Tudod az a bibi, hogy játék a tisztességgel, Játék a fogalmakkal, a szellemi termékekkel, Játék a az elmével, de a hindu, buddhista, brhamanista, krisnista, stb. más vallásista tudásnak beállított csalamádé elméletek csupán arra valók, hogy az embert megvezessék megfoghatatlan vallási, avagy éppen vallástalannak álcázott misztifikált szavakkal! Kizárni a gondolatot, mantragyakorlatokkal és szavak ismétlő hangmimikáival.... Csak azt látom, hiábavalóságok hiábavalósága...., de ha erre is rászedhető az ember, mint önmegváltó szerzeteseként...., ha ez értelmes életcél..., csak rajta, hisz addig is mások kaparják nekik a gesztenyét és a élethez szükséges létfenntartást... :)
" A TM-ben a mantra használata is sokban különbözik a más technikákban megszokott mantra-használattól. A mantrát majdnem minden technikában folyamatosan ismételgetni kell, vagy hangosan vagy csak önmagunkban. Ezt a megállás nélküli hangzásismétlést Indiában mantra-dzsapának nevezik, és azért végzik, hogy az elme átitatódjon és valamilyen lelki egységbe kerüljön az imádat tárgyával, valamelyik istenséggel "
" A HATODIK TUDATÁLLAPOT: AZ ISTENTUDAT A fejlôdés következô szintje a hatodik tudatállapot, az Istentudat. Ebben az állapotban a dolgok olyan mélységeit érzékeljük, hogy még legfnomabb (relatív) szintjeiknek is tudatában vagyunk. Az Istentudtban a relatív világ legfnomabb értékeit ismerjük fel, a következõ lépés, az Abszolút felismerése pedig már a hetedik tudatállapotot jelenti. A hatodik tudatállapotban az ember a világegyetem legfnomabbszintjét érzékeli.Perszenemaz elektronokat és a részecskéket, még csak nem is a mikroszkóp alatt látható parányok világát kezdjük el látni, hanem az anyagi szerkezet fnomabb minôségeit kezdjük érzékelni. Maharishi sem az anyagi szerkezetek felismerésérõl beszél, hanem érzékelésünk fnomodásáról. Világegyetemünk legfnomabb szintjét a tiszta fény alkotja "
" Maharishi transzcendentalis-meditacio.hu 177 ezt az állapotot még Kifnomodott Kozmikus Tudatnak vagy Isteni Tudatnak is hívja. "
melyik isteni tudat lenne ez?
Egyáltalán vannak istenek és azok kik, mik?
Akkor ez is olyan, mint a fény az alagút végén....
A transzcendentális meditáció (rövidítve: TM) meditációs és önfejlesztő módszer, amelyet Maharisi Mahes jógi indiai származású spirituális tanító kezdte el tanítani először Indiában, 1955-ben, majd az 1950-es évek végétől kezdve szerte a világon. Az elmúlt 60 év során a TM a világ egyik legismertebb meditációs és önfejlesztő módszerévé vált: több mint hatmillióan sajátították el világszerte, egy egységes, hét foglalkozásból álló tanfolyam keretében
A TM-et naponta kétszer javasolt gyakorolni (általában reggel és este), alkalmanként 15-20 percig, csukott szemmel, kényelmes ülő helyzetben. A TM gyakorlása során rendkívül mély nyugalmi állapot érhető el, amely lehetővé teszi a stresszek és a feszültségek kioldódását az idegrendszerből.
Maharishi a TM-et egy egyetemes, vallásoktól független szellemi technikaként tanítja, amelynek során az elme „egy csendes, mégis teljesen éber, tudatos állapotba merül. Ugyanakkor a test különleges, mély nyugalmi és ellazult állapotba jut.”[1]
Maharishi ezt az állapotot „transzcendentális tudatállapotnak” nevezi, amely a mindenki által tapasztalt ébrenlét, álom és mélyalvás állapotától eltérő, negyedik fő tudatállapot. A TM-et gyakorlók arról számolnak be, hogy ennek a megtapasztalása nagyfokú boldogságérzettel, békességgel és csendességgel jár együtt.[2]
A TM testre és elmére gyakorolt hatásairól az 1970-es évektől kezdve számos tudományos kutatást végeztek, nem egy esetben nemzetközileg elismert kutatóintézetek közreműködésével, a TM során tapasztalt anyagcsere-változásoktól a szív- és érrendszeri betegségeken át az ún. „magasabb tudatállapotok” megtapasztalásának nyomon követéséig terjedtek.[3]
A TM az elmúlt években folyamatosan növekvő népszerűségnek örvend a rendszeres gyakorlásból fakadó jótékony hatásoknak és a tudományosan bizonyított eredményeknek köszönhetően.
