Keresés

Részletes keresés

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.20 0 0 44321

Mi akadtunk össze medvével Erdélyben, bár a medve jobban megijedt, mi mi, pedig az se volt semmi :) Futott mindenki, amerre látott :)

Előzmény: garass (44320)
garass Creative Commons License 2014.05.20 0 0 44320

Szerintem ez nem annyira a félelem, hanem az emberi ostobaság példaképe. Vagy még lehet az öntelt trófeahajhászat eredménye. Most kellene példát statuálni a "vadász" és segítő társai ellen, hogy hasonló eseteket megelőzzük.

Ami a túrázás veszélyeit illeti, az egy maszlag. Sem a Tátrában, sem Erdélyben nem kerültem még közvetlen konfliktusba e "fenevadakkal". Pedig gyakori vendég vagyok náluk. Majd épp egy Kohász-útonállóvak akadok össze?    

Előzmény: Törölt nick (44318)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.20 0 0 44319

...asszem félreérthető volt az előző beírásom: természetesen fosástól függetlenül a kurva anyját, hogy kilőtte, amikor szakemberek befoghatták volna és esetleg visszatelepíthették volna oda, ahonnan jött (mármint a medvét). 

Egyébként ez is érdekes témakör, hogy a sikeres farkas és medve kiirtásunkkal ennyire mélyen megszoktuk, hogy semmitől nem kell félnünk az erdőben. Egy országgal arrébb teljesen természetesnek veszik, hogy ha kimész az erdőbe, akkor ott van olyan, ami esetleg tápláléknak tekint, és nem a Bear Grylls az... :)

Előzmény: Törölt nick (44318)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.20 0 0 44318

Sajnos igen, lehetett ilyen csóka is, de olyan is, akikről egy harmadik cikkben írtak, hogy full be voltak fosva. A helyi polgármester azt nyilatkozta, hogy félnek, mert óvodás korú gyerekekkel járnak az erdőbe gombászni. A közmunkások, erdészeti dolgozók azt mondták, hogy fosnak, a következő munkánál puskát is visznek ki az erdőbe. Az erdészet természetesen már akkor azt javasolta nekik, hogy inkább csapjanak nagy zajt, és attól a feltételezett medve meg fog ijedni, és nem fog támadni.

Mindenesetre a Kohászok útja - egyelőre - ismét medvementes.

Előzmény: Törölt nick (44317)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.19 0 0 44317

Láttam a hírt én is, kb ez a véleményem a medvét lelövő figurákról mint ezeknek a kommentelőknek:

"Ez egy utolsó rohadék lehetett . Végre évek után esélyünk van arra hogy a saját medveink visszajönnek és egy ilyen parazita lelövi . Hogy lehet ennyire buta valaki egy idióta barom."

"Átlagos vadász ésszel rendelkezik.
Cerka már nem áll fel a sok pacaltól meg a sörtől, ezért vesz egy puskát és kimegy az erdőbe összevissza lövöldözni."

Előzmény: Törölt nick (44316)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.19 0 0 44316

Ez lehetett a bulvármedve.

Előzmény: Törölt nick (44315)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.19 0 0 44315
Előzmény: Törölt nick (44311)
olahtamas Creative Commons License 2014.05.19 0 0 44314

Megtetted az első lépést, gratulálok :)

Előzmény: CsST (44313)
CsST Creative Commons License 2014.05.18 0 0 44313

Ma végre magam is hozzákezdtem a jelzésfestéshez, bár még inkább csak előkészítettem meg figyelemmel követtem a dolgot :)

Egy másik dolog: az elmúlt napokban megszületett egy új jelvényszerző túramozgalom, bár egyelőre még inkább csak kitűzőszerző, és talán inkább az újabb körtúrák (Kör, VérKör) sorába illeszkedik. De azért megosztom, hátha érdekel valakit, és mindenkit szeretettel látunk a Budai Térképkörön.

rozaa Creative Commons License 2014.05.18 0 0 44312

Szombaton mentünk volna a Börzsönybe sokan, lefújtam a túrát. Más: vannak jó állapotú gyerek cuccaink, nem dobnám ki, echte kéktúrásak. Ha netán érdekel valakit, keressen bátran!

