Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2003.07.10 0 0 113
Pontosan. Középiskolai törikönyv. Másodikos gimnazistaként is már 5 szarvashibát találtam benne. Egyébként volt, aki dicsérte a szerzőnőt. Bár egy tanítványa kifejezetten kedvezőtlenül nyilatkozott személye felől. Én 96-ban végeztem, nem tudom, ezt használják - e még?
Előzmény: Charles de Bourbon (111)
Charles de Bourbon Creative Commons License 2003.07.09 0 0 112
Szvsz már a X. században is :-)
Persze XVII. század. Vauban.
Előzmény: IDOHIDEPITO (110)
Charles de Bourbon Creative Commons License 2003.07.09 0 0 111
Középiskolai törikönyv?
Én egy picit öregebb vagyok, nem abból tanultam.
Előzmény: Törölt nick (109)
IDOHIDEPITO Creative Commons License 2003.07.09 0 0 110
A Capetingeknek már jó kis váraik voltak!
Előzmény: Charles de Bourbon (108)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.08 0 0 109
Az eset konkrét forrása - sose gondoltam, hogy valaha az életben erre a szerzőre hivatkozom, Walter Máriáról van szó.
Előzmény: Charles de Bourbon (108)
Charles de Bourbon Creative Commons License 2003.07.07 0 0 108
Hát... Nem ismerem a magyarországi helyzetet, de a Capetingekkel elég sokat foglalkoztam. Ott a XVII. századig nemigen emlékszem ilyenre (csak ha az idősebb testvér már halott volt a fiatalabb születésekor).
Előzmény: Törölt nick (107)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.07 0 0 107
A középkorban nem volt ritka, hogy ugyanaz a vértestvérek keresztneve. Max. ketten figyeltek oda, ha mondták, hogy János:))).
Előzmény: Charles de Bourbon (106)
Charles de Bourbon Creative Commons License 2003.07.07 0 0 106
Hírlett, hogy Hunyadi János apja ténylegesen Zsigmond volt. A pletykát erősítette, hogy Zsigmond ktüntetett figyelemmel kísérte Hunyadi János fejlődését és gyarapodását. Azt gondolom, hogy volt valami alapja. Sőt Mátyás vörös haja ugyancsak Zsigmondra emlékeztetett.

Még egy adalék Hunyadi János származásához: volt egy öccse, akit szintén Hunyadi Jánosnak hívtak... Valószínűsíthető, hogy nem ugyanaz az ember volt az apjuk, ritka az ilyen kettős névadás. És ne feledjük, hogy Zsigmond nagyapja, a crécyi ütközetben meghalt cseh király neve szintén János volt.

Egyébként Runciman A keresztes hadjáratok történetében tényként állítja, hogy Hunyadi Zsigmond törvénytelen fia volt. Persze neki nem ez a szakterülete.

Előzmény: Drift (99)
Charles de Bourbon Creative Commons License 2003.07.05 0 0 105
Dümmerth írt a Hunyadiakról is. Szeretem az olvasmányos stlusát.

Ajánlanám még Zolnay László teljes életművét, különösen: Fény és árnyék a középkori Magyarországon, Kozmosz Könyvek 1983. Ez egyfajta régészeti-történelmi ismeretterjesztő kuriózumtár. Szintén nagyon olvasmányos.

Előzmény: Törölt nick (102)
cyprus_people Creative Commons License 2003.07.04 0 0 104
A fával lehet, hogy nem voltak gondok, annál nagyobbak a rézokmánnyal északi irányba "exportált" arannyal... (Itt olvastam, még korábban.)
Előzmény: Törölt nick (98)
cyprus_people Creative Commons License 2003.07.04 0 0 103
Ne keresd!
Előzmény: ZR (93)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.04 0 0 102
Herzlich Willkommen, liebe Georg,

Két alapművet ajánlanék a forrásokra.

