Keresés

Részletes keresés

naivkezdo Creative Commons License 2022.12.14 0 0 184151

A somodból még van, cseszett jó.

Előzmény: zsorsz (184150)
zsorsz Creative Commons License 2022.12.14 0 1 184150

Azért a gyümölcsök minősége is sokat romlott az utóbbi években.

Előzmény: körte51 (184149)
körte51 Creative Commons License 2022.12.14 0 2 184149

Kisebb társaságban, mint a miénk, van egyedisége a készítőre jellemző , megismerhető jegyeket hordozó párlatok! Van köztünk ,aki kirobbanó másod, harmadlagos ,illatú ,rövid lecsengésű párlatokat készít. Én az elsődleges jelleget ,megismerhető gyümölcsösséget ,hosszú lecsengést próbálom megvalósítani,kicsit szélesebben. Van aki, nagyon középpárlatra szűkít! De ezek az irányok ,egyediségek lassacskán változnak ,ahogy kóstoljuk egymásét. Én is rengeteget változok, változtatok minden évben. . 

endrepp Creative Commons License 2022.12.14 -1 0 184148

Igen. Ez nem tömegsport, nem is kell, hogy az legyen.

Előzmény: öreg_néne_b (184147)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.12.14 0 0 184147

akinek sikerül egyediséget prezentálni, ami esztétikus

 

És ezt tudja évről évre stabilan hozni, az már tud valamit.

Előzmény: endrepp (184145)
endrepp Creative Commons License 2022.12.14 0 1 184146

Én nem gondolom, hogy mindenkire kötelezően rá kellene húzni, hogy kitünjön valamivel a hegyoldalon, erről szó sincs. Országosan viszont jó lenne egy pár olyan Szatmári Szilvapálinka, Gönci Barack, amit nem lehet összekeverni egy másik szilva pálinkával, kajszival, keresem, de nem találok ilyet. A környéken sincs több, mint pár márka, amik tudják ezt megbízhatóan, de az összetéveszthetetlen slivovica vonalon pl. A Szicsek Ó szilvája egy felismerhető termék, annek is egy kis előpárlatos stikkje van, sztem attól.

Amit össze kóstoltam a környező országokban az alapján az a kép rajzolódott ki bennem, hogy az egyediség 90%-ban azt jelenti párlatoknál, hogy éppen mitől és mennyire ihhatatlan. Nagyon keveset találtam, amire jószívvel rá tudom mondani, hogy ez igen, kérek még egyet. Szídjuk itt sokat, hogy az ár/érték arány milyen nálunk, hát sokkal jobb, mint sok keleti országban, ahol hagyományosabb a szemlélet. Szóval nem ilyen fekete/fehér ez, azt nem állítom. Az ár az pedig egy másik kérdés, nagyon drága itt a minőségi pálinka a boltokban és ahhoz képest rengeteg a főzde.

Előzmény: öreg_néne_b (184143)
endrepp Creative Commons License 2022.12.14 0 0 184145

Hobbi szinten ez nehéz ügy és pláne nem kell mindenkire értelmezni, családi borászatok szintjén pedig pont ez, ami működik, akinek sikerül egyediséget prezentálni, ami esztétikus, annak jellemzően nincsenek is értékesítési gondjai, át is alakult e mentén a szemlélet Magyarországon, még a bortörvény is lazított ebbe az irányba. 15éve még a fajélesztők cserélgetése volt az egyediség kulcsa, ma pedig sok helyen kezdtek egész fürtös erjesztéssel, hasonlókkal foglalkozni nem csak kis birtokméretben, hanem a nagyobbak közül is.

Persze vannak vadhajtásai ennek is, lutri petnat, meg egérszagú natúr bor, de van remekmű is bőven és van hozzá modell is, csak itt számit ez újdonságnak igazán.

Előzmény: öreg_néne_b (184143)
naivkezdo Creative Commons License 2022.12.14 0 0 184144

Azt hiszem nem értünk egyet.