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.18 0 0 44311

A napokban a bulvársajtóban megjelent információk szerint medvét láttak a Kohász Kéktúra útvonalán fekvő Bárna község mellett. Egy kicsit (nem kicsit) túl volt tupírozva a dolog, de hát mint tudjuk az újságírónak is meg kell élnie valamiből. Találtam erről egy sokkal józanabb hangvételű cikket is a helyi hírportálon:

Medveveszély a határ mentén | Helyi hírek | Hírek | nport.hu NPORT

A Kohászok Útja egyébként nem túl hosszú útvonal, a Salgótarján-Ózd-Diósgyőr nyomvonalon halad a túra. Ha jól emlékszem kb 130km, 5-6 nap alatt be lehet járni, bár olyan is volt hogy egyben rendezték meg teljesítménytúraként.

Upponytól Mályinkáig fonódik az OKT-val is.

Ha befejeztem a második kéktúrámat akkor az Északi Zölddel együtt ez is a bakancslistám elején szerepel, majd meglátjuk...

Kohaszok utja jelvenyszerzo turamozgalom

A jelvénye nagyon szép, aprólékosan kidolgozott:

emgergo Creative Commons License 2014.05.18 0 0 44310

Királyréten 83.5 mm esett, a Török-patak mellett árvízvédelmi készültség volt a villámárvíz miatt. Az OMSZ szerint a kiránduló útvonalak is megrongálódtak, az aszfaltozott erdészeti utakon is károk keletkeztek.

Előzmény: nagypapi (44309)
nagypapi Creative Commons License 2014.05.17 0 0 44309

Ha a topiktársaknak nem sikerült lebeszélni az útról, akkor légy szíves majd számolj be a tapasztalatokról.

Az időkép szerint egyébként ma délután rövid idő alatt igen jelentős mennyiségű csapadék hullt a NHH-n, remélem, nem okozott komolyabb károkat és a túrázók is megúszták (egy ilyen moshatta el a Fekete-völgyi kisvasútat néhány éve).

Előzmény: szucsati (44297)
olahtamas Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44308

A törvényekben én nem vagyok otthon, de az biztos, hogy az állami erdőkkel nincs akkora gond, mint a magánerdőkkel.

PL. a Güszi által jogosan nagyra becsült Arka-patak völgyével is az a gond, hogy jelenleg nem lehet beruházni a területen egy pihenőhely kialakítására, mert ezzel a magántulajdonos vagyona gyarapodna, vagy mi...

Egyelőre örüljünk, hogy átvezethet rajta a turistaút, szerencsére az erdőtörvény és a natura2000 védett területe, így nem lehet hirtelen gyümölcsössé nyilvánítani, és kizárni mindenkit a terület látogatásából.

Előzmény: pavarotti (44307)
pavarotti Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44307

Nincs valami olyan törvényünk hogy stratégiailag állami tulajdonban maradó földek/erdők? Vagy ez csak társaságokra van?

Ha lenne, akkor ezeken a részeken talán nem szükséges a nagy pontosság ill. hiteles felmérés ill. jog-bejegyzés, elég előírni, hogy a kezelőnek egyeztetni kell a turistaút nyomvonalának megváltozásáról az MTSZ-szel, és az MTSZ-nek ebben vétójoga van.

Előzmény: olahtamas (44296)
pavarotti Creative Commons License 2014.05.16 0 0 44306

igen, pontosan ezt a helyet gondoltam én is:) úgy látszik az openmaps koordináta kicsit mellément. Egyébként nagyon szép hely, pont ide nagyon jól el tudnék képzelni egy pados pihenőt, felfelé jó megpihenni "félúton", egy "megérkezős" helyre, és lefelé is az oldalazás után jólesne.

Előzmény: Törölt nick (44294)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44305

Szia Szücsati!

A Romhány-Felsőpetény szakaszon a várható útviszonyok röviden: sár
Hosszabban: #@*va sok sár :-)

Még hosszabban és képekkel:
Romhány után a hegyig talán 1-1.5 km murvás út, nem lesz gond.
Utána az egész Romhányi-hegy alapvetően agyagos földút, szekérút lesz felfelé is és lefelé is egy meredekebb emelkedő kivételével egészen Alsópetényig. Vízálló cipő javasolt. Ha idén is volt fakitermelés akkor még jobb, bár lehet hogy kivágható faanyag híján idén ez elmarad, olyannyira letarolták a hegyet az elmúlt években...

1.-2.-3. felfelé a Romhányi-hegyre, talán a meredekebb kapaszkodónál, az erdős részen jobb lesz az ösvény, a többi agyagos földút

1.-2. a Romhányi-hegy földes útjai

3. Romhány felől érkezve lefelé Alsópetény felé, még a Kékesi Vadászház előtt, háttérben a fák közt balról már kikandikál a házikó. Agyagos mélyút. 

