Keresés

Részletes keresés

Valentine Creative Commons License 1998.07.16 0 0 26
:-)
Ferfi Creative Commons License 1998.07.16 0 0 25
A hozzászólások egy részéből úgy veszem ki, hogy a többség ezt a problémát úgy kezeli, mintha csak Amerikában lenne. Ami miatt én ezt a topicot megnyitottam, az az, hogy egyrészt tapasztalataim szerint az amerikaiak "baromságai" egy idő után átszivárognak hozzánk is, másrészt meg azért, mert ismeretségi körömben és munkahelyemen van egy-két olyan ember, aki már magáénak vallja ezeket az elveket (és nem is mind nők az illetők érdekes módon. Férfi kollégám jött hozzám panaszkodni, hogy csináljak már valamit a kolléganőjével, mert mindíg olyan szoknyákban jár, hogy az felháborító, ráadásul úgy ül mindíg az aztalra, hogy minden látsszon.)

Szóval az a kérdésem, hogy szerintetek (bocs a tegezésért, ha valakit sért) van-e annak reális veszélye, hogy ezek a nézetek hozzánk is "beszivárogjanak"?

Skorpió Creative Commons License 1998.07.16 0 0 24
USA
Elöször is sajnalom az amerikai nöket, mert a munkahelyen nem lehetnek nök. Dehat ök akartak.
Szerintem a ferfiak "pipogyasaganak" az erdemenye az egesz. Tessek minden olyan nöt feljelenteni, aki nem kinai kezeslabasban megy dolgozni, mert az is a nemek közti különbseget hangsulyozza, söt szexualis üzente is van. Ha ruzsozza magat, ugyszinten.
Aztan az ilyen hölgyeket bentlakasos tanulmanyutra vinnem - mondjuk - Iranba. Egy evre.
Azt hiszem, meggondolnak magukat.

Jo ez nekik ? Szivesen meghallgatnam az ö velemenyüket is.

Zak Creative Commons License 1998.07.16 0 0 23
Miért, az micsoda baromság, amikor a német feministák kitalálták, hogy a "man" névmás helyett lehessen használni a "frau" névmást is...? Vagy amikor a bécsi ismerôs csaj a vele egykorú (plusz-mínusz egy év) nôi fônökét "Fôtanácsos Asszonynak" kell hogy szólítsa...

Ez az egész munkahelyi szexuális zaklatás egy baromság. Ha túlzásba viszi valaki, akkor megértem, hogy zavar, de ugyanúgy zavaró munkahelyen kívül is. Ha meg nem zavaró, akkor miért csinálnak bolhából elefántot a jenkik? Vagy akkor ha fônökasszony a hapsi beosztottja fenekét nézi meg, akkor miért nem hörögnek?

Jódolgukban nem tudják, mit kezdjenek magukkal... :-(

Ferfi Creative Commons License 1998.07.16 0 0 22
Kedves Lajos!

Ezek szerint a zóna mérete erősen függ az "áthatoló" kilététől. Na most akkor az a szegény "áthatoló" honnét tudja, hogy az ő számára most éppen hol van a zóna határa? Példa: Kolléganő (de a feministák kedvéért lehetne kolléga is) kihívóan viselkedik. Azt tapasztalom, hogy a kollégák sikamlós megjegyzéseire kacér mosollyal reagál. Megengedek én is egy hasonló megjegyzést. Van rá esélyem, hogy a kacér mosoly lefagy az arcáról csak azért, mert én tettem a megjegyzést? A kérdés valószínűleg költői, mert a választ mindenki tudja. De hát akkor hol az a határ??????

ZöPö Creative Commons License 1998.07.16 0 0 21
Egy kis igazi sexual harrasment (2,6 MB Quicktime)

Jó, az nem quicktime, amíg lejön, de megéri! :-))

Sehonnai Bitang Ember Creative Commons License 1998.07.16 0 0 20
hant !

Olvasd az utolsó mondatot is !

