Keresés

Részletes keresés

Soundkey Creative Commons License 1999.10.22 0 0 40
Sziasztok! Van egy dvd-s levelező lista az http://w3.datanet.hu/~sztomi/dvd.htm címen. Kb. 140-en vagyunk rajta. Örülnénk ha még jönnétek.... :)
magus Creative Commons License 1999.10.21 0 0 39
egy példa: digitális sourrundnál (AC-3 DTS )ha kikapcsolod valamelyik hangfalat, az ahang aminek ott kellene megszolalni "elveszett" máshonnan nem fogod hallani, ellentétben a pro logic-kal ami elég áthallásos.
bocs mindenki de ez jo téma
magus Creative Commons License 1999.10.21 0 0 38
rascal

igen vannak ilyen dolgaim. a gondom, milyen dvd rom-ot vegy3ek? ha már jo gépem van, akkor oda kell a dvd. de olyan ami felveszi a versenyt az asztalival MINDENBEN.

a mozinál szvsz. jobb otthon.különbség akkor lesz ha meghallgatod igazi AC-3 vagy DTS minőségben, 5+1 csatin. akkor megtudod mi a különbség a prologic,és a digital között. a jo centersugárzó NAGYON fontos.

megnézném a vga-n keresztül a képet, de akkor is hangproblémák lennének, ezért a mozizáshoz kitet kell venni. fontos hogy tv-n keresztül is tökéletes kép legyen.

Rascal Creative Commons License 1999.10.21 0 0 37
Szia DnP !

Virge ? Szép baleset, nekem is volt hozzá szerencsém. Nekem az volt az egyik észrevételem, hogy csak 256 szinű modban kapcsolja be a directdraw ablakot, ami persze true color, különben konvertált RGB-be, ami piszkosul lassitja a lejátszást. Lehet, hogy a playered a ludas.
A második Virge-men volt egy kis kütyü, ami VHS, és S-VHS kimenetet adott ki magából. Ezt teljesen automatán csinálta, párhuzamosan működött a monitorral. A kép lelógott a TV-ről, de az ablakot igy legalább be lehetett pozicionálni úgy, hogy a tv-n full screen legyen. Jó volt. Egy bajom volt: ALT-CTRL-DEL, vagy egyéb soft-reset esetében elment a kép (a monitoron is), csak a reset segített. Igy viszont lehetetlenség volt windowst installálni..... Ja, először úgy ment fel, hogy kicseréltem a régi virge-vel. Ezt a win megette.

Voodoo 3/ 3000-en is van TV out, bár ezt még működés közben nem láttam.
Az asusnak van kb 13 eFT-os TV outos kártyája, elvileg DVD támogatás is van benne, de csodát ne várj. Modjuk akkor a voodoo-d is marad.
asus v3800 TNT2 TVR MEG NE VEDD !!!! Pénzkidobás, a TV in az Pocsék !

Az olcsó kártya és a TNT2 TV outja egyformán viselkednek, a kép nem tölti ki a teljes TV képet, a hozzá adott program pedig nem engedi a képméret változtatását, annak ellenére, hogy a leirás szerint lehet..... A kicsire (a tipust fejből nem tudom) az irták, hogy együtt megy a TV és a monitor, gyakorlatban csak felváltva ment (egyik ismerősöm szórakozott ezekkel, aztán kikötött a matroxnál). Én csak a TNT2-vel játszadoztam el egy fél éjszakát. Elég is volt belőle.
Én a matrox G400 max-on gondolkodom. Majd. Eccer.

Rascal

Előzmény: DnP (35)
Rascal Creative Commons License 1999.10.21 0 0 36
magus

"kérdezném: a Creative DX-R3 DVDkit milyen "
Nem tudom, összesen 1 ismerősömnek van DVD dekoder kártyája, de az is a matrox G200-on keresztül adja ki a képet, és pillanatnyilag azt sem tudom mi a tipusa, ill hogyan kapcsolódik a graf. kártyához. (ha érdekel utánaérdeklődhetek).
Nagyon szép képe van, van rajta egy spdif out, amin az AC-3 megjelenik. Egy baj van vele, a hangkártya felé a lejátszója csak sztereóban adja a hangot...... A PowerDVD pedig nem használja ki (az meg ugye az AC-3 mal boldogul jól), szóval összeségében még nem az igazi.
Szerencsére ez is csak szoftver kérdés, és előbb-utóbb talán jön jobb verzió.

