Keresés

Részletes keresés

szigetréme Creative Commons License 2012.10.28 0 0 1548

Szia Fecó!

 

Gratulálunk az új "falka" taghoz, nagyon szép kis kutyus. Hosszú boldog együtt töltött éveket kivánunk!!!!

 

Irén

Előzmény: Fecó_62 (1545)
hókifli Creative Commons License 2012.10.27 0 0 1547

Feri Tőletek érkezett Panka és Huba baba?  Háát sárgulok az irigységtől! Persze tudom, hogy hülye kérdés, de nem rossz elengedni egy "saját" kölyköt? És lesz Pankának új férje?

 

 

Előzmény: kona.king (1546)
kona.king Creative Commons License 2012.10.27 0 0 1546

egész este vártuk a bejelentkezést. : ) örülünk, hogy hozzátok került picurka, jót nevetünk a videón, igaz kicsit megkönnyeztük.

Előzmény: Fecó_62 (1545)
Fecó_62 Creative Commons License 2012.10.27 0 0 1545

Köszönöm!

 

Most készültem el a bejelentéssel :)

 

 

Csodálatos egy kis kölyök és őszintén mondom és nagyszerű helyről származik !!!

 

Előzmény: kulcsi komisz (1544)
kulcsi komisz Creative Commons License 2012.10.27 0 0 1544

Fecó! Hát nem is dicsekedsz,hogy egy Szabóréti leszármazottal gazdagodott a falkátok!:-) Gratulálok!

Fecó_62 Creative Commons License 2012.10.26 0 0 1543
Fecó_62 Creative Commons License 2012.10.23 0 0 1542

OKTÓBER 23. - POLITIKAMENTESEN



Fecó_62 Creative Commons License 2012.10.21 0 0 1541

"Tudom, hogy egy komondort nem igényli a kirándulást és a nagy sétákat, (jobban szereti a portát őrizni) de Borcsa igazából nem komondor, még törzskönyve sincs, de ezt nem mondom meg neki. Hagy higgye csak azt magáról, hogy Ő egy komondor mert ha megtudná, hogy nem az még a végén depressziós lenne és pszichikailag biztos nagyon megviselné."

 

http://hu.wikisource.org/wiki/Cyrano_de_Bergerac_(Orr_monol%C3%B3g)

 

A mai két és félórás séta végén gyakoroltuk a helybenmaradást és a behívást. A behívás nálam minden esetben az ülj + fekszik -kel ér véget, hogy éles helyzetben rutinból ezt csinálja és ne szaladgáljon körülöttem, esetleg ne kelljen az odajövetel után elkapni mert menne tovább.

 

Suba & Akác Creative Commons License 2012.10.11 0 0 1540

:-)

Előzmény: Fecó_62 (1539)
Fecó_62 Creative Commons License 2012.10.11 0 0 1539

Reggel megint csak szép napsütésre ébredtünk. Volt még egy kis elmaradt munkám a kertben tegnapelőttről így kimentünk Borcsival dolgozni. Nagyon hamar meleg lett, ezért megint csak lekerült rólam a felső, de okulva a múltkori eseten most vasalót is vittem magammal. Időközben a párom kimosott és kiteregetett. Míg én dolgozgattam, addig

Borcsa nekiállt kivasalni a felsőmet. Először kissé nehezen ment neki, de hamar belejött.

 

Már majdnem kész volt, amikor vad ugatással szaladt előre a kapuhoz. A postás jött, aki annyira megrémült Boritól és attól, ahogyan a kapunak nekiugorva morgott rá, hogy félelmében nem a postaládába dobta be a leveleket, hanem csak átdobta a kapun.

 

Először azt hittem, hogy a leveleken vezeti le a dühét, de kellemesen csalódtam. A szájába vette a leveleket ahogyan a labdáját szokta és odahozta elém majd letette. Megdicsértem, de mondtam neki, hogy most nem tudok vele foglalkozni pedig fontos levél volt a NAV-tól. Erre óvatosan felszakította a borítékot, kivette majd felolvasta a levelet. Mondhatom nagy segítség egy ilyen kutya.

