Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2001.10.04 0 0 845
Egyszerre egyben - remélem nem lesz hosszú - egy amerkai pszichoterapeuta cikke az on-line terápiáról (a szerző maga is nyújt terápiát on-line)

Gondolatok az on-line pszichoterápiáról
Etikai és gyakorlati megfontolások
Gary S. Stofle, ACSW, CSWR, CASAC
1997

Bevezető
A cikk sok szempontból járja körbe az on-line pszichoterápiás munkát, speciális fókusszal az America On Line (AOL) csetszobáiban folytatott pszichoterápiára. A szerző 1996 decemberétől on-line terápiát végzett heti egyszeri rendszeres kapcsolatban egy kliensével. Annak ellenére, hogy az on-line terápia részleteit a cikk nem taglalja, az on-line terápia rendszeressége és folyamata segítette a szerzőt tapasztalatainak és észrevételeinek megfogalmazására.

Jelenlegi helyzet
Az utóbbi néhány évben az Internet robbanásszerű elterjedése lehetőséget nyújt pszichológusoknak, pszichiáterekenek és szociális munkásoknak hogy szolgáltatásaikat ezen a speciális csatornán is kínálják ügyfeleiknek.
A legtöbb terapeuta hagyományos terápiája mellett email kapcsolatot is fenntart ügyfeleivel, amennyiben alkalomadtán emailben válaszokat ad feltett kérdéseikre. Néhányan közülük bizton állítják, hogy az on-line terápia nem lehetséges, mert az ügyfél és a terapeuta nem tart élő találkozáson alapuló kapcsolatot. Mások egyéni és csoport terápiát is szemmel láthatólag jó eredményekkel végeznek.

Kompetenciák
Az on-line pszichoterápiához szükséges kompetenciák (készségek, képességek és szaktudás) vizsgálatát két szinten szükséges vizsgálni:
1. Tapasztalat, képzettség és szakértelem a hagyományos módon végzett pszichoterápiá(k)ban
2. Az on-line kommunikációhoz szükséges eszközök, illetve adottságok megléte
A terapeutának ebben az esetben is olyan terápiás háttérrel kell rendelkeznie, mely elősegíti ügyfelének belső fejlődését, engedi belső változását és fejlődését. A hátteret a terapeuta formális képzése, speciális szakképesítései és a hagyományos és aktív terápiában szerzett tapasztalata biztosítja. Kompetensnek kell éreznünk magunkat és az ügyfeleknek is éreznie, bíznia kell kompetenciánkban, ha azt látják, tudjuk „mi hogyan is működik”. Amennyiben a terapeuta tapasztalt személy, új ügyfél esetén is képes „témákat” látni az első néhány korai beszélgetés alatt. A témák meglátásával és megértésével a terapeuta képes előre jelezni az ügyfél lehetséges problémáit – néha hamarabb is, minthogy az ügyfél maga jelezné ezeket, képes kitölteni a „fehér foltokat”. Ez az adottság elengedhetetlen az on line pszichoterápia végzéséhez. Időről időre (az ügyfél érdekében) ki kell tölteni ezeket a fehér foltokat. Ez az adottság nélkülözhetetlen on-line pszichoterápiát végző terapeutánál. Az okság felismerése, az ügyfél „témáinak” meghallgatása, felismerése, a fehér foltok ideiglenes kitöltése vagy a kimondatlan dolgok felismerése mind azt segítik elő, hogy az ügyfél biztonságban és meghallgatva érezhesse magát az on-line ülések alatt. Ugyanakkor a terapeuta tapasztalata abban segít ügyfelének, hogy megbízzék benne, feltéve, hogy a terapeuta betartja szakmájának etikai követleményeit és tiszteli-védelmezi ügyfele jogait. Mindazonáltal az on-line terápiákhoz nem elegendő kompetens, szakmai tapasztalattal rendelkező etikus terapeutának lenni.
Számításba kell vennünk azokat a különbségeket is, melyek egy írásos szöveg alapú és egy személyes találkozáson alapuló terápiás kapcsolatban vannak. A legkompetensebb pszichoterapeuta sem képes hatékony terápiát vezetni, anélkül, hogy tudna gépelni, ne tudna helyesen írni, ismerné a nyelvtant és tudná kezelni az elektronikus csatornát, melyet tanácsadásában felhasznál. A gyakorlati megfontontolások részben ezekkel a kérdésekkel bővebben foglalkozunk.
A terapeutának megfeszítetten kell az ügyfélre figyelnie, miközben a figyelemelterelés kockázata mind az ügyfél, mind a terapeuta részéről meglehetősen magas. Online pszichoterápiát az otthon kényelméből is végezhető és a családtagok, illetve a környezet a megszokottól eltérően is reagálhat, mint a fizikailag jelenlévő ügyfél esetében.