" arrol van szo, hogy a 5+1csat. a leg élvezhetöbb. "
Hát az mozihang nem egy High End minőség még napjainkban. Én nem éreztem különbséget a mozi és az otthoni rendszer között, de ezzel nem a saját rendszeremet akarom dicsérni. A saját cuccaimat nem is terveztem akusztikai szempontból, a rendelkezésre álló hely és a költség volt a mérvadó. pl. a 4 hangfal összesen került max 20000 Ft-ba (fa az volt), az erősítőm meg két db TDA 1554Q. A sub-bass is hasonló kategóriájú eszközökből készült.
A számítógép köré, meg TV-t, Video-t nézni egyelőre elég.

Ha jól értem neked van külső AC-3 dekódered, és Pro-Logic dekódered ?

Rascal

Előzmény: magus (33)
DnP Creative Commons License 1999.10.21 0 0 35
Hi Rascal!

egy 4 megas virgem van de nem az igazi. A videoCD 16 biten 200%on jol megy, de ha fullkep (640*480) akkor mar szenved vele rendesen. 256 szint nem kene eroltetni mert eleg mocsokul nez ki ugy minden... Neha voodoomovie val nezem a filmeket, az birna rendesen csak kar hogy shareware... es kirak egy please register rizsat az also 1/6 reszre... idegesito. Es fullost nem is lattam sehol warezban.. meg crack sints pedig jo nagyon.
kb ojjan lesz tole a kep mintha videon nezned. Ojjan kicsit elmosott, de szep.Nem lacc pixeleket.

DVD: pioneer... Ok. majd ijjet keresek. Kar hogy csak asus tnt2on van tv kimenet:(( mert akkor lecserelnem kis vudumat ra. Ahoz van dvdplayer is.
Majd gyujtok ra:)

DnP

Előzmény: Rascal (32)
magus Creative Commons License 1999.10.20 0 0 34
nem a cucc márkája a lényeg, hanem a hangminőség.
gratulálok hogy megcsináltad magadnak (komolyan)

kérdezném: a Creative DX-R3 DVDkit milyen

üdv
MAGUS

magus Creative Commons License 1999.10.20 0 0 33
rascal

a 4 csatornára kodolt ac-3, nem térhatásilag rossz. arrol van szo, hogy a 5+1csat. a leg élvezhetöbb. a hangfalak közül a center kapja a legnagyobb terhelést.ennek az elhagyása szvsz komoly veszteséggel jár. 4 csatornán inkább sima surround-ot halgatok, az sokkal olcsóbb.
a pover dvd pedig 400-as procin is szaggat.
az én rendszerem miota ac-3 mal bővült sokkal jobban élvezhető.

a dts nem más mint jobb hangminőség,és dinamika.
( ac-3 96khz, dts 192khz)

Rascal Creative Commons License 1999.10.20 0 0 32
Hi DnP !

DVD : Pioneer 103s 6x/32x IDE, 23500+adó. Ezt ajánlották, ezt vettem, eddig jó, nincs area kód, ha egy jumpert a helyén hagysz
Aopen, csak hallottam róla, elvileg u.a. mint a pio.
Hitachi, olcsóbb, 5x , elvileg jó
Összes többit szídják.

Mpeg kártya. : nem ismerem az általad említett tipust, de többféle kialakítás lehetséges :
- önálló kártya, önnáló kimenettel
- Videokártyát kiegészítő kütyü
- önálló kártya, de a sima videokártya kimenetét használja. (asszem egyik ismerosomnek ilyen van)
Gondolom a TV-dnek van video bemenete, esetleg S-VHS bemenete, mert különben tuneres kártya kell, vagy Video. Ha a videokártyádon van videokimenet, akkor bingó.
Én egyébként nem javaslom a külön hardvert, mert az ugye fix kivéve, ha szarér-hugyér adják. A programok viszont folyamatosan fejlődnek, azt a pénzt inkább gyorsabb procira, vagy gyorsabb videokártyára, vagy hangkártyára költeném (én ezt is tettem :), mert azok ugyan nem tudnak mindent elvégezni, de ez előny, mert általában azt támogatják a dekódólásból ami állandó pl. DFT, YUV, a program meg a formátum sajátosságaiból jövő műveleteket végzi.

