Keresés

Részletes keresés

Hörpi Creative Commons License 2013.05.02 0 0 8301

Hú, nagyon tetszik a kerted! Különösen a dekk, a terasz, nagyon jó lehet ezeken ücsörögni, szerintem mi családilag kint aludnánk nyáron :) És kimondottan komálom a polikarbonát-mentes sávot, szerintem izgalmassá teszi azt a féltetőt! Esetleg privátban megírnád (ha a fórum nem bírja el), hol és mennyiért sikerült beszerezni azt a fonott hatású garnitúrát? Szép a vonalvezetése, és a férjem legutóbb beleült egy ilyenbe a bauma*-ban, ki se akart kelni belőle, pedig soha nem gondolkodtunk ilyenben. De az verte a százast. A teraszotokon sima burkolólap, vagy vastagabb kőlapok vannak? Én most vacillálok a kő és a fa burkolat között, mert a WPC-re nincs keret, a fát kezelgetni kell, legjobb lenne vegyesen a különböző teraszrészekre.

Az orange dream-re azóta vágyom, mióta Nálad láttam. Aztán vettünk egy Kelly's Gold juhart, és szerintem színben a nagytesója. Legalábbis most, mert később azért visszazöldül némileg. Ilyen sárgán virít még az oszlopos aranyszil, na meg a kecskerágók. A sárgás tiszafám, borókám és az arany cukorsüveg még kicsik, de reményeim szerint hasonló színt mutatnak majd.

 

Nekem hatalmas meglepetés a mezei atropurpureum, olyan gyönyörű élénk színe van, és úgy beindult, hogy el vagyok varázsolva. Szerencsére sikerült egy ferdetörzsű példányt kifogni, imádom a kanyarokat :) Valamiért lebecsülik. A carnival meg rajta van a must-have listán, csak találni kéne valahol elfogadható áron, na meg megállni, hogy az ember ne csupa rikító, élénk színű példányt zsúfoljon a kertjébe, kell a zöld. Robi tett fel egy flickr-es albumot egy igencsak telezsúfolt, csiricsáré színes kerttel, napokig kint volt a képernyőmön, aztán úgy döntöttem, hogy nekem az sok, már-már csicsa, fut rajta a szem, nem nyugtat, inkább izgat. Már csak azért is, mert az egész házat befejezehetnénk kertestül-mindenestül az oda vásárolt növények árából :) Azért arra is rájöttem, hogy már rég befesthettük-leburkolhattuk-teraszosíthattuk volna a kéglit a kert-növények árából. Csak hát a kert idő, és a kész ház nézegetése közel nem jelentene abban a tíz évben annyi élvezetet, mint az ébredező-mozgó természet :)

Bocs az eszmefuttatásért, csak ilyenek járnak az eszemben mostanság... Látom a koppra befejezett házakat az utcában, sivár, halott környezettel, és jó hazatérni a festetlen, drótkerítéses, betonplaccos otthonba, ahol befelé menet végigsimogathatom a fáimat. Szerintem a japán kerteknek is ez az érzés lehet a lényege, bár a mienk nagyon messze áll tőle.

Előzmény: RCTiv (8295)
RCTiv Creative Commons License 2013.05.02 0 0 8300

Tiv, hát neked már van rhododendronod, mit kínlódnál még a lombhullató azaleával? Szerintem annak az esztétikai értéke egyáltalán nincs arányban a törődéssel, amit ráfordítasz.

 

van egy azálea ami nagyon bejön, virágzáskor sokkal szebb mint bármelyik rhodi de nem erőltetem nagyon....

 

Valami talajtakarót nem gondoltál a bejárat mellett ágyásokra? Az "asszonykaágyás" pont emiatt hangulatosabbnak tűnik...

 

de igen, veronica repens az elsődleges célpont imádom a kék virágszőnyeget és örökzöld. főleg miután a terülő borókát leszavaztad :D de előbb elzarándokolok dunabodányba az andezitbányába és szerzek köveket, talajtakarókat majd utána... b verzió találtam ilyen szivacs szerű kőzúzalékot, (szürkésbarnás) ami állítólag faxán tartja a vizet, lehet azzal szórom majd fel. 