Magyarországon 1989 végétől tanítják. A magyar tapasztalatokról videó is készült "
Úgy tudom egy vallástól sem mentes jógi dolgozta ki a rendszert... lehet állítani, hogy mennyire jó és békés boldog állapotba jutás és az élet ettől lesz élhetőbb, pedig egyfajta önmegvalósítást próbál elérni, kiizzadni, olyan szinteket támaszt az agynak, amiket úgy találtak ki, hogy legyen egy olyan is, jól hangzó fogalmak nevei csengenek, amik természetesen szanszkrit nyelven van, vagy egy másik ősi indiai nyelven, amit lefordítani ugye nem egyszerű, nem is kell, ettől lesz érdekesebb!
Mindezen felsorolt technikáktól mentesen is el tud jutni az ember olyan szintre, amihez szagolni sem kell semmilyen irányított technikának, hisz ha akarjuk, hogy lecsendesedjen bennünk bármilyen indulat, gondolat, csak használni kell, hisz nem tudjuk hova vezet sok esetben ez a fajta módszer..., te tudod? Igen, mert mondták, ahogyan tanítják, de te azt tapasztalod, amit tanulsz és nem azt ami természetesen benned van, belőled árad, avagy éppen kintről beléd árad és a tudat kinyílik és részesévé válik egy nagyobb közegnek, egy távolabbi résznek, egy teljesebb világnak!
Mi az akadály, a sok filozófiai maszlag, amit éppen el akarnak csendesíteni, kiiktatni addig a pillanatig, amig lehet egy gyakorlatban és eljutni odáig szinteken keresztül irányítottan, hogy is mondjam, nem azt kapják, amit kaphatnának!
Tudod e mi az élet, feltételei, mi az ami az embert előbbre viszi, mi kell az embernek ahhoz, hogy művésszé, orvossá, mérnökké, tudóssá, politikussá, avagy filozófussá, netán kőművessé, szerelővé váljon és mi kell ahhoz, hogy jó ember legyen, hogy szeretni tudjon és elfogadni, hogy a szerelmeket feldolgozza, hogy gyermeket nevelhessen, hogy dolgozzon, avagy egészséges legyen, betegségben gyógyulhasson...
Ezek társadalmi, családi, közösségi, szociális dolgok... A problémák megoldása nem a TM, sem a jógapózok, a mantra sem .... Lehet most azt mondani, csodálatos élményeket ad, ez is egyfajta eklézsiává váló képzetté növekszik sok sok ember egyedül egymás mellett saját transzállapotában...
ezért kérdeztem, mit ad az emberiségnek, ami hasznos, a közösbe mit ad, amitől jól működik, mint közös-ség? önfejlesztés, önidők, öntörődés, olyan, mint egy önkéntes szerzetesi állapot, csak nem rendházakban vannak egymás mellett, hanem egyféle falanszterrendszerben...
Te valami jó nagy balféknek nézed a megszabadult lényeket :) vagy összekevered őket valakikkel :) aki semmit nem utasít vissza és minden élvezetre vevő, az a hedonista :) a jógik önmegtartóztatásban és lemondásban élnek :)
pont ezért mondhatjuk, hogy a megszabadult jógi az ördög maga, a hazugság atyja, de lehet az isten is, attól függően NEKED milyen hozzáállásod van. vagyis nem számít a jógi egyáltalán, csak te magad számítasz, hogy te milyen vagy, mert neki mindegy. a megszabadult lény semmit nem utasít vissza, és minden élvezetre, eseményre vevő. kezdve a legdurvább gonosztettekkel, ő mindent támogat. határt csak a te lelkiismereted szabhat neki. pont ezért mondtam, hogy ha valaki szenved, kerüljön minden gurut, lélekkufárt, és magára, saját isteni természetére számítson csak. az igazi "guru" elkerülhetetlen, ezért számolni kell vele, de nem kell keresni.
