1. Sebesség. Ez Doppler hatás, de csak akkor, ha a sebességnek van radiális összetvője, vagyis van távolodás, vagy közeledés.
2. Gravitáció. Ez nem Doppler hatás. Megváltozik a sebessége (frekvenciája) azoknek a folyamatoknak, amelyekre hatása van a gravitációnak, ha változik a gravitáció erőssége vagy iránya.
3. Tágulás. Az univerzum tágulása csak egy kitalált dolog, a valóságban nem létezik. Így itt sincs Doppler hatás.
Nincs összemosva semmi. Van egy számítási módszer, egy képlet, amely helyes eredményt ad mérhető mennyiségekre. Megegyezik azzal, amit a konkrét mérésben a számlapon megjelenik.
De meg csak ködösítesz, azt mondod, megy ez neked. De még véletlenül sem adsz meg 3 értéket. (f és v, szemből, keresztbe, hátulról).
A MathOverflow-n volt egy kérdés, hogy egy bizonyos determináns mindig nemnegatív-e. Kiderült, hogy igen, adtam rá bizonyítást. Aztán az is kiderült, hogy a kérdést egy fizikus tette fel, aki - a társszerzőivel - bizonyos fizikai rendszerek szimulálásán dolgozott. A determináns nemnegativitása azért volt fontos, mert a modelljüknek csak így volt értelme, fizikai interpretációja. Szóval örültek a bizonyításomnak, és bevettek társszerzőnek. A cikkből - a determináns nemnegativitásán kívül - egy kukkot sem értek! :-)
Szerintem nincs. Van az az eset, amikor feladom, mert nem arról van szó, hogy előbb utóbb egy kis előrelépés várható, hanem a stabilan beágyazódott rögeszme gyakorlatilag kimozdíthatatlan. Lehetne szórakoztató is a bohóc, de jelen esetben ez sem jött be, mert ez max szánalmat ébreszt bennem. Az agyhalál ilyen mértéke, a szánni való tekergőzés, a feleselő hülyeség nekem valahogy nem jön be.
Sokat lehetett tanulni a laikus érdeklődő kérdésekből, meg az arra adott válaszokból, de jelenleg erről szó sincs. A tömény sötétség nem az a történet, amit érdemes végigjátszani.
Kedves olvtásak (és önmagam)! Gondoljátok (gondoljuk), hogy a c+v=c bölcsessége után érdemes még ezt a dolgot erőltetni? Van még perspektíva a próbálkozásban?
Egyik a nyaláb útjában úgy hogy felé mennek az atomok, másik hátulról, harmadik oldalról.
Amikor oldalról méred, akkor mi köze van a jelenségnek Dopplerhez?
Semmi.
A Doppler hatás abból adódik, hogy a fényforrás (vagy a megfigyelő) közeledik vagy távolodik, vagyis a sebességnek radiális összetevője is van.
Amikor oldalról mérsz, akkor nincs radiális összetevő, csak tangenciális. Ezt nevezik hibásan "merőleges doppler effektusnak". De valójában semmi köze sincs Dopplerhez. Nem is lehet.
Szóval ökörség az egész. (nem a mérés, hanem a magyarázat).
Egy atomnak van mondjuk egy gerjesztett állapota, amely f frekvenciájú fotont bocsát ki.
Nem bocsát ki semmit az atom, mert ha folyamatosan kibocsátana valamit, akkor idővel el kellene fogynia. Fotonok nincsenek. Fe tudod fogni? Az atom hullámot kelt a körülötte lévő fényközegben, amikor fényt sugároz.
gerjesztett atomokból képezünk egy v sebességű nyalábot, az sugározza ezeket a fotonokat hullámokat.
Megmérjuk a labor rendszerében 3 műszerrel. Egyik a nyaláb útjában úgy hogy felé mennek az atomok, másik hátulról, harmadik oldalról.
Ez jól mérhető, objektív kérdés. 3 darab szám a 3 digitális kijelzőn. Kérdés: mik lesznek ezek a számok?
Idáig értem. Mik lesznek?
Ha te kiszámolod Newtonnal...
Newton már meghalt. Nem tudom vele kiszámolni.
vagy a saját ökörségeddel (már ha képes vagy rá), hibás számokat kapsz.
Te beszélsz ökörséget. Honnan tudod, hogy én hogyan számolom ki? Sehonnan. De mégis előre tudod, hogy hibás számot kapnék. Ennyire profi vagy?
Megérted, hogy ez nem látszat, nem elvont matematikai játék? Három leolvasható szám a kijelzőkön.