Keresés

Részletes keresés

Geyza Creative Commons License 2001.02.19 0 0 1060
Nem lep meg!

Körülbelül ugyanezt írta nemrég a Magyar Hírlap(!) is!

Tudod, soha nem árt egy új Hanákné ügy...:(((

Előzmény: hegyivadasz (1059)
hegyivadasz Creative Commons License 2001.02.18 0 0 1059
Tegnap minket is megszámláltak. Kihasználva a lehetőséget megkérdeztem a népszámlálót, hogy mik a tapasztalatai az un. kényes kérdésekkel (vallás, nemzetiség). Szerinte mindenki gond nélkül vállalta ezeket, sőt nem egy helyen megkérdezték, hogy miért nem kötelező ezekre válaszolni?
Most is kiderült, hogy az a pár pesti hülye tojásfejű, aki csinálja itt a hangulatot, nem az ország.
tölgy Creative Commons License 2001.02.18 0 0 1058
kedves Qfwfq!

a rokonnak nem kellett volna bediktálnia Téged-a biztos csak kérdez(het)te: van-e itt állandóra bejelentett más személy is,? (vagy ideiglenesen, vagy és a mi a fő: tartózkodik-e itt még valaki folyamatosan!) Te nem, tehát tényleg nem kellett beirni, és kérdés az is : jól tudta-e az adataidat, ha igen, akkor végülis kiderül a lapból, hogy Te akkor külföldön tartózkodtál huzamosabb ideig.
egyébként engem az is érdekelne: össze lettél irva külföldön? (azt veszem ki, hogy nem, de nem tudom a módját, csak listázták a követségen a bejelentett polgárokat-akkor nekik az iskolai egyéb adatai itt nem is szerepelnek? vagy személyesen kikérdezettek voltatok?)
üdv:tölgy

Előzmény: Qfwfq (1057)
Qfwfq Creative Commons License 2001.02.18 0 0 1057
Jelenleg, ill. a jan. 31-i allapot szerint kulfoldon dolgozom.
Ugy tudom, ilyen esetekben a nepszamlalast az illetekes magyar nagykovetseg hajtja vegre. Ezt is csak ebbol a forumbol, ugyanis a nepszamlalas honlapjan mindenfele hasznos dolgokat kozolnek arrol, hogy mire jo ez az egesz, meg hogyan biztositott az adatvedelem, de a kulfoldon
tartozkodokra vonatkozoan nincs semmi informacio :-(

Mint kiderult, tavolletemben megiscsak lazan megszamlaltak, megpedig azon rokonomnal, akinek lakcimet kulfoldi tartozkodasom idejere levelezesi cimkent bejelentettem az onkormanyzatnal.

Kerdes: a szamlalobiztos helyesen cselekedett, amikor megszamlalt?

onobody Creative Commons License 2001.02.16 0 0 1055
Hihetetlen!!!

Hát ezért van hogy - "Az emberek 98%-a örömmel
válaszol minden kérdésre".

Az előző hozzászolásod sem semmi !!