 

Ott lábatlankodott mellettem, mire mondtam neki, hogy most sajnos itt nem tud segíteni. Erre odament a szárító kötélhez leszedte a megszáradt ruhákat és folytatta a vasalást. Mondanom sem kell, hogy nem csak kivasalt, de össze is hajtogatta a ruhákat.

 

Ma olyan segítőkész volt, hogy jutalmul megígértem neki, hogy holnap elmegyünk egyet kirándulni.

 

Tudom, hogy egy komondort nem igényli a kirándulást és a nagy sétákat, (jobban szereti a portát őrizni) de Borcsa igazából nem komondor, még törzskönyve sincs, de ezt nem mondom meg neki. Hagy higgye csak azt magáról, hogy Ő egy komondor mert ha megtudná, hogy nem az még a végén depressziós lenne és pszichikailag biztos nagyon megviselné.

 

pzsoltp Creative Commons License 2012.10.11 0 0 1538

Pár hét kihagyás után újra itt, új képekkel. 5-6 hónap között van, elmúltak a kölyökkutya érzések, megnőtt, (fejben még nem), de az erő már kapitális és lehengerlő. A komondoros makacsság meg csak bújik elő mint a dudva a frissen áztatott földből. Ami korábban egy szóra megértett volt, az most csak "rábeszélés" után, nagy nehezen. Tisztára mint egy szellemi leépülés! Muszáj nagyon keménynek, következetesnek  lenni, azt gondolom. Igyekszem!

Szabórétikomondor1 Creative Commons License 2012.10.10 0 0 1537

Huh , nagy megkönnyebbülés számomra , hogy így végződött a délutánotok ,

 

én azért kivasaltattam volna vele ,mert érted ha rajta feküdt , ne adja már vissza gyűrötten!

Előzmény: Fecó_62 (1536)
Fecó_62 Creative Commons License 2012.10.10 0 0 1536

Sziasztok!

 

Tegnapi történet.

A kertben dolgozgattam, egy lugast csináltam raklapokból a jövő tavaszra készülvén, ahova majd felfuttathatjuk a babot, az uborkát stb. (meg most volt időm).

Kipakoltam az anyagokat, szerszámokat és jött velem Borcsa is. Ott lábatlankodott, időnként előre szaladt ugatni a kerítéshez.  Az idő melegedett, így levettem a felsőt és letettem a garázs elé.

Borcsa onnantól kezdve megszűnt lábatlankodó kutyának lenni. Lefeküdt a ruhám mellé, időnként egy kicsit arrébb feküdt, de el nem mozdult mellőle és a hangját sem lehetett hallani.

Ha arra mentünk, akkor látványosan felemelte a fejét és a felső felé fordult jelezvén, hogy tudja mi a dolga, szemmel tartja a ruhámat.

 

Este, amikor végeztünk a munkával, elindultam előre. Borcsa mindig követ, akárhova megyek és csak akkor megy csavarogni a ház körül, ha meggyőződött arról, hogy megtalál ott, ahova mentem. Most nem mozdult.

 

Hívtam. Ere felállt és tétován tett két lépést tett felém, majd visszanézett és visszalépet egy lépést.

Hívtam megint. Ekkor megismétlődött a korábbi jelenet.

Olyannak tűnt, mint ha azt akarná mondani, hogy:

 

Kedves gazdi, most mit csináljak? – Itt felejtetted a ruhádat, amire eddig vigyáztam? – Most menjek , de nem hagyhatom itt őrizetlenül a holmidat? Mit csináljak?

 

Végül is neki adtam igazat, hiszen ha egész délután őrizte a holmimat, akkor ne gondolja, hogy feleslegesen dolgozott. Visszamentem a felsőmért és elindultam előre. Boldogan követett.

Fecó_62 Creative Commons License 2012.10.08 0 0 1535

A pórázos részhez kiegészítésül annyit, hogy a flexit erdőn-mezőn, vagy csak kevésbé forgalmas helyen használom.

 

Ott, ahol biztos felügyeletre van szükség pl. a városban vagy ahol nagy a tömeg, ott természetesen a hagyományos póráz van használatban rövidre fogva.