Engedélyezés / Hitelesség / Felügyelet
Más államokban vagy határainkon túl is sok vita dúl az on-line terápiák körül. Sokan inkább az ügyfél szempontjából vizsgálják ezt a kérdést, mintsem a pszichoterapeuta oldaláról. Gondot okoz, hogy nincs kialakult formája annak, hogyan kezdeményezhet jogorvoslatot az ügyfél, amennyiben a terapeuta az ő érdekeit sértve járna el. Más problémát vet fel az a kérdés, hogy az ügyfél, honnan, milyen módon és milyen eszközökkel bizonyosodhat meg arról, hogy a terapeuta megfelelő képzettséggel és szakmai tapasztalattal rendelkezik ezen a területen, illetve, hogy pontosan mit is jelent a megfelelő képzettség és terápiás tapasztalat? Az Egyesült Államokban az a javaslat született, hogy lehetőség szerint egy terapeuta a saját államán belül nyújtson on-line segítséget (Kaliforniában például csak azoknak a terapeutáknak engedélyezik az online segítségnyújtást, akiknek engedélyét Kalifornia állama engedélyezte, és csakis kaliforniai állampolgárokra korlátozza tevékenységüket.)
Elvileg létezik egy egyszerű megoldása ennek a kérdésnek. A választ az „információs szupersztráda” elnevezés ihlette. Amint az Internet egyre népszerűbbé vált sokat beszéltek erről a „szupersztrádáról” és az emberek felbátorodva „szörfölnek” ezen a sztrádán (szép kis képzavar). Ha felléptek erre a szupersztrádára, sokan külföldi site-okat is látogatnak. A válasz szerintem ebben rejtőzik: ha valaki utazgat az interneten, ez természetesen azt jelenti, hogy elhagyja azt a pontot, ahol van, és máshol köt ki. Ha valaki elindul a 95 úton Connecticutból New York felé, és hirtelen beviszik a baleseti ügyeletre, az orvosi szolgálatot egy Connecticuti orvos fogja ellátni. Mindenképp szükséges, hogy ennek az orvosnak New Yorkban is engedélye legyen? Természetesen nem. El tudják képzelni azt az adminisztrációs és logisztikai rémálmot, melyet az okozna, hogy minden orvosnak minden államban engedélyt kéne szereznie ahhoz, hogy bármely állam sérültjét elláthassa? Lehetetlen lenne. Ezért tanácsaimat a következőképp foglalom pontokba:
1. Minden on-line terápiával foglalkozó szakembernek abban az államban kell engedélyeztetnie tevékenységét, melyben rezidens, és amelyben dolgozik.
2. Kizárólag tapasztalt és akkreditált terapeuta végezhet terápiás tevékenységet.
3. Minden terapeutának az ügyfél tudomására kell hoznia, hogy milyen területen milyen tapasztalatokkal dolgozik. (Ezt csodálatosan megkönnyíti az a szolgáltatás, melyet Hitelesség Ellenőrzésnek hívnak – persze az USÁ-ban – és megkönnyíti az on-line terapeuták ellenőrzését, nyilvánossá téve egy meglehetősen egyszerű jelrendszerrel a terapeuták képzettségét.)
4. Nemzeti certifikációjára van szükség a terapeuták részére (ő ezt az USA összes tagállamára kiterjedőnek érti), mely a következőket tartalmazza:
a. A képzettség nevének és hitelesítőjének neve a kibocsátó állam elnevezései szerint
b. Az on-line navigálás képességének tanusítványa
c. Az on-line kommunikáció képességének tanusítványa
d. Az a tanusítvány, mely bizonyítja, hogy a terapeuta ismeri azokat a protokollokat, melyek az ügyfél kockázatát mérsékelik
e. Az a tanusítvány, mely bizonyítja, hogy a terapeuta ismeri az on-line sürgősségi ellátás szabályait.
Szociális munkások esetében egyszerűen csak egy másik NASW által hitelesített tanusítványra van szükség.
America On Line (AOL) rendelkezik egy fantasztikus eszközzel, mely az on-line közönséget védelmezi a félrekezeléstől. A rendszert Guidepager-nek hívják. Ha bárkit is megtámadnak, inzultálnak egy csetszobában, mindössze annyit kell tennie, hogy kimásolja egy dokumentumba az inzultáló /támadó szavakat és elküldi az AOL-nak. Az Üzletszabályzat részleg munkatársai megvizsgálják az esetet és eldöntik a következményeit. Ezek a következmények lehetnek: egyszerű figyelmeztetés, vagy olyan szélsőség is, hogy az AOL felmondja a szolgáltatási szerződést ügyfelével és jelzi a szolgáltatás felmondását a rendőrségnek. (Ez bevett gyakorlat pl. a gyermekpornográfia felszámolásában). Amennyiben ez jól működik, csodálatos eszköze a terápia biztonságának megtartásához. Ha a terapeuta etikátlansággal vádolják, és a vád szexuális zaklatás (az USA-ban jóval több jogi eset van ebben az ügyben mint itt), az eset dokumentálva lenne, és bizonyossággal védenék az etikus terapeutát, illetve több eréllyel járnának el az etikátlan terapeuta ellen. Az élő terápiában az eset dokumentálásának komoly akadályai vannak.

A személyes adatok védelme
Mind az AOL technikai, mind adminisztratív alkalmazottai tanúsítják, hogy egy csetszobában senki nem tartózkodhat nevének megjelenítése nélkül. A csetszoba védett és biztonságos környezetet jelenthet az online terápia számára. Technikailag megoldható olyan csetszobák létrehozása, melyben csak és kizárólag a terapeuta és az ügyfele tartózkodik. Technikailag az is lehetséges, hogy a cset regisztrálja mindazon külső történéseket, vagy a terápiás beszélgetést mely az ülés időtartama alatt történik. Technikailag az is megoldható, hogy ezek a file-ok jelszóval védettek legyenek.
Az ügyfél adatainak védelme úgy is sérülhet, hogy egy harmadik személy nézi vagy az ügyfél, vagy a terapeuta képernyőjét. Nemrégen egy ügyfelem elhagyta az online ülést mikor igen érzékeny témákról beszélt férjével kapcsolatban, mert házastársa belépett a szobába. Az online terápiás ülések időbeni ütemezése éppúgy csökkenti ezeknek az incidenseknek az esélyét, mint az élő kapcsolatokban.

Gyakorlati megfontolások
Nagyon – nagyon sok ismert gyakorlati megfontolása és tanácsalétezik az on-line terápia megvalósításának. Ezek szinte kézenfekvőek és minden on-line segítségnyújtással vagy terápiával foglalkozó site közéteszi őket szolgáltatásával kapcsolatosan:

a nem verbális jelzések hiánya,
az írott szöveg álló, nem dinamikus szerkezete és ebből fakadó potenciális ridegsége,
a félreértés lehetősége,
annak a kontrollnak a hiánya, mikor a terapeuta egy helységben tartózkodik ügyfelével,
annak gondja, hogy vajon lehetséges-e egyáltalán terápiás szövetség kialakítása az ügyfél látása nélkül,
az ügyfél azonosítatlansága,
a terapeutának az a képessége, hogy kommunikáljon és képben is maradjon.