Üdv onobody

Előzmény: Törölt nick (1050)
HJM Creative Commons License 2001.02.16 0 0 1054

NYÍLT VÁLASZ

Seregély István egri érseknek, a Püspöki Konferencia elnökének postán érkezett, ezreknek kézbesített levelére
      Tisztelt Testvérem a Halandóságban! Képeslapját - melyet "Népszámlálás" felülbélyegzéssel és "Tisztelt Katolikus Testvérem, Magyarország" címzéssel tett postára - köszönettel megkaptam.
      Indítékait megértem, de szándékait nem tudom elfogadni.
      Valamikor én is írtam olyan leveleket, melyek címzettjei csodás mivoltuk folytán szubsztanciálisan betöltötték fantáziámban az egész teret, ezért nem igényeltek pontos topográfiai meghatározást: "Kedves Gólya!", "Kedves Mikulás!" stb. (Nálam kissé idõsebbek "Kedves Joszip Visszarionovics Sztálin, Szovjetunió" címzéssel is adtak fel leveleket, de az õ kívánságaik kevésbé teljesültek.)
      Késõbb természetesen megtanultam, hogyan kell pontosan azonosítani a fantázia és a valóság határait, valamint kívánságaim címzettjeit. Ma még tévedésbõl sem fordulhat velem elõ, hogy metaforikus személyektõl kérek akár kistestvért, akár csokoládét.
      Elhiszem, hogy az Ön szemében minden egyes katolikus személy maga a csoda, viszont azt is tudom, hogy ezeknek a csodás személyeknek a lakcímei az egyházi adminisztrációból minden további nélkül kikereshetõek. Ezekkel a személyekkel sokan nem vagyunk azonosak. Ön tehát illetéktelenül céloz meg minket a mondandóival, drága pénzért. (A mi drága pénzünkért, természetesen.) Mindemellett levelében méltatlan kívánalmakkal áll elõ. Ebben ugyanis nem pusztán azt kéri (diszkréten és illõ módon csak sugalmazva), hogy mindenki "vallja meg" a kereszteléssel elnyert egyháztagságát, hanem azt is, hogy megvallását az állam megbízottjaként megjelenõ kérdezõbiztos elõtt tegye. Vagyis hogy ki-ki köpje szembe a saját múltját, s tegyen úgy, mintha eddig - mint Ön írja: "több évtizedig" - nem vallotta volna a vallását ott, ahol a megvallásnak helye és ideje szokott lenni. Mintha nem járt volna templomba, nem fizetett volna egyházi adót, nem építette volna belsõ hitét vagy nem élte volna át a vallás szimbolikus tartalmait. Mindezeken keresztül még azt is kéri, hogy az emberek vallomásuk címzettjéül ismét az államot jelöljék meg, amely egyébként azonos lenne az Ön egyházával.
      Ön a hit megvallását úgy keveri össze a hit szervezett, társadalmi szintû érvényesítésével, ahogyan azt már a Kádár-rendszer sem tette.
      Mindehhez annak a Krisztusnak a szavait idézi, aki éppen azért maradhatott életben, mert szülei kimenekítették az újszülötteket számbavevõ (és legyilkoló) heródesi népszámlálás elõl. Ráadásul az Ön által idézett szavak - "Aki megvall engem az emberek elõtt, én is megvallom mennyei Atyám elõtt" - a Biblia szerint nem a hívekhez, hanem Jézus személyes küldötteihez, az apostolokhoz is szóltak (azért is folytatódhattak a megtagadás büntetésének fenyegetésével). S az apostolok útját pedig Jézus meglehetõsen behatárolta: "Pogányok útjára ne menjetek /.../, hanem menjetek inkább Izráel házának eltévelyedett juhaihoz" (Mt 10, 5-6). Az z érzésem, kedves Testvérem nem erre gondolt...
      Válogatás nélkül kézbesített, nyílt lapját most azok is megkapják, akiknek egykor valóban illett elhallgatniuk esetleges vallási kötõdéseiket - mert egy másfajta vallási szervezettõl, s az attól elnyerhetõ pártkarriertõl várták az üdvözülést. Nem szeretném elkeseríteni, de az Ön levele egyedül nekik szól adekvát módon. Õk azok, akik csak most fogják "megvallani".
      Mivel magam nem lehetek a címzettje, remélem, megérti, hogy kéréseit ezúttal nem teljesítem. Minden egyéb ügyben - szabadság, emberi méltóság védelmezése, rasszizmus elleni összefogás, humanitárius értékek képviselete - várom megtisztelõ leveleit.

U. i. Most érkezett meg a Református Egyház Dunamelléki Egyházkerületének népszámlálásügyi levele, melynek végén ez áll: "Református magyar vagyok / Amíg élek, az maradok!"
      Amire a magam részérõl csak ennyit mondhatok:
      "Azt hittem, hogy rendszert ráznak, / De csak papok csasztuskáznak!"