Borral kapcsolatban pláne nem.

Előzmény: öreg_néne_b (184143)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.12.14 0 1 184143

Bornál sem működik, legfeljebb a nagyoknak van jellemző, megkülönböztethető stílusa, a házi borkészítőknek nincs. Pálinkát meg "megszámlálhatatlanul" sokan főznek, annyi megkülönböztethető stílus meg nincs.
A legtöbb kicsi AS főz, nem tud kétszer ugyanolyant. (Ahogy sikerül. Abból főz, amit tud szerezni, olyan hőmérsékleten erjeszt, amit akkor meg tud oldani, akkor főz, amikor időt tud rá szakítani, a főzést nagyban befolyásolja a külső hőmérséklet...)

Előzmény: naivkezdo (184142)
naivkezdo Creative Commons License 2022.12.14 0 1 184142

Ja várj. Újraolvasva mást is belelátok, elvi síkon próbálod cáfolni az egészet. Mintha ez egy lehetetlen elképzelés lenne, meg egyébként is.

Tévedek?:)

Miért működik bornál ez és miért nem (és miért ne?!) pálinkánál?

Előzmény: öreg_néne_b (184140)
naivkezdo Creative Commons License 2022.12.14 0 0 184141

1000? 

Erre a kis piacra itthon, ha lenne 5 markánsan különböző, de jó márka, talán az is elég lenne.

Más kérdés az export.

Előzmény: öreg_néne_b (184140)
öreg_néne_b Creative Commons License 2022.12.14 0 2 184140

Ha csak ezren főznek pálinkát, akkor kellene ezer megkülönböztethető stílus is... 

Előzmény: endrepp (184139)
endrepp Creative Commons License 2022.12.13 -2 3 184139

De ehhez túl kötöttek a szabályok, mert csak a jellemző gyümölcs aromákat engedi meg, ez ebben az egészben a róka fogta csuka.

Előzmény: 1zsakkrumpli (184138)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2022.12.13 -2 3 184138

Múltkor olvastam, hogy az új irányzat ha a pálinkáról vakon felismerik a készítőjét. Ez csak, úgy lehetséges, ha főző valamilyen egyediséget belecsempész, ami idővel az ő stílusa lesz. 

Előzmény: endrepp (184137)
endrepp Creative Commons License 2022.12.13 -3 2 184137

Romantikusan is hangzik, közben arról van szó, hogy el kell rontani valamerre. A tökéletesség az az egyformaság, a hiba tesz egyedivé.

Előzmény: 1zsakkrumpli (184136)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2022.12.13 -2 0 184136

Igen, a stílus a kulcs. A pálinkába a készítőnek stílust/stilusát kell belevinni.

Előzmény: endrepp (184134)
endrepp Creative Commons License 2022.12.13 -4 0 184135

Mármint rád. :) A készítőre.

Előzmény: endrepp (184134)
endrepp Creative Commons License 2022.12.13 -2 2 184134

Ha tökéletes pálinkát már meg tudjuk stabilan csinálni, akkor el lehet kezdeni dolgozni azon, hogy mitől lesz stílusa, ami olyan markáns, hogy rá lehet ismerni.

Előzmény: 1zsakkrumpli (184133)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2022.12.13 -3 0 184133

Én kb  30 évvel ezelőtt ittam az első pálinkámat, arról tudok nyilatkozni, maradandó élmény volt. :) Volt már itt aki ezt sírta vissza. Kaktusznak nem, hogy tudom milyen idők pálinkája ízlik.

Igen a régi könyvekben a mostani technológia benne van, régen alkalmazták. 

Előzmény: endrepp (184131)
endrepp Creative Commons License 2022.12.13 -2 0 184132

.. a folytatás köztudott, a főzdék az otthon főzőkből csinálnak bűnbakot, minden üzleti sikeretlenségük okozói mi vagyunk. persze :)

Előzmény: endrepp (184131)
endrepp Creative Commons License 2022.12.13 -2 3 184131

Mert abból indulsz ki, hogy hagyományos = szar, mert valamiért önkéntelenül 30évre mész vissza, a tsz. időszakba.

