Keresés

Részletes keresés

Osztap Bender Creative Commons License 1999.11.18 0 0 270
Kedves Alfréd!
Sajnos nem tudok egyetérteni az elsô megállapításoddal. Nekem nem sikerült sehol egy liftet találnom. A több helyen megtalálható térképeken nincs erre utaló jelölés és nem láttam ilyen útbaigazítást a piktogramokon sem. A Ferdinánd-híd felôli és a pályaudvar felôli kapuknál egész alaposan körülnéztem, ott biztosan nincs. Azt nem igazán tudom elfogadni, hogy _valahol_ van az épületben, és a derék mozgássérült bárhol jön be, lesz szíves elkirándulni az épület egy adott pontjára, ahol majd fel tud menni az emeletre. Ugyanígy nem tudom elfogadni, ha olyan liftre gondolsz, ami a vevôforgalom elôl elzárt helyen van (pl. áruszállításra), és csak szívességi alapon, külön kérésre lehet használni.
Ha azonban mégis lenne lift, ami elkerülte a figyelmemet, akkor kíváncsian várom beszámolódat a mozgássérült WC-k elheyezkedésével kapcsolatban, amire szintén nem láttam semmiféle utalást.

Osztap

Előzmény: Alfred (244)
Mber Creative Commons License 1999.11.18 0 0 269
Van egy külföldi (ausztrál) főnököm, aki tegnap elment lecsekkolni az új városközpontot. Én még csak egy rövid időre voltam bennt, a Media Marktban, így nem tudom megerősíteni, amiket mondott, de íme egy lista, amit nagyon kifogásolt: nem talált postát, gyógyszertárat és utazási irodát, és ha ezek tényleg hiányoznak, hát az elég gáz. Továbbá azt állítja, hogy nincsen nagy (Megastore-méretű, és színvonalú) CD bolt. Van azonban egy nagy halom azonos minőségi- és árkategóriájú ruhabolt. Szóval ez még nincsen nagyon kiforrva. Hangsúlyozom, akkor, ha igazat mondott, és nem csak béna. (Az biztos, hogy az, de egyszer neki is lehet igaza.:))
fefefe Creative Commons License 1999.11.18 0 0 268
szerintem a neve jol el lett talalva a komplexumnak. csak a tablat mar az osztrak hataron ki kellett volna tenni.
Westend = nyugat vege.
hat itt veget is er...
Alfred Creative Commons License 1999.11.18 0 0 267
NaNe:
Mivel feleségem már régen alszik, én meg egy bögre teától még mindíg pörgök válaszolok:

"Szerény meglátásom szerint a 'plázásdi' életformává és vallásá kezd fajulni.
Magam részéről viszont teljes mértékben gyűlölöm ezt minden megnyilvánulási formájával együtt.
Mindezek mellet van úgy, hogy elmegyek egy-két boltba, ami a híres nagy üzletközpontokban található. De csak azért, mert a tulajt korábbi vásárlásaim alkalmával megismertem és tudom, érdemes (megéri) náluk vásárolni/tenácsot, vagy szakvéleményt kérni."

Szerintem kicsit félreérted az embereket. A fiatalok mindíg is szerettek valahol ücsörögni, volt, hogy még üldözték is őket emiatt, emlékszel a Nagyfás-galerire a hetvenes évekből? Akkor minden fiatal társaságot galerinek nevezték, és marhára féltették tőlük a rendes gyerekeket. Én is idegenkedem a DunaP lemezboltja elött cigarettázó kicsit sittes arcú kamaszoktól, de nem ők a megcélzott réteg, és nem ők a jellemző vásárlók, ők a hordalék. Ha nem lenne a Plaza, akkor még mindig följebb, a Daruban ücsörögnének.
Az idősebbek pedig vásárolni mennek be, pont úgy mint te, csak nekik közben nincs hányhatnékjuk.
Mi például nem a Mammutért megyünk a Mammutba, hanem mert kontaktlencsét veszünk az Optirisznél, nekem is ott készültek a remek szemüvegeim, bemegyünk a Libribe, mert jó nagy, és mindig találok valami olvasni valót, aztán iszunk jegeskávét, a kovácsoltvas székes cukrászdában csinálják Bpesten a legjobban, aztán benézünk a Gárdoshoz, aztán mellette nézünk Camel holmikat (kalapra vágyom, de nem jön olyan amilyet szeretnék), az alagsorban újra könyvesbolt, mellette facsart gyümölcslé gimis cimbinél, és ha a feleségemnek kell valami ruha, van három bolt, ahol van olyan pici méret ami kell. Láthatod, mi is csak azért megyünk amiért te, venni valamit, amire szükség van, olyan helyen, ahol kedvesek, örülnek a vásárlásunknak, a legtöbb helyre van törzsvásárló kártyám, ha jön valami ami érdekel fölhívnak, félreteszik. Szóval az emberek nagy része nem vallásos buzgalomból, hanem lehetőségei függvényében felmerülő igényeit elégíti ki. Mellesleg évszázadók óta. Csak régen vásárnak hívták, vásár-nap volt, és vettek semmire se jó mézeskalácsszivet, megnézték a mutatványos hatujjú fiát, körhintáztak, ettek-ittak, estefelé meg bicskázgattak egy kicsit...

Előzmény: NaNe (263)
Alfred Creative Commons License 1999.11.18 0 0 266
NaNe:
"Szerinted mit fognak szólni azok, akik a Visegrádi utca környékén laknak és nem tudják a babakocsit végigtolni az utcákon, mert a Westend vásárlói ott parkolnak ?"
Talán ott reklamálnak, ahol a parkolóhelyek számát meghatározták. Erről itt egy általad idézett cikk:
"Mint arról lapunkban korábban már beszámoltunk az országos építési szabályzat úgy próbál városrészeket védeni az autóáradattól, hogy meghatározza, mekkora parkolóház építhető – például egy bevásárlóközponthoz. A Westend esetében sem volt ez másképpen. A parkolóhelyek számának korlátozása azonban úgy tűnik, éppen az ellenkező hatást váltotta ki."

