Keresés

Részletes keresés

ghepard Creative Commons License 2015.11.04 0 0 6452

OK, szívesen. Igyekszem majd tartani ezt a szintet a lehető legtovább - mindkét kézzel. Persze a ballal csak kb a 90%-t tudom a jobb kéznek. Az elején ez csak kb 66% volt. Tehát a bal felem sokkal többet fejlődött. Pontosan ugyanannyit hajigálok bal és jobb kézzel is - most tartok az adataim szerint a 36690 éles kisérletnél (ebből fele bal, fele jobb kézzel). Plusz ennek a duplája az, amit otthon a pincében utánzok kb 4.5 kilós súllyal (vaskorong), de persze nem engedem ki a kezemből. Ez csak 2-3 percet vesz igénybe azokon a napokon, mikor nem megyek ki dobálgatni. Maga a dobálás meg csak kb 40 másodpoercet naponta (mivel egy kisérlet nem is tart még egy mp-ig sem). Tehát ezt a teljesítményt amolyan relax módban értem el, gyakorlatilag fizikai edzés nélkül. Ha most ezzel még sikerül a dupláját is elérni majd, az azért nagyon jelzésértékű lenne. Persze már a világcsúcs se akármi (nem is igen gondoltam az elején 2012-ben, hogy eljutok idáig ezzel) de érzem, hogy ezekben a technikákban sokkal több van. Megpróbálom kiaknázni és még tökéletesíteni, csiszolni.

 

A legtöbb energiát légzéssel nyerjük. Az én légzéstechnikáim a vibráción és a túlnyomáson alapulnak. Így sokkal több energiához tudok jutni, mint az átlagember.

Előzmény: tt-ths (6451)
tt-ths Creative Commons License 2015.11.03 0 0 6451

köszi

Előzmény: ghepard (6450)
ghepard Creative Commons License 2015.11.03 0 0 6450

A kép lemaradt, nem tudom, miért, újabb próbálkozás......

Előzmény: ghepard (6449)
ghepard Creative Commons License 2015.11.03 0 0 6449

Legjobban egy ábra mutatja meg. Az egy átszámított érték - a nekifutással elért világcsúcs átszámítva helybőli dobásra. Ezt több emberrel vitattam meg, világcsúcstartó is válaszolt, meg a Magyar gerelyakadémiáról is. Ezek szerint a legjobbak kb 30 métert tudnak hozzátenni nekifutással a helybőli dobáshoz. Ezt csak a Jan Železný világcsúcsához számítottam. A többi arányosan kisebb - pontosan 43.81%-al. A világcsúcsok és az országos csúcsok 5 évenkénti korosztályban vannak vezetve. Itt még megjegyzem, hogy minéll kisebbet tud az ember helyből, annál többet tud hozzátenni nekifutással (például tud 17-18 métert helyből, akkor akár 30-31 métert is nekifutással, ami már 70% javulás is lehet) - de én mindenhol 43.81%-kal számítok kisebbet.

 

A képen a felső kék vonal a világcsúcs nekifutással, az alsó pedig az átszámított helyből (ezt nevezen magamnak virtuális világcsúcsnak). A zöld vonal a magyar országos csúcsok nekifutással, a narancssárga pedig a szlovák országos csúcsok nekifutással. Tehát jól látható, hogy már most sokkal többet tudok helyből, mint  a szlovák csúcs nekifutással. És úgy néz ki, hogy a magyar csúcsot is simán elérhetem majd. Már megfordult a fejemben, ha kitartó leszek ebben a légzéstechikában, akkor a magyar és a szlovák csúcs kétszeresét is el fogom tudni érni helybő valamikor. De azt majd meglátjuk. Remélem így érthető, hogy mit jelent számomra a virtuális világcsúcs. Az én teljesítményem pirossal van feltüntatve.

Előzmény: tt-ths (6447)
tigristomi Creative Commons License 2015.10.31 0 0 6448

Nem érdemes. Csak belenéztem, 4.36-nál láttam, hogy "képzeld el ....."

Innentől abszolút nem érdemes.