A nem verbális jelzések hiánya
A szöveg alapú pszichoterápia természetesen azt jelenti, hogy a kommunikáció csak és kizárólag írott szavakon alapul. Lehetséges-e az érzelmek kifejezése terápiás helyzetben csak és kizárólag szavakkal és karakterekkel? Igen! Az ember különleges képessége, hogy hatékonyan kommunikáljon, bármi legyen is annak csatornája. Az ügyfél bármilyen módon kifejezheti köszöntését, és mindegyik módnak van valamilyen információ tartalma arról, hogy is érzi magát abban a pillanatban. Nézzük ezt meg két példán, melyek az „ülések” bevezető mondatai. Az ügyfél úgy is kezdheti, hogy „Ezen a héten nagyon vártam ezt a találkozást Önnel, annyira izgatott vagyok! Nem fogja elhinni mi történt!” vagy úgy is kezdheti „Hi! L” Ha Ön elkapta a két mondat érzelmi törtését, képzelje mennyivel többet tud 45 perc után az ügyfél érzelmeiről. A terapeutának képesnek kell lennie speciális Internet nyelv karaktereinek használatára, mint pl. J és L vagy a rövidítések értelmezésére SzVSz, IRL, URL, de nem olymértékben, amely kimozdítaná, vagy háttérbe szorítaná munkáját. A smilie-k használata sokat segít az írott szöveg nehézkességének és ridegségének feloldásában és az érzelmek közvetítésében.

Az írott szöveg álló, nem dinamikus szerkezete és ebből fakadó potenciális ridegsége
Az ügyfél elkötelezettségének kialakításához és a terápiás szövetség fejlődéséhez és fenntartásához egy terapeutának jókora adag humorra van szüksége. Nem kell, hogy online komédiázzon, de egy kis humor most és újra segít az ügyfélnek abban, hogy megmaradjon a kapcsolatban. Az a terapeuta, aki őszintén, nyíltan érdeklődik ügyfele iránt, szavakban is kommunikálni tudja ezt, és ezek a szavak segítenek az egészségesebbé válásban. Bár a szavak néha hidegeknek tűnnek, az írott szóban és mondatokban kommunikálás hatékony és drámai lehet.

A félreértés lehetősége
Hogyan kerüljük el a félreértést terapeuta és ügyfél között az online terápia során? Ennek elkerülése ugyanúgy zajlik, mint a hagyományos kapcsolaton alapuló terápiában – jó kommunikációs eszközökkel. Online módban a terapeutának gyakran kell ellenőriznie és visszaigazoltatnia, hogy ügyfele érti amit a terapeuta mond, és azt is, hogy ő is érti, amit ügyfele mond. A terapeuta tapasztalata melyet a másokkal való munkában szerzett és jó kommunikációs képessége a leglényegesebb a félreértések elkerülésére.

Annak a kontrollnak a hiánya, mikor a terapeuta egy helységben tartózkodik ügyfelével
Mindnyájan tisztában vagyunk azzal, milyen korlátai vannak az online munkának. Annak hiánya, hogy az ügyfél szemtől – szemben ül – mely szituációban is a legnagyobb kihívás, hogy az ügyfél biztonságérzetét megtartsuk – általában tekintélyes mértékű kényelmetlenséget okoz nekünk. Minden etikus terapeutát foglalkoztat az a gondolat, hogy vajon mekkora mértékű kontrollal rendelkezik online terápiája során. Néhány ügyfélről eleve meg lehet állapítani, hogy alkalmatlan az online terápiára, pl. pszichotikusok, gyógyszeres kezelésre szorulók, vizelet kontroll problémákkal küzdő ügyfelek, és azok az ügyfelek, akik azonnali segítségnyújtásra szorulnak, stb. Minden segítő program szembe néz azzokkal a problémákkal, hogy mi történjék olyan ügyfelekkel, akiknek segítségre van szükségük, de a rendelkezésre álló eszközök ezt nem teszik lehetővé. Minden segítő program rendelkezik olyan szűrővel, mely mérlegeli, hogy eszközei, módszertana alkalmas-e a segítséget kérő kiszolgálására, és minden módszertan, illetve program csak bizonyos típusú problémák kezelésére alkalmas. Egy függőségi kezelés utáni állapotot támogató szolgálat nem képes a krónikus skizofrénia kezelésére melynek nincs függőségi aspektusa. Az online pszichoterápia korlátai nem különböznek más programok korlátaitól: nem tudunk mindenkit kezelni.

Lehetséges-e terápiás kapcsolat kiépítése?
Néhányan azt mondják: nem. Dr. Holmes pszichológus, aki email-ben válaszolja meg a neki feltett kérdéseket, egész egyszerűen azt mondja: „…. kérem ne legyenek elvárásai azzal kapcsoaltosan, hogy online pszichoterápiát tudok nyújtani Önnek az interneten keresztül. Ez a dolog nem létezik.” Az online szolgáltatást nyújtó pszichoterapeuták véleménye ettől eltér. A terápiás kapcsolat kiépítése lehetséges.

Vajon az ügyfél az, akinek mondja magát?
Ennek ellenőrzésének legegyszerűbb módja, ha a terapeuta elkéri az ügyfél igazi nevét, címét, és telefonszámát. Néhányunk munkájában azonban nincs lehetőség, és ez rendben is van, amennyiben ez a terápiás kapcsolat céljának megfelel. Természetesen minden kockázattal számolni kell, mely ebből eredhet.

A terapeuta online kommunikációjának képessége
A terapeutának ismernie kell az eszközöket, melyekkel dolgozik: gépelés, helyesírás, a nyelvtan helyes használata és az online kapcsolat technikai elérése. Ahogy fentebb idéztem: még a legelismertebb terapeuta sem jut messzire, ha készségtárából hiányzik a gépelési tudás, illetve a nyelvtan ismerete, vagy nem ismeri alapszinten a számítógépét.