aki kijutna a körforgatagból, az vissza akar jönni. nem véletlen olyan a világ, amilyen. a megvalósult jógi akármit véghez tud vinni, mint olvastad, uralja az ok-okozati láncot, mégsem szabadítja meg az élőlényeket a szenvedéstől, hanem inkább fenntartja ezt az állapotot. mivel a megszabadulás a megfelelő hozzáállás szükségszerű következménye, és nem akarat eredménye. a jógi sem megszabadulni akart, hanem megszüntetni a szenvedését, de csöbörből vödörbe került a megszabadulással. lehet, hogy hatalma lett élőlények felett, de nélkülük nem boldog, ezért a képességeit kihasználva kapcsolatot keres mindenáron az élőlényekkel, mivel számára egyébként az űr, és a táguló tudat, a magány van csak. nyilván nem célja, hogy azokat, akik partnerei, társai lehetnek ebben a helyzetében nem akarja megszabadítani, mivel akkor neki megint maradna a magány. csak az a célja, hogy foglalkozzanak vele, és minden formában igyekszik tudatosítani a lényekkel, hogy létezik. vallásokat teremt, zűrzavart, az átlag lények számára misztikus jelenségeket, ahol meg tud mutatkozni, játszani tud velük, hogy keressék, társalogjanak vele, ő meg bujkálhat, meg-megjelenve, hogy a párbeszédnek legyen alapja, de világossá soha ne váljon léte, valódi természete, ha lehetséges.
ez kicsiben és nagyban is lélekbiznisz. nem véletlenül van itt tappancsmancs is pl millió nickszemélyiségével, mert kell neki a társalgás, az interakció. ha olyan boldog lenne a nagy szabadságában nem szórakozna itt az emberekkel.
ah, nem vezettem statisztikát, ám a barátom is odajutott és ott volt pünkösdi, jehovista, buddhista protestáns..., no de ez nem kórházi beszámoló, hanem egy szellemi termékről van szó, ami éppen a pszichével foglalkozik..., ami nagy felelősség lenne, míg a kórházakban mintzatokból diagnosztizálnak, addig ugye egy kereső embernek minden jó és szép....
oké, akkor ezt vegyük úgy, hogy a Te szubjektív vélemény volt ez az egész!
De ismétlem, értettem mire utaltál, nekem is van szinte biztos hogy a vallás miatt lelki sérült ismerősöm, mégis azt kell mondjam, ezt általános igazságként kijelenteni túlzás!
Annak örülök, hogy létezik elmondásod alapján vallásmentes oktatás, tanfolyam, vezetés, úgy a jógában, mint a meditációban....
van bizony, ha nem lenne, én se kezdtem volna el a jóga útját!!
bárhonnan veszem, ezek mind hindu vallás alapjai és ne mond nekem, hogy a meditáció, pl. a Transzcendentális meditáció mentes lenne a vallástól!
Elolvastad Patanjali szútráit a jógáról???Amiket belinkeltél ide abban hol fedezed fel bármely vallás iránti elköteleződést? Patanjali jóga szútrái a maguk egyszerű megfogalmazásában tartalmazzák a jóga nyolc lépcsőját, némi gyakorlatot, stb! De nem köteleződött el a hindu valláshoz.... lehet hogy a hindu vallásban van pár Patanjali szútra (ahogy a bibliai Jézus tanításaiban is van jóga elem:))) azonban a hindu vallás alapja abszolút nem Patanjali szútrái, még csak nem is alapvető eleme!!
fejtsd ki, hogy a transzcendens meditáció miért kapcsolódik a valláshoz???? mire gondolsz??? mert nem értem!
ah, nem vezettem statisztikát, ám a barátom is odajutott és ott volt pünkösdi, jehovista, buddhista protestáns..., no de ez nem kórházi beszámoló, hanem egy szellemi termékről van szó, ami éppen a pszichével foglalkozik..., ami nagy felelősség lenne, míg a kórházakban mintzatokból diagnosztizálnak, addig ugye egy kereső embernek minden jó és szép....