 

Az ülőgarnitúra a deck-en (gondolom műrattan) mindig kint van a szabad ég alatt? Ennyire UV álló lenne?

 

ezt majd jövőre kérdezd meg újra :)) de ez ami nekünk van az olcsóbbak közül való, viszont nem fonott háló hanem öntött műanyag ami szerintem jobb, ha ilyesmit tervezel, ami fonott rendesen az kilágyul a napon, na ez nem. egyébként sem érzem e különbséget a nagyon drága és az olcsó műrattan (=műanyag) cuccok között, tényleg külön szerencse, hogy pont az olcsóbb a masszívabb- uv álló amúgy de még csak pár hetes szóval hosszú távú tapasztalat még nincs. terveztem ide egy monster pergolát, ami bemegy a kiskertes részig, de asszonyka leszavazta, és igazából tényleg nem is kell, nagyon besötétítené és bezárná a teret, most nagyon tetszik ami van :) érdekes a képeken olyan üresnek tűnik az a kis rész, pedig egyáltalán nem, a dekken üldögélve nagyon okés lett a dolog :)

 

És végül a pergolán a polikarbonátot ki szerelte fel, ha Te akkor miféle rögzítéssel, tömítéssel. És mért nincs kifuttatva vajon a gerendázat aljáig? Vagy valami könnyű árnyékolószövet az? Ha igen az is érdekel...

Magam is ilyen munka előtt állok, a hátsó teraszt akarom felújítani és a drótüveg ablakok helyett én is a polikarbonátot fogom felszerelni, aztán ilyenkor minden plusz infó jól jön.


én szereltem, minden kellék a polikarbonátos boltból van, kivéve a csavarokat, ami szabvány csavar és kb háromszoros árkülönbség van a poli bolt és a csavarbolt árai között. készülj fel, hogy a kiegészítők kb annyiba vannak mint maga az anyag..... nagyon egyszerű amúgy, nem magyarázom túl, majd megkeresem az ábrát az mindent elmond. a fára ment egy gumicsík a polikarbonát arra fekszik fel, és felulről szorítja le egy aluprofil  azt csavarozod rá felülről a pergolára. plusz még páramentes és páraáteresztő fólia lezárni a végeket, ahonnan lejt ott a párazáró, ahová lejt ott a páraáteresztő és erre jön rá az alu élzáró. 

azért nem megy végig, mert kb. egy méter a szomszéd terasza és nem akartam (nagyon kicsi a lejtése) hogy mondjuk télen az összes hó a teraszukon landoljon. a polikarbonát nem a legolcsóbb, hanem ilyen X struktúrás kétoldalt uv álló, és hővisszaverő cucc, kicsit kevesebb fényt enged át (minimális) viszont nincs meleg alatta!

 

arra figyelj még, hogy max 80 centinként legyen támasztó gerenda alatta. nálam elég speckó helyzet volt, ha beengedem az eresz alá akkor lett volna kb 2.10-es magasság ami miatt kvázi kiemeltem egy pár vas szerelvénnyel az eresz szintjére a magasságot, így nincs bezártság érzetem, viszont ezért is nincs lejtése csak egy nagyon minimális.... elvileg 10 fokot kéne ejteni. 

 

 

 

 

"majd dobok valami párnás évelőt a japános részre........"

 

volt nekem erre mesterem, copyrigth by ágicza :))) (próbáltam hívni mi van vele, de az általam ismert telefonszáma sem él ...)

 

Előzmény: murasake (8299)
murasake Creative Commons License 2013.05.01 0 0 8299

Tiv, hát neked már van rhododendronod, mit kínlódnál még a lombhullató azaleával? Szerintem annak az esztétikai értéke egyáltalán nincs arányban a törődéssel, amit ráfordítasz.

 

Valami talajtakarót nem gondoltál a bejárat mellett ágyásokra? Az "asszonykaágyás" pont emiatt hangulatosabbnak tűnik...

 

Az ülőgarnitúra a deck-en (gondolom műrattan) mindig kint van a szabad ég alatt? Ennyire UV álló lenne?

 

És végül a pergolán a polikarbonátot ki szerelte fel, ha Te akkor miféle rögzítéssel, tömítéssel. És mért nincs kifuttatva vajon a gerendázat aljáig? Vagy valami könnyű árnyékolószövet az? Ha igen az is érdekel...

