Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 1999.06.01 0 0 176
Kedves Phoeniixx!

Eleg sok mindenrol teptuk a szankat itt Erdellyel kapcsolatban, de azt hiszem ami infokat ideraktal, valamennyire alatamasztja azokat a mondataimat, amelyeket az "Erdely kulonvalasa Romaniatol" egisze alatt irogattam.

Ami az utolso elotti bekezdesedet illeti, a GDP zuhanast legjobban a kb. masfel honappal elotti krach peldazza, mikor is 40-45 lej / forintrol 60-85 lej / forintra inflalodott a roman nemzeti valuta. Aztan valami papirok kibocsatasaval megprobalta a kormany stabilizalni a helyzetet, de ez annyi, mint halottnak a csok. Szekelyfoldon bartellben jobban megeri gondolkodni, mint lejezni.

Idezlek:
"SZVSZ a "dezintegrációs-devolúciós" trend következő állomása Románia (majd Ukrajna és az Orosz "birodalom"). "

Hat persze, de ez meg nem mindenki szamara vilagos. Tovabbra is az ottani mende-mondaknak hiszek, melyek lassan kemeny valosagga fognak kiviragozni. (Kulonben mar 97 tavaszan, mikoris hosszabb idot toltottem Kolozsvart, mar akkor ezeket suttogtak, de a Funar szinu Cluj-ban nehez volt ennek hinni)

Maradok Tisztelettel

Phoeniixx Creative Commons License 1999.05.15 0 0 175
na kihagytam az igényelt "orgánumot", ihol e :))

http://www.proeuro.netsoft.ro/publish/altera/altera.htm

Phoeniixx Creative Commons License 1999.05.15 0 0 174
topic 51%

Kedves Fereg6

Nem szeretnék fogadásokat befolyásolni :), de információt visszatartani sem Románia "egységéről" és "stabilitásáról".

Érdemes elolvasni a volt román külügyminiszter egy cikkét.

Adrian Severin: Erdély, a Pó-menti Köztársaság román változata?
http://www.hhrf.org/szabadsag/archivum/1998/8aug-25t.htm

A Pro Transilvania (román "spelling" nem hiba) alapítvány kiáltványát.
Sabin Gherman: Torkig vagyok Romániával
http://members.xoom.com/pityoka/autonomy/

Ez a szervezet, aminek tagsága dominánsan erdélyi román, számuk igencsak a 100.000 felé járhat és jelentős nemzetközi támogatottságnak örvend (nem véletlen :) ), most fontolgatja, fenygetőzik a "Transilvania-Bánát Liga", mint párt létrehozásával.

Az RMDSZ, személy szerint Tőkés László is, a mostani tanácskozásán természetesen "stratégiai partnerséget" ajánlott fel nekik.

A romániai gazdasági összeomlást (a GPD az utóbbi években majd 20%-zuhant, honnan(!) ), a pénzügyi csődöt (kvázi fizetésképtelenség), a szociális feszültségeket (ld. bányász sztrájk), a belpolitikát (heveny nacionalizmus és továbbélő klientúra) és a külpolitikai sikertelenségeket (no NATO, no EU) nem kell ecsetelni.

SZVSZ a "dezintegrációs-devolúciós" trend következő állomása Románia (majd Ukrajna és az Orosz "birodalom").

topic 100%

Agyhalal Creative Commons License 1999.05.14 0 0 173
Pindiy!
Ezt majd utólag is megvitatjuk:)))
pindiy Creative Commons License 1999.05.14 0 0 172
Agyhalál
A legrosszabb úton haladunk mi is és a háború kimenetele is ahhoz, hogy bármilyen eredményt elérjünk a balkáni rendezés során.
Előzmény: Agyhalal (161)
BBF Creative Commons License 1999.05.14 0 0 171
Kedves Geszthi!