Szerintem az nem feltétlenül a szakképzettség része, hogy a létező valamennyi dezodort ismerje egy kozmetikai bolti eladó. Legyen általános tájékozottsága a bolt profiljában, és alaposan ismerje az eladandó termékeket. Melleseleg pl. Estee Lauder boltban nehéz idegen gyártmányt vásárolni.( "Camaro és Mannen" nekem az elsőről a Chewy az utóbbiról az M.A.N. jut eszembe:-)

"...a telefonon megrendelt mozijegyet az előadás előtt másfél órával át kell venni. Így biztosítják, hogy az unalmas időben kipakolhasd a pénztárcádat a környékbeli üzletekben." Úgy emlékszem, a Corvinban háromnegyed óra. A mozi önálló vállalkozáslánc, nem érdekelt a szomszédos boltok forgalmában, pont annyira nem, mint a Corvin a Nagykörúti boltokéban. Azt értsd meg, hogy a bevásárlóközpontok nem a vevők elleni összeesküvők, hanem mindegyik egy-egy Váci utca, azzal a különbséggel, hogy a Váci utcai bérlők semmilyen szolgáltatást nem kapnak a helység tulajdonostól (őrzött parkoló, közös marketing, forgalom növelő rendezvények, műszaki karbantartás, éjszakai-nappali vagyonvédelem, tűzvédelem).

Ezt így kérdezted: "citrusprést"? Tudod, az egyszerűbb emberek is alkalmasak bolti eladónak, sőt akár kitűnőek is lehetnek, de nem biztos, hogy nem praktikusabb "narancsprést" kérni és azt mindenki tudja, hogy micsoda. Én is járok a Kátaiba, de egy kis odafigyeléssel ott is hülyét lehet csinálni bármelyik eladóból.

"Tudtommal sehol nem vállalnak felelősséget a parkolókért/autókért..." Nem, de mindenütt vagy biztonsági őrök, vagy kamerák figyelik a parkolókat. Ez benne van a ház szolgáltatásaiban. És ahol őrök figyelnek, ott kevesebb az autófeltörés, tehát nyugodtabban tölt több időt a vevő a vásárlással.

"...A több idő stimmel, de ez nálam belefér a valamit valamiért kategóriába." Így van, valamit valamiért. Az emberek jelentős többsége inkább többet fizet, de kevesebbet utazik, és biztonságban tudja az autóját.

"Nem kívánlak a hitedben megingatni..." Én nem a hitem miatt vitatkozom, hanem mert sántító tényekkel próbálsz támogatni egy szubjektív utálatot. Ha azt mondod, hogy ronda a WECC, akkor azzal nem lehet vitatkozni, mert az gusztus kérdése, de ha azt állítod, hogy az egy vásárlóra eső eladók száma katasztrofálisan kevés, azzal vitatkozom, mert az nem igaz.
"...Ez a demagóg minősítés nálad nagyon süt" Ez nem az az új szó, amit ma hallottam, hanem egyszerűen az a fogalom ami te érveidre pontosan ráillik.

Előzmény: NaNe (264)
John Zero Creative Commons License 1999.11.18 0 0 265
NaNe:

"Szerinted mit fognak szólni azok, akik a Visegrádi utca környékén laknak és nem tudják a babakocsit végigtolni az utcákon, mert a Westend vásárlói ott parkolnak ?"

Azt, hogy semmi se valtozott.
Eddig se tudtak vegigtolni...

Előzmény: NaNe (264)
NaNe Creative Commons License 1999.11.18 0 0 264
Kedves Alfred,

Nem kívánlak a hitedben megingatni, sőt még azt sem mondom, hogy igazam van, csak azt, hogy mint original budapestinek ez a véleményem.
(Ez a demagóg minősítés nálad nagyon süt :))))

"Ennek persze ára van, nem biztonságos parkoló, nem biztonságos nyílt utca, több idő a bolt felkutatása, megközelítése. "

Tudtommal sehol nem vállalnak felelősséget a parkolókért/autókért.
A több idő stimmel, de ez nálam belefér a valamit valamiért kategóriába.

"" Miről beszélsz? A raktár áruház típusú hipermarketekről (Metró, Cora), vagy a bevásárló központokban (DunaP, Pólus) lévő boltokról? Mert ha ez utóbbiakról, akkor tévedsz. "

Hidd el, nem tévedek. Eddig kétszer voltam a Pólusban moziban és úgy hozta a sors, hogy mindkét alkalommal bevásároltunk előtte. (Persze nem véletlen, hogy a telefonon megrendelt mozijegyet az előadás előtt másfél órával át kell venni. Így biztosítják, hogy az unalmas időben kipakolhasd a pénztárcádat a környékbeli üzletekben. Tudom, tudom, csak is a mi érdekünkben.)
Szóval, történetesen konyhai bizgeréket nézegettünk egy iszonyat nagy boltban. A pénztárosokon kívül senkit nem lehetett megtalálni. amikor megemlítettem, hogy citrusprést akarnék venni, úgy néztek rám, mint ha meőrültem volna. (Csak a teljesség kedvéért mondom el, hogy a Kátai szaküzletében (!!), nem úgy néztek rám és természetesen meg is tudtam venni.