 

Magam is ilyen munka előtt állok, a hátsó teraszt akarom felújítani és a drótüveg ablakok helyett én is a polikarbonátot fogom felszerelni, aztán ilyenkor minden plusz infó jól jön.

 

"majd dobok valami párnás évelőt a japános részre........"

nem semmi stílus... :D

Előzmény: RCTiv (8295)
geris197 Creative Commons License 2013.05.01 0 0 8298

Köszönöm a választ.Nagyon vékony a törzse és semmi V alakú forradást nem látok rajta.Valószínűleg magról keltetthették.Nem faiskolában vettem és biléta sem volt rajta.

Évek óta nem foglalkozom azért kert építéssel,csak kb. 2 éve rendezgetem saját kertem és csak a japán kert utánzása (had ne mondjam majmolása ) az egész,semmi tapasztalat sem tudás nincs mögötte.És elnézve az itteni fórumtársak képeit-kertjeit ( és főleg a Tiédet,remélem nem sértő a tegeződés ) inkább nem raknák fel képeket.....Egyenlőre.Üdv.

Előzmény: murasake (8289)
murasake Creative Commons License 2013.05.01 0 0 8297

Elnézést ha megkavartalak. :)

 

Azon tényből indultam ki utoljára, hogy úgyis veszel még egyet, erre írtam azt, hogy akkor már ne kisebbet vegyél, hanem olyant ami magasabb, ami 3d-s tagozódást is csinál.

Előzmény: Törölt nick (8296)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.01 0 0 8296

most akkor nem értem. Pont azt írtam, hogy vennék egy Sango Kaku-t, jó, 2,5 méteres már most. Seiryu-m és Osakazukim van, az egyik a kerítés egyik, a másik az ellenkező végén. Éppen ezért gondoltam, hogy a kettő közé még pont elférne egy Sango Kaku, ami köztudottan állja a napot, és árnyékot adhatna a kisebbeknek.

Előzmény: murasake (8292)
RCTiv Creative Commons License 2013.05.01 0 0 8295

hátul most a 3 grácia elviszi a sót :)

 

 

valamennyire látszik, hogy még messziről is olyan erős színük van, hogy még fényképezni se lehet, egyszerűen ez a viszonylag jófajta masina sem tudja átfogni ezt a dinamikatartományt :)))

 

 

 

elől meg megcsináltam úgy, hogy az eredeti baloldali részt meghagytam virágosan asszonykának, jobboldalt pedig egy buxussorral határozottan elvágtam, a keleties résznek, és meg kell mondjam, (nekem) nagyon harmonikus, egyálalán nem zavarja a szemem így. átkötöttem persze egy little princessel a virágos részt, és majd dobok valami párnás évelőt a japános részre is. már csak pár nagyobb andezit "sziklla" kell (hiányzik a kő el kell ismerjem, igazi kihívás éesz a beültetett kertbe behozni majd, okos műveleti sorrend :D) meg a csobogós vizes elem, és nagyjából megvagyok, még két növénynek egy - rhodi és egy japán juhi - hagytam helyet, de majd ha a cserkófa már elég árnyékot ad. 

 

 

Előzmény: murasake (8294)
murasake Creative Commons License 2013.05.01 0 0 8294

Ez a jó az egészben, hogy foglalkoztatja az embert és veszi a fáradtságot újragondolni és építeni.

És minden lépés után jobb az összhatás...

Előzmény: RCTiv (8293)
RCTiv Creative Commons License 2013.05.01 0 0 8293

elég erősen gondolkodom, hogy hátraköltöztetem a magnóliát és bemegy a helyére egy seiryu :))

 

kezd egész pofás lenni az előkert, most töltök pár képet majd feldobálom

Előzmény: murasake (8292)
murasake Creative Commons License 2013.05.01 0 0 8292

Pedig pont az lenne a megoldás, ha volna pár olyan fajta (pl seiryu, sangokaku, osakazuki stb), ami belátható időn belül nagyobb méretű lesz, és az apróságok alá kerülnének, mint a csibék a tyúkanyó alatt.

