Én hétvégén jártam, úgy hogy Nyíregyháza sóstón, a kuplung pedálom be- esett!
Már éreztem előre a kuplung pedál benyomásakor,meg-ugrást!
A gyári kuplung bowden automata után állítással rendelkezik,amelyik huzal működtetésű.
Anno a kuplungszerkezet cseréjekor cseréltem kuplung bowden is, az alábbi típusra:GCC1722 @6 TRW huzal, kuplungműködtetés.
Kb: 3-évet bírt a huzal, majd,valami oknál fogva szétakadt-kiakadt...
Másnap visszamentem vonattal sóstóra és raktam bele "nem automata állítású" kézi állítású 814038239T @5 TRISCAN huzal, kuplungműködtetés
Szerencsém volt mert már előre megvásároltam, így vasárnap ki tudtam cserélni.
Az akkumulátort ki kell szerelni, mielőtt le vennéd az akkumulátor sarukat várj egy pár percet még elalszik a "can és egyéb hállózatok"
az akkumulátor tartó műanyagot is ki kell szerelni, a motorvezérlő számítógép 3db csatlakozóját le kell választani "így ki jön a tartóval együtt !
Még lesz egy fém lemez, a tűzfal előtt ,amin egy kábel csatlakozás van, középen a műanyag részt kell az óramutató járásával egyező irányban letekerni!
Az utastérben a kuplung pedált két darab csavar rögzíti 13-as dugókulccsal tudod kiszedni, mert másképpen nem tudod a bowden huzal műanyag kapcsát beakasztani a pedálba.
A legbelső csavart lazítsd meg ne tekert ki teljesen, az "önzárós anyával ellátott csavard teljesen távolítsd el! Akaszd be a bowden műanyag végét a pedálba,majd az önzárós
anyával ellátott csavart rakd be, egy picit húzd meg, majd a legbelső csavarral állíts be a pedál magasságát, én a fékpedállal egy magasságot állítottam!
A motortérben akaszd be a bowden a megfelelő helyekre, automata feszítésű bowdennél a "kötöző" drótot kell egy oldalcsípővel elvágni,egyéb tennivaló nincs. Kézi állítású bowden esetében a műanyag anya és csavar
kicsavarásával lehet a bowdent megfeszíteni, összecsavarásával lazítani.
Sajnos, ismét előjött egy probléma a lányom kocsijánál pár napja; a kuplung. Méghozza valahogy úgy tudnám leírni a jelenséget, hogy amikor nyomom be, a vége előtt kicsivel, megugrik a pedál, mintha átugrana valamin (hallani nem hallok semmi furcsát, de a lábam érzi, amikor ott járok, valahol talán az utolsó 1/4-énél a kuplung útján, ezt az "átugrást").
Tudom, vajmi kevés infó és nem is várok konkrét választ, de vélhetően ez mit szokott jelenteni? Egyáltalán, így ne is járjon már vele semmiképp, vagy pár km-ekre a környéken még elszaladgálhat, nem lehet belőle nagy baj... Ez lenne az a híres kuplungkinyomó csapágy? 23 éves autó, nem mai csirke, nyílván esztétikailag is ennek megfelelő, de leszámítva, hogy néha nem zár jól a központi (vissza kinyit, ahogy elfordítom a kulcsot, mert a jobb hátsó ablakot nyitottnak érzékeli - szenzor hiba, fiatal korában még gariban ugyanez javítva volt, de ismét előjött, illetve néha az egr koszolódik, de úgy nagyon más baja nincs, csak félek, hogy lassan csőstől kezdenek el jönni vele a bajok és akkor talán már ezt sem lenne érdemes javítani (?)).
Szóval, mit gondoltok, mi lehet ez a jelenség a kuplunggal? (biztosan sokatoknál már volt hasonló, ebben biztos vagyok).
Köszönöm előre is a tippeket, esetleges javítási költség prognózisokat!
Köszi. Akkor megbeszélem valami bátor és hozzáértőbb ismerőssel hogy belefogjunk-e a műveletbe.
Hasonló gondom van a csomagtérzárral is. Ott folyamatosan kinyitogatja, szinte percenként többször kattan a kis mikrokapcsoló és automatikusan kinyitja, hogy rohadna meg. Viszont ha lehúzom a csatlakozót a rendszámtábla fölötti mikrokapcsolóról, akkor nem nyitogatja. Így viszont csak a távirányítón lévő gombbal lehet nyitni, de még mindig jobb mintha magát kinyitná. Vajon itt a redszámtábla fölötti gumi mögött van külön mikrokapcsoló ami megpusztult, vagy ez is egybe van építve az ajtózárral?
...tehát.... a szétszedés a nehezebb művelet , türelemmel és kitartással mint a képen is megoldható...
...a proléma maga az , legalábbis nálam , hogy a kapcsoló"körme"a fekete rész megkopik és nem dolgozik együtt a mechanikával...én ráhúztam egy megfelelő műanyag csövet és vissza vágtam úgy hogy 2-3 mm-rel hosszabb legyen mint maga a "köröm" ....képen talán nem látszik a "toldás" de azóta is teszi a dolgát...először csak ideiglenesen rögzítettem össze a két felet majd mikor már hosszabb ideje jól működött ragasztottam össze...