Kérlek ne dobálozz a számokkal! Egyrészt, mert fölösleges, másrészt mert folyamatosan hazudsz.
Mindannyiunk tudja, hogy a Vajdaságban a szerbek többségben vannak, de ez nem érv a mellett, hogy ne lehetne jobb határokat húzni. (Te csak Vajdaságban tudsz gondolkozni? Bácskáról, Bánátról, dél-Baranyáról nem halottál?, egyébként hol van a Vajdaságnak az északi határa?) Szerintem azt hogy hol huzódjon a határ, (már többször leírtam) népszavazással kellene eldönteni. A statisztikáid teljesen megbízhatatlanok, nem csak azért mert mint minden statisztika jelentős hibával dolgozik (pl. a vegyes házasságból szármaszók jelentős része az éppen aktuális érdeke szerinti néphez tartozónak tartja magát, a statisztikát végzők "kerekítései", stb), hanem mert nem a lényegről szólnak, tudnillik arról hogy ki hol akar, illetve hol nem akar élni. A példád Szabadkáról épp a Te érveidet rontja le, megmutatva, hogy Szabadka nem annyira szerb barát mint, ahogy a Te adataidból következne. Véleményem szerint (sajnos pontos adatokkal nem szolgálhatok) ha népszavazást tartanának helységenként, nem egy helység szakadna le Szerbiáról. Ezeknek a helységeknek jelentős részében, a többség nem lenne magyar, de a kissebbség a szerb lenne. Tisztelt Geszthi, ha egy kicsit is képes volnál a logikus gondolkodásra, rájöhetnél, hogy abból ki milyen nemzetiségű, milyen nyelvet beszél nem következtethetsz arra, még a legkevésbé sem, hogy milyen államban akar élni. (lsd. Sopron példáját, mert itt német többség volt a szavazáskor, vagy Ausztria - Németország, stb.) Biztosíthatlak, hogy a jelenlegi Vajdaságban élő nemzetiségek (horvát, magyar, német, szlovák) ha egyszer megkérdeznék őket (persze, ezt ne a szerbek tegyék, és ne a jelenlegi államhatalom), és a szívük szerint, minden félelem nélkül válaszolhatnának, nem Szerbiát választanák. (tudatosan nem írok Jugoszláviát, mert ez az államalakulat 80 év vergődés után gyakorlatilag örökre kimúlt) szerbek=Zentai és délvidéki vérengzés 1848, balkáni háboruk, terrorizmus lsd. Gabrilo P., vérengzés az első világháború után -erre válasz az Újvidéki -, vérengzés a hős szerb partizánok által 1944-45 ben 40.000 áldozat!!, németek, horvátok, magyarok folyamatos elűzése, 1990-es évekre talán emlékszel ezért ezt nem sorolom. Sajnálatos, de a kiválló és békeszerető szerb testvéreinkről, csak ilyen kép él ezekben a nemzetiségekben. Egyszó mint száz, a szerbeket már régóta minden nép szívből gyülőli a balkánon és nem ok nélkül.
Visszatérve a lényegre, Szlovákia tekintetében is igazad van amikor a jelentős szlovák többséget emlegeted, de logikád és következtetésed hazug és hamis, mert a magyar kisebbség nem szorványban él. Ne csodálkozz, ha hegymászás közben, a hegyekben nem találkozol magyar kisebbséggel. Ahol nincs ott ne keress!! A magyarok ugyanis a határ metén tömbben és jelentős többségben élnek. (elsősorban csallóközben de nem csak ott). Mivel szlovákiát egységes területként kezeled, ezért állításaid teljesen alaptalanok. Egyébként hol van Szlovákia határa? - mert a régebben létező szlovák államnak nem itt volt! (Tisso féle Szlovák állam) Ki vagy mi mondja meg, hogy hol kell lennie? Történelmi hagyomány? - Nem!! Az nem ezeket a határokat támogatja! Etnikai térkép? - Nem!! Annak ezek a határok még most sem felelnek meg! Az ott élő emberek akarata? - Nem!! Soha sem kérdezték meg!! Akkor mi? - Megtévesztett és ostoba nyugat Európai politikusok 80 évvel ezelötti elavult döntése. A kérdésem az, hogy miért zavar Téged, ha ezt kimondjuk és ezen változtatni akarunk? Kitől, mitől félsz? Meciartól? Nem vesznek be az EU-ba és rosszabbul fogsz élni? A nyugat rosszallásától tartasz? Képmutató és gyáva vagy!! Aki nem akarja az igazságot elismerni, az hazug. Ez az átkozott hazugság és képmutatás az, ami folyamatosan termeli a vért itt közép-EU-ban.
Kedves Geszthi! Vedd észre az idők megváltoztak, már nem kell félni az igazságtól. Az igazság mingig aktuális és ha elfojtják, elöbb utóbb elemi erővel tör fel. Nézd csak meg 1989 óta a világpolitikát!! (régebbről: 1956,1968)
1986-ban mindenki hülyének, veszélyesnek, demagógnak tartott a környezetemben, mert a kommunizmus 5 éven belüli bukására fogadásokat kötöttem. Mondanom sem kell sok pezsgőt ittam 1989-ben. Akinek egy csöpp érzéke volt a politikához előre láthatta a hazugság államainak darabokra hullását is. (SZU, Jugó, Csehszlovákia, stb.) Nincs még vége!! Ha nem sikerül békésen megváltoztatni a határokat (hazug az az állítás is, hogy ez nem lehetséges!!) vagy legalábbis a hazugságokat felszámolni, akkor azok vérrel fognak átalakulni. Hazugságra államot építeni hosszútávon nem lehet. (lsd. még: szlovák, román államok) Amíg nem rendezik a kisebbségeikkel, és a saját történelmükkel kapcsolatos hazugságaikat, addig semmi esélyük nincs a jövőre nézve. Nekünk, nemcsak mint magyaroknak, hanem mint az IGAZSÁG iránt elkötelezett embereknek, igenis alapvető kötelességünk, hogy kérjük, követeljük, ha kell kiharcoljuk az igazság érvényesülését. Ez az igazság nemcsak a mi érdekünk, hanem ez minden nép érdeke. Vedd észre, hogy ezekben az államokban ez a hazugság az, ami nem engedi kibontakozni a demokráciát. Ha ezen nem változtatnak, akkor elöbb utóbb eltünnek a sülyesztőben. Szlovákiában és Romániában a politikát még mindig, a vélt vagy valós Magyar területi igényektől való félelem mozgatja. Teljesen mindegy, hogy Magyarország mint vélekedik erről, mert ennek a félelemnek nem Magyarországon van az oka, hanem ez a félelem ezen népek rossz lelkiismeretéből táplálkozik. (lsd Bíbó István könyveit) Ha ezek az államok nem tudják a legitimitásukat az igazságba gyökereztetni, akkor menthetetlenül elpusztulnak. Nem kell ide semmi külső erő, mert belülről fognak szétrohadni , éppen úgy mint az összes többi 1990 óta.
Tisztelettel BBF!
Ps.: Békés határ felülvizsgálatra (revizíó) szükség van, közép-EU szinten és ennek a közeljövőben jelentős esélye is van.

féreg6 Creative Commons License 1999.05.14 0 0 170
Kedves Agyhalál!

