Keresés

Részletes keresés

Rifa-caps_blowup Creative Commons License 2023.10.19 -4 1 61200

Emberek!

Minden nyelvnek más az előnye és minden feladatból más mennyiség van!

Kár összeméregetni egyiket a másikkal!

Qqberci Creative Commons License 2023.10.19 0 0 61199

Pár apró kérdés: hány forrássornyi programot írtál le önállóan életedben? Milyen nyelveken? Milyen operációs rendszer alá? Hány számítóközpont életébe volt betekintésed - mondjuk a 100 ügyfélnél többet kiszolgálók közül?

Innen lehet majd folytatni - már ha érdemes...

Előzmény: ha3flt (61198)
ha3flt Creative Commons License 2023.10.19 0 0 61198

Nem az számít.

Előzmény: Qqberci (61197)
Qqberci Creative Commons License 2023.10.19 0 0 61197

eszedben sincs mélyebbre ásni, megérteni dolgokat, és a felszín alapján akarsz ítéletet mondani

Biztos igazad van, én élesben csak 1974 óta űzöm ezt a sportot...

Előzmény: ha3flt (61196)
ha3flt Creative Commons License 2023.10.19 -1 1 61196

Na, akkor nemcsak a hirdetéseknél van farokméregetés. Ebből csak az látszik, hogy eszedben sincs mélyebbre ásni, megérteni dolgokat, és a felszín alapján akarsz ítéletet mondani. Engem nem érdekel, hogy minek gondolsz, nem kívánok arról beszélgetni, amit nem ismerek, bőven lehetne mindarról, amit ismerek.

Éppen elég azt tudni, hogy a bankok híresek arról, hogy ezeréves kódokat futtatnak minden határon túl - nem az ügyfelek felé, hanem belül -, szó sincs róla, hogy a "banki szoftver" a szakma szempontjából valamiféle minőséget jelentene.

Előzmény: Qqberci (61195)
Qqberci Creative Commons License 2023.10.19 0 2 61195

kihalt nyelvnek neveztem a Fortran-t és nem gondoltam utána, hogy itt-ott még mindig használhatják

Mi a véleményed a COBOL-ról? A nagy banki rendszerek 99 %-a COBOL-ban van és ez a tendencia nem is változik - itt-ott... Meg kell nézni egy USA számítástechnikai újságot, állandóan keresnek COBOL programozókat. A bajor biztosítási kamara, a VKB képeztet COBOL programozókat, a képzés ideje 2 év. Tudok olyan, jó COBOL-os programozót, aki itthonról home-office-ból menedzsel COBOL programokat egy francia banknak...

Attól, hogy valamivel nem sűrűn találkozol, attól az még él és virul...

Előzmény: ha3flt (61193)
ha3flt Creative Commons License 2023.10.19 0 0 61194

Ez a mondat: "Ebbe a kategóriába eshet bele a Fortran is" ehhez a korábbi részhez tartozik, csak közben közéírtam mást is: "ez a része ugyanaz"...

Előzmény: ha3flt (61193)
ha3flt Creative Commons License 2023.10.19 0 0 61193

Voltam olyan hülye, hogy kihalt nyelvnek neveztem a Fortran-t és nem gondoltam utána, hogy itt-ott még mindig használhatják, pedig nyilván olvastam ezt tíz éve is. Az idézett cikk az első, ami szembe jön, de nem mesél a fontos különbségekről. Engem nem zavar, hogy nem volt igazam, és természetesen tudom, hogy a sok milliónak az egy százaléka nem nulla, hanem akár sok embert is jelenthet (mint régen, a böngészőkkel, mikor a munkahelyem nem akart foglalkozni 2000 körül az akkor még kevés Internet Explorert _nem_ használóval). Minden hasonló beszélgetés így zajlik, ismerem a változatokat, lefutott meccs. Ebben élek, így pontosan tudom, hogy a nem szigorúan típusos JavaScript és a kissé jobb eszközöket biztosító TypeScript mire alkalmas és mire nem.

Ugyanakkor a statisztikában nagyon is megjelenik az, hogy mennyire "kedvelik" az adott nyelveket a programozók és programoztatók (a vállalkozások, cégek), vagyis ez nagyon is árulkodó - a rétegigényektől eltekintve. Létezik más nézet is: pl. mennyit lehet átlagosan keresni az egyes nyelvi környezetekben meg ilyenek. Az a helyzet, hogy a klasszikus számolási, egyszerűbb számítási feladatokra szinte _bármelyik_ nyelv ugyanúgy megfelel, akár még valami folyamatirányítás is belefér, így alig van jelentősége, hogy éppen milyen szavakkal írjuk le a tennivalókat. Fortran, Basic, akármi - ezek felcserélhetők. Ciklusok, elágazások, hibakezelés, módszerek adatok tárolására és visszakeresésére... ez a része ugyanaz. Pl. a tudományos környezetek nyelvei is meglehetősen korlátozottak, olyasmiktől vannak oda a felhasználóik, hogy mennyire megjegyezhető utasításokkal vagy függvényekkel lehet egy mátrixot bevinni és megjeleníteni meg ilyesmik. Nem túl kifinomult, gyakran célorientált eszközök, gyakorlatilag nyelvi szinten tartalmaznak máshol könyvtárként létező megoldásokat - nagyrészt ettől különlegesek. Ebbe a kategóriába eshet bele a Fortran is, majd egyszer megnézem, ez már nekem is a múlt volt harmincöt-negyven éve is.