Annak örülök, hogy létezik elmondásod alapján vallásmentes oktatás, tanfolyam, vezetés, úgy a jógában, mint a meditációban....
"
PATANJALA JÓGA
A szerző
Patanjali Maharishi a jóga filozófia kiváló bölcse volt. Patanjalira manapság úgy tekintenek, mint az Úr utolsó Avatarájára. A Yajnavalkya Smritiben megtaláljuk, hogy Hiranyagarbha volt a jóga eredeti tanítómestere. Patanjali Maharishi csak összegyűjtötte és magyarázatokkal látta el a Hiranyagarbha által tanított Jóga előírásokat, elveket és tanokat.
Jóga Sutrák
Patanjali a Jóga filozófiáját Sutrákban írta meg. A ’Sutra’ tömör kijelentést, velős állítást jelent. Ez egy olyan aforizmaszerű mondás, amely mély, rejtett tartalmat hordoz magában. A régmúlt idők Rishijei kizárólag Sutrákban fejezték ki a filozófiai gondolatokat és azok megvalósítását. A Sutrák jelentését igen nehéz megérteni a hozzájuk fűzött kommentárok, magyarázó szövegek vagy egy a Jógában jártas mester segítsége nélkül.
Első fejezet
Az első fejezet a Samadhipada, amely a Samadhi különböző szintjeivel foglalkozik és 51 Sutrából áll. Leírja a meditáció akadályait, az ötféle Vrittit és azok irányítását, a háromféle Vairagyát, Isvara természetét, a Samadhihoz vezető különféle módszereket, s azt, hogy az elme nyugalmát milyen erények fejlesztésével érhetjük el.
Második fejezet
Ezt a fejezetet Sadhanapadának hívják. 55 Sutrából áll. A Kriya Jógát dolgozza fel, azaz a Tapast, a tudásszerzést, az Úr iránti teljes odaadást, az öt Klesát (szenvedést), s azokat a módszereket, melyekkel ezek a szenvedések, amik a Samadhi útjában állnak, megszüntethetők, a Yamákat és Niyamákat és azok gyümölcseit, az Asana és Pranayama gyakorlását és azok hasznát, a Pratyaharát és annak előnyeit stb.. "
bárhonnan veszem, ezek mind hindu vallás alapjai és ne mond nekem, hogy a meditáció, pl. a Transzcendentális meditáció mentes lenne a vallástól!
utána jártam, sehol hivatalos, érdemi info! Rajtad a sor fedd fel ezt az infot előttünk, hány vallásost juttatott pszihóra a vallás!!!
Amit olvastam jógiktól, jógikról, meditációkat vezető mesterekről, tanításaikról, iszonyúan átfonja a hindu vallás és az indiai misztikum..., ez az ami engem kissé bizalmatlanná tesz, azt gondolom, nekem ez a hamis...
Olvashatsz olyan jógitól akit nem fon át hindu vallás...sőt még magyar kötődésű is. Nevezetesen Selvarayan Yesudian (Haich Erzsébettel együtt) nem hindu volt, mégis Indiából jött Magyarországra!
Jógát gyakorolhat keresztény, hindu, buddhista és ateista is! Ép ez a csodálatos benne, s ezért mondják, hogy a jóga nem vallás!!
Nyilván egy régi indiai jógamester hindu, vagy buddhista, vagy bármi is kellett legyen, mert abban a közegben ez természetes volt...
Neked megvan most az a szabadság jogod, hogy nem kell úgy jógázni, hogy az bármilyen valláshoz kötöd!
A vallás nem igazán magánügy... Sőt, térítik is... Amiről te beszélsz, mint magánügy, az az ősi "vallás " természetes megnyilvánulása, ez anno, mielőtt a buddhizmus át nem reformálta, minden ember saját istentiszteletét, ahogy érezte, akit megnevezet, amiről úgy gondolta, nem voltak rendszerek, filozófia kitételek, átverés..., illúziókeltés, amit tapasztaltak, az volt a tény, az igaz, a valóságosan átélt élmény és nem az élmény keresés a lényeg, nem a különlegességek hajhászása, a titokzatosság, misztikum..., és azt mondom ez a szabadság semmi máshoz nem hasonlítható, kinyílik a tudat és egyesül ezzel az univerzummal, egy a természettel a legszebb ajándék...