 

A "hirtelen kirohanás" is kicsit az én hibámból következett be, de egyik sem forgalmas helyen történt. Az egyik esetnél hagytam, hogy neki álljon kakaskodni az utcán a kerítésen belüli kutyával, a másik pedig az erdőben volt és csak játszani akart. Több ilyen eset nem volt, mivel ismerve őkelmét elég volt csak idejében szólni neki.

Előzmény: Fecó_62 (1532)
Fecó_62 Creative Commons License 2012.10.08 0 0 1534

Köszi!

Előzmény: Istvánszékely (1533)
Istvánszékely Creative Commons License 2012.10.08 0 0 1533

Üdv. Szép idő volt felétek. Jó képek!

Előzmény: Fecó_62 (1531)
Fecó_62 Creative Commons License 2012.10.07 0 0 1532

Sziasztok!

Egy kedves ismerősöm miután megtudta, hogy mostanában automata pórázzal sétáltatom Borcsát érdeklődve tudakolózott a részletekről. Kétféle pórázt próbáltam ki.

 

Ferplast Flippy Controller Cord Large Long zsinóros póráz

 

8 méteres kötélpóráz nagy termetű kutyáknak 60 kg testsúlyig.

 

A Ferplast minőségi automata póráza, melyet erős automatikával láttak el, azért, hogy a kutyák kirohanásakor is megfelelő erőt tudjon összpontosítani a szerkezet belsejében is.
A zsinór erős, jóval magasabb szakító szilárdsággal, mint amekkorára szükség volna, a karabiner is igazi Ferplast minőség.
Ajánlott nagytestű kutyák sétáltatásához.

Szabadalmaztatott Controller technológiája miatt egyedülálló termék az automata pórázok között!
Három színben: bordó, szürke, fekete színben kapható

 

Flexi 3 Póráz

  

5 méteres kötélpóráz nagy termetű kutyáknak 50 kg testsúlyig.

 

Összehasonlítás:

A kétféle póráz, bár funkcionálisan hasonlít egymáshoz, mindegyik másképpen használható. Mindkettőnek vannak előnyei és hátrányai is.

 

  

 

Ferplast Flippy

Zsinór terhelhetőség: vékony, több szálból fonott 60 kg-ig

Hosszúság: 8 m

Kezelőgombok: 1

 

Flexi 3

Zsinór terhelhetőség: vastagabb, egy szálú 50 kg-ig

Hosszúság: 5 m (létezik 7 m-es is)

Kezelőgombok: 2

 

Kezelhetőség:

– alaphelyzetben a póráz automatikusan le- illetve feltekercselődik engedve a kutya szabad mozgását, de folyamatosan feszesen tartja a zsinórt minimális húzóerővel, így nem gabalyodik a kutya lába közé a póráz

 

Ferplast Flippy.

Előny:

Ha a kis kart lenyomva előre toljuk akkor az rögzített állásba kerül. Ilyenkor az automatika nem engedi letekeredni a zsinórt. Ekkor, ha a kutya visszafelé jön, akkor automatikusan feltekeredik a póráz, de nem engedi továbbra sem letekeredni, tehát csak egy irányba engedi a kutyát mozogni – felénk -.

Így megkönnyíti a behívást, mert csak felénk mozoghat a kutya, ha nem jön vagy előre akar menni, akkor nyugodtan lehet vele húzni felénk és ha előre nyújtjuk a karunkat, akkor automatikusan feltekeredik a zsinór, így folyamatosan csökken köztünk és a kutya között a távolság.

Hátrány:

Ha megállunk pihenni és lefektetem, illetve van még néhány alkalom amikor jó lenne, ha a zsinórt fix hosszúságban lehetne rögzíteni. Pl. lefektetem a kutyát én pedig arrébb leülők a pórázt pedig magam mellé raknám és akkor nem kellene valamivel lesúlyoznom, hogy fel ne tekeredjen a kutyához.

 

Flexi 3

Itt két gomb van. Pontosabban egy nagy nyomógomb és egy kis gomb a nagy előtt.