A iP166-omban nekem is voodoo1 van, és a Q2 kiválóan fut (még a P75-ön is jó volt vele + gravis PnP-vel). A TNT-ről (TV üzemmódról) a Gamez / voodoo3/ TNT2 - ben írtam pár keresetlent)

Milyen S3-od van ? 1 Megás trio64-el a sima P166-os szinte zökkenőmentesen lejátsza a videoCD-imet. Milyen lejátszót használsz ? Mondjuk pii300-al már a windows saját playere is zökkenőmentes, de míg a P166-al nyomultam, akkor a XING (softpeg2+ xing 3.30 update-t) lejátszót használtam, ami veszett gyors. A másik fontos, hogy kapcsolj vissza 640x480 256 szinre, hogy a direct draw ablak be tudjon kapcsolódni (legyen elég memória hozzá a videókártyán). Az mpeg YUV formátumot támogatja (Y világosság jel, U,V szinjelek, a TV video jele is ilyen formában hordozza a szines képet), és ha ezt nem tudja ebben a formátumba fogadni a videokártya, akkor az RGB-be konvertálás PONTONKÉNT 9 szorzást és kb. ugyanennyi összeadást is igényel, ami sok művelet 25 kockára másodpercenként, fejenként 352*288 ponttal. A jó öreg S3 Trio 64 már ismeri az YUV kirakást, sőt a hardveres nyújtást is, így a full screen sem lassabb az 1:1 arányú kirakás.

"Ja hallottad lesz valami uj holografikus lemez amin 27 dvdnyi anyag fer el? :>> mokas lesz"
Nem, én olyat hallottam, hogy egy hitelkártya méretű lapon valósítottak meg 2300 Giga memóriát és ezt 50 dollárért kapható, ráadásul az adat megőrzéséhez nem kell táp.
Egy ismerősömtől hallottam, azt, hogy Ő hol hallotta azt nem tudom, de mindenesetre fura, hogy nincsenek tele vele az újságok, és más még nem hallott róla semmit.

Rascal

DnP Creative Commons License 1999.10.20 0 0 31
Hi Rascal!

Koszi az infokat. Lehet,hogy veszek egy DVDt karacsonyra... majd meglattyuk... mar 20 alatt lehet venni. Marka milyen legyen? Ja meg kene szerezni egy real ... hollywood mpeg2 kartyat is. Mindenki ezt ajanlja (meg a fogorvosok is:> ) . Tenyleg jo az? Es azzal ugye lehet Tvn keresztul is nyomulni? Azon milyen kimenet van? sima mezeji jo lenne mert a tvm nem tud semmi mashoz connectelni. :) Na ezt a cuccost dvd + mpeg2 37+Fa ert arultak... nem tunt rossznak deazert megprobalok olcsobbat szerezni... mert ugye jon a MATRIX... es az kene nagyon... mar vagy 5ccor lattam:) Eddig TNT2ot akartam venni de meglattam az UNREAL Tournamentet es letettem rola... Roccenes nelkul megy 10 bottal is... eleg a kis vudu1em a pII300 melle...
Csak az a bajom hogy az S3asom meg a videoCDvel sem birkozott meg... 800*600ban meg 16 biten is szaggatott.. milesz itt a DVD vel?? :> ezert is kene mpegkartya...
Ja hallottad lesz valami uj holografikus lemez amin 27 dvdnyi anyag fer el? :>> mokas lesz

Bye!

Előzmény: Rascal (29)
Rascal Creative Commons License 1999.10.19 0 0 30
Ja, meg még annyit, hogy miért kéne cél hardware, amikor a formátumok hozzáférhetőek, ill a file-ok is, tehát csak program kérdése az egész.
Rascal Creative Commons License 1999.10.19 0 0 29
Sziasztok !