Előzmény: Semmisem (6432)
tt-ths Creative Commons License 2015.10.30 0 0 6447

Mit jelent az, hogy virtuális világcsúcs ?

Előzmény: ghepard (6446)
ghepard Creative Commons License 2015.10.29 0 0 6446

:)

 

Elmondani, bemutatni esetleg tudnám, de átadni szerintem nem lehet. Azt hogy ezek valakiben benne legyenek, csak sok sok gyakorlással lehet elérni. S ez a tudás le van írva, több ezer éves, most már videókon is meg lehet tekinteni a NETen - ez már kb olyan, mintha ott volna az ember a teremben a kurzus keretében és valaki bemutatná. Te is betettél nemrég egy videót, de angolul volt a szöveg és hang sincs a számgépemen. De a légzésről volt szó benne az biztos. Csak úgy néztem a videót és tudtam kb, hogy miről szólhat a szöveg meg a beszéd már ha van rajta. De a NETen rengeteg van, de én nem sokat láttam ezekből, esetleg csak akkor, mikor valaki valahova betesz valamit, mint most Te is..... Próbálok a magam útján menni, magam lenni, magamat megismerni, kiismerni - ez így jó azt hiszem........

 

Valamikor nagyon régen láttam egy filmet, valami keletit a saolinokról vagy olyasmi. Egy fickó is beszélt ott, aki rengeteget edzett fizikailag s aztán rájött, hogy ez nem is kell ahhoz, hogy megmaradjon az ereje. Hát akkor ezt nem igen tudtam elhinni. Na most meg ezt úgy bebizonyítottam magamnak, hogy csak reccsen. Te tudod miről van szó.  A gerely. Három és fél év alatt simán elértem a virtuális világcsúcsot korosztályomban (most kb 150 centivel vagyok felette) gyakorlatilag kemény és időigényes fizikai edzés nélkül. Na és úgy látom, hogy nincs vége, még sokkal magasabban lehetek a virtuális világcsúcs felett..... De ezt még csak meglátom, mindenesetre most így látom, erre mutatnak az ábrák és a teljesítményem görbéi......

Előzmény: Semmisem (6445)
Semmisem Creative Commons License 2015.10.29 0 0 6445

Szia,

 

Most nem fogok egyetérteni veled! :D Szerintem például ha te a tapasztalataid pár novendéknek átadnád személyesen. akkor olyan előnyre tennéenk szert, amire neked pl nem volt lehetőséged. Tegyuk fel persze h akarnak tnaulni tőled. Egy hét intenziv tanitás alatt, olyan gyakorlati praktikus tnaácsokkal és effektiv gyakorlatokkal láthatnád el az illetőeket, amitől mind tudásuk mind létezésuk minősége megváltozna. Más esetben pedig mondjuk 20 éven át keresnének kutatnának. 

Előzmény: ghepard (6443)
ghepard Creative Commons License 2015.10.29 0 0 6444

Sajnos ez így van, a pénz elvakítja az embereket. Ha adsz az embereknek teljesen egyforma dolgot, de egyiknek eladod 1000 dollárért a másiknak 10 dollárért, akkor az fog elterjedni, hogy az ezer dolláros cucc sokkal jobb, hatásosabb stb.......

Előzmény: tt-ths (6442)
ghepard Creative Commons License 2015.10.29 0 0 6443

Hát nem az ár miatt kéne csökkenni a létszámoknak. De szerintem közrejátszik az is, hogy az emberek nem tudnak fejlődni annyit, amennyit igérgetnek meg ilyesmi. No meg hogy sokszor sok helyen artistamutatványokkal meg tornamutatványokkal tarkítsák a kurzust - ami nem az igazi jóga.