Összefoglalás
Lehetséges online terápia. Az emberek csodálatosan alkalmazkodóak. Sok – sok módját találtuk már ki a kommunikációnak személyes kapcsolat nélkül. Századokon keresztül használtunk írott szavakat gondolatok, érzelmek és vélemények kifejezésére (BridgetJ megjegyzése: egyes országokban ma is probléma az írástudatlanság felszámolása és az írásbeli jó kommunikáció elsajátítása. Feltételezem, hogy itt szükség lehet, az ügyfél írásbeli kommunikációjának is valamilyen szintjére.) Írott szavakat használtunk szerelmes üzenetinkben, egymás meggyőzésére, egymás irányítására, manipulására és tanítására. Gyógyításra is használtak már az írott szavak. Online pszichoterápia az etikus pszichoterapeuta kezében az az eszköz, melyben írott szavak segítségével terápiás kapcsolatot épít ki ügyfelével. És ügyfeleinkkel terápiás kapcsolatot is építünk sokan. Egész könnyen megy. Bárki, aki tagja egy levelezőlistának könnyen tanusíthatja, hogyan növekednek tudásban hála az írott szavaknak. Sok emberrel találkoztam online kapcsolataim során, akikben megbízom, és véleményüket sokra tartom. A kompetens pszichoterapeuta tulajdonságai, mint melegség, ítélkezés nélküli semleges attitűd, empátia, koncentráció, becsületesség, őszinteség és a többi éppúgy kifejezhetők interneten, mint személyes kapcsolatokban. Szavakat, szimbólumokat használunk az interneten ezek kifejezésére, melyet hagyományos módon másképp tennénk. Ezeket a szavakat arra használjuk, hogy kifejezzük őszinte érdeklődésünket ügyfelünk és annak problémái iránt. Ezek hiányát nem leplezhetjük ügyfeleink előtt, még akkor sem, ha nélkülözzük a személyes találkozást. Ha a terapeuta nem figyel, ez akkor is nyilvánvaló lehet az ügyfél számára, ha a terapeuta maga nincs is tudatában ennek. Online módon a terapeutának mozgósítani kell kommunikációs és figyelemösszpontosító tudásának legjobbját, és gyakran meg kell arról bizonyosodnia, hogy ő éppúgy érti ügyfelét, mint ügyfele őt. A bizalom felépítéséhez – éppúgy, mint a hagyományos terápiában – idő kell, és olyan események, melyek ezt a bizalmat igazolják. Ha a terapeuta azt mondja: várom Önt csütörtök reggel nyolckor”, akkor ezt teljesítenie kell. Ha mindenben így cselekszik, az ügyfele egy idő után bízni kezd a terapeutában. A bizalom könnyebben épül, ha az ügyfélnek és terapeutának közös céljai vannak. Az ügyfelek abból profitálnak a legtöbbet, ha mindketten; a terapeuta és az ügyfél is, az ügyfél boldogulását tekintik elsődleges célnak.
Ha napjainkban túlságosan óvatoskodóak vagyunk etikai megfontolások miatt, vagy úgy döntünk, hogy nem nyújtunk online terápiát az ismeretlentől való félelmünkben, ki segít azoknak, akik ilyen vagy olyan ok miatt nem jutnak el hagyományos terápiába? Ha nem az etikus terapeuta segít online, akkor ki?

Törölt nick Creative Commons License 2001.09.30 0 0 844
Nyolcadik részlet

Van-e jogorvoslat, ha valami esetleg rosszul sikerül?

JOGORVOSLAT VALÓSZÍNŰLEG NINCS, TEHÁT KÉREM TEGYEN MEG MINDEN LEHETŐ ÓVINTÉZKEDÉST MIELŐTT KAPCSOLATBA LÉP INTERNETES SEGÍTŐVEL

Az internet egyik csodája, hogy feloldja a földrajzi távolságokat, határok nélküli. Mindegy, hogy Ön hol él, bárhol választhat magának internetes segítőt.
De ez probléma is, ha valami félresikerül. Az internetes segítők sok nemzet fiai, tevékenységük különböző szinten szabályozott és a terület újdonsága miatt (pl. Magyarországon) teljesen szabályozatlan. Ha valami félresikerül, valószínűleg nem létezik rá jogorvoslat.

Ezért kérem, tegyen meg minden óvintézkedést:

-bizonyosodjék meg, hogy a terapeuta létezik;
-bizonyosodjon meg arról, hogy szakképzett;
-hogy részt vett olyan specifikus képzésben, mely feljogosítja arra, hogy tanácsadói tevékenységet végezzen;
-bizonyosodjék meg róla, hogy követi az etikai kódexet;
-bizonyosodjék meg róla, hogy valamely szervezet (úgy értem hiteles szervezet) tagja."

Törölt nick Creative Commons License 2001.09.30 0 0 843
Hetedik részlet

Amit az internetes terápiáról tudni kell

FOGYASZTÓVÉDELEM harmadik pontja

ETIKA

Biztos, hogy etikusan járnak el?

Az internetes segítségnyújtásra ugyanazok az etikai normák és szabályok vonatkoznak, mint a hagyományos módon folytatottra.

Miért kell Önnek az etikai oldallal is foglalkoznia?

Az, hogy egy terapeuta etikusan jár el, azt jelenti, hogy az Ön érdekeinek megfelelően. A legtöbb szakmai szervezet rendelkezik etikai kódex-szel, mellyel eljárásaikat, a paciens - terapeuta viszonyt szabályozzák. A terapeutának, akár interneten, akár személyesen végez tanácsadást, nyújt segítséget stb. követnie kell az etikai kódexben foglaltakat.
Példának okáért: a terapeutának védenie kell az Ön személyes adatait. A terapeutának mindig a terápiás kapcsolatnak megfelelően kell viselkednie, magánjellegű kapcsolatba nem keveredhet Önnel, nem léphet Önnel pl. szexuális kapcsolatra.

Indokolt eseteken kívül szeszélyből nem hagyhatja el Önt, mint terapeutája, nem mondhat Önnek valótlant a képzettségéről és jogosítványairól, szolgáltatásairól és a fizetés mértékéről módjáról. Nem dezinformálhatja Önt a terápiáról.

Amint megállapíthatja, az etikai szabályok Önt védik és azt a környezetet, melyben Ön gyógyulhat.
Minden mentális gyógyítással, segítségnyújtással foglalkozó szakembertől elvárhatja, hogy betartsa az alapvető etikai szabályokat. A segítőknek kötelessége, hogy ismerjék és betartsák a szabályokat, hiszen egyszer ezért lettek segítők: hogy valóban segítséget tudjanak nyújtani...

