Keresés

Részletes keresés

Csuhás Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44300

Pontosan. Emberes, vendégmarasztaló sár lesz.

Előzmény: szucsati (44297)
rozaa Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44299

Találtam egy egész jó szösszenetet a témáról. M61 Nohab V43-nak ajánlom.

Előzmény: Csuhás (44278)
asciimo Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44298

Amikor Würzburg felöl autozol delnek az A7-es autopalyan, egyszer csak egy dombtetön ki van irva hogy "europäischer wasserscheide". Elöször nem tudtam ez mi. aztan rajöttem, hogy a Rajna es Duna vizgyüjtö területenek hatarat leptem at. Aztan kesöbb lattam az A8-on is Stuttgart es Ulm között.

http://www.hansgruener.de/docs_d/kanal/geographie.htm

Előzmény: jzp2107 (44295)
szucsati Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44297

Aki ismeri az útvonalat, leírná, hogy szombaton milyen útviszonyokra lehet számítani a Romhány-Ősagárd útvonalon? "Cserháti sár"?

olahtamas Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44296

Azért ne keverjük a műszert és a műszerrel mérést végzőket.
A műszernek, így a GPS-nek is típusvizsgálattal rendelkező és az adott készülék vizsgálati jegyzőkönyvével hitelesítettnek kell lennie.
A hitelesítést a NAT által akkreditált szervezetek végezhetik:
http://www.nat.hu/adatbazis/lista.php?kategoria_id=2

Hogy most az adott esetben a mérést végzők miként dokumentálják, és milyen követelményeknek kell megfelelnie a nyilvántartásnak, azt sajnos nem ismerem.

Az időjárási és egyéb torzító körülményeket pl. DGPS korrekció alkalmazásával lehet kiküszöbölni, amit a profi GPS-ek képesek kezelni:
http://www.gnssnet.hu/valosido.php

Az ahol nem lehet útvonalat kijelölni kérdésben, pedig a villamos távvezetékeknél is szerepel a vezetékjog a tulajdoni lapon, így valami hasonló megoldással biztos megoldható ez a kérdés is.
Tehát pl. a két végpont megadásával, egy elméleti egyenest megadni.

Előzmény: nagypapi (44291)
jzp2107 Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44295

nekem a Zagyva is kedves (itthon ered és torkollik), mert annak is voltam a forrásánál (igaz, az ominózus mozgalom díjazását lassan 5 éve várom, de annyi baj legyen :-)

ez a vízválasztó érdekes dolog lehet..

Előzmény: Törölt nick (44292)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44294

Az én értelmezésem szerint ez a bányásztelepülés a Templom-völgy felső szélén lehetett, kb 2 km-re a falutól, Nagymarostól, ott ahol a völgy a völgyfőben végződve egy kisebb teret hoz létre ami alkalmas is lehetett pár ház építésére.

A logika is ezt diktálja, mivel innen kezdve felfelé, a korábbi bányaterület felé már meredek hegyoldalakon vezethetett fel az út, ez volt az utolsó alkalmas terület település létrehozására, de már jóval közelebb van a hegytetőhöz mint a jelenlegi falu.

a piros körrel jelzett részre gondoltam ami így néz ki nagyjából élőben:

itt előbb balra majd jobbra fordul az ösvény, több út is keresztezi itt egymást

a völgy többi része nem alkalmas település létrehozására, meredek, suvadásos árokrendszer az egész, felfelé a Hegyes-tető felé pedig nagyon meredek a hegyoldal.

Ha pár hónappal ezelőtt ismertem volna ezeket az érdekes információkat akkor megkerestem volna a kutat, így csak a kéktúra ösvényét fotóztam ezen a helyen. Arra viszont emlékszem hogy valami építmény-maradványból arra gondoltam itt hogy biztosan egy pihenőhely lehetett, feltűnt hogy nagyon alkalmas erre ez a hely.

Előzmény: pavarotti (44279)
V43 1279 Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44293

Igen függőleges, elírtam :)

A kutatások után miért nem temették őket vissza?

Előzmény: rozaa (44273)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44292

Szia!

Igazad van!

A Király-hegyet csak azért említettem, mert az Északnyugati-KárpátoknaK ez az egyik legjelentőebb vízválasztó csomópontja. A környékén ered a történelmi Felvidék öt jelentős folyója: Vág, a Hernád, a Gölnic, a Garam és a Sajó is. Mivel valamennyi vize a Duna-Tisza rendszerbe folyik be, így a hegy nem esik az európai fő vízválasztóra. Ez utóbbi egy keskeny hát a Felső Szepesség (Poprád, a Visztulába ömlik) és az Alsó-Szepesség (Hernád, a Tiszába ömlik) határán.

A mai Magyarországon a Zala az egyetlen nagyobb folyó, melynek forrása és torkolata is az országhatáron belülre esik.

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

Előzmény: jzp2107 (44290)
nagypapi Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44291

"Az adatbázis hitelességi kritériumait azt én sem tudom, de egy mérés akkor hiteles, ha hitelesített műszerrel mérik az adatokat."

Ja, ez így is van egy közmű-óránál, de GPS-nél azért egy kicsit bonyolultabb lehet a dolog.