A helsinki egyezmény ilyen módon történő elavulását elismertem, mert Te csak arról beszélsz, amikor szétesnek országok, leválnak országrészek. Ha majd Koszovó csatlakozik Albániához, a Boszniai Szeb Köztársaság Szerbiához, akkor jön el az az idő, mikor teljesen felborult.

A mohamedán kultúráról alkotott véleményedet ismét nem kommentálom. Egyébként az albánok egy igen jelentős része nem mohamadán, hanem ortodox, sőt római katolikus. Most nem emlékszem pontosan, de azt hiszem az albánok 25%-a nem mohamedán.

Előzmény: Agyhalal (167)
féreg6 Creative Commons License 1999.05.14 0 0 169
Kedves GURG!

Pont a legkényesebb pont miatt neveztem én is idealistának azt, amit felvazoltam: a garancia.
Ezt két pontban tudnám megragadni:
1. a magyar kormány jó érdekvédő politikája
2. a szomszédos kormányok demokratikus kormányzási rendszere

Az első kapcsán én nem vagyok olyan biztos, hogy egy szoclib kormány teljesen alkalmatlan lenne rá. Megbuktak, mielőtt bizonyíthattak volna. A FIDESZen meg most a sor. Miután megtették, v. meg nem tették, minősítem.

A kormányban való szerepléstől én sem várok csodát, de a precedens megvan. Ha innen előre megy a szekér az jó, ha nem, nem.

Előzmény: GURG (164)
geszthi Creative Commons License 1999.05.14 0 0 168
Mivel valaszolni nem akarsz a csurka kijelenteseinek veszelyesseget illeto kerdesemre akkor errol mi a velemenyed?!

No majd igy verje a mellet a nagy kisebbseg vedelmevel legkozelebb, ha mar az erintetteknek kell raebreszteni a felelotlen kijelenteseire, mert mastol nem fogadja el.

"
Csurka nemkívánatos személy az RMDSZ
kongresszusán

A revizionista nyilatkozatok miatt mondták le a meghívást

Csurka István nemkívánatos személy az RMDSZ kongresszusán. A romániai magyar párt vezetôi visszavonták a MIÉP-elnök meghívását. Az RMDSZ politikusai nem indokolták döntésüket, de megtudtuk: revizionista nyilatkozatai miatt mondták le Csurka meghívását. Információink szerint Tôkés László tiltakozott a meghívás lemondása ellen.

NÉPSZAVA-összeállítás

Nemkívánatos személy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) hét végi kongresszusán Csurka István, a MIÉP elnöke. A csíkszeredai pártkongresszusra az összes magyar parlamenti párt meghívást kapott, az RMDSZ vezetôi azonban telefonon arra kérték a MIÉP elnökét, hogy ne utazzon Erdélybe. Lapunknak több RMDSZ-politikus megerôsítette: a romániai magyarság helyzetét nehezítik a magyarországi revizionista megnyilvánulások, s mivel Csurka István a Vajdaság státusával kapcsolatban az elmúlt
napokban irredenta kijelentéseket tett, ezért a MIÉP-delegáció kongresszusi részvétele kínos helyzetbe hozta volna az RMDSZ-t.

Takács Csaba ügyvezetô elnök lapunknak megerôsítette: döntésérôl telefonon értesítette a MIÉP-elnököt, aki azt tudomásul vette, "megértette a romániai szervezet szempontjait". Takács sajnálatosnak tartja az esetet, amelyre "késôbb még visszatérnek". Székely István, az RMDSZ ügyvezetô elnökségének tagja az elutasítás okairól szintén nem kívánt nyilatkozni

Székely azt megjegyezte: a meghívót másfél hónappal ezelôtt kézbesítették, a meghívást viszont szerdán vonták vissza. - A MIÉP-nél azóta történtek dolgok - fogalmazott.

Információink szerint Tôkés László, az RMDSZ tiszteletbeli elnöke nemtetszésének adott hangot amiatt, hogy lemondták Csurka meghívását. Errôl Markó Béla RMDSZ-elnök annyit mondott lapunknak: nincs tudomása arról, hogy bárki is ellenezte volna a döntést. Tôkés Lászlót tegnap nem tudtuk elérni.

Csurka István tegnapi sajtótájékoztatóján barátságtalan gesztusként értékelte a meghívás visszavonását. A MIÉP küldöttsége nem utazik Csíkszeredára. Az RMDSZ döntése a MIÉP szerint csupán az uralkodó pártelit érdekeit szolgálja.
********
Mindezek ellenére Csurka István megerôsítette: meggyôzôdésük, hogy a délvidéki magyarság egyetlen életlehetôsége az, ha Magyarországhoz tartozik, és a magyar állam védelme alatt áll. - Egy ilyen határkiigazítás olyan csekély, hogy annyi kárt sem okoz Jugoszláviának, mint a NATO egy
esti bombázása - fogalmazott.

******** (no erre mondd azt, hogy O csak autonomiarol beszel, es semmi hatarvaltozas. Amit meg a jugoszlavok "kararol" beszel, mar ne haragudj de az elmebeli kepessegeit teszi kerdesesse.
Gondolom hasonlot mondtak anno a szlovakok, szerbek is. Huu de orultunk neki! Es ugye mar megint a NATO a viszonyitasi pont. De o tovabbra is ellenzi, de azert hivatkozasnak megteszi.)
*******

Csurka nem kívánta kommentálni Lányi Zsolt kisgazda alelnök kijelentését a Vajdaság önálló állami létérôl. Annyit jegyzett meg: egy dalszöveg jut eszébe, miszerint "Mindenkinek van egy álma". Az FKGP-t éppen Lányi Zsolt képviseli az RMDSZ kongresszusán, pedig kijelentésétôl a kormány is elhatárolódott. Lányi lapunknak elmondta, semmi jelét nem tapasztalta annak, hogy nemkívánatos személy lenne az RMDSZ-ben.