Lévai Júlia

Előzmény: HJM (493)
barsyba Creative Commons License 2001.02.16 0 0 1053
Nem gondoltam még véletlenül sem Torgyánra és csapatára.
Az, hogy a népszámlálás mennyire pontos és hogyan lehet majd felhasználni és milyen célokra az sajnos ízlés dolga, de azért ne legyünk maximálisan bizalmatlanok. A megkeseredett emberek bizalmatlanok közül kerülnek ki. Mentalitásuktól függ, hogy hangosak-e, vagy nem szólnak semmit.
....barsyba
Előzmény: rajony sixtus (1052)
rajony sixtus Creative Commons License 2001.02.16 0 0 1052

Kedves Barsyba!
Nem az a baj, hogy „megszámlálnak”, hanem az, hogy rosszul. A cél nem is az, hogy megtudjuk, hányan vagyunk (azt sokkal pontosabban – néhány ezres hibahatárral - tudja a népességnyilvántartás). A cél az, hogy egyebeket is megtudjunk erről a népességről. De ezzel a szakszerűtlenséggel, ahogy ez folyik, ez pontatlanabb lesz, mint egy megfelelően kiválasztott, eléggé nagy és szakszerűen elvégzett (pl. lehetőleg jól megfizetett diplomásokkal, egyetemi hallgatókkal végeztetett), reprezentatív mintán történő megkérdezés. És a fő baj az, hogy mostantól ez az elcseszett népszámlálás lesz az etalon, ehhez mérik a jövőbeni felmérésekhez a reprezentativitást. Hát erre 10 milliárdot költeni nem semmi, akkor inkább igyunk az árán savanyú sört.
Egyet nem értek. Miért kívántál Torgyán doktornak és elvbarátainak demokráciát (idézem: „A megkeseredett, de nagyhangú embereknek is kell a demokrácia, ahol mindenki csak rosszat tesz.”)? Hiszen magától értetődik, hogy nekik is jár, bármekkora a hangjuk, bármennyire megkeseredettek is, és bármennyi rosszat tegyenek is. De a vita nem erről szól.

Előzmény: barsyba (1051)
barsyba Creative Commons License 2001.02.16 0 0 1051
T. rajony sixtus!
A megkeseredett, de nagyhangú embereknek is kell a demokrácia, ahol mindenki csak rosszat tesz.
Az említett 10Mrd HUF-ból sok stollwerk, sör és pörkölt, valamint virsli kitelne. De a demokráciában sokaknak az is "savanyú" lenne, és a végén kiderülne az, hogy a kormány miért nem tudja, hogy hogyan is áll az ország szekere és a nép? Ergó meg kéne számlálni.
Előzmény: rajony sixtus (1049)
rajony sixtus Creative Commons License 2001.02.16 0 0 1049
Úgy tűnik, hogy azon már nincs is vita, hogy mit ér szakmailag ez a népszámlálás. Egy nagy nullát, amire kidobnak 10 milliárd forintot. Azt a "pár ember"-t, aki ezért felelős, demokráciákban gyűjtőnéven kormánynak nevezik. Ebből következik, hogy minden hivatalos forrás győzelmi jelentéseket fog sugározni. (Ilyesmiket: "2001. január 31-én 9 891 123 lakosa volt az országnak, ebből 73,18 %-nak volt fürdőszobája, akik 48 %-a katolikus, köztük 12 % 30 percnél kevesebbet közlekedik a munkahelyére vagy az iskolába" stb.)
Előzmény: Törölt nick (1025)
Szykla Creative Commons License 2001.02.16 0 0 1047
Én meg azt hittem, hogy komoly volt a szöveg, hogy "mindenki számít", és hasonló hangzatos jelszavak, de most a reakciók hiánya meggyőzött, hogy ez csak rizsa. Teljesen mindegy, hogy én töltöm ki hitelesen a kérdőíveket vagy épp az anyósom diktál be valamit, ami éppen eszébe jut. Illetve mégsem. Nem mindegy. A legfőbb szempont, hogy minél egyszerűbben túl legyen a házsoron a kérdezőbiztos.
Szóval, ha ott fenn a magasságos KSH berkekben valakit érdekel az igazság is, akkor a szlovák nemzetiségűek és az evangélikus vallásúak számát eggyel növelje majd meg a végelszámolásnál.
Bár a mai politikai viszonyok közepette az első kérésem aligha fog teljesülni. A második inkább...

