulahut (2729)
gyulahut Creative Commons License 2006.03.22 0 0 2729

off&outside

Mire gondolsz?

 

Előzmény: gyrk (2728)
gyrk Creative Commons License 2006.03.21 0 0 2728

off

sztem nem kell ahhoz pár év. a választások után úgyis mindenki benyújtja a számlát. sztemi mi nyújtsuk be a választások előtt még!

Előzmény: rosencrantzhu (2727)
rosencrantzhu Creative Commons License 2006.03.20 0 0 2727
hiába, minket nem kellett kibővíteni.

így függetlenek maradtunk, és
kevesebbe is kerülünk az államnak.

bár még pár év, és lehetne esetleg némi zsét kérni, a pontos indokon még gondolkodom...
Előzmény: krz (2726)
krz Creative Commons License 2006.03.20 0 0 2726

heten, mint a gonoszok ;)

 

Előzmény: rosencrantzhu (2724)
Törölt nick Creative Commons License 2006.03.20 0 0 2725
Jarainak pont most kene befognia a szajat, es nem kelteni a feszultseget...
Előzmény: rosencrantzhu (2724)
rosencrantzhu Creative Commons License 2006.03.20 0 0 2724
Köszönöm szépen. Az indoklás is eléggé ízlésemnek megfelelő volt, a mai Járai speechet én kihagytam volna, de ő nem bírja megállni, hogy egy kis bashingot ne nyomjon - legalábbis ez a feltételezésem, de hátha meglep az irl elnök úr. :)


Aprópó, krz elkésett, manhattan igazoltan hiányzott, négyen ajánlottak - hirtelen ennyi jut eszembe. Ezek szerint heten vagyunk?
Előzmény: vérslapaj (2723)
vérslapaj Creative Commons License 2006.03.20 0 0 2723
Gratulálok, elnök úr!

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!