Vagy ha egy földmérő húz csiganyálat, az hiteles lesz, ha más, akkor nem? Ez meg így elég vadul hangzik. Arról nem beszélve, hogy a GPS mérési eredményeit azért elég sok minden befolyásolja, ami nem is minden esetben függ a GPS minőségétől. Legalábbis korábban - ha jól emlékszem - Hörpölin valakivel erre az eredményre jutott néhány száz hozzászólással ezelőtt (hogy pl. függ a napszaktól is a mért adat).

Engem inkább az zavar, hogy van, ahol NEM LEHET útvonalat mérni, mert nincs is út, pl. a bükki ördögszántáson jelzéstől jelzésig lehet haladni, de út az konkrétan nincs, még csapás sem. Vagy nincs vétel pl. egy szurdokban. Na ilyenkor mi lesz a hiteles?

Egyébként is - ahogy korábban írtátok - egy mérés nem mérés, márpedig ellenőrző mérés nem történt, de nem is lehetne, épp azért, mert nem egyértelműen meghatározható az útvonal.

Előzmény: olahtamas (44288)
jzp2107 Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44290

> Elhalad a Magas-Felföld (Felvidék) belső vonulatát képező Gömör-Szepesi-Érchegység - Vepor-hegység

ott pedig (mármint a Veporban) az Ipoly ered, ha már ismeretterjesztünk (január óta vagyok ilyen okos, mikor volt szerencsém arra járni)

Előzmény: Törölt nick (44287)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44289

Szuper jó, köszönöm szépen!!

Előzmény: Törölt nick (44287)
olahtamas Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44288

Az adatbázis hitelességi kritériumait azt én sem tudom, de egy mérés akkor hiteles, ha hitelesített műszerrel mérik az adatokat.

Tehát ha a vízórád pl. 2% pontosságra van hitelesítve, akkor ha az 100 litert mutat, az biztos 98 és 102 liter között volt, amit fogyasztottál, pontosabban a műszer ellenőrizve volt, aminek lejáratáig azt lehet elszámolásra használni, ha a plomba nem sérült.

Hiába teszel be egy kisemberkét lombikkal, aki 0.1% pontosan méri a vizedet, az alapján nem tudsz elszámolni :)

Előzmény: Güsziológus (44277)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44287

Szia!

Szandavár - Kriván összelátás-vizsgálat (távolság 148 km)

Az összelátás-vizsgálat tanúsága szerint a két pontot összekötő vonal a Nógrádi-medence és az ennek tengelyét adó Ipoly-völgy fölött szabadon, akadály nélül vezet északkeleti irányban. Elhalad a Magas-Felföld (Felvidék) belső vonulatát képező Gömör-Szepesi-Érchegység - Vepor-hegység (Málnapataki-hegycsoport, Sziklai-fennsík), Murányi-fennsík - 1300-1400 m magas csúcsai fölött. A Garam völgye után az Alacsony-Tátra keleti gerince fölött, a Homolka és a Velky Bok 1600-1700 m magas csúcsainak közelében vezet el. Ezután már a Liptó-Szepesi-medence nem állít akadályt a magas-tátrai gránittornyok felmagasodása előtt:

Nagyban itt van

A panorámakép a következőket mutatja. A Keleti-Alcsony-Tátra (Királyhegyi-Tátra) a kép jobb oldalán látszik a névadó Király-heggyel (1946 m). Balra haladva a Nyugati-Alacsony-Tátra (Gyömbéri-Tátra) látható, az egész hegység legmagasabb csúcsával, a 2043 m magas Gyömbérrel. Még nyugatabbra látjuk a Nagy-Fátra legmagasabb gyephavasait, a Zólyom-hegyet (1403 m) és a Krizsnát (1574 m). A képből ítélve a Magas-Tátra majdnem egész tömege látszódhat a várból:

Nagyban itt van

Végül egy kép a kilátás végső szakaszáról. A Murányi-fennsík fölül tekintünk az Alacsony-Tátra mögötti Magas-Tátra vidékére. Az előteret a Keleti-Alacsony-Tátra (Királyhegyi-Tátra) alkotja a Velky bok (1727 m) - Nagy-Meszes (Velká Vápenica, 1691 m) gerincével. Mögötte, a Liptó-Szepesi-medencében két nevezetes folyó is ered: nyugat felé, a Liptói-medencében kezdi útját a Vág, a keleti Szepesi-medence pedig a Hernád szülőanyja. (A Király-hegy környékén ered továbbá a Garam és a Sajó is.)

A hátteret a Nyugati-Tátra (Liptói-havasok) és a Magas-Tátra adja. Mivel a Kriván ún. kárpiramis (gleccserek által késélességűvé gyalult kárgerincek csúcsa), ezért a hegy a Magas-Tátra nyugati bástyája és sok helyról látható jellegzetes alakja miatt (a Nap állása a következő dátumra / időre lett beállítva: 2014. május 14. 18.06):

Nagyban itt van

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

térképész-térinformatikus

Előzmény: Törölt nick (44283)
HIMBALA Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44286

Köszönöm mindegyikőtök segítő hozzászólását. Remélem, mielőbb ott leszünk..