Egyébként a névtelenségről is megvan a véleményem. Régen b@....k így át a népet, mint most. Minden lakásnak és a lakáson belül minden személynek van egy azonosítója, megkérdeztem a feleségemtől, felírták a kérdőívre is, csak az analfabétáknak lehet bemagyarázni, hogy ez alapján nem lehet bárkit azonosítani. Aztán jobb esetben csak az adóellenőrök jönnek ...
Szykla

Előzmény: Szykla (996)
barsyba Creative Commons License 2001.02.16 0 0 1046
T BABA1!
A népszámláló is emberből van, a maga hibáival együtt. Pont olyan mint Te. Hibázik, vét, mulaszt, stb. Légy türelemmel. Jószándékú vagy, segíteni akarsz. Ha végképp nem jön hívd az önkormányzatot és követeld, hogy számoljanak meg, mert az neked jár. ...barsyba
Előzmény: BABA1 (1044)
Ariel Creative Commons License 2001.02.15 0 0 1045
no..stronozom a kerdeseimet...
eppeg most voltunk megszamlalva....
nagyon cimpatikus holgy volt..mikor meghallotta hogy egyeni vallalkozo..
kapasbol cim helyett azt irta be egyeni vallalkozo...cime a telepules neve :DDD
remelem az ilyen civilkurazsival rendelkezo biztosokbol van a tobbseg..
Előzmény: Ariel (1041)
BABA1 Creative Commons License 2001.02.15 0 0 1044
Kétszer találkoztam a házunkban a számlálóbiztossal, mind a kétszer megbeszéltünk egy konkrét időpontot amikor jönni tud hozzánk! Egyik alkalomal sem jött!!! Most van valami teendőm, mint minta polgárnak???
Geyza Creative Commons License 2001.02.15 0 0 1042
Kedves barsyba!

Kösz!
Pont erről van szó.

Geyza

Előzmény: barsyba (1038)
Ariel Creative Commons License 2001.02.15 0 0 1041
Trf!

kommentalnad a tobbektol elhangzott (velelmezett, megtortent) lehetoseget arra, hogy a kerdezobiztosok a ki nem toltott adatokat sajat kutfobol, esetlegesen sajat erdekbol beirjak, meghamisitjak? az a helyzet, hogy azt allitjatok, hogy szinte mindeki kitolti az osszes adatot nem gyanus-e?

hogyan lehet(ne) megbizonyosodni, hogy pl. egyes kozossegek, akik nagy mediakampanyt folytattak, sajat szamlalobiztosaik valoban az igazat irjak be a kerdoivbe es nem a nekik kedvezo adatokat?

