Keresés

Részletes keresés

Morcsi Creative Commons License 2007.11.04 0 0 1900
A mate ilyen. Ha pl. lecsöppented a konyhapultra és nem törlöd fel azonnal, pár óra múlva méregzölddé válik és sikálhatod, mire eltünteted. Vigyázni kell vele :)
Előzmény: Cascada (1899)
Cascada Creative Commons License 2007.11.03 0 0 1899

Sziasztok!

 

Tegnap vettem mate teát. Izlik, azzal minden OK, viszont én ezt termoszba tettem, és cca 1-2 órával később ittam... és ízre tökéletes, viszont a színe... hogy finom legyek, erősen méregzöld. Tehát ilyen feketébe játszó nagyon ronda zöld. Ez mitől van? Normális a színváltás? Van valami titkos módszer ellene? :-)

 

Sziasztok

 

Casca

teautja Creative Commons License 2007.10.30 0 0 1898

Kedves Z!

 

 

Mivel mostmár te is boldog puerh tulajdonos vagy  és nekem is megvannak a saját teáim, elbeszélgethetünk az olcsó, vagy drága teákról, vagy borokról.  5 gramm puerh ugyebár bőven elég 1 napra.  Fél kg puerh gyakorlatilag fél évre. Fél éves távlatban eltörpül pár ezer forint különbség. A hajnali négy, a minimálbér talán nem is igazi okok. Most jóval többet költöttél jóval kevébé kifinomult teára.  Még szerencse, hogy a tuochatea nem állít töbet róla, mint ami. A Dehong teái erősek, kissé savasak, hosszú távon erős gyomor és máj kell hozzájuk. Jobb lett volna talán, ha összeállítasz magadnak egy hat kilós csomagot többféle teából, teszel bele pár csúcsot és néhány hétköznapibb teát. kipróbálod a Xiaguan francia tuoháját, és egy két Te Ji teát. Bizonyára te is kíváncsi vagy rá, nem?

 

 

Jelige: Mindennapi betevő 

Törölt nick Creative Commons License 2007.10.30 0 0 1897
Azért vettem ilyen sokat mert 1 v. 2 kilónál még jóval többe került volna, 5-6 kiló felett már nem sokkal lesz olcsóbb, így van kitalálva a postaköltség. De el fog az fogyni, 8-10 év alatt :-)) Lehet hogy el is adok belőle. Én nem próbálgatok sokféle teát, csak a mindennapi betevőmet akartam beszerezni olcsón. Hajnali 4-kor már dolgozok, és jól jön akkor egy jó tea... 
Előzmény: ptolgyes (1896)
ptolgyes Creative Commons License 2007.10.29 0 0 1896

6 kg? Meddig fogod ezt inni?? :)

 

Azért veszek mindenből kevesebbet általában, hogy tudjam váltogatni a dolgokat. Már a több száz g-os pu'erhek is soknak tűntek, túl hosszú elkötelezettségnek... :)

 

Barátom épp kint van Kínában, mondtam neki hozzon már valami jó kis teát magával haza... Meglátjuk mit sikerül lőnie.

Előzmény: Törölt nick (1895)
Törölt nick Creative Commons License 2007.10.29 0 0 1895

Helló mindenki / valaki / ...:-)))

 

Érdekesség: Vettem kínából pu-erh teát, 6 kilót, innen, ezt:

 

http://www.tuochatea.com/pu_erh_brick/gold_bud_pu_erh_brick.htm

 

Paypal-lal fizetve 20500 Ft volt, vagyis egy 250g-os tégla 850 Ft-ra jött ki.

Nem drága. Nem is rossz, iható. Úgy vettem észre a sötét pu-erh-be zöld levelek is vannak keverve ízesítésképpen, a teázás után maradt leveleken jól látható hogy

kb. 1/5-e a leveleknek zöld, a többi sötétbarna. Laza szerkezetű tégla, nem gépi préselés, gondolom jól érik. 2006-os. Magánemberként adják fel a csomagot ( Li Ding Yi nevű úriember) és 16 nap alatt ért ide, kitűnő, erős csomagolásban, hibátlanul.