 

Én mondjuk sose jártam semmiféle kurzusra és nem is adnék azért ki semmi lóvét - mégis azt hiszem, hogy azt lehet mondani, hogy valahogy ráéreztem, hogy mit kell csinálnom, hogy jól el legyek. Nem sokat tudtam a jógáról, nem is olvastam gyakorlatilag semmit róla - mostanáig. Ugyanis egy levelezőtársam adott linkeket (vagy 3-4 hónapja) valami 15 jógakönyvre - eddig egyet néztem át, egy orvos tollából (a többit majd csak úgy átfutom felszínesen talán) - na mintha hazamentem volna, olyan ismerős minden (persze az idegen kifejézések nélkül - de mindig elmagyarázza magyarul is). Ezek szerint én már 12 éve jógázom is - ezek szerint jól csinálom - persze a kisérleteim, meg a méréseimből tudtam, hogy valamit jól csinálok. Ma már rengeteg könyv elérhető az INTERNETen is, azokban minden le van írva. Ha abból nem tudja az ember kivenni amit el akar érni, akkor a kurzusokban se fogja megtalálni azt. De, mint írtam - a kurzusokon és a könyvekből átvett tudás cseppet sem elég. Ezt nem tudni kell hanem érezni, megtapasztalni, gyakorolni - azt meg gyakorlatilag állandóan kell.

 

A légzésed elárulja, milyen a bensőd. Ha hatni és irányítani tudod a légzésedet - akkor a bensődet is irányítani tudod. Ez olyan biztos támasz, amire az ember mindig támaszkodhat. Ha a bensőd jó állapotban van akkor a külsőd (a fizikai tested) követi - és fordítva is, ha a bensőd nincs jó állapotban, akkor a tested is követi..........

Előzmény: Muszorgszkij9 (6440)
tt-ths Creative Commons License 2015.10.29 0 0 6442

Az én tapasztalatom az, hogy ami ingyen van, az értéktelen az emberek szemében.

Elmennek az ingyenórádra és utána soha többet nem látod őket. Ez csapda. Ez a beetetős dolog már nem működik.

Előzmény: Muszorgszkij9 (6440)
Muszorgszkij9 Creative Commons License 2015.10.29 0 0 6441

Igen, ezt a pénz dolgot én is éreztem, a Bikram jógáról sajnos különösen elmondható...

 

Én mondjuk elsősorban mellékállásként tervezném, mert van most egy állásom,de mellette van egy másik ami nagyon jó lenne,de az nem teljes  munkaidős és az sem ilyen nagyon kötött dolog.

 

 

Előzmény: tt-ths (6439)
Muszorgszkij9 Creative Commons License 2015.10.29 0 0 6440

Igen, ez is tény..Pont ezért nem gondolom,hogy az áron kéne elbuknia az oktatói tanfolyamoknak, mert így nem szellemiségen múlik az,hogy ki lesz oktató és nem gondolom, hogy a jógát aerobikedzői hozzáállással kéne oktatni,így egy jobb oktatóhoz el se jut a legtöbb ember ,mert pár év jóga után elmegy tőle a kedve, pedig ennél pont a belső motiváció megteremtése lehetne az egyik cél.

Ez a pénzkérdés amúgy elég nehéz morális kérdés, mert a legszimpatikusabb hozzáálllás nekem az lenne,hogy mindenki annyit fizessen, amennyit tud és megérdemeltnek talál, de azt vettem észre, hogy képességeikhez képest leggyakrabban azok tesznek ki magukért,akik kevésbé tehetnék és akik jobban azok nevetségesen sóherek.  Persze mindenki felnőtt ember,csak szívem szerint az előző csoporttól pont nem kérnék annyit, az utóbbit meg pofátlannak találom. Viszont ezt lehetne azzal egyensúlyozni azzal,hogy az ember a fizetős órák mellé bevállal ajándék órákat, olyanoknak akik különben nem engedhetnék meg maguknak, hogy kipróbálhassák,akár rendszert is teremtve ebből.

Légzéssel kapcsolatban ,pedig valóban ha csak mindenki rendesen lélegezne és tudatosan figyelne a légzésére,sokkal előrébb lenne az emberiség.

Előzmény: ghepard (6438)
tt-ths Creative Commons License 2015.10.29 0 0 6439

A külföld az borzalmas nagy kategória.

Amiről személyes tudomásom van az india egy két asramja és környékük.. E két helyen azt tapasztaltam hogy évről évre hatalmas mértékben váltonak, közelítenek az USA fele, minden amerikanizálódik, a pénz hatalma lesz az első és ez már a jóga iskolákra is átterjed.