Előzmény: csoro (121)
Agyhalal Creative Commons License 1999.05.13 0 0 167
Kedves fereg6!

A helsinki egyezménybe az sem fér bele, hogy országok szétesnek, főleg olyan országok, amelyek nem külön köztársaságokból állnak, mint pl Bosznia, ami nemrég még maga is köztársaság volt. Mint írtam, gyakorlatilag Bosznia már szétesett, idő kérdése, hogy ami de facto, mikor lesz de jure is. Ha az ott lakóknak eszükben sincs a daytoni bosnyák államban lakni, akkor teljesen felesleges hosszú időn át erőltetni a dolgot.
Koszovó kapcsán pedig napirenden van Szerbia területi felosztása, helyesebben Koszovó felosztása. Amire könyen lehet, hogy a szerbek hajlanának is, ha ezzel megszabadulnak az albánoktól örökre.
Ezzel át is térek a másik észrevételedre: az albánok mohamedánok. Teljesen más erkölcsi normák és szokások szerint élnek, mint a szerbek. Például általános a 10 gyermekes családmodell. 50 éve nem csak Tito miatt nem volt koszovói kérdés, hanem azért sem, mert nem volt albán többség. Ha viszont koszovó az albánokkal együtt Szerbiában marad, 50 év mulva a jelenlegi tendenciák mellett már nem lesz Szerbia, csak egy hatalmas Albánia a balkánon. Belértve Macedóniát is ahol ötven éve szintén nem éltek albánok, ma a lakosság 30%-a az.
A kultúrák közötti különbség viszont megérne egy új topicot :-))

Agyhalal Creative Commons License 1999.05.13 0 0 166
Kedves drága dys!

Értelmezés kérdése, ki magyar és ki nem.
Szerintem magyarnak tekinthető az a más nemzetiségű, aki azért költözik ide, mert tetszik neki az ország, megtanul magyarul és az utódai már csak arra emlékeznek, hogy egy idegen országbeli is volt a felmenőik között. Mindannyian ismerünk olyan embereket, akiknek egy vagy több nagyszülője nem magyar, ők még is 100%-ban azok lettek.
Nem sorolnám a magyarok közé az olyan idegent, aki sosem fog együttérezni a magyarokkal, és valamilyen sajátos érdekből jön ide. A gyerekeit nacionalistán direkt nem magyarnak neveli, akik aztán az anyaországgal felvéve a kapcsolatot ott ártanak az országnak, ahol tudnak. Ilyet is ismerek.
Ez persze csak a 2 szélsőség volt. A 100%-ban magyar lakta ország a trianon előtti 51%-ban magyarlakta országgal volt szembeállítás.
Persze, ha nincs trianon, akkor nálunk is megeshetett volna az, ami pl Szlovákiában: 1920-ban szlovákia lakosságának 39%-a volt szlovák, ma 90%, ráadásul a népesség közel 2x-ese az akkorinak.
(Utóbbi persze ökológiai szempontból nem biztos, hogy jó dolog, sőt.)
Nyitsz új topicot? :-)))

dys Creative Commons License 1999.05.13 0 0 165
Kedves drága Agyhalál!

Idézlek: "Tökéletes álom lenne, hogy a történelmi magyarország területén, 100%-ban magyarok alkotta állam jöjjön létre, amelyik gazdaságilag és katonailag is az európai elithez tartozik. Ha a nápsűrűség is akkora lenne, mint pl. Olaszországban vagy Németországban, akkor 60 millió lakosa lenne annak az államnak. Akinek ez az álom nem tetszik, az vagy nem magyar, vagy bolond. Mondom ezt annak ellenére, hogy utálom az ilyen katagorikus kijelentéseket, és többet nem is alkalmazom. "
Nos, én talán nem vagyok elég magyar, de engem abszolút nem nyűgöz le ez a gondolat.
Hiszem, hogy nem árt egy nemzetnek némi keveredés a vérvonalakban, ettől marad friss, és termékeny. Szeretnék hinni abban, hogy a magyarok azért állják meg a helyüket a nagyvilágban, mert szellemi örökségünk több nép jótékony keveredését is magában hordozza.
Persze nem arról beszélek, hogy mindenkinek szabad bejárása legyen az országba, ennek is kell észszerű határokat szabni. De én a változatosság híve vagyok, és szerintem ettől nem vagyok kevésbé magyar.
Lehet, hogy erről is kellene egy külön topicot nyitni egyszer.
Meglátjuk.

GURG Creative Commons License 1999.05.13 0 0 164
Kedves fereg6!