Akkor haladjunk sorjában :

DnP,
Nincs semmi Dolby cuccosom, mindössze egy cel300 proci, némi ram, 4000 Ft-os AGP-s grafkártya (valami S3), SB live, meg ami a gép működéséhez elengedhetetlen.
Vettem a Pioneer 103S DVD-t, de a trailerekhez ez nem kell.
Sajnos még nem tudtam a nagyokat letölteni, de gondolom ugyan az a minőségük, mint a rövideknek, vagy a filmeknek. Tehát jók. Egy fokkal jobb, mint egy jó TV adás, vagy egy új műsoros video, megfelelő videóban.
A file-ok VOB kiterjesztésüek, tartalmazza a képet mpeg2 formátumban, a hangot max. 8 csatornát (nem igérem, hogy totál pontosan tudok mindent), ezek lehetnek AC-3 formátumuak (2, 6 csatornásat láttam eddig), ill. úgy tudom a DTS is be fog jönni. Ez is 6 csatornás, csak jobb minőségű, mert kisebb a tömörítési arány. Ezeken kívül feliratozás is benne lehet, legalább 15 nyelven. Hát ennyit tudok most, de szerintem ez a VOB csak hordozó, sok mindent bele lehet gyűrni.
A cel300 kis akadozással játsza le a filmet, de még bőven az élvezhetőség határán belül mozog. A nagy mozgásoknál ugrik inkább, a finom mozgások, ill kis területet érintő változások tökéletesek. Majd jön újabb player verzió.....
Élég rövid voltam ? :)
Confair-on volt néhány DVD film lejátszás.

Magus,
Nem egészen így van. Pl. a PowerDVD 2.0 4 csatornára kikódolja az AC-3-at SB live-on, ami a térhatáshoz elég. A Center jelét rákeveri az első két hangszóróra, a Sub-bass csatorna pedig vagy rákerül mindegyikre, vagy a négy csatorna egyébként is tartalmazza a mély hangokat, ezért nem vész el információ. A Center a moziban fontos, hogy ha valaki a szélén ül, az is középről hallja, amit középre szántak. Otthon nincs ilyen probléma, mindenki befér középre.
A sub-bass pedig csak azért van, mert könnyebb külön-külön elkészíteni egy normál és egy mély rendszer, mint egy mindent tudót. Ugyan az, mint hogy a hangfalakban több hangszóró együttese fogja át a teljes hang spektrumot. Én is használok sub-bass-t, egyszerüen lekeverem a 4 csatornáról, közösítem, azt 16-100 Hz között kierősítem. 50-60 W-tól már döng a ház.
Ja és mind az erősítők, mind a hangfalak saját gyártmány. Semmi extra.

Üdv:
Rascal

magus Creative Commons License 1999.10.08 0 0 28
sziasztok!

tudomásom szerint az AC-3 semmijen hangkártyán nem jön le. ha 5+1 hangcsatornát akarsz igazi erősitő kell AC-3,vagy DTS dekoderrel, egyébként szart se ér. jelenleg semmiféle hardver, vagy szoftver nem tudja ezt.az SBlive digit sem,de lehet próbálkozni.

DnP Creative Commons License 1999.10.07 0 0 27
Hi Rascal!!

Bocsi de a mulkor nem tuttam valaszolni.. amikor meg az a masik rencer volt... folyton azunositatlan juzernek nevezett a kis szemet.
:)
Neked van otthon dolby cuccosod?? Dejoneked.. A magyar dvdpagen olvastam hogy a powerDVD eszi a gepet nagykanallal erre te meg jossz a kis cel300 S3 komboval.. most akkor mivan?? Lehet onnan letoltogetni valami trailereket.. 100 mega felettiek. Ezek mijjen minoseguek?? DVD szinten jon az anyag? Mert en meg ijjet sosem lattam de lehet hogy nem is fogok mert hat a kislemez megiscsak 1.44:)) Itt meg nem lehet mobilt berakni:( esetleg a Op bacsi megengedi hogy behatoljak az o gepebe a mobilommal.. majd meglattyuk.. Na errol lecci irjal valamit... VOB asszem a kiterjesztesuk.. valami joo kis formatumleirast irj ha lehet.. par sor... nem kell kisregeny.

Koszike..

DnP

Előzmény: Rascal (26)
Rascal Creative Commons License 1999.10.05 0 0 26
Hi !

A PowerDVD 2.0 Celeron 300-al , SB live-val, gagyi S3-as grafkártyával élvezhető minőségben játszotta le a filmet, a 4 csatornára rendesen kikódolva az AC-3-at. DirectX 6 volt felinstallálva.

Rascal

Rascal Creative Commons License 1999.10.02 0 0 25
Hi !