Miközben itt van lent a leírás a két vháború közötti időszakból, ami tájspecifikus fajéleszőt ajánl erjesztéshez és kb mindenben követi a mai elképzeléseket, nemzeközi sikerről regél és arról, hogy ennek fenntartásához a garantált, állandó minőség szükséges. Nem kolompér pálinkáról van szó, hanem arról, hogy a francia szalonokban vált divattá a magyar barack pálinka. Ma meg export képtelen a magyar pálinka, ami spanyol fajálesztővel készül, német lepárló technológiában és egyetemi szinten oktatják a készítését, de nem csak külföldön van gond a piacképességgel, hanem itthon is. 

Előzmény: 1zsakkrumpli (184129)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2022.12.13 -2 0 184130

Ez lehet.

Előzmény: endrepp (184128)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2022.12.13 -4 0 184129

Ok, akkor csak annyi, én hagyományörzésből sem vagyok hajlandó 30 évvel ezelőtti pálinkát inni. Írhattam volna azt is, ha íhatok mostani jót, akkor minek igyak régi rosszat?

Előzmény: endrepp (184127)
endrepp Creative Commons License 2022.12.13 -2 1 184128

Egyébként itt egy félreértés mentén haladunk, mert kaktusz 22 fórumtárs a tornyos lepárlással nem szimpatizál, ha jól emlékszem. És ebben a pálinka törvény is megkülönböztet, mivel nem használhatják az ilyen termékek a kisüsti termék megjelölést, ami sztem egy ügyes megoldás.

Előzmény: 1zsakkrumpli (184126)
endrepp Creative Commons License 2022.12.13 -2 3 184127

Hoztál rossz példákat és folytatod érvelési hibákkal.

A hagyományos orvoslásnak megvannak a határai, ahogy a hagyományos élelmiszer készítésnek is.

Káposztát erjesztesz kerámia edénybe? Miért nem kéred a piaci, álvecsési édesítőszerest?

Kenyeret sütsz kovásszal? Tescos előre szeletelt nem felel meg, peidg modern? 

Előzmény: 1zsakkrumpli (184126)
1zsakkrumpli Creative Commons License 2022.12.13 -4 0 184126

Van még fekete műbőrös vonat? Nálunk már kb. 20 éve nincs, most meg már emeletes jár.

Van olyan betegség ami 30 éve gyógyíthatatlan volt, és most már gyógyítható a orvosi technikai háttér miatt? Van aki hagyományőrzésből nem kéri a gyógyítását? :)

Előzmény: naivkezdo (184122)
naivkezdo Creative Commons License 2022.12.13 -2 0 184125

:D

Előzmény: endrepp (184124)
endrepp Creative Commons License 2022.12.13 -3 0 184124

Dacia 1410-re gondolsz? Az tünt mázlinak, amikor megszabadultunk tőle. :)

Előzmény: naivkezdo (184122)
endrepp Creative Commons License 2022.12.13 -3 1 184123

Ennek semmi köze az általános technikai fejlődéshez, kultúrális kérdés hogy viszonyulsz a hagyományokhoz, hogy ülteted át a jelen korba és mennyi evoluciót engedsz meg. Meg persze politika. A hagyományörzés nem arról szól, hogy a műbőrt cseréljük le textilbőrre, de ha nem cseréljük le, akkor mi lesz..

Előzmény: 1zsakkrumpli (184120)
naivkezdo Creative Commons License 2022.12.13 0 1 184122

Az igazán szerencséseknek megvan a 30 évvel ezelőtti autó jó állapotban old timerként:)

A vonat ugyanaz a 30 évvel ezelőtti csak már lelakott:DD

Honnan jönnek ezek a példák?!:)

Előzmény: 1zsakkrumpli (184120)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!