A sok azonos méretű unalmasan is hat, meg helyileg is zsúfoltabb lesz az összeérő koronák miatt.

Előzmény: Törölt nick (8291)
Törölt nick Creative Commons License 2013.05.01 0 0 8291

köszönöm a felvilágosítást!

lehet, hogy inkább beszerzek egy kisebb fajtát a piros törzsűek közül.

Előzmény: murasake (8288)
murasake Creative Commons License 2013.04.30 0 0 8290

Ma én is pont az atropurpureum-om alatt kelő kis magoncokat ültettem be egy tálcába, vagy 30-40-et. holnap felteszem a fb-ra, a képét.

Előzmény: murasake (8289)
murasake Creative Commons License 2013.04.30 0 0 8289

Üdv, a topicban!

 

Ha nem tudtak semmit a faiskolában (ha ugyan ott vetted...), akkor biléta nélküli volt, ha biléta nélküli volt, akkor valószínűleg nem oltvány csemetét vehettél  (a tő közelében kéne lenni egy V alakú forradásnak, ahol a hasítékba oltották a nemes vesszőt), ha meg nem oltvány, akkor kézenfekvő, hogy magonc.

Ha meg magonc, akkor elég nehéz pontos fajtát mondani, lévén, hogy más - ismeretlen - fa porozta meg.

A magonc vöröslevelűek általában atropurpureum-ok, mivel elég könnyű szaporítani őket magról, én erre voksolok.

Félárnyékban természetesen visszazöldül, ez nem jelent semmi rosszat.

 

Ha már évek óta foglalkozol a saját kertedben is japánkerttel, mutathatnál néhány képet, amit érdemesnek tartasz.

 

Előzmény: geris197 (8286)
murasake Creative Commons License 2013.04.30 0 0 8288

"Inkább arra felelj........."

Há' mi vagyok én, "kuruczinfó"? :D

 

Az éves vesszők igen, az idősebbek sajnos egyre kevésbé...

Előzmény: Törölt nick (8287)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.30 0 0 8287

még pont elférne egy nagyobb fa - vagy majd alacsonyan tartom! :-)

Inkább arra felelj, pirosak-e az ágai télen? 

Előzmény: murasake (8285)
geris197 Creative Commons License 2013.04.30 0 0 8286

Üdvözletem!

Pár éve olvasgatom ezt a topikot,de még nem írtam sosem.Próbálom kialakítgatni lassan saját japán stílusú kertemet kisebb-nagyobb sikerekkel.Kis segítség kellene.Vásároltam minap egy japán juhart,de ahol vettem nem tudtak róla mondani semmit,azon kívül,hogy vörös levelű jj.Teszek fel róla képet,hátha az itt jelen lévők közül Valaki így is be tudja azonosítani.Kiültetni még nem akarom,mert utána olvastam és ha napon van megég,ha árnyékban akkor visszazöldül,ilyeneket írnak.Ahhoz képest mikor vettem,egy héttel ezelőtt sokkal vörösebb volt,most félárnyékban van és kezd visszazöldülni.Paff,most legyek okos.Köszönöm a segítséget előre is.

murasake Creative Commons License 2013.04.30 0 0 8285

Á, hamar küldtem el.

Szóval, ugyanaz van a sangokaku-val is (ez meg a 8124-es hsz-en).

Megvetted tán a szomszéd kertjét is? :) Magam is tudom, nehéz vele leállni, de túlnyered magad szerintem..... :)

Előzmény: murasake (8284)
murasake Creative Commons License 2013.04.30 0 0 8284

8123, 8124  hsz. A 8123-ban magad írtad, hogy mi helyzet a bi hoo-val.

Előzmény: Törölt nick (8283)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.29 0 0 8283

láttam ma egy szép (és jó nagy) sango kaku-t, az egyik kertészetben. Gondolkodóba estem. mivel mindenholl azt írják, hogy remekül tűri a full sun-t, így az én kertembe jó lenne. Viszont elég nagyra nő. de a lényeges kérdés azokhoz, akinek van:

- mennyire látványos télen ez a piros törzs? Csak mert a sárga törzsű bihou mellé ültetve a téli hónapokban jó párost alkotnának.