Ferfi Creative Commons License 1998.07.16 0 0 19
Nem tudom, hogy Valentine komolyan gondolta-e vagy sem, de vannak olyanok, akik halálosan komolyan gondolják az efféléket. A "qrv@" topicban már leírtam, de itt megismétlem, hogy pl. Új-Zlandon egy iskolában egy tanárnő betiltotta a manhole szó használatát, mert benne van a man.
hant Creative Commons License 1998.07.16 0 0 18
Az Udvarlás topicban vajlyon 1mást zaklattuk?

Lajosom!
Az erényőved kivül vagy bévül esik az intimeden?
Vagy most is csak zaklatlak?

Piszkos Fred Creative Commons License 1998.07.16 0 0 17
Val: Elfelejtetted kitenni a :-) -t .
Vagy ez részedről véresen komoly?
Goldhand Creative Commons License 1998.07.16 0 0 16
Cimpér !

Hozzon nekem is egy pohár sörtöt, kerbülönben kikardom a rántom, hukk...hukk...

Szörnyeteg Lajos Creative Commons License 1998.07.16 0 0 15
Szerintem mindenkinek van egy intim zónája, amin ha áthatolnak, balhé van. (legalábbis részemről) Azt zaklatásnak veszem. De ez függ persze a hatoló személytől is.
Valentine Creative Commons License 1998.07.16 0 0 14
Be kell tiltani az olyan keresztnevek használatát, amelyből kiderül az adott személy szexuális kiléte. A nevekben van az előítéletes gondolkodás gyökere.
F*r*i (még leírni is éktelenség), követelem a politikai korrektség nevében, hogy azonnal változtasd meg szexista nickedet!

MaCS,
"udvarlás kezdeményezése előzetes beleegyezés nélkül" - az előzetes beleegyezés is szexuális zaklatás! Pozicióval való visszaélés. A kezdeményezés ténye már magában a domináns hím szerep hangsúlyozása. Börtönbe a virágküldőkkel!
Másrészt, az ilyen sztereotip ajándékok a másik fél mély megvetését mutatják. Szexuális hovatartozás alapján megítélni egy személy ajándékkapási preferenciáit: előitéletesség, innen csak egy lépés a rasszizmus, a fasizmus, és az etnikai tisztogatás.

Val

Wágner úr Creative Commons License 1998.07.16 0 0 13
Drága jó sztrovacsekok, lehet, hogy én nagyon részeg vagyok, DE ez az Aamerika nekem igy valahogy nagyon szovjet!!! :)))

Méghozzá a huszas-harmincas évekből!!! Most akkor mi van? Ezek állandóan egymástól veszik át a legnagyobb baromságokat és a különbség csupán annyi, hogy egyik oldalon a pénz, a másikon meg a nudli? Na ne, szerintem azonnal innom kell Egy Pofa Söröt, mert nagyon fel lettem zaklatva :)))

Törölt nick Creative Commons License 1998.07.16 0 0 12
Ez szerintem valahol egy kicsit műbalhé!!! Ha egy nő akkar akkor vissza tud vágni, vagy le tudja szerelni az emberkéket. A gőnök beosztott viszony más, de úgyse lehet egy csomó mindent bizonyítani!!!
robicsek Creative Commons License 1998.07.16 0 0 11
cégem amcsi.
ha valaki európából átmegy tartósan a túloldalra, az első dolog amin keresztül kell mennie egy okítás , hogy mit nem szabad. Több napig tart.
Amit MaCS leírt, az mind marhaság, de igaz.
Nem is megyek oda dolgozni mert lecsuknának.

Az én történetem: Egyszer egy francia kollega együtt ment egy amcsi csajjal taxiban odaát, ki akarta fizetni az egész viteldíjat - mekkora balhé lett belőle! Pedig tök mindegy lett volna pénzügyileg, mert végül is egy cég.

