Szia! Az új sisakomnak anno, (vízzáras), nálam is hullámzott a vize.
Megoldás pofon egyszerű volt, a sisak peremének, ami a víz alatt van, körkörösen szabályosnak kell lennie. Volt benne egy pici kis forrasztási púpocska, azt kellett lesimítani csiszoló papírral. Azóta nem csinálja. (pálinka szag is volt főzés közben) Tényleg egy nagyon pici kis púp volt benne, de ha nem körkörös, akkor szinte használhatatlan és erősebb fűtésnél csinálta nálam is.
A propán is meg a bután is, fűtésre való, színtelen szagtalan gáz. Mindkettőnek közel azonos, majdnem 11.000.-kcal az energia tartalma. Ha a fűtést vesszük, egyik sem jobb a másiknál. Csak egyes (más) fizikai tulajdonságaik térnek el jelentősen egymástól. Ezért is keverik össze őket, (max 60% Propán és a többi Bután) a palackban.
Ugyanis a tiszta propánnak van egy eléggé veszélyes tulajdonsága, mégpedig, hogy már viszonylag alacsony hőfokon, jelentősen megnő a nyomása. Ezért is álltak le a tiszta propánnal, a gázöngyújtó töltők, amikor bejöttek a műanyag öngyújtók. Ugyanis a kocsiban felejtett gyújtók egy-egy melegebb napon, felrobbantak a nyomás miatt.
Ennek ellensúlyozására használják a bután, (télen kellemetlen) tulajdonságát, hogy 0°C-on zéró a nyomása és nem jön ki a palackból. Tiszta propánt, főleg a téli kempingezők (síelők) használnak. Nálunk is lehet már kapni.
Az ajtónyílást felfelé megnagyobbítottam flex-el, így már a kínai égő nyele is feljebb tudott jönni (kisméretű téglán áll az üst belsejében).
Annyira kell felemelni, hogy az üst kiborításánál még ne érjen össze az üst alsó pereme és az égő.
Más kérdés, hogy én azt a paella sütögetőt biztos nem raknám alá. Más egy 100cm-es 4-5cm magas paella főző edényt melegíteni, mint 90l cefrét felforralni. :-)
En benne lennek hasonlitgatasban, mert mondjuk ki, bolti termek nemnagyon van etalon, ha megis, aranyar.
Engem a magasan vezetett parlatok erdekelnek, esetleg amit endrepp irt tobbszor, hogy a klasszikus up jegyeket joval megelezo vagas, ezek milyen vegeredmenyt tudnak. En kisustiben nyomulok, nyilvan ezert erdekelne a masik oldal, ha fogalmazhatok igy. Aztan persze kisusti es kisusti kozott is oriasi kulonbseg tud lenni, meg az alapanyagunk se ugyanaz, de stilusbeli kulonbseget ettol fuggetlenul is erzekelni lehetne.
Lehet hogy rosszul gondolom, meg nem is az enyém a követendő példa, meg nem is kell annyira sietni a főzéssel, viszont a 24kW-os égőmmel, ha kell, olyan gyorsan fel tudom melegíteni, hogy inkább le sem írom. A főzési idő viszont a cefrétől függ. Nem mindegy, hogy 10 vagy 25l alszesz csordogál le. Általánosságban, nálam 5l alszesz fél-háromnegyed óra alatt csorog le. A lényeg hogy neked mik az elvárásaid. Mennyi pálinkát is főzünk átlagban? Mennyire kell hogy gyorsak legyünk? Szükség van a nagy teljesítményemre? Részemről a válasz: nincs szükség. Csak nem alaptalan a rövid főzési idő. A pálinkám minőségére meg mit mondjak, hasonlítani kellene.
A gáz szabályozással természetesen másodpercek alatt javítható ez a gond.
Azt viszont ,hogy lökdösi a hűtőt is baromi egyszerűen megoldotta a gyártó.
Költségcsökkentés vagy nem tudom mi vette őket rá ,hogy a páracső már nem vízzárral csatlakozik hanem egyszerűen egy kúpos csatlakozást tettek be és így a kupolától a kifolyó végéig stabil kapcsolat lett a rendszeren. Fotót tudok feltölteni de videót azt nem tudom ,hogyan oldhatom meg.
Amikor kérdeztem a forgalmazót ahol gyakorlott "Pálinkamesterek" is dolgoznak ott is azt a választ kaptam,hogy túlfűtöm a rendszert és azért jön létre ez a billegés és a kupola vízzárjának hullámzása.
Tiszta minden.... számomra. Csak ezzel a ténnyel biztosra mondhatom ,hogy a környékben akinek van 100L DES/Destilatori főzője HAZUDIK a 2 órás főzési idővel. Már ezt a témát is elengedtem magamban...
Nekem a cefre 5-8 óra kb felfűtéssel együtt , a tisztázás kb ugyanennyi. Az anyag nem sugárban jön kifelé ,hanem vékony gyufaszál vastagságban csordogál. A végeredmény számít. És azzal meg vagyok elégedve. Az aki állítja a már említett főzési időt annak is kóstoltam a páleszát hát a hideg futkosott a hátamon, és 20éve főz bérbe és saját részre. Ha a sajátja ilyen iszonyat akkor mit ad másnak?? mind1. A fűtésen kell nagyon gondolkoznom,hogy gazdaságossá tegyem. Paella 30cm égőm van ami nagy felületen melegít de messze a láng az üst aljától. az üstházat nem akarom szétvágni mert 2év garit vállaltak a vas szerkezetre 10évet a rézre.