Előzmény: The Real Giraffe (1030)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.15 0 0 1040
Nem hiszem hogy kötözködés lenne, ha vki leírja a _szubjektív_ véleményét, és az eddigi tapasztalatait. Szerintem építő jellegű a topic, és sok dologra választ ad.
A szájtépés, a huncutkodás, a svihákoskodás, a gyanakvás pedig meggyőződésem szerint nem azért van mert _alapvetően_ rosszak az emberek és hazudósak.
Van mögöttünk egy viharos XX.század, egy rakás ártatlanul elítélt és kivégzett emberrel. Van mögöttünk negyven év a visszasságaival, a besúgókkal, van mögöttünk 10 év demokráciával, "vállalkozásbarát" politikával, (ahol a tisztességes adóbefizetés majdnem teljesíthetetlen, a tb terhek majdnem elviselhetetlenek, ahol büntetőadót rónak rád ha munkát adsz valakinek) szóval az elmúlt száz év "belénk" nevelte hogy jobb ha az állam minél kevesebbet tud, minél kevésbé vagy nyilvántartva, hogy ne valld be ezt, vagy azt (nem azért, mert szemét sviháknak születtél, hanem hogy egyáltalán meg tudj élni) miközben látod, hogy népünk vezetői akik "Szolgálat" helyett "Hatalomhoz" jutnak a választásokon gondtalanul és korrupt módon élnek (Maximális tisztelet a kivételnek).
Ne csodálkozz hát a gyanakváson.
Én azon csodálkozom, hogy vagyunk még annyira toleránsak és értelmesek, hogy erről kutltúrált formában tudunk vitatkozni? beszélgetni?
Ez semmiképpen nem "szájtépés".
Minden reményem szerint egy "gyógyuló" állapot első jele.
Előzmény: barsyba (1038)
The Real Giraffe Creative Commons License 2001.02.15 0 0 1039
azt meg remélem nem rám érted, hogy bárkit is bemószerolnék itt
Soka(to)kkal ellentétben én bizonyíték nélkül nem vádaskodom :)
Én csak azt tudom, hogy a főnökömnek szóltak, ne kommentáljuk ML-t, és hogy ez a "kérés" az ő irodájából érkezett. Erre is "no comment".
Előzmény: Törölt nick (1037)
barsyba Creative Commons License 2001.02.15 0 0 1038
Én mint zöldfülű, aki nem népszámlál, és nem ért ehhez az egészhez - bár már megnépszámláltak - csak annyit szeretnék hozzáfűzni ehhez az egészhez, hogy: Úgylátszik a kákán való csomó keresés mestersége az bejegyzett és FEOR számmal ellátott országosan kiemelt és preferált szakma, mert ebben az országban igen sokan űzik. Minden bizonnyal jól meg lehet belőle élni. Bár én ezt a foglalkozást a hátramozdító szakmák közé szoktam sorolni.
Népszámlálás: Igenis kötelezettségeim vannak a mindenkori állammal szemben (természetesen jogaim is). Ha kérdez, akkor válaszolnom kell, ha hív akkor menni kell. Az sem kegy, ha nem kötelezően megválaszolandó kérdéseket is feltesz. Izlés dolga, hogy mit válaszolok rá. De huncut, svihák vagyok akkor ha letagadom azon barátaimat, rokonaimat, stb, akikkel együvé tartozom, legyen az vallás, vagy népcsoport/nemzetiség, netalán fogyatékosság, amit valószínű, hogy sokan tudnak/látnak úgyis. Hölgyek és Urak! Ti akik itt tépitek a szátokat (pontosabban és stílusosan: a tasztatúrát) gondolkodjatok el egy kicsit ezen.
Néhány további résegítő kérdés: Biztos, hogy az okoskodásotok piedesztálja valóban olyan magas és stabil? Nem kellene újra mérni?
Az állandó okoskodás/majdénmegmondomhogykellene hozzá állás a kö boldogulását szolgálja?
Nekem - mellesleg semmi kifogásom nincs a népszámlálással kapcsolatban. Minden kérdést megválaszoltam, a számláló korrekt volt - és örülök annak, hogy segíthettem.
További jó kötözködést kívánok. barsyba
Előzmény: tosca (922)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.15 0 0 1037
köszi, akkor febr 21-ig szépen dédelgetem a kérdőíveket. csak hát mittomén, egy cetlit odarakott volna, "xx-én jövök érte", lehet, hogy nem kerülnénk el egymást. na mind1.

azt meg remélem nem rám érted, hogy bárkit is bemószerolnék itt.

sokat vitatkoztunk, sokmindenben nem értettünk egyet, de titeket megfelelően korrekt és értelmes vitapartnernek tartalak, az ilyen "befújásokat" meg rohadtul utálom magam is.