Ők is futnak a pénz után és válogatás nélkül veszik fel a tanulókat, csak fizessenek.

 

Az itthoni helyzetet meg mindenki láthatja, ha kicsit a színfalak mögé néz.  Sokan pénzkereső életpályának gondolják a jógaoktatást. holott ez soha a világtörténelemben nem ezért volt.

Itt a cél, hogy annyit keressen egy oktató, amivel egy nagyvárosban megél, meg autót fenntart pont mint, ahogy a versenyszférában. Vagy családot eltartson ebből. 

Súlyos távút.

Előzmény: Muszorgszkij9 (6437)
ghepard Creative Commons License 2015.10.29 0 0 6438

Az tény,hogy mintha csökkentek volna a csoport létszámok..

 

Mi lehet az oka? Nem az igazi jógát tanítják, sokat igérnek és az emberek azt nem tudják elérni? Szerintem maga a jóga szelleme nem egyeztethető össze azzal, hogy annyi lóvét keressenek rajta egyesek. Már csak az, hogy az ember elsajátítsa a jó légzést, tudjon tudatosan és hatásosan lélegezni a nap nagyobbik részében - évekbe telhet. Koncentrációs meg meditációs képességeit szintén évekbe telhet magas szintre emelni. Ezt a kurzusokon úgysem tanulja meg senki.

Előzmény: Muszorgszkij9 (6437)
Muszorgszkij9 Creative Commons License 2015.10.28 0 0 6437

Az tény,hogy mintha csökkentek volna a csoport létszámok...Gondolod külföldön is ilyen katasztrófa a helyzet? Sajnos eddig én se sok biztatót olvastam.

 

Nem bántanék senkit sem ,nem tanultam annyi helyen,de így is sikerült felszínesebb hozzáállású oktatókkal találkoznom...csak kár,hogy a minőséget felváltja a mennyiség,de ez sajnos nem ritka jelenség. Félreértés ne essék,hogy azt gondolom én annyira más tudnék lenni, de legalább magamról tudom,hogy azon lennék,ha meg nem érezném úgy természetesen nem oktatnék.

Előzmény: tt-ths (6436)
tt-ths Creative Commons License 2015.10.28 0 0 6436

Ha Budapesten élsz, akkor arról tudj, hogy annyi jógaoktató van mint égen a csillag és már csak egymás elől tudják elszipkázni a tanítványokat.Mert minden igyekvő tanítvány jóga oktató akar lenni pár év ászanázás után.

Én kb hat-hét éve hagytam abba a rendszeres jógát és akkor még 20-30-as létszámú jógacsoportok voltak. Ma jó, ha 3-4 embert össze tud szedni egy egy oktató. Ahol többen vannak az meg nem stabil létszám, jönnek mennek lemorzsolódnak.

 

Indiát jól derítsd fel mielőtt elmész, nézz körül a neten, véleményeket olvass, adott esetben levelezz a jóga központtal, vagy ott végzett tanítványokkal. Akár többel is. Sztem vaktában elindulni elég nagy csalódás faktorral járhat. Az illúzióidat tedd le.

 

Előzmény: Muszorgszkij9 (6435)
Muszorgszkij9 Creative Commons License 2015.10.28 0 0 6435

Senkihez, tekintve,hogy nem tehetném, amúgy sznobság vagy sem a jóga bármelyik irányzatát Indiában érezném a legautentikusabbnak, de jelen helyzetemben teljesen elégedett lennék egy itthoni iskolával.(Persze biztos vannak itthon is jó vagy sokszor jobb oktatók,meg Indiában is vannak nyilván rosszabbak,szóval alapjában véve persze ez sznobság :) )

 

Én Hatha jógát és Bikram jógát (tudom,hogy ezzel kapcsolatban sok az ellenérzés, bennem is volt és van, lényeg,hogy nem értek már egyet én sem a különböző felfűtött termekben tartott jógaórákkal, szóval ezt mellőzném) tanultam, az utóbbi időben otthon szoktam jógázni.

 

Jógaoktatóként szeretnék dolgozni...

