Európa egyik legszebb és talán legirigyeltebb országában tett kerékpáros kalandozásinkból készült „roadmovie” első részét ajánlanám megtekintésre. A különleges hangulattal átszőtt pazar látványvilágot igyekeztem egyedi kommentárral is fűszerezni. Remélem sikerült…
Tartalom: A Swiss-canyon” /Svájci Grand-kanyon/ a svájci Graubünden kanton, de talán az egész Alpok egyik leglátványosabb természeti képződménye. Évente több ezer látogatót vonzó geológiai különlegesség a túrázók, raftingosok és „adrenalin-kedvelők” paradicsoma. A 11, fantasztikus helyekre épített kilátó-platformról lélegzetelállító kilátás nyílik a szurdokba, de a peremeken kacskaringózó panorámautak is félelmetes élményt nyújtanak az ide látogatóknak.
A 2020-as túránk első napján sikerült rögtön sikerült belenyúlni az „Alpok javába” :)
hány centis tetőcsomagtartó keresztléc kell, hogy elférjen rá 4 db hagyományos mtb?
120 cm-es elég vagy 130-135-t vegyek?
illetve esetleg tapasztalat, hogy hány kg-os ajánlot max terhelésű legyen? elég 75? vagy 100 kell?
(a bringák ful átlagos biciklik tippre olyan 15-17 kg-osak lehetnek - némelyik alu vázas némelyik acél, szóval elméletben a bringák és a tartók súlya belefér ép a 75 kg-ba)
Adott a feladat, irány az Albán tengerpart, Saranda városa. Az utat csak Gjirokasra festői városa és egy csodás éjszakai kukoricás állítja meg kis időre. A Muzine hágó leküzdése igazi sport feladat, de a Jón tenger és Korfu no és persze Saranda látványa mindenért kárpótol.
Ki gondolná, hogy alig pár kilométerre a Montenegrói riviérát körülölelő zordon partmenti hegyek másik oldalán Európa egyik legkülönlegesebb és leglátványosabb édesvizi lagunája lapul. Nos, ezúttal ide szeretném invitálni a kedves nézőket egy amolyan „virtuális kirándulás” erejéig.
Amúgy együtt érzek veled, bár nekem kicsit más problémám volt. Nekem a nyári túrámon tört el a csomagtartó két oldalsó pálcája.. Albániában.. közelben egy kamionos tudott segíteni, hogy eljussak a közeli "nagy" városba. ott tudtam venni egy használt, de a bringámra tökéletes csomagtartót. Mondjuk részletesebben a mostani túrafilmemben lehet róla hallani :)
Mondhatni Albánia egyik legeldugottabb útja az Sh75. Távol vezet mindentől a Görög határ mentén. Mégis az egyik legváltozatosabb tájon vezet végig e közel 165km-es út. Nyári túrámon itt vezetett végig utam, bár a napot az Ohridi tónál kezdtem. A túra egyik számomra leglátványosabb útvonala volt. Túrafilmem ezt próbálja bemutatni. Köszönöm mindenkinek a megtekintést, a feliratkozást.
Ez a tuti tipp! Pontosan így jártam és ugyanúgy oldottuk meg, mint amit Zsiga írt.
Furcsa egybeesés, de pont a most futó filmes Adria-túrámon esett szét ilyen módon a csomagtartóm. Szerencsére már csak alig pár kilóméterre voltam az autótól, úgyhogy egy gurtnis barkács megoldás átmenetileg megmentett. Aztán itthon jött a felismerés, hogy a csavar beletört a vázba.
Történt egy kis baleset és emiatt fordulnék nálam ötletesebb, illetve jártasabb túratársakhoz. A hátsó csomagtartóm alsó, a vázba rögzülő részen lévő csavar beletört a váz előfuratolt lyukjába. Kifúrni, vagy megvágni csavarhúzóhoz nem sikerült, így most az a nút gyakorlatilag nincs. Hogyan/milyen módon tudnám a hátsó csomagtartót pótolni? Kifejezetten nagycsomagos túrára és nagybevásárolni használom, így a bikepacking megoldások nem járhatóak.(Nyeregcsöves nem működik, mert nagy csomagot nem tudok rá megfelelően pakolni) Előre is köszönöm!
Az alig 200 km hosszú Montenegrói-tengerpart, Adriai viszonylatban a kisebbek közé tartozik, viszont változatossága, tagoltsága miatt simán a dobogósok között a helye. Ebben a kis röpke filmes esszében túrázóink sorra veszik az ismert és kevésbé ismert nyaralóhelyeket, lesz sportfeladat, strandteszt, sőt a balkán gasztronómia rejtelmeibe is betekintést nyerhetünk.