"A bevásárlóközpontokban lévő divatboltokban ugyanazok a lányok vannak mint a városban lévő boltokban , de pl az Estee Lauder-nél alapkövetelmény a szakirányú végzettség, mert kozmetikai tanácsadást is folytatnak. "

Csak hiszed.
Két kedvenc dezodorom van, amit sokáig használtam. Még csak nem is hallottak róla. (Camaro és Mannen. Még hogy szakképzettek! ... :-O)

"- A környékbeli felújítások az adott üzletközpont érdekében történnek, nem pedig résztvállalás a városépítésben (pld. Ferdinád-híd)" Ez tipikus demagóg megközelítés. Nehéz lett volna rávenni a TriGránit Rt.-t, hogy mondjuk újítsa föl a Bartók Béla utat, vagy végezzen sortatarozást a Népszínház utcában, egyszerűáen azért, mert nem jótékonysági intézmény, hanem üzleti vállalkozás. A részvényesek is nehezen értenék meg, hogy osztalék helyett, Budapest kap egy felújított főutvonalat... "

IMHO ez a dolog nem így néz ki.
Ha valaki egy centrumot tervez, akkor nyilván nem csak a falak közt gondolkodik, hanem megnézni, hogy az adott környezetre milyen többlet terhelés hárul.
Szerinted mit fognak szólni azok, akik a Visegrádi utca környékén laknak és nem tudják a babakocsit végigtolni az utcákon, mert a Westend vásárlói ott parkolnak ?

NaNe

Előzmény: Alfred (260)
NaNe Creative Commons License 1999.11.18 0 0 263
Kedves Alfredné,

Te is tudod, hogy az emberek nagy többsége azt veszi, azt hiszi és azt vallja, amire behergelik őket.
Szerény meglátásom szerint a 'plázásdi' életformává és vallásá kezd fajulni.
Magam részéről viszont teljes mértékben gyűlölöm ezt minden megnyilvánulási formájával együtt.
Mindezek mellet van úgy, hogy elmegyek egy-két boltba, ami a híres nagy üzletközpontokban található. De csak azért, mert a tulajt korábbi vásárlásaim alkalmával megismertem és tudom, érdemes (megéri) náluk vásárolni/tenácsot, vagy szakvéleményt kérni.

NaNe

Előzmény: Alfredné (259)
kivi Creative Commons License 1999.11.18 0 0 262
>- az árucikkekért a felsorolt helyeken 20-30%-kal többet kell fizetni

Ez nem minden esetben igaz. Ha megnézed pl. a Duna Plazaban levő Keravill-t, vagy J. Meinl-t, vagy egyéb más olyan boltot, ami a városban máshol is van (tipikus "kisbolt"-ként), akkor azt fogod tapasztalni, hogy nem drágább. De pl. a Marks & Spencer nyilván jóval drágább, mint bármilyen másik kis ruhabolt. De ezeket nem édemes összehasonlítani, mert más kategóriáról van szó.

>- Nincsennek szakképzett eladók

És ha tudnád, hogy milyen sok helyen nincsenek még szakképzett eladók... De emiatt nem a bevásárlóközpontot kell hibáztatni, hanem a bolt vezetőjét, aki nem törődik azzal, hogy ki áll a pult mögé. Az ilyen boltokba (legyen az ruha- vagy GSM szalon) annyi az elvárás, hogy legyen érettségije a cicának. Ezért találsz borzalmasan dilettáns libákat majdnem mindenhol.

- A környékbeli felújítások az adott üzletközpont érdekében történnek, nem pedig résztvállalás a városépítésben (pld. Ferdinád-híd)

De legalább megtörténnek. Jobb lett volna, ha marad a lerobbant Ferdinánd híd, és alatta/mellette a konténerváros + a teherpályaudvar? Sem a Fővárosnak, sem a XIII. kerületnek nem lett volna pénze felújítani a hidat. Vagy jótékonyságból a Demjánnak vállalnia kellett volna a felújítást, cserébe meg kapott volna egy réztáblát: "A híd felújítását D.S. támogatta." ?

Az előző mondataim ellenére nem tartozom sem a mall imádók, sem a mall gyűlölők közé. Aki mégis az egyiket vagy másikat véli kiolvasni a hozzászólásaimból, az sajnos félreértett. Egyszerű vásárló vagyok, akit nem érdekel, hogy csillogó csodaépületben, vagy körúti kisboltban kapja meg a kivánt holmit. A lényeg, hogy megkapjam, minél kedvezőbb áron.

Az itt hozzászólók döntő többsége már nem kisgyerek, nyilván emlékeztek még azokra az időkre (70-es, 80-as évek), amikor még csak a Centrum, és később a Skála jelentette Magyarországon az "áruházat". Én már akkor megszoktam, hogy ha valamilyen tartós fogyasztási cikket szeretnék venni (akár ruha, akár műszaki cikk), akkor egy ilyen nagyáruházba megyek. Akkor még szó sem volt státuszszimbólumról, és divatozásról, egyszerűen praktikusabb és kényelmesebb volt elmenni pl. a Corvinba. Ahol tényleg az akkori viszonyokhoz képest "minden szinten szinte minden" kapható volt. Már akkor is jobban vonzott a nagy választék, a tágas tér, a bámészkodás lehetősége, mint az, hogy bemegyek egy kis boltba (ahol pedig tényleg kedves az eladó).

Amikor a Centrum lánc indult (60-as évek) még nem nagyon éltem, de a szüleimtől sokmindent hallottam. Őket azért bátorkodom hiteles forrásnak tekinteni... Akkoriban a kis (de állami) szaküzletek hasonló aggályokat hangoztattak, mint amiket most is. Rengeteg aggódó levelet kapott a Fővárosi Tanács, mert féltették a Nagy Szocialista Szörnyektől a kis boltokat. És lám-lám, eltelt 30 év, és a kis boltoknak ugyanúgy megvan a létjogosultságuk. Csak most már a magánszférában.