A nagy nyomógombot lenyomva megállíthatjuk a zsinór mozgását. Ilyenkor lenyomva olyan, mintha a pórázt megrántanánk és így jeleznénk a kutyánknak. Amíg lenyomva tartjuk, addig a póráz egyik irányban sem mozog, azaz sem fel sem tovább letekeredni nem tud. Ilyenkor, ha a kutyánk elindul visszafelé, akkor a zsinór meglazul és ha a kutya elég gyors, akkor akár bele is tud gabalyodni. A gombot felengedve a zsinór el kezd feltekeredni, de ha hirtelen megfordul és ismét előre rohanna, akkor csak a gyorsaságunkon múlik, hogy ismét megnyomva a gombot a kutyánkat megállítsuk.

A kisebbik gombot lenyomva az kapcsolóként működik, ezzel rögzíthetjük a póráz hosszúságát kiiktatva a rugós felcsévélő mechanikát.

Előny:

Sokszor elég csak a nagy gombot használva a „pillanat állj” funkció és az utasítás, hogy a kutyánk értésére adjuk szándékunkat. Pl. ha elől megy és a pocsolya felé indul, hogy dagonyázzon vagy igyon, vagy ha az orra a földön található szeméthalomhoz vezetné, elég csak egy pillanatra lenyomni a gombot és egy picit rántani rajta, hogy megerősítsük a vezényszót. A gomb felengedése után ismét „szabadon” bóklászhat a kedvencünk.

A rögzítő gomb használata pl. pihenéskor jön jól.

 Hátrány:

Ha a kutyánk megindul és rutinosan megnyomjuk a nagy gombot ezzel megállítva a kutyánkat, de az nem hallgat a visszahívó szóra, akkor nem tudjuk magunkhoz húzni a kutyát, mivel a gombot felengedve ismét csak letekeredik a zsinór. ( azaz hiába húzzuk magunk felé a kutyát, ahhoz, hogy megint tudjunk húzni a pórázon vagy fel kellene tekerni a már meglazult zsinórt, vagy kézzel szedhetjük össze és ekkor mind a két kezünkre szükség van ami kissé bonyolult vész esetén)

 

Összegezve az lenne az igazi, ha a kétfajta automatikából egy olyat lehetne csinálni, amin van „pillanat állj” gomb, de ha a második kis gombot átkapcsoljuk, akkor úgy működik, ahogy azt a Ferplast Flippy teszi.

 

Tapasztalatom:

Biztonsággal használható mind a két póráz a megadott súlyhatárokon belül (nyilván van a zsinórokban tartalék).

Pedig gondoljatok csak arra, hogy a mai technológia mellett pl. a hegymászók vagy a barlangászok milyen erős és mégis vékony és könnyű nagy teherbírású köteleket használnak. Ráadásul pedig a több szálú fonatnak megint csak nagyobb a teherbírása, mint az egy szálból álló zsinórnak.

 

Volt már Borinak kirohanása, amit a fék kiválóan megállított és a zsinór is nagyszerűen bírta a terhelést.

 A leggyengébb láncszem a sorban én voltam, mivel a hirtelen nagy lendületű rántásra nem tudtam időben felkészülni így én végeztem közelebbről a talajvizsgálatot.

 

Egy szófogadó kutyánál minden további nélkül alkalmazható sétálásra, a kutya miután megszokta a minimális húzóerőt amit tényleg alig lehet észre venni, úgy érezheti, hogy szabadon sétál mégis mindig felügyelet alatt van. A még sétálni nem tudó kutyáknál akit nevelni kell mert gyakran húz, ott a hagyományos póráz használata a megfelelő szerintem.

 

 

Egyébként mókás látvány, amint egy nagydarab komondort egy nagyon vékony madzagon sétáltatnak !

 

 

Fecó_62 Creative Commons License 2012.10.06 0 0 1531

Ma lazítás képpen ellátogattunk az ócsai láperdőbe, ami természetvédelmi területen fekszik és valóban édekes a flórája.

A már nehezen felfedezhető tanösvény (a bemutató táblák hiányoznak) végén egy nagy erdei játszótér található.