Igazad van abban, hogy vannak mas megoldasok is a revizion kivul, mert szerintem sem ez az egyetlen jarhato ut, es abban a megkozelitesben, ahogy vazoltad elgondolkodtato. Megpedig a kozvetito szerep leveresere gondoltam. Egy kicsit le is reagaltad helyettem, hogy egy kicsit tul idealista ez a megkozelites. Nem mondom azt, hogy legjobb fegyver a bizalmatlansag itt ebben a kerdesben, de mi a garancia arra, hogy Romania es Szlovakia boldogan fizet, ha mi sikeres kozvetito szerepet jatszunk az erdekukben. En nem tudom, csak remenykedem, hogy tudunk olyan - a magyar kisebbseg erdekeben - politikat muvelni az erintett orszagokkal, hogy tenylegesen az ott elo magyarok igenyeire szabva valosul meg, ami lehet egeszen radikalis erdek is. E melle pedig oda kell alllni. Erre garanciat szamomra pedig csak a mostani kormany ideologiaja tud biztositani, szoclib egyaltalan nem. Ami pedig a romaniai kormany magyar resztvetet illeti, ez alatt az idoszak alatt semmi komolyat nem ertek el, csak annyit, hogy par ember meggazdagodjon. Folyt. kov.

Előzmény: féreg6 (162)
féreg6 Creative Commons License 1999.05.13 0 0 163
Kedves Agyhalal!

Érdekes volt a történelmi ismertetőd a határok megváltoztathatatlansága elvének az eltűnéséről, de magyar viszonylatban ez kicsit sántít. Országok estek szé, háborúk voltak, de olyan még nem, hogy egy meglévő állam kapjon területeket egy másikból.

Ami az ortodox és muzulmán kultúrával kapcsolatos nézeteidet illeti elutasítom, pedig római katolikus vagyok.

Ami az utolsó bekezdésedet illeti, erre "találták fel" a kisebbségi jogokat.

Előzmény: Agyhalal (161)
féreg6 Creative Commons License 1999.05.13 0 0 162
Kedves GURG!

Nem arról van szó, hogy nem szeretem a revíziót, vagy hogy teljesen kidobtam volna az eszköztárból. Egyszerűen csak arról, hogy a mostani nyugati integráció kapcsán közvetítőszerepet vállaltunk az említett országok felé, aminek majd természetesen megkérjük az árárt. És én ebben sokkal nagyobb lehetőségeket látok hosszú távon, mint a revízióban. Legyen szó Magyarországról, vagy akár a magyar kisebbségekről. Hiszen az árát éppen a magyar kisebbség kérdésében fogjuk leverni, és ezek az országok boldogan "fizetni" fognak. És mivel számukra az Európába vezető út Magyarországon át vezet, ezért a gazdasági, társadalmi, de még a politikai szektorokban is olyan emberekre lesz szükség, akik tudnak magyarul. A kör bezárult. Lehet, hogy ez kissé idealista megközelítés, de a folyamatok engednek ilyen optimizmust. Gondolj bele, hogy Szlovákiában és Romániában már ott vannak a magyarok a kormányban, vagy éppen az új romániai nyelvtörvényre.
Ezzel szemben a revízió egy más alternatíva, el lehet játszani a gondolattal, hogy mit nyernénk rajta, de az előzőt jövedelmezőbbnek tartom. Ezért nem viszolygok a revíziótól, csak úgy érzem van jobb megoldás is, akkor miért ne azt kövessük?
Ami Horthyt illeti úgy érzem jogosan kritizálom. Persze, hogy nem volt olyan rétege a társadalomnak, aki ne lett volna revízionista, de túlzottan alárendeltek ennek mindent. Az árát pedig 40 évi fizettük.

Előzmény: GURG (158)
Agyhalal Creative Commons License 1999.05.13 0 0 161
Üdvözlök mindenkit!

Igyexem az eredeti témához hozzászólni, és röviden fogalmazni.

Tökéletes álom lenne, hogy a történelmi magyarország területén, 100%-ban magyarok alkotta állam jöjjön létre, amelyik gazdaságilag és katonailag is az európai elithez tartozik. Ha a nápsűrűség is akkora lenne, mint pl. Olaszországban vagy Németországban, akkor 60 millió lakosa lenne annak az államnak. Akinek ez az álom nem tetszik, az vagy nem magyar, vagy bolond. Mondom ezt annak ellenére, hogy utálom az ilyen katagorikus kijelentéseket, és többet nem is alkalmazom.
A fenti álom beteljesülésének persze leküzdhetetlennek tűnő akadályai vannak. De mi is a jelenlegi helyzet?

Gyakran hivatkoznak egy bizonyos helsinki okmányra, amely a határok megváltoztathatatlanságáról szól. Ezt még a II.vh hangulatának hatására készítették. Szerették volna elejét venni, mégegy müncheni és bécsi döntésekkel kezdődő időszaknak, ami a szovjet és a kínai politika fényében teljesen érthető. Kedvezett a hidegháború, a kétpólusú világrendszer is ennek az ideának. A képzeletbeli frontvonalak teljesen megfagytak, az érdekszférák határinak megváltoztatása elképzelhetetlen volt.
Azóta a világ jelentősen megváltozott. Litvánia függetlenségének elismerése még 5 évig tartott, ezalatt a Szovjetunió mindent megpróbált, hogy "elkenje" az ügyet, de a gorbacsovi módszerekbe már nem fért bele a teljes litván lakosság elhurcolása, ami pár évvel korábban még kézenfekvő megoldás lett volna. Horvátrszág és Szlovénia elismerése is sokáig váratott magára. Az "el nem ismerés" politikája ösztönözte arra a szerbeket, hogy megindítsák a balkáni háborút. Bosznia függetlenségének elismerése pedig többé-kevésbé jogosan vívta ki a szerbek haragját, hiszen annak legnagyobb nemzete a szerb volt, arról nem is beszélve, hogy a bosnyákokat sosem tekintették önálló nemzetnek. Ezen kb ugy megütköztek, mint mi Trianonon.
Így eljutott odáig a világ, hogy egy korábban egységesnek vett állam -Jugoszlávia- felbomlik, sőt, annak egy köztársasága -Bosznia- 3 részre lesz felosztva. Jelenleg még megpróbálják egyben tartani a halálos ellenségekből álló államalakulatot, de a gyakorlatban már ma sem egységes: a horvát rész sokkal több szállal kötődik Horvátországhoz, mint Boszniához (pl szavazati joggal bírnak!), a szerb részről nem is beszélve.
A balkáni rendezés jól látható, hogy nem oldható meg a "szentszövetség" eszközrendszerével, a határok átrajzolása lehet a vérontás megakadályozásának egyetlen módja.

