Szeretném nektek elmondani, hogy sok évvel ezelőtt megfertőződtek a kedveskéim leanderrákkal, de már évek óta panaszmentes az állományom. Egy növényt sem kellett kiiktatnom. Csak biztatni szeretnélek benneteket: ne adjátok fel!
Az én leandereim még kint vannak, de nekem könnyebb, egy kisváros belvárosának más a mikroklímája Üdv
Szerintem nem lesz bajuk a leandereidnek, az a pár órányi -7 fok vélhetően nem tett komoly károkat a növényeidben. De igazából majd tavasszal derül ki, akkor látod meg, mert a fagyott levelek elszáradnak. Nekem tavaly egy nagyobb tő (Tavira fajtájú) leanderem egész télen kint volt,annak fagytak el levelei, de furcsa mód nem fagyott el mind az összes levele. Ahol nagyon csúnyák voltak a levelek ott visszavágtam egy kicsit és szépen kihajtott, és nőtt, mintha mi sem történt volna. Nyár elején elajándékoztam, nehogy még egy telet kint kelljen töltenie :))
Sőt 4 ládányi 40-60 cm nagyságú már többször teleltetett és visszavágott leanderemet (Bianco Rosato, Soeur Agnes, Mont Blanc, Dimona, Tavira, Roseum Plenum fajtájúak) tavaly már nem tudtam hova tenni a tél elől, így egy fűtetlen, szigeteletlen, rossz nyílászárós, különálló melléképületbe tettem be őket lesz ami lesz alapon. Túlélték a telet, igaz vissza kellett vágni őket is a levelek többségének elszáradása (fagyása) miatt, de mind szépen kihajtott.
Szia Ranyu! Igen a hosszú téli estéken talán többen ide tévednek majd, én is általában csak elolvasom a hozzászólásokat, megnézem a feltett képeket.
Nálunk is hideg volt reggel, -7 fokot mutatott a hőmérő a fal mellett, kint a kertben biztosan hidegebb volt. Nekem is még pont időben sikerült bepakolnom :))
Bízom benne idén több ilyen baklövést nem követek el :) Így jár az aki hisz az időjósoknak :(
Megnéztem közelebbről a leveleket és nagyon soknál láttam a levéllemezben sötétebb zöld, -kékes árnyalatú foltokat. Ez már lehet hogy az elfagyás jele?
Tavasszal futottam bele egy -7 fokos húsvétba, akkor 1-2 nap után látszott a fagyás nyoma. Ilyenkor hogy viselkedik, viszonylag nyugalmi állapotban, nem tudom. Szerintem ez már határeset. Tavasszal azért rosszabb, mert már beindul a nedvkeringés.Ezt csak az idő mondja meg. Azért írd, meg átvészelték-e, nekünk is jó megismerni mások tapasztalatait.
Sajnos engem is meglepett a hajnali lehülés, az előrejelzéshez képest jó pár fokkal hidegebb lett. :((
Néhány órán át -7 fok volt. Szerintetek ezt még kibírják a leanderek? Ha esetleg károsodtak annak milyen tüneteti vannak? Lehet már ilyenkor is látni az elfagyást, vagy majd csak tavasszal?
Kevesebb idő jut a "társasági" életre nálam is sajnos. Talán majd most, hogy bezavart minket a hideg.:-)
Én múlt hétvégén rámoltam be az állományt sebtiben, alátétek nincsenek alattuk, mert a "hajuknál fogva" cipeltem be őket. Nekem pont az a bajon, hogy egy kicsit száraz volt a földjük, így valamikor végig kell néznem őket, alátétezni, öntözni.
Sajnos eléggé kezdem kinőni a teleltetőimet, így már évek óta komoly logisztika kell hozzá, hogy minden elférjen. Azt meg sajnos nem tudom munka után egyik pillanatról a másikra megoldani, ha hirtelen változik az idő.
Tudom, hogy jobb lenne nekik minél tovább kint de, végül is november vége van, ha szerencsénk van, akkor 3,5 hónap múlva lehet kipakolni.
Komoly fagy nálunk se volt eddig, de most nagyon riogatnak...
na azt hiszem, holnap tényleg be kell pakolni (illetve bebugyolálmni alaposan a kint maradó nagyokat). Kicsit kellemetlen, mert jó nehezek lesznek a sok esőtől, de még mindig jobb, mintha ma este kéne nekilátni, amikor ráadásul még a levelek is vizesek. De ma még nem lesz állítólag kemény fagy, és holnap meg sütni fog a nap, és megszáradnak.. ha minden igaz....
Olvasgatok néha, de beírni nagyon nincs időm. 8 kisebb nagyobb helyváltoztatásra is képes élőlény betölti az időmet.
Nem teszem még be a leándereket. Remélem nem lesz itt még akkora fagy, eddig semekkora nem volt(a begónialevél a fagyjelző) :-))
Nekem nem nehéz, mert csak a garázsba kell tenni. Előkészítem őket mind a garázs elé. Aztán ahogy jön a hideg, először a kicsiket, a végén a nagyokat ha igazán komoly fagy igérkezik. Tavaly karácsony előtt két nappal bepakoltam, mert féltem hogy az ünnep alatt, után nem tudok rájuk figyelni. :-)
Tulajdonképpen az áttelelésben sokat segít, ha jól kihül a növény. Elpusztul a kórokozók zöme. Azért persze bevitel előtt belocsolom felszívódó rovarölővel.
Sziaa :))), régen láttalak erre felé. Sajnos olyan sokan eltűntek a "régiek" közül. Jó látni, hogy azért néha-néha feltűnik egy egy régi ismerős....
Én tegnap fejeztem be a bepakolást. Úgy döntöttem, nyugodtabb vagyok, ha már bent vannak , hiszen a hétvégére -5, -8 fokot ígérnek az időjósok. Ahhoz túl sok van, hogy hirtelen gyorsan védett helyre lehessen tenni őket.
Nekem is jól megáztak az elmúlt napokban, de én nem is bánom, mert akkor a hidegebb teleltetőmben szinte nem is kell majd locsolnom őket a télen. A pincében melegebb van, ott hamar kiszáradnak, ott kb. 3 hetente locsolni kell.
Nem lesz! Ne legyen alatta tányér hogy kifollyon a fölösleg! Esetleg tegyél alá néhány ágat úgy jobban folyik! Takard egy vízhatlan gallérral a földjét, mikor esik. Ha eláll pedig vedd le! Pár hétig még kint tarthatod, azalatt sokat szárad íly módon. :-)
Nagyon megáztak a leandereim az elmúlt esős napokban, tocsognak a vízben. Ez mennyire káros számukra így november vége felé? 2-3 éves növényekről van szó. Úgy tudom teleltetés előtt az a jó ha kicsit kiszárad a földjük, félek hogy ez nem fog megtörténni és vizesen mennek majd be a pincébe.
Nyugtassatok meg, hogy nem lesz így sem semmi bajuk... :)
Szerintem tök mindegy. Én minden évben levágok a tetejéböl kb 40 cm- t, hogy beférjenek a teleltetö helyükre. Mégis minden évben virágzanak. Szerintem ez a leander téma túl van kapva. Ez egy egyszerü sok mindent kibiró növény.