EP fék, ajtóvezérlés van rajta, tud menni 140-el. Máris jobban személyvonati gép, mint mondjuk a Szili. Jah és a Gigant is nehéz-tehervonati gép, még is vígan IC-zik.
185 és 187 mozdonyból is több van, mint 189-esből. Mivel a 185.2 nagyon közeli rokona az itthoni 480-as sorozatnak, így az lenne a legésszerűbb választás.
"Arra a kb. 40 km-re,meg 120 km/h-ra nem létkérdés."
Ferencváros - Székesfehérvár, Kelenföld - Pusztaszabolcs, Jánosháza elág - Őriszentpéter oh, Rákosliget - Tura, Kőbánya-Kispest - Debrecen (ok itt Szolnok A elág - Millér fk L1), Szajol - Gyoma és még idén jön hozzá a Gyoma - Békéscsaba. Lusta tök vagyok összeszámolni, ez hány kilométer, de nem 40, az tuti. 100-as tehervonattal pont a minap mentem végig Komárom-Rendező - Cegléd és vissza Cegléd - Ferencváros szakaszon végig FS-ben, csak a Cegléd - Kiskunfélegyháza és vissza volt EVM.
A 189-eseknek sincs semmi akadálya,főleg,hogy mennek a gyártóhoz nagyjavításra.
Abból kiindulva, hogy az Alstom, több mint egy szív a 186/187/188 sorozatok engedélyeztetésével, meg a Siemens is a Siemens OBU-s Vectron engedélyeztetéssel, én azt mondanám van akadálya, nem is kicsi. De a te logikáddal, minek egy 4 áramnemű 140-es gép 25 kV alá 120-ra?
Egy konkrét szakaszról írtam,ahol naponta százas nagyságrendben nem közlekednek ETCS-ben a személyszállító vonatok,182,415 060-123,431,470,480,630 sorozatú járművekkel továbbítva.Így a 189-esek még 10%-át se tennék ki a nem ETCS képes gépeknek.(Ahogy másik szakaszon az Astridok sem járnak azzal.)
"Még mindig nem a 120 feletti sebesség a lényeg, az csak hozadék."
Azért van értelme így is az alacsony padlónak: Az alacsony padlós résznél hiába van közel lépcső, a leszállók már megállás előtt le tudnak lépcsőzni (a felszállók meg később fel), mert azért olyan nagy utascsere nem jellemző, ami nem fér el az előtérben (a végállomás kivétel lehet). A másik, hogy akik nehezen mozognak (vagy biciklivel, babakocsival utaznak), azok meg (jó esetben) az alacsonypadlós részen fognak fel/leszállni, ami már nyereség (hiszen nekik sokkal több idő lenne a magaspadlós részen).
Mondjuk ha le is akarsz ülni, ahhoz már muszáj lépcsőt mászni. Kivéve, ha beülsz a WC-re. :-) Egyébként lehajtható ülés nincs azon a részen?
Ők minden húszezredik utas. Az alacsony belépési szint fő értelme a ki- és beszállás gyorsítása, és így a menetidő csökkentése. Mindez nem működik, ha a háromból csak egy ajtód alacsonypadlós, és az után is 1,5 méterrel ott van két lépcső pont úgy, mint az alacsonypadlósítás előtt.