Magyarország szempontjából van egy rendkívüli fontos momentuma a balkáni eseményeknek. Nevezetesen nem egyszerűen két kis nép (szerb és albán) harcáról van szó, hanem kultúrák harcáról is. Az angolszász és a német politika sosem szívlelte a mohamedán és az ortodox kultúrát. Ezért elképzelhetetlen, hogy Románia vagy Törökország valaha felvételt nyerjen az EU-ba. Azt még elviselik, hogy katonai és gazdasági szövetségben álljanak velük, de hogy egy országban éljenek, azonos jogokkal, azt soha. Őszintén szólva teljesen osztom nézetüket. A geopolitikai helyzet pedig az, hogy a nyugati-keresztény kultúra harára a magyarlakta területek határán húzódik.

Ha mi nem állunk ki a szomszédos államokban élő magyarság érdekeiért, akkor más sem fogja megtenni. Most szinte adódik, hogy egy bakáni rendezés során konfliktus nélkül érjünk el eredményt ebben. A "lapítás" 50 éves politikája be kell látni, hogy nem hozott sikert. Talán még soha egyetlen államnak sem hozott sikert. A II. vh is azzal kezdődött, csúnya vége is lett.

A határok "légiesítése" és egyéb tetszetős szövegek pedig egyszerűen nem állják meg a helyüket. Ha valakinek cirill betűs, jugoszláv útlevele van, ott adózik, szerbül beszélnek vele a hivatalokban, a tv-ben szerb híreket mondanak be, az iskolában szerbül oktatnak (szerb történelmet és irodalmat) és nem utolsó sorban a Partizan-Zvezda eredményét mondják be a Fradi-UTE helyett, aligha legyint a határokra.

rövidítve ennyi

geszthi Creative Commons License 1999.05.12 0 0 160
Kedves csoro!

(eltunt amit irtam. ??. Csak azert irom ha ketszer latnad)

No ezt hivjak rizsanak, meg elterelesnek.
Az nagyon tetszik, hogy most mar a parlament is szuper titkos, zart hely. Es csak a mocskos mszp-n mult a dolog, hogy kitudodott, hogy mit mondott csurka (es fel sem merul, hogy ezt negyszemkozt is felvethette volna, ha tenyleg az az igazi szandeka, hogy a kormany legyen felkeszulve a targyalasoknal az uj helyzetre).

Azert nem kellene ennyire lesullyedni, csak mert nem mered beismerni, hogy felelotlen volt amit tett.

Nem en szajkozom ugyanazt, hanem te menekulsz a valasz elol.
Ha lennel szives valaszolni a 1999-05-10 22:26:34 kerdesre

Minek nagyobb az eselye A esetnek vagy B esetnek?

Elhiszem, hogy nehez lehet mert ha A akkor el kell ismerned Csurka felelotlen volt, csak belpolitikai celok miatt tette. Ha B akkor meg azt kellene megmagyarazni, hogy miert bizol jobban a szerbekben(Milo) latva mit csinalnak mint a haboru vegen esedekes targyalasokban, rendezesben, illetve miert kesnenk le a "bejelentesi hataridot".

A vagy B ???

Előzmény: csoro (128)
geszthi Creative Commons License 1999.05.12 0 0 159
Csak, hogy vilagos legyen mi a nehezseg a revizionizmussal, akik szerint van ra lehetoseg...

"Vajdaság: csak 17,7 százalék a magyar

A Vajdaságnak kétmillió lakosa van. Döntô többségükben szerbek. A Vajdaság
lakosságának 17,7 százaléka magyar nemzetiségű. Ez a szám nem tartalmazza azokat, akik a legutóbbi népszámláláson magukat magyar származású jugoszláv nemzetiségű személyeknek definiáltak, ezek száma azonban maximum néhány tízezret tehet ki.

A Vajdaságban mintegy 350 000 magyar nemzetiségű ember él. Ez ötvenezerrel kevesebb, mint a népszámláláskor talált 400 000 fô, azonban a háború kitörése óta igen gyors volt az elvándorlás - nem csupán Magyarországra, de Ausztriába, Németországba és más államokba is. Fôleg külföldön végzett felmérések szerint az elvándoroltak jelentôs része
nem kíván késôbb sem visszatérni Jugoszláviába.

A vajdasági fôváros egyértelműen Újvidék, ahol a lakosságnak alig egytizede magyar nemzetiségű, azaz a 250 000 lakosból 25 000 magyar.
A relatíve LEGNAGYOBB magyar lakta település Szabadka 110 000 lakossal, ebbôl 45 százalék (!!!) magyar. A város vezetése azért magyar, mivel az ott lakó 13 000 lélekszámú horvát lakossággal sikerült többséget alkotni. "

GURG Creative Commons License 1999.05.12 0 0 158
Kedves fereg6!