Nagyjából Alsópeténytől Felsőpetényig ugyanilyen a talaj, azzal a könnyítéssel hogy itt lesz esélyetek a füves sávokon, zöldebb részeken kikerülni a sarat. Itt a magasabb aljnövényzet miatt ajánlott a kamásli, mert amúgy meg térdig lesztek vizesek.

Alsópeténytől Felsőpetényig erdők tisztások váltogatják egymást, a szekérút középső része könnyítés lehet a növénytakaróval

Ez egy olyan túra lesz ahol tudtok majd örülni az aszfaltnak! :-)

(képek dátuma: 2013.06.09.)

Törölt nick Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44304

Szia!

Igen, ismerem ezt az oldalt és még jó néhány GIS szoftvert, melyekkel összelátás-vizsgálatot lehet végezni. Azért rakram be a Google Earth képeit a kiemelt DDM-el, mert ez a látkép nagyon közel áll a valósághoz és még látványos is.

Valóban, a Kriván-hegycsoport délnyugat felé annyira kiugrik a Magas-Tátra főgerincéből, hogy szinte különálló hegynek tűnik. A magassága meghaladja valamennyi, a mögötte (északra) futó főgerincen fekvő csúcs magasságát. A Szvinyica csak 2300 m körüli, az első 2400-as csúcs a Menguszalvi-csúcs, de a Koprova-hágón át hasonló magasságú bordák indulnak a Kriván csoportjába is (Sátán, Koncsiszta, Solisko, Furkota-csúcs - Triumetal). Ezek az éles gerincek csak mégjobban hangsúlyozzák a Kriván helyzetét.

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

Előzmény: Lud (44303)
Lud Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44303

http://www.heywhatsthat.com/

már írtam hogy ezen az oldalon bárki végezhet hasonló vizsgálatokat és földgörbületes profilokat is lehet gyártani.

a piros maszat meg az ami elvileg látszik a Krivánról.

ennyire geológiai szaknyelven nem tudom megfogalmazni, mint te, de tény, hogy a Kriván eléggé kiböki a szemlélődő szemét piramis formájával, de leginkább azzal, hogy a legnyugatibb "nagy" csúcs a Tátrában és mellette a Liptói vonulata már-már dombok halmazának tűnik.

Előzmény: Törölt nick (44287)
jzp2107 Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44302

az elején szerintem nem lesz gond, ahogy felértek és szintbe majd lejtőbe fordultok a kékesi vadászház előtt, na onnan bármi lehet

a mélyút szerintem durva lesz, utána Alsópetényből kivezető út is lehet full saras, aztán már a kerítés mellett haladva füves, ott maximum kisebb tavacskákra lehet számítani de sárra nem :-)

viszont Felsőpeténytől Ősagárdig a gerincen hol tölgyesben hol akácosban kígyózó út is földút, de talán nem annyira agyagos. talán.

Ősagárd előtt szántás mellett vezet az út, ősszel jól járható ledöngölt valami volt, de amennyi vizet most kapott, nem merném előre megítélni. de talán ezzel sem lesz baj.

mindenesetre kamáslit azért vigyetek! :-)

ja és szombaton nem tudok veletek tartani, bocsi elfelejtettem megemilezni, programváltozás van

beszámolót majd ne felejtsd el! :-)

Güsziológus Creative Commons License 2014.05.15 -2 0 44301

Alsópetény és Felsőpetény között, a völgyben nagy sár várható, volt már, hogy csak a kerítésbe kapaszkodva lehetett araszolni az út szélén, az egészet elborította a víz.

Romhány után legutóbb nem volt szétverve az erdészeti műút, de ha jártak arra erőgépek, akkor ott is várható sár.

Felsőpetény és Ősagárd között részben füves az út, na és gerincen vezet.

Csuhás Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44300

Pontosan. Emberes, vendégmarasztaló sár lesz.

rozaa Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44299

Találtam egy egész jó szösszenetet a témáról. M61 Nohab V43-nak ajánlom.