Akkoriban, ha pl. kabátot akartam venni, akkor elindultam az Astoriától a Kossuth Lajos utcában, és sorban megnéztem az Űttörő, Verseny, Lottó és Corvin áruházakat, és ha ez nem volt elég akkor a Divatcsarnokot is. Ezek mind Centrum áruházak voltak. Közben elmentem több tíz kisebb szakbolt előtt is, de nem mentem be, mert nem szerettem őket. Akkor ez most azt jelenti, hogy én voltam a mai plázázók elődje? Ugyan már.

Manapság, ha valamilyen műszaki cikket (de nem számítógépet) akarok venni, akkor nekem elsősorban 2 hely jön szóba: a Duna Plaza Keravillja, és a MediaMarkt. És nem érdekel a körítés, nem a csillogó palota + a szolis kurvák miatt megyek oda. Felőlem mindkettő lehetne egy földszintes szürke hangárban is a Soroksári úton, ha olyan a választék, mint amilyen most.

Ugyanez igaz a sportboltokra is, nálam magasan a Hervis áll az első helyen mert ott minden olyan sportcikk kapható amire nekem szükségem van. És elég sokra van szükségem. Egyedül a kerékpárral kapcsolatos termékeket veszem meg szakboltban, mert a mall-okban eddig még nem találtam megfelelő boltot. A Keravill + a Hervis kerékpárrészlege csapnivaló, de nekik nem az a fő profiljuk. Érdekesség, hogy a kedvenc bicajboltom (Bp. talán legjobb boltja) költözni fog, méghozzá a Lurdy-ba. Ha átköltöztek, pont úgy oda fogok járni az üvegpalotába hozzájuk, ahogy eddig jártam egy kis pincehelységbe.
Még egyszer mondom, szerintem nem a körítés a fontos, hanem az egyes boltok nívója.

Egy kicsit kapkodtam most, lehet, hogy néhol kétértelmű is voltam, bocs.

kivi

Előzmény: NaNe (257)
Alfred Creative Commons License 1999.11.18 0 0 261
Kis családunk egy pöttyet megszállta a topicot, de mentségül szolgáljon, hogy több mint egy hétig szét volt szedve a gépem, és most be kell hoznom a lemaradást... :-)

chxx:
"...Nyugati Városközpont..." Érthető az igyekezeted, hogy magyarítsd az újabb anglomán agyszüleményt, de ez kivételesen így helyes, klasszikus. A Nyugati pályaudvar melletti telken állt egy épülettömb, amit már az Első világháború idején is az építtető után Westend-udvarnak hívtak. Valószínűleg a Második világháborúban pusztulhatott el, helyén ma is buszvégállomás és parkoló van. A pályaudvarhoz kapcsolódó pavilon sor viszont megörökölte a Westend nevet, és az utóbbi időkig ócska játékterem, néhány büfé, talponálló, és hamis-farmer árus működött benne.
Ha Demján úr engem kérdezett volna, én Westend udvarnak neveztem volna az épületet, és kicsit épitészetileg is megerősítettem volna ezt a nevet, de nem kérdezett meg... ;-)

Előzmény: chxx (254)
Alfred Creative Commons License 1999.11.18 0 0 260
"- az árucikkekért a felsorolt helyeken 20-30%-kal többet kell fizetni" Nem kell. Ezek a magán tulajdonban lévő boltok megtalálhatók másutt is, tehát el kell menni oda, ahol olcsóbban árusítanak. Ennek persze ára van, nem biztonságos parkoló, nem biztonságos nyílt utca, több idő a bolt felkutatása, megközelítése.
"- az egy vásárlóra eső eladók száma katasztrofálisan kevés" Miről beszélsz? A raktár áruház típusú hipermarketekről (Metró, Cora), vagy a bevásárló központokban (DunaP, Pólus) lévő boltokról? Mert ha ez utóbbiakról, akkor tévedsz. Ezekben a boltokban a nagyobb vásárló sűrűség miatt, több alkalmazottat foglalkoztatnak, mint a városban lévő boltjaikban (pl: Estee Lauder, Esprit, Cliniqe, Azur, Elvis shop)
"- Nincsennek szakképzett eladók" A bevásárlóközpontokban lévő divatboltokban ugyanazok a lányok vannak mint a városban lévő boltokban , de pl az Estee Lauder-nél alapkövetelmény a szakirányú végzettség, mert kozmetikai tanácsadást is folytatnak.
"- A környékbeli felújítások az adott üzletközpont érdekében történnek, nem pedig résztvállalás a városépítésben (pld. Ferdinád-híd)" Ez tipikus demagóg megközelítés. Nehéz lett volna rávenni a TriGránit Rt.-t, hogy mondjuk újítsa föl a Bartók Béla utat, vagy végezzen sortatarozást a Népszínház utcában, egyszerűáen azért, mert nem jótékonysági intézmény, hanem üzleti vállalkozás. A részvényesek is nehezen értenék meg, hogy osztalék helyett, Budapest kap egy felújított főutvonalat...
"- Az üzletközpontok felépítését olyanok is megszenvedik, akik nem ott vásárolnak. (Tömegesen!)" Ez is tipikus demagóg kijelentés, nagyon hasonlít az "engem akadályoznak az érdiek" problémára. Én például utálom a focit, ezen az alapon fölháborítónak tartom a Népstadion felújítását. Emberek ezrei nem járnak színházba, mégis az adójukból és akadályozásuk mellett fogják fölépíteni a Nemzetit, egy csomó étterembe nem megyek be én, és rajtam kívül egy csomóan, még is szagoljuk a konyhája szagát, nem utazom vonaton, még is el kell viselnem a környékünkön lévő két vasúti felüljáró dübörgését... folytassam?
Ez egyszerűen együtt jár a társadalomban való élettel.