A reviziot tulzasnak nem szantam, csak kicsuszott az ujjamon, tudom, hogy nem szereted ezt a szot, bocs. Horthyek pedig revizionistak voltak, de talan nem veletlen, hogy azok voltak. Abban a helyzetben minden epeszu magyar azt cselekedte volna, amit o. Azt meg mar kezdem megerteni, hogy miert negativ ertelmu szamodra a revizio szo. Mivel olyan kontextusban volt fellelheto az elmult negyven vagyis 54 evben a tortenelem tanulas (vagy egyeb magasabb szintu oktatas tanulmanyain belu, de foleg 90 elotti idokre gondolok) folyaman, hogy nem csodalom, ha esetleg neked (egy szoclib erzelmu embernek, aki esetleg nosztalgiaval es referenciaval gondol erre az idokre) viszolygast okoz. Gondolom Horthy is. De tiszteletben tartom a velemenyedet, vegtere is gondolatokat csereltunk es egyikunk sem banta meg (szerintem).

A kormanyrol alkotott velemenyemet azert ne kommentald, mert abban tuti nem fogunk egyet erteni es ezen a topicon belul nincs ertelme, masreszt az osszes tobbin ezen megy a szajtepes, es vegre volt egy olyan, ahol ez nem jott annyira felszinre. Annak azert orulok, hogy az autonomia (legyen az a tortenelmi Magyarorszag barmely teruleten, de figyelembe veve a most magyarlakta tomboket) kerdesben egyet tudtunk erteni.

Maradok Tisztelettel

Előzmény: féreg6 (156)
speaker Creative Commons License 1999.05.12 0 0 157
Bizony vesszen Trianon, és a revíziónak is itt lehetne az ideje, de ezeknek a kérdéseknek nincs jelentőségük és valódi aktualitásuk.
Annál inkább az autonómiának, melynek olyan fokúnak kell lenni, amilyet az adott vegyes lakosságú önálló területen élő polgárai igényelnek. Milosevics tömeggyilkosságai arra voltak "jók", hogy a nemzetközi közvélemény elött az autonómia, önrendelkezés fontosságát előtérbe helyezték. Ennek hatása máris megmutatkozik a többnemzetiségű trianonii utódállamokban.
Például az autonómia előtérbe kerülésének hatására Romániában tegnap villámgyorsan jóváhagyták a kisebbségek hivatali nyelvhasználatáról szóló törvényt a szenatusban. Ezentúl mindazon településen, ahol a lakosság 20%-a valamely nemzetiséghez tartozik a nyelvük hivatalos nyelv lesz, beadványaikat saját nyelven benyujthatják, ügyintézéseikhez a hivatal köteles tolmácsot biztosítani, az illető kisebség nyelvén is el kell készíteni a hivatalos-közigazgatási táblákat, feliratokat, stb. Emellett az is látható, hogy Románia kézségesen
támogatja a NATO akciót is, ami szintén örömteli fejlemény.
Valóban ne beszéljünk revízióról, mert abból csak újabb nemzeti-nemzetközi problemák keletkeznek, de a magyar lakta területeken élő valamennyi nép együttes akarat szerinti autonómiájáról igen, sőt nem szentségtörés, apróbb határkiigazítások felvetése is. Fontos azonban az indulat és előítélet mentesség, és a együttélő valamennyi nép akaratának a figyelembe vétele, tiszteletben tartása. Ez ugyanis akkor is kötelező lenne, ha valamely területet visszacsatolnának Magyarországhoz. (Amiről ismétlem, most nem kell beszélni!)
féreg6 Creative Commons License 1999.05.12 0 0 156
Kedves GURG!

Ami a 80 éves szükséges áldozatot illeti, akkor semmi ilyesmiről nem volt szó. Horhtyék revizionisták voltak, a komcsik nem foglalkoztak vele. A szükséges áldozatot az egyezkedések során kell hozni, ilyen pedig nem történt egészen a kilencvenes évekig.

Ami az alapszerződést és az előrelátást illeti: nem utólag kovácsolok tőkét, csak akkor még nem voltam a topicon. Én már AKKOR is mellette voltam. Természetesen nem a revíziót akarták előre bebiztosítani ezzel, gondolom ezt csak túlzásnak szántad. Az meg, hogy lesz****k bizonyos kérdéseket, már elmondtam, higy mi a véleményem.
A keménységről: nem kemény alapszerződés lett volna keményebb hangnemben, hanem nem lett volna! És ez a lényeg. Így felerősödött volna a félelemérzet, így nagyobb lenne a befolyása a nacionalista románoknak.

A szoclib, stb. kormányról alkotott véleményedet nem kommentálom.

Kedves Aztamindenit!

Igen. Bár én nem hallottam ezt, de örülök neki. A Lányi-féle nyilatkozat után az ellenzék is ezt állította. Végre valamiben egyetért velük a kormány.

Kedves Kex!

Aki ilyet kérdez, az elfelejti megnézni a történelem menetét. (Nem holnap lesz ez, de nem is holnapután; ki kell várni)

kex Creative Commons License 1999.05.12 0 0 155
Ha egy igazi autonómiát garantálna valaki, Románián belül természetesen elfogadható lenne, de Románia a megalakulása óta talán egyetlen nemzetközi szerzödést nem tartott be. Akkor tudod mi a valószínüsége, hitele egy Románián belüli autonómiának? Aki meg akar gyözödni, annak ott kell élni egy pár évet.
Előzmény: féreg6 (87)
aztamindenit Creative Commons License 1999.05.12 0 0 154
Kedves féreg6!

Remélem, az alábbiakkal lezárhatjuk vitánk egyik részét.

