Fel tudna engem valaki vilagositani safrany ill. safranyos szeklice temaban? En ugy tudom, hogy a safrany maga a porra orolt fuszer, a szeklice pedig ugyanennek a bibeje, kevesbe eros es ez az, amit legtobben megveszunk, mert az igazi safrany nagyon draga.
Most találtam erre a fórumra, noshát, épp nagyban keresgetek a neten, ugyanis utazás alkalmával vettünk ajándékba fűszercsomagot Tunéziában, és mármár megfejtettük mi micsoda :) Csak 1-et nem. :) Esetleg ha valaki tud segíteni azt nagyon szívesen fogadnám.
Ugyanis, az egyik kis csomagra az van írva(nem röhögni): SEX VITAMINE... gondolom franciául. Beírtam a google-ba de csak pornó-jellegű oldalak jöttek be. A többi 11-et simán megtaláltam, pedig az se volt egyszerű.. :)
Noshát... mit főzzön az ember, hogy ezt a sex vitamine -t használni tudja? ;-))
Én olyat vettem nemrég, h. "Naturfood mag koktél" -- ebben (tökmag és szotyi mellett) Kínából származó fenyőmag van! Alakra más (ducibb), de uolyan jó ízű, mint az olasz.
Ez is jó, köszi. Azt írja, hogy a 80 fenyőfajtából egy tucatnak ehető a magja, köztük európai fajtáké is. A legmenőbb az olasz toscanai fenyőmag, Braziliából 5 cm-es fenyőmagot is lehet importálni. Minden van, csak pénz legyen hozzá.
Én a mediterrán Fészkesfehérváron élek, így akkor a saját gyüjtés kimarad, majd megveszem az Ázsia diszkontban. Úgysem vihetem sírba a pénzt, minek spóroljak rajta:-)))
Hááát... :-) Amennyiben mediterrán v. arab országban élsz, és ismered a rengeteg pinea fajtát, és köztük felismered azt a bizonyosat, ami ezt a spéci fenyőmagot termi, akkor igen. :-)
Erdőben nem lehet fenyőmagot szedni? Nem a fenyőtobozból kell azt kioperálgatni szemenként? Mert annyi pénzért én elszórakoznék vele inkább és kiszedegetném.
Amit turmixoltak, az közönséges földigiliszta volt!
SZVSZ akinek nyersen nem ízlik a fenyőmag, annak főznie sem érdemes vele, úgy sem fog tetszeni. Egyébként szinte bármilyen receptben helyettesíteni lehet vele a mandulát!
A Sparban lehet kapni (szintén német) salátára szánt magkeveréket, ami fenyőmag, tökmag és napraforgó -- nagyon finom, bár én inkább müzlibe szoktam keverni.
A filmet én is láttam, de hirtelenjében csak a tengerparton szedett nagy férgekből készített salátára és turmixra emlékszem...
Meg arra, hogy utána hónapokig ez volt a téma a suliban!
Volt egy film, "Ez Amerika" vagy mi, kábé 20-30 éve, na abban volt sok barom sztori, amolyan húúúú, Amerikában aztán minden van, ami belefér az Isten állarkertjébe - típusú koncepció szerint: na abban volt egy ember, aki a hagymás kólára esküdött.
Nem próbáltam ki, viszont a tölcséres McFreeze-be mártogatott mekkrumpli saját spontán találmány, és garantáltan eszméletlen jó!
Ez nem vicc, lecsószezonban sűrűn próbálgatott vacsi. Főzz egy jó kis lecsó, és csinálj egy jó adag túrós csuszát. Tálalásnál tányér felelacsó, másik fele a csusza. Már a szemnek is gyönyörű hát még a szájnak!!!!!!
Harcsapörkölt túrós csuszával, kakaspörkölt túrós csuszával ezekről sem hallottál még?
De kár, hogy nekem senki nem akar fenyőmagot ajándékozni.... :-) Jó drága, 5 dekáért simán elkérnek 4-500 ft-ot. Nemcsak pesto-ba jó, mindenféle tejszínes tésztamártások tetejére is lehet pirítva rádobálni, nagyon finom. Igen, elég jellegzetes íze van, emiatt nem biztos, hogy mindenkinek ízlik. Pirítva jön ki jobban az aromája.
Ismerem a módszert :-), szűrőbe papírtörlő, és egy éjszakára be a hűtőbe a joghurttal együtt... De bevallom őszintén eddig talán 1x csináltam meg, általában hirtelen felindulásból kell tzatzikit csinálnom. :-)
Az eredmenyen sokat javit, ha a joghurtot egy ejszakan at kicsepegteted es csak a surujet hasznalod fel. (Normal joghurtnal persze nem kell , de ezek a vizezett joghurtok, amiket manapsag arulnak kis hazankban...)
Legegyszerűbben pl így találhatsz receptet fenyőmaggal:
http://www.google.com/search?num=50&hl=hu&ie=UTF-8&q=feny%C5%91mag&btnG=Keres%C3%A9s&lr=
Ha a némettel is elboldogulsz:
http://www.google.com/search?num=50&hl=hu&ie=UTF-8&q=pinienkerne&btnG=Keres%C3%A9s&lr=
Nem tudom a te fenyőmagodnak mi lehet a baja, de kissé megpirítva én kellemesen érdekes aromájúnak találom. (téged talán a jellegzetes gyantás aroma zavar)
Sziasztok! Németországból kaptam ajándékba egy csomag valamit, amit nem tudok mire használni. A neve németül Pinienkerne. Próbáltam lefordítani. Az jött ki, hogy fenyőmag. Na most az a problémám, hogy ezt mire használjam? Nyersen kell fogyasztani, vagy pirítani kell? Mert úgy magyarázták, hogy csipegetni való, de számomra így förtelmes az íze. Segítségeteket előre is köszönöm.
Nem tejfölös, inkább joghurtos. Csak az a baj, hogy itthon nem lehet kapni 10%-os joghurtot, ami a görögöknél sztenderd termék. Egyébként tzatziki saláta, én így csinálom:
Tzatziki -------- Kigyouborkat hejastul lereszelsz nagylyuku reszelon. Kicsit besozod, allni hagyod. Kozben osszekeversz egy doboz joghurtot+tejfolt, belenyomsz izles szerint 1-3 gerezd fokhagymat, + felapritott friss zsenge kaprot. Az uborka levet kinyomkodod, es beleteszed a fokhagymas-kapros joghurtba. Par oraig jegbe hutod, hogy jol osszeerjenek az izek.