Nézzétek meg a dvd.budapestnet.hu -t. Most töltögetem le róla a stuffokat, az eredményről majd hétfőn regélek.

Rascal

Rascal Creative Commons License 1999.10.01 0 0 24
Hi !

"Amugy itt masok nem irkalnak?? :>>"
"Hát igen..."....

Az adataidban találtam :
Üzenetek száma: 4
De úgy látom még így is osztatlan figyelmedet élvezem . :))))

Rascal

Rascal Creative Commons License 1999.10.01 0 0 23
Bocs : DnP !!!
Rascal Creative Commons License 1999.10.01 0 0 22
Hi Dnp!

Hát igen.... Nem egy sűrün látogatott topic az biztos. Gondolom az egyik oka az, hogy itt nem vérre menő viták, meg poénos beszámolók vannak, hanem infó-t gyüjtenénk, de sajna a surroundról nem sok használható info van közkézen, amit meg már tudunk az mind itt van (vagy a link). Ahogy elnézem maga az MP3 fórum sem a leglátogatottabb hely, de legalább megvan az az előnye, hogy úgy a TOP 10-ben maradok a fórumon, hogy akár két hónapig ide sem bagóz senki !!! Sőt akár napokig listavezető is lehetek a hozzászólási sorrendben !!! Már ezért érdemes itt maradni ! :)))

Egyébként, ha sikerül elkéredzkednem, akkor ma akarom megvenni a DVD meghajtót ( Pioneer 103S 6x/32x ) Eddig csak jót hallottam róla. A distributornál akarom megvenni (Basis kft. Budaörs), csak az a baj, hogy négyig vannak nyitva. Én meg addig dolgozom és nem Budaörsön.... Ha meglesz akkor végre kipróbálhatom, hogy mit lehet tisztán szoftveres dekódolással elérni. Gondolom előbb - utóbb, ha a házimozi érdekel, áttérsz valamilyen min. 4 csatornás hangkártyára amivel valódi térhatást lehet el érni.

Én sem igazán értem mitől kergül meg a program, én úgy tudtam, hogy az mp3 monót, meg stereót tud, ha surround van az magába a audioba van analóg módon belekavarva ( lehet, hogy sz.g. csinálja meg, de az elv alapvetően analóg technológiára épül), és az mp3 nem tud róla. Próbáld meg valamivel Wav-vá dekódolni őket, és sima mediaplayerrel lejátszani. A konvertálók néha bőbeszédübbek, mint a sima lejátszók, a formátumot illetően. Én a winampot használom, az nem kergül meg tőle.

Rascal

DnP Creative Commons License 1999.10.01 0 0 21
Hi Rascal!!

Joo az tud sok mindent.Effekt hegyek meg minden. Mast tok jol lejaccik de ezektol hujjet kap,nem tomo miert.

A3D-s cuccokrol meg nem talaltam semmi erdekeset.De meg nezelodom.

Ha kell a progi (soritong) elkuldom,vagy keress ra valahol. Nekem install nincs meg, csak felrakva,de mukodik igy hordozhato.

Na pa..

Amugy itt masok nem irkalnak?? :>>

Előzmény: Rascal (20)
Rascal Creative Commons License 1999.09.30 0 0 20
Hello DnP!

Érdekes egy lejátszó lehet... még sohasem hallottam róla. "Normál" mp3-akat meg bírja ? Talán még csak fejlesztés alatt áll :).

Rascal

Előzmény: DnP (19)
DnP Creative Commons License 1999.09.29 0 0 19
HI Rascal!

OK.. szetnezek..
ja van egy soritong nevu mp3 lejacco es az kicsit meghal a surround mp3aktol.. lehet hogy csinalni akar veluk valamit??
recseg meg minden de a lenyeget alig hallod:))

Előzmény: Rascal (18)
Rascal Creative Commons License 1999.09.28 0 0 18
Szia,
állítsd vissza a dátumot januárra, és menni fog ( ver 1.5)
Címeket nem tudok, mert úgy másoltam őket, de megpróbálhatom levélben elküldeni. Én egyszer simán rákerestem az altavistával a DVD-re, vagy DVD playerre, és bejött egy csomó használható cím.

Rascal

Előzmény: DnP (17)
DnP Creative Commons License 1999.09.27 0 0 17
Hi Rascal!