 

Andaerdész Creative Commons License 2007.09.25 0 0 1894
Érdekes lehet egy jó filteres tea. Azt már nagyon rég óta nem iszok. Kb 10 évesen kezdtem cukor meg minden nélkül inni a teát-akkor még filtereset, mert a dédim mindig úgy elszúrta az ízesítését, hogy inkább minden nélkül. :) Aztán rászoktam a Mate-ra, majd kaptam valami zöld teát-kínait, zöld papírdobozban, azt hiszem anyukám vette nekem, mert kiárulták a Spar-ban. A kutya nem vette, így 100 forintért dobálták az emberek után. Aztán megtorpant a teázásom ezen a szinten. Most meg próbálkozok. Tanulok. És néha nem alszok. :)
ptolgyes Creative Commons License 2007.09.25 0 0 1893

Hozzá kell tenni, a boltok kínálata se sokat segít az embereknek a teák megismerésében. Bármelyik nagy boltban lehet kapni sok fajta fekete teát, és van a polcon néhány "a zöld tea" mondjuk kínából... Hogy még véletlenül se tudja meg a földi halandó, hogy attól még bármi lehet abban.

 

Teázni meg nekem úgy tűnik nem lehet eleget ahhoz, hogy az ember ne fusson bele valami újba. Na nem mintha olyan régóta teáznék "normálisan"... :) Viszont ha az ember elkezd ismerkedni a mindenféle teákkal, akkor jön csak rá, hogy addig mennyire nem ismerte. Kb. mint a tablettás bor a világ híres boraival szemben.

 

Egyik belga kollega felismerte, hogy szeretem a teát, ezért elhozta nekem otthoni japán tea filtereit, amit egy japán kollegájától kapott. Egészen kellemes tea, veri az általam eddig filtereskén fogyasztottakat, de azért ezt se raknám oda az általam kedvelt japán teák mellé. Mindenesetre érdekes dolog ez a tea is. Illatra matcha, ízre szőlő beütésű sencha, de kicsit savanyú is. Szépen vákuumcsomagolt minden darab.

Előzmény: Andaerdész (1892)
Andaerdész Creative Commons License 2007.09.25 0 0 1892
Igen, egyébként napközben én is mindg japán zöldet iszok. Csak még nem ismerem elég jól a teákat, nem foglakozok vele olyan régóta, és saját szakállamra próbálgatok a kezdeti útmutatás után. Azt tudom, hogy a japán zöldeket sem azonnali leöntésekkel szeretem, hanem relatív hosszabb áztatással. Másfajta zöld teának nevezett átveréseket már régebb óta iszok, de csak most kb 1 hónapja lettem beavatva. Úgyhogy a natúr teafogyasztás nem volt probléma. Most pedg élvezem minden egyes kis új felfedezésem. (egy újszülöttnek minden új, ezért elnézést ha teljesen egyértelmű dolgoknak lelkendezek esetleg...)
ptolgyes Creative Commons License 2007.09.25 0 0 1891

Én kínai zöld teákat általában akkor iszom, ha valami könnyedebb ízre vágyom. Ha azt akarom, hogy ivás közben képen vágjon, akkor vagy valami japán zöld vagy egy pu'erh inkább az esetem. Egy zöld pu'erh-rel tapasztaltam meg azt, amit lent írsz, egy túláztatás alkalmával. Olyan ízek kerültek elő a teából, hogy hasonlót se éreztem benne előtte. Azóta néha szándékosan készítem úgy, hogy első 1-2 felöntésre lágyabban, utána pedig néhány percig hagyom állni a vizet a teán.

Előzmény: Andaerdész (1890)
Andaerdész Creative Commons License 2007.09.24 0 0 1890
Sziasztok! Lehet, hogy csak nem néztem elég alaposan körül a fórumon, de úgy vettem észre, hogy a kínai teákról nem sok szó esik mostanság. kíváncsi lennék, hogy ki melyiket szokta fogyasztani és milyen formában. A japán teákat napközben szoktam inni, lyenkor estefelé - vagy már inkább éjjel - sokkal jobban esnek a kínai teák. Ráadásul nem is hagyományos módon készítem el őket, már amennyiben teakészítésnél beszélhetünk hagyományos és nem hagyományos módról. Rászoktam az 1, maximum 2 lépéses teázásra. A párom ettől a falnak megy, mert szerinte csinálok egy ihatatlan keserű valamit és úgy teszek, mintha teáznék. Az igazság az, hogy tényleg kesernyés lesz a tea, amit iszok, de nemcsak ez az íz erősödik fel benne. Olyan háttérízeket jelennek ilyenkor, amiket egy többlépéses teázáskor nem. A keserű nem is a legerősebb számomra. Ma (most) például Huang Shan Mao Fenget ittam/iszok. Egy 3 dl-es üvegpohárba beletettem kb 4-5 gramm teát, és feltöltöttem 70-80 Co-s vízzel. kb 3 perc körül kezdtem el inni. Érdekes élmény volt. A kesernyés-savanykás ízű tea kortyolgatása és rágcsálása egészen felfrissített. Megjelent egy olyasmi mellékíz, ami a Ren Shen Wang ginsenges ízrobbanás kistesója lehetne. 5 perc után (ekkor fogyott el az 1. adag) nem tudtam szabadulni ettől a keserédes íztől. Csináltam még egy felöntést, most is kb 2-3 percet vártam vele. Azt hittem az elején, hogy meghalt már a tea, elég halvány íze lett. De minden egyes korttyal egyre jobban hozzászoktam ennek a felöntésnek a lágyságához és kezdtek új ízek megjelenni. Még van kb 4 kortynyi a teámból, és olyan, mintha savanyú gallyakat szürcsölnék. Izgalmas ízek. És igazán szívderítő látvány, ahogy a tüskék próbálnak menekülni a pohár szájánál, függőleges helyzetbe beállva szépen egymás mellett. Szerintem érdemes kipróbálni így is. Lelkileg legalább olyan hatással van rám, mint amikor gaiwan (lehet, hogy nem jól írom..) kannával és csészével iszom. Az első felöntésnél kicsit erős, de én pont így szeretem. Olvastam teautja D. egy régebbi beírását, ahol a kínai barátnője teázási szokásairól írt. Lehet, hogy nála sem nemtörődömség volt a 3 perc, hanem egy másik ízlésficam?
mindenkinek szép estét!
Andaerdész
teavilag Creative Commons License 2007.08.28 0 0 1889

