Ezen a területen azért nagyon komoly kontroll van már világszerte. Ráadásul ez a kontroll nem pusztán hatósági, hanem társadalmi szinten is átlátható. Ha a legminimálisabb élelmiszerbiztonsági kockázta lenne manapság egy ilyen szabványos eszköznek akkor azt ízekre szedné több tucatnyi független kutató meg a sajtó. Mármint nem Magyarországon, mert itt a függetlenség és a civil kontroll komoly hiányosságokkal küzd.
Annak idején azt is elhittem, hogy nyugodtan együk az 1 forintos fejes salátát mert csernobilból semmi nem juthat el hozzánk. Aztán, hogy a melamin levestálka is egészséges ( hozzáteszem árultuk és minden minősítése megvolt, aztán egyik napról a másikra eltűnt )
Inkább legyek feleslegesen óvatos, mint esetleg beteg vagy betegítő :)
Mondjuk az élelmiszertárolásra hitelesített szabványos műanyaghordóból nem ázik ki semmi. De minden más szempontból tényleg jobb az acéltartály. Mondjuk cserébe jóval drágább is.
1, A műanyag nehezebb ( ha a pincéből cipeled ki elmosni, értékelni fogod a rozsdamentes kisebb súlyát )
2, Sokkal könnyebb tisztán tartani az acéltartályt. gyakorlatilag nem kell surrolni, sima kefével és slaggal kijön a borkő. Barátomnak műanyag van és hamar karcossá vált a belseje. Sokat küzd a borkővel.
3, Ez inkább érzelmi dolog de én semmit nem tartok hosszabb távon műanyagban. Se pálinkát se bort.
Ki tudja mit oldhat ki a tartály falából. Biztos semmit de azért jobb félni :)
Nekem kettő 200 literes tömlős és kettő 200 literes parafinos.
Én azokat is úgy használom, hogy a porvédő közepére tettem egy bicikli szelepet. Miután ráteszem a porvédőt, egy gumiszalag karikával leszorítom és széndioxiddal telítem a bor feletti részt. Ezeket három éve használom így és semmi problémám nincs vele. A tömlős fedőt elég macerás karbantartani és drága, gyakorlatilag a tartállyal megegyező az ára.
Én csináltattam a pilisvörösvári műanyagosokkal egy műanyag, szilikontömlős fedőt - mérettől függően szerintem 10-20e körül még most is megvan pumpástól tömlőstől.
Mekkora macera egy ilyen parafinos tartályt gumitömlőssé alakítani? A napokban ajánlottak nekem bagóért egy 6 hektós parafinos tartályt, de a parafinért annyira nem rajongok és inkább gumitömlősen használnám.
Én is ilyen tartályokban erjesztettem a kékfrankos rozémat. Amíg forrt, addig csak a porvédő volt rajta.
Utána lefejtettem az aljról, kapott kis ként majd lederítettem. Itt már rajta a fedő de nem parafinoztam.
Hétvégén leveszem a derítőről és pihentetem palackozásig. Ilyenkor kéne rakni a parafint de én nem használom. Gumikarikát teszek a porvédő köré és széndioxiddal telítem a tartályt.
A megnövekedett szőlő mennyiség miatt kénytelen vagyok úszófedeles(paraffinos) tartályban erjeszteni a vörös mustot.A tartály majd szinültig van, fóliával lekötve.Mi a gyakorlat ennél a megoldásnál, mikor kell/lehet rátenni a fedelet és a paraffint?
Speciel a Fiókában nincs semmilyen hozzáadott érték, leteszik eléd a borlapot és kész.
Az is lehet persze, hogy rólam messziről látszik, hogy feketeöves borbuzi vagyok, aki jobban informált az ál- és valódi szomeliék szinte mindegyikénél. Esetleg az is lehet, hogy amikor beslattyogok hozzájuk a 800 forintos, és annál is olcsóbbnak látszó kínai shortomban, nem nézik ki belőlem, hogy SAP-juhfarkot és Grál-kékfrankost fogok kérni...
Tehát rengeteg dolog lehet, de hozzáadott értékként alapvetően a tényleg lenyűgöző választékot lehet azonosítani, valamint az egyik pincérlányt, akiről fogalmam sincs, hogy mennyit ért a borokhoz, viszont kiemelkedően kedves és nagy mellű. :)
Ha figyelmesen olvasnál akkor láttad volna, hogy nem a teszkó mint cég a lényeg a példában, hanem az, hogy ha valaki szűk kínálatból merít akkor csalóka képet fog kapni.
Az, hogy mit nem ismersz pedig nem fehér folt. Az amit a magyra borokról írsz folyamatosan az egyértelműen jelzi, hogy tájékozatlan vagy. De ez nem szégyen. A szégyen az lenne, ha minekután megkaptad a tájékoztatást még mindig ragaszkodnál a tévképzeteidhez.
Mondjuk szerintem nyilván ragaszkodni fogsz :) De nem baj...van ez így. Na, személyeskedj még egy kört aztán váltsunk témát :)
Én nem várom el a BT-től, hogy több bort áruljon. Szerintem korrektül válogatnak. De ezzel együtt csak egy szűk szegmenset kínálnak és szerintem sok érdekes, izgalmas pince van amelyeknek a borai máshol szerezhetők csak be.
Valószínűleg a BT-nél is tisztában vannak vele, hogy ha 300 magyar borász borait árulnák, akkor nem lennének annyira szignifikáns értékesítési csatorna az érintett borászoknak...
