Az utólagos bejegyzések mindig az adott személyre vonatkoznak.
Az 1911-ben vehette a nevére Juliannát, a születési jegyzésében látszik, hogy nem törvényes az atya, hanem természetes.
Abban az időben hiába vállalta magára az apa a gyereket, akkor is az anya nevét kapta, tehát Lupsán Juliannaként született, 1911-ben vátozhatott meg a neve,
Ismét tanácsért fordulok hozzátok. Már korábban is kerestem Czeglédi János L82P-7T7 halálozását, de sikertelenül. 1908-ban még született gyermeke, az első gyermek, Juliánna GKDQ-75Z 1920-as házassági bejegyzéseben meg már néhai Czeglédi. Julianna születési anyakönyvi bejegyzésében két UB szerepel, az 1/1923 megfelelhet az 1922.12 27-i halálának, de van még egy 37=1911 is. Azt gondoltam, ez az apa halála lehet, az anya 1950-ben halt meg. Van is egy Czeglédi János, aki 1911 augusztuban halt meg, szintén Komadiban, de ő 57 éces volt akkor, nem 31, és a szülők se stimmelnek. Mi lehet akkor ez az 1911-es UB, ha nem az apa halála, ami továbbra sincs meg ?
A hajdu megyei Adóhivatal Debrecenre vonatkozó összes adata, vagyonösszeírások, hadiadó kivetések, polgárok listása, stb 1750 évektől 1846-ig le van tiltva.
Már nem lehet kutatni a nemesi összeírásokat se. Mind a XVII-XVIII. századi iratok. Vajon milyen törvény alapján vannak letiltva?
Sziasztok!Kis segítséget szeretnék kérni. Családfámat kutatva, az egyik ágon kicsit megakadtam. Egyik felmenőm, Hertelendi Bàlint szüleit szeretném megtalálni. Sajnos sem születési, sem házassági bejegyzését sem sikerült megtalálnom. Halottijában az áll, hogy a vas vármegyei Bucsu községben halt meg 1888-ban 77 évesen...Dozmaton lettek bejegyezve az anyakönyvek, de sem ott sem más környékbeli község irataiban sem találok semmit.
Az írásbeli bejelentéseknél főleg igaz, hogy a "néhai" hiánya nem feltétlenül jelenti azt, hogy a rokon még él. Lehet, hogy az írott forrásban ezt nem rögzítették, vagy az anyakönyvbe való átíráskor az ilyen részleteket kihagyták, vagy egyszerűen kifelejtették.
(Már találkoztam az ellenkező esettel is: olyan rokon mellé írták be, hogy "néhai", aki még igenis élt -- csak hát elvált, és az "özvegy" ezt nem vallotta be.)
(Már majdnem egy évtizede szenvedünk ezzel: az FS fejébe vette, hogy a helységeket és időpontokat a régi szövegalapú keresés helyett hierarchikus egységek alapján keressük ezentúl. Ez az időpontoknál nem túl horribilis, bár nehezíti a félreindexelt évszázadok megtalálását. A helységeknél tiszta káoszt okozott, aminek feltakarítása az indexeik nagyszabású lerongálásával jár: most már nem küld ugyan Afrikába, ha Balassagyarmatot lerövidítették, de viszont meg se próbálja már bármivel egyeztetni az indexelt szöveget. Inkább lebutítja, és az egész gyűjteményben egységesen csak berakja, hogy Magyarország.)
A megszokott módon, év elejétől elérhetővé tettük a kutatási korlátozás alá nem eső, 90 évnél régebbi anyakönyvi másodpéldányok fényképeit. E-kutatás szolgáltatásunk révén tehát idén megtekinthetők már az 1935. év anyakönyvi másodpéldányok (VFL I.1.24.a.) keresztelési, esketési és halálozási bejegyzései is a korabeli veszprémi római katolikus egyházmegye valamennyi plébániája tekintetében. A közzététel egyelőre levéltári rendben történt; a plébániák rendjében történő közzététel néhány napon belül esedékes. Jó böngészést kívánunk!