Sziasztok!

 

Ha esetleg nem tudtok lemenni Debrecenbe 1 jó teára, és nem zavar titeket a piaci zsibongás, vagy csak kiváncsiak vagytok milyen politikai szerepet kaphat 1 zöld tea,  akkor gyertek és nézzetek be szombaton a Lehel Csarnokban ( Lehel út felöli oldalon ) lévő boltocskámba.

 

üdv,

 

Teavilag

ptolgyes Creative Commons License 2007.08.24 0 0 1888
Na, ez egészen jó vételnek tűnik! Én Auchanban vettem anno egy kínai teás készletet 2000 forint körül, annak a kannájából csak tölteni nem lehet, meg a csőrén előbb jön a levél mint a tea... De a csészék használhatók... :)
Előzmény: Törölt nick (1887)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.23 0 0 1887

Kedves teázók, új teáskészletem van, piacról, 1eFt-ért... szerintem nem is rossz...:-)

A fonott alátét + 400Ft... és kék-fehér... a kedvencem... :-) wow!

Előzmény: ptolgyes (1886)
ptolgyes Creative Commons License 2007.08.22 0 0 1886

Rövid élménybeszámoló jön, csak hogy történjen valami ebben a topikban is...

 

Valamelyik hétvégén iszogattam otthon a Nannuo hegységi kísérleti zöld pu'erhemet. Első pár öntet kellemesen lágyra sikerült, aztán egyszer csak megfeledkeztem a vízről, és ázott a tea pár percet. Na ez egy egészen érdekes élmény volt - nem lett keserű, valami mézre emlékeztető sűrű íze lett. Meg kellene tanulnom reprodukálni ezt az ízt, és ez lenne az egyik kedvencem egy időre. Mindenesetre egyre jobban tetszik ez a tea, hétvégente főképp ebből iszok manapság, néha szétcsapatom egy kis japán zöldteával... :)

 

Most épp várom a fizetésem aztán hogy megérkezzen Teautja fórumtárshoz a nem tudom melyik friss zöld pu'erh, amit volt szerencsém inni a tea partyn is. Addig is pár jó teát mindenkinek!

ptolgyes Creative Commons License 2007.08.17 0 0 1885
Először a Japánból rendelt teám útmutatójában láttam ezt azt hiszem, utána Teautja fórumtárs is tett fel a honlapjára recepteket. Volt szerencsém kipróbálni pár gyorsan elfogyasztásra ítélt teával, és teljesen jó eredményt kaptam mindig. A dolog titka, hogy bizony nem a 2g/3dl arány szükséges hozzá, hanem annyi, amit néha sajnál az ember ilyen célra... :)
Előzmény: Törölt nick (1884)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.16 0 0 1884
Ja, tudtátok hogy hideg vízben is lehet teát készíteni, csak sok-sok idő kell hozzá ? De persze akkor csak egy része jön ki a teából a cuccnak, a legillékonyabb, legaromásabb részek, ezért akár finom is lehet...
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.16 0 0 1883
Szerintem sem lesz káros és ha így szereted, miért ne... csak azt tudni kell hogy a teából amit szeretünk, az első 2 percben általában kioldódik. Utána már az oldódik ki amit nem szeretünk, csersavak, a sejtfal szétroncsolódik és minden más növényi rész, akármi is szétfő, kioldódik, meg lehet hogy ami jó, az már el is bomlik a sok főzéstől. A zöld teát 70-80 fokon szokták oldani 2-3 percig max. Nem forró vízben és főleg nem főzik... de ha te úgy szereted, szerintem nem káros...:-)
Előzmény: mue (1881)
ptolgyes Creative Commons License 2007.08.16 0 0 1882