 

Számomra a 300 ezer forint felettiek nagyon drágának tűnnek és az ár nagyban függ a részletfizetési lehetőségektől és feltételektől.

Előzmény: tt-ths (6434)
tt-ths Creative Commons License 2015.10.27 0 0 6434

Kihez mennél ki rishikeshbe ?

csak hogy tudjuk milyen irányzat érdekel.

A himalájai jógásoknak van 3 éves TTP képzésük idehaza, de sok százezer az is évente.

 

Mihez akarsz kezdeni a végzettséggel ? Saját magadnak gondolod, vagy jógaoktatóként akarsz dolgozni ?

 

Mi a számodra elfogadható ár ?

 

Ezek mind fontos eldöntendő kérdések.

Előzmény: Muszorgszkij9 (6433)
Muszorgszkij9 Creative Commons License 2015.10.27 0 0 6433

Sziasztok!

 

Olyan kérdésem lenne, hogy tud -e valaki segíteni abban, hogy itthon melyik az a jógaoktató képzés,ami elfogadható áron (van ilyen? mert eddig úgy láttam, hogyha megtehetném,hogy nem dolgozom egy jó ideig,akkor kb. jobban megérné Rishikeshbe kimenni tanulni), normális tudást ad? nem reklámokat szeretnék, tapasztalati véleményeknek jobban örülnék, az előbbit úgyis kiszűröm...

 

Előre is nagyon köszönöm a véleményeket!

Semmisem Creative Commons License 2015.10.23 0 0 6432

Ez kérem egy jogerős légző technika ill elgondolás? érdeme sgyakorolni ?

 

Semmisem Creative Commons License 2015.10.15 0 0 6431

Érdekes néhány nap távlatábol már világosabba  leirásod azon része h mi vonatkozhat belole rám. Érdeke sh pont ezeket gyakorlom, ma világosna egyszeruen tudtma válaszolni magamban minden felvetésre, hol és mennyit gyakorlom.

 

Igazábül talán mondhatom, h a taoizmus aminek kozmologiáját megértem. Vagy alkatomnak talán a legjobban megfelel.

 

Dehát ez nem zárja ki h más teruleteket is megértsek, és közös kommunikációval probálkozzak. 

 

Az ellazult állapotban érdekes dolgoka tprodukál a légzés, főleg mikor már nem én irányitom, olynakor lep meg ritmus avagy mélysége.

Előzmény: tigristomi (6429)
ghepard Creative Commons License 2015.10.01 0 0 6430

Tanuld meg ezekben csak szemlélni magad, miközben pl. a légzésed figyeled.

 

Szerintem is ez a kulcs, én is pontosan ezt teszem már vagy 12 éve. De nem csak figyelem a légzésemet, hanem javítani is igyekszem, hogy jó hatásfokkal működjön gyakorlatilag minden helyzetben. Lélegezni folyamatosan kell, ha uralni és befolyásolni tudjuk légzésünket - akkor az kb annyit jelent, hogy magunkat is jól fogjuk, úgy ahogy vagyunk egészben....... 

 

Előzmény: tigristomi (6429)
tigristomi Creative Commons License 2015.09.30 0 0 6429

Szerintem, ahhoz, hogy kicsiben elkezd az elme egy helyben tartását, nagyban kell elkezdened az életed átalakítását. :)

Nem tudom, ebben hol tartasz, de úgy gondolom, csak itt lehet kezdeni.

 

 Növeld az akaraterőd. Pl. azzal, hogy munka közben csak a munkával foglalkozol.

Pihend ki magad. Mondj le a felesleges szórakozásokról, legalább egy egy meghatározott időre.

 

Elemezd a hibáid, a gyengeségeid, próbáld meg pozitív szokásokkal eltüntetni őket.

Ha súlyos, nyomasztó gondjaid vannak az életedben, először azokat próbáld megoldani.

 

Tanuld meg, hogy a napközben ért bosszúságokon minél gyorsabban túl juss.

 

 

Gyakorlat:

gyakorold az izom ellazítást, fekve és ülve is. Tanuld meg ezekben csak szemlélni magad, miközben pl. a légzésed figyeled.

 

Ha rendeződik az életed és több energiád lesz, automatikusan javul szerintem az összpontosító képességed.

