A kávé, kávéfőzők és -darálók tudománya és művészete.
Szeretettel várunk kérdéseiddel és véleményeddel, de előbb nézz szét a www.kavekorzo.hu weboldalon, ahol már sok elméleti és gyakorlati tudnivalót összefoglaltunk.
Nekem is az a tapasztalatom, hogy a tisztán 100%-os arabica kávé valahogy savas nekem, de a családban sem igen lett közkedvelt. Kevert robusta és arabica kávéval már jobb. Viszont próba képpen vettem egy Lavazza kávét, ami 100%-ban robusta. Kicsit tartottam tőle, hogy talán majd nem válik be, de a család egyik nagy kedvence lett azonnal és már többször rendeltünk ebből. Nagyon szép crema és kellemes kávé íz.
Természetesen a Brikka alatt is azonnal el kell zárni, amikor elkezdi a kilövellést. (Meg úgy általában, a kávéfőző nevet megérdemlő összes készülék mellett ott kell állni és figyelni, hol tartanak a cseppek.)
Ez Moka Express, vagy Brikka? Az utóbbi normál esetben elég hangos. A Moka Expresst meg érdemes kis lángon/teljesítményen melegíteni, és akár már azelőtt elzárni, hogy a teljes kávémennyiség kijönne. Ehhez persze ott kell állni mellette.
Úgy tűnik, másnak is eszébe jutott az ötletem, filteres kávét ittam, csak annyi volt rajta, hogy "100% Arabica", savanyúan kesernyés íze volt, nem győztem tejjel és cukorral feljavítani, soha többet Arabica-t. :-(
Most gyorsan találtam egy random olasz kávés webshopot. Itt azt látom, hogy az Aroma gépek (a Lollina gyártója) jóval olcsóbbak, mint bármelyik La Piccola. Azt persze nem tudom, mi volt a helyzet évekkel ezelőtt, de ez az alapvető árkülönbség részben megmagyarázza a dolgot.
A gép neve Lollina, mert a Lollo Caffe számára gyártják. Kis méretű, nem drága, és eddig nem volt vele bajom, bár naponta egynél többször nem is használom:)
Milyen masinád van? Én bewnne szoktam hagyni ázni és lefőzöm újra. :) Az első főzésnek így is csak a felét iszom meg, mert nagyon erős a kávé. A harmadik lefőzés pedig pont jó tejeskávéhoz.
Tudom, hogy itt kiátkoznak emiatt, de ezzel a masinával ez a dolog simán megoldható.
Velem történt meg. Miután kellően hülyén nézhettem a hölgyre, mert felvilágosított, hogy a brazil az 100% arabika, a "sima" meg robuszta-arabika keverék. Nem voltam beszélgetős kedvemben, még azt sem kérdeztem meg, hogy melyik mibe kerül -- nem hogy honnan származik a "sima" -- csak kértem a brazilból, hogy haladjunk. Ennyivel persze nem úsztam meg, mert nyilatkoznom kellett a törzsvásárlóiról, meg arról, hogy van-e appom (?), a végén már ő is érezte, hogy több kérdés nem ér egy 800 ft-os dupla presszóért. Nem volt amúgy annyira elcseszve, mint amennyire ezek el szoktak lenni cseszve. Mármint a kávé :)
SEVERIN 2+ kávéfőző folyton öblítést kér, bekapcsolás után teljesen random 2-3-4-5 alkalommal meg kell csinálni, csak ezután hajlandó kávéfőzés állapotba kerülni.
Nemrég volt vízkőmentesítés. Miilyen érzékelő lehet a hibás? Egyébként gondolom lefőzött adagszám után kellene kérje...
Kb egy hete a 2017 elején épített Baby Primoban eldurrant a Sestos PID. Különösebb előzmény nélkül tette ezt. Elő kellett venni hirtelen a Brikkát, de azért próbáltam gyorsan megjavítani.
Sestos PID-et hirtelen csak Kínában találtam, viszont találtam olyan hazai forrást, ahol olyan Rex C-100ast ajánlanak, ami tudja kezelni a PT100 hőelemet, ami nekem be van lógatva a kazánba.
Be is szereltem már, nem igazán veszem észre, hogy rosszabb lenne, mint a Sestossal.
Igazából annál sem tudtam fél fokos hőingáson belülre beállítani a PID-et, ez is kb úgy működik.
Ha már ott voltam, vízköveztem kicsit, cseréltem benne szilikoncsövet, pumpát, az is 6 éve ment már.
Ez a gép még mindig boldogságot ad minden reggel :-D
Bezzera BB005TM, "egygazdás", rendszeresen karbantartott kávéőrlő (frissen kitisztított őrlőművel/őrleménykamrával) eladó. Őrlőműve kúpos, de nem az általános 38 (Iberital Challenge, illetve egyes Ascaso-Lelit modellekben), hanem 48mm átmérőjű.
Adatok: - Rozsdamentes, acél ház (AISI 304) - Szélesség (mm): 130 - Mélység: 250 - Magasság: 380 - Tömeg (kg): 5,5 - Telj.felvétel (W): 100 - Motorfordulat (1/min): 900 - Kehely űrtartalma (g): 250 Utólagos, a használati értéket növelő extra a pontos őrleményfinomság-állítást segítő skálázás, ami a képeken is látható (sajnos, ez gyárilag nincs rajta).