Ja.. ez mp3 lett volna. Mind1:) a mulkor leszettem a surronunfreakrol a szamokat es allati jool szoltak meg sima sztereoban is. A powerDVD sajna nincs meg csak valami server ami lejart:>
Kuldhecc krekket ha van, vagy egy cimet is irhacc ahonnan lenyalhatnam.Xinget nem probaltam majd megnezem otthon..
( bocsi de nem irok ekezetet, igy gyorsabb es igy szoktam meg )

Előzmény: Rascal (16)
Rascal Creative Commons License 1999.09.24 0 0 16
Üdv DnP !

A Power DVD beállításai között láttam A3D-t. Én SB Live-n próbálkoztam, csak az a dög proggi max. stereoba szedi szét a hangot, elől u.a. szólt mint hátul. Lehet, hogy az A3D üzemmódban A3D-s kártyával használhatóbb lesz. A gépem most szervízben van, ezért más proggit nem volt alkalmam kipróbálni rendesen (ezt sem igazán), de a XING DVD player szintén tud file-ból lejátszani. Egyébként van egy rövid AC3 teszt .VOB-om, ami végigdumálja a 6 csatornát, azt majd valahogy elküldöm ha érdekel.
Ja most látom, hogy te mp3-ról beszélsz :), de a xing video mpeg lejátszója ismerte az mp3 formátumot lehet, hogy a DVD lejátszója is tud valamit kezdeni vele.

Rascal

DnP Creative Commons License 1999.09.22 0 0 15
Ok... meg a jelszavamat se tom:>

na kerdes: ne fukkazzatok ha tul lamer kerdes:) nincs ojjan progi ami A3D-n emulalja nekem a surroundot? tehat pl az ajanlott mp3akat terben hallanam.. :> elvileg ket hangfalon tud az a3d jo kis 3d hangokat nyomatni.. halflifeban is tok jo megy.. na van ijjen??

Na szoljatok hozza(m)..

Rascal Creative Commons License 1999.07.04 0 0 14
Mi van ? Mindenki nyaral ???
Rascal Creative Commons License 1999.06.17 0 0 13
Hello Gumimacik Gyöngye, kösz a címet, megnézem !

Üdv Sala !
Bocs, hogy kissé elmaradtam a jelentkezéssel, de elég vacak az internet itt a munkahelyemen.

Hát a "szegény ember surroundját" én is előszeretettel használom, főleg a sztereó filmeknél. Egy időben kisérleteztem egy poti közbeiktatásával, a két hátsó hangszóró közös pontja és a föld között, hogy némi szabályozási lehetőségem legyen a "jobbra-balra" és az "elől-hátul" között, de végül abbahagytam, a szabályozást egyszerűen a hátsó hangszórókat meghajtó erősítő (ez egy sima sztereó autórádió) hangerőjével oldom meg. (az a baj, hogy a hátsó hangszórók a szobám elrendezése miatt közvetlenül a nyakamba lihegnek, míg a front hanszórók kb. 2 méterre vannak, ráadásul nem is egyforma a két hangszóró pár)

A +/- 90 fokos fázistolást hogyan oldják meg ? Elsőre hülyén hangzik a kérdés, lehet, hogy tényleg az.
1. A 180 fok az tiszta, az egy -1-es szorzó és minden frekfenciára működik.
2. A 90 fok viszont minden egyes frekvencián más-más időeltolódást jelent, ezt hogyan oldják meg ? FFT-ézik szakaszról szakaszra a surroundnak szánt csatornát, és minden frekvencián elpörgetik +/- 90 fokkal a cos-sin összetevőket, aztán IFFT-ézik a két jelet és hozzáadják a stereó oldalakhoz ? Ilyenkor nem okoz problémát az FFT ablak két széle, passzolni fog ezután is az egymás után lévő jel ablakokon az eleje-vége ?
Esetleg valami frekvencia független dolgot neveztek el 90-fokos eltolásnak ??? ( ha 0 fok 1* és 180 fok -1*, akkor 90 fok 0* ??? ez tuti hülyeség, ha csak így nézzük. Itt valami vektoros dolognak kell lenni ( sqtr(-1) ))

Egyébként a jó öreg TIE-fighter game meglepően jó terü így a különbségi jel hátraeresztésével.