Előzmény: The Real Giraffe (1026)
rajony sixtus Creative Commons License 2001.02.15 0 0 1036
Üdv az Úrban! Államigazgatásban dolgozom, belenéztem a vitátokba. A népszámláláshoz annyi közöm van, hogy (kötelezően) felülvizsgáló vagyok, öt összeíró munkáját ellenőrzöm. Tőlünk a KSH veszi át az ellenőrzött és kódolt íveket. Illetve nem veszi át, ha hiányos. De az ívek szükségképpen hiányosak, mert sokszor még közeli rokonok sem tudják az otthon nem lévők adatait (pl. mikor kötötte apuka az első házasságát, mikor milyen iskolába járt, mi a munkahelyének cégszerű megnevezése, pontos címe stb.). Különösen hiányosak az önkitöltést választók kérdőívei. No most ezen ne múljék, ezen nem bukhatik meg egy magyar népszámlálás. A felülvizsgáló megmondja az összeírónak, hogy rovat üresen nem maradhat. Vagyis az összeíró hasára csap, és kitölti. Ha nem jut be egy lakásba, üres, lakatlan lakásnak jelenti (megmondták neki, hogy szabálysértési ügyet ne csináljön, mert végrehajthatatlan). Ha mégis hiányos marad a kérdőív, a felülvizsgáló sem akar magának rosszat: neki is van hasa, rácsap, és beír valami "logikus"-at. Ilyen ez a magyar népszámlálás.
Egy embert 0, 1, 2, vagy 3 helyen írhatnak össze, vagyis 1. sehol, 2. az állandó lakcímén és/vagy 3. ideiglenes lakcímén és/vagy 4. be nem jelentett tényleges lakhelyén. Csak azt nem lehet tudni, hogy kit nem írtak össze, kit egy helyen, kit két helyen, kit három helyen. Összehasonlítható és tapasztalati adatok híján senki nem tudja megmondani, hogy az így összegyűjtött adathalmaz milyen megközelítéssel és milyen valószínűséggel igaz.
Még nem említettem a tudatos hamisításokat, amelyeket az adatszolgáltatók követnek el. Ezek egy része brahiból történik (pl. Nemzetisége? Dakota. Anyanyelve? Sumér), más része a jogos bizalmatlanságból. Különösen a munkahely cészerű neve és pontos címe kelt ellenérzéseket, teljes joggal. Mert ha elhisszük is, hogy a KSH csak a munkáltató ágazati besorolására kíváncsi, akkor erre másként kellett volna rákérdezni (pl. adni a számlálóknak egy ágazati besorolás listát).
A vallásra sokan válaszolnak, de mivel egyes egyházak kampányt folytattak, máok meg nem, az adatsor tudományosan értékelhetetlen (torzított) lesz, ill. legfeljebb társadalomlélektani megfigyelésekre ad alkalmat. És még egyre, ami az egész kérdés eredeti célja: legitimálni a kormány kirekesztő egyházpolitikáját (megkérdeztük a "polgárokat", és xx %-uk a történelmi egyházhoz tartozónak vallotta magát, a többire - a "szektákra" - nincs szükség, azok érjék be kevesebb joggal.
Bocs, hogy hosszú voltam.