 

Milyen iskolában mozogsz?

 

Előzmény: Semmisem (6428)
Semmisem Creative Commons License 2015.09.30 0 0 6428

Szia,

 

Gyakorlati kérdésem lenne: ha kicisben szeretném elkezdeni, az elme egy helyben tartását, azt azzal a gyakorlattla érhetem el, mint mikor egy pontra fokuszálunk?

 

Igazából próbálkoztam úgy, hogy lesullyesszem levezessem az elmét a haraba, nevesul az also dan tienbe, és lehetoleg ott idozzek, gondolat mentesen. Nyilván a kifejezések és az eljárás mutatja h nem a joga iskolájában mozgok. De ettol fuggetlenul ugy hiszem, érdemes erről beszélgetnunk, tanácsot kérnem.

 

nagyon köszönöm.

Előzmény: tigristomi (6427)
tigristomi Creative Commons License 2015.09.29 0 0 6427

Hódit egy új dilettantizmus a jógában. Hétvégén karma jóga fesztivál lesz.
Néztem a programot, semmi köze nincs a karma jógához, láthatóan olyanok rendezik,
akik a kifejezés értelmével sincsenek tisztában. Ahogy kivettem, valószínûleg
arra gondolhatnak, hogy a karma jóga jótékonyságot jelent, ez azonban az egyik
legnagyobb tévedés, amit mostanában hallottam a jógában.
 A karma jóga nem jótékonyságot jelent. Ez megint a felületes, átgondolatlan,
 bambán elfogadom amit hallok hozzáállás szülötte.

johnuram Creative Commons License 2015.09.13 0 0 6426

Kockajóga, avagy egy kis vasárnapi kikapcsolódás. :)

 

ghepard Creative Commons License 2015.09.08 0 0 6425

"azért fáj a merev láb, mert pang a chi azon a helyen"
Egy ilyen kijelentéssel mit kezdjen, akinek tényleg fáj ?
Megvan az ellenszere ?

Nálam egyszerű a képlet. Vagy szétmozgatom, vagy csak belülről berezegtetem - úgy hogy kívülről nem is látszik. Ilyenkor megnő a sejtek potenciálja (feszültség a sejtfal és belseje közt). Normálisan kb 70 mV, ha csökken, akkor mintha jobban összetapadnának a sejtek és csökken a keringés is. Ha nagyobb  a sejtfal potenciálja, akkor jobban taszítják egymást (a pozitív töltés taszítja a pozitívat) és jobb a vérkeringés is, meg nyirokkeringés is, meg mindenféle keringés is. Ezt még lehet növelni, ha a kilégzésnél  sokkal nagyobb nyomást képezünk a tüdőben meg a sejtekben (például magas halk hanggal, vagy egyszerűen a szájon át kis résen próbáljuk kifújni  (gyakorlatilag kipréselni) a levegőt - ettől oda is eljut a testben folyó rengeteg kémiai reakcióhoz szükséges oxigén, ami másképp abban a helyzetben és oda nem jut kellő mennyiségben..... 

Előzmény: tt-ths (6422)
Semmisem Creative Commons License 2015.09.08 0 0 6424

Számomra ez egy aktuális, és érthető magyarázat volt a meditácios lábfájásra zsibbadásra. Más haosnlóról nem tudok, amely egybe vágna az éppen tnaultakkal, ha orvos lennék talán azt a magyarázatot hoznám, ha jógi akkor talán lenne másik, magasabb énekről. ha pedig igazi természetes ember volnék, azt mondanám, mindegy elmulik ha felállok. :D

Előzmény: tt-ths (6422)
tt-ths Creative Commons License 2015.09.07 0 0 6423

A meditációban a felsőbb énnel való találkozás lenne a cél. Ezt hátráltatja a tudat, figyelem elkalandozása, de pont ilyen hátráltató az is, ha megmaradunk a testi tüneteknél. Ez lehorgonyozza a tudatot a  testhez.

Nagy ostobaság, amikor a buddhista meditálókat bottal hátbaveri a "mesterük".

Előzmény: Semmisem (6421)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!