And67 Creative Commons License 1998.07.16 0 0 10
GOLDHAND!
Tudod, most sokan vannak szabin, köztük az említett csajok többsége is. :-(
And67 Creative Commons License 1998.07.16 0 0 9
IMHO ha a cukrászdában beosztottat molesztálsz, az is munkahelyi zaklatás, mert az "áldozat" ugyanúgy kiszolgáltatott. Akár a munkahelyen, akár a cukrászdában veted rá magad, állását féltheti, ha ellenáll, illetve joggal tételezheti fel, hogy bátorságod a főnök-beosztott viszony alapján olyan nagy.
Ferfi Creative Commons License 1998.07.16 0 0 8
Zak, And76: Már megérte megnyitni a topicot, mert tanultam Tőletek valamit. Eddig ugyan is azt hittem, hogy a szexuális zaklatás nem csak munkahelyi kapcsolatoknál történhet. Ezen tévhitemet az táplálta, hogy valahol olvastam egy történetet arról, hogy egy férfit bepereltek szexuális zaklatásért Amerikában, mert az uszodában kitartóan bámult egy hölgyet. Úgy látszik a történet kacsa volt.

irokéz: Mi a nevetséges?

Goldhand Creative Commons License 1998.07.16 0 0 7
A "Védett fériak" c. könyv nekem is tetszett, habár ha lyól emléxem (5 éve olvastam) ott pont fordított volt a tényállás.

1ébként szerintem a mh-i zaklatás csak hatalommal való visszaélés során következhet be. A többi csak udvarlásnak tekinthető (szvsz).

And67 !
Hogy van ennyi időd lógni a net-en?

GHAND(i)

MaCS Creative Commons License 1998.07.16 0 0 6
Halihó!

Ez az ámerikás PC-dolog egy kissé röhejes. Úgy két éve egy amerikai ügyvéd ismerősöm küldött egy rövid listát a már általa is eltúlzottnak vélt esetekről. Csak úgy fejből néhány közülük:

Férfi a vele egy beosztásban lévő kolléganőjének virágot visz a születésnapjára. A nő feljelenti, mivel ezzel a figura szerinte domináns hím szerepét akarta hangsúlyozni. Az ürgét azonnal kirúgják, a bíróság pénzbüntetésre (1-2e USD) és nyilvános bocsánatkérésre kötelezi.

Főnök megdícséri a titkárnő csinos ruháját. Feljelentés a cég ellen, főnök röpül, a cég fizet pár 10e USD kártérítést.

A lexebb: főnök a saját irodájában az asztalon nyitva hagy egy magazint. Nem szexújság, sima képes lap. A magazin egy olyan lapnál marad nyitva, ahol az egyik oldalon egy utazási iroda hirdetésén egy bikinis lány látható. A titkárnő ezt meglátja, és rohan a bíróságra. Főnök röpül, a cég 1millió dollárt fizet!!!!!!!

Ma az USÁ-ban szexuális zaklatásnak minősülhet még egy vacsorameghívás, bármilyen bók, udvarlás kezdeményezése előzetes beleegyezés nélkül (!!!) és általában minden, ami arra utal, hogy valaki férfi vagy nő.
Erről odakint egy könyv is megjelent, a címe valami ilyesmi: Az udvarlás politikailag helyes (political correct) módja. Először sokan azt hitték, hogy ez egy humoros írás, és valóban viccesnek, bár kicsit blődnek tartották. Aztán kiderület, hogy véresen komoly, és igazságügyi szakemberek állították össze. Ki is osztották az összes külföldről érkező vezető beosztású fickónak miheztartás végett.

No, erről mostanra ennyit.

Üdv: MaCS

Zak Creative Commons License 1998.07.16 0 0 5
Azt gondolom, hogy ez a másik fél toleranciájától függ. Amit az elôbb mondtam, azt mutatja, hogy a mi (értem alatta a munkahelyemet és kollegákat/barátokat) értékítéletünk szerint ezek a pillantások, célzások inkább flörtnek minôsülnek. Zaklatás a nagyon egyértelmű, durván szexuális tartalmú célzás, felszólítás, neadjisten tapizás. Na ez az, amiben nem érük utol a Nyugatot. [hálistennek] Ott a toleranciaszint a miénknél alacsonyabb... Valahol azt érzem, hogy az egész összefügg a munkamorállal. (Meg a nálunk még nem annyira jellemzô szélsôseges feminizmussal.) Elvileg sokkal hatékonyabban lehet úgy dolgozni, ha nem emberi kollégák, hanem csak a feladatra koncentráló munkavégzô "egységek" vesznek körbe. Ebbe a körbe pedig nem fér bele semmiféle magánélet. Megint csak örülni tudok, hogy itt nem egy robotként kell dolgozni, hanem maradhatok férfi is.

