Keresés

Részletes keresés

cirrocumulus Creative Commons License 2014.10.30 0 0 5878

Jé, tényleg :o)

Előzmény: Youwine (5877)
Youwine Creative Commons License 2014.10.30 0 0 5877

 

Apró érdekesség, talán van, aki nem vette észre - 2:59-nél a jobb dobverő vége letörik és elrepül.

 

Előzmény: cirrocumulus (5863)
ülünkahordótetején Creative Commons License 2014.10.29 0 0 5876

Nem bírok már várni tovább, mindenképp szeretnék rögzíteni pár benyomást a koncertről (a lemezről majd még később).

 

Hihetetlen élmény volt egy év után újra beülni a MűPá-ba a Solaris koncertre!!!

 

Számomra a Solaris a legprofibb amatőr zenekar az egész világon! Ezt szeretném egy kicsit kifejteni.

 

Amatőr, mert a zenekar tagjai nem ebből élnek, nem ezt csinálják főállásban. Ez azért sok mindent meghatároz, mert azt gondolom, egy folyamatosan turnézó, összeszokott csapat nem olyan koncerttel állt volna elő, mint okt. 26-án a Solaris. Valóban volt némi amatőr aspektus a koncertben. A dob tényleg túl hangos volt, és ebből kifolyólag a lemezeken hallható varázslatos atmoszféra nem jött át teljesen a koncerten. A fuvola, gitár, szinti előtérbe kerülésével jóval éteribb lett volna az összhatás, így viszont az erőteljes dobolás ezt jelentősen széttörte... A hangzás viszont a 6 sorból szerintem jóval arányosabb volt, mint az A-B-C sorokból.

 

Az amatőr meghatározottság abből is újra kitűnt, hogy a zenekar ismét nem vállalta fel azt, hogy egy igazi, megkomponált show-t tegyen a színpadra. Félreértés ne essék, Róbert művész úr konferáló szövegei valóban bájossá és szívmelengetően emberközelivé tették a produkciót, ezzel együtt azonban egy olyan izgalmat generáltak a hallgatóban, amellyet egy profi produkció nem enged meg magának. Egyfajta izgulást, hogy minden jól sikerüljön, így a hallgató úgymond szorított a zenekarnak, ahelyett, hogy teljes elvarázsolásban lett volna része. Azt hiszem, a profiknak legelőször azt tanítják meg, hogy az izgalma magánügy, abból a hallgató nem érezhet semmit. Ehhez járult továbbá az is, hogy tényleg volt miért izgulni, voltak apróbb bakik a zenében, több zenész részéről is... számomra a legzavaróbb Seres Attila basszgitárjának az áram alá helyezése, és az akörüli probléma volt az egyik belépőjekor. Ugyanúgy nem értettem, hogy a kivetítők miért voltak ennyire alulreprezentálva... Ha már nem volt slide-show az űrről, akkor legalább a zenészeket nagyban lehetett volna csodálni...

 

Ez az egész amatőr megközelítés épp azért zavart a legjobban, mert pl. a Mexikói Nostradamus DVD-n ennek nyoma sincs!!! Az az én mércém szerint egy igazi koncert, egy igazi show, az elejétől a végéig megkomponálva, fantasztikus intróval, ami felvezeti a zenekart, utána pedig pazar kivetítős bemutatóval, hibátlan hangszeres játékkal... Véleményem szerint ezt a fajta megközelítést a magyar közönség is megérdemelné, mi több, a zenekar maga érdemelné meg, mert ezzel héroszokká változnának egyszerű emberekből a hallgatók szeme láttára...

 

Azt gondolom, a művészek szabadsága mindenek felett áll, így tulajdonképpen ők döntik el egyedül, hogy mit akarnak csinálni a színpadon. Én hallgatóként és rajongóként csupán egyet remélek: az "amatőr" megközelítés nem véletlen volt a zenészek részéről, hanem tudatos döntés! Hiszen ezáltal olyan oldalát láthattuk a Solarisnak, ami igen bensőséges és emberi. Részemről azonban a profi megközelítést látnám.

