Ez már csak nem lehet döntő tényező, hogy egy idegen szerepeljen az autó tulajdonosi körében...???
Üzembentartó módosításához, vagy bejegyeztetéséhez nem kell eredetvizsga csak tulajdonos váltáskor.
A lényeg azonban, hogy ki a tulaj, nem ki tartja üzemben.
Cascot bárki köthet, mint szerződő a gk-ra, GFB-t lehet üzembentartó nevére kötni ha az kedvezőbb.
Ha én 20 éves vagyok, s pesti, akkor vidéki idős nagypapám lehet üzembentartó (míg én a tulaj) s akkor olcsó GFB-vel megúszom, ez ami még okossság, de idegent én sehova sem vennék be...
Azt meg tudnátok mondani, hogy az üzembentartónak és a tulajdonosnak mik a kötelezettségei/jogai?
Olyat tudok, hogy családon belül más a tulaj és az üt., de én most szeretnék venni használt autót és a tulaj azt mondta, hogy megoldható, hogy ő maradjon az üzembentartó (vagy a tulaj??), hogy ne kelljen eredetiségvizsgálatot csináltatni. Ez nem furcsa?
"Ezek szerint mindenképp célszerű ragaszkodni az átvizsgáláshoz"
Szvsz feltétlen, főleg ha nem vagy spíler a kocsik kapcsán úgy általában, vagy az adott típusból nem vagy a szeren (ha mindkettő játszik, akkor pedig tényleg nagy hazardírozás kihagyni).
"A kereskedőktől jobban tartok, de biztos, hogy náluk nagyságrenddel egyszerűbb és gyorsabb lenne az ügyintézés, mivel hitelre fogok kocsit venni és CASCO-t is akarok kötni."
Az biztos, hogy általában dörzsöltebbek, mivel ebből élnek, de sok magánszemély is nagyon tud vetíteni, főleg ha nem műszaki analfabéta az illető, és hosszú ideje hajtotta a kocsit: ilyenkor neppereket megszégyenítően képes lehet a megtévesztésre, mivel pontosan tudja, hogy mit kell elhallgatnia, lévén nála jobban senki nincs tisztában a hibákkal. Másfelöl a jószándékuk sem garantált.
Szia, köszi a tippeket!
Ezek szerint mindenképp célszerű ragaszkodni az átvizsgáláshoz, ehhez fogom tartani magam.
Nem tudom még, hogy kereskedőnél vagy magánszemélynél találom-e meg a megfelelő kocsit. A kereskedőktől jobban tartok, de biztos, hogy náluk nagyságrenddel egyszerűbb és gyorsabb lenne az ügyintézés, mivel hitelre fogok kocsit venni és CASCO-t is akarok kötni.
Szerinted az célravezető lehet, hogy a kiszemelt kocsik (hasznaltauto.hu-ról) eladóit sorra felhívom, és végigkérdezgetem, hogy mehet-e egy független állapotfelmérés? Vagy jobbak lehetnek az esélyeim, ha csak a helyszínen, ha a fénykép után az igazi kocsi is tetszik, a megállapodás előtt hozom szóba, hogy kellene egy felmérés is?
Ja, és nem könnyű ugyan, de az adott kocsitípusból célszerű felkészülni. Mivel, ha az átvizsgálás kimutat valami olyan hibát, ami nem kritikus fontosságú (például a váltó rudazata lóg, vagy a lengéscsillapító szar, vagy az alja kicsit rozsdás, stb., szóval olyasmi, amit olcsón megjavíthatsz), attól a kocsit még nyugodtan megveheted, viszont hatalmas arccal nekiállhatsz alkudni, hogy "no de drága uram! Ez a szar mindjárt szétesik, láthatja maga is! Ezért dehogyis adhatok és annyit!!" ÉS ha tudod, hogy egy ilyen hibát körülbelül mennyi pénzért csináltathatsz meg, és ügyes vagy, akkor nagy pofával akár több pénzt is lealkudhatsz a kocsi árából, mint amennyibe a megcsináltatás kerül. Ez pedig tiszta haszon, mert olcsóbban lesz egy olyan kocsid, aminek az adott alkatrésze garantáltan jó, hisz te magas cserélted.