1. Anjou - kori Okmánytár (OSZK)
2. Zsigmond - kori Új Okmánytár
3. Fejér György: Codex diplomaticus seu ecclesiasticus ac civilis (Az egész középkor okleveles anyagának alapforrása, ún. okmánytár) I. - XVI. /1828-1844/

Egyéb:

1. Mályusz Elemér könyve Zsigmond királyról
2. Engel Pál: Beilleszkedés Európába a kezdetektől 1440-ig
3. Dümmerth Dezső: Az Anjou ház nyomában
4. Bertényi Iván: Nagy Lajos király
5. Nagy Lajos (Magyar Történelmi Életrajzok sorozat, kb. 1887-ben jelent meg, a sorozat könyveit 40000-ért vesztegtik, a teljes mintha 3 millióért kelt volna el).
Ennyi jutott eszembe.

Előzmény: Georg von Frundsberg (100)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.04 0 0 101
Magyar Eszter a szerzőnő neve.
Előzmény: Törölt nick (98)
Georg von Frundsberg Creative Commons License 2003.07.04 0 0 100
Üdv!

Tudna valaki jó részletes könyveket ajánlani az Anjouk, Zsigmond és Mátyás koráról?
Mert az Akadémiai Kiadó Magyar Történelem sorozatából mintha csak ez a rész, 1242-1526 köztit nem találtam sehol. Tényleg, jelent meg egyáltalán?

Drift Creative Commons License 2003.07.03 0 0 99
Hadd védjem meg Mátyást. Összességében igaz, amit írtál, de nem szabad megfeledkezni az indítékairól.
Mátyás elég sok konvenciót felrúgott, például eltörölte a régi adókat, és új egységes adórendszert vezetett be, amely alól nem volt kibúvás, és azokat be is szedette. Így elegendő jövedelemmel rendelkezett a tervei megvalósításához. És ez itt a bökkenő. Nem tudni mi okból, de nem talált magyarországi támogatókat. Ugyanis a bizalmasai rendszeresen elárulták, fellázadtak ellene. A 3. garnitúra után csak "hivatalnokokat" alkalmazott, akiknek csak az volt a feladatuk, hogy végrehajtsák az elképzeléseit.

A "legitimációs" probléma tényleg beárnyékolta a ténykedését. Hírlett, hogy Hunyadi János apja ténylegesen Zsigmond volt. A pletykát erősítette, hogy Zsigmond ktüntetett figyelemmel kísérte Hunyadi János fejlődését és gyarapodását. Azt gondolom, hogy volt valami alapja. Sőt Mátyás vörös haja ugyancsak Zsigmondra emlékeztetett. Tehát, ha Mátyás állandóságot akart, akkor gondoskodnia kellett, hogy a kortársak, utódok el is ismerjék. Ezért kénytelen volt háborúkat folytatni Nyugat-Európában. Nagyon "nehezen" tudott menősülni, hiszen dinasztiát akart alapítani, ahhoz meg királyi ara szükségeltetett. A királyok klubja ezt megtagadta, így kénytelen volt beérni Beatrix-szel. A dinasztia-alapítás meghiúsulása, és a sorozatos lázadások idős korára keserűvé tették a királyt. Corvin Jánost próbálta elfogadtatni, de őt elég gyorsan kisakkozták a hatalomból, így jött Ulászló, akinek az "üstökét" kezükben tarthatták a nagyurak.

Előzmény: Charles de Bourbon (97)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.03 0 0 98
A korszak fakitermelésére alapvető összefoglalás: Alsó - Magyarország erdőművelésének története Bp., Akadémiai kiadó, 1983
A szerzőnő neve nem jut eszembe, de Eszter a keresztneve, holnapra mindent pontosan megnézek.
Előzmény: ZR (93)
Charles de Bourbon Creative Commons License 2003.07.03 0 0 97
Hunyadi Mátyást, mint magánszemélyt nagyra becsülöm, azonban mint vezető túlzottan diktatórikus volt. Volt érzéke a tehetséges emberek felfedezéséhez (Vitéz, Janus Pannonius, Szapolyai Imre, Kinizsi), azonban szinte kivétel nélkül eldobta őket. Ennek kulcsa az uralma legitimációs problémájában rejlett. Alacsony származású volt (bár szárnyra keltek a Zsigmondtól való származás legendái), csupán apjának jó emléke illetve saját képességei miatt lett király. Görcsösen próbált az európai elitbe emelkedni, amit mecenatúrával és második házasságával próbált elérni. Az én királyideálom egy királyi ősökkel rendelkező középszerű vagy okos király, de nem egy olyan lángelme mint I. Mátyás.
Ha a kort nézzük, amiben Mátyás élt azt láthatjuk, hogy Franciaországban még egy őrültet is évtizedeken át hagytak uralkodni (VI. Károly, 1385-1422), csak mert származása megkérdőjelezhetetlenné tette legitimitását. VI. Károly fia (VII. Károly) viszont, akinek származását kétségbe vonták anyja, Bajorországi Izabella nyilatkozata után, évtizedekig volt kénytelen harcolni, hogy trónját megszilárdítsa – és csak egy lotharingiai parasztlány nyújtotta isteni kiválasztottság tudata és némi XV. századi ébredező nacionalista szellem hatására járt sikerrel.