Amit olvastam jógiktól, jógikról, meditációkat vezető mesterekről, tanításaikról, iszonyúan átfonja a hindu vallás és az indiai misztikum..., ez az ami engem kissé bizalmatlanná tesz, azt gondolom, nekem ez a hamis...
én nem tudom, Te igen??? Nem igazán hinném, ugyanis a vallás a legteljesebb magánügy, s mint ilyen erről biztos hogy nem készülhetett legális statisztika semelyik pszichiátrián!!! Honnan szeded ezt??
De egyébként értem mit mondasz, részben van is benne igazság!
De ne felejtsd el, sok ember olyan szellemi, tudati, élethelyzeti szinten van hogy kell neki a mankó! A segítség. A valahová tartozás vágya! Sok vallási közösség pont ezt a vágyat, lehetőséget veti fel ezen embereknek, kik így érzik magukat biztonságban, így nyugodtak....hogy ez önámítás?? igen az! De mégis hasznos az egyénre nézve...
Az más kérdés, hogy az egyház ezt az emberi gyengeséget jelentősen kihasználja, és visszaél vele!!!
nem tudtam le magam mögött, hanem leráztam, mint hulladékot, mert félrevezet, ámít, hazudik a vallás és nem tiszta tudást, ismeretet ad, hanem képzeltet, fantáziáltat, ha valakinek ez kell, vesse bele magát....
Tudod, hány hívő került már pszichiátriára és itt nem mentes a krisnás, hindu, buddhista, zsidó, muszlim, keresztény, vagy ezoterikusok közül..., no de mindegy... :)
Igen, ez lenne :) De mintha, beszélgetőtársad azt hinné, hogy, ha a különböző felekezeteket már maga mögött hagyta, akkor azzal már a dolgokat is le tudta maga mögött :) Pedig hát ez nem ilyen egyszerűűű azért :)
azért kérdezem, hogy mit hordoznak, mit integrálnak a különböző meditációs technikák ( vallásfilozófiailag ) tudatmódosítóként, vagy nem!
Elsőre tisztázzuk a meditáció fogalmát, mert szinte biztos, hogy más értünk alatta.
A meditáció a jóga 8 lépcsője szerint a 7. lépcső
Ami előtte van a pratjahara és dharana
A pratjahara ami visszavonja az érzékek működését (látás, hallás, stb...)
A dharana amit egy pontban összpontosítja az elmét.
Ez a valóságban hogy néz ki? Vegyünk a topic kedvéért egy TM mantrát.
Kapot a delikvens egy mantrát az oktatójától...haza megy ezt mormolja, magában vagy hangosan, embertől, állapottól függ.
Amikor egy mantrát kezdesz el, az a lényeg, hogy elsőre egyre kevésbé vegyél tudomást az érzékszerveid által közvetített dolgokról (pl. ugató kutya, szirénázó mentő, hideg van - meleg van, világos van sötét van..stb) s ahogy ezt egyre jobban és jobban sikerül, akkor átlépsz a dharanaba, azaz egy dologra tudsz egyre jobban és jobban összpontosítani.... s mikor ezt az egy dolgot is magad mögött tudod hagyni...nos ez a jóga szerinti meditációs állapot.
Vélhetően Te valamelyik koncentrációs szintre kérdeztél rá! Azaz a mediációs technikákban koncentrációs technikát értesz.
Vallásfilozófiailag a koncentrációs technika úgy valósul meg, hogy pl. egy istenképre, egy megtestesülésre vizualizálod a gondolatodat, vagy egy istenhez, vagy megtestesült formájához zengeted a mantrát...stbstb
De mint látod, a kép a hang csak azért fontos, hogy a gondolati irányultság meg legyen.
Hogy az elképzelt istenkép Jézus alakja, Krisna alakja, vagy csak egy gyertya fénye --> ez mindegy, a lényeg, hogy ez alkalmas legyen a gondolataid koncentrálására.