Amugy csak azert kerdem eszt a modszert mert ha emlekszel segetetek nekem oldani a futest. Csakhogy en foztem akkor a almat es az hogy gyenge volt a futes kiherelte nekem a cefret es a ilatok 8 oras fozesel eltuntek es maradt a sima alkohol de nincs semmi aromaja. Es gondolom igy a elvalasztas se lessz konyu ha nincsen aroma. De kifozni akatom mert lessz legalab agyas palinkara valo.
A 25 alkoholfokra visszahígított alszesznek kell a 2%-át elvenned. A 20liter 45 alkoholfokos visszahígítva körülbelül 36liter 25 alkoholfokos lesz. Ennek a 2%-a 7.2 deciliter. Ezt a mennyiséget kell előpárlatként elvenned. Másképp: 0.72liter. Létezik más, érzékszervi alapon működő elválasztási mód is. Kezdőként az nehezebb, de megtanulható.
Mikor az alszeszt odateszed finomítani, előpárlatot kell elválasztanod. Ezt teheted úgy, hogy a 25alkoholfok -ra beállított alszeszed 2%-át elveszed, vagy teheted úgy is, hogy nagyon lassan indítod meg, épphogy csurogjon, majd kis poharakkal sűrűn mintát véve vizsgálod a kifolyó párlatot, és amint megszűnik az acetonos, vagy szúrós, vagy kellemetlen szag és felváltja az erős alkoholos gyümölcsillat, onnantól gyűjtheted a középpárlatot, ami a fogyasztható pálinka lesz. A végén az utópárlatot, ami 60-50°-nál kezdődik majd, szintén el kell választanod, ugy hogy kóstolgatva eldöntöd, mikortól nincs már jó íze.
Ha kívánod bármikor prezentálom, a felfűtés utáni, 2.5 óra cefrefőzési időt a DES100-nál. És hogy milyen pálinkákat főzök? :)
Van aki lezavarja 2 óra alatt, és az ő pálinkája sem rosszabb, legalábbis a versenyeredményei (neki) is ezt igazolják. Bár ő komolyabban hűt, nem 28-as a páracsöve a DES-en, és nem ragaszkodik a 20 celsius körüli kifolyóhoz sem.
Egy ujonc kerdesem lenne. A alszesz finomitasnal olvastam hogy 2%kot kb elkel valasztani. De ez mart 25% ra higitva vizel vagy maga a alszeszbol ami lejon van kiszamitva?
Ha növeled a fűtést, több gőzt termelsz, elérsz egy állapotot, amikor a lefolyó szűk keresztmetszetben a felfelé törő gőz ellentart (részben) a flegmának és elkezdődik az elárasztás. Ez akkor következik be, ha az üst kapacitáshoz képest kevés a sapka, kicsi a lefolyó. Ha túl sok a sapka, akkor buborékolgatni fog, nem habzik fel.
Szóval én betennék egy túlfolyót, ami alul szifonban végződik, ez kiszélesítené az üzemállapotot. Tulajdonképpen ilyen a Kothe, nem lehet elárasztani annyira túl van méretezve a túlfolyó, a te túlfolyódban ellen tud tartani a gőz, a Kothéban nem. Én így jártam, nem volt elég a középső cső.
Azt nem tudom. Ezt árulja egy Fóti cég és egy Nyíregyházi is. Én Nyíregyházán rendeltem mert ők adtak több garit. A Fóti gyártóként hirdette magát , amikor odamentem megnézni a terméket kiderült,hogy csak értékesít.. Ez van már, ezt kell tuningolnom ,hogy jobb és jobb legyen.
Az lesz. 99% Szimatolj bele a bugyogásba a sisak oldalánál. Ott megy el a drága kis szeszgőz.
Ami még lehet, az a páracső dugulása. Én minden cefrefőzés után átmosom, folyó vízben. Fantasztikus, mennyi kis fekete színű trutymó tud összegyűlni benne. A spirálom viszont mindig tiszta, odáig nem jut el. Ha mondjuk 3 főzés után sem pucolnám ki a páracsövet, fennállna a dugulás lehetősége, reálisan. Erre tippelem a maradék 1%-ot. Más nem lehet, ezeken kívül.
Készülőben egy 24kw-os égő csak a melóm miatt nehéz mindent megvalósítani egyszerre. Az 5kw os os öntötvas égő még ennél is kissebb(csőhossz stb) ezért használom ezt.
Az "új" égőt emelhetőre terveztem ,hogy be lehessen állítani a lángnak leginkább megfelelő pozíciót.
Pont ezzel kűzdök én is... Jelenleg is megy a főző és a hidegnek hála csukott ajtónál dolgozom. Olyan az alkohol koncentrátum a levegőben ,hogy nem gyomorból szívódik fel a nedű hanem a tüdőmből.. így is be lehet állni..😀