A cukrászdás példa asszem nem ideillô. Munkahelyi szexszuális zaklatás csak akkor lehetséges, ha dolgozol... ott nem mint kollégával, hanem mint egy másik emberrel találkozol. Nem?

irokéz Creative Commons License 1998.07.16 0 0 4
Nevetséges.
And67 Creative Commons License 1998.07.16 0 0 3
Ferfi!
A cukrászdás példa IMHO nem minősül büntetendő szexuális zaklatásnak, mivel az a munkahelyi kapcsolatokra vonatkozik. Persze ha egyébként éppen a beosztottad a cukrászdában kiszemelt lány, megint más a "tényálladék".
Igazad van, az egész kérdéskör azért nehezen megfogható, mert nem csak a tettlegesség (kézrátétel) minősülhet zaklatásnak, hanem a beszéd is, sőt a metakommunikáció is. Bizonyítani nehéz a vádakat, de védekezni is ellene. Hogyan magyarázod meg, hogy te nem "úgy" néztél a kolleginára.
Ráadásul az általános értelmezés szerint az egész szabályozás a férfiak fékentartására született, miközben fordított is lehet a szereposztás. Én olyan helyen dolgozok, ahol a férfiak öltözködését (sötét öltöny, nyakkendő) senki sem mondhatja kihívónak. Bezzeg egyes csajok! Némelyik látványa jobban hátráltat a munkában, mint a Törzsasztal. Elvileg ha csak erősebben ránézek, már azt kockáztatom, hogy feljelenthet, pedig szerintem kihívó öltözékével ő volt a kezdeményező.

Egyetértek Zakkal, néhány kivételtől eltekintve a nők nem veszik helyből szexuális zaklatásnak a finom célzásokat, bókokat.

Ferfi Creative Commons License 1998.07.16 0 0 2
Rendben Zak, csak az a kérdés, hogy hol a határ a finom és a durva célzás között. Meg arról sem vagyok meggyőződve, hogy mindegy, hogy ki teszi azokat a finom célzásokat.
Zak Creative Commons License 1998.07.16 0 0 1
Lököttek a jenkik... Nálunk szerintem a finom (nem sértô!) célzásokat egyáltalán nem veszik rossznéven. A saját kolléganôimrôl tudom, hogy a kis célzások, bókok jólesnek nekik, flörtnek, udvarlásnak, dícséretnek veszik. Szóval én ugyan nem Zaklatok senkit... ;-)
Wágner úr Creative Commons License 1998.07.16 0 0 0
Robert Merle: Védett férfiak :)))
Ferfi Creative Commons License 1998.07.16 0 0 topiknyitó
Nyugaton (különösen Amerikában) az utóbbi évtizedben nagyon divatba jött a szexuális zaklatással, mínt büntetendő cselekménnyel való foglalkozás. Cikkeznek róla, szervezetek jönnek létre a "bűncselekmények" áldozatainak támogatására, saját honlapjuk van, ahol példákat mutatnak be "aljas zaklatásokra". Ez mind nagyon szép és jó csak nekem az a bajom, hogy nem tudom, hogy pontosan mit takar a fogalom.

Vannak persze egyértelmű esetek. Ha egy férfi beosztott kolléganőjének annak hozzájárulása nélkül munkaidőben különböző testtájait tapogatja, az valószínűleg ez a kategória. De a nyugati aktivisták szerint szekszuális zaklatást nem csak tevőlegesen lehet elkövetni, hanem beszébbel, nézéssel, gesztusokkal is. Ezt viszont már nem nagyon értem, hogy hogyan.

Ebben a topic-ban arról szeretném kikérni a jelenlévő fiúk és lányok véleményét, hogy szerintetek mi számít szexuális zaklatásnak és mi nem.

Az-e például, ha egy cukrászdában odamegyek egy nekem tetsző lányhoz és közlöm vele, hogy tetszik nekem. Vagy szexuális zaklatás-e, ha egy unalmas értekezlet közben kacsingatni kezdek a kolléganőmre.

Szóval erről a témáról várnám a véleményeteket ebben a topicban.

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!