Az „Excel” fórum célja, hogy keretet adjon az Excel felhasználók széles táborának tapasztalataik megosztására, és lehetőséget a segítséget kérőknek. Az alábbi összefoglaló azért készült, hogy segítse a helyes kérdésfeltevést.
– Írd le szabatosan a problémát. Úgy fogalmazz, hogy ne csak te magad, de a szakértő is megértse, mire szeretnél választ kapni.
– Írd le, hogy milyen verziójú Excellel dolgozol. (Vagy ha nem – ill. nem csak – Excel, akkor micsoda?)
– Írd le, hogy milyen úton indultál el, és hol akadtál el rajta.
– A kérdés megértése szempontjából sokat segíthet, ha feltölteszt egy képet, amin látszik, hogy mit szeretnél, vagy illusztrálja azt.
– Még jobb, ha feltöltesz egy minta munkafüzetet valahová (pl. data.hu). Feltöltés előtt távolítsd el belőle a nem publikus adatokat.
– Ha a feladat jellege olyan, célszerű az "előtte" és "utána" állapotokat bemutatni. (Miből kellene csinálni mit?)
– Ha VBA kódon kell javítani, másold be a releváns kódrészt. Rövid kód mehet hozzászólásba, hosszú kód inkább ide: http://pastebin.com/
– Ha valami nem úgy működik, ahogy kellene, add meg a rendellenes viselkedés jellemzőit, a hibaüzenetet, és a hibát okozó programsort.
Van olyan feltételes formázási trükk, amivel adott számú cellát tudok kijelölni (kiszínezni) egy sorban egy másik cella értéke alapján? Értsd, ha a C4 cellában 8 szerepel, akkor a D-E-F-G-H-H-I-J-K oszlopok 4. sorában található cellákat színezze, mondjuk, szürkére, ha C5 cellában pedig 4 szerepel, akkor a D-E-F-G oszlopok 4. sorában található cellákat színezze.
Off: Nem érthetően írtam sajnos. A C12-C15 cellákba a minden hétfőn leolvasott értéket kell beírni. Az I12-I15 cellákban kiszámítja az aktuális leolvasás és az előző hétfői állapot különbségét. (heti fogyás)
Az N oszlopban a havi minimum, maximum; és átlag számítás van.
Miért nem úgy számolod ki N15-öt,hogy =HA(SZUM(I12:I15)=0;0;ÁTLAGHA(I12:I15; "<>0")) (Persze a Szum függvénybe írhatod a C12:C15-öt is.)
Off: Az első sorban írtakat egyébként nem értem. "C12:C15 cellákba heti (minden hétfőn leolvasott) fogyasztási adatokat írok. I12:I15 cellákban a heti fogyasztási összesítést számol ki." Hogy csinálsz 4 cellából másik 4 cellába fogyasztási összesítést? Persze a dolog érdeme szempontjából ezt nem szükséges tudnom.
Olyan excelt tábláról hallottatok már, amiben a ki törlünk egy cella tartalmat utána automatikusan vissza íródik? Milyen trükk lehet ez? Egyszerűen így javítani sem lehet benne.
Ha már módosítani akarsz, elsőként a felépítést érdemes megfordítani.
Napból sok lesz, míg az egyes értékekből naponta egyforma mennyiség (fogyasztott és betáplált óra állás, a kettő különbségei, és az elszámolás).
Az első oszlopban legyen a dátum, mellette az 5 adat, amikből hármat képlet számít ki.
Sokkal könnyebb lefelé gördíteni, mint oldalra.
Ebben az esetben az utolsó rögzített adatnál mented a füzetedet, másnap nem kell keresgélni az új sort. A címsort rögzítheted, hogy az mindig látható legyen.
Én úgy látom, hogy a Dátumos oszlopokhoz is két adatot kellene a 3-4. sorba beírnod. Ha megfordítjuk a dolgot - mert a tárgynapot szeretnéd külön látni - akkor a B15 cellába bekerülhet a mai dátum a ma() függvénnyel.
A B17-18 cellákba pedig a Hkeres függvénnyel megkeresed a 3-4. sorba beírd adatokat.
Így minden nap frissül a B17-18 amikor beírod a napi adatokat.
Igazából csak lustaság miatt gondoltam. így ahogy megcsináltam működik tökéletesen de a lustaság nagy úr. Így csak egy helyre kellene írni az adatokat.
Van egy sor adatom ahol az értékek mellé manuálisan mellé van írva hogy "M"
nagyjából így néz ki:
A1=12M
A2=7,5M
A3=4,3M
és így tovább.
nekem ezeket a számokat összekéne adnom,viszont az "M" betű miatt ezt nem tudom SUM függvénnyel összeadni,és túl nagy a mennyiség ahhoz hogy az "M" betűket egyenként elkezdjem kitörölni.
=LEFT(A1;FIND("M";A1)-1)
ezzel a képlettel viszont eltudom tüntetni egy új sorban az M betűket az összesből,viszont a sum ezeket sem tudja összeadni,végeredménynek 0át ír.
Megpróbáltam így is: =Value(LEFT(A1;FIND("M";A1)-1)) , erre viszont azt írja hogy "A 12 nem értelmezhető számként"
így teljesen tanácstalan vagyok. Valaki tud megoldást a problémámra?
Mi oka van annak, hogy nem direktben a dátum alá írod be az adatokat?
Amit szeretnél az makróval oldható meg vagy Vkeres (esetleg Index - Hol.Van) függvényekkel és utána érték másolással, hogy ne változzon a napok változásával az érték.
A napelem termelésemet szeretném rögzíteni naponta de úgy, hogy csak egy cellába kelljen beírni az értéket és töltse ki egymás mellé dátum szerint az oszlopokba. megoldható ez? Csináltam egy screen shotot, hogy jobban érthető legyen.
Amennyiben csak a számformátum van pénznemre állítva, akkor sajnos nem műxik a képletes számolás. Ebben az esetben kell hozzá egy segédoszlop, amiben a pénznemek kiírva szerepelnek! Ehhez az oszlophoz kell beállítani a feltételt.
Üdv.
Ps. Nem is értem, hogy egy oszlopban miért állítgatjátok a pénznemek formátumát. Sokkal egyszerűbb és használhatóbb ha külön oszlopban van a pénznem.
A képletben figyelj rá, hogy az alap tartományt rögzítsd dollár jelekkel, a keresendő értéket nem, így a képletet húzhatod lefelé és oldalra is.
Az =1 azt jelenti, hogy akkor színezi a cellát, ha pontosan 1 alkalommal fordul elő a másik tartományban. Ha mindegy hányszor fordul elő, akkor >0 legyen a feltételben.
Feltételes formázást megtudok valósítani valósidőben? Konkrétan azt szeretném,hogy van 2 adathalmazom,a 2 halmazban vannak 100%osan megegyező adatok.
egy egyszerű példával szemléltetném mire gondolok
Munkalap1 adatai: A1: Alma A2: Körte A3: Citrom
Munkalap2 adatai: A1: Narancs A2: Alma
A3: Barack
Munkalap2ben,szeretném ha azok a cellák amiben az adat megegyezik a munkalap1 adataival azok kapnának egy színt amit előre beállítok. A példa alapján az A2es cella kapna egy színezést.