Ha nem mennek bele, akkor kedves mosoly kíséretében mondd, hogy a benzint/gázolajat az útra az általad mondott szervizig meg vissza, no és persze az átvizsgálás díját természetesen te fizetnéd. Ha ilyen-olyan ürüggyel vagy kerek perec húzzák a pofájukat, akkor hagyd az egészet a francba, mert tuti, hogy azért nem akarja, mert eltitkolt hibája van a kocsinak. A kereskedőkben TILOS megbízni, ne hidd el az ellenkezőjét se annak, amit mond!! A legtöbb kocsi jóval szarabb, mint ahogy ott a telepen kinéz, ezért kereskedőtől való vásárláskor alapvető fontosságú dolog az átvizsgáltatás, és ezt ő is pontosan tudja. Ha nem megy bele, vedd a kalapod és falcolj le.
Nagyon szuper a topik, igazán hasznos dolgokat írtatok, kár hogy így elsüllyedt, de remélem sikerül picit feléleszteni. :)
28 évesen eljutottam oda, hogy meg fogom vásárolni életem első autóját. :o)
Használt autót fogok venni de sajnos nagyon amatőr vagyok a témában, és félek, hogy valamivel megszívatom magam vagy hagyom hogy megszívassanak, ezért is nagyon jó volt elolvasni a korábbi hozzászólásokat.
Elsőre egy konkrét kérdesem lenne, hátha valaki idetéved és segít. Több helyen is olvastam, hogy a kiszemelt járművet a végleges megállapodás előtt érdemes elvinni egy szervízbe állapotfelmérést csináltatni, pl. a Totalcar Használtautó vásárlási tájékoztatója szerint ha ebbe nem megy bele az eladó, el kell felejteni és másikat keresni. Nos, ha én kereskedőnél veszem a kocsit, akkor mekkora az esélye, hogy ebbe belemennek? Természetesen nem a saját szervízükben, hanem egy független szervízbe kellene csináltatni a felmérést, hogy legyen értelme is.
Ezzel kapcsolatban vannak tapasztalatok? Van rá esély, vagy felejtős a dolog?
A törzskönyv a tulaj nevére szóló kártya az autó azonosító adataival, ezért minden tulajdonosváltozáskor új kell belőle.
Az egész menete a következő:
Megveszed a kocsit, szerződés 3 példányban, kettő a tiéd belőle. A tulaj, ha régi forgalmis a kocsija, átadja neked a forgalmi engedélyt (régi forgalmi= álló tájolású, két külön lapból álló okirat, zömében kézzel kitöltve és pecsételve) Régi forgalmival csak akkor fogsz ma már találkozni, ha a kocsi 2000. január 1. óta nem cserélt gazdát. Mivel akkortól jött be a használt kocsikra is az új forgalmi + eredtvizsgálat + törzskönyv rendszer, azóta minden tulajdonosváltáskor meg kell csináltatni mindent. Ha új forgalmis a kocsi (új forgalmi= vízszintes tájolású, leporellószerűen összehajtott okirat, számítógéppel kitöltve), akkor KELL hogy legyen törzskönyve is, hacsak nincs bevonva, mert pl. hitelre veték a kocsit (ilyenkor az átruházás megakadályozása érdekében a törzskönyv a banknál pihen, és ez a tény be van jegyezve a forgalmiba).
Szóval a lényeg: ha új forgalmis az autó, a vevő és az eladó kitölti azt a lapját, ami az átruházásról szól. Ezt te is aláírod és az eladó letépi a leporellóról, ezzel bemegy az okmányirodára és jelzi, hogy eladta a kocsit. Magyarul már tőle is megvan az infó a tulajdonosváltásról, amihez majd passzítja a számítógépes rendszer azt a tényt, hogy te is bementél az okmányirodára, átíratni a saját nevedre.
Ha átvetted a kocsit, a szerződést, a forgalmi maradványát és a törzskönyvet, először felelősségbiztosítást köss! Anélkül nem is írják a nevedre az autót.