"Csak a privát véleményemet tudom elmondani, mélységesen utálom az ilyen degenerált építményeket és azt a szellemet, amit árasztanak magukból." Ez a frankó. Ezért lehet tételesen megcáfolni az érveidet, ez érezhető a demagóg megfogalmazásokban. Te valamilyen mélyebben lakozó utálathoz keresel igazolásnak racionálisnak tűnő indokokat, de nem találsz. Viszont engem nagyon kiváncsivá tettél, vajon egy életformában hozzám valószínűleg közel állót milyen motiváció serkent ilyen értelmetlen gyűlöletre.

Előzmény: NaNe (257)
Alfredné Creative Commons License 1999.11.17 0 0 259
Nane,
gondold végig, ha neked lenne igazad, akkor senki sem vásárolna ilyen helyeken, éhen halnának az eladók, az üzletek nem fizetnének bérleti díjat, tönkre mennének a bevásárló központok.
A bankok valami okból adnak hitelt ezekre az építkezésekre.
A megcélzott réteg lehet, hogy nem árérzékeny, hanem más preferenciái vannak mint neked. (kellemes vásárlási körülmények, nagy választék stb.) Mindenki másképp szereti elkölteni a pénzét.
Előzmény: NaNe (257)
Alfredné Creative Commons License 1999.11.17 0 0 258
Mindenkinek!

Próbáljuk meg a WECC kérdést másik oldalról megközelíteni.
A beruházók nyilatkozataiból kiderül, hogy a szándék nem egy új bevásárló- szórakoztató központ megépítése volt, hanem a belváros kiterjesztése. "Új belváros nyílik". Az építkezés előtt a Váci útnál véget ért a belváros. Vasúti vágányok, gyárépületek, ipartelepek között lehetett kifelé menni a városból. A jelenlegi belváros határait akarták kitágítani. Az épület jellege is ezt a szándékot sugallja a szökőkutakkal, passzázsokkal, külső bérház homlokzatokkal. A Váci utca sem jobb, csak ott a szabad ég alatt lehet sétálni, itt meg üvegtető alatt. Mi ebben a rossz?
Valóban nincsenek utcai árusok, grafikusok, koldusok, mint a Vörösmarty téren, de annyira hiányzik ez nekünk?

NaNe Creative Commons License 1999.11.17 0 0 257
Ha redukálom az üzletközpontokban tapasztaltakat az érték és ellenérték szintjére, akkor Alfred és Irodaház válaszai ellenére is csak azt tudom mondani :

- az árucikkekért a felsorolt helyeken 20-30%-kal többet kell fizetni
- az egy vásárlóra eső eladók száma katasztrofálisan kevés
- Nincsennek szakképzett eladók
- A környékbeli felújítások az adott üzletközpont érdekében történnek, nem pedig résztvállalás a városépítésben (pld. Ferdinád-híd)
- Az üzletközpontok felépítését olyanok is megszenvedik, akik nem ott vásárolnak. (Tömegesen!)

És még sorolhatnám holnap reggelig.
Csak a privát véleményemet tudom elmondani, mélységesen utálom az ilyen degenerált építményeket és azt a szellemet, amit árasztanak magukból.

NaNe

boszton Creative Commons License 1999.11.17 0 0 256
Kedves chxx!

Egyetértek veled hogy nem Budapest belvárosába valók az ilyen monstrumok. Nem mondom hogy nyugaton nem léteznének ilyenek, de ha már mindenképpen majmolnunk kell őket, akkor legalább olyan "monstrumokat" építenénk mint ők. Ott ugyanis az a divat, és a felelős városvezetés csak ilyen építkezéseket engedélyez, hogy megvesznek néhány tömb házat, és _belül_ összenyitják őket, így nyerve a szükséges belterületet. Kívül pedig műemléki szinten kötelesek fenntartani a városképet.

Persze a WECC egy üres telepre épült, csak sinek voltak ott, így nem volt mit művédeni. (Hacsak nem a Monarchiából ránk maradt sínpárokat... :))) Mindazonáltal kultúráltabb létesítményt is el tudnék képzelni a városképben, mint egy ilyen selejtes kőbánya-termék bemutatót. (Enyhe célzás a "minőségi" burkolatokra...)

Volt már ilyen vita a város történetében, méghozzá közvetlenül a II. VH után, amikor is sorra húzták fel a szocreál stílusú műkő-kockákat, a lelkes nép meg tapsolt örömében, hogy lám büszkék lehetünk magunkra mert fejlődünk. Tele van vele a város, és nincs ember aki ne utálná őket. Most meg az új márvány-üveg kockáinknak tapsolunk...

boszton

Előzmény: chxx (254)
boszton Creative Commons License 1999.11.17 0 0 255
Alfrédnéni kérem azért bogyónak lehet véleménye valamiről annak ellenére hogy nem ez a szakterülete! (bogyó, javíts ki ha tévednék.)

Nyilván Te is hozzászóltál már valamihez, neadjisten még véleményt is mondtál valamiről ami nem biztos hogy a szakterületed volt. Amennyiben nem vagy politikus(né), akkor kézenfekvő lenne példaként, hogy az eddigi három kormányunk közül valamelyiket már biztos szidtad. Na akkor most Te is "gyárilag" jobban értesz a politikához, mint akik azzal foglalkoznak?