 

Még egy kritika, ami mellett nem lehet elmenni. Kecskés művész úr igen szuggesztív és egyben zavarbaejtő előadása számomra kívül esik a Solaris világának jó ízlésén. A művész úr igazán érdekesen induló előadása az idő múlásával számomra egyre nyomasztóbbá és zavarbaejtőbbé vált. Ezzel szemben a kivetítőn pergő űrrészletek, hajóbelsők ezegyszer pont azt mutatták, amit az egész előadáson vártam volna. 

 

Igazán különleges momentumai voltak a koncertnek a zenei megemlékezések!!! Ezeknek a hatását nem lehet szavakkal leírni! A marsbéli szvittet egyben hallani, színpadon szintén olyan élmény, amit az ember örökre szívébe zárhat. A marsbéli II két teljesen új darabja valami irgalmatlanul ütősen került a színpadra (is). Krasznai Tünde önmagát lépte túl ezzel a vendégszerepléssel, véleményem szerint igen jó választás volt, daccára a pop-kultúrában való tevékenységének. Végülis a Solaris, annak ellenére, hogy kultusz-zenekar, mégis története folyamán mindig erős szállakkal kötődött a kortárs popzenék egyes szereplőihez... ez azért van, mert Magyarországban a mainstream és az underground ugyanabban a pici halastóban kell, hogy megférjen egymás mellett, amely halastó a magyarországi zenei életnek egyáltalán élettérként adatik... külföldön a tengerben jól el tud különülni ez a kettő...

 

Összegezve számomra felejthetetlen élmény volt, a zenészek részéről emberfeletti teljesítmény, annak ellenére, hogy nem tudom nem elsorolni az észrevételeimet (amivel remélem, nem bántok meg senkit).

 

Várom a folytatást jövőre!!!

 

localhost Creative Commons License 2014.10.29 0 0 5875

A Solaris-koncerten szerzett élményeim még napokig hömpölyögni fognak bennem.
Egészen erős, meghatározó élmény volt, hogy Erdész Robit mosolyogni is láttam. Többször is. Mosolyogni, mint régen. Habár a negyedik sorból azt is erősen érezni (látni is!) lehetett, hogy zavarban van, mégis mosolygott. És láthatólag élvezte a játékot. Ez átragadt rám is.
Nagyon élveztem a koncert minden pillanatát.
Köszönöm!

Youwine Creative Commons License 2014.10.29 0 0 5874

 

Jó kis írás és informatív is.

 

Én a C (tehát 3.) sorban ültem, a cikkben jelzett rezgő hang végigkísérte a koncertet, ezen kívül a pergő iszonyú hangosan szólt, olykor már-már bántóan.

 

Attila szintije sokszor egyáltalán nem szólt, vagy legalábbis nem hallatszott. A teljes hangzás pedig kásás volt, mintha szemüveg nélkül próbálnék olvasni.

 

Ezektől függetlenül elmondhatatlanul élveztem minden pillanatot, egy estére megint visszakamaszodtam. Ennél nagyobb öröm ebben a korban már nem érhet.

 

cirrocumulus Creative Commons License 2014.10.29 0 0 5873

És máris itt van egy nagyívű, mindenre kiterjedő, klassz koncertbeszámoló :o)

A fotókat pedig Bosi készítette :o))

 


Mars a MŰPÁba! – Solaris, Művészetek Palotája, 2014.10.26.

 

 

 

(Estére talán már fölkerülnek a FB-ra a koncertfotók, majd azokat is idelinkelem :o) )

Epsilon Creative Commons License 2014.10.29 0 0 5872
Aki keres, talal:

http://www.rockdiszkont.hu/index.php?lap=90_129&param=2&center=uj_termekek&term_id=1322
Előzmény: ipari33 (5870)
cirrocumulus Creative Commons License 2014.10.29 0 0 5871

Az FMH Körterme - kívülről.

Sok szép emlék fűz ide bennünket :o)

 

 

Előzmény: columbo67 (5869)
ipari33 Creative Commons License 2014.10.29 0 0 5870

 

Robikám!

Szeretném megkérdezni, hogy a Marsbéli Krónikák 1. lemeze van e CD-n, ha van hol lehet hozzá jutni.

Az eredeti kiadás (általatok szintén dedikált) nekem meg van, de sajnos nincs már bakelithez lemezjátszóm, 

így csak CD-n tudnám hallgatni.