Mindezek mellett megállapodástól függően vagy az eladó, vagy te csináltatod az eredetvizsgálatot. Egyébként 30 napig érvényes az eredetvizsgálati okirat, tehát a sürgősen eladó autókhoz általában az eladó már megcsináltatja, hogy ne kelljen időt tölteni vele. Csak hát ez kb. 12 ezer Ft és nem biztos, hogy eladja 30 nap alatt a kocsiját.
További terhek: forgalmi kiállítása + törzskönyv = 8.000 Ft, átírási illeték 10 Ft / motor ccm. Ezt átíráskor be is kell fizetni. Ehhez jön még a bejelentett lakóhely szerinti önkormányzatnál a súlyadó, ami azonban csak következő év január 1-től terheli az új tulajt. Addig a régi fizeti.
Hát kb. ennyi. Azt még kiemelem, hogy az eredtvizsgálat minden tulajváltáskor kell, mert ugyebár akkor új törzskönyv is kell, és azt csak vizsgálati okiratra adnak ki. Kivéve, ha öröklöd az autót. Akkor nem kell eredtvizsgálat hozzá.
zordon_ (27):
"Törzskönyv nem feltétel, az enyémnek sincs :) 98.01 januári, és (még) nincs neki, ha jól tudom ezutáni autóknál kell, és ha jól értem ettől régebbi autót akarsz venni."
Ha jol tudom, abban az esetben ha nincs, akkor a legkozelebbi atiras alkalmaval kell megcsinaltatni. De MINDEN atirasnal meg kell csinaltatni? Vagy csak egyszer, es akkor az ujabb tulajoknak mar ezzel nem kell foglalkozni?
"A két kulcsot alapvető hogy át kell hogy adja...."
Nem is a ket kulcs volt a kerdes lenyege, hanem az EREDETISEGE.
"A KRESZ tartozékait nem tudom fejből, pótkereket is vételezd szemre azt kihagytad... "
Kihagytam, de elfelejtettem:o).
"A véleményem különben persze szigorúan privát vélemény: szamarát nem vennék, alfát rendszerint széthajtják, úgyhogy marad a favorit, persze ez attól függ mennyi pénzed van és mennyire vagy jó."
Ez mar off: 1.5 os Samara, 5-os valtoval (eleg ritka) all az Alfaval (legalabb annyira ritka, hat meg a jobbak) egyutt az elso sorban. De a Favorit kozvetlenul mogottuk, egy kicsit europaibb, mint a szamar. Miert nem vennel Samarat?
Herbie_ (28):
"ha jól emléxem 150-200e-ért csinálják?
Szerintem annyit nem ér még 1 millió alatt se. "
En is igy gondoltam. Eleg vastagon szamlaznak.
zordon_ (30):
"És jó ha tartalékolsz tényleg pénzt az első hónap(ok)ban kiderülő kisebb-nagyobb disznóságokra. Számítsd rájuk és akkor nem érnek váratlanul."
Erre mar gondoltam, es ezert legkorabban az osz elejen szeretnek belevagni. Addigra lesz tartalek is.
"Vételkor ne sajnáld az időt, ha siet az eladó hagyd ott, ha nem hagyja hogy végigpróbáld az összes elektromos ketyerét például. Az összeset! Ugyanis ha kettőt kihagysz, később a javítása sokba fog kerülni."
Gondolom jo nehanyszor ossze kell jonni az eladoval, ,autoval, mire az ember eldonti hoguy tenyleg megveszi, es nem a piacon dol el az uzlet (persze ha eselytelen, akkor mar gyorsabb a dolog)
"A szerződésben benne kell lennie hogy az eladónak nincs tudomása a gépkocsi rejtett hibájáról, és minden hibát jelzett neked ÍRÁSBAN a szerződés mellékleteként."
Valahol olvastam (lehet, hogy eppen itt?), hogy valamilyen torveny szerint mindenkeppen van felelossege az eladonak, ha benn van a szerzodesben, ha nincs. Az irasos hiba lista jo otlet, erre meg nem gondoltam.