Annak a Vasinka Jánosnak, akinek 1943-as halálozását megtaláltad, az apja, idősebb Vasinka János, aki 1884-ben született, és akinek halálozását keresem, újra nősült az első felesége halála után, és a második feleségétől született egy Zoltán nevű fia 1923-ban, aki 1944 január 18-án halt meg a 12.kerületben a mai Városmajori klinikán, katona volt, lakcimnek 11.kerület, Albert utca 1 szerepel, gondolom, a laktanya. Február 14-én anyakönyvezték a halálát. A bejegyzésben a szülők élőnek vannak jelölve.
Indexelt, de nem kereshető – lehet, hogy én csinálok valamit rosszul – de ha beírom a keresőbe, hogy Hajdúböszörméy 1895-1980, összesen 109 találatot ad, az is nagyrészt születési AK. Ha a filmet lapozd, akkor látható, hogy már indexelve van. Vasinkára nem ad halotti találatot, miközben Vasinka János és Máté Julianna lánya, Vasinka Ilona 1922. január 6-án meghalt (#005057400 254. kép).
Azt nem értem, hogy oblass mit ért az "indexelt de nem kereshető" alatt: ez olyan, mintha azt mondaná, hogy "számozott, de számozatlan", mert az "indexelt" más szóval "kereshető".
A hajdúböszörményi polgári halottik, amiket találomra megnéztem, kereshetők voltak az FS-en (bár erről a katalógus nem tud). Az újpestiekkel nem volt ilyen szerencsém; ott a találomra megnézett (nagyító nélküli) filmeken nem talált semmit.
Talán azt kéne egyeztetni, hogy pontosan melyik 1943 utáni újpesti halottik vannak már indexelve az FS-en vagy a MACSÉ-n, és amelyikek nincsenek, azokat lapozni.
Igen, kikértem a BFL-ben a házastársi elhagyásról szóló okiratot. Ott szerepel idősebb Vasinka János, akihez költözött azonos nevű fia, miután felesége elüldözte. Egyébként unokatestvérek voltak a házas felek...
Egyelőre még csak az indexelt adatokat néztem meg Újpesten és Hajdúböszörményben.
1. A Hungaricanán 1940-es évszámmal van fent két közjegyzői okirat, ahol Vasinka János (asztalos segéd, Űjpest, Újpest Rákóci (sic!) utca 13.) szerepel: Jegyzőkönyv aláíráshitelesítésről meghatalmazáson (Ügyszám: 0240) és Jegyzőkönyv házastársi elhagyás tanúsításáról (Ügyszám: 0241). Ezekre gondolsz? Ezekben nincs feltüntetve tanu (tehát az apa, az 1884-es születésű Vasinka János). Neked esetleg megvan a teljes jegyzőkönyv? Vagy más irat 1938-as évszámmal?
2.Hajdúböszörmény Halotti anyakönyvei indexelve Vannak, de (még?) nem kereshetőek. Végignézted a bejegyzéseket, vafy cask a keresőt használtad? A kereső használata nem ad ki eredményt Hajdúböszörményben.
Találtam egy közjegyzői iratot házastársi elhagyásról, melyet a fia nyújtott be az időben, és abban az egyik tanú az apja, az 1884-es születésű Vasinka János, aki akkor Újpesten lakott a Rákóczi utca 13-ban. A fia és tobb rokon is Újpesten élt. Az újpesti halálozások is ondexelve vannak, de nem bukkantam rájuk. Ldhet, hogy egy másik kerület kórházában haltak meg.
A segítségeteket szeretném kérni két felmenőm, Vasinka János (LZ4Y-677), és 2. felesége, Bártfai Mária (GKWB-P22) halálozásának felleléséhez. Hajdúböszörményben éltek. Fiuk 1944 januári budapesti halálakor még élnek. Kerestem őket a macse.hu-n is, sikertelenül. A böszörményi halottik idexelve vannak, ott nem talaltam őket.