Szakértő nem vagyok, de azért válaszolnék :)

 

Egyes teákat porítva és vízben oldva fogyasztanak, van, ahol főzéshez is használják és van tea, amit nagyon sokszor önetnek fel. Ebből kiindulva attól, mert egy tea sokat fő még nem ártalmas. Más kérdés, hogy egy olcsóbb filteres zöld tea mit tartalmaz...

Előzmény: mue (1881)
mue Creative Commons License 2007.08.16 0 0 1881
Szevasztok!

Hozzáértö ember véleményére lennék kiváncsi teakészitéssel kapcsolatban.

Elég egyéni tudom, de én ugy szeretem a teát, ha nagyon sötétté szétforralom a filtert (tehát kezdetektöl benne van a vizben a teafilter, és forrás után is még pár percig), és utána ezt az éjfekete teát öntöm ki pohárba, de csak kb egyharmadig, a maradékot meg felöntöm hideg vizzel vagy szodával.

Tudom, perverz... De ezen lépjetek tul. :)

A kérdésem az lenne, hogy képzödik-e bármilyen káros anyag a tea szétforralása következtében? Feleségem kifejezetten betiltotta ezt a modszert, mondván, hogy minden mérgezö anyag igy kioldodik a teábol. Zöld teárol beszélünk.

Szakvéleményt, tapasztalatot megköszönném.

Üdv, MUe
ptolgyes Creative Commons License 2007.08.16 0 0 1880

Azt már észrevettem, hogy a bambusztálca aljában összegyűlő tea fél nap teázás után simán besötétedik, hiába csak zöld teákat ittam. Én is arra tippeltem, hogy oxidálódik tovább.

 

A teák hidegebben más ízét akkor fedeztem fel, amikor próbálkoztam az erősebb, többször felöntős teák elkészítésével, és kicsit túlázott a történet. Melegen annyira nem szembetűnő, mint hidegen, a hűléssel nagyon kijött a keserű íz. Amúgy az is érdekes, hogy pár év alatt teljesen hozzászokott a szervezetem a keserű ízhez. Kétlem, hogy sokkal jobban csinálnám a teát manapság, cserében az ismerőseim még mindig érzik ha túlázik... :)

Előzmény: Törölt nick (1879)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.16 0 0 1879

Ja igen, és még a színe is sötétedik 2-3 óra alatt, mintha még tovább oxidálódna egy kicsit. Egy másik teám pedig frissen melegen olyan édeskés, kihűlve, egy óra múlva pedig kifejezetten keserű lesz... hogy mik vannak... :-)

Előzmény: Törölt nick (1878)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.16 0 0 1878

Észrevettétek már hogy ugyanannak a teának eléggé más íze lehet szobahőmérsékletűre lehűlve, mint frissen melegen ? Vagy csak én vagyok oly elvetemült hogy hideg teát is iszok ? :-)) Az egyik régebbi shu puerh-emnek (phoenix - xiao tuo cha) ugyanis jobb íze van hidegen... melegen valahogy olyan édeskés, émelyítő, fekete teához hasonló, amit nem annyira szeretek. Hidegen viszont teljesen normális, puerh-es...

Előzmény: Törölt nick (1877)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.13 0 0 1877

"Ősszel hozunk olyan teákat, amik kielégítik a taichi közösség és a BKV ellenőrök igényeit is."

 

- Ezt úgy érted hogy hoztok nagyon drága és nagyon olcsó teákat is ?

- Továbbá úgy is érted hogy személyesen mentek el Kínába teákért ?

- Hány millióba kerül egy ilyen út ??? :-)))

 

Üdv: Zoli

 

 

Előzmény: teautja (1876)
teautja Creative Commons License 2007.08.13 0 0 1876

Ez egy 2000-ben gyártott Jinggu tégla, amit ötös packokban csomagoltak csomagolópapírba szerény designnal. Yi egy "pármilliós"siamoi kisebbség.

Elnézést a rohanásért, késői válaszért, jó volt az űrteás kép. Azon dolgozunk, hogy megfelelő helyet találjunk egy budapesti teaháznak. Akinek van valamilyen ötlete, szívesen vesszük a segítségét. Igazából mindegy, hogy hol van, fő, hogy ne legyen pince és szabad levegőre is ki lehessen ülni.

