A numizmatika éremgyűjtés beszélgető fórum azzal a céllal nyílt meg, hogy a régi és új pénzérmék, bankjegyek gyűjtői tudjanak itt eszmét cserélni.
Az alaptéma a gyűjtés, rendszerezés, egyes darabok azonosítása, és egy kis pénztörténeti csevej.
Itt lehet bemutatni egyes kérdéses darabokat, kérni a hozzáértők segítségét a beazonosításban, esetleg hozzávetőleges értékelésben.
Miután a reklámozási tevékenység fizetős az index alatt arra legyünk különös figyelemmel.
A fentiektől eltérő, az egymást ingerlő hozzászólások topic rombolásnak minősülnek az ilyenekért tiltás jár.
A Numizmatika címszó alatt pénzekkel, pénztörténettel foglalkozó történeti segédtudományt értünk legfőképp ehhez tartsuk magunkat.
Én még papírt csak ~3-4 éve gyűjtöm, vannak nálam sokkal tapasztaltabbak, esetleg M. Árpinak kellene írni.
Amit én tudok a 1997 utániakról :
RÉGIEK: 200 Ft 2007 - FD betűjel 500 Ft 1998 - EB betűjel ; 2002 - EA betűjel 1000 Ft 1998 - DG, DH, DJ betűjel 2000 Ft 1998 - CD ; 2013 - CB (2 aláírásos) 5000 Ft 1999 - BK betűjel 10000 Ft 2012 - AE betűjel
ÚJAK: 500 Ft 2018 - EL betűjel 1000 Ft 2017 - DR betűjel 1000 Ft 2018 - DC betűjel 5000 Ft 2017 - BE betűjel 10000 Ft 2014 – AM betűjel
Érdemes még a vakerát böngészni, rengeteg a bankjegy, igaz a fix-ek magasan vannak árazva. (Pl. M. Árpinál is vannak, elég húzós áron)
Szeretnék segítséget kérni valaki olyantól, aki otthon van az 1946 utáni magyar forgalmi bankjegyek terén. Az lenne a kérdésem, hogy azt honnan lehet megtudni, hogy az egyes címletekből melyik betűkód (már ahol van több is - főleg 1995 től napjainkig) ritkább? Illetve melyik aláírás, stb...
Ilyesmiről nem találok semmilyen szakirodalmat.
Vagy ha ilyen nincs, akkor segítene valaki mail formájában, esetleg élő szóban. Tudom ez nem egy rövid levélváltás lenne, de akkor legalább lassanként néhány 90 utáni, vagy még inkább 2000 utáni bankjegy esetében. A régebbiek esetén könnyebb dolgom van, de ott sem ártana a megerősítés.
Bocs' megszökött a kép ezért azok hamarabb kerültek feltöltésre. Szóval régebb óta olvasgatom a fórumot mert érdekes, így látom, hogy van szakértelem. Az lenne a kérdésem, hogy a fotókon szereplő 1950-es 2 Ft-os ebben az állapotában mennyit érhet? Válaszotokat előre is köszönöm!
Jó estét mindenkinek, látom itt egészen jó témák merültek fel.
Az aukciós oldalakon - mármint amin más dolgok is vannak és nem kizárólag érmék - gyakori jelenség az amit itt írtak páran, hogy ilyen trükkökkel feltolják az árat.
Én magam is régebb óta gyűjtök érméket - magyarországiakat évszám szerint is - egész szép gyűjteményem van a Forint-fillér szériában (1946-2019) - Pengők esetén már nem voltam annyira maximalista...
Néhány kérdésem volna, hátha tudja itt valaki ezekre a választ:
1.A Népköztársaság idejében az 1970-1989 közötti 2 Forintosoknál kétféle széria is van? Mármint külsőre azonosak, csak az egyik "sárga" a másik "szürke"? Ez utóbbira láttam már valahol példát, de azóta sem tudtam hová tenni ezt a dolgot.
2.Adtak ki egy időben "aranyozott" Forintokat? Az egyik ismerősömnek van egy ilyen 50 Forintosa. Teljesen olyan, mint a többi csak aranyszínű a szokásos "szürke" helyett. 2005 környéki...?
3...miért nem adták ki az 1970-es 50 fillérest? De még csak el sem készült, mint az 1967-es 10 filléres, de itt még ez sincs. Ennek mi az oka?
En ugy gondolom,mindenki azt gyujt amit akar. Ha eppen az altaluk kibocsajtott ermek tetszenek valakinek,akkor nyugodtan vasarolhat ezekrol a helyekrol. Ha nem lenne ra igeny nyilvan nem sokaig mukodnenek..
En csak forgalmi penzeket gyujtok es a napokban vettem a Magyar Eremkibocsato Kft-tol eredeti tortenelmi ezust ermet. A leiras szerint ez a ceg foglalkozik forgalmi ermekkel is bar nem ez a fo profiljuk.
Elnézést kérek az ostoba kérdésért, de egyszerűen nem tudok kiigazodni az "érmeforgalmazó", az "éremkibocsátó" és egyéb hasonló kezdetű nevű cégek között. A neten olvasottak alapján talán nem is érdemes ezekkel foglalkozni? Lehet, hogy nem jól gondolom, de nekem inkább úgy tűnik, mintha csak a "pénzverő", illetve az "MNB" lenne valóban hiteles és vásárlásra is ajánlott hely. Tévedek? Köszönöm előre is segítőszándékú válaszaitokat!