Mégegyszer köszönöm a vasárnapi estét.

 

Tóth János Nyíregyháza

columbo67 Creative Commons License 2014.10.29 0 0 5869

Bocsánat.

 

Az FMH-ba jártunk - természetesen.

 

Bp. XI., Fehérvári út .... Körterem. Azóta lebontották.

Előzmény: columbo67 (5868)
columbo67 Creative Commons License 2014.10.28 0 0 5868

Kedves Robi !

 

Én személy szerint és a Barátaim nevében is köszönöm ezt a fantasztikus vasárnap estét, mindannyitoknak.

 

Három barátommal és a két felnőtt fiammal voltunk a koncerten. Az egyik barátom felesége azt kérdezte a koncert végén: Hogy, hogy ez a zenekar még nem lett világhírű? Ilyen igényes és kellemes zenei anyaggal. Azt mondta: "ezeknek már régen világsztároknak kellene lenniük". Erika most volt először Solaris koncerten - 47 évesek vagyunk. Én a barátaimmal már az FHM-ban jártunk a Solaris klubba, nagyon szép emlékeim vannak azokról a '80-as évekről.

 

Lettek volna kérdéseim a tagok személyét illetően, melyeket egy előző  hozzászólásomban már vázoltam. De nem szeretnék ünneprontó lenni és a kérdéseimet felülírja az öröm és a jó érzés, amely a koncert hatására magával ragadt. Így nem kérdezek semmit.

Csak még egyszer megköszönöm a munkásságotokat és várjuk a folytatást.

 

És külön köszönöm, hogy időt szakítasz ennek a fórumnak az olvasására és a válaszadásokra.

 

Üdvözöllek Téged és a SOLARIS teljes csapatát !

 

Előzmény: erdészróbert (5867)
erdészróbert Creative Commons License 2014.10.28 0 0 5867

:)

Előzmény: Youwine (5866)
Youwine Creative Commons License 2014.10.28 0 0 5866

 

Hát, ha másért nem, akkor emiatt mégiscsak meg kell ismételni  a koncertet! Hová és mikorra mehetünk?

 

Előzmény: erdészróbert (5865)
erdészróbert Creative Commons License 2014.10.28 0 0 5865

Nem, kedves Youwine, nem aludtál át semmit, az utolsó pillanatig szorítottunk Mókusért, aki Debrecenből érkezett volna a koncertre, de az M3-ason egy baleset órákra fogva tartotta.... Még egy perccel a belépője előtt is reménykedtünk, de hiába. Azért is nagyon sajnáljuk, mert a főpróbán egyszerűen csodát csináltak Ullmann Zsuzsival, Gerendás Petivel és Krasznai Tündével! Nagyon-nagyon nagy kár, hogy nem hallhattátok.... :((((((((

Előzmény: Youwine (5862)
cirrocumulus Creative Commons License 2014.10.28 0 0 5864

Bocsánat...., elírtam

 

Tehát:

Tényleg csak a legnagyobb, legszívhezszólóbb jelzőkkel lehet szólni a Solaris együttes tiszteletadásáról Tóth Vili iránt!

Előzmény: cirrocumulus (5863)
cirrocumulus Creative Commons License 2014.10.28 0 0 5863

Nézzétek meg ezt a videót!

Döbbenetes, megható, katartikus, felemelő élmény!
Tényleg csak a legnagyobb, legszívhezszólóbb jelzőkkel lehet szólni a Solaris együttes tészteletadásáról Tóth Vili iránt!

Egyszerűen zseniális, ahogyan megoldották, hogy együtt játsszanak Vele, a 2006-os Műpa koncerten készült felvételek segítségével!

Torokszorító előadás volt, végigsírtam az egészet....

 

Jata ezt írja a videó alatt:

"Az úgy volt, hogy Tóth Vili, az alapító dobosunk tavaly örökre elhagyott bennünket, de 2006-ban még velünk volt a MÜPÁ-ban, úgyhogy az akkori felvételről kimentettük a dobsávokat, visszautaztunk hozzá az időben, és most csakazértis eljátszottuk vele még egyszer a Solarist. Sírva."