Azokról, akik úgy gondolják: az on-line tanácsadás etikátlan...

Vannak néhányan, akik úgy gondolják, az internetes tanácsadás etikátlan. A szívükből beszélnek. Úgy gondolják, hogy pacienseik védelmében járnak el, mikor ennek a véleményüknek hangot adnak. Legtöbbjük mélyen hiszi, hogy az on-line tanácsadás nem használ Önnek, és a hagyományos módszereket ajánlják, mert úgy gondolják, hogy ez nagyon veszélyes Önre nézve.
Sok esetben sajnos kárt is okozhat.

Azt gondolhatja, hogy most ellenük fogok beszélni, de téved. Azt gondolom, hogy az interneten nyújtott segítségnyújtás kialakulásához ezekre a vitákra, jó és rossz tapasztalatokra szükség van. (Az Ön döntése, hogy bevállalja-e ezt a kockázatot.)

Biztos vagyok benne, hogy sokan nem alkalmazzák vagy nem alkalmasak erre a típusú tanácsadásra. Abban is biztos vagyok, hogy sok "mi lenne ha?" modellt készítettek és egyes esetekben ellenjavallt lehet ez a fajta módszer.

Az érme másik oldalán pedig ott van, hogy sok esetben lehet az egyetlen megvalósítható megoldás...

A szakemberek sokat vitatkoznak ezekről a kérdésekről.

Napjainkban sok etikával foglalkozó állásfoglalás, cikk látott napvilágot:

American Counseling Association, 1999: Ethical Standards for Internet Online Counseling
International Society for Mental Health Online & Psychiatric Society for Informatics, 2000: Suggested Principles for the Online Provision of Mental Health Services
Internet Health Coalition, 2000: e-Health Code of Ethics (draft)
National Board of Certified Counselors, 1997: Standards for the Ethical Practice of Web Counseling
Health on the Net Foundation, 1997: HON Code of Conduct for Medical and Health Websites
American Medical Informatics Association, 1998: Guidelines for the Clinical Use of Electronic Mail with Patients
American Psychological Association, 1997: Services by Telephone, Teleconferencing, and Internet
Related site by John Grohol, PsyD: Best Practices in E-Therapy (Definition & Scope, Legal & Licensing Issues, Confidentiality & Privacy), and Potential Risks and Benefits of Online Psychotherapeutic Interventions
"

Magyarországon: Pszichoterapeuták Etikai kódexe:

http://www.c3.hu/~pszian/etika.htm

Törölt nick Creative Commons License 2001.09.30 0 0 842
Hatodik részlet

Amit az internetes terápiáról tudni kell

FOGYASZTÓVÉDELEM második pontja/b

Ez pszichterápia?

NEM. DE LEHET TERÁPIÁS HATÁSA

Természetesen az internetes terápiát vagy inkább segítségnyújtást mindenki szeretné összehasonlítani a hagyományos pszichoterápiával.
Ha Ön interneten beszélget egy terapeutával, ez azt jelentené, hogy a hagyományos terápiának leáldozott? Határozottan NEM. Egy terapeuta csak nagyon kis részben tud Önnek segítséget nyújtani Interneten keresztül. Annyira kis részben, hogy mindenki egyet ért azzal, hogy ez nem pszichoterápia.

Sokaknak segíthet, ha egy terapeutával on-line kapcsolatba kerülnek. De sosem feledkezhetünk meg arról, hogy a pszichoterápiában szükség van a személyes kapcsolatra ahhoz, hogy a terapeuta és Ön együtt tudjanak hatékonyan dolgozni.

Ha ez nem terápia, akkor mégis miért csinálják?

Mert segíthet. Mégha nem is terápia, de lehet terapikus hatása. Terapeuták ha nem is tudnak egyenértékű munkát végezni interneten keresztül a hagyományos szemtől- szembeni kapcsolattal, de tudnak olyasmit nyújtani, ami segít.
Az interneten nyújtott segítség sok embernek segített már. Hogy ennek milyen további előnyei, új területei vannak, és milyen hátrányai, vagy éppen milyen óvintézkedések megtételével lehet igazi segítő hatása, az még napjaink egyik kutatási témája. Félig felfedezetlen terület. Az internetes segítőket folyamatosan foglalkoztatja a hatékonyság és az etikusság kérdése.

Valószínűleg tapasztalni fogja, hogy még a leghatékonyabb internetes tanácsadó is tanácsolni fogja Önnek a személyes kapcsolaton nyugvó személyes találkozást igényló hagyományos terápia valamelyikét."

Törölt nick Creative Commons License 2001.09.30 0 0 841
Ötödik részlet

Amit az internetes terápiáról tudni kell

FOGYASZTÓVÉDELEM második pontja

Valóban terapeutával van kapcsolata? A kompetencia ellenőrzése...

Mielőtt nem győződött meg a terapeuta létezéséről és jogosítványairól, ne lépjen vele kapcsolatba. Egy felelős pszicohterapeuta örömmel osztja meg Önnel identitását, elérhetőségét (ahol élőben rendel), irodai telefonszámát, képzettségét és azt is elmondja, hogy milyen specifikus szakképzésben vett részt (egyéni terápia, csoport terápia, pszichoanalízis, szexuál terápia, stb. stb.).

Önnek joga van tudni, hogy a terapeuta valódi képzettséggel rendelkezik és valódi identitással rendelkezik.
Amennyiben szükséges, elképzelhető, hogy sor kerül személyes találkozóra is.

Valószínűleg az interneten hamis identitással jelentkező terapeuták megjelenésének esélye a legnagyobb etikai probléma ezen a területen.

(Magyarországon esetleg felvilágosítást ad(hat)nak az alábbi szervezetek:

Magyar Pszichológiai Társaság
Magyar Pszichiátriai Társaság
Ferenczi Sándor Egyesület
Magyar Pszichodráma Egyesület
Orvosi Egyetemek
Thalassa
.....

