Ez az alap olasz - illatban egy kicsit többet ad, mint ízben. Az utóbbi se rossz, de nekem egy pindurit túl citromos és egyszerű, inkább étellel működik jól, mint magában. Az áráért (1500 körül) tisztességes produktum, de a hasonló árú tavalyi, koncentráltabb-lustább Szent-György hegyi olasz jobban ízlett.
Baratodnak borkore otlet, ahogy en tisztitom: lugos oldattal parszor atmosni, leoldja siman, majd citromsavval kozombosites, utana egyszer vizes oblites.
Elnezest, de szeretnek kerdezni az itteni tarsasagtol valamit, masik topicban kerdeztem egy borhibat, hatha itt van otlet:
"Azota kaptam egy otletet, hogy ppvp-vel kezeljem.
Szoval van egy [kekfrankos] rozem, ami halvany narancsos arnyalatu, nem idealis szin. Mustkoraban, erjedeskor szep volt a szine, kenezes ota ilyen. Van Bakonyi fele kis szettem, gondoltam merek egy kent, ennel az elso lepcso a kensav 10%-os oldata. Ahogy csepegtettem bele, egyszer csak visszatert a gyonyoru szine. Mit gondoltok?"
Ezen a területen azért nagyon komoly kontroll van már világszerte. Ráadásul ez a kontroll nem pusztán hatósági, hanem társadalmi szinten is átlátható. Ha a legminimálisabb élelmiszerbiztonsági kockázta lenne manapság egy ilyen szabványos eszköznek akkor azt ízekre szedné több tucatnyi független kutató meg a sajtó. Mármint nem Magyarországon, mert itt a függetlenség és a civil kontroll komoly hiányosságokkal küzd.
Annak idején azt is elhittem, hogy nyugodtan együk az 1 forintos fejes salátát mert csernobilból semmi nem juthat el hozzánk. Aztán, hogy a melamin levestálka is egészséges ( hozzáteszem árultuk és minden minősítése megvolt, aztán egyik napról a másikra eltűnt )
Inkább legyek feleslegesen óvatos, mint esetleg beteg vagy betegítő :)
Mondjuk az élelmiszertárolásra hitelesített szabványos műanyaghordóból nem ázik ki semmi. De minden más szempontból tényleg jobb az acéltartály. Mondjuk cserébe jóval drágább is.
1, A műanyag nehezebb ( ha a pincéből cipeled ki elmosni, értékelni fogod a rozsdamentes kisebb súlyát )
2, Sokkal könnyebb tisztán tartani az acéltartályt. gyakorlatilag nem kell surrolni, sima kefével és slaggal kijön a borkő. Barátomnak műanyag van és hamar karcossá vált a belseje. Sokat küzd a borkővel.
3, Ez inkább érzelmi dolog de én semmit nem tartok hosszabb távon műanyagban. Se pálinkát se bort.
Ki tudja mit oldhat ki a tartály falából. Biztos semmit de azért jobb félni :)
Nekem kettő 200 literes tömlős és kettő 200 literes parafinos.
Én azokat is úgy használom, hogy a porvédő közepére tettem egy bicikli szelepet. Miután ráteszem a porvédőt, egy gumiszalag karikával leszorítom és széndioxiddal telítem a bor feletti részt. Ezeket három éve használom így és semmi problémám nincs vele. A tömlős fedőt elég macerás karbantartani és drága, gyakorlatilag a tartállyal megegyező az ára.
Én csináltattam a pilisvörösvári műanyagosokkal egy műanyag, szilikontömlős fedőt - mérettől függően szerintem 10-20e körül még most is megvan pumpástól tömlőstől.
Mekkora macera egy ilyen parafinos tartályt gumitömlőssé alakítani? A napokban ajánlottak nekem bagóért egy 6 hektós parafinos tartályt, de a parafinért annyira nem rajongok és inkább gumitömlősen használnám.
Én is ilyen tartályokban erjesztettem a kékfrankos rozémat. Amíg forrt, addig csak a porvédő volt rajta.
Utána lefejtettem az aljról, kapott kis ként majd lederítettem. Itt már rajta a fedő de nem parafinoztam.
Hétvégén leveszem a derítőről és pihentetem palackozásig. Ilyenkor kéne rakni a parafint de én nem használom. Gumikarikát teszek a porvédő köré és széndioxiddal telítem a tartályt.
A megnövekedett szőlő mennyiség miatt kénytelen vagyok úszófedeles(paraffinos) tartályban erjeszteni a vörös mustot.A tartály majd szinültig van, fóliával lekötve.Mi a gyakorlat ennél a megoldásnál, mikor kell/lehet rátenni a fedelet és a paraffint?
Speciel a Fiókában nincs semmilyen hozzáadott érték, leteszik eléd a borlapot és kész.
Az is lehet persze, hogy rólam messziről látszik, hogy feketeöves borbuzi vagyok, aki jobban informált az ál- és valódi szomeliék szinte mindegyikénél. Esetleg az is lehet, hogy amikor beslattyogok hozzájuk a 800 forintos, és annál is olcsóbbnak látszó kínai shortomban, nem nézik ki belőlem, hogy SAP-juhfarkot és Grál-kékfrankost fogok kérni...
Tehát rengeteg dolog lehet, de hozzáadott értékként alapvetően a tényleg lenyűgöző választékot lehet azonosítani, valamint az egyik pincérlányt, akiről fogalmam sincs, hogy mennyit ért a borokhoz, viszont kiemelkedően kedves és nagy mellű. :)
Ha figyelmesen olvasnál akkor láttad volna, hogy nem a teszkó mint cég a lényeg a példában, hanem az, hogy ha valaki szűk kínálatból merít akkor csalóka képet fog kapni.
Az, hogy mit nem ismersz pedig nem fehér folt. Az amit a magyra borokról írsz folyamatosan az egyértelműen jelzi, hogy tájékozatlan vagy. De ez nem szégyen. A szégyen az lenne, ha minekután megkaptad a tájékoztatást még mindig ragaszkodnál a tévképzeteidhez.
Mondjuk szerintem nyilván ragaszkodni fogsz :) De nem baj...van ez így. Na, személyeskedj még egy kört aztán váltsunk témát :)