Úgy vettük észre, hogy a környékbeliek kedvelt kirándulóhelye, mert sok emberrel találkoztunk.

 

       

Fecó_62 Creative Commons License 2012.10.02 0 0 1530

Figyelem !

 

A NYUGALOM MEGZAVARÁSÁRA ALKALMAS KÉPEK KÖVETKEZNEK! 

Kérek mindenkik, hogy csak a saját felelősségére tekintse meg őket.

 

Ma későn végeztem, így a céges kisteherautóval jöttem haza. Borcsát megismertettem vele, hogy napközben mi is az én egyik munkahelyem.

 

Azután megbeszéltük, hogy kivel mi történt a mai napon.


Fecó_62 Creative Commons License 2012.09.29 0 0 1529

 

 

Babits Mihály: Ádáz kutyám

(részlet)

 

 

Ádáz kutyám, itt heversz mellettem.

Amióta a gazdád én lettem,

ez a hely a legjobb hely tenéked:

nem érhet itt semmi baj se téged.

Rajtam csügg a szemed, hív imádás

együgyű szálán csügg, boldog Ádáz.

 

Mert boldog ki jámborul heverhet

valami nagy, jó hatalom mellett.

S te jámbor vagy, bár olykor asszonykád

bosszújára megrablod a konyhát

s csirkét hajszolsz vadul a salátás

ágyakon át: jámbor, noha – Ádáz.

 

Minden év október 4-én ünneplik az Állatok Világnapját.

Firenzében, egy 1931-ben tartott környezetvédelmi konferencia keretén belül merült fel először az Állatok Világnapjának (World Animal Day) gondolata, mely minden, e bolygón élő állatra (legyen az házi-, vadon élő, gerinctelen, vagy gerinces) vonatkozik.

 

Október 4-én, az Állatok Világnapján, és az év egészében éljünk úgy, hogy a természettel, környezetünkkel, az abban található más fajú élőlényekkel való kapcsolatkor megtaláljuk a humánus normát. Hozzuk létre az élet tiszteletén alapuló állattartást, egy magasabb szintű környezeti kultúrát,

hogy aztán majd mi emberek egymással szemben is hasonló elvárásokat támaszthassunk.

 

Fecó_62 Creative Commons License 2012.09.29 0 0 1528

Sziasztok!

 

Az alábbi aranyos történet a héten eset meg velem.

Az üzletben az egyik keverőgép monitorán a képernyővédő Borcsa fényképei.

Bejött egy hölgy és míg a festék keverésére várt , nézegette a monitoron a fényképeket, majd megjegyezte:

 

-          A maga kutyája, úgy látom a család kedvence. Nagyon szép kutya.

-          Igen, - válaszoltam.

-          Taksonyban lakik? – kérdezte

-          Nem, hanem itt Harasztiban.

-          Csak azért kérdem, mert Taksonyban is van egy ugyan ilyen szép kutya és annak is össze van fogva a szőre a szeménél.

-          Igen?  - kérdem én – nem is tudtam róla  és merre van az a kutya?

-          Azt nem tudom – válaszolta – de minden szabadtéri rendezvényen ott vannak.

-          Csak nem a zenei estékre gondol? – kérdeztem

-          De igen – jött a válasz mire én nevetve

-          Akkor azok mi voltunk, mert rendszeresen átjárunk azokra a programokra.

 

Fecó_62 Creative Commons License 2012.09.29 0 0 1527

Gratulálok a legszebb címhez és köszi a választ, sokat segítettél ezzel nekem !

Előzmény: Suba & Akác (1526)
Suba & Akác Creative Commons License 2012.09.28 0 0 1526

Sziasztok!

 

Mi voltunk, pontosabban és a három gyerköccel és a Subával. Nagyon jól éreztük magunkat, és nagyon büszke voltam, hogy Suba kapta a legszebb "cimet".

 

A teszten úgy szerepelt ahogy elvártam töle, a pórázost nem értette, szimatolt volna még, meg is ijedt, játszott is volna, szóval kölökként viselkedett nagyon.