Etikai problémákkal a Magyar Pszichológiai Társaság Etikai Bizottsága foglalkozik, negyedévente, rendszeresen)

Érdemes meggyőződni arról is, hogy az illető pszichiáter, pszichológus, hivatásos segítő pl. szociális munkás-e."

Törölt nick Creative Commons License 2001.09.30 0 0 840
Negyedik részlet

"Amit az internetes terápiáról tudni kell

Ez egy új terület. Ígéretes terület, de kockázatokat rejt magában. Tegyen fel néhány kérdést és bizonyosodjék meg a válaszok alapján, hogy miről is van szó. A terapeuták szintén felteszik ezeket a kérdéseket. Nyitott szemekkel járjon, a végső választ Önnek kell kimondania.

Mit kell tudnia?:
1. Meg kell bizonyosodnia arról, hogy az e-terápia valóban megfelel-e Önnek...
2. Hogy jóindulatú, megfelelően képzett és kompetens terapeutával dolgozik...
3. A terapeuta betartja az etikai szabályokat...
4. Az Ön terápiája biztonságos, nincs külső beavatkozás a kíváncsi szemek sem zavarják ...

Azt gondolom, hogy ez egy ígéretes terület és sok jó is történhet. Legalábbis már láttam néhányszor megtörténni.

Fogyasztóvédelem

Négy dolgot mindenképp ellenőriznie kell

1. Vajon megfelel-e az e-terápia Önnek. Van akinek tud segíteni és van akinek nem...

a. Az internetes segítségnyújtás nem felel meg azoknak, akik súlyos válságban vannak és/vagy öngyilkosságra készülnek éppen most! Ebben az esetben jobb, ha más, hatékonyabb segítségnyújtási formához fordul, telefonon vagy személyesen!

b. Az internetes segítségnyújtás ÚJ terület. Ennek kockázataiból adódó negatív hatások éppúgy érhetik, mint ahogy előnyeit használja. Sok embernek segített már, de tudatában kell legyen hátrányainak is.

c. Ha a terapeutával írásban fog kommunikálni, remélhetőleg jó az íráskészsége, érzelmeit, emlékeit könnyen és szabadon, kifejezően és őszintén tárja fel részletesen írásban. Ha Ön tisztában van azzal, hogy nehezen ír, vagy éppen négy szónál többet nem szeret leírni, keressen élő személyes kapcsolatot, vagy olyan terapeutát aki internetkamerát használ.

d. Készen kell állnia arra, hogy felfedi magát a terapeutának. El kell mondania ki Ön, mit érez, mit gondol, mit álmodott, stb. stb. Ha Ön nehezen szánja erre rá magát, csak az idejét és pénzét vesztegeti. Tudatában kell lennie annak is, hogy az emberi kommunikáci 85%-a nem szóbeli vagy írásbeli és ezt a 85%-ot Ön így elveszíti. Keményebben fog dolgozni, mint általában az élő kapcsolatokban.

e. Amennyiben az Ön helyzete nagyon komplex vagy problémái mélyek, az internetes segítség nyújtás csak rövid távon hoz javulást, hosszú távra és a problémák valós megoldására az elő kapcsolatot javasoljuk. Ezt a terapeuta közölni fogja Önnel, amennyiben így látja.

"

Törölt nick Creative Commons License 2001.09.30 0 0 839
Harmadik részlet

"Mit tegyen ha épp krízisben van, esetleg öngyilkosságot tervez?

Ha öngyilkossági terveket forgat fejében, azonnali segítségnyújtásra van szüksége. Az interneten általában túl sok időt vesz igénybe, míg szándékait észreveszik, és szakszerű segítséget kap.

Ha valóban fennáll ez a helyzet, akkor vegye magát komolyan. Ez azonnali és szakszerű segítséget igényel, inkább előbb mint később. Amennyiben komoly érzelmi válságot él át, kérem tegye a következőket:

1. Álljon fel a gép elől és telefonáljon!
2. Hívjon fel egy telefonos lelkisegélyszolgálatot.

(Lelkisegély Szolgálat, 8400 Ajka, , (88) 312 817,
Életért Lelkisegély Szolgálat, Hívható a 35-ös körzetből, 18-06 óráig mindennap, 2660 Balassagyarmat, Pf.: 54 , (80) 505 502,
Életért Lelkisegély Szolgálat, 2660 Balassagyarmat, Markusovszky utca 1. , (35) 301 000,
Lelkisegély Szolgálatok, 5600 Békéscsaba, , (66) 441 300,
Lelkisegély Szolgálatok, Tini,
5600 Békéscsaba, , (66) 447 750,
S.O.S. Telefonos Lelkisegély Szolgálat, 5600 Békéscsaba, , (66) 441 300,
S.O.S. Tini Telefonos Lelkisegély Szolgálat, 5600 Békéscsaba, , (66) 447 750,
Biblia Szól Gyülekezet (The Bible Speaks) Telefonos Lelkisegély Szolgálat, 1089 Budapest, Golgota út 3. , (1) 210 2028,
Biblia Szól Gyülekezet (The Bible Speaks) Telefonos Lelkisegély Szolgálat, 1089 Budapest, Golgota út 3. , (1) 210 8527,
Caritas-Lelkisegély, 1507 Budapest, Bp., 117 Pf. 91 , (1) 384 8762,
Caritas-Lelkisegély, Hívhatóság az egész ország területéről, kedd, csütörtök, péntek, vasárnap 18-06 óráig, 1117 Budapest, Karinthy Frigyes út 5. , (80) 505 503,
Együtt A Rák Ellen Telefonos Lelkisegély Szolgálat, 1122 Budapest, Ráth György utca 7/9. , (80) 505 675,
Együtt A Rák Ellen Telefonos Lelkisegély Szolgálat, 1122 Budapest, Ráth György utca 7/9. , (1) 212 2631,
Fővárosi Pedagógiai Intézet, Pedagógus lelkisegély telefonszolgálat hívható kedden és pénteken 12-18-óra között, 1088 Budapest, Vas utca 8/10. , (80) 382 999,
Nem SM Kétségbe Lelkisegély Vonal, Szklerózis Multiplex betegséggel kapcsolatban, 1135 Budapest, Tahi utca 96. , (80) 200 653,
SOS Telefonos Lelkisegély Szolgálat, Hívható hétfő, kedd, szerda, szombat, vasárnap 19-07 óráig a 36, 37-es körzetekből, 3300 Eger, , (80) 505 506,
Lelkisegély Szolgálat, 2500 Esztergom, , (33) 317 504,
Közérdekű Telefonszámok, Lelkisegély szolgálat, 3200 Gyöngyös, Jókai Mór utca 25. , (37) 309 201,
Lelkisegély Telefonszolgálat, 3200 Gyöngyös, Jókai Mór utca 25. , (37) 309 201,
SOS Telefonos Lelkisegély Szolgálat, Hívható hétfő, kedd, szerda, szombat, vasárnap 19-07 óráig a 36, 37-es körzetekből, 3200 Gyöngyös, , (80) 505 506,