A műfejes felvételekről már hallottam, de olyat tudtommal még nem hallottam. Elvileg, ha dinamikus a fülhallgatód, akkor belenyomva a füledbe, mikrofonként is használhatod, és már készítheted is a "műfejes" felvételt ( :-) ).

Ha minden hangfalad min. 8 ohm-os, akkor legrosszabb esetben sem fognak 4 ohm alá menni eredőben. Bár tény, hogy a tekercselésük (tulajdonképpen az egész motor) az energiatároló is egyben, tehát vissza is dolgozhatnak az erősítőre, és ha az egyik oldal még éppen arra rásegít, akkor a föld ott nem tudja azt a teljesítményt elvezetni, de szerintem ezt bírnia kell.
Nekem is TDA 1554Q-val van megcsinálva az erősítőm (én még 600 Ft/db-ért vettem anno), kettőt használok, aktív mély / magas meghajtással.
Most készítek 4 egyforma hangfalat direkt a számítógép köré, és őket is a TDA1554Q-val fogom hajtani. A nagy erősítőm pedig egy 4*25W együtemű A osztályú Csöves - FET -es erősítő lesz, + 2 * kb 70 - 100 W Sub-basszus meghajtónak B-osztályú erősítővel. (center nem kell, Én úgyis középen ülök )

Fő a rövidség ! Csao !

Gumimacik Gyöngye Creative Commons License 1999.06.16 0 0 12
Sziasztok. Egy általános áttekintés magyarul:
www.datanet.hu/dolby/
Sala Creative Commons License 1999.06.10 0 0 11
Szia Rascal!

Az előző hozzászólásomat másnap reggel elolvasva elég lámeresnek találtam. Emiatt bocs! (hajnali háromkor írtam, meg mondom, az a FAQ összekeverte minden elképzelésemet a térhatású rendszerekről, és a Live-ról.)

Most írok arról, amit tényleg kipróbáltam, működik, és bárki kipróbálhatja. A barátaim csak Sala-surroundnak nevezték el. Lényege, hogy akár három hangszóróval (persze nem szokványos bekötéssel) és sztereó erősítővel is el lehet érni Dolby Surround-hoz hasonló, viszonylag jó térhatást. A működési elve a következő: Az első két hangszórót szokványos módon kell bekötni. Piros kábelt az erősítő piros hangszóró csatlakozojába, a feketét a feketébe. A hátsó, harmadik hangszórót, esetleg hátsó kettőt sorba kötve, az erősítő bal-piros és jobb-piros hangfal-csatlakozójához. (P+, F-) Ezzel az érhető el, hogy a hátsó hangszórón a jobb és bal csatorna különbsége fog megszólalni. Ez azt jelenti, hogy ha elöl mono hang szól, tehát a jobb és bal csatorna megegyezik, akkor különbségük nulla lesz, tehát a hátsó hangszóróra nem jut jel. Viszont, ha a jobb és bal csatornábol kijövő jel azonos, de ellentétes fázisú, vagyis 180°-os eltérés van közöttük, akkor különbségük nem nulla, hanem kétszerese, a jobb vagy a ball csatornának. (Ezt könnyű belátni. Ha például az erősítő bal és jobb csatornája 10 Volt amplitúdójú, és ellentétes fázisú jelet ad ki, akkor a jobb hangszóró is, és a bal is 10V amplitudójú jelet kap. Viszont a két csatorna különbsége 10 - (-10) = 20V. És ez a 20V-os különbség jel hajtja a hátsó hangszórót. Tehát a hátsó hangszóró kétszer hangosabban szólhat, mint a jobb, vagy bal. Ráadásul, mivel az első hangszórók ellentétes fázisban mozognak, főként a mély tartományban kioltják egymást. Ez a megoldás hallhatóan dekódolja a Dolby Surround kódolt zenét. Mivel itt a mono hátsó csatornát úgy keverik a jobb első és bal első hang által alkotott sztereó jelbe, hogy a bal jelfolyamba -90-°os fáziseltéréssel, a jobb csatornába +90°-os fázistolással keverik. (90 - (-90) = 180°) (Persze Dolbyék a bekeverés előtt még tesznek a hátsó csatornára Dolby B kódolást is, és ha jól tudom még késleltetik is 10-20ms-al) Elvileg a Pro Logic-ot is dekodólja, bár ott az éppen hangosabb, domináns hangokat az igazi dekóder még hangosabbá teszi.