Van olyan szerviz, ahova elvive a kocsit, irasba adjak, milyen allapotban van, mit kell azonnal, mit x km utan javitani, cserelni, stb? Vagy csak szoban tajekoztatnak? A penzemert en elvarnam hogy legyen ilyen. De erositsetek meg, vagy cafoljatok ra, ha nem jol gondolom. Budapesten az allapot felmeres meg megoldhato, de kisebb telkepulesen mar nehezebben kivitelezheto.
Hasonló helyzetben vagyok mint a topic nyitó: én is most fogok használt kocsit venni. Néhány dolgot már tudtam de azért olvastam újat is itt.
Autópiac ügyében javasolnám a budaörsit. Szombat, vasárnap délelött a nagybani virágpiac helyett üzemel. Jóval kevesebb az autó mint a nagykörösi úton, de szerintem sokkal normálisabbak. Kocsival, busszal is jól megközelíthető.
Ja még annyit, ha még nem szerepelt, hogy karter gázt is illik nézni egy használt kocsin.
Nagy márkaszervíztől pecsét + számla a szervízkönyvhöz mellékelve??
Nem jelent semmit. Nekem az Autó-Fort csak számlázott, meg pecsételt, oszt nem csinált semmit....
1 a lényeg: megbízol az eladóban, vagy nem..
Ha nem, mondhat és mutathat bármit...
Én a mostani autómat használtan vettem, 2 éves, 17 Ekm, és semmit nem kérdeztem, mert úgy éreztem, hogy ettől az embertől én ezt az autót ezen az áron MEG AKAROM VENNI!
Vétel után azonnal meg kell hogy csináltasd a kötelező biztosítást, azt hiszem elvileg már ott a helyszínen kéne hogy folyamatban legyen, mikor eljössz a piacról. Nem vicc, ha közben balesetet okozol az "új" autóval, pórul járhatsz.
Ha első autótok, gondolkodj el CASCO-n, bár sokba kerül, de ha időnként ezt-azt, villanyoszlopot stb sikerül megkoccolni a saját hibádból (nem is beszélve a más által való meghúzásról stb és hidd el ez Bp - előbb utóbb bejön). Legalább az első évre érdemes a Casco, amíg megismered a kocsidat jobban, ugyanis az a saját okozott károd ellen is véd. Persze nagyon idős autónál avultatást számolnak stb stb de még mindig jobb mint a semmi.
A vezetett szervízkönyv jó pont. De CSAK AKKOR ha mellé van tételes számla is minden szervízről, pecsétet 500 ft-ért jópár szervíz belerak (sajnos) a szervízkönyvbe. Ha nagy szervíztől van a pecsét általában jobb, mert sumákolnak ők is, de legalább a szerszámos felszereltségük jobb mint a haver sufnituningjától.
A szervízszámlán rendszerint fel van tüntetve a dátum mellett a futott km, így nehezebb visszatekerni a kilométerórát (amire esetleg különben számíthatsz)
Ha hagyod a meleg motorú kocsit döcögni jó pár percig alapjáraton, az egyenletességéből sokmindenre következtethetsz, hideg motornál ez azért nehezebb.
Szabályozott katalizátorral nekem 3 év a zöldkártya, nem szabályozott katalizátoroknál talán egy év, katalizátor nélkül is.
Nem nagy tétel a zöldkártya, ne ez döntsön.
És jó ha tartalékolsz tényleg pénzt az első hónap(ok)ban kiderülő kisebb-nagyobb disznóságokra. Számítsd rájuk és akkor nem érnek váratlanul.
Vételkor ne sajnáld az időt, ha siet az eladó hagyd ott, ha nem hagyja hogy végigpróbáld az összes elektromos ketyerét például. Az összeset! Ugyanis ha kettőt kihagysz, később a javítása sokba fog kerülni.
A szerződésben benne kell lennie hogy az eladónak nincs tudomása a gépkocsi rejtett hibájáról, és minden hibát jelzett neked ÍRÁSBAN a szerződés mellékleteként.