 

https://www.facebook.com/video.php?v=10152629022189213

 

 És ahogy régen sokszor hallhattuk:

a doboknál Tóth Vilmos!

 

Solaris 2014

 

 

Srácok! 
Hála érte, hogy ezt a produkciót igy megálmodtátok és létrehoztátok!

 

Youwine Creative Commons License 2014.10.28 0 0 5862

 

Átaludtam azt a részt, vagy tényleg nem lépett színpadra Szirtes Edina?

 

Youwine Creative Commons License 2014.10.28 0 0 5861

 

Kedves Robi, ezúton is, még egyszer köszönöm az életreszóló élményt.

 

Előzmény: erdészróbert (5859)
ülünkahordótetején Creative Commons License 2014.10.28 0 0 5860

Ez a lemez... hát nem hiszem el... felülmúlja minden várakozásomat!!! De majd egy hét múlva részletesebben...

 

Addig is kifejezetten kiváncsi lennék a következőkre:

- Hányan voltak összesen a koncerten?

- Jöttek-e külföldről, és honnan?

- Hány lemez kelt el?

- Lesz-e külföldi terjesztés? És ez hogyan fog működni?

- Lesz-e jövőre koncert? (1990 dupla LP teljes anyaga)

- Lesz-e külföldi koncert? Esetleg kapott-e a Solaris a régihez hasonló ajánlatot Közép- és Dél-Amerikába a Marsbéli II bemutatójára?

- Lesz-e hazai bemutatója, avagy mini-turnéja a Marsbéli II-nek az életműsorozaton kívül? (Lehetne!!!) 

- A jövőben gondolkozik-e a zenekar azon, hogy több időt szán a zeneírásra és lemezkiadásra? (Mert ennek az új lemeznek a fényében tele vagytok igazán friss és előremutató zenei ötlettekkel és jobbnál jobb kompozíciókkal...)

- WTMB-t mikorra várhatjuk?

 

Most hirtelen ennyi jutott eszembe :)

erdészróbert Creative Commons License 2014.10.28 0 0 5859

Kedves Youwine!

 

A többiek nevében is köszönöm a dícsérő sorokat. Valóban volt bennünk némi izgalom, és ez lesz is mindig, hiszen mi nem egy hetente játszó haknizenekar vagyunk, mindenki a munkája mellett szakított nem kevés időt a felkészülésre az utóbbi egy évben, így számunkra minden koncert jószerivel egy premier. :)

A MArsbéli Krónikákat például 30 év után először játszottuk el teljes egészében. Annakidején a Krónikák hosszában korlátozott bennünket a bakelit lehetséges műsorideje, most viszont nem, ezért engedtük meg magunknak a bővebb változat eljátszását, hogy Ti is hallhassatok olyan részeket, amiket eddig csak mi ismertünk. (Külön jelentősége volt számomra annak, hogy a Marsbéli Krónikákban a fiam, Tamás játszotta Czigi szólamait.... de ezt csak zárójelben jegyeztem meg.)

A Gábor esetében teljesen igazad van, szívesen megemlékeztünk volna róla, ám nem akartuk a Cziginek és a Vilinek szánt tiszteletadással azt a látszatot kelteni, mintha ő is végleg elhagyott volna bennünket. Különösen annak fényében nem, hogy a Gábor nyitva hagyott egy kiskaput a jövőre nézve annyiban, hogy egy eljövendő stúdió-lemezen elképzelhető a közreműködése.... :)

A Tamás esete teljesen más, róla semmilyen fórumon, semmilyen összefüggésben nem áll szándékunkban megemlékezni a jövőben sem.

Tanusíthatom, hogy a Laci cseppet sem volt rosszkedvű, sőt! Rajta így jön ki az izgalom, én - ezek szerint - kapkodva veszem a levegőt.  :)

Jatát szándékosan konferáltuk be a blokk után, hiszen akárhogy is, de ebben a részben nem mi voltunk a főszereplők, hanem a Vili. Én azt gondolom, a Jata is egyetért ebben velem.

És végül még egyszer: mindannyiunk nevében köszönöm a dícsérő szavakat! Jólesik ám....