Magya Rádió Határok nélkül (1999. május 11.):

Sükösd Levente: Most, amikor olyan a helyzet amilyen délen, a magyar kormány kiáll a határon túliak autonómiatörekvéseinek támogatása mellett.

Orbán Viktor: Elő kell vennünk azt az elvet, amely a magyar kormány lépéseit vezeti. És ez az elv úgy hangzik, hogy nem Budapesten kell eldönteni, hogy milyen formában, milyen jogokkal, milyen intézményi keretekben kell megteremteni a határon túl élő magyarok jogait és a nekik kijáró életlehetőségeket. Az a magyar kormány álláspontja, hogy ezt az adott magyar kisebbségeknek kell eldönteni. A Vajdaságban a délvidéki magyaroknak, Erdélyben az ott élő magyaroknak, és a Felvidéken hasonlóképpen. Tehát a magyar kormánynak nem kell autonómiát meghatározni, nem kell autonómiakoncepciókat kiötlenie, elegendő, hogy ha megérti és támogatja azokat az elképzeléseket, amelyeket a határon túli magyarok egyébként demokratikusan választott testületei, szervezetei kidolgoztak.

Előzmény: féreg6 (152)
GURG Creative Commons License 1999.05.11 0 0 153
Kedves fereg6!

Ne izgulj, nem hanyom ossze magam az idegessegtol, van amit mashogy gondolunk aztan kesz.

En sem irtam azt, hogy INNEN kell forszirozni, hanem csak annyit, hogy nekunk is kell hallatnunk a hangunkat, nem nezhetjuk ugy a dolgokat, mint ha Tasmaniarol lenne szo.

Ma ne haragudj, de ez nem latszolag tortenik, hanem tortenik, ez is relativ, mint az alom kerdese, ugyhogy hagyjuk ezt is. Kulonben is csak szukseges aldozatok tortennek 80 eve es semmi eredmeny, es ilyenkor felmerul a kerdes, hogy akkor esetleg valamit MAShogy kene csinalni, esetleg ujra kene nezni a dolgokat (re-vizio), esetleg lehetne egy kisse komolyabb hangnemben targyalni.

Az igaz, hogy csomo ugy a korulmenyokbol fakad, de a Fidesz legalabb tud vele mit kezdeni. Ami pedig Contantinescu-ekat es az elozo kormanyt illeti, ertem a logikadat, de talan nem kene az alapszerzodest, mint elorelatoan direkt sok-mindenrol-lemondo paktumot ertekelni, mert azt ugye nem akarod bemagyarazni, hogy a Kisfroccsek azert kotottek ugy, hogy aztan kesobb elo lehessen jonni a revizioval! Eszuk agaban sem volt, hiszen csomo mas Erdelyt erinto ugyben ugy le....tak a dolgokat, hogy csak na! Egy kicsit azt erzem a mondatodbol, hogy utolag akarsz toket kovacsolni a szoclib kormany javara az alapszerzodes megkotesbol. De ugye ezt te sem gondolod komolyan, oszinten en el sem vartam a szoclibektol (foleg az SZDSZ-tol), hogy valami ertelmeset csinaljanak ebben a kerdesben, egy olyan csapattol, akik kiserletet tettek arra, hogy a Himnuszt atirjak, gondolod elorelatoan dontottek volna Erdely ugyeben??? Egyaltalan nem, azt meg honnan veszed, hogy ha kemenyebb lett volna az alapszerzodes, azaz vertuk volna az asztalt (es ha vertuk volna?? jogosan vertuk volna!!! nem a Dunadeltarol van szo) akkor most a NagyRomania part lenne hatalmon? Ezzel engem kar riogatnod. Es ott sem hulyek az emberek.

Es ne haragudj, de szamomra a volt szoclib kormany nemzetarulo, es nem csak Erdelyt erinto ugyekben, hanem alapvetoen a hataron beluli pl. kulturalis ugyekbol is kifolyolag. De ebbe ne menjunk bele, mert offtopic.

Maradok Tisztelettel

Előzmény: féreg6 (146)
féreg6 Creative Commons License 1999.05.11 0 0 152
Nem értesz. Attól, hogy Martonyi helyesen döntött, OVI, mint miniszterelnök felülbírálhatja. Ezzel nem azt mondtam, hogy felül is fogja, csak azt, hogy a nyílt elhatárolódás hiányával meghagyta magának ezt a lehetőséget. Még szerencse, hogy a szomszéd államok ezt nem vették zokon, de mindenképpen hazárdírozás volt.
Előzmény: aztamindenit (149)
aztamindenit Creative Commons License 1999.05.11 0 0 151
Igaz, off topic volt a filmkritika...
Előzmény: GURG (150)
GURG Creative Commons License 1999.05.11 0 0 150
ez igaz, de nem errol van szo, nem filmkritikailag vazoltam a tortenetet
Előzmény: aztamindenit (144)
aztamindenit Creative Commons License 1999.05.11 0 0 149
Akkor Kisgazda asztaltárs már kezdheti lekötni az Orbán vajdasági búzáját?
És a lógikával hogy állunk?
Előzmény: féreg6 (148)
féreg6 Creative Commons License 1999.05.11 0 0 148
Igen. A végső szót ugyanis ő mondja ki.
Előzmény: aztamindenit (145)
féreg6 Creative Commons License 1999.05.11 0 0 147
Ez igaz, de nem jelenti azt, hogy félvállról kellene venni. És mondtam már, nem miattam kell, hanem a szomszédos országok nacionalistáinak megnyugtatására.
Előzmény: aztamindenit (143)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!