Köszi nektek, de akkor most javítható, vagy nem javítható? :DD
Mert a kép alapján valahogy szét lehet barmolni a zárat, már csak kérdés, hogy utána milyen állapotban lehet összerakni? Ha mikrokapcsoló gond, akkor wd40, vagy valami kontakt spray kell bele és jó? Tavaly a klíma és a mellette lévő szellőző záró gomb vacakolt, sokszor nem reagált nyomásra. Szétkaptuk a panelt, kapott pár nyomást a sprayből, és azóta szépen működik. Lehet csak ennyi kellene ezekbe is?
Pont az ajtóátvezető kábel törés ami nem áll fent, szerintem. A vezető ajtó van a legtöbbet használva, és az még egyszer se rosszalkodott. Amikor előjön a hiba, legtöbbször nem is volt használva a rosszalkodó ajtó. Egyedül vagyok, becsukom a vezető ajtót, rányomok a központi zárra, lezár majd visszanyit. Átmegyek a jobb oldalra, és megy a kézzel nyitom-zárom játék, és egyszer csak megjavul. Milyen zár vagy motor kell ezekbe az ajtókba, mire van szükségem?
Ha a központizár "rosszalkodik" , az gyakran az ajtó átvehető kábel miatt van. Egyszerűen a kor, a sok hajtogatás miatt eltörik a kábel. Viszont ha emiatt van baj, akkor csupán a kezdeti stádiumban hektikus a hiba, elég hamar állandósult. Ezt tetézi, hogy ha az első ajtóknál nincs meg a zárt állás visszacsatolás, akkorvisszanyit a zár, mert azt hiszi,nyitva az ajtó.
Sajnos az enyembe a héten a bal hátsó ajtónál jött elő ez a hektikus hiba, és a kabele ép. Kiszedtem a zárat, oda elér a nyit zár 12 V-ja. A zárszerkezetet, a motorral szétszedni nem lehet, ezért első körbe. Brigéciollal,vízzel jól átmostam. Most jó, majd meglátjuk, meddig.
Van egy 2004-es Citroen Xsara N1 ferdehátúm és valamiért nem működik az ODB csatlakozó. Esetleg nincs külön biztosítéka vagy mi lehet a probléma mert idáig működőt és több olvasóval is kipróbáltam.
Váltó olaj csere ellőt állok és azt olvastam, hogy csak 1,8 liter 75W-80-as kell bele, ez menyire valós, és esetleg valaki nem tudja a váltóolaj leeresztő csavar pontos méretét, mert akkor abból is vennék újat.
A két jobb oldali ajtó zárja gyakran szopat. Néha nyitni, néha zárni nem hajlandó hol a jobb elsőt, hol a jobb hátsót. De csak és kizárólag a jobb oldali ajtókat. Ez kb hetente legalább egyszer előjön, néha attól megjavul ha kinyitom a kilincset és becsukom újra, máskor a belső gombot kell kézzel átbillenteni, de olyan is van, hogy a jobb első ajtót kell kívülről kulccsal nyitni-zárni. Ezt hogy lehet javítani, a zárómotort kell cserélni az ajtókban? És vajon miért nem állandó a hiba, miért csak random időnként jön elő?
A bal oldalon semmi gond, azt hiszem 3 év alatt egyszer nem nyílt ki a vezető ajtó a távirányítóra.
Sziasztok egy kis segítséget szeretnék kérni p106 hibakód bármit csinálok visszajön map szenzor hiba kicseréltem de semmi változás egy ponton megtorpan rángat 1,8 benzin 16v picassomilehet a hiba fojtoszelep cserélve álandoan a mapszenzort irja
Szeretnék segítséget kérni a kézifék pontos beállításához. A munkahenger pontos poziciójára lennék kiváncsi, mert nekem más a jobb és bal oldali. A jelölt vékonyabb nút függőlegesen áll vagy vízszintesen a fékbetéthez képest ?
Sziasztok! Tudja valaki, hány literes az 1-es Xsara tankja? Illetve inkább úgy teszem fel a kérdést, kinek hány litert sikerült tankolni bele. Gyári adat szerint 54l. Egyébként az enyém kombi 1,9 td.
Azért kérdezem, mert tegnap megviccelt. Mindig tele tankolok, sőt, ritkán megy nálam egy autó/motor üzemanyag szintje fél tank alá, de most kíváncsi voltam, mennyit megy el egy tankkal. (Konkrétan megvan 9 éve, sose volt ilyen üres, csak vásárláskor) Hazafelé jöttünk, Körmend előtt az M80-ason meg-megtorpant. Annyira nem lépett meg, 820km-t mentünk addigra, tankolás nélkül, ráadásul két biciklivel a tetőn. Az út végén a körforgalomba már csak begurult, még beugrott, de a körforgalom után megállt. Nagy dráma nem volt, a kézi szivattyúval megpumpáltam, indult, a kút meg kb 500m-re volt. Belement 48,7l gázolaj. Onnantól hibátlanul ment.
Ami nem nem hagyott nyugodni, hogy miért nem világított a szegénység jelző sárga lámpa. Még csak be se villogott. Annó a Saxon úgy kezdte mindig. Itthon lehúztam a csatit a tankjeladóról, szépen mutatta, hogy üres, és világított a sárga lámpa. Kiszedtem a búvárcsövet, volt zselészerű cucc a labirintusban. Vajon amiatt állt le? Vagy nem szívja ki az utolsó pár litert? Vagy sose megy bele 54l? Vagy megakadt az úszó? Egyébként olyan 5,9l-es fogyasztás volt ez ìgy, tetőn két biciklivel, szóval a fogyasztásra nincs panasz.