Mátyás elszigetelődése valóban felgyorsult a házassága után, ami több szempontból is katasztrófának bizonyult (gyermektelen maradt, szembeállította a pápasággal). Beatrix rokonai gyorsan magas posztokat értek el a magyar udvarban (pl. Aragóniai János és Estei Hippolit) ami nem kedvezett az egyébként sem kedvelt király népszerűségének.

Előzmény: ZR (96)
ZR Creative Commons License 2003.07.02 0 0 96
Erre a negatív megítélésre máshol is láttam példát, de "bűnbaknak" Beatrix lett megítélve, mert bevezette Mátyás udvarában az Aragóniában dívó etikett szabályait, amely elszigetelte az uralkodót az alattvalókkal való közvetvetlen érintkezéstől...terméketlensége pedig nem tette lehetővé a dinasztikus távlatokban történő gondolkodást...
Előzmény: Charles de Bourbon (95)
Charles de Bourbon Creative Commons License 2003.07.02 0 0 95
Előfordul ez, a lényeg ugyanaz marad (egyébként csehek harcoltak Mohácsnál).
A velencei követ írta Mohács előtt: ha Magyarországot meg lehetne menteni 3 forinton, nem lenne két ember, aki ezt összeadja. A társadalmi szolidaritás valóban meggyengült.

Általában jó királynak tartják I. Mátyást, azonban én negatívnak vonom meg az uralkodása mérlegét. Túl zseniálisan kormányzott ahhoz, hogy az ország ne omoljon össze utána. Minden az ő kezében futott össze és nem volt egyetlen méltó utódja sem. Nélküle valószínűleg hamarébb meggyengült volna az ország, de nem lett volna ennyire nagy a kollapszus, folyamatosan ment volna végbe. Persze nem lett volna a csodálatos magyar kora-reneszánsz, de késő gótikában Nagy Lajos és Zsigmond alatt azért sikerült egysmást felmutatni.

Előzmény: Drift (90)
Wazull Creative Commons License 2003.07.02 0 0 94
OK.
Előzmény: Georg von Frundsberg (87)
ZR Creative Commons License 2003.07.02 0 0 93
A Fuggerek felvidéki müködése során szabályozott keretek között zajlott a fakitermelés, ami nem volt elmondható a következő időszakra...majd a forrást is megkeresem...
Drift Creative Commons License 2003.07.02 0 0 92
Kösz a korrekciót.
(Ha elfelejtem a Cavintont, rosszul emlékezem)
Előzmény: Charles de Bourbon (91)
Charles de Bourbon Creative Commons License 2003.07.02 0 0 91
II. Ulászló nem volt lengyel király, sem litván nagyfejedelem. (Az a várnai I. Ulászló volt.) Cseh király volt (Podiebrad György, a fiatal Mátyás fogvatartója után). Az ő kezében ismét egyesült a magyar és cseh trón V. László után - persze Mátyás sokat háborúzott Cseh- Morvaországban, de csak névlegesen viselte a királyi címet.

Fontos még megemlíteni, hogy az ország a királyi hatalom gyengülése mellett virágzott.
Így van. A vérzivataros múlt kissé túlzó - 1241 után komoly támadás 1526-ig nem tört be az országba.