A betanulási időben lehet különbség (amiben a Fortran nem is olyan jó), ill. hogy hányféle programozói könyvtár és kész mintaprogram létezik, ami a nyelv "funkcionalitását" adja. Ezt általában össze szokták keverni "a nyelvvel", pontosabban együtt emlegetik őket, ez gyakran félrevezető. Léteznek olyan, nem valami modern scriptnyelvek, amiket "minden" létező környezethez "illesztettek", így másodpercek alatt össze lehet állítani belőlük egy kis programot, de nagyobb szoftvereket készíteni velük rettenetesen fájdalmas, drága és nehezen karbantartható - itt van szerepe egy "jobb" nyelvnek.

Ami a nyelv _szerkezetében_, képességében igazán fontos és nem, vagy nagyon nehézkesen pótolható, és nagy valószínűséggel nincs meg a Fortranban:

- architekturálisan mennyire alkalmas nagyobb rendszerek elkészítésére. Erről napokat tudnék mesélni, a rétegek elkülönítéséről, az ehhez szükséges eszközökről, az OOP problémáiról,

- mennyire lehet tömör, öndokumentáló kódot írni benne, mert megvannak a nagyon is kiérlelt Clean code és Clean architecture iránymutatások - ehhez olyan modern támogatásokra van szükség, ami tényleg a "nyelv" része és szintén nincsenek meg a régiekben, a C-ben sem,

- aztán hogy milyen megoldásai vannak a mostani problémákra, például az aszinkron vezérlési szerkezetek megvalósítására, ez a téma valamikor az "eseményvezérelt működés" címszó alatt futott, de hol vagyunk már attól,- mennyire optimalizálható a benne írt kód, ami nagyon függ a felhasználási körülményektől (a típusosság pl. ide is kapcsolódik, a JS nem véletlenül olyan, amilyen),

- aztán az örök probléma, hogy mennyire lehet hordozható kódot írni benne,

- meg persze a nagy vízválasztó: hogy fel kell szabadítani a memóriát vagy garbage collectoros - virtuális gépes-e.

Majd ha eszembe jut még valami, leírom.

Előzmény: Laci-bátyó (61192)
Laci-bátyó Creative Commons License 2023.10.19 -4 2 61192

Kicsit OFF - inkább a beszégetés-chat rovatban lenne a helye - de itt szaladtunk bele a Fortran elemzésébe:

Már meginn a statisztika :-)
Picit bugyuta hasonlattal ez olyan, mintha feldob valaki egy statisztikát arról, hogy hányan használnak kalapácsot, majd azt hangoztatja, hogy "...ezen a grafikonon, még éppen látni... :-) ", hogy hányan használnak kis 15 grammos aranyműves kalapácsot.
Mivel triviális, hogy a nagyvilágban részben előre törnek a netes alkalmazások, ill. nagyobb az igény a gazdasági/termelési/üzleti/multimédiás ... stb. programokra, - sem mint egy precíz, bonyoult matematikai algoritmus futtatására, így darabszámra nyilván többen használnak Java Sriptet, mint Fortrant.  
(A belinkelt statisztika elemzésénél azt most ne is feszegessük, hogy egy Javaban vagy C#-ban dolgozó programozó egyáltalán igazi programnyelvnek tekinti-e pl. a JavaScriptet :-) :-) ).

Idei (2023) áprilisi cikk - épp a Fortran szerepéről:
https://developerpitstop.com/is-fortran-still-being-used-today/?utm_content=cmp-true

Előzmény: ha3flt (61191)
ha3flt Creative Commons License 2023.10.19 0 0 61191

OK, keresd meg azt a nyelvet ezen a grafikonon, még éppen látni...: https://www.statista.com/statistics/793628/worldwide-developer-survey-most-used-languages/

Már azon a területen sem hiszem, hogy annyira intenzív lenne, régi infó lehet - de ki tudja, nagy a világ.

Előzmény: Qqberci (61190)
Qqberci Creative Commons License 2023.10.19 -1 1 61190

Az meg már kihalt, mint az ógörög.

Kivéve, hogy a FORTRAN az avionikában a legintenzívebben használt fejlesztési környezet az ADA mellett...