illetve továbbiakat is talál a telefonkönyvben Magyarországon is)

3. Hívjon fel egy olyan helyet, ahol sürgősségi esetekkel foglalkoznak (OPNI vagy Hűvösvölgyi út, vagy bármely kórház ügyelete) és kérjen időpontot. A telefonban fogalmazza meg érthetően, hogy a dolog sürgős."

Folyt. köv.

Törölt nick Creative Commons License 2001.09.30 0 0 838
Folyt. köv.
Törölt nick Creative Commons License 2001.09.30 0 0 837
" Ha netán jelenleg most jár terápiába ...

... nem tanácsolom, hogy interneten kérjen terapeutától segítséget. Ha már választott egy terapeutát, a terápia folyamatban van, problémái és megbeszélni valója van, feldolgozandó témája van, szükséges, hogy azokat a jelenlegi terápiájának keretein belül a jelenlegi terapeutájával beszélje meg. Ne kérje interneten a jelenlegi terápiájának véleményezését. Lehetőség szerint az élő személyes terápia helyett ne válassza az internetes tanácsadást.
Ez a tanács az Ön érdekeit védi. Egy ilyen lépés komolyan akadályozná az Ön gyógyulási folyamatát. Bármely terapeuta, aki tudatában van a szakmai etikának hasonlóan vélekedne erről.

Az internetes tanácsadás segíthet Önnek, hangsúlyosan abban, hogy bevezesse Önt egy élő személyes találkozáson nyugvó terápiába, de nem helyettesítheti azt. Hogy miért olvasson tovább ..."

Törölt nick Creative Commons License 2001.09.30 0 0 836
Az alábbiakat egy internetes site-on találtam, amely speciálisan interneten on-line üzemmódban foglalkozik tanácsadással. Az eredeti szöveg angol. A fordítási hibákat remélem megbocsátja nekem az angolszász műveltséggel rendelkező közösség.

"Segíthet-e a tanácsadás?
Az életben történnek dolgok. Mindannyian szembesülünk velük előbb vagy utóbb. Ez teljesen rendjén van.

Egy nagyobb változás az Ön életében...
A munkahelyének, lakásának vagy egy fontos kapcsolatának elveszítése...
Hirtelen úgy tűnik, hogy az érzések és az érzelmek elborítják Önt. Jó szülőnek lenni, megfelelni az élet minden helyzetében... Rendezetlen magánéleti vagy munkakapcsolatok ...

Miért küzdene ezekkel teljesen egyedül?

Amennyiben épp ilyen problémákkal küszködik, ez nem jelenti azt, hogy valami nincs rendben Önnel, hogy Ön elmebeteg lenne. Ezek mindenkivel meges(het)nek.

A pszichoterapeuta arra képzett, hogy segítsen Önnek abban, hogy Ön ezeket a problémákat meg tudja oldani és így jobban érezze magát, magabiztosabban kezelje problémáit."

Törölt nick Creative Commons License 2001.09.06 0 0 835
No jó. Kezdem én. Előzmények az anorexiás topicban.
Egy másik lapra nem is olyan régen ezt írtam és szeretném hallani a véleményeteket róla. Alapvetően az internetre vonatkoznának ezek a dolgok és az egyszerűség kedvéért pontokba foglaltam, ez főleg nekem segít, hogy rendszerezzem a gondolataimat.

"Javasolom a következő szabályokat xxx fórumaira. (és még fogok máskor is.)

1. Ha leírod hogy rosszul vagy, a többiek nyugalmának helyreállítása érdekében írd le azt is amikor épp stabil a hangulatod vagy jó kedved van. Ebből magad is tanulhatsz, segíthet neked hogy lásd mikor vagy rosszul, mi váltja ki vagy abból is meríthetsz, hogy a többiek nem csak a mély hangulataidat ismerik.

2. Próbálj meg magadra is figyelni. Próbálj meg együttérezni úgy, hogy te magadat nem sodrod bajba.

3. Ha pszichiáterhez vagy pszichológushoz jársz, akkor vagy próbáld meg azt, hogy itt nem beszélsz az éppen aktuális problémádról, vagy tedd meg magadnak azt a szívességet, hogy a legközelebbi alkalomkor neki is elmondod amit itt felvetettél.

4. Ha megbízol benne - és miért ne tennéd - akkor mondd el neki hogy ide jársz és beszéljétek meg hogy mit gondoltok erről közösen.

5. Neked is van véleményed, másnak is van véleménye. Nem baj ha nem értetek egyet, nem dől össze a világ. Ha tudsz valamit mondd el, ha csak hallottál valamiről ami túl borzongató ahhoz hogy igaz legyen, akkor járj utána mielőtt bedobod a köztudatba. Felesleges indulatokat keverni.