Ez ha jól emlékszem a pro cap 36 ha rosszul írtam bocsi. Gondolkodtam egyébként rajta,de az ára miatt, valamint azért mert úgy gondoltam ahol 5 db buborék sapka van ott lehet jobban tudok játszani , kísérletezni vele Mivel szakértő nem vagyok lehet tévedtem. Viszont a képen látható kompletten 28 dollárba került, a pro cap meg 86 dollárba, szóval elég nagy volt a kűlömbség számomra.
Most találkoztam vele, csak egyszer eddig, egy új DES-t segítettem beüzemelni. Megindulás után elkezdett billegni a kupola. Szóltam a tulajnak hogy feszítsen a záron, mert mozog, mozgat és ez nem lesz jó. Véleményem szerint a sok mozgástól előbb utóbb engedni fog valami.
Ez egy nagyon trükkös buborék sapka, ha megnézed, a szifon áttörésein közlekedő gőz melegíti közvetlenül a túlfolyó csövet. Lemásoltam nagyobban, jól működik, tettem rá egy "esernyőt", hogy a fentről jövő csepp nem tudjon közvetlen a túlfolyóban landolni.
Hát, láttam már néhány DES típusú készüléket itthon, és külfödön egyaránt ( még használat közben is ). A gyorszár egyiknél sem volt feszes, de mégsem tapasztaltam billegést, az elmúlt huszonvalahány évben. Illetve csak elvétve, néhányszor. Talán egyik alkalommal, amikor minimális alszesz került az üstbe, akkor elkezdett billegni, kopogni a kupola, de a fűtés szabályozásával, néhány másodperc alatt, a mester megoldotta a problémát. A víz szokott enyhén hullámozni a vízzárban, de hogy a kupola annyira billegjen, hogy lökdösse a hűtőt, azt, hogy már?
Én is ilyen "áldozat" voltam, de sikerült megoldani a problémát. :D visszavittem a csalónak. Nekem pálinkamester segített. Minden kezdőnek ajánlom inkább kérdezze meg a szakértőket, mert a a nagy dumás eladók lyukat beszélnek a hasatokba. Nem mindenkinek sikerül visszakapnia a pénzét, ezért inkább háromszor ellenőrizze mindenki amit venni akar. Nagyon sok segítséget lehet kérni ezektől az igazi szakemberektől. Tanácsom ha a legkisebb kétely is felmerül vásárlásnál, inkább kérdezze a szakértőket.
Szeretnék mindenre válaszolni igen kikapcsolni (főzés közben ) nem lehet. Hozzászóló tippje 3 cm gátról nem áll messze a valóságtól, nem mértem , de szerintem inkább 2 -2,5 cm. Ígérem megfogom mérni. 4"-os rendszer, 50-200 l -es üsthöz való. mielőtt valaki szitatányérosnak hinné :D ez buboréksapkás rendszer, A buboréksapkás lemezek kivehetők és lehet hozzátenni is. Így lehet szabályozni a finomítás mértékét. minden tányéron 5 db buborék sapka van ami ugyanúgy változtatható. Valamint egy db lefolyó (gát). Ha valakit érdekel priviben minden méretet megadok. Többet én is csak kipróbálás után tudok mondani. Vásárlás elkészítés oka tanácsolták a buboréksapkás módszert, mivel a töltetes állítólag aroma szegény (túlfinomít), a szitatányéros meg nagyon szűk tartományban lehet nagy odafigyeléssel lehet használni. deflegmátor 4" kondenzátor 2" Én egy 98l -es üsthöz vettem. Megjegyezném nem egyben vettem meg több eladótól alkatrészenként. Egyben legolcsóbban ezt 600- 750 dollár között árulják, én kb 400-450 dollárból hoztam össze. Nem volt egyszerű :D. most hogy előttem van ha valakinek van tig hegesztője simán összerakja 80 ezerből. Persze a saválló karimákat stb Kínából rendelje.Oka 4 " tri clamp bilincs itthon 3-600 ft Kínában 1500ft nagyon jó minőségű. amit gyakorlatilag el kell itthon készíteni az a deflegmátor meg a kondenzátor.
Sziasztok. Hat igen sok hasznos info van itt. Nekem is par ember segetet es tanacsaikkal sikerult megoldani a futest. A 60l Destilatorimat mart feltudom futeni rendes idobe es csak 5.5kw egovel. Megvettem a nyomas csokentot es utana a fuvokat atfurtam nagyob furoval es tekeletes lett. Sot akkora a lang ha akarom hogy kimegy a kenyen.
Ha unatkozom, sokszor visszaolvasok én is. Csak ilyenkor mindíg elmegy a kedvem... akkora tudás, tapasztalat halmozódott itt fel évek alatt, hogy látom mennyire nem tudok semmit. De kitartás neked, meg nekem is:-)!