Előzmény: Csuhás (44278)
asciimo Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44298

Amikor Würzburg felöl autozol delnek az A7-es autopalyan, egyszer csak egy dombtetön ki van irva hogy "europäischer wasserscheide". Elöször nem tudtam ez mi. aztan rajöttem, hogy a Rajna es Duna vizgyüjtö területenek hatarat leptem at. Aztan kesöbb lattam az A8-on is Stuttgart es Ulm között.

http://www.hansgruener.de/docs_d/kanal/geographie.htm

Előzmény: jzp2107 (44295)
szucsati Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44297

Aki ismeri az útvonalat, leírná, hogy szombaton milyen útviszonyokra lehet számítani a Romhány-Ősagárd útvonalon? "Cserháti sár"?

olahtamas Creative Commons License 2014.05.15 0 0 44296

Azért ne keverjük a műszert és a műszerrel mérést végzőket.
A műszernek, így a GPS-nek is típusvizsgálattal rendelkező és az adott készülék vizsgálati jegyzőkönyvével hitelesítettnek kell lennie.
A hitelesítést a NAT által akkreditált szervezetek végezhetik:
http://www.nat.hu/adatbazis/lista.php?kategoria_id=2

Hogy most az adott esetben a mérést végzők miként dokumentálják, és milyen követelményeknek kell megfelelnie a nyilvántartásnak, azt sajnos nem ismerem.

Az időjárási és egyéb torzító körülményeket pl. DGPS korrekció alkalmazásával lehet kiküszöbölni, amit a profi GPS-ek képesek kezelni:
http://www.gnssnet.hu/valosido.php

Az ahol nem lehet útvonalat kijelölni kérdésben, pedig a villamos távvezetékeknél is szerepel a vezetékjog a tulajdoni lapon, így valami hasonló megoldással biztos megoldható ez a kérdés is.
Tehát pl. a két végpont megadásával, egy elméleti egyenest megadni.

Előzmény: nagypapi (44291)
jzp2107 Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44295

nekem a Zagyva is kedves (itthon ered és torkollik), mert annak is voltam a forrásánál (igaz, az ominózus mozgalom díjazását lassan 5 éve várom, de annyi baj legyen :-)

ez a vízválasztó érdekes dolog lehet..

Előzmény: Törölt nick (44292)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44294

Az én értelmezésem szerint ez a bányásztelepülés a Templom-völgy felső szélén lehetett, kb 2 km-re a falutól, Nagymarostól, ott ahol a völgy a völgyfőben végződve egy kisebb teret hoz létre ami alkalmas is lehetett pár ház építésére.

A logika is ezt diktálja, mivel innen kezdve felfelé, a korábbi bányaterület felé már meredek hegyoldalakon vezethetett fel az út, ez volt az utolsó alkalmas terület település létrehozására, de már jóval közelebb van a hegytetőhöz mint a jelenlegi falu.

a piros körrel jelzett részre gondoltam ami így néz ki nagyjából élőben:

itt előbb balra majd jobbra fordul az ösvény, több út is keresztezi itt egymást

a völgy többi része nem alkalmas település létrehozására, meredek, suvadásos árokrendszer az egész, felfelé a Hegyes-tető felé pedig nagyon meredek a hegyoldal.

Ha pár hónappal ezelőtt ismertem volna ezeket az érdekes információkat akkor megkerestem volna a kutat, így csak a kéktúra ösvényét fotóztam ezen a helyen. Arra viszont emlékszem hogy valami építmény-maradványból arra gondoltam itt hogy biztosan egy pihenőhely lehetett, feltűnt hogy nagyon alkalmas erre ez a hely.

Előzmény: pavarotti (44279)
V43 1279 Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44293

Igen függőleges, elírtam :)

A kutatások után miért nem temették őket vissza?

Előzmény: rozaa (44273)
Törölt nick Creative Commons License 2014.05.14 0 0 44292

Szia!

Igazad van!

A Király-hegyet csak azért említettem, mert az Északnyugati-KárpátoknaK ez az egyik legjelentőebb vízválasztó csomópontja. A környékén ered a történelmi Felvidék öt jelentős folyója: Vág, a Hernád, a Gölnic, a Garam és a Sajó is. Mivel valamennyi vize a Duna-Tisza rendszerbe folyik be, így a hegy nem esik az európai fő vízválasztóra. Ez utóbbi egy keskeny hát a Felső Szepesség (Poprád, a Visztulába ömlik) és az Alsó-Szepesség (Hernád, a Tiszába ömlik) határán.

A mai Magyarországon a Zala az egyetlen nagyobb folyó, melynek forrása és torkolata is az országhatáron belülre esik.

Üdvözlettel:

Rakk Gyula

Előzmény: jzp2107 (44290)

Ha kedveled azért, ha nem azért nyomj egy lájkot a Fórumért!