 

Előzmény: Youwine (5858)
Youwine Creative Commons License 2014.10.28 0 0 5858

 

Pár mozaikszerű benyomás a koncertről, a teljességre való törekvés abszolút hiánya mellett:

 

Lúdbőröztető élmény volt a Marsbéli krónikákat élőben hallanom. Annyiszor hallgattam már, hogy számomra furcsák voltak a kis betoldások. Bár szépek voltak, nem lett volna hiányérzetem, ha ezek kimaradtak volna.

 

Zseniálisan oldották meg Vili szereplését. Szívszorító volt látni azt a gyermeki örömtől sugárzó, szép férfit a vetítővásznon és tudni hiányát.

 

Nagy öröm volt látni, Feri mennyire boldog a dobok mögött. Viszont Laci végig nagyon feszültnek, rosszkedvűnek tűnt, remélem nem így volt csak én láttam ezt rosszul.

 

Aztán Jata szegény meg már vagy 10 perce színpadon volt, de jó sokáig elfelejtették bekonferálni ...

 

Amennyire emlékszem, a két hiányzó basszusgitáros meg sem lett említve. Kár ezért. Szendőfi remek zenész, mestere a hangszerének - de nem a Solaris zenei világának.  Balázs bármilyen remekül is játszotta el a szólamokat, nem volt - nem is lehetett - szerves része ezeknek a zenéknek. Nekem hiányzott Tamás pimaszul vidám és Gábor arisztokratikusan elegáns játéka. 

 

Aztán túl hirtelen lett vége a műsornak, mintha páran még zenélni indultak volna, míg a többiek lementek a színpadról.

 

Félreértés ne essék, nem hibaként említem a fentieket! Az egész előadásnak volt valami suta iskolabálos bája, Robi annyira izgult, hogy kapkodva szedte a levegőt, elakadt a szava néhányszor.

 

Én egy jó darabig minden héten elmennék és végighallhatnám ezt a műsort, ha lehetne.

 

cirrocumulus Creative Commons License 2014.10.27 0 0 5857

Ezt nézzétek!

Mekkora volt a dedikáltatók sora tegnap, a SOLARIS koncert után :o)))

 

Köszi localhost, a fotókat :o)

 

 

 

Istenhozottazelmémben Creative Commons License 2014.10.27 0 0 5856
Valamiért az ékezeteket nem jeleníti meg normálisan!
Tehat magamat javítom ki! K Tunde az egyenlő Krasznai Tundevel kizárásos alapon! Nincs ezzel semmi gond! Egyedi organumu ,hangú énekesnő. Egy vokal kórusban szerintem jol szol,es érvényesül a hangja! Az hogy egy reality show-ban hogy,es miként szerepelt az egy teljesen mas lapra tartozik!
Remelem diplomatikus voltam!
Előzmény: Istenhozottazelmémben (5855)
Istenhozottazelmémben Creative Commons License 2014.10.27 0 0 5855
K Tünde? Én csak egy K Tündét ismerek aki népszerű,de az tuti nem tud énekelni! Naptár dívaként elhíresült. Balázs basszusgitáros?????? Hát róla sem hallottam! A Jata volt a basszusgitáros úgy tudom!!! Bogdán Csaba pedig szóló gitáros. Kisszabó Gábor pedig a nyilatkozatok szerint befejezte a nyílvános szerepléseket!
Előzmény: columbo67 (5853)
columbo67 Creative Commons License 2014.10.27 0 0 5854

Bocsánatot kérek. Helyesen: Kisszabó Gábor.

columbo67 Creative Commons License 2014.10.27 0 0 5853

Ez egy remek koncert volt !

Észre sem vettem a csodálattól, hogy eltelt 2 óra hossza. Nekem lenne néhány kérdésem, amelyek lehet, hogy bután hangzanak majd. De a hozzáértők majd elmondják.

- Ki volt ez a Balázs nevű bassz-gitáros, mi köze a zenekarhoz? Mert javarészt Ő

  játszott a koncert alatt.

- Hol volt Kis Szabó és tényleg, miért nem játszik a koncerteken Pócs Tamás?

- Mi történt szegény Vilmossal, baleset, betegség? Ez szörnyű, hogy már 2 tag is

  elment a zenekarból.

