Én nem látom, hogy bármi baja volna, ez a normális, szerintem kimondottan jól néz ki a körülményekhez képest. Ültetés után nem úgy fejlődik a levél, mint egy több éves fán, nincs elég gyökere, ami nyomja bele az anyagot. Az ágakat vissza kellett volna vágni felére, kevesebb hajtást jobban elláttak volna a gyökerek.
Kihajtás után világosak a levelek, ez is normális dolog, majd sötétebbek lesznek. Ha még egy hónap múlva is sárgák lesznek, akkor kérdezz itt, mert lehet tápanyaghiány.
Tanács kerestetik cseresznyefával kapcsolatban.Idén ültettük,a rügyek szépen nőttek rajta,kivirágzott,már levelei is vannak de abszolút nem élénkzöldek és fonnyadtak.Mi lehet a baj.Két kép van,de fúj a szél,remélem azért látszik valaki.Germesdorfi a fa.
Ha nem akarod feltúrkálni a kertet, akkor azt tehet, hogy a talaj szintje alatt pár centi mélyen kivágod a hajtásokat. Ez egy hosszú folyamat lehet, mert mindig vagdosnod kell majd, de előbb-utóbb "belefárad". De megmarad a jó szomszédi viszony. :-)
Ha ismeri valaki közületek a cserepes papagájvirág gondozását, kérem ossza meg velem tapasztalatait, olvastam már róla, de szeretném, ha valaki tapasztalatait is elmondaná.
Sajnos nekem is volt egy ilyen meggyfám. Én könnyen megoldottam mert mikor virágzott gyönyörű volt de termés az néhány szem . Így nem volt mit sajnálni. kapott egy fejszét ásóval kombinálva. De mivel a szomszédé így más a kép , nem tudom az terem e rendesen? A tanács : itt a netten ugyan nem megy volt a probléma hanem egy trombita folyondár. kuszó mászó növény. Egy személy úgy szabadult meg a rengeteg hajtástól,hogy Gialkát többször injekciós tűvel a növénybe jutatta . Igy nem károsodik a gyep mert a hajtásokba szívódik fel. Mivel az feszívodik a növény gyökerét kipusztitja. Még egy javaslat a kerítésnél el kellene vagdosni a átjövö hatásokat. És megkérni a szomszédot is ezután legalább a kerítés tövénél szurkálja végig azon a környéken.
Tanács kerestetik! A gond: vadhajtások, a szomszéd meggyfájának gyökeréről. A mi oldalunkon szép, parkosított kert van, ebbe nőttek bele a vadhajtások 25+ helyen, a fa törzsétől 8-10m-re. Feltúrni az egészet nem szeretném. Jó lenne, ha a meggyfa a jószomszédi (v)iszonnyal együtt megmaradna. Mit lehet tenni?
Gubacsrózsa
(növ.), a növényeken bogárszurás okozta korcsképződés. gyakran a száron v. az ágakon mint gömbölyded, husos daganat mutatkozik, rajta a levelek rózsa módjára szorulnak össze, azért a G. gyakran rózsaalaku. A G. belsejében van az előidéző bogár, különösen Cecidomya-fajok petéje v. pondrója. Többféle fán láthatni, leggyakrabban a fűzfa fajain, ezen fűzrózsának is nevezik.
A kerti fűzfánkon a képen látható csomók vagy kinövések jelentek meg. A szomszédom szerint ez fertőzés és mindegyiket el kell távolítani. Meg tudja ezt valaki erősíteni vagy cáfolni ?
Hát Ákos nagyon nehéz kérdést tettél fel mert számtalan tényezőtől függ, hogy mit lehet vagy mit érdemes ültetned. Egyik vonal az adottságok, pl. talaj de méginkább a fénnyel való ellátotság. A fény kulcs kérdés. A másik enni is akarsz belőlük vagy csak nézelődni a kertedben. Stb.
Én úgy tudom, hogy a fréziát elég nehéz otthoni körülmények között virágzásra bírni, bár hallottam már olyanról, akinek sikerült. A Virághagymász oldalán volt egy részletes leírás erről, én is onnan tudom: ahhoz, hogy virágozzon, hideghatást kell kapnia a hagymának. Figyelni kell arra is, hogy a talajhőmérséklet ne csökkenjen 10 fok alá, mert akkor visszahúzódik a hagyma, és csak egy év múlva hajt ki újra, de 17 fok fölé sem mehet a hőmérséklet, mert akkor csak leveleket fejleszt. Ráadásul borzasztó fényigényes növény. Én próbálkoztam egyszer vele, de nem jött össze.
Kaptam tavaly ősszel egy csomag kerti frézia hagymát, de még nem ültettem el. Mikor kell elültetni a frézia hagymákat? És mikor kell elültetni a nyáron virágzók hagymáit?