Előzmény: toMtOm (1035)
toMtOm Creative Commons License 2001.02.15 0 0 1035
A végeredmény bármi is lesz, hiteltelen lesz, és pontatlan
Amikor egy közvéleménykutató cég megállapítja pl. a pártok támogatottságát, akkor azt te megbízhatónak tartod? Több, egymástól független, különböző pártkötődésű cég szinte %-ra ugyanazt hozza ki. Ők maximum néhány ezer fős mintával dolgoznak. Ehhez képest a népszámlálás tízmillióval. Akkor most ez az adat kevésbé lesz megbízhatóbb?
Előzmény: Törölt nick (1031)
toMtOm Creative Commons License 2001.02.15 0 0 1034
Pont a "nép"-et képező állampolgárok nincsenek azonosítva, tehát _elkerülhetetlenek_ a duplikációk, a hiányosságok
Ez nem is a népszámlálás feladata, hanem a népességnyilvántartóé (ÁNH). Az meg úgy működik, ahogy, a KSH-nak sok befolyása rá nincs.
A KSH-nak csak a tiszta adatra van szüksége!Röviden megvilágítva: az érdekli, hogy egy adott területen milyen tulajdonsággal élő emberek élnek vagy lakások vannak, és arra nem kíváncsi, hogy Kovács János személy szerint öt szobás villájában hindiül beszél.
Előzmény: Törölt nick (1031)
toMtOm Creative Commons License 2001.02.15 0 0 1033
ezt az adatgyűjtést _bármilyen_ névvel illethetjük, csak "népszámlálással" nem.
Ebben igazad van. Szinte az összes többi országban erre a tevékenységre a "census" szót használják, ami "összeírást" jelent. Így amikor a magyarok "népszámlálás"-ról beszélnek, akkor az angol nyelvűek pl. "population census"-ról. Szóval az a szó, hogy "népszámlálás", egy magyar emberben azt az érzetet kelti, hogy mindenki hátára húznak egy strigulát, hogy megvan-e vagy sem. Pedig valójában nem erről van szó, hanem inkább "a népesség és lakásállomány összeírásá"-ról, de valamilyen okból kifolyólag, történelmünk során erre a tevékenységre Magyarországon a "népszámlálás" szó honosodott meg.
Előzmény: Törölt nick (1031)
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.14 0 0 1032
Mondjuk van egy tippem, mit csinál, kitölti saját kútfőből a kérdőívet. Ahogy nálam is megtette, pedig velem "csak" annyi volt a "baj" hogy nem voltam otthon.
De rendes volt, mert erről hagyott értesítést, amint azt már meg is írtam.
Törölt nick Creative Commons License 2001.02.14 0 0 1031
Tényleg, mit csinál egy kérdezőbiztos, ha vki "látványosan" "nem mond igazat"? Van egy emberi módszer, hogy "Kérem, ne komolytalankodjunk" de ezt nem veszi be mindenki... "Felülírja" az ívet (hivatalosan nem teheti) de ha nem teheti, mennyire lesz hiteles az egész? Ha teszi, mennyire lesz szubjektív? Olyan az egész, mintha kocsonyalábakon állna.
Azt is komolyan gondolom, ha az anonimitás működik, akkor ezt az adatgyűjtést _bármilyen_ névvel illethetjük, csak "népszámlálással" nem.
Pont a "nép"-et képező állampolgárok nincsenek azonosítva, tehát _elkerülhetetlenek_ a duplikációk, a hiányosságok.
A végeredmény bármi is lesz, hiteltelen lesz, és pontatlan.
(És _nem_ a kérdezőbiztosok, vagy az állampolgárok miatt. A felelősség egyértelműen azoké, akik összeállították a kérdőívet)
Előzmény: The Real Giraffe (1030)
The Real Giraffe Creative Commons License 2001.02.14 0 0 1030
Szvsz semmi baj nem lett volna, ha ez az egész úgy zajlik, hogy Ön XY? Igen. Hányan laknak itt? A fiam, ifj XY, a lányom XZ, meg a feleségem XY-né, összesen négyen. Jó, akkor beírom a nevüket, ehhez a címhez, köszönöm, viszlát.
Igen, ez lenne a szószerinti népszámlálás. De itt nem CSAK ez a feladat.

De mihelyst személyes kérdések garmadája jelenik meg a kérdőíven, persze hogy nics túl sok és főleg őszinte válaszadó.
Jelenleg a visszajelzések alapján elmondható, hogy a válaszmegtagadók, ill. a látványosan "nem igazat mondók" száma nem jelentős. Legfeljebb ez a réteg sokkal hangosabb.

Előzmény: Törölt nick (1025)
The Real Giraffe Creative Commons License 2001.02.14 0 0 1029
Sorry a többszörös beírásért, a proxy már megint "szórakozik" :(
The Real Giraffe Creative Commons License 2001.02.14 0 0 1028
miért van a lakáskérdőíven az utca, házszám, emelet, ajtó stb. stb., ha elvileg nem kellene ott lennie?
Azért, mert ez az elv két héttel az összeírás kezdete előtt "született meg", amikor már a kérdőívek már szét voltak osztva.

ha ezt én véletlenül kitöltöm ( vagy a kérdezőbiztos, ha ő írja ), akkor hol is az országgyűlési biztos ajánlása?
Ha te véletlenül kitöltöd, akkor az összeíró legfeljebb átmásolja anélkül egy üres kérdőívre. Ő meg ne töltse ki véletlenül!

Előzmény: Törölt nick (1015)
The Real Giraffe Creative Commons License 2001.02.14 0 0 1027
miért van a lakáskérdőíven az utca, házszám, emelet, ajtó stb. stb., ha elvileg nem kellene ott lennie?
Azért, mert ez az elv két héttel az összeírás kezdete előtt "született meg", amikor már a kérdőívek már szét voltak osztva.

ha ezt én véletlenül kitöltöm ( vagy a kérdezőbiztos, ha ő írja ), akkor hol is az országgyűlési biztos ajánlása?
Ha te véletlenül kitöltöd, akkor az összeíró legfeljebb átmásolja anélkül egy üres kérdőívre. Ő meg ne töltse ki véletlenül!

Előzmény: Törölt nick (1015)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!