Ha később egy hét múlva hengerfejes lesz az autó, vagy valami hasonló jó ha van ilyen kitételed.
Törzskönyv nem feltétel, az enyémnek sincs :) 98.01 januári, és (még) nincs neki, ha jól tudom ezutáni autóknál kell, és ha jól értem ettől régebbi autót akarsz venni.
Abban viszont nem vagyo biztos, hogy vásárláskor neked kell-e csináltatnod.
A zöldkártya érvényessége változó, az autó korától, a katalizátor típusától (nincs/nem szabályozott/szabályozott), stb. A két kulcsot alapvető hogy át kell hogy adja, értelemszerűen nem elfogadható az egy kulcs, a másikat még elő kell ásnom holnapra meglesz játék.
A KRESZ tartozékait nem tudom fejből, pótkereket is vételezd szemre azt kihagytad...
Általánosságban érdemes az ajtók alját megnézni, valamint az ülések huzatának (ha még nem volt cserélve) állapotát, a legtöbbet (a motoron kívül) ez mondja a karosszéria állapotáról.
Ha van ismerősöd, mindenképpen érdemes rétegmérővel vásárolni menni, hogy elkerüld az össze-vissza tört de aztán kikalapált és újrafestett darabokat.
A túl jó karosszériaállapot (rozsdamentes) ugyanúgy gyanús mint a totál rozsdás. A sárvédőlemezeket és környéküket nézd meg, sok autó itt rozsdál. Jó állapotmérő a hátsó kereket levéve (ha dobfékes) a dob külső állapota / rozsdássága is.
Ne a kilométeróra állása alapján dönts, hanem a külső /és műszeres vizsgálat alapján, két hasonló autó közül a szimpibbet, szebbet és jobb motorállapotút vedd meg még akkor is, ha a másikban kevesebb a kilométer. Lehet az padlógázzal földúton is beletenni.
Céges autók / céges tulajdonos általában rosszabb kocsiállapotot feltételez.
Nem számít a női tulajdonos, csak a barátnője adja el, szóval ne hagyd magad átvágni a 60 éves nyanyikától lehet hogy a fia kocsija.
R-edetvizsgálatot kötelező csináltatni. Hiába mondja az eladó hogy ő már mondjuk megcsináltatta, a legfontosabb hogy ne hidd el... Állapodj meg (inkább fizesd ki), hogy egy általad kijelölt műhely nézze meg, miközben te is jelen vagy.
A motorállapot ellenőrzésére szintén hasonlóak legyenek a kikötések.
A véleményem különben persze szigorúan privát vélemény: szamarát nem vennék, alfát rendszerint széthajtják, úgyhogy marad a favorit, persze ez attól függ mennyi pénzed van és mennyire vagy jó.
Az eredetvizsgálat a legfontosabb, elvégzése után a műhely garantálja hogy az autó nem lopott, ha igen, akkor őrajtuk el lehet verni a port.
Nem valaszol nekem senki? Nem baj, azert meg kerdezek!
A torzskonyv hianya milyen hatranyt jelent? NEkem ugy is csinaltatnom kell, nem? Vagy rosszul ertelmezem a dolgot?
Mennyi idore szol a zodkartya?
Van valami szabaly, hogy mit kell az eladonak atadnia? Kulcsok 2 db eredeti? Minimalis szerszamok, kerekkulcs, emelo, izzokeszlet, biztositekok, stb?
Ha nem valaszoltok, akkor is kerdezek:o)))!
Es ezt vegyetek fenyegetesnek:o)!
A TotalCaron van egy Nepperuzo szolgaltatas, ahol segitenek "megfelelo" autot keresni, kivalasztani. De az arat nezve nem hiszem hogy megeri 500-600e (inkabb 1m) alatt igenybevenni:o(. Pedig nem lenne rossz.
"Az eladó "gondos" megválogatásának technikája érdekelne. Persze a gyakorlatban."
En azt hittem, majd Ti segitetek jo tanacsokkal a megfelelo elado kivalasztasaban:o))). Utana mar csak az autot kell hozzavalogatni:o)).