Sziasztok, kempinget keresnék Tarvisio - Pontebba körül, de konkrétan nem találok, se google keresővel, se google térképpel. Létezik, hogy arra tényleg nincs kemping?
Hivatalos kempingek vannak szépszámmal, főleg a frekventáltabb helyeken. Ezekről nekem van véleményem, a filmjeimben többször kifejtettem, tulajdonképpen egy zuhannyal több, mint a vadkemping. Sokszor még azzal se, mert a legtöbb bringás este érkezik, mikor a tulaj már lelépett, víz nuku, aztán reggel már mész is tovább, de a tulaj attól még beszedi a semmiért a lóvét. A semmiért sem igaz, mert kapsz még a pénzedért éjszakán át tartó hangos dorbézolást is, és, ha szerencséd van , lehet, hogy meg is lopnak.
A vadkempinget viszont a legtöbb országban tiltják, sőt vannak olyan helyek, ahol, akár még lincselnek is, szóval ezt azért a parázósabbaknak nem ajánlom.
Na át is tekertem ma délután, ettem egy sztarapcskát Párkányban, jó út volt. :-) Kört nem tudtam menni, mer nem megy a szobi komp.. Viszont Helembánál láttam egy épülő hidat, az mi lehet?
Attraktív helyszínek, lenyűgőző természeti csodák, gasztronómia, romantikus tengeröblök tömeg nélkül, mindez az őszi Adria különleges hangulatába öltöztetve.
Egy „roadmovie”-t ajánlok, Európa legfiatalabb államából Montenegróból. Célpontban a tengerparti régió, de aki a hegyeket szereti, annak sem kell könyörögni.
Tartalom:
Ki ne hallott már a Kotori-öbölről? Aki nem, annak mindenképpen itt a helye, aki már volt biztos vissza akar jönni. Nos, ez történt utazóinkal is. Első állomásként betámadják Európa legdélebbi fjordját, melyet ezúttal mindhárom dimenzióból feltérképeznek. Az égbetörő hegyek garantálják a sportélményt, a kristálytiszta tenger, a csobbanás élményét, a part menti tavernák pedig egytől-egyig a kulináris élvezetek tárházai. Valóban tejjel-mézzel folyó kánaán ez? Kiderül, akik velünk tartanak…
Köszönöm mindenkinek a segítséget. Végül is GIANT Fastroad SL 1 2021-es lett a döntésem. Eddig csak 60 km-t mentem vele, viszont kijelenthető, hogy igényli a jó minőségű utat. A nyerget és a markolatot cserélnem kell, mert azok kicsit kényelmetlenek. Tudtok ajánlani hosszú távra való nyerget és markolatot? Köszönöm
Nekem eddig a fájós derekam ellenére a Scott Speedster 20 jött be a leginkább, minden tekintetben.
Volt sima montim, volt össztelós, most pár napja van egy cross trekking.
Mióta azt is tudom, mennyit bír a karbon villa... ha nem vagy nehezebb 70-80 kilónál, akkor országútra ezek az országútinak látszó gépek, picit komfortosabb geometriával nagyon jók lehetnek (szerintem).
Sajnos a kerekek általában a gyenge pont. A Scottom kerekeiben nem nyolcas, nyolcszáznyolcvannyolcas lett és el is tört egy küllője.
Rendes volt a bolt is, meg az osztrák partnerük is, kaptam egy DT szettet a scottos helyére.
Egyedül az volt a gond, hogy a 105 kilóm plusz az útravalóm, "kimaxolta" a gép teherbírását, ezt leszámítva simán bírta a beton utakat. Sajnos a földutakat nem szerette...
Én egy Merida fitness bringát hajtok 35-ös gumikkal már egy ideje. Menne, mint a távirat, ha meg tudnám hajtani. :-)
Éppen két hete mentem vele 145km.-t aszfalton, amiben volt 1000+ méter szint, általában 4-5%-os emelkedőkkel, de volt 10% környéki rész is. Tehát hosszú útra is alkalmas.
Erre a bicajra lehet csomagtartót, sárvédőt szerelni, szóval túrázni is alkalmas. A 35-ösnél vastagabb/szélesebb külső is belemegy a villába.
Elől 48-38-28, hátul 28-11-es kilences sor van. Én szeretem. HA cserélnék, akkor egy gravelt vennék, de sajnos az a konfig., amit kinéztem, kicsit drága.
Egyébként egy, szintén Merida MTB-t cseréltem le erre a bringára. Tapasztalatom szerint ugyanannyi erőfeszítéssel alig tudtam 2-3 km/h-val gyorsabban menni. Tehát nagy előrelépést ne várj, azt az edzettség fogja adni.