Előzmény: Drift (83)
Drift Creative Commons License 2003.07.02 0 0 90
A "támaszkodás" technikája nem volt még kidolgozva. A Bourbonne háznak is 100 évre volt szüksége.
Az igazi bajt abban látom, hogy pont akkor tünt el a "közösségi érzés", amikor legjobban lett vona rá szükség, külső okok miatt.
A kiskirályok túlságosan megerősödtek, a királyi hatalom ellenében, így képesek voltak a partikuláris érdekeiket érvényesíteni. Pedig a legerősebb kiskirály is elhanyagolható erővel rendelkezett a török birodalommal szemben. Ezt a szokásos magyar szűklátókörűség következtében nem látták. Komoly ellenség évszázadok óta nem tette a lábát az ország területére, így elsorvadt a veszélyérzete az elitnek. Törököt Mohácsig csak a délvidékiek láttak, hát ők igyekeztek is. De Északon nem gondolták, hogy őket is elérheti a török. Bizonyos mértékig igazuk is volt. De ezzel szét is esett az egység, a mi "édes hazánk, te szép Magyarország". Kezdődött a vitézi élet a végeken...
Előzmény: Georg von Frundsberg (89)
Georg von Frundsberg Creative Commons License 2003.07.02 0 0 89
Erős polgárság hiánya. akikre lehetett volna támaszkodnia a királynak. Hivatalnokok, mint Franciaországban, és Angliában.
Előzmény: Drift (83)
Törölt nick Creative Commons License 2003.07.02 0 0 88
ez egy sablon, amit a sulinet irt a diakoknak. /I>

Igazad van. Nem is volt Mohács. A történelemtanárok találták ki, hogy legyen mivel kintatni a szegény deákokat.

Előzmény: Wazull (84)
Georg von Frundsberg Creative Commons License 2003.07.02 0 0 87
Ó bocsánat. Igaz, elszámoltam.
3 teljes év.
A 11-el szemben.
Az hogy 1456-ot írtam 1453 helyett az a Balkán és török történelmének megítélésében nem okozhatott akkora félreértelmezési lehetőséget. Olyan sok világtörténelmi jelentőségü dolog akkor és ott nem történt ezen kívül.
Ellenben ha a török-francia szövetség Mohács elöttire datálódik, nem pedig utánna jóval, az már erősen más megvilágításba helyezné a kort, a laikusok számára. (Még azt hinnék hogy nem Trianonnál kezdődött a világméretü magyarellenes francia összeesküvés, hanem korábban.)

Szóval hibáztam, ez igaz, de nem akkorát, olyan jelentőségűt mint...

Előzmény: Wazull (85)
Tonino Creative Commons License 2003.07.01 0 0 86
"Bevallom, megnevettettél.
Barátilag ajánlom, ne foglalkozz történelemmel.
Minden más területen sikeresebb leszel.
(Azért ne keseredj el!)"

Ha valamilyen hozzászólásra reagálsz, ajánlom, próbáld megérteni, mit akar a másik mondani, próbálj gondolkodni rajta, próbáld meg saját álláspontodat a neked szóló hozzászólás szemszögéből megnézni, és a válaszban próbálj érvelni a véleménye ellen vagy a sajátodé mellett. Ellenkező esetben folyamatosan lejáratod magad, mint idézett válaszoddal is.

Előzmény: Drift (62)
Wazull Creative Commons License 2003.07.01 0 0 85
"I Ferenc csakugyan kötött szövetséget a szultánnal, de csak 1536-ban! tehát Mohács után 11 évvel ! Csak pontossan, jó?"
Ha lehet, akkor en is ezt kernem.

"Ami meg a szultán tüzérségének eredetét illeti, ismereteim szrint egy bizonyos Orbán mester ágyúja döntötte be Konstantinápoly kapuját 1456-ban"
Merthogy Bizancot 1453-ban foglaltak el a torokok, Orban mesterrel az elen. Mint koztudott...

Előzmény: Georg von Frundsberg (75)
Wazull Creative Commons License 2003.07.01 0 0 84
Kedves Resetgomb,

ez egy sablon, amit a sulinet irt a diakoknak.
OK, akkor meg egyszer: milyen jeles haditetteket hajtott vegre Tomory a torok ellen?

Előzmény: Törölt nick (74)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!