Folyamatosan csak a BT-ről és a Veritasról írsz, őket emlegeted. Rajtuk kívül hol szoktál még bort venni?
A teszkós analógiát sajnos nem értetted meg. Írhattam volna Lipóti pékséget is. A példa azzal is ül.
Te nem vagy képben magyar borvilágot illetőleg. Nem ismered az élvonalbeli borászatokat sem pedig a boraikat. De fikázni azért szeretsz.
Én szolgálatkészen kisegítettelek téged információval. Erre a köszönöm helyett nekiállsz személyeskedni és fikázni.
Érdekes... de igen, vannak olyan emberek akik idegesek lesznek ha segítséget kapnak. Biztos sérti ez a büszkeséged, vagy a rossebb tudja.
De mindegy is. Tőlem szenevdhetsz a kényszerképzeteid miatt. A BT-t pedig nem utálom, vettem tőlük anno még a saját lagzimra is bort :) Ha az utamba kerül ey BT bolt akkor mindig benézek és szerintem messze kultúrmisszó az amit ők csinálnak a magyar bor világában. De ezzel együtt nagyon szűk a kínálatuk.
Az a bajom Veled, hogy vakon vered le a poharakat, és ez frankón idegesítő.
Honnan veszed, hogy CSAK abban a két boltban vásárolok, amiket emlitesz..? (Főleg úgy, hogy többször leírtam, hogy NEM CSAK ott vásárolok?) Ennyire nehéz olvasni a sorokat??
És hagyd már ezt a teszkós faszságot, mert TOVÁBBRA IS kisüt belőle (csak Te ezt nem veszed észre!), hogy utálod a BT-t és a Veritas-t!
Mondtam már, engem nem érdekel a százalékos arány. Ha 0.00001% csak a jó bor, de abszolut mennyiségben és számosságban még mindig több ez is mint amit valaha az életemben végig tudok kóstolni akkor miért foglalkozzak azzal, hogy mennyi a szar?
Ha neked a szar borokkal van problémád akkor fordulj azokhoz akik szar bort csinálnak, azzal kereskednek vagy bármilyen módon felelősek a helyzetért. Szerintem itt, ebben a topikban ilyen embert nem fogsz találni. De ha tényleg érdekel a dolog akkor én szívesen megadok neked pár minisztériumi dömtéshozó, HNT illetékes és Nébih hivatalnok kontaktját. A rossz magyar borokkal kapcsolatban ugyanis a szart palackozó termelőkön túl ők az illetékesek.
Nem ismerni az összes jót amúgy nem hiba. Te magad írtad, hogy a BT és a Verias a két hely ahol bort szoktál vásárolni. Tessék, ittvan megintcsak csuklóból 5 olyan borbolt ahova ha akarsz be is sétálhatsz, de ha akarsz akkor online is rendelhetsz:
Érezd magad kisegítve. Mint az előbb a 30+ névvel. Tudod, ez az a rész amikor te udvariasan megköszönöd a segítséget :) Nem fog leesni rólad az arany pecsétgyűrű.
De jelzem, hogy a panaszkodáshoz való minden alapodat ezennel buktad :) mert látod, itt van egy rakat borbolt, több tucat termelő és többszáz magyar bor amiknek te még a létezéséről sem hallottál.
A te problémád olyan mint azé a nénikéé aki a teszkó mellett lakik és sír, hogy milyen fos a magyar kenyér, mert az amit a teszkóban vesz az jellemzően szar. Hát kézcsókom, tessék odamenni egy helyi pékhez. Az sem tökéletes, de lehet jobb lesz az arány mint a teszkóban.
Egyrészt nem rugózom - csupán kénytelen vagyok fogalommagyarázatokat írni, mert folyamatosan félreérted, félreértitek azt, amit mondok. Másrészt, köszönöm a listát, de nem a pár százalékkal van bajom, hanem a többséggel. Bár nem ismerek mindenkit (ez talán hiba, de nem), de hallottam róluk.
Ha túllépnénk végre ezt a százalékos problémát (magyarán belátnád, hogy rossz az arány), talán érdemben tudnánk a jó, vagy jónak tartott borokról is beszélgetni... 😉
Konkrétumokat írtam neked, neveket. Nem is keveset.
Te napok óta azon rugózol, hogy milyen rossz a szar és a jó borok aránya. Én meg napok óta próblom magyarázni nked, hogy te a jónak a töredékét sem ismered. Ha fogyasztóként jó magyar borokat keresel akkor érezd magad kisegítve...
Balla Feketeleányka 2015: nemrég azt írta valaki, hogy édeskésen jellegtelen. A francba, gondoltam, mert pont volt ebből egy bontatlan üvegem, de azért kinyitottam. Nos, szerintem van egy hőmérséklet (18 körül), amin SZVSZ nagyon jó, egész skálája a meggy-ízeknek, félvadtól a nemesen át az aszaltig, szilvával árnyalva. De nagyon nehéz eltalálni, a 3 napból, amíg elfogyott (ezt csak egyedül iszogattam vacsorához) volt olyan, amin teljesen aláírtam volna a negatív véleményt.
Ha lehetne ilyen hibás borokat valami szakértő által felcímkézve kapni (Balatoni Fáradt Fehér, Szekszárdi Oxidálódott Vörös :), monduk 5 db 2 decis palackkal egy csomagban, bizisten megvenném, hogy tanulhassak belőle.