 

Pár éve még tignanellot, sassicaiat kóstolgattunk nagyon kifinomult rendezvényeken Toscanában és nem adtuk alább. Aztán tavaly nyáron, amikor visszamentem Claudio barátomhoz és már nem volt annyi munka és pénz, mint régen, kérdeztem, mit iszik. Mondta, hogy leginkább semmit, vagy ha nagyon kell akkor van itt egy termelő, aki 2 Eur-ért ad Chiantit. Elmentünk a gazdaságba, 20 literes vételnél már csak 1,5 EUR volt az ára a bornak, ami bár fésületlen volt és nagyon erős, még mindig megállta a helyét sok magyar borral szemben, szóval amíg a kannába bor került, beszélgettünk és én megemlítettem Antinorit, mire a tagbaszakadt őstermelő hanos káromkodás közben küldte el őt és a hasonszőrű urakat, kifinomult boraikkal melegebb égtájakra.

 

Ez a tea sem ismeri nagyon híres, szép és jó társait, mégis teljesen megfelelő. Ősszel hozunk olyan teákat, amik kielégítikm a taichi közösség és a BKV ellenőrök igényeit is. Mégegyszer kösz a képeket!!

 

 

CD

Törölt nick Creative Commons License 2007.08.12 0 0 1875
Ja hogy írjam le milyen íze van ? Ööö...izé...erdő eső után, moha fakérgen, földes gyökérdarabok, zöld dió, régi faház, és valami picike illatanyag, mintha egy ideig parfüm vagy füstölő lett volna a közelében...:-))) Így jó ? Üdv: Zoli ( a "lepényes") ... illetve végülis "téglás" lettem... a tégla amúgy is jobban tetszik...:-)
Előzmény: Törölt nick (1874)
Törölt nick Creative Commons License 2007.08.12 0 0 1874

Köszönöm szépen a teát ! :-))) Nagyon jó, sokkal jobb mint amik vannak nekem.

Amiket mostanában ittam az egyiknek olajos halszaga van és újságpapír íze, a másiknak gomba és fűrészpor íze, a harmadik elég jó de azon is látszik hogy olcsó...

Viszont amit adtál az tényleg olyan amilyennek lennie kell(ene), nincs az ízében és illatában semmi tolakodó vacak aroma, tényleg természetes és nagyon jó ízű tea.

A legnagyobb különbség a gagyikhoz képest ami az első kóstolásnál feltűnt, hogy ennek kevesebb az íze és illata, hiányoznak belőle a "mű" vagy "gyanús" elemek, viszont nagyon igazi és finom, nagyon tetszik ! Azt láttam hogy ez is CNNP, pontosan mi a neve és mikori ? Viszont mostmár nem fogom annyira inni a gagyibbakat, az a baj...:-))))

 

Még egyszer köszi !!!!!

Előzmény: teautja (1871)
schg. Creative Commons License 2007.08.11 0 0 1873
 

A Fehérhajó utcai teabolt a Pólus Centerbe löltötött az OTP-posta folyosóra PIKK   DÁMA teabolt néven.

Tök véletlenül találtam rájuk.

 Legalább 130 fajta  teájuk van

Törölt nick Creative Commons License 2007.08.09 0 0 1872
Helló... tudod esetleg előre hogy mikor leszel penteken vagy hétvégén a teázóban fellelhető ? Mostmár tényleg bemegyek valamikor...:-))      Üdv: ZoliTea mindörökké
Előzmény: teautja (1871)
teautja Creative Commons License 2007.08.06 0 0 1871

Még egy gondolat a punnyadt fórumról.

 

Az itthoni teás fórumok jórészt megállnak a "ti most mit isztok?" kérdésnél ragadnak le, vagy almás-fahéjas, gyömbéres és még mit tudom én milyen teáktól csöpögnek. A puerh ritka ajándék errefelé. Tegnap Prágából, Pozsonyból, Kanadából, Pekingből verődtünk össze. Nálunk talán 100-200 főre tehető azoknak a száma, akik például válogatnak a jpuerhek között és ezzel a teával állandóan tovább művelik magukat.

 

 A teafórumok sehol sem vonzanak nagy aktív közönséget, 80-100 aktív tag bejegyzéseit viszont sok ezren olvassák, ezért semmiképen sem haszontalan bárkinek az észrevétele és egy ilyen fórum ébrentartása, sokat tanul belőle az is, aki beír, az is, aki csak olvassa.

        

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!