(Amit vennek az egy Favorit vagy Samara, de most a kepbe kerult az Alfa33-as is.)
Ki a nepper? Aki uzletszeruen vasarolja a kocsikat, hogy tovabb adja? Kiszurni hogy lehet? Ha csak nehany honapja van a neven a kocsi, akkor gyanus? Vagy ha tobb autot arul (mondjuk, akkor egyertelmu)? (Tenyleg amator vagyok vasarlas teren, na meg az autok teren is. A csaladnak sem volt soha autoja, en leszek az uttoro.)
Hi Advantech!
Használt autó vételénél szerintem nem kérdés, hogy átvágnak valamivel, csak a mértéke az ami nem mindegy. Én már vettem egy pár használt autót, eddig csak egyre nem faragtam rá. Az eladó "gondos" megválogatásának technikája érdekelne. Persze a gyakorlatban. A volt tulaj "visszatérése" elméletben azért nem a vásárásod másnapján várható, úgyhogy szerintem van idő speciális ravaszságok berakására, ami gondolom más tolvaj számára is pár perces akadály lehet. Én egyébként egy rádiós pager-ra esküszöm, ha valaki piszkálja az autót, a riasztó a zsebemben vagy az éjjeliszekrényen szól. Ekkor van időd fejbek_rni az illetőt, vagy odaadni a kulcsokat hogy ne b@ssza szét az autót.
üdv. rbsat
Nem is fogja tudni hol parkolok, mert az allando lakcim szerepel a szerzodesen, en meg ott csak kb havonta egyszer vagyok:o))). Es ezt szerintem nem kell tudnia!
Mindenkeppen terveztem riaszto es immobilizer beepiteset es/vagy cserejet, plusz valamilyen mechanikus vedelemmel ellatni. Lehetoleg nem egy helyen beszereltetve. Az nekem is eszembe jutott, hogy az elozo tulajnak lehet olyan hozzaferese, amelyrol en nem tudok es visszaelhet vele. Gondolom az elado gondos megvalogatasaval ez nagyreszt elkerulheto:o)).
Vásárlásnál ne feledd megadod az összes adatodat neki, tudni fogja hol parkol nagy valószínűséggel, úgyhogy ha jó autót veszel esetleg a gonosz haverjai visszaveszik másolt kulccsal akármivel :)) Na viccet félretéve ha úgy ítéled meg, érdemes valami komolyabb kormányzárat + sebváltózár vagy akármi pluszt rakni bele már az első napokban (!) ha nyugton akarsz aludni, sosem árt.
Fékbetétek, motorolaj, sebességváltó olaj (hacsak nem 10e futott km-rel veszed), ékszíj, vezérmű szíj (!) esetleg fagyálló ell/csere, fékfolyadék szemrevételezés, ha idősebb az aksi akkor ajánlott csere nehogy valami vacakkal vágjon át. Gyertyákat, levegőszűrőt én mindenképpen cserélném.
KRESZ tartozékok meglétét ellenőrizd nehogy meg kelljen venned (izzókat is hogy nincs-e kiégve).
Ha futóművet néznek nézzenek gumicentírozást, felniket is, gumik szálszakadását (dudorok a gumin) ellenőrizd a belső oldalon is... Általában árulkodó nyomom a friss fényes ólomsúlyok a kerekeken, ez friss centírozást jelent, kérdés miért?
Minden belülről zsírozott gumialkatrészt a futóművön hogy nincs-e kiszakadva a gumiszoknya, lengéscsillapítók...
Lehetne sorolni attól függ mennyi pízed van rá.
Ajánlott egy TEC műszeres motorellenőrzés, kompressziómérés.
Ha próbaútra mész hajtasd meg a kocsit hogy bemelegedjen (országút is, inkább fizesd ki neki a benzint), aztán állíttasd meg alapjáraton hogy meleg mocinál nincs e valami szokatlan.