Más kérdés hogy milyen hangnemben tiltakozik az ember... :(

boszton

Előzmény: Alfredné (253)
chxx Creative Commons License 1999.11.17 0 0 254
Egy vélemény:

Én személy szerint, nem szeretem a bevásárló-szórakoztatóközpontokat. Most egyrészt jöhetek azzal, hogy azért nem szeretem ezeket, mert fogyasztói társadalmunk "végtermékei", minden egyes percben a fogyasztásra ösztönöznek, legyen szó akár a bevásárló, akár a szórakoztató részéről, de mégsem ezzel jövök, mert mindenki (így én is) el tudom dönteni, hogy látogatom-e vagy sem.

Inkább azt mondanám, hogy szerintem kinek jó és kinek nem jó a Nyugati Városközpont. (tudom, hogy már sokan leírták, ezért csatlakozom)

Kinek jó?
Jó egyrészt Demszky úrnak, a fővárosi és a kerületi önkormányzatnak, mert az üzletközpont adózik, és megépítése beruházás.
Jó másrészt Orbán úrnak és az országnak, mert beruházás, tőke jön az országba, javul mostéppennemtudommelyik egyenlegünk, és hát Demján úrral és kanadai barátaival rögtön alá lehetett iratni a leendő Nemzeti körüli újabb beruházásokat.

Kinek nem jó?

Nem jó egyrészt a környéken élőknek, közlekedőknek, mert a forgalom növekedésével együtt nő a zaj, légszennyezés stb. (igaz, állítólag, ingatlanjaik egyre többet érnek, nem mintha nem érne többet minden ingatlan mostanában..)
Nem jó másrészt a Kossuth mozinak. Ez a kiemelés szentimentálisan egyéni, de bocsátassék meg nékem.

és még lehetne folytatni mindkét listát sokáig...

A helymegválasztással sem értek egyet. A tulajok biztos tapsikolnak örömükben, hogy ilyen forgalmas helyre sikerült építeniük, de kérdem én, hol van Bécsben ilyen bevásárlóközpont a városközpontban? azért Béccsel példálózok, mert hasonló Budapesthez. Ott az ilyesmit (javítsatok ki, ha tévednék) inkább a város szélére rakják, mintsem a közepébe.
Demszky úr világvárost épít, de tudhatná, hogy Budapest a maga 1800000 lakosával nem az, mondjuk London az, és ott meg lehet csinálni, hogy a központba rakom a bankokat, üzletközpontokat stb.

ennyi, vélemények?

chxx

Alfredné Creative Commons License 1999.11.17 0 0 253
Bogyó,
végtelen mennyiségű környezettanulmányt végeztetnek el egy ilyen típusú ingatlan építési engedélyéhez, amelyek között természetesen szerepelnek környezetvédelmi tanulmányok is... Ezek nagyon sok pénzbe kerülnek. Akik kiértékelik, környezetvédelmi szakemberek. Ha ők engedélyezik, akkor te mi alapján akarod felülbírálni?
Te "gyárilag" jobban értesz a környezetvédelemhez?
Előzmény: bogyó (252)
bogyó Creative Commons License 1999.11.17 0 0 252
Ha elolvasod, amit írtam, akkor kiderül(het) számodra is, hogy csak az érveim felsorolása után hülyéztem le. Másképp, gy.k.: attól, hogy lehülyéztem, még lehetnek érveim.
Előzmény: Alfred (251)
Alfred Creative Commons License 1999.11.17 0 0 251
bogyó:
Azért az figyelemre méltó, hogy irodaház logikusan érvel, te pedig érv gyanánt lehülyézed :-(
Előzmény: bogyó (250)
bogyó Creative Commons License 1999.11.17 0 0 250
Itt nincs helye a környezetvédo mezbe öltöztetett jópofaságnak, itt egy életforma változik, ennek teret kell engedni.

Hát, kedves irodaház, ezért remélem 100 év múlva halálbüntetés jár, de legalábbis az indexről való teljes kitiltás. A környezetvédelem ugyanis, még ha te ezt nem is fogadod el, a legeselegfontosabb dolog kellene legyen az élet bármilyen területén, ugyanis a környezetvédelem a te tüdőrákod ellen is, meg a te rossz levegőd ellen is van, nemcsak néhány fanatikus hülye őrjöngése, amivel, mint kényelmetlenségi tényezővel számolni kell egy WECC felépítésénél.

A változó életforma pedig sajnos nem abból áll, hogy mindenki figyel a környezetére, hanem hogy hozzád hasonló hülyék soppingolnak meg majd elcsöppennek az élvezettől egy-egy újabb betonmonstrum láttán.

Előzmény: irodahaz (247)
KIKA Creative Commons License 1999.11.17 0 0 249
A WECC-nek a helyben kapott tájékoztató füzet szerint elvilegg lenne saját hómpédzse is, de sajnos, az sem készült el időre...

Tegnap megint benéztem a WECC-be, és a tömegiszonytól irtózóknak jó hír, hogy tegnap már teljesen egészségesen lehetett haladni.

Az üzletek tényleg teljesen vegyesek, ami nem baj, bár látszik az is, hogy tisztulni fog még a profil. Pl. az alagsorban volt egy ruházati bolt, ahol a nem kimondottan jó minőségű cuccokat, csak azért, mert a WECC-ben van boltjuk a márkás ruházati cuccok árán próbáltak vesztegetni. Nem fog menni, ugyanis ennek a helynek éppen az a nagy előnye, hogy a vásárló alaposan körül tud nézni, mielőtt vesz vmit.

irodahaz Creative Commons License 1999.11.17 0 0 248
Azért nehogy valaki úgy vélje, hogy ez a 3D valami extra különlegesség.
Néhány példa:

New Yorkban az Empire State Building egy hasonló moziszerü eloadást tart 10 dezsoért 20 percben, mintha helikopteren néznéd meg a várost. A székek is mozognak de nincs szemüveg.

San Franciscoban a kikötoben van egy hasonló eloadás, de az sokkal gyengébb.