Törölt nick Creative Commons License 2013.04.29 0 0 8282

no, képek (igaz, mobilosak) a fórum facebook-os csoportjában! (oda egyszerűbb felpakolni..)

Törölt nick Creative Commons License 2013.04.29 0 0 8281

ezt találtam a neten:

"Some of the Gilardelli Acer Palmatum cultivars are: "Autum Red", "Pink Filigree", "Stella Rossa", "Green Globe", "Red Autum Lace", "Fire Glow", "Red Flash" and "Summer Gold".

Előzmény: RCTiv (8279)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.29 0 0 8280

asummer gold-ra gondolsz? illetve a http://www.gilardelli.it/english/aceri.html - re?

Előzmény: RCTiv (8279)
RCTiv Creative Commons License 2013.04.28 0 0 8279

fúúú pedig a trompenburgban az a durva, azok a fényes bőrszerű levelek, remélem nem fog hőgutát kapni nálam és nálad meg összekapja magát :)

 

abban van valaki képben, hogy nemrég valahol olvastam, hogy egy valamelyik olasz "gyártó" kifejezetten napsütést bíró és igényló fajtákat nemesít? volt egy lista is, csak nem találom sehol. ezért vettem a sella rossa-t is mert abból a "műhelyből" származik. mindenesetre teszek egy próbát 11-től kaja majd az ívet, kiváncsi leszek. Nálam az orange dream nagyon durva most, már nem narancssárga hanem vilűgító sárga, meg persze a kis carnival is hozza a formáját a kis világító fehér leveleivel. csak figyelnem kell mert vissza-visszaüt az alapfaj. 

Előzmény: murasake (8276)
murasake Creative Commons License 2013.04.28 0 0 8278

Na ja, ki hiszi el? :)

 

Tudod, bi hoo-ról is azt mondtad lesz kép... :/

 

Előzmény: Törölt nick (8277)
Törölt nick Creative Commons License 2013.04.28 0 0 8277

majd összekapja magát, ne félj! az enyém már megint nagyon széppen bedurrant! :-)

de a kertem sztárja most a AP Nathan, ami nagyon szép világos-sárga/barna levelekkel indított, és az AP Beni Komachi, amit nemrég vettem. Gyönyörűek.

 

Előzmény: murasake (8276)
murasake Creative Commons License 2013.04.28 0 0 8276

Nem tudom az okát mi lehet, de az én trompenburgjaimnak a levele az idén nem ilyen szép "plasztikus", íves mint a tied. Teljesen kipréselt, lapos formát vett fel mint a többi jj. :(

Az azaleában nem tudok érdemlegeset, én biztos nem kínlódnék vele. Kétszer volt már pieris japonica-m, azok is szépen lassan megadták magukat, meg a skimmia-m is. Ezzel a rolót lehúztam, még érdeklődés szintjén sem foglalkoztatnak.

Előzmény: RCTiv (8275)
RCTiv Creative Commons License 2013.04.28 0 0 8275

az egy skeeter's broom, de megy onnan el, nehogy elsőre sikerüljön :) kicsit átrendeztem a dolgokat, a broom mellett volt az acer campestre carnival, de a trompi nem fért be máshová, ezért átköltöztettem a carnivalt, de így meg a broom túl közel van, és még nem vettem ki, a trompenburg meg elviszi a show-t :) 

 

más: a kerti lombhullató azáleák is ugyanolyan kényesek mint az örökzöld társaik? 

Előzmény: murasake (8274)
murasake Creative Commons License 2013.04.28 0 0 8274

addig örülj amíg csak fekszik benne, majd ha már tolat és lekuporodik......... :)

 

Szép a trompenburgod.

És mi az az apróság (vörös) ami a zsák mögött van?

Előzmény: RCTiv (8273)
RCTiv Creative Commons License 2013.04.28 0 0 8273

a kertépítő haverom ignorálta a terveimet :)))

 

 

 

murasake Creative Commons License 2013.04.27 0 0 8272

Az előző link nem működik mert töröltem, ugyanis annyira összekeverte a fb a képeket, hogy én aki csináltam, én sem nagyon igazodtam el rajta.

Ez talán már sorrendben fogja adni:

 

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.645542348806147.1073741830.100000511629926&type=1

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!