Előzmény: ha3flt (61189)
ha3flt Creative Commons License 2023.10.19 0 0 61189

Utána kellett néznem; Fortranban használtak ilyet logikai operátornak. Az meg már kihalt, mint az ógörög. Bár kivételek mindenből akadnak. Szóval <> vagy !=. Esetleg !== a hüle JavaScript-ben.

Előzmény: _nyunyuka (61184)
Rifa-caps_blowup Creative Commons License 2023.10.18 -4 0 61188

Egymás mellé téve az icf2001d -nek és a műszeres méréseknek is nem akartam hinni amit láttam, hallottam.

A mérete meg zseniális! Kedvesem míg bemegy a dm vagy roszmanóba addig az ósünparkolóban tudok DX-elni a padon :)

A mérete és tömege kapcsán meg labdába se rúg az icf2001d.

Előzmény: XANTIi (61186)
XANTIi Creative Commons License 2023.10.18 0 1 61187

Igen, lassan tényleg el kell fogadni, hogy lehet rádiót csinálni tekercsek, rezgőkörök és trimmerkondik nélkül is. Már a megfizethető kategóriában is.

Előzmény: Rifa-caps_blowup (61185)
XANTIi Creative Commons License 2023.10.18 0 0 61186

Nem találkoztunk még. Annak a cégnek a nagyon népszerű termékei nem hatottak meg. A PL600-660-ra gondolok.

De ez nagyon aranyos kis darab. Az ősét, a Sony IC-SW1-et imádom. Pont a mérete miatt.

Előzmény: Rifa-caps_blowup (61185)
Rifa-caps_blowup Creative Commons License 2023.10.18 -4 0 61185

Tecsun PL-330 volt nálad már?

Agyam eldobom annyira brutál jó minden paramétere.

(Pedig évtizedekig mondtam DSP ördögtől való és minimum 4db kf....)

Előzmény: XANTIi (61178)
_nyunyuka Creative Commons License 2023.10.18 -4 1 61184

/= is ugyanez.

Előzmény: GaGe (61183)
GaGe Creative Commons License 2023.10.18 -1 0 61183

Kell hozzá némi informatikai vagy magasabb matematikai végzettség.

Előzmény: Valaki Alfonz (61182)
Valaki Alfonz Creative Commons License 2023.10.18 -3 1 61182

"!="

Ezt lehet, hogy nem mindenki érti, pedig nagyon tetszik.  :)

Előzmény: ha3flt (61181)
ha3flt Creative Commons License 2023.10.18 0 2 61181

Ja, a Leslie-hangszóró. Hát, a Hammond orgona fogalom, de az akusztikus showműsor azért != a zenével, meg a hangvisszaadással sem.

Előzmény: Qqberci (61169)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2023.10.17 -2 0 61180

A képét megnézve eszembe jutott :)

https://static-cdn.hungaricana.hu/tile/thumb/kepeslap/tematikusak/32_politika_divat/03_valasztasok/0034244_a.ecw/

Te sötétben bújkáló ...RETEKESS! :D

Előzmény: Malaguszti (61177)
Maketheworldabetterplace Creative Commons License 2023.10.17 -2 1 61179

Ez egy válaszkészülék a terrorelhárítás számára, a nevében is szerepel. Re TEKes rádió. :)

XANTIi Creative Commons License 2023.10.17 0 2 61178

A Retevis készülékek lakossági termékeinek a márkaneve. Egy jó közepes kategória. Normális európai support.

Malaguszti Creative Commons License 2023.10.17 -1 2 61177
ha3flt Creative Commons License 2023.10.17 0 0 61176

Gyulait.

Előzmény: ha3flt (61175)
ha3flt Creative Commons License 2023.10.17 0 0 61175

Csak egy kis gyula kolbászt és barackpálinkát kellett volna beépíteni a képbe, hogy még magyarosabb legyen...

Előzmény: Qqberci (61174)
Qqberci Creative Commons License 2023.10.17 0 0 61174

Nem rossz :-)))...

Előzmény: ha3flt (61173)
ha3flt Creative Commons License 2023.10.17 0 1 61173

A Rubik-kocka már megvolt, csak más szempontokkal: https://ha3flt.org/home/about.html

Előzmény: Qqberci (61171)
ha3flt Creative Commons License 2023.10.17 0 1 61172

Az utolsót elrontottam:

Egy rusztikus szobába rakattam be a "rádiót", amiben egy férfi és egy nő teázik. Annyira sok kombinációja lehet a tárgya elhelyezésének, méretének, stílusának, hogy rá sem lehet beszélni két egyforma képre, így időnként meredek dolgok jönnek ki belőle...

Előzmény: ha3flt (61170)
Qqberci Creative Commons License 2023.10.17 0 0 61171

Na most akkor ugyanezt Rubik-kockába!...

Előzmény: ha3flt (61170)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!