Los Angelesben, a Disneylandban (egy belépoért a teljes park ingyenes) van ilyen mozi, ott szemüveget is osztanak, tényleg térhatású, és nagyon plasztikus. A müsor elég gyerekes a park miatt. Ott még az is van, hogy arcodba spriccelnek akkor, amikor a vásznon rártüsszent egy kutya, és tudnak gyengéden levegot is fujni a lábadra, amitol azt érzed, mintha a vászonról fehér egerek tömegét engednék rád (3D-ben), ez igen plasztikus.

Előzmény: KIKA (238)
irodahaz Creative Commons License 1999.11.17 0 0 247
Akárhogyanis olvasom a cikkedet szerintem teljesen más van benne, mint amilyen következtetést levonsz.
Kevés a parkoló a WECC-hez, mert az önkormányzat, úgy próbálta csökkenteni a várható forgalmat, hogy csak kevesebb parkolót engedélyezett, mint a kisebb mint fele Lurdi házhoz, a szegénynegyedben. (A Lurdi 48 K m2, a WECC 100 K m2).
Tehát a polgár odaautózik és tapasztalja, hogy nincs hely a parkolóban. Tehát kénytelen megállni a környéken, ahol tud.
Épeszü volt-e az önkormányzat, hogy ezt így engedélyezte?
A válasz csak nemleges lehet, mivel
- a látogatók számát nevetséges kisérlet azzal befolyásolni, hogy mekkora a parkoló, mivel a környéket is ellepték emiatt az autók.
Figyelembe kell venni, hogy a Rákóczi úton 230 üzlet van, itt meg 400. A Rákóczi úthoz pedig semmilyen parkoló nincs, mióta végigcövekezték.
Másik kérdés, hogy milyen jogon akarta az önkormányzat korlátozni egy üzletközpont népszerüségét?
Tehát a fentiek alapján, a forgalmi dugót és a környék lehetetlen parkolási helyzetét nem lehet felróni az üzletközpontnak, hanem kizárólag azoknak, akik nem tették lehetové az arányos kultúrált parkolóhely megépítését.
Egy valamit tisztán kell látni, ez nem egy olyan bevásárlóközpont, ahol a létszükségletet lehet megvásárolni. Akik a WECC átlag üzletét meg tudják igazán fizetni, azok nem a hatos villamossal érkeznek oda, hanem saját gépkocsijukkal, akár tetszik ez az önkormányzatokank, akár nem. Amennyiben egy önkormányzat tényleg a polgárait akarná szolgálni, akkor nem az autósok megnevelésével, hanem kiszolgálásával kellene foglalkoznia.
Vegyétek figyelembe, hogy minden második pesti család rendelkezik gépkocsival, sokan többel is. Itt nincs helye a környezetvédo mezbe öltöztetett jópofaságnak, itt egy életforma változik, ennek teret kell engedni. Ezen nem az ott lebzselo embereket értem, hanem azokat, akik ilyen helyen akarják áttekinteni a kínálat jelentos részét, és nem kinlódnak tovább parkolóhelyet nehezen találva a Rákóczy úti vagy a körúti üzletekben.
Előzmény: NaNe (234)
lugi Creative Commons License 1999.11.17 0 0 246
Hi!
Voltam én is a 'házban'. Kb. olyan érzés volt, mintha a 'Pusztító' c. film "díszletét" is elküldték volna ezzel a műanyag vízeséssel együtt, a messzi világból.
Ezt a förtelmes csőtöréses mászófalat tányleg Kanada állam adományozta? Én eddig úgy tudtam, ott épp elméjű emberek laknak. Szerintem nem is ők voltak.
Vízesés, mi?! A legközelebbi áruházba vajon mit fognak ezek után építeni? Kérem az ötleteket! Legalább egy mini nyolcadik csoda következik. Inkább küldtek volna pár száz darab csattogós falepkét, mert annak a gyerekek jobban örültek volna, és talán nem lett volna ilyen lekezelő a gesztus velünk szemben: "Nesztek csóró magyarok, itt a szobaszökőkutatok."
Sebaj, jó ez nekünk. Annyira, hogy állítólag a hétvégén forgalmi dugót okoztak a "bevásárlók".
ds9 Creative Commons License 1999.11.17 0 0 245
Alfred, ehhez én sem tudnék mit hozzátenni, nagyon korrekt.
Gratula!!!!
Előzmény: Alfred (244)
Alfred Creative Commons License 1999.11.17 0 0 244
Többen megállapították, hogy tolókocsival nem lehet közlekedni az épületben. De lehet, minden szintre vezet lift, a szinteken lévő lépcsők mellett mindenütt van rámpa.

NaNe:
Szerintem borzasztó demagóg amit, és ahogy fejtegetsz napokon keresztül. Kerestem néhány kulcsszót.

"csicsás" Szerintem pl a Corvin nem csicsás. Bár a szolídan ízléstelen aluminium (magyar ezüst) alatt egy csupacsipke szecessziós homlokzat van, elképzelhetőnek tartom ilyen típusú áruházak építését. Esetleg a WECC utólagos beborítása sem lehetetlen.

"nejlonba csomagolt kenyér" Ez egyszerűen nem igaz. Nem igaz, hogy a bevásárló központokban _csak_ ilyen kenyeret lehet kapni.

"gyenge minőség" Hol lehet jobb minőségű Sony-t, Salamander-t, Camel-t, HP-t, stb kapni? A sarki kisboltban? Az talán egy másik nagykereskedőtől szerzi be egy másik gyár termékeit?!

"nem lehet alkudni" A piacon lehet alkudni. Boltban nem lehet alkudni. Te alkudozol a Tungsram szaküzletben egy izzóra? A benzinkútnál a benzinre? A kamionos sem alkudhat a gázolajra, pedig nem kevés gépesen 5-600 literes tank van... Nekem van néhány törzshelyem, ahol visszatérő vásárlók vagyunk, és bizony a kereskedők törzsvásárló kártyával hálálják ezt meg.