Egy szó, mint száz, Sala-surroundon meghallgattam az általad írt surroundfreak.com-ról letöltött MP3-akat, és az eredmény meglepően jó volt. Még a THX_X nevű és az AC3Train is térhatású volt. A térhatás a DTS.mp3-ban volt a legjobb. Úgy szólt, mint a moziban. Az effektek forogtak a fejem körül. Az animal.mp3 is térhatású volt. Az oroszlán a hátad mögött ordított, amíg a vadász bal-előlről le nem lőtte.
Egyébként, ha foglalkozol zeneírással, elég könnyen tudsz te magad is térhatású zenét írni, pl Fast Trackerrel. Én írtam olyan zenét vele, ahol a dob középen szólt, az orgona bal oldalt, a basszusgitár jobb oldalon, és a trombiták a hátad mögött szólalnak meg. Annyi az egész, hogy a trombita hangmintából kell mégegyet csinálni, aminek a hangerejét -100%-ra állítod, vagy valamilyen hangeditorban ráadsz egy "invert phase"-t. Ha az eredeti trombitát jobb oldalra teszed, az invertáltat pedig bal oldalra, akkor igaz mind a három hangszórón fog szólni, de a hátsón hangosabban.
A kapcsolás hátránya, hogy rontja a sztereó teret. Ha csak a bal vagy csak a jobb hangszóró szól, akkor az ugyan olyan hangerővel hátulról is szól. Előnye, hogy az átlagos sztereó zenét is térhatásúvá teszi. Írok rá egy példát: Az énekhangot általában monoban veszik fel, és a viszhang effektek teszik sztereóvá. Mivel a hátsó csatorna tulajdonképpen annál hangosabb, minnél "sztereóbb" a zene, az énekes hangját és a zenét főként elölröl hallod, míg az ének vísszhangját hátulról.

Kedves Rascal, nem tudom ismerted-e ezt a hangszóróbekötést, ha igen, akkor talán majd valaki más hasznát veszi, ha benéz ide. Feltéve ha lesz kedve végigolvasni, és összeállítani a dolgot. Szintén nem tudom, mennyire voltam érthető. Ha valaki kedvet érez a bekötés kipróbálására, vagy működésének részletesebb megértéséhez, az írjon a fórumba, vagy mailen, szívesen segítek. Amint írtam, kipróbáltam, nálam most is működik. A teszteléshez a fent említett DTS.MP3-at ajánlom, de elküldhetem saját készítésű zenéimet, vagy egy "teszt-helikopter-effektet".
Még valamit. A bekötést nem én találtam ki, régebben olvastam egy ezeréves rádiótechnikában, ahol quadrofon és térhatású rendszerekről volt szó. (Köztük a műfejes felvételekről. Rascal erről hallottál már? Esetleg műfejjel készített felvételt hallottál már?) Ezen kívül valami homály text fájlban is olvastam róla. Ott volt bekötés öt hangszóróra is.
Ami még fontos. A hátsó hangszóró(k) nem tudom pontosan, mekkora terhelést jelentenek az erősítőnek csatornánként. Az én erősítőm rövidzár és túlmelegedés esetén lekapcsol. 4 Ohm terhelhetőségű, és mind a három hangfalam 8 Ohm-os. Többszáz órás hallgatás alatt eddig egyszer kapcsolt le. De akkor nagyon hangosan hallgattam, és a hátsó csatorna is erős volt. A Rádiótechnikában szereplő kapcsolásban a hátsó csatornának külön erősítője volt, bemenetén egy különbségi jelet képző műveleti erősítővel. Ha valaki kipróbálta, és építene ilyen erősítőt, vagy csak a különbség képző ák. érdekelné, szintén tudok segíteni. (Pl.:Philips erősítő, 2x20 watt: 1db TDA1554QIC 2db kondenzátor össz.:2000Ft +12V hálózati transzformátor, de PC tápegységről is üzemel)

No most is sikerült egy kisebb előadást tartanom. Ez egyre rosszabb lesz. Őszinte tiszteletem, aki idáig elolvasta. Sziasztok! Sala

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!