6. Mindenki magából indul ki. Én is, te is. Ha éppen nem vagy szakember és ismered már a másikat mint a tenyeredet, akkor kerüld el, hogy feleslegesen cimkéket ragassz rá vagy leveszed róla a címkét, mert azt hallottad, hogy ez vagy az a betegség ilyen és ilyen tünetekkel, bajokkal, képzetekkel jár... Ha annyira érdekli, akkor megkérdezi a pszichológusát vagy pszichiáterét vagy keres egyet, aki megmondja neki. Vagyis lehetőleg ne minősítsd a másikat, ne írj neki diagnózist ... "

Néhány dolog már ott is és az anorexiás topicban is elhangzott, de nem szeretném reménytelenül szétoffolni a topic-okat, és jó lenne, ha azok akik oda írtak, ide is leírnák a véleményüket, hogy aki bejön, az tudjon csatlakozni a beszélgetéshez. Persze semmi nem kötelező, ez sem :)

Atalanta Creative Commons License 2001.08.16 0 0 834
Rosaly, mi történt....?
Előzmény: Rosaly_ (833)
Rosaly_ Creative Commons License 2001.08.16 0 0 833
semmiben, senkinek
Előzmény: Törölt nick (-)
pidunga Creative Commons License 2001.07.30 0 0 832
nahat!!!:-)
szia!
Előzmény: Törölt nick (831)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.29 0 0 831
Szerintem is, én pölö az egyik teszt szerint őrülten pánikolok, szerintem viszont csak balek vagyok :-D , nem vettem ugyanis észre túl gyakran, maximum ha elvonási tüneteim voltak, hogy különösebben pánikolnék, sőt. (De tényleg, kedves Pidunga, abszolút egyetértek.)
a.
Előzmény: pidunga (823)
pidunga Creative Commons License 2001.07.12 0 0 830
hat orlando ehhez nem kellenek hulye tesztek...
nezd mi torten szgeny Jozsef Attilaval is...
szia atalanta! na meselj mi tortent?
Előzmény: Törölt nick (827)
Rosaly_ Creative Commons License 2001.07.12 0 0 829
Atalanta, ne titokzatoskodj, egy kukkot sem értek! Egyébként szia :)
Előzmény: Atalanta (828)
Atalanta Creative Commons License 2001.07.11 0 0 828
Sziasztok,
hát kicsit eltántorodtam az internettől, vagy inkább átestem a szokásos tűzkeresztségen. (pedig azt hittem, hogy már túl vagyok rajta... virtualitás...ooh) azért nem akarok megint táncolni a seprűvel... vagy nem is tudom, az a jó, amíg táncolunk! a zene majd csak megjön valahonnan... na ez már két idézet, mára ennyi elég. (lásd reflexivitás, Rosaly)
Az alapvető topikkérdés internetes változatára meg sikerült begyűjtenem egy személyes választ (sajátélmény) de ez nehezen lenne publikálható, bár lehet, hogy megteszi más.
Hogy bírjátok a meleget, terapeutával, terepautóval vagy anélkül?
Atalanta
Előzmény: Törölt nick (815)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.11 0 0 827
Gondolom azért, mert valahogy el kell indulni. Az azért kijött hogy jól érzed-e magad a bőrödben avagy sem, és ha netalán másnak az jönne ki, hogy nagyon nem, akkor elindul és megoldást keres rá. Amíg valakinek kérdései nincsenek, addig válaszokra se nagyon számítson. (Ez olyan egy tenyér ha csattan dolog, de nem akarom részletezni nagyon.)
Előzmény: pidunga (826)
pidunga Creative Commons License 2001.07.11 0 0 826
jojo... nem izgatom magam:-)
mar elmult:-)
de ha ez igy van minek csinalnak ilyen teszteket? mert hat eleg hasznalhatatlannak tunnek...

rosaly, olvasd el figyelmesen amit irtam es megleled a valaszt...

Előzmény: Yoo (824)
Rosaly_ Creative Commons License 2001.07.11 0 0 825
És ez miért ekkora csalódás? Szeretnél borderline meg depressziós lenni?
Az -áterem szerint azért hülyeség a diagnózis, mert az ember a hangulataiért való felelőséget egy cimkére hárítja. (Bár velem pont nem így volt, hanem fordítva.)
Előzmény: pidunga (823)
Yoo Creative Commons License 2001.07.10 0 0 824
pid, ne izgasd magad. egy-két tesztet én is megcsináltam, és olyan eredmények jöttek ki, hogy ha nagyon komolyan venném, már fel is kötöttem volna magam.
Előzmény: pidunga (823)
pidunga Creative Commons License 2001.07.10 0 0 823
es??? ez a sok hulye (fokent magamra gondolok) aki itt hisztizik a sos-ban azt hiszi hogy valami baja van, kozben meg csak balek, de nem borderline es nem depresszios
Előzmény: Törölt nick (822)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.09 0 0 822
És?
Előzmény: pidunga (821)
pidunga Creative Commons License 2001.07.09 0 0 821
orlando ne bosszancs! hat eppen ez az, en nem gondolnam, hogy borderline vagyok, sem azt hogy depresszios, stb... hat epp ez az. De ha megcsinalom azokat a teszteket abbol szinte 99%-ra az derul ki, hogy az vagyok. Nem erted?
ez a baj, azok a tesztek akkor nem jok!
Előzmény: Törölt nick (819)
Rosaly_ Creative Commons License 2001.07.09 0 0 820
Surviving:) És te?
Előzmény: Törölt nick (817)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.08 0 0 819
Hogy olvasgatni teljesen természetes, meg az is, hogy minden rendes orvostanhalgató az összes tanult betegséget és tünetet diagnosztizálja magán, mielőtt rájönne, hogy csak megfázott :)
Előzmény: pidunga (818)
pidunga Creative Commons License 2001.07.08 0 0 818
figyu orlando... en mar regebben voltam a korridoron, es megcsinaltam par tesztet... na most azok szerint azt hiszem a bulimian kivul minden mas majdnem a legerosebben ervenyes ram... hat nem tudom.. szerintem valami hiba van a rencerben... mi a velemenyed?
Előzmény: Törölt nick (817)
Törölt nick Creative Commons License 2001.07.07 0 0 817
Én sem akarnék a helyedben, mint ahogy magamnak sem akarok. Hogy vagy?
Előzmény: Rosaly_ (816)
Rosaly_ Creative Commons License 2001.07.07 0 0 816
Köszi, orlando, megnéztem. Itt szívesebben vagyok. Nem akarok boredlány önidentitást.
Szia, Atalnta!
Előzmény: Törölt nick (813)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!