"nem lehet cipőt, öltönyt kapni" Ma még nálunk nincs tömeges igény a jó minőségű öltönyre, cipőre, tehát kevesen árulnak ilyet és drágán. Ezeket sajnos meg kell keresni, mert a tömegigényeket kiszolgáló bevásárlóközpontokban nem éri meg ilyen termékeket tömegesen árulni.

"kenyér mellett cipő" Te két kereskedelmi formát ugyanúgy keversz, mint sok, magát a témában szakértőnek érző újságíró, szociológus, esztéta. Más a hipermarket (Metró, Cora, Auchan), és más a bevásárló központ (Duna P, Pólus, Lurdi, Mammut, WECC, stb.) Az előbbit alapvetően a hétvégi autós nagybevásárlásokra találták ki, és az extra nagy választékú ehető áruk mellett a hiper az, hogy tartós fogyasztási cikkeket is tudsz venni, sőt, ha lerohadt a lábadról a cipő, akkor _gyorsan_ veszel egyet, a nagybevásárlás _mellett_. Míg a bevközp.-okban csak az épületet és a vevőcsalogatást adja a ház tulajdonosa, a benne lévő boltok ugyanolyan kis boltok mint a városban bárhol.

"Ha látnám, hogy a huszonegynehány üzletközponthoz eladott telkekből visszapörög a pénz, és amit elveszt az ember a Váci úton a dugókban, azt megtalálja máshol a fővárosban, akkor azt mondom OK. De nem így van sajnos" Ennek semmi köze a bevásárlóközpontokhoz. Súlyos pénzeket fizetnek be a működtető cégek, és a kereskedők is. A WECC esetében pl. azon kívül, hogy a telket megvették, felújították a hidat, a Váci út eléje eső részét, a vasút feléje eső részét, még adót is fizetnek. Ha nem épül WECC, akkor minden marad régiben, és a Westend büfésor itatja a környék csavargóit. A Főváros többek között ezekből az adókból gazdálkodik.

"Csak szeretném, ha pld. emiatt nem kellene még nagyobb dugókba keverednem, hanem a mall építői gondoskodánanak a mellettük levő utak áteresztőképességének növeléséről is." Én az érdi és egyéb bejárókkal voltam így, mikor a Kosztolányin nem lehetett reggel és délután közlekedni. Én azért álljak a dugóban, mert ezek idejárnak dolgozni?! Én se megyek érdre reggel őket föltartani, ők se jöjjenek Budapestre engem idegesíteni!!! A szint ugyanaz...

"ha bementek egy ilyen szuper mall-ba, akkor tuti, hogy ugyanazt a nyolc féle dezodort fogjátok kapni, mint az Alfa diszkontban." Szerintem ne a szupermarketekben keresgélj, hanem az emeleteken az illatszer-boltokban.

" Megint más, szintén Lurdy..."(... és itt több esetleírás, mind negatív tapasztalat) Az elhelyezés, a kialakítás, a boltok és az árak alapján más-más a megcélzott réteg. A DunaP inkább a vastagabb, elegánsabb rétegnek, a Pólus a kispénzű, bóvlit is vásárló rétegnek épült. A WECC mindkettőt célozza, van a vonatra váróknak is ez-az, de van sok különösen igényes vevőknek szánt bolt. A Mammut a budai hegyek lakóinak pénztárcájához igazodik, a Lurdy a Mester utca -Soroksári út - Üllői út lakóinak pénztárcájához. Hozzá hasonló a megcélzott réteg az Europarknál, a CsepelPlazánál is. Ha teheted, ne a Lurdyban vásárolj, mert ha a Retek utcai nosztalgikus szösszeneteid ellenére igényes holmikban szeretnél járni, akkor azt meg kell fizetni egy olyan helyen, ahol a te igényeidet szolgálják ki.

Itt is sokan föl vannak háborodva, hogy miért kell nekünk bevásárlóközpont, inkább épülne park, iskola, színház, stb. Amíg saját zsebből építkeznek emberek, addig azt építenek, amiben üzlet van. Egy bizonyos szint fölött pedig kezdenek jótékonykodni. A Pólus körül még nem épült semmi plusz, a WECC körül már lett ez-az. A következőnél még több fog beleférni. A mai Budapesten - eltekintve a szocializmus idején épültektől - legnagyobb részt magán finanszírozásban épült épületeket láthatunk. Akkoriban még lakóházat is üzleti célból építettek. Kiváncsi volnék, mekkora közfelháborodást okozna, ha bejelentenék, hogy a Belvárosban, egy lebontandó katonai objektum helyén, cirka két futbalpályányi területen tőzsdepalotát kívánnak építeni...

blasted Creative Commons License 1999.11.16 0 0 243
meg a kockas inges , farmernadragos , sportcipos, mobil telefonnal szinten
rendelkezö, korpas haju "intelektuell" egyetemista fiatalsag is.
Előzmény: Ordas (241)
Ordas Creative Commons License 1999.11.16 0 0 242
Egy ujabb bevasarlo kozponttal lettunk gazdagabbak, ahol a csikos gatyas, kukas dzsekis, zselezett haju intelligencia mobillal setalgatva elkurhatja az egesz napjat tok ertelmetlenul.
Ordas Creative Commons License 1999.11.16 0 0 241
Egy ujabb bevasarlo kozponttal lettunk gazdagabbak, ahol a csikos gatyas, kukas dzsekis, zselezett haju intelligencia mobillal setalgatva elkurhatja az egesz napjat tok ertelmetlenul.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!