Sokszor van hogy melegedéskor jönnek elő a rázósabb gondok. Kanyarodj egy-két élesen mindkét oldalra stb. nem kopog-zörög e (kormány végállástól végállásig), vészfékezz párat, nem húz-e oldalra, egyenes menetben engedd el a kormányt a finomabb futóműhibáknál is szépen lassan elhúz a verda.
Ha mindezt betartod egy autót sem fogsz találni amit megvegyél :)
Kozben eszembe jutott mit szeretnek meg kerdezni. Mit celszeru/illik lecserelni azonnal? Termeszetesen az allapotfelmeres soran cserelendonek itelt (mondjuk ugy nem vennek kocsit, hogy mar egybol javitani kell) dolgokon kivul? Fekbetetek, olaj? Mi egyeb meg?
Tudtommal (nem bp-i vagyok) a Nagykőrösi úti autpiacra leginkább a szombati napot érdemes rászánni. Hatalmas a kínálat és sok a tragacs meg a nepper. De jó autót is könnyű találni az óriási felhozatalban. Mondjuk én Pesten állapotfelmérés nélkül biztos nem vennék autót, ismerve az ottani vacak út-, parkolási és autózási viszonyokat.
Állapotfelméréshez a következőt javaslom: nem kell feltétlenül márkaszervíz, csak az a lényeg, hogy a következőket megnézesd bármelyik omolyabb szervízben:
- co-mérés (sok mindent elárul a motorról)
- futómű és lengéscsillapítóvizsgálat rázópadon
- fékhatásmérés padon, esetleg a kerekek levétele után a fékek további szemrevételezése
- festékréteg-mérővel végignézni az összes karosszéria-elemet (gyári érték: 70- max. kb. 120-130 mikron vastagság, e felett tutira javított a karosszéria! 200 mikron már tuti kittelést mutat a festék alatt.)
A többi már bármilyen szerelő vagy kicsit is autóhoz konyító emberrel megnézhető: fel kell emelni az autót vagy aknában alámenni és megnézni az alvázat, nincs-e rohadás, nagyobb felütődéstől, padkázástól sérülés, kipuff nem lyukas-e :-) stb. az esztétikum, karcolások felderítése stb. meg mindenki egyedi igényei alapján.
Nagyjából ennyi. Ha a fenti dolgokra ügyelsz, nem érhet meglepetés. Fél óra az egész, meg egy kis pénz a szervíznek. Neked mint vevőnek tutira megéri. Vagy túl kukacos vagyok a használt autókkal szemben? mindegy, szerintem ez egyáltalán nem kidobott pénz.
Koszi a valaszokat. Valszeg az egyszeruseg kedveert maradok a sajat nevre iratasnal.
Lehet, hogy mar nem ide tartozik, de azert megkerdem. Autopiacra mennyire erdemes kimenni? Kik arulnak ott? Tulajdonosok vagy kereskdedok? A Nagykorosi uti piac mikor van nyitva, mikor erdemes kimenni (ha egyaltalan erdemes)? Bp-en van mas autopiac is? Allapotfelmeresre hova lehet vinni? Barmilyen autoszerelohoz? Vagy vannak kijelolt szervizek? Foleg egy esetleges videki vasarlasnal lehet ez erdekes, mert lehet, hogy a kozelben nincs (megfelelo) szerviz.
Szerettem volna meg valamit kerdezni, de elfelejtettem:o(. Majd legkozelebb.
Ez jó, már vagy két perce vigyorgok magamon:)))
De marha vagyok, meg se néztem a dátumot, meg az igazság, hogy el sem olvastam a hozzádzólásokat(ami nem jellemző rám) csak fogtam, magam és már nyögtem is a hülyeségeimet. Ez gáz:)))))
Az allando lakhelyem nekem is videken van, tehat ezzel mar nyernek egy csomo penzt. Csak meg egy kicsit gondoltam nyerni az ugyon. A parkolas problemaval mar szembesultem (marmint elvileg). Egyebkent meg nem problema, mert alberletben olyan helyen lakom, ami nem parkolo ovezet. Ha meg esetleg koltoznom kell, ugy fogok lakast keresni, hogy ne parkolasi ovesetben legyen.