- K. Tünde nekem furcsa volt a múltja miatt, de a hanga jó volt, (nekem). De hát

  annyi jó hangú, vokálra alkalmas énekesnő van még az országban. A gyerekeim azt

  mondták: Apu ez a média hatalma.Tényleg csak erről lenne szó?

Ez a Kollár doki nem öregszik és a többi tag sem. Így a nézőtérről.

 

Megható gesztus volt, ahogyan megemlékeztek az elment tagokról. Remélem "csak" 1 évet kell várnunk az újabb koncertig.

ülünkahordótetején Creative Commons License 2014.10.27 0 0 5852

Te jó ég, mekkora koncert!!!

Egy hétig teljes kontempláció, aztán jelentkezek egy önjelölt dupla kritikával a koncertről és az új lemezről :)

LoviGabi Creative Commons License 2014.10.26 0 0 5851

Meséljetek. Lecsúsztam erről, most olvasgatom hogy ma volt... pff :(

Előzmény: Youwine (5850)
Youwine Creative Commons License 2014.10.26 0 0 5850

 

Nemrég értem haza.  Pereg az agyamban a koncert. Nehéz lesz elaludni.

cirrocumulus Creative Commons License 2014.10.25 0 0 5849

Nem semmi, mekkora pörgés van! :o)))))))))

Mára is jutott interjú és ajánló is!

 

Nemrég valaki ezt írta az egyik alá a FB-on!

"Jól megdolgoztattátok a magyar médiát. Nagyon helyes. Talán így jónéhányan ráébrednek, mekkora muzsika ez. Remélem, a régiek mellett sok új rajongót is szereztek. Az összes megvan(volt) kazettán vagy cd-n. Van ami már nem is hallgatható, annyit forgott. Újra be kell szerezzem az új mellett a régieket is."

 

 

A Nők Lapja ajánlóját inkább ki se teszem, de itt azért megnézhetitek, a hozzászólásokkal együtt:
https://www.facebook.com/photo.php?fbid=727260420688422&set=a.192396154174854.47071.100002134135770&type=1&theater

 

 

Erdész Robival ma a Magyar Nemzetben jelent meg interjú, de szerencsére az online változatában olvasható a teljes szöveg, úgyhogy:

Az utolsó ember a Marson

A koncerthez kapcsolódó részlet ebből a nagyívű, a Solaris kacskaringós pályafutását bemutató interjúból:
"– A koncert napján jelenik meg a Marsbéli krónikák II. Visszatérnek ezzel az albummal a ’84-ben megjelent első rész világához?

– Szerkezetében követjük az első lemezt. Egy három nagy egységből álló szvittel kezdünk, utána rövidebb dalok következnek. A sci-fi háttér sem változott, talán csak annyi, hogy most kizárólag Ray Bradbury körül forog az album, míg korábban többféle forrásból merítettünk. Sokat gondolkodtam azon, hogy térjünk-e vissza az első Marsbéli krónikák történethez vagy gondoljuk tovább a dolgot, ahogy a zenében is továbbléptünk, hiszen eltelt időközben harminc év. Végül rátaláltam Bradbury Night call (Éjszakai telefonhívás) című novellájára, és ez lett az összekötő láncszem a Marsbéli krónikák és a Marsbéli krónikák II. között. Az írás egy apokaliptikus vízió a Marson élő utolsó emberről, aki egész életében várja a megmentő űrhajót – amely persze sosem jön el – és közben egy mesterséges intelligenciát épít magának, ami végül elpusztítja alkotóját. Ezt a koncerten dramatizáljuk is, M. Kecskés András pantomimművész, akinek munkássága szorosan kapcsolódik a zenekar pályafutásához, Czigi egyik kompozíciójából épít fel egy színpadi produkciót, amely elvezet majd a Marsbéli krónikák II.-höz, ami már a saját történetünk: sok ezer évvel a Night call drámája után egy űrhajó mégiscsak visszaérkezik a Marsra a fedélzetén vagy száz emberrel. Ők már csak az utolsó túlélő által teremtett mesterséges intelligenciát találják a bolygón, és apró nyomokból próbálják rekonstruálni az időközben történteket."

 

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!