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44285

...dehogy nevetlek ki. Én is láttam már a Tátrát :D

Előzmény: Törölt nick (44283)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44284

Ezeknél már csak egy érdekesebb van (itt felénk rengeteg ilyen van, köszönhetően a bányának): amikor mész az erdőben, és egyszer csak egy jó 6-8cm átmérőjű csődarab áll ki a földből, szemmel láthatóan teljesen értelmetlenül. Ha belevilágítasz, nem látod az alját. Na ezek is mintavételi furatok.

Előzmény: Törölt nick (44282)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44283

Most kinevetöl, vagy mi? :-)

Ez nem ám a Papod kiscsákó!:-Đ

Na, de tényleg úgy volt, ráadásul ez egy Andezit 30 túrán volt, sokan látták, a fent lévő pontőr srác meg még egy-két hegycsúcs nevét is mondta, amiket felismert. Már csak arra nem emlékszem pontosan hogy az Alacsony vagy a Magas-Tátra volt-e, mert mintha a Krivánt említette volna egynek.

Na, de hátha Gyula levezeti nekünk hogy mi látható a Szandáról optimális időben...

Előzmény: Törölt nick (44272)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44282

Ez marha érdekes, köszi szépen!

Mit össze nem agyaltam márciusban hogy mi lehet ez a csomó kocka alakú akna a hegytető közelében...

Én akkor arra jutottam hogy biztosan orosz rakétasilók maradványai, abban is lett volna némi logika.

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44281

Szia!

A megadott koordinátapárral jelzett pont nem a Templom-völgyben van, hanem az ún. Szamaras városrészben, amely egyben a település széle:

A pont helye a Google Maps-on

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

térképész-térinformatikus

Előzmény: pavarotti (44279)
rozaa Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44280

Tök jó! Köszi! Idáig csak másoktól hallottam infót, de akkor azt fölülírom! :))

pavarotti Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44279

Köszi.

"Az ideiglenes bányászfalu kútja a Nagymaros felőli oldalon húzódó Templomvölgy felső végén a mai napig látható."

Ez vajon hol lehet?

47.780595 18.937958 környéke (openmaps.eu-n néztem)? Vagy a mostani falu felső széle?

Csuhás Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44278
Előzmény: pavarotti (44276)
Güsziológus Creative Commons License 2014.05.14 -2 0 44277

Borzasztóan érdekelne, hogy mitől hiteles egy adatbázis.

Én dolgoztam hitelesnek minősített adatbázisokkal (évtizedekig), de azt soha nem sikerült kiderítenem, hogy mitől hiteles.

Valaki azt mondta, vagy jogszabályban volt, hogy annak bizony közhitelesnek kell lennie.

Ez volt a legtöbb, amit megtudhattam.

Én úgy gondolom, hogy a hitelességnek kell lennie kritériumának.

Mondjuk van 1.000 pont, mely valaki szerint az útvonalon van, és attól függetlenül, aki azt állítja, hogy a koordinátáit egy táblázatban megnézhetem, én megyek, és bemérem ezeket a pontokat.

Összevetjük a táblázatokat, és ha 5 méteren belül van az eltérés minden pont vonatkozásában, akkor az 1.000 pont hiteles.

Szerintem az is fontos, hogy bárki, bármikor bemérheti a pontokat, és meggyőződhet arról, hogy azok az útvonalon vannak.

Az útvonalat rögzíthetjük táblázatban is, a térkép csak egy megjelentési eszköz.

Általában lementem a tekkeket txt formátumba, rátölthetném a gpx-et a térképre, de ez nekem macerás.

Na mindegy, csak beleolvastam a "termésbe", hát nem vagyok feldobva.

Előzmény: olahtamas (44268)
pavarotti Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44276

Van erről valami forrásanyag? Neten nem igazán találok, de lehet hogy nincs vagy hogy nem jól keresem.

Előzmény: Csuhás (44275)
Csuhás Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44275

Dehogy. Annál sokkal régebbiek. Ha jól emlékszem egy információs táblán az olvasható hogy érkutatási célból mélyítették őket.

Előzmény: rozaa (44273)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44274

Szia!

Kösz a válaszokat! A jogi indíttatást nem ismertem.

Majd kiderül, élesben hogyan működik.

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

Előzmény: olahtamas (44268)
rozaa Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44273

"Útközben találkoztam pár körbekerített vízszintes barlangszerűséggel (gondoltam, hogy talán zsombolyok, de azok nem jellemzőek a vulkanikus eredetű hegységekben)." Függőleges? Ezek még a nagymarosi vízlépcső építésekor vájt geológiai kutató feltárások.

Előzmény: V43 1279 (44261)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44272

"...akkor látszott az Alacsony-Tátra is."

:D

Előzmény: Törölt nick (44269)
olahtamas Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44271

Kéktúra motorral Péliföldszentkereszttől Bajóti Öreg-kő felé...

Bizony fel kéne lépni nagyobb erőkkel, mert különben nincs visszatartó erő.

Előzmény: HEV (44270)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!