A területörzösen pedig már kezde felismernia helyzetet és odakapott. Nem vártam töle többet, hiszen öt ember még nem bántotta, rajtam kivül senki nem "piszkálta".

 

Remélem jövöre sokkal komondorosabb lesz.

Előzmény: Fecó_62 (1520)
Szabórétikomondor1 Creative Commons License 2012.09.28 0 0 1525

vagy kerülöm= leszarom???

 

 

Nem is tudom...

Előzmény: Szabórétikomondor1 (1524)
Szabórétikomondor1 Creative Commons License 2012.09.28 0 0 1524

kerülöm=keresem ,nehogy félreértsd!

 

Borcsa kellett volna még a kis piros pántlikájával ,hogy nyugtassa a többieket , hogy ezek hülye emberek és csak játszanak velük pfuj a kis szemetek , mocskos brigabti banda!!!

Előzmény: Szabórétikomondor1 (1523)
Szabórétikomondor1 Creative Commons License 2012.09.28 0 0 1523

Én voltam.

 

 

Teljesen meg vagyok elégedve a kutyámmal , meg a szervezéssel is.

 

Persze én a művészi vénát kerülöm a komondornál, inkább arra használom amire az őseink szelektálták.....

Előzmény: Fecó_62 (1520)
Fecó_62 Creative Commons License 2012.09.25 0 0 1522

Fecó_62 Creative Commons License 2012.09.23 0 0 1521

Nagyon édes a Legifjabb Kulcsi Komisz! Gondolom sok örömed van benne !

Előzmény: kulcsi komisz (1518)
Fecó_62 Creative Commons License 2012.09.23 0 0 1520

Sziasztok!

 

Ki volt közületek Gyömörén, hogy szerepelt a kutyátok, hogy voltatok vele megelégedve?

Fecó_62 Creative Commons License 2012.09.23 0 0 1519

Sziasztok !

 

Végre megint gép elé jutottam. Köszi, hogy megosztottátok a véleményeteket. Elgondolkodtató az, amit írtatok. Jó lett volna, ha a hölgyek is hozzá szóltak volna, ők vajon hogy látják.

 

Én alapműként Cesar Millan: Csodálatos kutyadoki  és Hogyan neveljünk tökéletes kutyát c. könyvét forgatom és a filmjeit is nézve sem a konkrét megoldás, hanem az elv érdekel, ami segíthet a kutyám nevelésében. (és van, ami bevált, de van ami nem)

 

Rengeteg írás jelent meg a kutyák nevelésével, tanításával, képzésével kapcsolatban konkrét oktatási leírásokkal, de nem mindig használható mindegyik és minden helyzetben szerintem.

 

Van ami nekem bejön és másnak nem és van, ami másnál sikeres nálam meg nem működik.

Gondolom ez függ a kutyától és gazdától egyformán, mint ahogy pl. ugyan azon családban egyformán nevelt két testvér esetében van, hogy az egyik gyereknél beválik az adott módszer, a másiknál pedig nem.

 

Ami a cikkben volt olvasható, az bizonyos mértékig, de szerintem jobban érthetően már szóba került a fent említett könyvben. Ezért néhány gondolatát el tudom fogadni, de vannak olyan gondolatok benne, amit nem tudtam értelmezni.

 

A kutya falkaszerepéről Jan Fennell - Kutyapszichológia c. könyvében is lehet olvasni.

(bár pl. ebben a könyvben sok dologgal nem tudok azonosulni)

 

Egy másik idézet pedig KONRAD LORENZEmber és kutya c. kőnyvéből.

Az ember és kutya között évezredek óta kialakult és immár elszakíthatatlan kapcsolat, bármennyire is furcsán hangzik, de mindkét oldalról, tehát az ember és a kutya oldaláról is meghatározott szintű igényeket támaszt. S ha mint kutyatartók, tenyésztők kellő őszinteséggel önvizsgálatot tartunk, megállapíthatjuk, hogy bizony számos esetben sokkal inkább a kutyától várjuk el, hogy következetesen teljesítse kötelezettségeit gazdájával szemben, mint ahogy azt nemegyszer mi tesszük kutyánkkal szemben.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!